2021-07-02 31 瀏覽
米走雞Running Chicken. 自創黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲我地點2-3人份量的招牌 火焰麻辣雞煲$168店員會點起火 等我地影相添再兜炒一下我地就先食雞肉 🥰食完後店員會落豬骨湯 我地就開始打邊爐🤣喇蜂巢豆腐絕對係必點火鍋配料吸滿香濃惹味雞煲汁❣️❣️相對健康北海道帶子$118有六大隻 已經開邊好貼心至於滑雞肉份量好多 肉厚又滑我地最後食唔晒😹蜂巢豆腐$44北海道帶子$118滑雞肉$58➴ /✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 米走雞 (昭德大廈) (長沙灣)長沙灣青山道379號昭德大廈地舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
米走雞Running Chicken.
自創黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲

滑雞肉$58

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
☞ ☞ 米走雞 (昭德大廈) (長沙灣)
長沙灣青山道379號昭德大廈地舖

2021-07-01 37 瀏覽
又忍唔住走去食麻甩料理!! 有人陪住一齊增脂肪都係一種幸福😆. 今次終於食到想食好耐嘅✨黃金芝士雞煲 $178 (小)✨(要求咗要激量芝士🧀🧀🧀) 一上枱見到成個煲鋪滿半溶芝士真係好興奮!一煲滾!粒粒芝士已經化身溶岩漿嘅質地😍Cheese Lover如Be已經急不及待要拉起高高嘅芝士絲連埋妥妥包圍住嘅雞件夾起!!(但店員吩咐千祈唔好攪拌個底)咸香濃郁嘅芝味🧀配住滑溜新鮮嘅雞肉🍗再食埋煮到軟身哂嘅甜洋蔥!真係味道一流!!忍唔住食完一件又一件!. 因為追加咗火鍋料😛所以店員會幫手加湯!又搖身一變打埋邊爐啦!我哋點咗✨手切新鮮牛頸脊 $228 (大)✨啲牛肉齋睇色水同紋理就知有幾正啦😍🙌🏼焯十零秒再沾埋✨生雞蛋 $6✨放入囗!果種滿足感簡直令人閉目讚嘆!點番個✨油麥菜(半份) $24✨吸收吓湯底精華先得!順便菜肉平衡吓嘛!最後食完呢啲最好梗係飲番杯✨咸檸七 $18✨下吓火啦!又完成一餐簡單美味晚宴❤️

原來已經有一年沒有吃火鍋了,跟老公二人世界一下,訂了6:30的座位,可以慢慢吃。店員細心親切地介紹食物。火焰麻辣雞煲 $168(二至三人)店員點起火,再兜炒一下,香味十足。用了三十多種香料、辣椒乾、洋蔥、中芹和芫茜作配料,加入雞件。雞肉嫩滑,十分美味。手切新鮮牛頸脊$138雪花紋理好清晰,非常高質的牛頸脊,下次要點大份,太好吃了。 手打鮮墨魚丸$43 半份另外手打墨魚丸很彈牙,值得推介。脆鯇腩$98脆鯇腩,真的很爽脆,魚肉鮮嫩,點上麻辣汁,很過癮。下次要來試試黃金芝士雞煲

火焰麻辣雞煲 $168(二至三人)

火焰麻辣雞煲 (二至三人)

手切新鮮牛頸脊$138

雪花紋理好清晰,非常高質的牛頸脊,下次要點大份,太好吃了。

手切新鮮牛頸脊

手打鮮墨魚丸$43 半份
另外手打墨魚丸很彈牙,值得推介。

脆鯇腩$98

脆鯇腩,真的很爽脆,魚肉鮮嫩,點上麻辣汁,很過癮。

下次要來試試黃金芝士雞煲

2021-06-24
火焰麻辣雞煲 (二至三人)
手切新鮮牛頸脊
2021-06-23 30 瀏覽
好耐無食雞煲啦⋯諗起長沙灣有一間雞煲成日都經過好想試,見到門口同鋪頭裝修都好靚,好吸引!雞煲選擇有芝士雞煲/麻辣雞煲,今次我選擇左麻辣雞煲,我自己比較喜歡食麻辣火鍋。~麻辣雞煲 辣度選擇小辣好喜歡佢雞煲醬汁好香又夠惹味,食落去啖啖肉,除咗雞煲之外我哋都有叫其他配料有牛頸脊,手打五寶丸,雜菇類盤,鴨血,鮮制五併餃,配料食落去都好新鮮,我自己比較喜歡食牛頸脊,食落去好滑同好新鮮,其他配料都好就新鮮,味道有啲濃。
好耐無食雞煲啦⋯
雞煲選擇有芝士雞煲/麻辣雞煲
今次我選擇左麻辣雞煲,我自己比較喜歡食麻辣火鍋

麻辣雞煲 辣度選擇小辣
好喜歡佢雞煲醬汁好香又夠惹味,
麻辣雞煲成日都會食😌芝士雞煲唔知你地食過未🤭米走雞嘅黃金芝士雞煲入面用咗五種唔同嘅芝士再配以洋蔥、中芹同埋芫茜帶出甜味同香氣口味濃郁 回味悠深一夾上嚟嘅拉絲先至係最邪惡啊🤤雞煲入面嘅雞肉嫩滑多汁加上濃郁嘅芝士 非常惹味😋如果你都係芝士迷一定唔可以錯過!到食完雞件之後開始叫配料食火鍋我一開始以為芝士加湯打邊爐會怪怪😂又一直苦惱邊款配料同芝士味夾得嚟原來完全冇呢個問題🙈芝士變咗湯底之後仲非常香濃不過我就建議鮮炸響鈴可以喺加湯之前點芝士汁食佢地將響鈴炸得好香脆 但食落感覺唔油膩點芝士汁完全perfect match!而且又可以保留住香脆嘅口感之後講下令我印象最深刻嘅係竹笙墨魚滑將爽彈嘅墨魚滑釀入竹笙裡面講真外表無乜驚喜 但確實禾稈冚珍珠首先一食落口 係竹笙吸滿咗芝士湯嘅湯汁溢出😳裡面嘅墨魚滑口感厚實彈牙 肥仔仲話似食緊墨魚多啲🤣另一款必食嘅係呢度出名嘅哈哈蝦中寶佢本身外表已經好吸引🥰我本來以為就係一件好食又華麗又大舊嘅蝦丸咁一咬落去原來都內有乾坤😳佢入面仲包含咗好多原粒蝦仁 加埋上面舖滿嘅蟹子喺蝦丸嘅彈滑口感中又加添啖啖爽脆🤭雪花肥牛係三款牛肉中最低級數但完全唔差 佢嘅油脂雖然唔算多 但分佈
麻辣雞煲成日都會食😌
芝士雞煲唔知你地食過未🤭
米走雞嘅黃金芝士雞煲入面用咗五種唔同嘅芝士
再配以洋蔥、中芹同埋芫茜帶出甜味同香氣
口味濃郁 回味悠深
一夾上嚟嘅拉絲先至係最邪惡啊🤤
雞煲入面嘅雞肉嫩滑多汁
加上濃郁嘅芝士 非常惹味😋
如果你都係芝士迷一定唔可以錯過!

到食完雞件之後開始叫配料食火鍋
我一開始以為芝士加湯打邊爐會怪怪😂
又一直苦惱邊款配料同芝士味夾得嚟
原來完全冇呢個問題🙈芝士變咗湯底之後仲非常香濃
不過我就建議鮮炸響鈴可以喺加湯之前點芝士汁食
佢地將響鈴炸得好香脆 但食落感覺唔油膩
點芝士汁完全perfect match!
而且又可以保留住香脆嘅口感

另外我地都叫咗少少丸類
同埋講到芝士就當然唔少得整返個稻庭烏冬🤗
其實食到最後芝士味仍然keep到好香濃有驚喜
佢地啲配料可以半份咁叫非常貼心
2個人去都可以食到好多種唔同種類嘅食物~
下次再去一定要再嗌多啲朋友先得🤗
雪花肥牛
鮮炸響鈴半份
  • 黃金芝士雞煲
2021-06-20 24 瀏覽
星期日同男朋友行開長沙灣,見到有間裝修好企理、食雞煲嘅茶餐廳”米走雞”。我記得呢間食雞煲好出名,亦都好似好耐都未食過雞煲,於是都唔理天氣熱都走入去食下。入邊裝修好企理,完全唔係食開雞煲嗰種格局。雖然天氣好熱,但係入邊冷氣都好夠,坐得舒服。呢間招牌菜係麻辣雞煲同芝士雞煲,我地嗌左個麻辣雞煲,因為驚芝士好漏。一上枱令人好驚喜嘅係,好似睇表演咁,即場火燒雞,都幾搞笑。而且雞肉全部都係雞脾肉,我諗香港冇乜邊幾間雞煲,係可以比到全雞脾肉,而且啲肉質仲好滑,大大件,配落麻辣雞煲到實在係Perfect。我哋再嗌左幾碟餸,有牛丸有羊肉,當然我最鍾意食都係竹笙墨魚滑食指大動,仲叫左碟小食麻辣魚皮,不過略嫌鹹咗少少🤏。下次再嚟埋個芝士雞煲先

食指大動,仲叫左碟小食麻辣魚皮,不過略嫌鹹咗少少🤏。

下次再嚟埋個芝士雞煲

2021-05-25
  • 響鈴
  • 竹笙墨魚滑
打邊爐又點少得爆芝士又醒晨嘅芝士雞煲呢?店內打響招牌煲,可選芝士碎多少程度,由0去到激量。兩人叫左(2-3人份量)半隻雞,芝士碎同芝士一齊煲,芝士好快溶到變成煲金黃色既雞,到枱面已經流晒口水,可見雞煲份量足料爆👍🏻雞件份量多,雞肉嫩滑,啖啖肉,每舊都掛滿黃金芝士味道,係好味啊😋粒粒雞肉好大件,完全物超所值。淨係食雞又點夠喉,可以加湯打邊爐,芝士湯或清湯揀,我哋揀咗芝士湯!哈哈蝦中寶 蝦滑➕數粒原隻蝦,好岩喜歡食蝦既朋友食,,蝦肉好新鮮,味道似食緊燒賣😬五寶丸有牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,豬肉丸同鯪魚肉丸,丸大大粒,質感好彈牙。脆鯇腩切得很長的一件,放入鍋內,灼上約20秒可以食,口感還帶點脆,新鮮又鮮味 !!鮮炸響鈴(半份) 響鈴三大條,落湯灼幾秒就食得,半軟脆卜卜,索晒芝士湯十分美味。翡翠苗少見打邊爐有此菜,配上芝士味底都是絕配,好有青草菜味。蜂巢豆腐又一入味配搭食完邊爐有王老吉下下火
打邊爐又點少得爆芝士又醒晨嘅芝士雞煲呢?

店內打響招牌煲,可選芝士碎多少程度,由0去到激量。

五寶丸

脆鯇腩

鮮炸響鈴(半份)

翡翠苗
少見打邊爐有此菜,配上芝士味底都是絕配,好有青草菜味。

蜂巢豆腐

• 脆鯇腩
  • 黃金芝士雞煲
  • 蜂巢冰豆腐
2021-06-16 31 瀏覽
經過長沙灣,見到有間食雞煲嘅餐店,店員出黎介紹,佢地喺招牌雞煲,分別有火焰麻辣雞煲同芝士雞煲,我見都幾特別,所以就入去試吓。入面都座得舒服,幾好闊落。火焰雞煲,我初初以為同普通雞煲冇乜分別,個雞煲煲咗一陣之後,店員過黎點火,成煲雞煲都着晒火,個場面好震撼,之後就聞到勁香麻辣味,d雞食落好嫩滑,d醬汁又勁惹味,加埋d配菜吸收晒d醬汁,勁正。食完之後打邊爐,佢加嘅係雞湯,而唔係水,所以成煲都原汁原味。鵝腸,份量都幾多,唔太肥,非常爽脆彈牙。魚皮,條條都大條,唔會碎濕濕。嚮鈴,應該係自家制,勁大條,要黎吸湯,勁正。蝦丸&墨魚丸,自家制手打丸,粒粒都勁彈牙,d丸入面仲有墨魚肉同蝦肉,真係真材實料。水餃,都幾大粒,入面有大大粒蝦肉,加埋入面有木耳,食落好有口感。

入面都座得舒服,幾好闊落。

鵝腸,份量都幾多,唔太肥,非常爽脆彈牙。

魚皮,條條都大條,唔會碎濕濕。

嚮鈴,應該係自家制,勁大條,要黎吸湯,勁正。

3K
2021-06-09 1190 瀏覽
想食雞煲,同左朋友黎左米走雞嘅長沙灣分店,時間尚早,店內無乜客,店員熱情招呼,揀左張卡位坐,夠濶落唔錯喎。寫紙仔落單先,呢間分店用呢款gas爐,火力夠猛,但缺點就係有啲熱。點左火焰麻辣雞煲,麻辣雞煲就麻辣雞煲啦,點解有火焰嘅?原來店員會點火即場炒雞煲,再加入麻辣汁,啲香味湧出黎呀!再焗一焗就食得,正呀,色香味俱全!雞件好入味,個麻辣汁勁正,開頭怕會好辣只點左小麻,食落發覺唔算好辣咋,即刻叫店員加多一碟麻辣汁加辣,正正正,呢次個味啱啱好,除左雞件,配料嘅洋蔥芫茜都好好味,索晒啲汁勁正。作為芫茜控梗係要加碼叫多一份芫茜,索埋雞油麻辣汁無得頂。仲叫左雜菇併盤,又係吸汁嘅好物,勁鮮味。另外仲點左手打五寶併盤半份,大大粒好彈牙,個蝦丸同墨魚丸最正。最後就係蒙古羊肉片啦,愛羊之人點都要點份羊肉嘅,色水幾靚㗎。食完雞煲就加湯打邊爐,啲羊肉片淥一淥食得,好味好味~飲品叫左凍檸茶走甜同鹹檸七,夠晒凍正呀。加埋一人均二百五左右,兩個人食左咁多野價錢合理啦。
點左火焰麻辣雞煲,麻辣雞煲就麻辣雞煲啦,點解有火焰嘅?
原來店員會點火即場炒雞煲,再加入麻辣汁,啲香味湧出黎呀!
再焗一焗就食得,正呀,色香味俱全!
作為芫茜控梗係要加碼叫多一份芫茜,索埋雞油麻辣汁無得頂。
仲叫左雜菇併盤,又係吸汁嘅好物,勁鮮味。
食完雞煲就加湯打邊爐,啲羊肉片淥一淥食得,好味好味~
飲品叫左凍檸茶走甜同鹹檸七,夠晒凍正呀。
加埋一人均二百五左右,兩個人食左咁多野價錢合理啦。
2021-06-07
2021-06-08 28 瀏覽
上次試完個芝士雞煲,見到人地食火焰麻辣雞煲好正,一齊念念不忘,今次終於搵到朋友一齊去食!一入去目標好明確,即刻叫咗半隻火焰麻辣雞煲($168)!真係有火架,所以特別香。個麻辣醬好濃好惹味,啲雞夠哂入味。叫咗最細嘅辣,但真係愈食愈辣,個咀都有啲麻。另外個雞都好滑,兩個人食呢個份量其實都已經好夠飽。但係食雞煲最爽都係要打埋邊爐!所以都忍唔住叫左啲野食!哈哈蝦中寶半份($63),成隻蝦喺入面,出面就係蝦膠包住,彈牙得黎又幾鮮。另外叫咗半份手打鮮墨魚($43),手打的確係好食好多,彈牙得黎仲食到粒粒墨魚。依間真係兩款雞煲都幾好食,另外打邊爐嘅質素都唔錯,兩次食都好滿意!

但係食雞煲最爽都係要打埋邊爐!所以都忍唔住叫左啲野食!

2021-06-03 32 瀏覽
火鍋店之食材最不可忘記的是美味新鮮,偏偏在這的兩個雞煲,以貼心味,口碑好得很多人亦遠渡而來 ,一個雞煲魅力宥棒,用上新鮮的本地雞。另外,海鮮、鮮牛肉及豬膶等特色的食物也有不少。最吸引的是在夜裡,每枱雞煲上桌時都會升起火焰,食客無不嘩聲四起,爭相拍照。原來雞煲一滴水也不會加,只會加入九江雙蒸,燒著雞煲揮發酒精後,剩下的盡是雞之精華。雞煲在家要花的工作很多,出外吃很方便!推出雞煲優惠的餐廳遍布各區,這店的新鮮,店子食材新鮮。創新的菜式為人帶來嶄新之餐飲體驗,而員工均以最佳狀態用心服務每位客人,感覺棒!麻辣雞煲火焰麻辣雞煲加入九江雙蒸後點火,吐出火焰很有氣勢。雞肉嫩滑手包水餃水餃是手包在口感及氣味上特別,自己的口味偏好來做篩選。 擁有多種味道的水餃可以選擇呢。竹蔗茅根清甜的竹蔗馬蹄,配上麻辣雞煲、手包水餃、手打烏冬,鮮味豐富。鮮脆鯇鮮脆鯇鮮甜爽脆,一舨火鍋也離不開肥牛,響鈴,脆肉鯇,但吃的同時,有沒有想過脆肉鯇為甚麼吃下去會爽脆呢, 脆肉鯇與普通鯇魚外表相似,店子的鮮脆鯇好吃,將脆鯇魚腩切件,洗淨抺乾,沒有醃料略醃。魚件味道好吃,份量亦大~手打烏冬烏冬煮完之後有光澤,叫喔

麻辣雞煲
火焰麻辣雞煲
加入九江雙蒸後點火,吐出火焰很有氣勢。雞肉嫩滑

手包水餃

竹蔗茅根

鮮脆鯇

手打烏冬
烏冬煮完之後有光澤,叫喔
2021-05-30 734 瀏覽
🥢長沙灣滑滑雞髀肉惹味火焰麻辣雞煲火鍋🥢除左打邊爐,我地仲好鐘意食雞煲,而呢間我地都食過幾次,最鐘意佢地的火焰雞煲用上多種香料辣椒,乾洋蔥,中芹和芫茜作配料,上檯時店員會加入玫瑰露點火,再炒一炒即刻已經聞到好香既味道🥢火焰麻辣雞煲(小)$168雞肉全部都係雞脾,食落肉質滑滑又夠啖啖肉,經過玫瑰露火炙增添多一份香氣,今日叫了小辣已經覺得好濃味又夠辣,雞煲汁夠曬惹味連洋蔥都食曬🥢鮮炸響鈴 (半份)$28響鈴Size 夠曬大條,炸得夠薄脆,用來點雞煲醬食先夠正🥢哈哈蝦中寶 (半份) $63必點的一款火鍋料,蝦滑中藏了爽彈的鮮蝦,蝦味強勁又夠彈性🥢手切新鮮牛頸脊 (小)$138食火鍋最鐘意就係食牛頸脊,手切牛厚薄剛剛好,睇落油花均勻就知好食,牛味香濃有咬落有質感🥢幾鐘意呢間分店,薄荷綠色顏色夠清新,而且檯的位置夠曬闊落,坐得幾舒服,而且感覺店舖非常乾淨,呢間分店特別在晏晝是冰室,夜晚就變身成雞煲火鍋店,雞煲啖啖肉夠曬足料抵食,可以再回頭的一間雞煲火鍋📍 香港冰室嘆得起 x 米走雞 長沙灣青山道379號昭德大廈地舖
🥢長沙灣滑滑雞髀肉惹味火焰麻辣雞煲火鍋

🥢火焰麻辣雞煲(小)$168

🥢鮮炸響鈴 (半份)$28
響鈴Size 夠曬大條,炸得夠薄脆,用來點雞煲醬食先夠正

🥢哈哈蝦中寶 (半份) $63
必點的一款火鍋料,蝦滑中藏了爽彈的鮮蝦,蝦味強勁又夠彈性

🥢手切新鮮牛頸脊 (小)$138

📍 香港冰室嘆得起 x 米走雞
長沙灣青山道379號昭德大廈地舖
  • 新鮮牛頸脊(小)
  • 哈哈蝦中寶
2021-05-28 31 瀏覽
——————————————————​好耐無食過雞煲!呢間之前都幫襯過,今次食另一間分店~—————————————————​▪️ 黃金芝士雞煲(2-3人 $178)▪️ 手切新鮮牛頸脊(小 $138)▪️ 響鈴 $52 | 爽滑豬頸肉 $88▪️ 生菜 (全份) $44  | 蜂巢冰豆腐 (半份) $24▪️ 雜菇拼盤$44 | 竹蔗茅根 (壺) $68雞煲真係超多芝士,雞件頗嫩滑,啖啖肉,料頭如洋葱都幾香口,芝士量我哋只係嗌咗普通,已經多到癲,三條友食到唔想食,所以大家真係量力而為⋯正當我哋諗住加湯打邊爐,可以無咁漏嘅時候,熱心嘅侍應遮遮一嘢倒咗個芝士湯落嚟⋯一切已經返唔到轉頭lol成個鍋之後就係好鹹好鹹,同埋用芝士湯煮哂所有嘢真係太油,頂唔緊。肉類已經唔係幾食得出 本身係好無食,唯一記得響鈴好大碌😂冰豆腐店家應該係,就咁將布包豆腐,擺落冰格急凍,口感麻麻,豆腐皮太厚同埋去到先知佢哋係同嘆得起crossover 😂😂😂😂
——————————————————​
好耐無食過雞煲!呢間之前都幫襯過,今次食另一間分店~
—————————————————​
▪️ 黃金芝士雞煲(2-3人 $178)
▪️ 手切新鮮牛頸脊(小 $138)
▪️ 響鈴 $52 | 爽滑豬頸肉 $88
▪️ 雜菇拼盤$44 | 竹蔗茅根 (壺) $68

同埋去到先知佢哋係同嘆得起crossover 😂😂😂😂
好耐無食過麻辣雞煲,今日終於約到朋友黎一齊煲煲佢~位於長沙灣的米走雞,店面乾淨企理,感覺討好座位同座位之間位置寬落,坐得舒服。打邊爐要慢慢品嚐,坐得舒服真係好緊要一坐低,咩都唔使諗,叫左個獨家「火焰麻辣雞煲」先雞煲有小 (2-3人份量 $ 168 ) 同 大 (4人份量 $228 ) 2個SIZE 辣度由半隻辣椒, 1隻, 2隻至最多6隻辣椒 , 因為第一次食,唔敢叫太辣,所以叫左 1隻辣椒雞煲上枱啦,真係有火焰架~  好有 GIMMICK, 即刻要影相同拍個片打下咭啦~之後,店員會幫我地撈勻個雞煲,再滾起~一起蓋,濃濃的麻辣香味撲面而來。麻辣味很香,麻度唔算高。一隻辣椒的辣度我覺得都幾適合,辣得黎又可以品嘗到食物,唔使辣到狂飲水呢度既麻辣,辣得黎仲有少少甜甜的味道,特別又惹味,我同朋友都好鐘意呢隻麻辣味加湯時仲有可以揀加麻辣湯底或雞湯底添雞件啖啖肉,店員話原來佢地全部用雞脾肉,唔怪得咁滑咁厚肉。而且份量仲唔少,  我地叫左細煲,2個人係食唔哂架......呢度既菜式全部都有分 大 / 小,全份/半份咁點,特別適合人少少又想打邊爐既朋友呀打邊爐又點可以無牛呢店員推介呢個「手切新鮮牛頸脊
好耐無食過麻辣雞煲,今日終於約到朋友黎一齊煲煲佢~
位於長沙灣的米走雞,店面乾淨企理,感覺討好
一坐低,咩都唔使諗,叫左個獨家「火焰麻辣雞煲」先

之後,店員會幫我地撈勻個雞煲,再滾起~
一起蓋,濃濃的麻辣香味撲面而來。麻辣味很香,麻度唔算高。

加湯時仲有可以揀加麻辣湯底或雞湯底添
雞件啖啖肉,店員話原來佢地全部用雞脾肉,唔怪得咁滑咁厚肉。

打邊爐又點可以無牛呢
店員推介呢個「手切新鮮牛頸脊」,叫左一份細 ($138)
開始以為牛頸脊同牛肩肉差唔多,但原來我搞錯左。
牛頸脊即牛頸至牛膊之間的位置,因為條頸成日郁嘛,所以牛頸脊D 肉特別有彈性
而白色個D唔係肥膏黎,係類似牛筋的物體, 食入口好爽的。果然無介紹錯呀~
叫店員介紹,佢推介左呢款鮮炸響鈴 (半份 $ 28)
是店鋪自家製架,比平時的炸響鈴 SIZE 大左成倍, 食完一舊好飽肚
最欣賞是炸響鈴鬆化得黎又無咩油,唔會成咀油淋淋~
另一個店員推介
竹笙墨魚滑 (半份  $48)
長長的竹笙入面釀入手打墨魚滑,放入雞煲入面煲
墨魚滑打到起膠,實的的架。朋友讚好有墨魚味添~
外層竹笙吸收左雞煲的麻辣汁,令墨魚滑更惹味,創新又好味的做法,贊~
鮮制五拼餃 (半份 $58)
五寶餃分別是鳯城水餃,韮菜餃,鮮蝦雲吞,菠菜豬肉餃以及鮮牛肉餃
本人很喜愛食餃子,但太多來貨的餃子,入面既肉成PAT 野, 又霉又淋,令我對餃子開始卻步
米走雞的餃子食得出所有都係鮮制,見到皮都仲有麵粉的,唔係雪藏野
就連韮菜餃入面既韮菜都係翠綠新鮮架。

溫馨提示,餃子皮的收口位比較多摺難熟,建議要煮耐少少呀~
菜式的話 叫左半份生菜 ($24)
餐廳選用了比較細嫩同短小的生菜,但個人感覺這個SIZE生菜用黎包烤肉食一流
但用作打邊爐,SIZE 太細,放水一淥,菜縮水後變得好小,好似菜頭菜尾咁, 觀感麻麻呢。
辛苦搵黎志在食,香港人有咩風浪無見過
幾唔忿氣,幾咁嬲,食餐好既,明天醒來又一條好漢
長路漫漫,食好D,先可以繼續有動力走落去呀~
2021-05-24
  • 手切新鮮牛頸脊
  • 竹笙墨魚滑
2021-05-25 57 瀏覽
上次試左太子分店嘅米走雞,實在唔錯,所以最近又再食佢嘅芝士雞煲,不過我地今次就去左長沙灣分店。長沙灣分店並唔係佢哋自己嘅專門店,而係同嘆得起冰室合作嘅,所以餐廳入面除咗可以食到米走雞嘅火鍋之外,仲可以叫嘆得起冰室嘅小菜,而朝早亦都會有普通茶餐廳嘅早餐。🔸黃金芝士雞煲(小)專程再黎食呢一個黃金芝士雞煲,同樣選擇左激量嘅芝士!開頭都有擔心餐廳唔係專做雞煲,質素會唔會有分別,點知佢哋比專門店做得更好食。芝士嘅份量真係好多之餘,亦都睇得出佢哋用咗兩款不同嘅芝士,味道比上一次食更加濃郁,芝士嘅拉絲效果亦都更加好。食完呢個芝士雞煲之後,就可以選擇加湯,店員就主動幫我哋加咗雞湯,其實我哋今次想試吓雞湯嘅。如果想試芝士湯嘅朋友,就可能要同店員講明要加芝士湯。由於今次芝士嘅份量比上次更加多,所以我哋食嘅時候就拎起咗啲芝士,等最後食烏冬嘅時候都可以有芝士。但係芝士嘅味道竟然仍然十分濃郁,真係一試難忘。▪️火鍋配料今次我哋就叫咗哈哈蝦中寶、炸響鈴、鳳城水餃、菠菜豬肉餃、生菜同埋烏冬,兩個人食已經夠哂飽,而且加埋烏龍茶同可樂,兩個人埋單都只係$500,十分抵食。我自己覺得哈哈蝦中寶係幾特別,而且好足料,以蝦膠再

🔸黃金芝士雞煲(小)
專程再黎食呢一個黃金芝士雞煲,同樣選擇左激量嘅芝士!

▪️火鍋配料

我自己覺得哈哈蝦中寶係幾特別,而且好足料,以蝦膠再加上蟹籽、芹菜同埋原隻中蝦,用料十足,啖啖都係蝦肉,口感爽脆。

咁濃郁嘅芝士湯,最後真係要留肚食個麵先係最佳享受,想邪惡啲嘅可以食公仔麵,我自己就覺得烏冬都係一個唔錯嘅選擇。呢度嘅烏冬係用急凍烏冬,麵條偏幼身。口感滑溜且不帶酸味。最後加個烏冬真係非常滿足。