2020-05-24 206 瀏覽
今次咁啱同屋企人喺鰂魚涌食飯入左呢間唔太起眼嘅小店平平地食下川菜,大家都覺得算有驚喜😆.🐟重慶水煮配龍利柳 $138今次揀左小辣🌶麻同辣幾balance,食落亦唔會話好油膩👌🏻魚塊係平價龍利柳,其實應該叫鯰魚柳,好處係一定冇骨又夠滑!.🐔四川椒麻雞 (半隻) $98大量蔥花賣相好吸睛之餘好惹味,加埋椒麻油,麻而不辣~雞件都幾滑,啲肉仲索左啲麻味👌🏻.🐷麻婆豆腐配爽豬肚 $118本身都幾鍾意食麻婆豆腐,除左辣椒嘅辣同花椒嘅麻再加埋豆瓣醬味道好豐富🤤加左豬肚唔係話特別夾不過都幾爽口彈牙👌🏻.🐷香干回鍋肉 $108回鍋肉最正就係用上五花腩食落都肥而不膩,索晒醬汁入口咸香惹味👌🏻.🥬清炒時蔬 $68好驚喜嘅一道~椰菜本身好甜,調味適中炒得好香口👍🏻.每碟餸份量都好足,然後叫埋白飯🍚啤酒🍻汽水埋單都係六舊水多啲~人均百幾蚊又夠晒飽又豐富,而且過足麻辣癮,CP值相當高👍🏻

🐟重慶水煮配龍利柳 $138

🐔四川椒麻雞 (半隻) $98

🐷麻婆豆腐配爽豬肚 $118

🐷香干回鍋肉 $108

🥬清炒時蔬 $68
好驚喜嘅一道~椰菜本身好甜,調味適中炒得好香口👍🏻

2020-05-23 297 瀏覽
朋友係附近返工,介紹話鰂魚涌間紅館好食,今日去開附近又唔想幫襯大財團,就試下紅館。黎呢度唔食辣點得,奈何自己喜歡食辣,但係又好渣,只係bb班,平時食開譚仔10小辣的我,不敢挑戰重慶水煮系列,於是我點了紅油口水雞,聽說這裡的口水雞不俗。吃第一塊雞,感覺不到辣,只感覺到辣油的香味,多吃幾塊後,嘴唇及口腔開始慢慢感受到麻辣的感覺,好爽。京蔥炒牛肉,牛肉切得薄薄的,很容易咬開,京蔥洋蔥份量很足,芡汁很香甜。另外點了一個本以為純粹填飽肚子的脆皮鍋燒上海湯麵,點知有驚喜,湯底好甜,同上海麵都好夾。最驚喜係啲腩肉,份量多就唔洗講啦,睇相都知,最特別係每一面的腩肉都係燒過,好香炭燒味道,更是完全沒有肥膩感,估唔到佢咁出色。紅館的食物質素很高,可惜自己食辣的level太低,今次不敢試太多辣的餸菜,要練返個食辣的胃再來食呢度既重慶水煮系列!

2020-05-20
2020-05-22 181 瀏覽
外賣最多好多新選擇,今晚就黎鰂魚涌呢間紅館買外賣返屋企食。呢度以前係外賣店,宜家都有埋堂食。之前都有好多名人黎過架。食物方面可以揀少辣,啱曬我呢啲唔算食得辣但係又鍾意川菜嘅人。今日揀左以下:香辣炒牛肉($88)好大份,牛肉好有咬口,無乜筋。落左啲京蔥、洋蔥落去炒,好香好吸引,原來落左呢度自家製嘅極爽麻辣醬!清炒時蔬($68)川菜嘅清炒即係蒜炒,好多時會比較油膩,不過呢度又唔會。啲菜切得好碎,容易入口。重慶開心酸辣粉($69)分湯上非常好,酸辣粉煮到一個啱啱好嘅時間,順滑有爵勁,上面有啲燒腩仔切粒,仲有基本嘅花生同炸菜,好有重慶風味。招牌麻辣大波波魚蛋($27,配搭酸辣粉減$3)呢個係長州會見到嘅大大粒魚蛋,呢度都有!超爽口而且一大粒放入口真係好滿足!
今日揀左以下:

香辣炒牛肉($88)
好大份,牛肉好有咬口,無乜筋。

清炒時蔬($68)
川菜嘅清炒即係蒜炒,好多時會比較油膩,不過呢度又唔會。
啲菜切得好碎,容易入口。

重慶開心酸辣粉($69)

招牌麻辣大波波魚蛋($27,配搭酸辣粉減$3)

外賣自取
2020-05-21 152 瀏覽
鰂魚涌站A出口行幾分鐘就搵到呢間紅館,鋪頭唔太起眼,估唔到食物幾有驚喜。餐廳主打川菜,餐牌食物選擇豐富,除左重慶水煮系列,仲有各式麻辣野同成都冒菜,可以滿足我嗌左重慶水煮魚同麻辣口水雞各一,拎外賣返屋企加餸🤩拎上手幾贅手,可見份量十足呀!麻辣口水雞真心好唔錯,雞件份量好多,口感香滑,每件雞件都吸收曬啲辣汁,連雞皮都好好味🤤口水雞既醬汁有多款辣椒同香料,所以味道好複雜,唔係好單調既辣,集齊麻、辣同香,味道好有層次。因為份量多,食唔曬,我地分左兩餐食,雪完拎返出黎當涼拌咁食都仲係好好味~又香又麻,好享用~而重慶水煮魚比口水雞更辣,但麻味就無咁重。魚肉好滑嫩,十分惹味,鍾意食辣既人唔好錯過😆💕

2020-02-26 784 瀏覽
🌬天氣咁凍,真係要食啲辣野暖下身先得今次去左間隱世小店, 試左佢既🌶重慶水煮雙拼牛肉龍脷柳🌶開心酸辣粉🌶脆皮鍋燒湯麵最正正既係佢既麻辣醬, 味道好自然,原來係佢地自家製, 冬天十下十下認真一流水煮雙拼幾足料,食到好飽至於湯麵不算太辣,不過不失
🌬天氣咁凍,真係要食啲辣野暖下身先得

水煮雙拼幾足料,食到好飽
至於湯麵不算太辣,不過不失
用餐優惠
試食活動
2020-02-20 444 瀏覽
放工經過見到餐牌每個菜都有好多辣椒好吸引,就決定試試。餐廳離地鐵站很近,不過在小巷中會容易錯過。平日夜晚時間到,客人不算太多,不用等位就可以直入。叫咗2個湯麵同回鍋肉,等咗大概10分鐘就上菜。麻辣牛肉蘿蔔湯麵湯麵上有幾隻原隻辣椒,原本以為叫咗少辣都好辣,湯底清有小小麻,不算太辣,慢慢滲出麻味,最後帶小小辣。牛肉好滑同好多,最正都係蘿蔔,吸滿湯汁麻辣滑雞上海湯麵雞肉十分嫩,帶少少辣十分開胃。原來麻辣湯麵的湯底係自家製的辣椒醬再調配,應該響屋企都可以整到香干回鍋肉回鍋肉帶小小肥膏,肥而不膩,反而有小小爽口,辣味十分出色,最驚喜都係豆卜,吸滿辣椒的香味。賣相 3/5口感 4/5味道 4/5番食率 4/5

賣相 3/5
口感 4/5
味道 4/5
番食率 4/5
1K
2020-02-13 293 瀏覽
紅館 #鰂魚涌位於巷仔入面,唔係好起眼,望落去係間小店,但係食物質素好好,環境乾淨明亮。而且當日感受到老闆同客人嘅關係好好,有好多熟客。重慶水煮雙拼🍲(嫩牛肉🐄、紐西蘭羊肉🐑)$158重慶水煮最重要都係個辣🌶,望落去雖然幾清澈,但點知入口既香又麻,好惹味🤩!而且牛肉同埋羊肉都好大塊,啖啖肉得來仲要好淋!特別係個紐西蘭羊肉,超香羊羶,好正!入面仲有少少芽菜、木耳,全部都熟曬個辣湯底,啱晒我呢啲鍾意食辣嘅人。味道: 4.3/5性價比: 4.1/5半隻四川椒麻雞🍗$98完全冇諗過半隻🐓都咁大!仲要嗰賣相超驚人,鋪上咗海量嘅蔥花,配上椒麻油,每一啖都好麻,好刺激,完全做到麻而不辣嘅效果!仲要啲雞都好滑,真心抵食。味道: 4.2/5性價比: 4.3/5涼拌木耳🥙$32相比之下呢個冇咁特別,酸酸辣辣咁,但係辣味冇前嗰兩個咁突出。不過都欣賞佢嘅木耳真係好多同好大塊,同平時一般見到扇狀嘅木耳唔同,更為爽口。味道: 3.8/5性價比: 4/5另外佢哋仲有得賣自家製嘅辣醬,一打開有幾條辣椒,入面用咗好多唔同嘅香料,有啲脆口仲鹹鹹地好香。真係估唔到呢一間咁隱蔽重慶四川菜餐廳都真係幾好食,味道又唔錯,值得大家
紅館 #鰂魚涌

性價比: 4.3/5

涼拌木耳🥙$32
味道: 3.8/5
性價比: 4/5

真係估唔到呢一間咁隱蔽重慶四川菜餐廳都真係幾好食,味道又唔錯,值得大家一試。

2020-01-09 439 瀏覽
放左工覺得又涼左好多,於是決定去食個spicy food! 雖然鰂魚涌唔太出名,但其實好多隱世美食架😚💕👍🏻今日去左係鰂魚涌mtr行5mins就到既鋪頭「紅館」食正宗四川麻辣菜☺️好正既係佢個水煮超級麻辣,飲完可樂都仲麻緊條利,但又唔覺得佢油,所以忍唔住又用左d汁撈飯🥰啊,仲有麻椒雞都好出色!因為佢蔥同麻油味都多,雞唔老,食落會想一淡一淡再食多舊!依個麻椒雞唔辣,岩晒唔食得辣既朋友喇😘店入面仲有賣麻辣醬,係香港自家製造架,岩晒打邊爐同調味($52)今次食左甘正宗既菜,有水煮羊($138)同椒麻雞,有可樂加飯,但300蚊都唔洗,又飽又開心!
好耐無行過呢度,今日lunch 心血來潮經過突然發現呢間小店擴充,家下終於有位坐啦! 小店以前只有4個位都要擠入去食,呢刻濶落咗咁多當然諗都唔諗就入去幫襯。中肯唔誇張,喺香港食過咁多間,呢度嘅麻辣係最好食嘅,正宗不過。加上老闆娘熱情又好講得笑,對出品咁認真,真係會加加加分。今日點咗麻辣牛肉蘿蔔湯麵,份量十足,夠麻、夠辣、夠香,牛肉份量好足,蘿蔔清甜,麵彈性剛好,加埋大大粒魚蛋,趁熱辣辣一口氣食完。再飲奉送嘅羅漢果茶,非常滿足。有感,眼望住一間小店由4個位終於奮鬥到宜家有10張小桌,好似望住一個BB長大咁,係有啲感動。嗰份認真和堅持本人十分欣賞。加油呀!匆匆忙忙和老闆娘閑聊兩句就要返公司,一齊努力啦。

匆匆忙忙和老闆娘閑聊兩句就要返公司,一齊努力啦。
2019-11-27
1 分鐘 (堂食)
  • 重慶開心酸辣粉
  • 麻辣牛肉蘿蔔湯麵
  • 水煮類
  • 四川椒麻雞
2019-10-17 486 瀏覽
香港最好食口水雞,夠麻夠辣,其他地方都食唔到咁正宗!中市有套餐,份量女仔食啱啱好,晚市最少半只起,但寧願食兩餐都要買。除此之外,水煮牛肉及魚蛋都唔錯。唔怕肥就一定要食!
2019-10-14 387 瀏覽
愛吃辣的我試試這間在側魚涌的四川小店,點了招牌菜色紅油口水雞客飯($70)和湘西土匪雞翼($48),口水雞很正宗的麻辣口味,而且份量很多,辣汁撈飯很惹味。土匪雞翼有4隻,煎得很香脆帶有麻香,多肉而且很入味。

口水雞很正宗的麻辣口味,而且份量很多,辣汁撈飯很惹味。

土匪雞翼有4隻,煎得很香脆帶有麻香,多肉而且很入味。
2019-09-23 499 瀏覽
辣真係會食上癮隔幾日就會想食一次辣但依家又要諗埋個仔食乜嘢宜家都少咗去川菜館食 怕佢冇咩啱食所以好耐好耐都冇食過水煮啦俾我發現左呢間係鰂魚涌既隱世麻辣 紅館係一間外賣店 可以嗌水煮反屋企食🤤我地叫咗兩個午餐 ~水煮魚🐟同水煮牛🐮可以揀配飯或者薯粉 雖然我鍾意食辣 但係我唔鍾意太麻呢間啱啱好 食完個嘴唔會好麻痹 但又夠味最正係芽菜底 索晒啲汁 真係會食唔停口額外再加左大魚蛋 非常彈牙有魚味推介鍾意食辣嘅朋友值得去試吓

辣真係會食上癮
最正係芽菜底 索晒啲汁 真係會食唔停口
額外再加左大魚蛋 非常彈牙有魚味
推介鍾意食辣嘅朋友值得去試吓
2019-09-22 306 瀏覽
係四川既味道呀!其實一路好鍾意食酸辣粉~~ 呢間外賣🥡可以分湯分兜,拎番屋企都唔怕粉過林~嗌左開心酸辣粉同雞翼外賣走,拎番屋企食仲好正,酸辣粉既配足呀,豬肉炸菜花生葱等~成碗湯淋落去,真係同鋪頭即煮即食無分別~辣感適中😋,好味得黎唔會嘴麻左~胡西土匪雞翼有無胡西風味就唔知啦,但就真係好好味! 雞翼隻隻都醃得好入味~少少辣,外皮少少火炙焦脆feel, 口感超好😋話說自家製野飲係涼茶黎,食完辣~嘆杯涼茶係正既~即解熱氣~
係四川既味道呀!

話說自家製野飲係涼茶黎,食完辣~嘆杯涼茶係正既~即解熱氣~
外賣自取
2019-09-18 252 瀏覽
重慶水煮牛肉🐮 × 水煮魚🐟平時想食四川菜🌶都會諗起一大班朋友叫一大盆水煮,然後Share一齊食😁但其實水煮唔一定要出街食,買返屋企同屋企人食都可以好好味,今日經過鰂魚涌嘅依間"紅館"聞到好香嘅麻辣味即刻流曬口水,買咗碗重慶水煮牛同水煮魚返屋企加餸,店主好細心咁幫我將湯同餸分開,等啲餸唔會浸得太耐而變得唔好味,15分鐘車程之後,打開碗嘢仲係熱辣辣嘅☺ 魚唔鞋牛唔韌,辣度適中而且好香,食落有D麻,但係就好過癮,入面仲有好多芽菜索埋啲汁真係好惹味😋 下次會嚟試下呢度幾口水雞,朋友話都一樣咁出色🤩
重慶水煮牛肉🐮 × 水煮魚🐟

2019-09-08 266 瀏覽
Spicy challenge 🥵.- ChongQing style lamb in spicy broth from a neighborhood take out restaurant, with Lamb slice, onion and sprout..The Sichuan peppercorns in the spicy broth will make your tongue fizzes and goes numb after eating.(effect much like a mild electric current) 🤣.Hot, spicy, numb, and very yummy 😋 🤣.- XianXi spicy chicken wings (Pirates wings🤣).Same fuzzes and numb feeling 😋..Anyone dare to join me on this spicyChallenge? 🥵

Spicy challenge 🥵
Challenge? 🥵