2020-10-05 1099 瀏覽
今日口淡淡,嚟咗呢間粥如意食粥。呢度嘅粥好多選擇,我就點咗個健康粥-南瓜粟米粥($25),再加個齋腸($15)。粥底都幾綿,陣陣嘅南瓜香味,唔錯!唯一挑剔嘅係用罐頭粟米,而唔係新鮮粟米,缺乏粟米嘅甜味。而腸粉,呢度嘅腸粉質感有啲特別,軟綿綿的,有別於平時食開嘅腸粉,但都幾特別,唔錯⋯而且醬料任加,食齋腸,最鍾意就係混醬,正!整體來講尚算滿意,會繼續幫襯!
今日口淡淡,嚟咗呢間粥如意食粥。

南瓜粟米粥

齋腸

整體來講尚算滿意,會繼續幫襯!
南瓜粟米粥
齋腸
2020-02-02 638 瀏覽
三個人去食,兩個人嗌蒸餸飯,啲飯凍冰冰,梅菜蒸肉餅仲要有酸味,豬膶粥正常冇特別。老闆肯換過啲餸同蒸過個飯,但係好多聲氣。俾35蚊差啲食到肚痛,你食埋我嗰份💩💩💩💩
2019-10-14 578 瀏覽
在大棠路下車行街,走到一條街就隨便入一間餐廳食午餐做街坊生意的,都不會太貴於是想了想,就點了全場最貴的粥- 帶子鮑片滑雞粥($46,其實都不是太貴).十分足量!帶子大大粒,有好幾個帶子,帶子鮮甜甘美雞肉很滑,結實有口感完全把海鮮的鮮香(帶子+鮑片)及雞肉的鮮香融入到粥底每一口粥都是有味道的.叫了一個牛俐酥來送粥食不完,粥很多,牛俐酥只食了一半.韭菜餃煎到金香外皮脆,入面的餡是熱烘烘的很多料,每口是滿滿的韭菜香.叉燒腸有不少叉燒腸粉的厚薄剛剛好,有口感之餘不會太厚重.豆漿($7).第一次食這麼多材料的粥,鮮甜的粥底很出色。
在大棠路下車行街,走到一條街就隨便入一間餐廳食午餐
做街坊生意的,都不會太貴

十分足量!
帶子大大粒,有好幾個帶子,帶子鮮甜甘美
雞肉很滑,結實有口感
完全把海鮮的鮮香(帶子+鮑片)及雞肉的鮮香融入到粥底
每一口粥都是有味道的

叫了一個牛俐酥來送粥
食不完,粥很多,牛俐酥只食了一半

煎到金香
外皮脆,入面的餡是熱烘烘的
很多料,每口是滿滿的韭菜香

叉燒腸
有不少叉燒
腸粉的厚薄剛剛好,有口感之餘不會太厚重

豆漿($7)

第一次食這麼多材料的粥,鮮甜的粥底很出色。
2019-10-13 444 瀏覽
在安寧路有一間新開的粥舖「粥如意」份量多,味道不錯,好多街坊都會去食.手打肉丸粥(另加雞肉及雞蛋)我第一次食窩蛋粥(原來可以咁樣加雞蛋食LOL)粥的熱力令蛋慢慢煮熟,令粥更香滑粥底也很綿滑肉丸有3粒,juicy 香肉味雞件也不少,雞肉很嫩滑料都好多,食完一碗超飽的.生菜粥米鯪魚球粥鯪魚球令粥更有海鮮的鮮甜,加上生菜的爽甜,令粥底很開胃份量多,有超多大大的鯪魚球粒.炸兩腸粉類的也很不錯一份炸兩才$15,有3大條.鮮蝦腸$25是很值的,每一粒蝦都是爽身的,晶瑩通透,大大粒其有3條,切成6份,每一份都有鮮蝦.食一碗暖粥,再配上豆漿,是很傳統但很飽足的一餐!
在安寧路有一間新開的粥舖「粥如意」
份量多,味道不錯,好多街坊都會去食

手打肉丸粥(另加雞肉及雞蛋)
我第一次食窩蛋粥(原來可以咁樣加雞蛋食LOL)
粥的熱力令蛋慢慢煮熟,令粥更香滑
粥底也很綿滑
肉丸有3粒,juicy 香肉味
雞件也不少,雞肉很嫩滑
料都好多,食完一碗超飽的

生菜粥米鯪魚球粥
鯪魚球令粥更有海鮮的鮮甜,加上生菜的爽甜,令粥底很開胃
份量多,有超多大大的鯪魚球粒
生菜粟米鯪魚球粥

腸粉類的也很不錯
一份炸兩才$15,有3大條

$25是很值的,每一粒蝦都是爽身的,晶瑩通透,大大粒
其有3條,切成6份,每一份都有鮮蝦
鮮蝦腸

食一碗暖粥,再配上豆漿,是很傳統但很飽足的一餐!
生菜粟米鯪魚球粥
  • 窩蛋粥
2019-10-12 387 瀏覽
呢排心情唔係咁好,冇咩胃口,口淡淡,仔仔提議不如食粥,我話你喜歡就得啦!我們就去了《粥如意》。仔仔一座低就話要食炸兩, 我話okok !炸兩 $15豬紅《碗上》$25魚腩豬肚豆腐生菜湯飯(二餸湯飯$43加一料$8送時令菜底) 飲品凍檸茶 加$6 帶子鮑片滑雞粥 $46配 凍檸茶 加$9炸兩經過仔仔混醬後加添好味。豬紅一夾係唔會散開,掂。湯飯唔好以為好清淡,魚腩和豬肚配上辣鼓油好提鮮,好自然食食下清哂成碗。重點推介帶子鮑片滑雞粥,軟棉棉的粥底仲要好足料4大件滑雞,幾片鮑片和幾粒帶子超鮮甜,仔仔一路話飽,一路差不多成碗食哂。

仔仔一座低就話要食炸兩, 我話okok !

炸兩 $15

豬紅《碗上》$25

帶子鮑片滑雞粥 $46配 凍檸茶 加$9

炸兩經過仔仔混醬後加添好味。
豬紅一夾係唔會散開,掂。

,仔仔一路話飽,一路差不多成碗食哂。
2019-10-01 202 瀏覽
雖然進入了十月,日間天氣都比較熱,但間唔時都會有陣陣的涼風,最適合去行山,行完山當然了補充體力啦,去了元朗食粥。鮑片瑤柱肉丸粥肉丸彈牙,放上超多的瑤柱,十分足料,粥底綿滑鮮甜。豆腐肉丸菜心湯飯湯飯足個半人份量,一大碗白飯再加一大湯碗的湯,豆腐嫩滑肉丸彈牙,而且完全無味精。叉燒腸裏面包了超多的叉燒,而且份量比外面皂山粥店大份,腸粉很滑。韭菜餃煎餃外脆內軟,而且餃皮很薄,裏面肉汁豐富。油炸鬼香脆金黃且大份,送粥一流。蠔油菜心菜心翠綠,又不會太油膩。

鮑片瑤柱肉丸粥
肉丸彈牙,放上超多的瑤柱,十分足料,粥底綿滑鮮甜。

豆腐肉丸菜心湯飯

叉燒腸
裏面包了超多的叉燒,而且份量比外面皂山粥店大份,腸粉很滑。

韭菜餃
煎餃外脆內軟,而且餃皮很薄,裏面肉汁豐富。

油炸鬼
香脆金黃且大份,送粥一流。

蠔油菜心
菜心翠綠,又不會太油膩。

2019-09-25 131 瀏覽
喺食在元朗👀到位於安寧路價真棧附近有間粥舖話好抵食,咁就去試新嘢啦😆 地方比傳統粥店整理光潔,地方好坐, 粥品種類多,有小食、 粉麵、更有湯飯👍粥品還可以加錢隨意配搭😆 油器仲係即炸即整㖭🤤 -帶子鮑魚片豬紅粥~粥底綿滑,幾多料㗎,帶子唔算大粒,但彈牙新鮮,鮑魚片雖然係乾貨,但也味濃, 好口👍-炸兩~皮薄餡靚,食落卜卜脆, 咁大碟都係$15.00咋😆👩‍⚖ 店內姨姨服務好好,價錢實惠, 難怪坐咗冇幾耐就全場爆曬,下次再嚟試食炒麵,因為見到隔離枱都好大碟呀, 而且賣相都不錯啊🤣

粥品還可以加錢隨意配搭😆 油器仲係即炸即整㖭🤤

-帶子鮑魚片豬紅粥

-炸兩

~皮薄餡靚,食落卜卜脆, 咁大碟都係$15.00咋😆

2019-09-24
  • 帶子鮑片粥
  • 炸兩
2019-09-24 93 瀏覽
元朗老牌粥店都有幾間,間世宙對面開了間新粥鋪就趁星期日來試試啦。11點入到去都坐了有7成客人,有部分好似係熟客。我同朋友叫了兩款精選套餐,豬紅粥配炒米粉,鹹肉粥配炒米粉,另外加了個鮮蝦腸。整體味道偏淡,唔會一口味精,不過豬紅真係咩味都無,如果加返少少鹽會好d。鹹肉係肉絲,都係偏淡口,粥底比較稀,兩碗都要加胡椒粉先夠味,不過感覺好似健康d。鮮蝦腸吃了一啖,醬油怪怪地,有酸味,即刻同姐姐講,意外地,一位疑似老闆娘即刻叫人將醬油倒掉,重新調過,好欣賞。本來唔打算吃油炸鬼,因為試過幾間粥鋪都係唔脆,咁啱有個姐姐話有油炸鬼新鮮出爐,仲可以叫半件$5,果然好好吃,外脆內軟 ,好味!

2019-09-20 339 瀏覽
同阿媽行完大橋街市,過左黎粥如意食下野先回家,價錢唔貴仲勁多野揀,隨左粥同腸粉,仲有湯飯,蒸飯,湯麵等,不少套餐包野飲添呀。蠔豉艇仔粥餐牌上的粥品大大話話有過百款,個人揀左招牌生滾粥裏的其中一款,如果咁多選擇都無合心意嘅,係可以自由配撘,全部都名碼實價,選自己口味就好。自己呢碗艇仔粥十分足料,每一口都有豬皮,魷魚,碎牛,同蠔豉等,鮮味滿滿,而且粥底亦很綿滑。大大碗份量足,好味又抵食,唯獨欠缺花生失色了點。魚腩粉腸粥阿媽則自選了魚腩粉腸,佢話呢兩樣係最夾嘅。魚腩又鮮味又滑,粉腸有咬口又鹹香,加上清潔得很好完全無怪味,好味好味~咸肉糭好肚餓,再點了鹹肉粽,十分幸運能食到,之後就售罄了,呵呵。內裏有大大隻鹹蛋黃,有黃油㗎!正呀喂!仲有綠豆蓉,半肥瘦鹹肉等,啲豬油漏哂出黎好甘香,糯米又綿又軟嫩,口感超好,忍不住一口接一口的。炸両去粥舖又點少得炸両,即叫即包油炸鬼仲係脆㗎,腸粉皮好滑又有米香,最正係可以多醬,麻醬甜醬辣醬仲要多芝麻,咁好味肥死都抵。油炸鬼本來叫左炸両就唔叫油炸鬼,但無佢掉落啲粥度總好似差咁啲野,而且十蚊大大條,也是好平啦~蠔油油菜最後好似有啲漏又加左碟菜,菜心加蠔油真係好夾,正。
蠔豉艇仔粥
大大碗份量足,好味又抵食,唯獨欠缺花生失色了點。
魚腩粉腸粥
阿媽則自選了魚腩粉腸,佢話呢兩樣係最夾嘅。
咸肉糭
好肚餓,再點了鹹肉粽,十分幸運能食到,之後就售罄了,呵呵。
炸両
油炸鬼
蠔油油菜
最後好似有啲漏又加左碟菜,菜心加蠔油真係好夾,正。

飽到上心口,哈哈,叫咁多都係百幾蚊,好味又抵食呀!加上店舖好光猛乾淨大冷氣,感覺非常良好,會多多過來幫襯了。
2019-09-15
2019-09-18 90 瀏覽
可能近排天氣唔好,口淡淡想食啲清淡嘅食物,但係喺元朗平時都比較少粥麵店,仲要係開得夜嘅可以係晚餐時間食,但係今日喺安寧路經過粥如意粥粉麵湯飯餐廳,好似係新開嘅咁就立即入去食下啦。其實雖然話想食清淡野但係,其實係俾佢門口嘅即炸油炸鬼吸引左入去,佢嘅炸品是自己炸的,所以係新鮮熱辣好香脆,我同BB嗌左兩碗粥一個腸粉一個油炸鬼再整多個鮮炸鯪魚球,油炸鬼唔使講熱辣辣脆卜卜,配粥食一流,另外我哋叫咗一個及第粥加朱紅同埋黃沙豬潤粥加肉丸,好新鮮好正,多送好味👍🏻,我地再叫左鮮蝦腸,新鮮整好滑溜;炸鯪魚球都是新鮮炸😋😋

• 即炸油炸鬼
2019-09-18 64 瀏覽
這天來到元朗發現這家小店 決定進去一試裡面冷氣挻充足 食粥應該不會太熱haha😝看到好多熟客吧 跟店員有講有笑挻不錯的場面·帶子鮑片滑雞粥 HKD$46 ·皮蛋咸蛋肉片粥 HKD$38 ·豬潤腸 HKD$20·叉燒腸 HKD$20 食物有挻多選擇 而且食物份量和材料很多雖然味道也只是簡單的味道 但粥底要做得好不容易這個粥底很綿 雞粥的一碗別有一番風味😋😋腸粉是胖胖的很可愛 裡面的材料也有很多呢🤤食起上來挻滑身 不過多一點醬油就更加好味
這天來到元朗發現這家小店 決定進去一試

腸粉是胖胖的很可愛 裡面的材料也有很多呢🤤
食起上來挻滑身 不過多一點醬油就更加好味[吐舌]

2019-09-15
2019-09-17 66 瀏覽
說到早餐,自然會想起粥店。一碗棉棉的粥加油炸鬼,就是眾多香港人的日常早餐!這裡的粥品種類超級多,從傳統粥,海鮮粥到健康粥都應有盡有,還可以自選配料~除了粥品,還有很多小吃,湯飯......一定會選到自己的喜愛。我就點了生菜粟米粥,牛肉腸,凍豆漿粥很足料,配料夠多,生菜和粟米很有咬口,啖啖都有餸。而味道很夠味,鮮甜。如果不夠味又可以自己額外加調味料。而朋友點的豬紅碎牛粥都很足料,牛肉多,沒有腥味!腸粉的牛肉很滑,和腸粉融為一體,少少煙韌的感覺,帶點牛肉的香味。加上豉油更帶出牛肉鮮味,不錯。而豆漿不會太甜,豆味濃郁,價錢不貴($7)
說到早餐,自然會想起粥店。
一碗棉棉的粥加油炸鬼,
就是眾多香港人的日常早餐!

這裡的粥品種類超級多,
從傳統粥,海鮮粥到健康粥都應有盡有,
還可以自選配料~
除了粥品,還有很多小吃,湯飯......
一定會選到自己的喜愛。

我就點了
生菜粟米粥,牛肉腸,凍豆漿

粥很足料,配料夠多,
生菜和粟米很有咬口,
啖啖都有餸。
而味道很夠味,鮮甜。
如果不夠味又可以自己額外加調味料。

而朋友點的豬紅碎牛粥都很足料,
牛肉多,沒有腥味!

腸粉的牛肉很滑,
和腸粉融為一體,
少少煙韌的感覺,
帶點牛肉的香味。
加上豉油更帶出牛肉鮮味,不錯。

而豆漿不會太甜,
豆味濃郁,價錢不貴($7)
2019-09-08
$40 (早餐)
  • 豬紅碎牛粥
  • 牛肉腸
無意間在元朗發現了這家以粥及湯飯為主的餐廳,對於最近中秋吃得太多的我,無疑是救星!📍環境: 餐廳內𥚃裝潢頗新,內𥚃格局跟茶餐廳無異,但基本上位置寬敞舒適的。🍽 食物: 帶子鮑片滑雞粥46元有一碗大大碗,有帶子有鮑片有滑雞的粥,在這個年頭那裡可找到?!👍🏻首先,要讚一讚個粥底本身,其粥熬得非常綿滑,不會太稀太多水,亦沒有味噌鹹味,可説是比起大連鎖的粥店更要綿滑好味!配料亦非常足,雞滑嫩亦有酒香甜味,令整碗粥均有少少酒香味😋🍽 滑牛豆腐蕃茄湯飯非常大碗足料的湯飯!飯跟湯料是完全分開的,這亦是我比較偏好的食法,因可隨著自己想要的飯量去食用!單看照片亦可見湯料的份量有多大,足以兩人享用,而湯本身清清地,沒有味噌味,讚👍🏻🍽 韭菜餃餃子兩面煎得香脆,韭菜味濃,正🥰😍🍽 油菜菜心嫩,白灼已非常好味,加上蠔油更正👍🏻最後就點上新鮮豆漿,令整個午餐非常完美!總結,是一家性價比高的粥店,尤其喜歡這店的所有粥,湯料都是沒有過多味噌,份量足之餘,食材新鮮,食完一次都有想再返兜的意慾!❤️必返兜指數(3為滿分) : ❤️❤️❤️!

🍽 食物: 帶子鮑片滑雞粥
帶子鮑片滑雞粥

🍽 滑牛豆腐蕃茄湯飯
滑牛豆腐蕃茄湯飯

🍽 韭菜餃
韭菜餃

餃子兩面煎得香脆,韭菜味濃,正🥰😍

🍽 油菜
油菜

菜心嫩,白灼已非常好味,加上蠔油更正👍🏻

最後就點上新鮮豆漿,令整個午餐非常完美!

總結,

必返兜指數(3為滿分) : ❤️❤️❤️!

帶子鮑片滑雞粥
滑牛豆腐蕃茄湯飯
2019-09-11 72 瀏覽
新開張既粥店,都幾整齊骨子腸份上碟就切好左,好貼心腸份夠滑身,隻蝦都幾大隻爽身炸兩好脆,呢度連炸鯪魚球都有得食,四大粒新鮮炸起既鯪魚球,漲卜卜,咬落好彈牙食得咁油膩緊係要叫返碟油菜清清腸胃,又可以食得健康d黎到粥鋪緊係要食返碗粥啦,友人就揀左碎牛肉粥,入面仲加左d炒米粉添呢碗粥就夠哂矜貴,因為入面有鮮雞、帶子粒同鮑片添,粥煮得好細滑,夠哂綿,而且粥就有哂鮮雞同海鮮味添最後仲飲埋杯低糖既豆漿就夠哂飽
新開張既粥店,都幾整齊骨子
腸份上碟就切好左,好貼心
鮮蝦腸
腸份夠滑身,隻蝦都幾大隻爽身
炸兩好脆,
炸鯪魚球
食得咁油膩緊係要叫返碟油菜清清腸胃,又可以食得健康d
碎牛肉粥
帶子飽片滑雞粥
豆漿
西洋菜蜜
2019-09-09 99 瀏覽
話說我媽咪好鍾意食粥,今日大家夾啱時間,嚟咗元朗呢間新開嘅粥店試吓😉小店裏面乾淨企理,地方闊落寬敞,感覺挺舒適。我哋今日試咗佢嘅招牌粥,分別係:《帶子鮑片滑雞粥》&《鮑片瑤柱肉丸粥》,個雞粥入口好綿,而且唔需要落調味料已經好夠味,雞肉又夠滑🤤份量亦都好足料,帶子鮑片都好多,同埋都幾大碗,下次就算帶老公嚟食都一定夠食!另外小食,我哋點了《鮮蝦腸》及《炸兩腸》,鮮蝦大大隻,入口爽滑彈牙;炸兩仲係即叫即整的,保證夠新鮮。仲有其他小食都唔錯的,絕對係真材實料,新鮮好味👍🏻粥店地點都就腳,朗屏西鐵站E出口落車行幾分鐘就到,下次想食粥又多一個選擇了。

小店裏面乾淨企理,地方闊落寬敞,感覺挺舒適。

2019-09-09
早餐