2015-07-14 3265 瀏覽
上次有團購優惠試過小店的Fusion拉麵 ~ 先講餐廳環境舒適整潔, 店員私文有禮! 香港拉麵店成行成市, 但少見有素拉麵作主打, 即叫一碗, 湯底清甜, 印象最深刻竟然用上大啡菇, 好重本, 配料又多, 好適合女士, 沒想到拉麵都可以清清地! 好有驚喜!^^新開張小店, 店長當然比較緊張, 用餐完畢店長送來兩杯手磨杏仁茶, 順便查問食物質素如何... 傾談間發現店主非常注重食材素質, 原來食物全無添加味精, 剛才吃到的豆腐還選用深水埗老字號品牌! 勁! 離開前店長介紹晚市有包場服務, 亦有私房菜, 是按預算度身訂做菜單! 星期五晚幾個女仔約食飯, 想搵個地方可以坐耐少少 (不用90分鐘交枱), 坐得舒服少少 (唔駛枱貼枱, 有位擺手袋) 的地方聚吓... 突然醒起紫丹亭有私房菜, 就打電話問吓價錢點計.... 當日預算每位$2XX ~ 300; 要求: 款式多, 份量少 (哈哈哈...) 店長即日Whatsapp回覆菜單! ^^四個女仔人齊入座, 店員帶我地到廚房旁的一間玻璃房, 嘩.... 正喎! 手袋放埋一邊, 關上門可以盡情 bilibala 傾傾傾 ^^ 由於我地唔飲酒, 所

四個女仔人齊入座, 店員帶我地到廚房旁的一間玻璃房, 嘩.... 正喎! 手袋放埋一邊, 關上門可以盡情 bilibala 傾傾傾 ^^ 由於我地唔飲酒, 所以一人一杯冰凍玄米茶 ^^

頭盆: Egg Benedict 配牛油多士
> 沒有夾菠菜, 煙肉, 火腿等配料, 但雞蛋做到流心效果, 生熟度滿意, GOOD!
賓尼蛋配牛油多士
沙律: 中德混血兒沙律 (名字我作既 ^^)
> 好大碟, 啱哂我地鍾意食菜既; 味道少少辣酸酸地; 原來大廚用西方食材如德國腸配合四川冷盤製法, 真係FUSION菜喎... 哈哈!
德國腸沙律
小食: 大蝦雜錦天婦羅
> 大蝦鮮甜, 有紫薯, 蟹棒, 三色椒等等... 我地認為天婦羅只要炸粉夠薄, 均衡包裹食材, 食完碟底冇油就叫GOOD! 大廚做到.... 正!
大蝦雜錦天婦羅
小食: 海鮮板燒PIZZA
> 所謂PIZZA, 其實餅底係用椰菜和蛋做成, 裡面再加海鮮, 朋友話似在韓國食既海鮮餅, 煙煙UNUN! 好香口... 雖然叫PIZZA, 但我地當另一碟菜食! GOOD!
日式板燒PIZZA
主菜: 安格斯牛排 (10oz)
> 其實食到呢到, 大家都已經好飽啦... 再上四份咁大SIZE既牛排時, 我地個個都呆左 XD 除了牛排, 仲有焗薯, 椰菜仔, 磨菇... 牛排煎到剛剛好五成, 肉質淋甜, 好好味.. 但我地真係飽, 又唔想浪費, 所以我地決定打包! 哈哈哈.... (提外話: 打包個紙盒仲好靚仔, 估唔到呢間小店連外賣盒都咁講究! 讚!!)
安格斯牛排
甜品: 咖啡蛋糕 1lb
> 原本菜單有個特色甜品, 但店長話尋日打風, 今日來貨既材料唔靚; 但知道女士們再飽都有個蛋糕胃, 所以做了這個蛋糕俾我地... ( 哈哈.. 估中呀! ) 蛋糕好鬆軟, 少少咖啡味 (因為唔知我地怕唔怕咖啡味), 呢個蛋糕又係爭住帶返屋企 ^O^
咖啡蛋糕
整體:  大家非常滿意!!! 坐得舒適! 食物質素高! 真係好驚喜! 冇諗過拉麵店有個咁用心既大廚坐鎮! 好啦... 價錢方面呢? 我話每位$2XX~300, 點知最後只係收每位$2XX! 當然冇加一啦! 真係好抵食!!!!
2015-07-10
賓尼蛋配牛油多士