2021-03-24 764 瀏覽
幾次經過都想試, 但原來要訂位先得, 所以特意訂了位來試。1) 賣相不錯, R𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘裡有啲菇、蘆筍同蕃茄仔,很豐盛嘅感覺但食落其實唔係好感覺到啲配菜的存在,幸好啲配菜都新鮮,而且唔會煮得太淋咖喱係日式咖喱偏甜味道,唔會有苦味,而我則覺得佢啲R𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 煮得太淋,無咬口,可能係要卜迎合香港人口味主角炸豬扒, 夠厚實,炸粉不會太厚, 而且炸得香脆可口, 又不會太油, 算係水準之作友人跟餐加了$36的甘荀汁 太多渣2)純素沙律碗每樣蔬菜都新鮮, 水果也鮮, 但橙同金奇異果都唔甜, 基本上成碗菜都無味, 全靠個碗汁, 而碗汁係酸酸咸咸的味道,都幾開胃。跟餐,玄米茶玄米味重總括而言,成餐飯無話有好大驚喜,素食味道上唔算好出色, 不過因為市面比較少有西式素食, 所以佢哋都算特色但我同友人最介意的是,我哋碗主菜都各附上毛髮一條, 我諗佢哋嘅QC 可能要做下野了, 畢竟都有3 間分店了
幾次經過都想試, 但原來要訂位先得, 所以特意訂了位來試。

日式咖喱吉列豬扒意大利飯

咖喱係日式咖喱偏甜味道,唔會有苦味,
友人跟餐加了$36的甘荀汁

玄米茶
玄米味重

2021-03-23
2021-03-19 400 瀏覽
今日第二次去食,只想食個下午茶,叫左個朱古力香蕉撻,全件都係朱古力咁,以為好飽肚,但完全唔會,味道好有層次,先係撻上面有忌廉,較香甜,正好中和朱古力嘅甘苦味,然後一切開就有香蕉片同rum酒流少少出黎,香蕉片軟淋淋同上層朱古力片嘅口感形成強烈對比,rum酒味剛剛好,提升左朱古力嘅味道,成件事好夾,最後唔可以唔提佢個撻皮,唔會太鬆散,可以用刀整齊咁切開,慢慢品嚐,鍾意朱古力嘅朋友一定唔可以錯過,同埋唔可以同人分享
朱古力香蕉撻
2021-03-19
下午茶
朱古力香蕉撻
2021-03-15 612 瀏覽
食完龍逸軒夜晚去左嘉頓山影夜景因為開番晚市出名既黃店通常都會好full本身就plan左食素年即使早左幾日book都要成八點半先有位暑假都過去以月份黎講係已經入秋六點左右就已經開始日落結果無野做唯有係山上面好無聊咁等時間過去最後餐廳八點打黎話有位可能因為alfred都有介紹所以仲多左人黎而家夜晚食飯都係要早D book位比較好呢間係素食餐廳其實就唔係好岩我不過偶爾一兩餐都算係可以接受menu都算多野揀價錢亦都唔算貴不過六點後就要加一唔洗加錢既伯爵茶餐廳算係小店得廿零個位所以餐檯都幾細張要放兩杯飲品再加兩個主餐都有d勉強仲有同格離位距離少仲幾迫下叫左個吉列豬扒意大利飯其實睇過alfred都見到份量係好大份餐牌都有警告字句lunch先食完點心放題好飽其實都真係無咩戰鬥力新豬肉口感都似真肉既以前都試過係plaza premium first食過隻beyond meat burger果隻仲有肉汁不過呢d假肉食得多感覺都係會有d膠膠地同埋個意大利飯都濕下仲有芫茜意粉呢個相對簡單我對臭茜就無乜喜好可以食得到無問題番茄乾都幾好不過最後都係食唔晒要打包左半個飯走有凍飲送加埋兩舊水左右餐廳其實就無乜打卡位
食完龍逸軒

唔洗排既話都可以再試下其他既

另外門口個卡片盤幾得意
2020-09-13
2021-03-09 635 瀏覽
之前一直都聽講過呢間好出名嘅素食餐廳,不過成日經過都好多人排隊。今日得閒終於比我排到入去食🥺。🍔黑松露蘑菇漢堡包 ($98)雖然成個包都冇肉 但係都食得好滿足😋蘑菇好大舊 🍄同埋用左黑松露 成個包都充滿香氣🥰個包都好軟熟☺️。除咗漢堡包,佢仲有配炸番薯條🍟 比起普通炸薯條 番薯條會更加特別🤩通常好少會見到有炸蕃薯條🍠蕃薯條炸得好脆 食落鹹鹹甜甜咁 好得意🥰。呢間素食餐廳打破咗我一直對素食嘅觀念🤣

🍔黑松露蘑菇漢堡包 ($98)

呢間素食餐廳打破咗我一直對素食嘅觀念🤣
黑松露蘑菇漢堡包
黑松露蘑菇漢堡包
到訪深水埗大南街至黃竹接一帶做偽文青,本身打算嘆杯咖啡食個tea。可惜掛住行到成五點幾,不少bucket list 內的cafe 都已截單。為祭五臟廟,一口氣走到福華街覓食!當然都怕素食口淡淡唔夠飽,但見餐牌上寫:「食物份量較大,請通知我們減少分量的需要」餓鬼如我立刻放心了!日式咖哩吉列豬扒意大利飯Omnipork Katsu Sando (Japanese Curry Risotto) HKD $108充滿香口日式咖哩,配料包括車厘茄、蘆筍、蘑菇, 配上裹漿炸脆的新豬肉,唔會蓋過蔬菜的鮮味! Omni Pork 新豬肉口感紮實甘香, 沒唔似傳統豆類素肉製品,硬係有種「死鹹」調味。加配 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶 (+ HKD $36)超健康無添加,鮮榨蔬果燕麥奶! 啱啱好中和咖哩飯嘅重口味, 富士蘋果嘅甜味啱啱好滿足我胃口, 抵抗咗食甜品嘅誘惑! 不可能漢堡包 配 蕃薯薯條 (Impossible Burger with Sweet Potato Fries) HKD $128加配抹茶鮮奶 Matcha Milktea (+ HKD $24)  朋友叫嘅套餐組合, 目測有非常豐富

HKD $108

日式咖哩吉列豬扒意大利飯

加配 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶 (+ HKD $36)

不可能漢堡包 配 蕃薯薯條
不可能漢堡包

朋友叫嘅套餐組合, 目測有非常豐富嘅蔬菜餡料, 素食漢堡扒亦相當大舊。 佢請我食咗番薯條, 切得細細條,中和油膩感。好滿足,一定Encore!

抹茶鮮奶 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶
2021-02-20
不可能漢堡包
抹茶鮮奶 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶
  • 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶
2021-02-19 567 瀏覽
新年假最後一天...好唔捨得一早去左深水埗整野隨便睇睇有咩好食d排都食左唔少肥膩食物想俾個肚腩休息下所以搵d素食上網睇到係食素 但又係d特別野於是緊係要走去試試12點就開 裏面都已經坐滿人我去到時無人等 隔左陣又有一堆人等位睇嚟都幾受歡迎👏👏👏素食真係好多選擇唔同d普通素 佢係多元化 會將不同既食材烹調出西式既食品😋我叫既係紅菜頭意大利飯一黎到顏色好吸引 粉紅色 好靚而且又有好多唔同既素菜原本以為黃色既係南瓜 但唔係係黃瓜爽爽地幾好口感 食到個飯乾濕適中 個飯好有紅菜頭的味道 加埋d菇 個橙又甜 口感好豐富 碟飯好大碟 真係夠2-3人食 所以要叫細碟唔好浪費 但我唔記得左叫😭不可能漢堡我以為真係漢堡 佢做到真係好似 但真係唔係肉漢堡 粉紅色既漢堡扒而且又嫩 真係好似食緊肉甘 又好汁 只係欠缺左肉牛肉既味😂素肉真係好特別 估唔到甘好食唔知道漢堡都用蕃薯條又加多份蕃薯條不過個醬係黑松露既黑松露配蕃薯都好配到最後更係嘆杯咖啡骯髒咖啡好特別甘甘地既味道悠悠閒閒食下野 傾下計素食真係好特別 重要係西式既素食D野食又大大分甘 好適合一齊share
新年假最後一天...好唔捨得

悠悠閒閒食下野 傾下計
素食真係好特別 重要係西式既素食
D野食又大大分甘 好適合一齊share

2021-02-18
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 不可能漢堡
2021-02-17 280 瀏覽
💛-講起素食就一定要講依間💛真心覺得水準唔錯而小編都去過幾次不過就要預啲時間去排隊🤭-#不可能漢堡包 $128漢堡包最重要就係塊肉🤤而依個素食漢堡就用咗不可能漢堡但都做到平時真肉漢堡嘅質地同樣地都煎得好香又夠juicy😍而漢堡包伴碟嘅係番薯條番薯條好脆而且夠甜不過一定要趁熱食‼️評分:8/10-素年 深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖#SeeFoodGhost#SeeFoodGhost深水埗#SeeFoodGhost西式#SFG💛

💛

#SeeFoodGhost深水埗
#SeeFoodGhost西式
#SFG💛
2021-02-11 250 瀏覽
深水埗區有好多特色cafe ,加上 近然素食風越趨流行 ,素年主打素食餐, 呢間餐廳好出名經常,經常都有人喺門前等位。 人氣滿滿! 我嗰日十二點三到去到,都要等咗 15分鐘至20分鐘先可以入到去。 點了兩個餐一個係不可能漢堡$128另一個係日式定食$88。不可能漢堡有素牛肉,火箭菜,芝士,洋蔥, 餡料豐富。 個包熱辣辣仲好鬆軟 ,一定要趁熱食。 漢堡的配菜不是薯條是番薯條勁好食, 口感外脆內軟加少少微甜, 好正。日式定食, 日式烏冬配各種配菜 ,還有甜品 ,湯底是昆布醬油湯底再加上腐皮烏冬, 腐皮烏冬好食。 配菜有炸南瓜餅,凍豆腐,支豆,醃蘿蔔,小紫薯及紅豆糯米糍雖然全部都細細件 ,但食落就足夠一個人份量。

呢間素食cafe好出名😍個日去到好多人等位😳我地都等左差唔多個半鐘先有位😱食物質素的確唔錯 而且好大份 如果唔洗等咁耐都會想再食🙈🍛日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $108真係好大碟😧印象中之前食個次既新豬肉係好難食 但呢度既又幾好食😋食落真係好似真既豬肉🤣仔細食會有d豆味同腐皮質感 炸皮好鬆脆😚咖喱係日式既甜甜的 risotto飯質岩岩好~🎃炸南瓜薯餅 $68好中意呢個😍南瓜味好香!!個炸皮一樣鬆脆 而且好似落左木薯粉(?)個皮的確係帶點煙韌感🤤kale 配甜甜既南瓜蓉好好食🥰另外仲有柚子醋酸酸甜甜😙

日式咖喱吉列豬扒意大利飯

🍛日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $108

炸南瓜薯餅
🎃炸南瓜薯餅 $68
炸南瓜薯餅
  • 日式咖喱吉列豬扒意大利飯
2021-02-02 234 瀏覽
#素年個日星期六中午都要等半個鐘到45分鐘到,坐位都偏窄圖1️⃣魚香茄子意大利粉( $88 )👉🏻茄子好入味,仲有少少辣辣地,成個組合好惹味,配合得好好圖2️⃣日式咖喱吉列豬扒意大利飯( $108 )👉🏻吉列豬扒炸得好脆,唔特別留意會覺得係真嘅肉,咖喱味好濃圖3️⃣不可能漢堡包( $128 )👉🏻漢堡包同普通嘅漢堡差唔多,但個薯條係用蕃薯做嘅,甜甜地好好味圖4️⃣忌廉菠菜闊條麵($88 )👉🏻分量好大,菜味好濃,對我黎💁🏻‍♀️總括黎講好滿意,試既野味道都好好味,份量都好大,對我尼d食肉獸黎講完全係一個新嘗試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
#素年
個日星期六中午都要等半個鐘到45分鐘到,坐位都偏窄
圖1️⃣魚香茄子意大利粉( $88 )
👉🏻茄子好入味,仲有少少辣辣地,成個組合好惹味,配合得好好
圖2️⃣日式咖喱吉列豬扒意大利飯( $108 )
👉🏻吉列豬扒炸得好脆,唔特別留意會覺得係真嘅肉,咖喱味好濃
圖3️⃣不可能漢堡包( $128 )
圖4️⃣忌廉菠菜闊條麵($88 )
👉🏻分量好大,菜味好濃,對我黎
  • 不可能漢堡
今日工作晏就經過深水埗,就同同事一齊試下呢間好出名嘅素食cafe,竟然唔使排隊喎,好難得,我地真係好好彩,我地一入去就即刻可以落單,等左一陣就有得食,我地叫左個三色螺絲粉,仲有不可能漢堡(芫茜版),再叫左一杯Iced Americano同Hot Latte,其實素肉都唔係第一次食,但咁好食嘅素餐真係第一次,而且個漢堡包同個素肉又好夾,加上今次試依個不可能漢堡係特別版,加左我最愛嘅芫茜,仲有個炸黃蕃薯條做伴菜,係我最愛嘅炸野,真係perfect,但個螺絲粉就普普通通。素年雖然價錢有小小貴,不過一定會encore多幾次。

• 不可能漢堡(芫茜版)
  • 三色螺絲粉
2021-01-29 189 瀏覽
最近呢間cafe變左大熱cafe 雖然我平時冇食開素既習慣 但佢咁多人食就尼試下啦!當日星期日尼食 有好多人排隊 至少排左一個鐘先入到🤧▪️不可能漢堡 $128呢度個個尼到都會必叫既impossible burger 🍔 漢堡包入面有車打芝士、洋蔥、火箭菜 成個包好足料!素牛肉同真係既質感勁似😋 側邊仲附上蕃薯條🤩 仲脆扑扑👍🏼▪️日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $108之前就咁睇相 都冇諗過咁大碟 一上碟就嚇親 女仔一定食唔曬 同朋友2個人share都可以 意大利飯入面有好多料第一次食新豬肉 配上吉列 成個feel食落會冇咁素 似食緊真既一樣咁🤣 吉列豬扒炸得好香脆 炸粉厚度剛剛好👍🏼▪️豆腐芝士蛋糕 $58最好食係側邊舊cream 勁fresh 好香滑唔太甜 有淡淡嘅豆腐香味 完全唔膩 啱曬減緊肥但又想食甜品既人!👍🏼▪️ 焙茶鮮奶 $38

▪️不可能漢堡 $128
既質感勁似😋 側邊仲附上蕃薯條🤩 仲脆扑扑👍🏼

▪️日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $108

▪️豆腐芝士蛋糕 $58
最好食係側邊舊cream 勁fresh 好香滑

▪️ 焙茶鮮奶 $38
2021-01-28 173 瀏覽
🌱 素年 YEARS HK @ 深水埗 🌱深水埗嘅清新素食店,店舖設計風格簡約舒適,雖然唔係好大但感覺舒服。叫咗個冬陰功意大利飯,冬陰功好開胃,雖然對我來講辣咗啲,但因為好好味都忍唔住食晒。😛Menu 上好多個菜式都好吸引,見到隔離枱叫嘅餸菜樣樣都好想試。🤤 去開深水埗嘅朋友一定要試。
🌱 素年 YEARS HK @ 深水埗 🌱
🌱 素日式吉列豬扒配咖哩意大利飯 Veg Cutlet Pork Chop with Curry Risotto & 素四川擔擔意大利麵 Veg Sichuan Dan Dan Spaghetti @ 素年 Years 🌱•因工作關係要出深水埗,做完嘢就拉埋老公去好味素黃店素年食嘢 ❤️ 因為自己喺屋企唔會開咁多油去炸嘢,以我叫咗素日式吉列豬扒配咖哩意大利飯。真係超好味🤤,尤其係個新豬肉做嘅吉列豬扒,配上咖哩意大利飯好香口。老公叫咗四川擔擔意大利粉都唔錯,但食落都係我個個正啲~ 兩個嘅份量都好大,真係盡咗力都食唔晒,最後打包返屋企當宵夜。😅萬一有素友仲未試過素年,真係要去試吓 👍🏻 早兩日見佢話就開新店,唔知邊區呢?

• 冬蔭意大利飯
2021-01-27 122 瀏覽
🔺素年🎗舊區深水埗有好多特色cafe☕️諗住逐間慢慢試!今次黎到素年 主打素食餐😽平日下午都要等位呢!!人氣滿滿!.不可能漢堡🍔旁邊嘅炸番薯條勁好食 記得趁熱食😻😻外脆內軟 口感好正!漢堡包涵料豐富👍🏻👍🏻有素牛漢堡、火箭菜、芝士、洋蔥!素牛同真肉好似 味道調配得好好😽個包仲好鬆軟!熱辣辣!呢度環境都幾寫意,不過因為好多人等位所以都吾好意思坐咁耐.埋單個陣發現免收加一,真係好抵食呀!
🔺素年🎗
舊區深水埗有好多特色cafe☕️
諗住逐間慢慢試!
今次黎到素年 主打素食餐😽
平日下午都要等位呢!!人氣滿滿!
不可能漢堡🍔
旁邊嘅炸番薯條勁好食 記得趁熱食😻😻
外脆內軟 口感好正!
漢堡包涵料豐富👍🏻👍🏻
有素牛漢堡、火箭菜、芝士、洋蔥!
素牛同真肉好似 味道調配得好好😽
個包仲好鬆軟!熱辣辣!
呢度環境都幾寫意,不過因為好多人等位
所以都吾好意思坐咁耐
埋單個陣發現免收加一,真係好抵食呀!