餐廳: 粵 (香港黃金海岸酒店)
資訊:

2019-01-30 1368 瀏覽
過幾日嫲嫲同Daddy嗰啲要返鄉下過年,今晚提早帶佢哋食餐新年飯~😄😄黃金海岸酒店呢間中菜廳之前都飲過好多次茶,嘢食質素都唔錯最鍾意係個環境好舒服,晚飯質素一樣都幾好,杏汁花膠豬肺湯每一次都必定叫因為呢度整得真係好好飲~🤤焗釀蟹蓋質素都好高,裏面釀咗好多蟹肉同埋有啲咖喱味嘅配料,仲有香濃嘅芝士🤤好好味不過分量十足兩個人分一個嚟食都已經足夠😅另外龍井茶王雞都好好食😍,呢個都係佢哋攞獎名菜之一,雞肉嫩滑,雖然唔係好食得出茶味但係就好香嘅煙熏味,非常唔錯👍🏻另外個瑤柱蛋白蝦仁炒飯都好好味,飯炒得乾身唔會油膩,而且好香,蝦仁大大隻,非常高水準嘅一個炒飯!👍🏻🤤反而個推介嘅牛肋骨個汁雖然整得好好味酸酸甜甜咁,但係牛肉就鞋左少少~而其他小菜水準都唔錯~燒腩仔皮薄又脆,個紅燒豆腐出奇地好食入面嘅豆腐非常之滑😋👍🏻甜品叫咗雙皮奶同埋杏仁露,兩個都唔錯幾好味而且感覺健康因為係少甜~👍🏻重點係今晚屋企人都食得好開心~😄

山長水遠乘搭咗個半鐘車程, 來到黃金海岸,長輩提議此處,說上年來過好正。那天星期日, 知道特別多人, 我哋已經訂枱及提早半小時, 侍應話執近枱,下張係你,都等咗40分, 都好等咗張枱 望著遊艇會, 陽光放射, 藍天白雲,但張櫈坐落去係凹又硬嘅! 侍應服務好似街坊。鑊仔香煎黑松露叉燒包$58, 冇黑松露味,因擺咗入去蒸,就消失香味,叉燒一般。花雕魚肚蒸滑雞$68,酒濃,雞滑,魚肚淋,但汁好肥。飄香鮮蝦荷葉飯$238, 蝦大隻保鮮味,冇荷葉味,無飯香,幾粒鴨肉,瑤柱。蘋果叉燒酥$58,叉燒冇特別,唔覺蘋果香。雖然質素冇想像好, 食完之後 ,往外面花園悠悠閒逛逛, 好似去咗外國, 又有新人影婚紗相, 好舒服。

花雕魚肚蒸滑雞$68,酒濃,雞滑,魚肚淋,但汁好肥。

蘋果叉燒酥$58,叉燒冇特別,唔覺蘋果香。

鑊仔香煎黑松露叉燒包
鮮蝦荷葉飯
蘋果叉燒酥
2018-10-28
2018-07-06 2430 瀏覽
今晚一行5人食中菜,第一次來到黃金海岸的中菜廳,俾我感覺好乾淨,餐具好雅緻,簡單淡色的主調好舒服。5個大人,叫了四人片皮鴨餐,個餐有餸有蟹肉羹有飯,生果甜品齊曬$1988雖然4人餐,5個人食,佢比足5份,好貼心片皮鴨的餅皮用蒸籠盛載,上枱時餅皮微暖,不是很熱,拿上手都算薄,雖薄但拿到底個塊都沒有互相黏住,幾好鴨皮不油,燒得好脆,輕輕連住鴨肉,更有口感。鴨肉沒有鴨羶味,唔太肥。不過同行的朋友反而覺得鴨肉太瘦,沒有油香其他拌食的青瓜葱絲椒絲,都切得好適中,長短均一。這份片皮鴨整體是值得推薦炒飯粒粒分明,真材實料,好多瑤柱叉燒,我喜歡這炒飯炒得硬身,有鑊氣味菜鴨絲,連片皮鴨是一味兩食,鴨絲比較少,其他是雜菜絲鴨無咩味,反而其他配菜較咸。西芹有渣。菠蘿蝦球,平時其他地方用罐頭菠蘿,這裡用新鮮菠蘿,即刻感覺有營養左。蝦球夠大隻,如果上枱可以更熱就好。蘆筍魚球,魚肉鮮,有口感不鬆散。蘆筍炒得不會過火,咬落去卜卜脆
雖然4人餐,5個人食,佢比足5份,好貼心

如果上枱可以更熱就好。

2018-07-05
晚上與爸媽到黃金海岸的粵吃素食晚餐。晚市是6:30開始。還沒有到晚市時間,我們在外面走一走。在外面拍攝餐廳的外貌。職員在做晚市的準備功夫。 這個凸出來的「玻璃屋」是頗特別的設計。原來我們稍後被安排坐在這裡。這個玻璃屋的門應該可以打開的。變成半開放式的餐廳。面對外面的草地、黃金泳灘和青山灣的海,日間的風景應該很怡人。在這裡辦婚宴似乎不錯啊。 室內的環境不算太大,但當然也不算小。空間感大,因為每張餐桌之間的空間闊,而且地板與天花板的距離大。 我們就座的座椅和餐桌。這組餐桌椅有三套,我們坐在中間的那一組。因為爸媽已坐下來,我便拍攝後面的那一組。這感覺有泰國風格。布藝沙發大而軟,我們坐得很舒適。餐桌的高度適中,與座椅距離剛好,我們不用俯身向前進食。桌上放著中式的白瓷餐具。也有西式的銀製刀、叉和湯匙。 我們點了人蔘烏龍,每位茶資是$38。我不太嚐到人蔘的味道。偶爾會有淡淡的甘香味,應該是來自人蔘吧。也有烏龍茶的清香味道。結賬時,收據上的第一項是免茶,第二項是人蔘烏龍的價錢。這意思是否點普通的中國茶是免費呢?或許套餐是包含茶資。可惜我沒有查問清楚…… 這是粵的素食套餐菜單。每位$480,另有加一服
晚上與爸媽到黃金海岸的粵吃素食晚餐。

晚市是6:30開始。
還沒有到晚市時間,我們在外面走一走。

在外面拍攝餐廳的外貌。
職員在做晚市的準備功夫。

這個凸出來的「玻璃屋」是頗特別的設計。
原來我們稍後被安排坐在這裡。

這個玻璃屋的門應該可以打開的。
變成半開放式的餐廳。
在這裡辦婚宴似乎不錯啊。

室內的環境不算太大,但當然也不算小。

我們就座的座椅和餐桌。
這組餐桌椅有三套,我們坐在中間的那一組。
因為爸媽已坐下來,我便拍攝後面的那一組。

這感覺有泰國風格。
布藝沙發大而軟,我們坐得很舒適。
餐桌的高度適中,與座椅距離剛好,我們不用俯身向前進食。

桌上放著中式的白瓷餐具。
也有西式的銀製刀、叉和湯匙。

人蔘烏龍
我們點了人蔘烏龍,每位茶資是$38。

我不太嚐到人蔘的味道。
偶爾會有淡淡的甘香味,應該是來自人蔘吧。
也有烏龍茶的清香味道。

結賬時,收據上的第一項是免茶,第二項是人蔘烏龍的價錢。
這意思是否點普通的中國茶是免費呢?
或許套餐是包含茶資。
可惜我沒有查問清楚……

這是粵的素食套餐菜單。
每位$480,另有加一服務收費,最少要兩位惠顧。
另外,還可以賺取亞洲萬里通的飛行里數。

訂座前,我先向餐廳職員查詢這是否有蛋奶成份。
職員回覆只有干燒珍菌菠菜麵是有的。
那一項是二選一的菜式,我們可以選擇養生五穀炒飯。

另外,我也要求將金箔燕液釀銀盞改掉了。
因為我們不吃燕窩。
但職員說下單時要求更換另一款菜式便可。

當我在餐廳下單時,向店員提出上述要求,她卻說星期日未必能按我們要求更改菜式。
要先問廚師或經理是否有我們想要的菜式。
這點令我感到混亂。
因為是餐廳職員跟我說現場下單更改便可。
當然,結果也是可以更改的。

而店員也十分聰明。
提醒我們是否要走掉葱蒜。
(我常常忘記這項要求……)

三小碟(陳皮猴頭菇、風味素鵝和柚子車厘茄)
首先是前菜 — 三小碟。
左起是陳皮猴頭菇、風味素鵝和柚子車厘茄。

陳皮猴頭菇
陳皮猴頭菇口感十分酥脆。
很有驚喜!
沒有想像過可以炸成這樣子。

不油膩。
也不感到燥熱。

只是陳皮味不算太濃。

風味素鵝
風味素鵝比較普通。

是薄薄的一片腐皮。
口感不算太滑。

以麻油調味,增添香味。

柚子車厘茄。

味道酸甜又多汁。
口感是軟腍中帶點爽口的果肉。
十分醒胃。

菜膽竹笙燉松茸
菜膽竹笙燉松茸。

菜膽竹笙燉松茸
有十分芳香的菇菌味撲鼻而來。
湯的味道也很清甜。

菜膽竹笙燉松茸
我猜這是黑虎掌菌。
比松茸更爽滑。
而松茸則是主要的香味來源。

另外,竹笙也很肥厚。
湯內還有紅蘿蔔和白菜。

素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子
素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子。

露筍爽口嫩滑。
新鮮淮山口感又爽又黏滑。

素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子
素帶子不知道是甚麼東西。
像菇菌般軟滑,又有少許蒟蒻的爽滑口感。

素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子
蓮藕筍尖幼小,卻仍然可以看到蓮藕孔。
口感爽脆。

X.O.醬有一點點辣。
是我可以接受的程度。

貴妃素東坡肉。
醬汁是甜的。
味道濃郁。

炸薑絲很特別。
我不喜歡吃薑,竟然喜歡吃這種炸薑絲!

雖然是炸的,但不脆。
有少許耐嚼的口感。
薑味不算太強烈。

貴妃素東坡肉

素東坡肉與真肉樣子很像。
上面兩層應該是以蒟蒻做的,有軟滑的口感。
下面那一層有軟而粗糙的口感。
多是豆製品。

素東坡肉將醬汁吸收進去。
有濕潤、軟綿的口感。

還有一粒粒新鮮的荷蘭豆在醬汁中。
口感嫩滑爽脆。

椒鹽滑豆腐

將金箔燕液釀銀盞改成椒鹽滑豆腐。
原價是$118。
店員後來確認改換成這道菜是不用補差額的。
(這是在單點菜單中最便宜的主菜。)

不知道那個銀盞是否要符合原本的菜式才放上去?
我沒有吃,爸媽說銀盞不脆,較難咀嚼。

椒鹽滑豆腐

豆腐口感外脆內軟滑。
而且新鮮炸製,中間的豆腐很燙熱。

椒鹽的味道香濃。

梅菜菜心伴炸羽衣甘藍

梅菜菜心伴炸羽衣甘藍。

菜心鮮嫩可口。
梅菜爽滑。
味道頗鹹。

梅菜菜心伴炸羽衣甘藍

羽衣甘藍炸得鬆脆。
味道有點苦。

養生五穀炒飯。

三人也要選擇相同的食物。
所以,可以吃蛋奶的爸媽也要陪我吃這個飯,不能選菠菜麵。

紅米混白米的飯,口感軟糯。
配料有青菜、香菇等。
味道不太鹹。
油份少,頗乾爽。

但要慢慢咀嚼才能讓胃部好好消化。

熱合桃糊

粵式甜品也應該是三人同選一款的。
但店員讓我們各自點選。

我和媽媽點了熱合桃糊。

味道不太甜。
合桃糊應該是鮮磨的。
沒有粉狀的物體。
質感頗滑。
然而,沒有合桃碎,口感欠奉。

冰凍楊枝甘露

爸爸點的冰凍楊枝甘露。
他說味道好。

另有水果併盤。

西瓜最為鮮甜多汁。
菠蘿是甜中帶酸,果汁也多。
火龍果的甜味最淡,所以應該先吃火龍果。

棗皇糕

棗皇糕是特別贈送的。

棗皇糕

紅棗味香甜濃郁。
甜度適中。
口感軟糯。

整頓飯,我們享用了兩個半小時!
我原以為一個半小時便會用餐完畢。

在這優美的環境享用豐富的菜式。
我們都吃得很飽又滿足。
2017-12-03
棗皇糕
晚上與爸媽到黃金海岸的粵吃素食晚餐。

晚市是6:30開始。
還沒有到晚市時間,我們在外面走一走。

在外面拍攝餐廳的外貌。
職員在做晚市的準備功夫。

這個凸出來的「玻璃屋」是頗特別的設計。
原來我們稍後被安排坐在這裡。

這個玻璃屋的門應該可以打開的。
變成半開放式的餐廳。
在這裡辦婚宴似乎不錯啊。

室內的環境不算太大,但當然也不算小。

我們就座的座椅和餐桌。
這組餐桌椅有三套,我們坐在中間的那一組。
因為爸媽已坐下來,我便拍攝後面的那一組。

這感覺有泰國風格。
布藝沙發大而軟,我們坐得很舒適。
餐桌的高度適中,與座椅距離剛好,我們不用俯身向前進食。

桌上放著中式的白瓷餐具。
也有西式的銀製刀、叉和湯匙。

人蔘烏龍
我們點了人蔘烏龍,每位茶資是$38。

我不太嚐到人蔘的味道。
偶爾會有淡淡的甘香味,應該是來自人蔘吧。
也有烏龍茶的清香味道。

結賬時,收據上的第一項是免茶,第二項是人蔘烏龍的價錢。
這意思是否點普通的中國茶是免費呢?
或許套餐是包含茶資。
可惜我沒有查問清楚……

這是粵的素食套餐菜單。
每位$480,另有加一服務收費,最少要兩位惠顧。
另外,還可以賺取亞洲萬里通的飛行里數。

訂座前,我先向餐廳職員查詢這是否有蛋奶成份。
職員回覆只有干燒珍菌菠菜麵是有的。
那一項是二選一的菜式,我們可以選擇養生五穀炒飯。

另外,我也要求將金箔燕液釀銀盞改掉了。
因為我們不吃燕窩。
但職員說下單時要求更換另一款菜式便可。

要先問廚師或經理是否有我們想要的菜式。
這點令我感到混亂。
因為是餐廳職員跟我說現場下單更改便可。
當然,結果也是可以更改的。

而店員也十分聰明。
提醒我們是否要走掉葱蒜。
(我常常忘記這項要求……)

三小碟(陳皮猴頭菇、風味素鵝和柚子車厘茄)
首先是前菜 — 三小碟。
左起是陳皮猴頭菇、風味素鵝和柚子車厘茄。

陳皮猴頭菇
陳皮猴頭菇口感十分酥脆。
很有驚喜!
沒有想像過可以炸成這樣子。

不油膩。
也不感到燥熱。

只是陳皮味不算太濃。

風味素鵝
風味素鵝比較普通。

是薄薄的一片腐皮。
口感不算太滑。

以麻油調味,增添香味。

柚子車厘茄。

味道酸甜又多汁。
口感是軟腍中帶點爽口的果肉。
十分醒胃。

菜膽竹笙燉松茸
菜膽竹笙燉松茸。

菜膽竹笙燉松茸
有十分芳香的菇菌味撲鼻而來。
湯的味道也很清甜。

菜膽竹笙燉松茸
我猜這是黑虎掌菌。
比松茸更爽滑。
而松茸則是主要的香味來源。

另外,竹笙也很肥厚。
湯內還有紅蘿蔔和白菜。

素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子
素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子。

露筍爽口嫩滑。
新鮮淮山口感又爽又黏滑。

素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子
素帶子不知道是甚麼東西。
像菇菌般軟滑,又有少許蒟蒻的爽滑口感。

素X.O.醬藕尖蘭度淮山炒素帶子
蓮藕筍尖幼小,卻仍然可以看到蓮藕孔。
口感爽脆。

X.O.醬有一點點辣。
是我可以接受的程度。

貴妃素東坡肉。
醬汁是甜的。
味道濃郁。

炸薑絲很特別。
我不喜歡吃薑,竟然喜歡吃這種炸薑絲!

雖然是炸的,但不脆。
有少許耐嚼的口感。
薑味不算太強烈。

貴妃素東坡肉

素東坡肉與真肉樣子很像。
上面兩層應該是以蒟蒻做的,有軟滑的口感。
下面那一層有軟而粗糙的口感。
多是豆製品。

素東坡肉將醬汁吸收進去。
有濕潤、軟綿的口感。

還有一粒粒新鮮的荷蘭豆在醬汁中。
口感嫩滑爽脆。

椒鹽滑豆腐

將金箔燕液釀銀盞改成椒鹽滑豆腐。
原價是$118。
店員後來確認改換成這道菜是不用補差額的。
(這是在單點菜單中最便宜的主菜。)

不知道那個銀盞是否要符合原本的菜式才放上去?
我沒有吃,爸媽說銀盞不脆,較難咀嚼。

椒鹽滑豆腐

豆腐口感外脆內軟滑。
而且新鮮炸製,中間的豆腐很燙熱。

椒鹽的味道香濃。

梅菜菜心伴炸羽衣甘藍

梅菜菜心伴炸羽衣甘藍。

菜心鮮嫩可口。
梅菜爽滑。
味道頗鹹。

梅菜菜心伴炸羽衣甘藍

羽衣甘藍炸得鬆脆。
味道有點苦。

養生五穀炒飯。

三人也要選擇相同的食物。
所以,可以吃蛋奶的爸媽也要陪我吃這個飯,不能選菠菜麵。

紅米混白米的飯,口感軟糯。
配料有青菜、香菇等。
味道不太鹹。
油份少,頗乾爽。

但要慢慢咀嚼才能讓胃部好好消化。

熱合桃糊

粵式甜品也應該是三人同選一款的。
但店員讓我們各自點選。

我和媽媽點了熱合桃糊。

味道不太甜。
合桃糊應該是鮮磨的。
沒有粉狀的物體。
質感頗滑。
然而,沒有合桃碎,口感欠奉。

冰凍楊枝甘露

爸爸點的冰凍楊枝甘露。
他說味道好。

另有水果併盤。

西瓜最為鮮甜多汁。
菠蘿是甜中帶酸,果汁也多。
火龍果的甜味最淡,所以應該先吃火龍果。

棗皇糕

棗皇糕是特別贈送的。

棗皇糕

紅棗味香甜濃郁。
甜度適中。
口感軟糯。

整頓飯,我們享用了兩個半小時!
我原以為一個半小時便會用餐完畢。

在這優美的環境享用豐富的菜式。
我們都吃得很飽又滿足。
2017-12-03
2017-11-16 3250 瀏覽
今日同老公結婚週年,所以特意請假玩食一天遊,第一站當然去醫肚先,老公提議去屯門黃金海岸入面間“粵“中菜餐飲茶,老公就訂了一點鐘,但最後都遲了十五分鐘才到,心諗會唔會冇位嘅呢?好彩去到原來唔多人,仲有好多位,坐下我們點了“脆皮帶子腸粉“,鹅肝肉末燒餅“,“沙嗲金錢肚“,娥姐鴛鴦粉果“, “椰香脆麻花“,全部賣相都唔差,侍應服務態度都幾好雖然未至於好重鵝肝味,但食落口外層都好鬆軟娥姐鴛鴦粉果有少少失望, 因咬落去不似粉果的感覺, 入邊像蝦膠的感覺多些呢?脆皮帶子腸粉這個非常好味,入口有響鈴和帶子混合的感覺, 有清新的味道至於沙爹金錢肚沒什麼特別, 不過不失呀最後這個甜品真是推介, 咬落口非常鬆脆而且帶有椰香的味道, 真令人回味如果用某些信用卡是有八五折的,好像匯豐,中銀,恆生,渣打,都有折呀!另如揸車人士請緊記平日要食滿600元才有兩小時免費泊車, 但對面其實還有很多錶位, 如不趕時間也可停在錶位行過對面便可呀!

鵝肝肉末燒餅

雖然未至於好重鵝肝味,但食落口外層都好鬆軟

娥姐鴛鴦粉果

脆皮帶子腸粉

沙爹金錢肚

至於沙爹金錢肚沒什麼特別, 不過不失呀

椰香脆麻花

鵝肝肉末燒餅
脆皮帶子腸粉
椰香脆麻花
2017-06-25 3491 瀏覽
父親節,又要諗同老豆去邊到食,正在抓爆頭,哥打來,Yeah! 要係屯門食,範圍收窄,諗起一直想試這間粵點心,之前只知道北角有一間,原來屯門黃金海岸都有一間,打去book 位,攪點哂!父親節喎,幾大雨都要起程準時到,又好彩落大雨,所以海灘停車場空蕩蕩,是難得假日的奇景,其實飲茶都可以免停車,不過,500先免一個鐘,1000免兩個鐘,所以海灘咪錶有位,就泊街la。講番點心, 菜式有點懷舊,賣相又幾OK, 味道 好啱老豆口味,今年父親節美妙完成。

講番點心
, 菜式有點懷舊,賣相又幾OK, 味道
好啱老豆口味,今年父親節美妙完成

海鮮錦滷雲吞

豬潤燒賣

2017-06-18
父親節
海鮮錦滷雲吞
豬潤燒賣
  • 蝦煎米粉
2017-05-09 2925 瀏覽
飲過幾次茶,吃過一次晚餐,都係平日,食物同服務都良好,見通過幾次都合格,就決定帶媽咪慶祝母親節。當日唔係“正“日慶祝,因為唔想同人迫。但當天餐牌已是“ 頌親恩“餐單。。。。。。冇咗我想和媽媽吃的那個套餐了,那就點些媽媽想吃的來吧!!到了預約時間,入坐,都滿場。但質素就……可能又爆場,人手又唔係好夠,又要保持酒店質素,多樣可能性導致當天他們失手了。茶杯,破裂的。碗,有污漬。碟,好陳舊阿媽:酒店來的??服務員都很快替換了。唉~唔緊要,希望食物能補救。。。阿媽:幾好味,但冇乜特別,環境同食物都唔及上次去的那間×宮好!!下次唔黎依間,去食第二間啦~係,係……我會再去試下其他,先再帶你食過雖然唔係預期中的好,但都開心的慶祝了母親節

茶杯,破裂的。碗,有污漬。碟,好陳舊

阿媽:酒店來的??
服務員都很快替換了。

唉~唔緊要,希望食物能補救。。。

係,係……我會再去試下其他,先再帶你食過

雖然唔係預期中的好,但都開心的慶祝了母親節

2017-05-07
母親節
2017-05-03 2532 瀏覽
今日假期,想輕鬆下,於是駕車到黃金海岸酒店的中餐廳——「粵」飲茶,餐廳環境優雅舒適,感覺不錯!由於是假期,需要book位,我地遲到,都可以改時間,一去到即刻有得入,人流也不少呢!點心選擇不少,價錢也不菲,款式都有些新意,令人十分期待!於是兩個人order咗五樣食物!海皇芝心芋角,我是芋角迷,一定食,入口感覺一般,不過不失,略覺芝士味搶咗芋頭d味!沙律鮮蝦香芒春卷,味道ok,沒有太大的驚喜!懷舊豬膶燒賣,ok,味道正常⋯呢個好味,脆皮帶子腸粉,堅好食! 和牛生煎包,講真,叫佢都係因為和牛兩個字,但食落冇驚喜,普通生煎包,太天真了! 蛋白杏仁茶,$45,比較甜,冇蛋白! 呢個比起如心酒店差得多,如心酒店的蛋白杏仁茶有啖啖蛋白,香滑唔甜,相比之下呢個就遜色得多。埋單四百零蚊,唔算平,但冇驚喜,一開始懷著期待的心情,但食落都係咁,超級普通,冇米芝蓮的感覺。食物之外:1. 入去之後覺得環境優雅舒適,可惜唔夠冷氣,射燈又勁,食嘅過程係咁出汗,扣分!2. 侍應的service還算唔錯,但質素參差,有d人見你打開茶蓋都唔幫你斟水,有人就好爽手,嗌咗三次埋單等咗十幾分鐘先有人幫你,又扣分!3. 食食下見

點心選擇不少,價錢也不菲,款式都有些新意,令人十分期待!
於是兩個人order咗五樣食物!

沙律鮮蝦香芒春卷,味道ok,沒有太大的驚喜!

懷舊豬膶燒賣,ok,味道正常⋯

呢個好味,脆皮帶子腸粉,堅好食!

食物之外:

3. 食食下見到侍應攞住拖把掃個冷氣槽,唔知係咪滴水,但掃的位置正好對住餐檯,雖然冇客,但灰塵或者水滴會整污糟檯面上的碗碟茶杯,真係替嗰枱客人唔好彩,這個舉動令我覺得好唔衛生,扣分!

泊車方面:

1.選擇一:可以泊酒店,$40/hr,食滿$500免2hrs

2.選擇二:可以泊酒店門外咪表,但泊滿晒,搵個位唔容易

3.選擇三:泊黃金海岸商場,$13半小時。

今次用餐,感覺一般,唔可以話唔好吃,酒店的價錢,但食物絕對唔係酒店級數,下次未必會再幫襯了。
2017-05-03
2017-03-31 1643 瀏覽
今晚與朋友聚一聚, 諗嚟諗去都唔知食乜好上次我喺山頂食嗰間酒家已經“伏“到唔服, 對粵菜酒家有少少失去信心。諗嚟諗去,又唔想去得太遠,就決定去黃金海岸睇下有咩食。。。又黎粵菜……蜜餞金錢雞:正恢復信心會再encore, 會再嚟飲茶試下啲點心晚飯我哋唔係叫好多小菜吃,但就叫咗好多餐前小食, 但所有餐前小食都是好味的,有驚喜尤其這個“蜜餞金錢雞“真的有正宗口味懷舊菜式挑戰了我的味蕾!成餐晚飯雖只係吃了這些,但分量好足夠兩位女士已經飽飽又很滿足,一個很開心的晚上。那杯茶 “人參烏龍“ 呢度嘅茶,合我口味。食物好,環境很好,服務非常好
今晚與朋友聚一聚, 諗嚟諗去都唔知食乜好

諗嚟諗去,又唔想去得太遠,就決定去黃金海岸睇下有咩食。。。
又黎粵菜……蜜餞金錢雞:正
恢復信心會再encore, 會再嚟飲茶試下啲點心

尤其這個“蜜餞金錢雞“真的有正宗口味

懷舊菜式挑戰了我的味蕾!
成餐晚飯雖只係吃了這些,但分量好足夠兩位女士
已經飽飽又很滿足,一個很開心的晚上。
那杯茶 “人參烏龍“ 呢度嘅茶,合我口味。
食物好,環境很好,服務非常好
2017-03-30
  • 蜜餞金錢鷄
2017-02-24 1592 瀏覽
We arrived at 6:45 PM but without a reservation. The maitre'd asked if we are there for the western buffet. We said we are there for the Chinese restaurant but he said it was full. I asked if there was any opening later, his reply was perhaps 10:30. He did not offer to take a reservation for another evening. I asked how far in advance one should reserve a table, he said 3 to 4 days ahead. He did not even offer a card so one can call to make a reservation; I asked for one, he gave me 2. We are world travelers with knowledge of the finest dining. We do not plan to dine at Yue because the staff is so lacking in hospitality.
2017-02-24
2017-02-20 1218 瀏覽
情人節唔想同人逼,揸車同蝦餅係黃金海岸酒店吃中菜! 我哋揀咗有米之蓮推介嘅中式餐廳粵,就試吓佢哋個情人節套餐。裏面有八道菜,每一道菜個名都好別緻^_^但係食物質素又如何呢?-頭盤個燒鵝味太重掩蓋左其他食物味-燉湯好足料,個湯有好清香嘅椰子味-龍躉肉好厚好入味,不過本人對龍躉肉唔係太喜歡因為太厚實…-鮑魚係新鮮鮑,所以不願置評,不過個汁係有南瓜甜味所以好特別-開邊芝士龍蝦唔錯,不過冇特別驚喜-獅子頭蝴蝶粉,湯底有罐頭粟米湯嘅感覺...另外獅子頭質感同味道似冇咗山竹嘅牛肉-燕窩疏乎厘好味,但係賣相唔合格-最後心型生果冇乜特別,我發覺當晚啲熟客嗰個生果盤仲豐富過我地情人節套餐額外有兩杯香檳送,另外我仲收到佢哋比我嘅面膜試用裝。佢平時嘅點心同菜式應該會更加好食,不過環境尚算可以服務亦好殷勤!如果有機會下次都想食點心呢!雖然我冇其他禮物收到,但係都過咗一晚好開心嘅時刻
-頭盤個燒鵝味太重掩蓋左其他食物味
-燉湯好足料,個湯有好清香嘅椰子味
-龍躉肉好厚好入味,不過本人對龍躉肉唔係太喜歡因為太厚實…
-開邊芝士龍蝦唔錯,不過冇特別驚喜
-燕窩疏乎厘好味,但係賣相唔合格
雖然我冇其他禮物收到,但係都過咗一晚好開心嘅時刻
2017-02-14
情人節
2017-01-07 1591 瀏覽
今日到此飲茶..發覺這間的傳菜方式大有問題!!!老遠已將上菜的蓋拿起..再經1一2人..期間上菜時侍應不斷和同事講嘢..口沫橫飛..已經冇哂胃口(每碟㸃心及小菜都是)酒店竟然全無食物衛生常識吾會有下次喇!!
2017-01-07
2016-12-29 1544 瀏覽
因為米芝蓮所以特登過嚟試一試因為在這類嘅酒店 住咗一晚. 因為我知道呢間 很出名但係真係唔想食得太飽嘅關係叫咗個外賣, 時時去啲特色美食. 照咗四款嘢, 好認真一句所有嘢都係好食但係唔係話好特別, 除咗個腐皮卷我覺得比 其他的餐廳有特色之外其他 到 一般. 我對個腸粉特別失望因為 我諗住會非常之好食但係不外如是價錢係有少少貴但係因為米芝蓮嘅關係然後在酒店裏面都算係咁. 其實可以過嚟試試佢其他美食 如果未離過的話. 但係我覺得香港人應該要支持粵菜
但係我覺得香港人應該要支持粵菜
外賣自取
2016-11-08 1981 瀏覽
仲意黎呢到飲茶的原因係, 除左呢到會靜DD之外, 就係食完野可以出去酒店個花園仔行下晒太陽。入秋的陽光真係好舒服。好啦, 講返正題講野食。係未講野食之前, 想講下我地一坐低就見到隔離台底有隻勁大隻"強哥"好彩未食野, 見到真係反胃。我明白, 到到食肆都會有小強的出現, 但唔該話晒酒店, 唔好畀我見到好D 囉。好彩個阿姐手快KO 左佢, 畀佢走甩左唔知點算。係啦, 係啦, 都話講返野食囉!飲茶例牌要叫蝦餃(58), 蝦腸粉($58), 咁先似飲茶架MA。個蝦餃皮薄, 蝦肉爽口彈牙!其實一粒係唔多夠喉。個蝦腸都係同樣的爽口彈牙, 個腸粉好滑。鮮蟹肉長春卷$48味道無太大驚喜。蟹肉地唔夠濃, 長長地拿住黎咬又幾得意!呢個細路食就最開心, 小箭豬型的炸奶皇飽。真係有D 唔捨得咬落去, 奶皇味夠香濃, 外皮鬆脆呢個棗皇糕, 黎食晚飯時試過之後, 念念不忘, 飲早茶都要再點。跟住呢個係叫"亮點" $78有尖筍蝦餃, 海皇芝心芋角, 奶皇金雞酥係咪得意到唔捨得食呢?賣相精緻, 味道配撘夠創新。之後發現, 原來有幾樣野無影相, 個杏仁茶都係好好味, 黎到記得試有單有真相。食飽飽出去行下散下步, 享受初
仲意黎呢到飲茶的原因係, 除左呢到會靜DD之外,
就係食完野可以出去酒店個花園仔行下晒太陽。
入秋的陽光真係好舒服。好啦, 講返正題講野食。
好彩未食野, 見到真係反胃。
我明白, 到到食肆都會有小強的出現,
但唔該話晒酒店, 唔好畀我見到好D 囉。
好彩個阿姐手快KO 左佢, 畀佢走甩左唔知點算。

係啦, 係啦, 都話講返野食囉!

飲茶例牌要叫蝦餃(58), 蝦腸粉($58),
咁先似飲茶架MA。
個蝦餃皮薄, 蝦肉爽口彈牙!其實一粒係唔多夠喉。

個蝦腸都係同樣的爽口彈牙, 個腸粉好滑。
鮮蟹肉長春卷$48
味道無太大驚喜。蟹肉地唔夠濃, 長長地拿住黎咬又幾得意!
呢個細路食就最開心, 小箭豬型的炸奶皇飽。

真係有D 唔捨得咬落去,
奶皇味夠香濃, 外皮鬆脆
跟住呢個係叫"亮點" $78
有尖筍蝦餃, 海皇芝心芋角, 奶皇金雞酥
係咪得意到唔捨得食呢?
賣相精緻, 味道配撘夠創新。

之後發現, 原來有幾樣野無影相,
個杏仁茶都係好好味, 黎到記得試
有單有真相。
食飽飽出去行下散下步, 享受初秋的陽光, 爽呀!
2016-10-10
$170 (早餐)