2024-03-21 1206 瀏覽
今次去左尖沙咀食咗紅葉茶屋嘅飯,真係太好味啦!🍁我揀咗豪華海鮮丼茶漬飯,只係$178,超抵食!😋 仲有鰹魚昆布湯同溫泉蛋(加$10) 🍲個丼飯入面有好多新鮮嘅海鮮,有三文魚🍣、呑拿魚、甘蝦、帶子同魚子,飯同海鮮嘅結合真係好滿足呀! 鮮嫩多汁,一口咬落去真係好爽!😍我仲試咗佢哋嘅明太子忌廉烏冬,只係$92,加味玉(加$10) !💯 呢碗烏冬真係超級美味!湯底濃郁,加埋明太子忌廉,味道更加濃厚!🍜 面條煮得恰到好處,好彈牙!食落去舒服又滿足!💕我又試咗佢哋嘅冰奇異果同雜莓茶 ($45) 呢杯茶好清新,冰凍嘅奇異果同雜莓真係好開胃!🍹 每一口都有新鮮果味爆發,好解渴!🌸最後當然唔少得佢哋嘅鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 ($75)!而且仲有期間限定軟雪糕!🍦 呢個雪糕係蜜瓜味,真係好特別,好滑順同濃郁!一啖入口,真係好驚艷!😮整體嚟講,我好滿意今次去紅葉茶屋嘅用餐體驗!食物好好味,價錢又合理!😳 而家仲好想再食多啲佢哋嘅豆腐魚餅,都好好食呢!🍢總括而言 (5個🖤係最高)好味指數 : 🖤🖤🖤🖤🤍服務態度 : 🖤🖤🖤🖤🤍環境打卡 : 🖤🖤🖤🖤🤍回頭指數 : 🖤🖤🖤🖤🤍📍紅葉茶屋 (帝國中心)🏢 尖沙

總括而言 (5個🖤係最高)
好味指數 : 🖤🖤🖤🖤🤍
服務態度 : 🖤🖤🖤🖤🤍
環境打卡 : 🖤🖤🖤🖤🤍
回頭指數 : 🖤🖤🖤🖤🤍

📍紅葉茶屋 (帝國中心)
🏢 尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
🕗星期一至日 12:00 - 21:00

2024-02-25
6天前 0 瀏覽
第一次食這間店,在尖東,入夜人不多,店內的客人亦少,適合約朋友吹水聚餐,靜靜地。我地兩人食了刺身,飯套餐,每人一個可樂餅,最後個人一個新地,十分豐富。刺身五點,算新鮮,有魚味,帶子好味,但沒有驚喜。鰻魚蛋丼,鰻魚肥美,但量少,飯好軟滑一粒粒,加洋蔥滑蛋,好味。可樂餅,即係薯蓉,牛肉或蔬菜,外脆內軟,好味,但沒有影相,只能以文字介紹。紅豆宇治綠茶,終於到了甜品,好味綠茶雪糕,甜度剛好,仲好大件。整體好食。
刺身五點,算新鮮,有魚味,帶子好味,但沒有驚喜。
刺身五點

鰻魚蛋丼

紅豆宇治綠茶新地

整體好食。

刺身五點
鰻魚蛋丼
紅豆宇治綠茶新地
2024-08-22 148 瀏覽
見到「紅葉茶屋」嘅甜品超吸引🤩終於可以去試下😬.牛肉壽喜燒定食🍲和牛肉味重🥩掛滿壽喜燒汁嘅甜香🤤另外有唔少蔬菜🥦蔥、豆腐、菇菌🍄‍🟫非常飽肚😜並附上醃漬牛蒡、醃漬蘿蔔🤎味噌湯🥣白飯🍚溫泉蛋🍳.黑麻油濃厚豚骨湯拉麵🍜豚骨湯唔油膩☺️叉燒肉質偏瘦,但保留軟嫩😋配上溏心蛋🥚紫菜、蔬菜🥬蔥😌附上醃漬牛蒡、醃漬蘿蔔🥕.紅葉甘之三味🍁有藍莓提拉米蘇、牛奶布甸🍮夕張蜜瓜軟雪糕🍈牛奶布甸奶味香濃😗蜜瓜味十分香甜👍🏻.非常雜莓芭菲🍦有士多啤梨醬、士多啤梨雪糕、士多啤梨🍓藍莓🫐蛋糕🍰忌廉、雪糕、穀物脆片🌾一整杯都係唔同配料😍.抹茶蕨餅新地🍨窩夫杯裝住牛奶雪糕🥛抹茶雪糕、抹茶蕨餅、紅豆🫘車厘子蓉🍒抹茶蕨餅煙韌😆味道豐富😛.熱忌廉抹茶拿鐵🍵幼滑忌廉同香醇濃郁抹茶好夾☁️
見到「紅葉茶屋」嘅甜品超吸引🤩終於可以去試下😬
熱忌廉抹茶拿鐵🍵幼滑忌廉同香醇濃郁抹茶好夾☁️
  • 紅葉甘之三味
  • 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
  • 牛肉壽喜燒定食
  • 和牛肉壽喜燒定食
  • 抹茶蕨餅新地
2024-07-31 346 瀏覽
尖沙咀紅葉茶屋是一家不錯的日式餐廳,提供多樣的日式美食選擇。他們家的抹茶拿鐵很出色。濃郁的抹茶香氣和絲滑的牛奶完美融合,是一款清新怡人的飲品。搭配上精緻的小忌廉是很不錯的下午茶選擇。另一道令人難忘的菜品是黑蜜抹茶蕨餅。外皮酥脆、內餡綿密濕潤,抹茶的清香與黑糖的甜味互相輝映,口感層次豐富。這道甜點既創新又傳統,實在是最好味之選,千祈唔好落太多黑蜜。另外兩道定食也都不錯。腐皮烏冬搭配煙靭的腐皮,冇咩特別,香辣燒牛肉定食則是肉質軟嫩多汁,醬料恰到好處,令人胃口大開。總括黎講,紅葉茶屋提供了優質的日式料理體驗。味道不錯,且環境優雅寧靜,非常適合情侶或家庭前來享用。對於喜愛日式料理的朋友來說,這裡絕對是一個不錯的選擇。

抹茶拿鐵

抹茶拿鐵
黑蜜抹茶蕨餅
香辣牛肉定食
2024-07-02 409 瀏覽
滿心歡喜地行入呢間全部係好評嘅餐廳 跟著食左一啖之後立即石化 究竟係我味蕾有問題 定係呢間野食有問題 真係好傷心 有種被騙嘅感覺 呢個價位其實已經食到好多好食勁多嘅嘢 真係好難唔寫差評 味道奇怪 肉有酸味 拉麵都可以整得咁真係少見 前菜都好普通 其實最重要係性價比問題 完全不值 六個人分別嗌咗一口牛 三個拉麵 寧願去Seven 都唔想食 真係不如食canteen 不過服務態度幾好 肯分單 環境不錯 有音樂 方便到達 侍應有禮貌 但係真係需要改善吓廚藝
2024-07-01 325 瀏覽
紅葉茶屋🫣❣️紅葉茶屋來自鐮倉,香港有幾間分店,佢出名係甜品鐮倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇🍵不過今次先試下其他野先~餐廳係可以SCAN QR CODE落單,我地叫佐2個主食,分別係牛肉壽喜燒同吉列豬扒滑蛋飯~🍚🍱牛肉壽喜燒🥩壽喜燒材料有豆腐,椰菜,冬菇,配埋一隻温泉蛋,可以撈飯食,仲有野菜豚肉湯加兩小碗前菜,份量十足,聽聞係可以加飯既,我太細食一碗已經好飽,但成個壽喜燒比較普通🙉吉列豬扒滑蛋飯🐷豬扒炸得香脆,蛋汁夠多,加上一大碗飯,好滿足,而且只係$88🩷順帶一提,有恆生ENJOY卡可享88折,咁岩我有張卡可以有優惠,算係比較經濟既一餐~💖
紅葉茶屋🫣❣️

牛肉壽喜燒🥩

吉列豬扒滑蛋飯🐷

2024-06-21 223 瀏覽
🐷📌 #豬西食尖沙咀#豬西食九龍🐷牛肉壽喜燒定食呢個定食好豐富,有嫩滑嘅牛肉片同埋新鮮嘅生菜,配埋啲煮得恰到好處嘅飯,令人食完之後好滿足。🐷朱古力香蕉芭菲朱古力同香蕉嘅組合簡直就係無敵,仲有芭菲任食,真係甜品控嘅最愛!🐷抹茶蕨餅新地呢個抹茶蕨餅新地好香濃,味道唔會太甜,啱晚餐後食,好解膩。紅葉茶屋📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓 50-57號舖#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食
🐷📌 #豬西食尖沙咀#豬西食九龍

🐷牛肉壽喜燒定食

🐷朱古力香蕉芭菲

🐷抹茶蕨餅新地
呢個抹茶蕨餅新地好香濃,味道唔會太甜,啱晚餐後食,好解膩。

紅葉茶屋
📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓 50-57號舖

2024-06-08 214 瀏覽
呢間係平靚正之選!餐廳唔算特別靚,以簡約為主。但係佢啲嘢食質素真心唔錯,由第一次食…已經係食生薑燒豚肉定食🙈食極都覺得好好味呀!1. 生薑燒豚肉定食 $108豚肉唔係好肥嗰啲,但係佢嘅肉質唔會好老/好靭!而且豚肉勁掛汁又入味!生薑味都幾突出,但生薑絕對能夠辟咗豚肉嘅臊味!同豚肉配搭一啲違和感都冇!另外仲有沙律菜,夾埋燒豚肉嘅汁…真係健康又好味😋😋😋2. 牛肉壽喜燒定食 $128壽喜燒永遠都係咁好食,呢個價錢一個一日鍋,有飯、肥牛、豆腐、娃娃菜、冬菇、芋絲等等…份量都唔少!都幾抵食嫁!每個定食仲包一個麵豉湯同兩個日式漬物👍🏻(以上價錢未計加一服務費)利申:並冇任何試食活動/優惠!全部正價!(按餐廳MENU上價格付款)

1. 生薑燒豚肉定食 $108

2. 牛肉壽喜燒定食 $128

每個定食仲包一個麵豉湯同兩個日式漬物👍🏻

(以上價錢未計加一服務費)

生薑燒豚肉定食
生薑燒豚肉定食
2024-03-28 199 瀏覽
因為係12月26日boxing day,所以預早1個月前就預訂座位。並要求一定要卡座位。當日我跟朋友提早到達因為怕人多。好彩當日人流唔算多。一到達就可以入座。宜家餐廳一早已預訂卡座位嘅中間位置俾我地。一路晚餐可以一路望到窗外嘅燈飾同露天巴士嘅畫面。突然想食肚。所以就叫咗個照燒雞扒定食。一個定食有飯同菜加肉。另外仲有配菜同熱湯。正呀!食完之後,我地揀咗好耐應該食乜甜品好。最後我都係揀番自己喜歡食嘅綠茶芭菲。超級非常之好食呀!慢慢食食到8點幾就走人去坐露天巴士睇燈飾。12月26日boxing day就是perfect.😆😆😆😆***本次晚餐沒有任何試食或優惠待遇。

當日我跟朋友提早到達因為怕人多。
好彩當日人流唔算多。

一路晚餐可以一路望到窗外嘅燈飾同露天巴士嘅畫面。

突然想食肚。所以就叫咗個照燒雞扒定食。
一個定食有飯同菜加肉。
另外仲有配菜同熱湯。正呀!

慢慢食食到8點幾就走人去坐露天巴士睇燈飾。

***本次晚餐沒有任何試食或優惠待遇。

2023-12-26
2024-03-06 183 瀏覽
紅葉茶屋的地點非常方便,放假和家人在尖東海旁逛逛,享受假期愉快時光,晚餐就在這裡就餐啦,整體感覺悠閒、自在、閒適,假日真的非常適合吃吃日本料理,享受精緻甜點!辣味牛肉定食和牛份量幾足,食落牛味香濃,配上甜辣味燒汁,咸甜配搭唔錯。隨餐有溫泉蛋、白麵豉湯、日本漬物等等。黑蒜油叉燒拉麵湯底濃厚,帶點黑蒜香味,混合豬骨濃湯味,但食落唔會覺膩 ,麵條爽口。鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲期間限定軟雪糕北海道夕張哈密瓜,味道香甜,芭菲由抹茶睹嘔、抹茶奶油、蛋糕等組成,一層一層,餡料豐富無。總結喜歡日式Cafe嘅朋友值得一試,環境舒適闊落,食物以至甜品選擇豐富。紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號鋪

辣味牛肉定食
黑蒜油叉燒拉麵

鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲

總結

紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號鋪
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
  • 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
  • 汁煮法國黃金螺
  • 抹茶蕨餅新地
2024-02-29 212 瀏覽
豪華吉列滑蛋丼,$138💰豐富的丼飯,上面放了一塊酥脆的豬扒和兩隻鮮嫩的廣島蠔,都經過吉列炸製,外皮金黃酥脆,豬扒質地鮮嫩多汁,廣島蠔更是帶來了豐富的海鮮風味。滑蛋的口感綿密順滑,份量十足,適合食量大的人😀海鮮四色茶漬飯,$148💰四種不同茶漬海鮮搭配在白飯上,面放了四種海鮮,分別是三文魚、吞拿魚、蝦及魚籽,鮮嫩彈牙,搭配芝麻和山葵,增加了風味和色彩,形成了一幅色彩繽紛畫面。鮮嫩的魚肉甜美海鮮相互襯托,讓人感受到日式料理精髓🇯🇵紅豆抹茶軟朱古力芭菲,$68💰抹茶濃郁香氣紅豆的甜蜜口感完美融合在一起,吃起來既濃郁又不膩口。軟朱古力芭菲的口感綿密細膩🤩冰芒果百香果茶,$20💰冰冷的芒果茶與百香果的酸甜味道交相呼應,帶來了一種清爽的口感🤓
豪華吉列滑蛋丼,$138💰

海鮮四色茶漬飯,$148💰

紅豆抹茶軟朱古力芭菲,$68💰

冰芒果百香果茶,$20💰
2024-02-19 1115 瀏覽
來自鐮倉嘅紅葉茶屋喺香港有多間分店,人氣和食同精緻甜品廣受歡迎,今次到尖沙咀分店食午餐過下返鄉下癮。今次叫咗季節限定2人餐 $488,有齊前菜到甜品,份量十足🥳🥳😋😊🥰🥰紅葉四點盛🐟,龍蝦沙律🦞四點盛有吞拿魚,三文魚及帶子刺身,炸蝦,芥末八爪魚,枝豆, 擺盤靚靚, 和味十足。炸蝦尤為驚喜,香脆鹹香,作為開胃前餐好恰當;龍蝦沙律夠新鮮,龍蝦肉畀得大方,配合爽脆沙律好清新😛🤩🤩😚牛肉壽喜燒🐂牛肉嫩滑品質好,無太多肥膏亦唔會覺得乾柴,其他配料有豆腐,椰菜,冬菇等,配合微甜壽喜燒湯底,忍唔住要食晒食碗飯😙😙😁😁♥️特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵🐖豚肉滑嫩,肥瘦相間,配上特製黑麻油令豚肉變得更香濃鮮美, 豚骨湯底好濃郁,同拉麵專門店嘅湯底相差不大🤩😊😄😋鐮倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇🧉 另加$10, 鐮倉紅葉茶屋抹茶白玉🍡提拉米蘇忌廉非常濃郁,香甜不膩,抹茶中和甜味,帶回甘,比傳統提拉米蘇更出色;抹茶白玉軟糯,清香抹茶及紅豆帶來層次感😁😁😙😙🥰傳統抹茶(熱)🍵 , 奇異果&雜果茶(冰) 🍹店舖以簡約木系裝修為主,優雅而柔和,空間感十足,坐到好舒服😚😚🥰🥰⭐紅葉茶屋地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-5

紅葉四點盛🐟,龍蝦沙律🦞

牛肉壽喜燒🐂

特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵🐖

傳統抹茶(熱)🍵 , 奇異果&雜果茶(冰) 🍹

紅葉茶屋
地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
電話:3591 9006

#tst#tsiashatsuirestaurant#tstrestaurant#momijichaya#tstfood#teahouse#teahousehk#japanesefoodhk#momijichayahk#sukiyakihk#紅葉茶屋#尖沙咀餐廳#帝國中心#尖東餐廳#香港茶屋#抹茶#季節限定#龍蝦沙律#牛肉壽喜燒#壽喜燒#黑麻油#豚骨拉麵#抹茶白玉#tiramisu#matcha
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
  • 牛肉壽喜燒定食
2024-02-17 206 瀏覽
今天去咗位尖沙咀嘅日本鐮倉過江龍「紅葉茶屋」🍁😚,環境舒適好坐,而且感覺溫馨,價錢唔貴,都幾抵食。🔹️和牛肉壽喜燒定食🐄呢個鍋好豐富,和牛肉質鮮嫩多汁🐄,咬落好多肉汁,有油脂香,仲有蔬菜🥬、豆腐、菇類等🥚,吸入甜甜地嘅壽喜燒湯底好好食呀。🔹️香辣燒牛肉定食🐄🌶牛肉燒得好靚,燒燒地幾惹味,而且好送飯。🔹️炸餃子🥟炸得幾香口,餡料幾滿,幾多汁。🔹️和風炸雞盛盒🐥有雞塊&雞翼,炸得外脆內嫩,而且調味唔錯。🔹️冰芒果及西柚紅茶🥭呢杯果茶清爽怡人,非常開胃。🔹️熱蜂蜜薑紅茶🍯微微的薑味,搭配著紅茶,好啱冬天飲呀。🔹️抹茶雲石紋芝士蛋糕🍵蛋糕嘅口感細膩順滑,帶來清新嘅抹茶風味。

🔹️和牛肉壽喜燒定食🐄

🔹️香辣燒牛肉定食🐄🌶
牛肉燒得好靚,燒燒地幾惹味,而且好送飯。

🔹️炸餃子🥟
炸得幾香口,餡料幾滿,幾多汁。
🔹️和風炸雞盛盒🐥
有雞塊&雞翼,炸得外脆內嫩,而且調味唔錯。

🔹️冰芒果及西柚紅茶🥭
呢杯果茶清爽怡人,非常開胃。
🔹️熱蜂蜜薑紅茶🍯
微微的薑味,搭配著紅茶,好啱冬天飲呀。

🔹️抹茶雲石紋芝士蛋糕🍵
蛋糕嘅口感細膩順滑,帶來清新嘅抹茶風味。

2024-02-13 163 瀏覽
海鮮四色茶漬飯 $ 148刺身食落都算新鮮,三文魚唔錯👍,自選湯揀咗蝦湯,蝦湯就唔係好濃果種,但都有淡淡嘅蝦味嘅〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️期間限定 - 冬雪tiramisu白玉窩夫 🧇 $78窩夫一般,口感唔太好,芒果仲要勁酸😖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️忌廉抹茶拿鐵 $45呢杯太甜啦😖😖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️鮮奶咖啡 ☕️ $35唔錯 !

海鮮四色茶漬飯 $ 148

期間限定 - 冬雪tiramisu白玉窩夫 🧇 $78

窩夫一般,口感唔太好,芒果仲要勁酸😖

忌廉抹茶拿鐵

忌廉抹茶拿鐵 $45

呢杯太甜啦😖😖

鮮奶咖啡
鮮奶咖啡 ☕️ $35

唔錯

2024-02-05 179 瀏覽
這裡的環境真不錯!辛辣叉燒拉麵拉麵有叉燒有野菜有雞蛋,味道辛辣有幾種選擇,濃香的湯我都飲嗮!抹茶雲石紋芝士蛋糕服務員送上抹茶雲石紋芝士蛋糕時,馬上被它的外觀所吸引。蛋糕表面呈現出獨特的雲石紋路,交織著深綠色的抹茶和奶白色的芝士,煞是迷人。它的外觀像一幅藝術品,讓人難以抗拒。 當你輕輕咬一口蛋糕時,能夠感受到它的柔軟和綿密。蛋糕的質地細緻,入口即化,綻放出濃郁的芝士味道。抹茶的香氣在口中瀰漫開來,帶來一種淡淡的苦甜味道,不會太膩,令人陶醉。味玉蛋調味讓蛋吸收了濃郁的味道,並且帶有微妙的香氣,使得蛋的風味更加豐富多樣,吃出了不一樣的蛋。
這裡的環境真不錯!
辛辣叉燒拉麵
抹茶雲石紋芝士蛋糕