2017-02-13
貓貓今日pre情人節冇人請食飯,自己落街食糖水。貓貓連午餐都冇食,真係好肚餓。呢間舖雖然偏僻,但之前已經聽過佢名,係佐敦已經有好耐歷史,貓貓雖然係港貓,但對傳統糖水舖從來冇忘記過。白果腐竹薏米糖水,仲要熱既,夠曬經典。越經典越食到整糖水既功夫。糖水好滑,腐竹已經溶曬同糖水一齊,個口感好香滑,有真厚厚既質感,唔係麵粉,係腐竹既口感。白果煙un,成個糖水煲得夠火候,經典之作。冇諗過咁意外!冇食過蔗蝦,原來真係甘蔗同蝦餅一齊炸。食蝦餅既同時,吸一吸甘蔗既汁,令蝦餅好甜,個口感好得意,有創意喲。鐵板黑椒雞翼4隻16蚊,抵到貓貓好開熏。雞翼表層整到乾身香脆,仲有黑椒既辣味。食完再叫個煎餃子,真係太肚餓,好快就食曬。貓貓胃口好大,咁啱呢度野食平,係咁叫!冇停過,自己都笑左。見到個一拳雞槌好得意,38蚊,我諗間舖一定有睇一拳超人,夠毒我鍾意!點知有兩隻雞槌,仲要係大雞腿,o左嘴,雖然我好肚餓,但會唔會太抵食,大大個雞腿,心心眼ing。雞腿業得好夠味,味道好食過kfc。可以同辣椒醬一齊食,好多水多汁。即叫即炸,成個雞腿熱辣辣,過癮喲!貓貓今日食雞腿仲要有兩隻冇人同我爭,好興奮。食左個糖水就知舖頭功夫深
貓貓連午餐都冇食,真係好肚餓。
食左個糖水就知舖頭功夫深,原來屋企附近有間隱藏小舖,正正子!