2021-07-27 107 瀏覽
網上下單接近半小時,現場很多買外賣人士、外賣員都已離去。再三追問下發現原來漏單,漏單後還態度欠奉,失望。以後買外賣唔會再揀呢間,趕唔切接單就不要接受外賣自取服務。😤
1K
前排去鰂魚涌找朋友吃飯,她推介了這間位於比較隱蔽十字路口巷仔轉入的小店,吃過後覺得果然無推介錯!餐廳做了5年外賣,最近才開始做堂食。餐廳是大排檔飲啤酒格局,所以有好多唔同配啤酒嘅組合,而且價錢相當合理!點過菜式後,就會聽到好有鑊氣嘅煮食聲~他們的紅油口水雞超乎意料地出色,可以自己選擇辣度,食唔到辣的可以選擇bb辣!不過個人建議,如果食到辣的話可以點辣一點,因為他們的麻香味好入味,麻得好過癮!而且雞肉都好嫩話,只是$108,媲美其他餐廳幾百蚊的菜色!鑊氣豉椒炒蜆好出色,好夠鑊氣,配上新鮮的蜆肉和麻辣的椒,非常滋味。如果配啤酒一齊點就更抵!發現當晚每枱都有點招牌麻辣大波波魚蛋,大大粒非常彈口,的確食得過癮!😋😋大大碗羊肉湯麵份量的確多,還有好多羊肉,味道不錯。值得一讚的是他們的飲品價錢好合理,是少數餐廳可以做到的,$8罐汽水,好難得!有機會要再來吃辣點!🌶️

點過菜式後,就會聽到好有鑊氣嘅煮食聲~

招牌麻辣大波波魚蛋

大大碗羊肉湯麵

大大碗羊肉湯麵份量的確多,還有好多羊肉,味道不錯。

有機會要再來吃辣點!🌶️
招牌麻辣大波波魚蛋
大大碗羊肉湯麵
大家猜猜我是麻辣女子還是麻甩女子?答案是Why Not Both🙈😂😂😂 今晚我們去了鰂魚涌的一條隱蔽小巷,試了幾道刺激味蕾、令人「越食越上癮」的四川風味麻辣小菜🌶️😍 餐廳位置不大,不過勝在空間夠闊落。裝修顏色以紅色為主調,與英文名「The Red Cuisine」互相呼應,很有川菜小館的感覺。-可能是晚市時間還有點早吧,所以我們剛剛到的時候,人流不算很多,只有數桌客人。不過陸陸續續都看見有更多客人,大多都是年輕人光顧晚餐。(全部都是一對對情侶 一整晚都被閃瞎了🙈 所以要繼續低頭默默吃水煮魚 已經分不清到底是辣到眼淚飆出來 還是被閃到冷汗直流😂 這世上還是水煮魚對我最好❤️)我們吃了:▫️重慶水煮配龍脷柳 $138▫️豉椒炒蜆 + 冰凍藍妹啤酒 $118▫️麻辣豬肚絲 $48▫️汽水 $9水煮湯底可以自選辣度,我們點了中辣(不辣不好吃的!)龍脷柳肉質嫩滑,而且有很多片魚肉,兩個人分來吃絕對不會覺得不夠吃。驚喜在於有很多索滿麻辣湯汁的芽菜😍😍😍 由於我們意識到減肥的重要性,所以沒有點到超級配搭水煮魚的紅薯粉💥 大家如果預留了胃口,記得不要浪費掉這麼好吃的湯汁,用來撈薯粉一定很棒!推介程度:🐰🐰🐰🐰

我們吃了:
▫️重慶水煮配龍脷柳 $138
▫️豉椒炒蜆 + 冰凍藍妹啤酒 $118
▫️麻辣豬肚絲 $48
▫️汽水 $9
重慶水煮魚配龍脷柳

推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5
豉椒炒蜆

一碟小炒,配上一樽啤酒,不僅僅是麻甩佬的浪漫🍻💕 這裡的豉椒炒蜆真的超級無敵爆炸有鑊氣!❤️‍🔥🔥 我們在外面點完菜以後已經立即聽到隔壁廚房傳來陣陣炒鑊「轟轟轟」的巨響,差點以為廚房要爆炸了(說笑)所以我們飢腸轆轆,期盼它上菜的樣子盼到脖子都長了😂 上菜的時候看到一座由鮮蜆肉堆砌成的小山,我們已經急不及待想要放進口裡,不過實在有點熱,所以還是待涼了一會。醬汁濃郁香口,配上炒香的青紅辣椒,超級惹味!誠意推介給各位愛酒之人點作伴酒小菜!
推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5
麻辣豬肚絲
麻辣豬肚絲也很不錯!麻辣口水汁麻勁十足,而且豬肚絲都切得比較大件,很有嚼勁!👍🏻👍🏻👍🏻他們還有兩個用豬肚弄的主菜—椒炒爽豬肚絲和麻婆豆腐豬肚絲,我兩個都很想試試!不過今次實在吃得太飽太滿足,所以點個前菜就好了!份量比主菜小,不過又可以嚐到麻辣豬肚的風味!💯
推介程度:🐰🐰🐰/5
雖然今晚全部菜式都很重口味,不過偶爾一兩餐放縱自己吃點美食也不算太過分吧🙈❤️ 今晚的這個豉椒炒蜆真的勾起了我想去吃懷舊風味大排檔的口癮,很想吃點有鑊氣的小炒!!!🔥
2021-07-22 65 瀏覽
雖然而家正值夏天,但冇減我對食麻辣嘅熱愛,呢日就捉住比我更愛麻辣嘅朋友帶我去搵食,佢帶咗我去一間位於鰂魚涌一間窄巷裏面嘅小店,叫做紅館,話佢哋嘅麻辣好正宗又好味。唔通好嘢食係要捐窿捐罅先至搵得到?小店裝修簡單,但乾淨企理,好有地道嘅風味。坐低望吓個Menu,真係好多麻辣水煮類嘅食物。首先你個水煮龍利柳,簡稱水煮魚,水煮魚嘅賣相好似好辣咁,紅通通,但好彩我哋叫咗小辣,所以食落去其實唔會好辣。然而冇咗水煮魚嘅入味程度,魚肉好林好滑,吸收左水煮嘅精華。底下亦都有好多大豆芽,入晒味嘅大豆芽都好食。我哋亦都嗌左個四川椒麻雞,其實我係第一次食,但估唔到原來好好食。佢冇口水雞咁辣,雞肉上面係鋪滿晒椒麻,所以非常非常入味,食落口有陣陣麻嘅感覺,又有輕微嘅辣辣地。好重口味好啱我,食到唔停口。雞肉都算多肉亦都係好滑。半隻雞兩個人share啱啱好。底下同樣放咗大豆芽,好高興今晚有好多菜食。至於野生椒炒牛柏葉係今晚最辣嘅一道菜,我會覺得佢係中辣程度,不過正正由於佢夠辣夠重口味,先可以吵到牛柏葉同金菇入晒味,食得辣嘅朋友真係唔可以錯過,好入味好入味嘅一道餸。怕辣嘅朋友好似我咁,就要叫定杯羅漢果茶解下辣啦!再唔係

再唔係都可以叫一碗薯粉,薯粉係清湯湯底,可以幫助清下口腔嘅辣味,配埋辣嘅餸菜一齊食,都係一個幾好嘅選擇。
紅館TheRedCuisine📍鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖朋友成日都叫我帶佢去食好西😽問佢食唔食辣 佢又話無辣不歡🤣好啦帶你挑戰下四川菜😎‼️‼️近排都去多咗鰂魚涌食飯先發現原來鰂魚涌真係有好多好嘢食💪🏻呢間都係朋友推介皆因佢嘅位置都唔係易搵㗎🧐佢喺條小巷度 你真係要知佢係呢個位先識得黎😏咁啱我先同朋友講起因為就快親戚嚟 呢排大食咗好多😩佢話:唔怕嘅 呢個係假嘅現象食幾多都係唔會肥㗎😒我心諗:你係咪玩🤣🤣🤣🤣🌟水煮朧脷柳 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅嗜辣既你應該每次去到川菜館都好想嗌呢味菜🤤🤤🤤煮滾左既花椒油和鮮青胡椒即時淋在魚肉及香料表面既可保持菜式熱度 都可以令食材散發香氣由於魚片完全吸收辣湯湯汁食起來會食到啖啖魚肉 十分滿足💓🌟干炒羊肉 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅乾辣椒不嬲係我最愛🤤好多時候我食辣椒多個食肉佢唔單止可以令到肉嘅鮮味出嚟仲可以令成碟餸嘅味道昇華😎有時候撈飯食我可以食到成碗飯🤣另外佢個羊肉都炒得好香丁點腥味都無架😽呢個餸都好適合用嚟送啤酒一班朋友飲酒當下酒菜真係perfect👍🏻
紅館TheRedCuisine

首先係個醬汁 完全包住晒成隻蜆
蜆肉質好肥美 完全唔會係細粒到完全搵唔到嗰種😆😆😆❕

我哋仲叫咗杯羅漢果茶☺️
好好飲喎 又可以解渴

#紅館TheRedCuisine #四川菜 #水煮魚 #豉椒炒蜆 #干炒羊肉 #hkfoodie #hongkong #鰂魚涌美食 #鰂魚涌 #香港 #飲酒吹水好地方 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2021-07-16
  • 豉椒炒蜆
  • 干炒羊肉
2021-07-21 86 瀏覽
知道朋友係鰂魚涌番工,今日會比較夜收工,專登就佢去佢放工既地方附近食晚餐。山西老陳醋皮蛋涼拌既皮蛋帶少少麻,好醒胃。重慶水煮配龍脷柳睇落去好似好辣咁,但食落係偏麻居多。龍脷柳好軟腍,入口嫩滑,魚味十足。四川椒麻雞超好蔥油,雞肉既份量好多,肉質好嫩滑,配飯一流。京蔥炒牛肉充滿鑊氣既一碟小菜,牛肉份量好多,肉質唔會韌,同京蔥一齊炒好入味。枸杞上湯時菜相對地清少少既一道上湯白菜,可以中和番口腔既麻辣感。自家制羅漢果茶羅漢果既甜味好濃郁,而且清熱潤喉,都幾唔錯。

山西老陳醋皮蛋
涼拌既皮蛋帶少少麻,好醒胃。

四川椒麻雞
超好蔥油,雞肉既份量好多,肉質好嫩滑,配飯一流。
京蔥炒牛肉
枸杞上湯時菜
相對地清少少既一道上湯白菜,可以中和番口腔既麻辣感。
自家制羅漢果茶
羅漢果既甜味好濃郁,而且清熱潤喉,都幾唔錯。
2021-07-19 35 瀏覽
喺香港一路都未食到好味嘅四川菜,經朋友介紹呢間餐廳嘅四川菜非常正宗同出色。餐廳位置較為偏僻,聽朋友講呢間餐廳由外賣店做到依家有埋堂食服務,就知佢哋嘅食物幾受街坊嘅歡迎。餐廳主打四川菜,想轉嘅四川菜出佢都有。鑊氣豉椒炒蜆炒蜆非常夠鑊氣,呢碟炒蜆有非常多配料一齊炒,味道非常惹味,每粒炒蜆入邊都有蜆肉,每粒蜆都洗得好乾淨唔會有沙,大碟夾抵食。重慶水煮配龍脷柳龍脷柳份量非常高,未食已經聞到非常勁嘅麻辣味,第一啖食落去唔係覺得好辣,但係後勁嘅麻辣味非常強烈同惹味,忍唔住越食越多,辣得好過癮。紅油口水雞(半隻)由於我唔食得辣,所以揀咗BB啦。上菜嗰時見到成碟餸都係紅色,碟上仲有幾條辣椒心諗一定係好辣。點知食落,辣到啱啱好,平時譚仔食開10小辣嘅我都覺得唔辣,雞肉肉質非常嫩滑,呢碟餸送飯一流。餐廳所有菜式嘅麻辣口味都做得非常出色,唔係死辣而係麻辣,你仲可以買佢哋自家製嘅極爽麻辣醬,將佢哋呢種咁獨特嘅麻辣味帶返屋企。餐廳位置喺巷仔入邊,需要啲時間先會搵到,但係餐廳嘅食物碎咗非常高,絕對值得一試。

重慶水煮配龍脷柳

紅油口水雞(半隻)

2021-07-14 96 瀏覽
平時個紅館就去睇演唱會,你又知唔知北角都有個紅館,仲要係食嘢呢?店子棲身於小巷裡,稍一不注意就會錯過,而餐牌當然以川味美食為主,同時提供無辣美食照顧非辣人士。重慶水煮龍脷柳 $71食辣又點少得水煮系列?除咗魚仲可以揀牛肉、羊肉、蔬菜,我仲加$6轉薯粉。成碗紅噹噹上桌,立即聞到辣味!薯粉另上,索哂辣汁,勁入味,龍脷柳都有好多件。脆皮鍋燒上海湯麵 $65面頭有排列整齊嘅豬肉,豬肉就算浸湯都keep到脆,而且肉味十足。朋友唔食得太辣,店員建議BB辣,麵條好煙韌,朋友話少少辣都夠哂味。麻辣豬肚絲 $48小辣都好麻好香,唔會一味死辣。招牌麻辣大波波魚蛋 午餐可加$6配一粒大大粒又彈牙。

重慶水煮龍脷柳 $71

薯粉另上,索哂辣汁,勁入味,龍脷柳都有好多件。

脆皮鍋燒上海湯麵 $65

麻辣豬肚絲 $48
小辣都好麻好香,唔會一味死辣。

招牌麻辣大波波魚蛋 午餐可加$6配一粒
大大粒又彈牙。

2021-07-12 72 瀏覽
今晚同朋友去紅館,唔係睇演唱會,而係去食京川菜😋。紅館在鰂魚涌海堤街,很近朋友在太古坊的寫字樓,她是常客。我不太嘗辣,由朋友推介合我吃的菜。四川椒麻雞有特色,雞香滑多肉,吃入口少麻不辣,開胃得很,適合夏天没胃口吃,正! 葱和配料包括大豆芽好味。京葱炒牛肉未送上桌就聽到廚師在隔離廚房炒菜拋鑊。菜送來陣陣香味,大大碟多牛肉,京葱甜,牛肉好味,送酒一流。招牌麻辣大波波魚蛋一份三粒,爽口彈牙不太辣。大大碗羊肉湯麵好正,雞湯甜,羊肉片沒有膻或腥味,麵質不錯,大豆芽爽口。灼白菜淋甜,增加食物纖維。店子雖小,生意大錯,除堂食也有很多人外賣。走時見到店外宣傳品,見到Error的肥仔都來過。大家可以來打卡。吃得開心,下次再來。
今晚同朋友去紅館,唔係睇演唱會,而係去食京川菜😋。

紅館在鰂魚涌海堤街,很近朋友在太古坊的寫字樓,她是常客。

我不太嘗辣,由朋友推介合我吃的菜。

招牌麻辣大波波魚蛋一份三粒,爽口彈牙不太辣。

灼白菜淋甜,增加食物纖維。

吃得開心,下次再來。

• 四川椒麻雞
2021-07-09 44 瀏覽
努力工作不就是為了混口飯吃嘛,所以要好好吃飯。紅館一直是我的最愛❤正宗的口感,絕對是值得推薦給朋友和同事的。 開心酸辣粉沒想到這麼一大碗,又有好多花生和配菜,簡直太划算了。 重慶水煮龍利魚🐟魚🐟特別新鮮,入味。配上水煮料的調味,正宗的味道,讓人口水直流。 大魚蛋 超級爽口,彈牙 炒蜆朋友點了一大盤,如果喝啤酒🍺的話,就更加划算。愛❤喝酒的朋友,千萬不要錯過了。紅館鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

開心酸辣粉
沒想到這麼一大碗,又有好多花生和配菜,簡直太划算了。

重慶水煮龍利魚🐟

大魚蛋
超級爽口,彈牙

炒蜆

紅館
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
2021-07-06 155 瀏覽
平時食水煮魚,多數都係配菜多過魚,辣度又唔夠,食完都唔過癮。但今次呢間又用靚魚,份量又多又夠辣,真係忍唔住同想老細講:「你真係好多魚呀」~🌶水煮龍脷柳 $71 +🐟大波波魚蛋 $6魚肉採用龍脷柳,肉質紮實彈牙,入口滑溜,魚味十足非常吸引。配菜係洋蔥同芽菜,吸收晒所有嘅辣味,爽脆多汁辣得過癮。湯底選用雞湯製成,辣道偏麻,勁過癮。大波波魚蛋非常彈牙,同樣吸收晒辣湯嘅精華,入口魚香四溢,送飯送湯都一流呀。#鰂魚涌美食 #伏遊鰂魚涌📍 紅館 (鰂魚涌)鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

🌶水煮龍脷柳 $71 +🐟大波波魚蛋 $6

#鰂魚涌美食
#伏遊鰂魚涌

📍 紅館 (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
  • 水煮龍脷柳
2021-05-27 584 瀏覽
好耐無食水煮魚,轉換工作環境後,竟然遇到同好,介紹之下試左 “紅館”。$50幾蚊可以獨享一份魚連白飯,係開心嘅。要左小辣,麻和合宜,重點唔會太油,可以飲多兩啖湯,魚片份量都算多,食lunch 真係夠晒皮😀隊多罐可樂,冇諗過lunch 都可以咁滿足😂
好耐無食水煮魚,
轉換工作環境後,竟然遇到同好,
介紹之下試左 “紅館”。

$50幾蚊可以獨享一份魚連白飯,係開心嘅。

隊多罐可樂,冇諗過lunch 都可以咁滿足😂
2021-04-08 1028 瀏覽
見平時兩公婆都係食食得大家樂,大快活多,所以得一個人今日想去食啲特別野,咁啱行過海堤街嗰邊,見到有間『紅館』,所以行去睇下,未行到去,已經聞到一陣炒野同辣既氣味,因為我平時唔食得太辣,所以都覺得唔會啱我口味。去到睇下menu,個menu樣樣野都有幾隻辣椒係隔離,心諗都係算,但呢個時候,老闆娘行岀黎,問我想食咩(佢認得岀我係第一次幫襯,唔係熟客),我就同老闆娘講,我唔可以太辣,於是老闆娘就攞岀佢地個新menu岀黎,佢有啲小炒,炸野(椒鹽金沙骨,炸單骨雞翼),炒蜆,睇完我點左黑椒牛柳粒($118)同埋一個炒鴛鴦($88)。係度等食物之際,老板娘俾左杯羅漢果茶我飲,杯茶唔太甜,飲得岀係真材實料煲既,我同老闆娘吹左兩句,原來『紅館』,之前係無小炒,而且主打四川食物,但因疫情生意大減,所以打算改變而新加小炒黎吸引客人,好快食物已經到手,於是立刻返歸試下新野返到屋企,一打開原來炒鴛鴦係薯粉同上海麵,入邊仲有啲牛肉,份量夠,食左一口,成個麵都炒得好夠鑊氣,唔會炒到一pat野或太濕咁(我最憎炒得太濕),牛肉夠淋但唔會好似外面啲茶記咁,入口即溶(拿到淋曬),而且夠味,而黑椒牛柳粒都係,好濃黑椒味,但唔算

,而黑椒牛柳粒都係,好濃黑椒味,但唔算太辣
,牛柳粒食得岀係用靚食材,不過牛柳粒有啲咸,最後兩樣野我食唔曬,仲可以留返啲第二日中午食。整體黎講,食物味道同份量都可以,下次會試下堂食,即炒即食,希望下次食物質素同份量都保持到唔會因為新推廣,先整得特別好食

香港小店加油!!
2021-04-01
10 分鐘 (外賣自取)
  • 黑椒牛柳粒
2021-03-27 545 瀏覽
前1晚返屋企見到有姐姐派傳單介紹紅館, 雖然office 搬左黎1段時間,但好少去鰂魚涌食lunch。傳單上面基本上得1隻色, 就係紅色。我叫左脆皮鍋燒上海麵(65蚊), 原本係清湯, 但侍應姐姐問要唔要加辣, 黎到食四川野冇咩理由食清湯, 加左小辣。但個小辣係辣左譚仔10小辣。同事叫埋同1樣既麵, 佢話仲辣過3小辣碗麵係好好食, 有咬口,而且都掛到少少汁, 又麻又辣。食完我同事都話成個口都係麻痹既感覺, 維持左15分鐘都唔散。燒肉唔係廣東我地係燒味鋪個d, 反而似台式紅燒肉。因為有湯, 食落去唔脆, 但味道係唔錯。肥肉位置比較多, 我個人就冇咩quota, 所以試左舊全肥者。跟餐有埋涼茶解辣,唔甜但1杯唔夠喉, 我問左侍應要要多少少。

2021-03-24
  • 脆皮燒肉鍋燒上海麵
2021-03-25 403 瀏覽
因利成便, 因為喺鰂魚涌返工放lunch成日經過呢間紅館, 都見好多人排隊, 終於有機會食到晚市。可能因為係commercial area 晚市唔多人食, 我同朋友兩個整晚都只係有一台客幫襯, 嗌外賣嘅比較多。兩個女孩子唔食得多, 前菜叫咗手拍青瓜, 跟住係水煮雙拼, 我哋叫咗魚加牛肉, 小辣。個人比較喜歡牛肉, 愈食愈辣, 好彩係叫小辣, 反而佢嘅芽菜係好好食, 好脆口, 同埋索曬啲辣汁, 最衰唔記得加紅薯粉, 有埋紅薯粉就絕配了。另外亦都叫咗豉椒炒蜆, 上臺是好有鑊氣, 但係可能炒得唔夠勻循, 有啲蜆比較鹹。再加上冰凍啤酒, 呢一餐飯食得很滿足