3天前 0 瀏覽
呢幾日天氣很差,總是下大雨,所以就去了屋企附近吃。忽然間好想食雞煲,所以就去咗屋企附近這家店吃。.🐔黄金芝上雞煲(小)$198可以自選🧀芝士份量,最終揀了普通份量,雞煲中的雞件已預熟5 成左右,而且佈上芝士碎,開火後芝士受熱,開始溶化,跟雞件溶為 一體,當開蓋時,散發陣陣芝士香氣,當滾起時店員建議將爐調至保溫, 免得雞件過熟而影響味道,雞件🐥嫩滑又夠大份。食到差唔多,可叫職員加湯,轉為打邊爐。.✨雲耳絲拌海蜇 $48份量夠多,海蜇口感爽脆。.🦑竹笙墨魚滑 $54竹笙中釀了墨魚滑,令到竹笙有雙重口感,一種是竹笙吸收湯底的味道,一種是墨魚滑的味道。.🦐哈哈蝦中寶 $69蝦膠打得夠彈牙,混入了蟹籽,啖啖都有鮮蝦味。.🌽粟米 $22有五至六個 ,夠香甜。.💕蜂巢冰豆腐 $26非常特別,先將豆腐冰凍的,之後放入爐中煮,味道不錯。

🐔黄金芝上雞煲(小)$198

✨雲耳絲拌海蜇 $48
份量夠多,海蜇口感爽脆。

🦑竹笙墨魚滑[半份] $54

🦐哈哈蝦中寶[半份] $69
蝦膠打得夠彈牙,混入了蟹籽,啖啖都有鮮蝦味。

🌽粟米[半份] $22
有五至六個 ,夠香甜。

💕蜂巢冰豆腐[半份] $26
非常特別,先將豆腐冰凍的,之後放入爐中煮,味道不錯。
前一排同朋友系左長沙灣睇杜鵑花,好耐未食雞煲,就諗住食一餐,行到附近有間裝修以藍色為主題嘅雞煲店幾吸引,餐廳空間都好大,乾淨又舒服😌於是就坐低享受一下美食先😋我哋點左火焰麻辣雞煲$188因為朋友唔食得辣所以就要左BB辣,雞煲上黎時店員首先會幫手點火要入面啲花雕酒起火🔥炒香d 雞,不過都要小心啲,火都幾大㗎🤣打開蓋已經聞到濃濃雞🐔香味喇,雞煲都係用超大塊雞脾肉,每一塊肉都好滑好嫩,食落口有幾濃嘅酒香味,雞肉調味都唔鹹,幾正!! 雞件份量都幾多,不過可以再嗌啲打邊爐配料一起食會更正😂️🧡手打五寶拼盤(半份)$69五種唔同手打丸子,比起一般打邊爐食既手打牛丸大粒好多,大大粒食落口新鮮又彈牙👍💛哈哈蝦中寶🦐(半份)$69打邊爐點少得蝦🦐滑,蝦新鮮又爽口,用黎做配料簡直絕配👍💚雜菇🍄拼盤$48我同朋友都好鍾意食菇,所以就嗌左個拼盤同木耳$38拼盤入面有金菇,香菇,平菇,都算好大份,乾淨又新鮮✌️木耳就好大塊,每次食雞煲我一定會必搭配木耳清下肺排毒🤣雞子$53呢個係朋友鍾意食嘅,我都試左一個,口感同魚籽差唔多,咬一啖就係嘴裡爆炸果啲感覺,好特別嘅口感😆今次食左麻辣火鍋,下次一定要再試埋芝士雞煲,聽店員

我哋點左火焰麻辣雞煲$188

️🧡手打五寶拼盤(半份)$69

💛哈哈蝦中寶🦐(半份)$69
打邊爐點少得蝦🦐滑,蝦新鮮又爽口,用黎做配料簡直絕配👍

💚雜菇🍄拼盤$48
雞子$53

今次食左麻辣火鍋,下次一定要再試埋芝士雞煲,聽店員講佢哋芝士雞煲🐔都係必食👍
2022-04-28 62 瀏覽
Running Chicken🐥 Hot Pot again🥢..恢復晚市堂食,來吃個雞煲火鍋吧♨️。獨家火焰麻辣雞煲,仲有黃金芝士雞煲作招徠,每件雞都沾滿濃濃芝士,食完雞煲🐥 仲可以加湯打邊爐喔,一次滿足2個願望呢。今次試左 l雞煲]l,用上辣椒乾、洋蔥、中芹、芫茜,bb 辣🌶 夠晒惹味、雞件亦嫩滑,而且視覺效果一流🔥 很惹火😍。食完之後當然要來個打邊爐♨️,安格斯肥牛不能少吧,質素不錯吃🥢。其他韭菜餃、肥牛、紅薯粉、油麥菜,飲品當然要配王老吉🥤,吃火鍋最match 喔。..×××××ש長沙灣青山道379號昭德大廈地舖 ..

今次試左 l[獨家火焰麻辣雞煲]l,用上辣椒乾、洋蔥、中芹、芫茜,bb 辣🌶 夠晒惹味、雞件亦嫩滑,而且視覺效果一流🔥 很惹火😍。

×××[米走雞]×××
©長沙灣青山道379號昭德大廈地舖
2022-03-18 149 瀏覽
🎏黃金芝士雞煲(4人)($258)雞煲有2款味可以揀:黃金芝士/火焰麻辣啱曬吾食辣既我啦🤣🤣4人份量真係好足,粗略估計都有30-40件雞😍全部都係雞髀肉好滑吾好食雞食飽呀,因為之後加湯可以繼續打邊爐🍲.🎏手打五寶拼盤(半份$54)五寶分別係:手打鮮墨丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸、鮮牛丸蝦丸墨魚丸好食吾洗講估吾到豬肉丸都有驚喜 甘彈真係好彈牙好新鮮好好食Even食到好飽,都仲堅持要每一種丸都試曬😂.🎏鮮製五拼餃(半份$64)五餃係:鳳城水餃、牛肉餃、鮮蝦雲吞、韭菜餃、菠菜豬肉餃個人比較鍾意牛肉餃😁.仲有好多火鍋配料可以叫,都有半份/全份揀2個人黎食,又想試多啲,叫個細雞煲,再叫半份既配料甘幾好.🎏米走雞 @runningchicken_hk .🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏#hkfoodieslife長沙灣🎏#hkfoodieslife旺角🎏#米走雞 #芝士雞煲 #麻辣雞煲 #火鍋 #雞煲 #打邊爐 #熱辣辣 #芝士

🎏黃金芝士雞煲(4人)($258)
雞煲有2款味可以揀:黃金芝士/火焰麻辣
啱曬吾食辣既我啦🤣🤣
4人份量真係好足,粗略估計都有30-40件雞😍
全部都係雞髀肉好滑
吾好食雞食飽呀,因為之後加湯可以繼續打邊爐🍲

🎏手打五寶拼盤(半份$54)
五寶分別係:
手打鮮墨丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸、鮮牛丸
蝦丸墨魚丸好食吾洗講
估吾到豬肉丸都有驚喜 甘彈
真係好彈牙好新鮮好好食
Even食到好飽,都仲堅持要每一種丸都試曬😂

🎏鮮製五拼餃(半份$64)
五餃係:鳳城水餃、牛肉餃、鮮蝦雲吞、韭菜餃、菠菜豬肉餃
個人比較鍾意牛肉餃😁

仲有好多火鍋配料可以叫,都有半份/全份揀
2個人黎食,又想試多啲,叫個細雞煲,再叫半份既配料甘幾好

🎏米走雞 @runningchicken_hk

🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
#hkfoodieslife長沙灣🎏
#hkfoodieslife旺角🎏
2022-01-10 115 瀏覽
今日同朋友一齊係長沙灣放工就係附近搵野食之後見到呢間雞煲有芝士鍋食好吸引就決定入去試下!有芝士雞煲同傳統麻辣雞煲我地唔係好食得辣所以一定係揀芝士雞煲!仲有好多食材選擇,好豐富!黃金芝士雞煲滿滿既芝士佈係面另外全部雞塊都沾滿芝士醬太邪惡啦!但我中意雞塊選用雞髀肉食落係啖啖肉,超級滿足芝士唔會太膩食幾多都得!手切新鮮牛頸脊牛肉鮮紅色一定好新鮮淥十秒就食得好軟淋,肉味重食得好滋味哈哈蝦中寶呢個手打丸超有誠意全部都係新鮮蝦肉仲有成隻大蝦係入面食落飽滿,鮮味衝天
今日同朋友一齊係長沙灣放工
就係附近搵野食
之後見到呢間雞煲有芝士鍋食
好吸引就決定入去試下!

有芝士雞煲同傳統麻辣雞煲
我地唔係好食得辣
所以一定係揀芝士雞煲
仲有好多食材選擇,好豐富!

滿滿既芝士佈係面
另外全部雞塊都沾滿芝士醬
太邪惡啦!但我中意

雞塊選用雞髀肉
食落係啖啖肉,超級滿足
芝士唔會太膩

呢個手打丸超有誠意
全部都係新鮮蝦肉
仲有成隻大蝦係入面
食落飽滿,鮮味衝天

呢幾日天氣開始凍咗🌬 #打邊爐 啱哂不過 @runningchicken_hk 可以一次過滿足3️⃣個願望#懲罰 #打邊爐 #食雞煲 🤣🤣我地一行6️⃣人 叫咗兩個例牌 姐姐話例牌係for 2-3人份量#黃金芝士雞煲 #激量 $198重芝士 有拉絲 正😍 而且原來佢地雞煲係用雞脾整 所以幾乎件件肉🤤 好少骨#火焰麻辣雞煲 $188呢個真係貨真價實 有火焰俾你睇🤣🤣滾到咁上下 姐姐過嚟起🔥 起前仲問我地要唔要預備電話🤣🤣#溫馨提示 未試過佢地嘅辣嘅朋友 唔好太重手 我朋友識得吓辣 佢揀咗🌶🌶 都差啲頂唔順😱雞煲完當然就係加湯 #打邊爐配料逐碟計 特別講講 #鮮炸響鈴 #全份 $56堅係佢地自己炸 脆卜卜 推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼=====================#黃色經濟圈 #yellow深水埗 #yellow長沙灣 #yellow雞煲 #hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter
呢幾日天氣開始凍咗🌬 #打邊爐 啱哂

推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼

=====================

2021-12-18
2021-12-14 114 瀏覽
今晚朋友生日,我地去左長沙灣嘅米走雞煲火鍋試下,依間店夜晚6點開始營業,之前book過幾次枱都Full晒,今次終於book到,用餐時間限時兩小時,我地order左BB辣嘅麻辣雞煲,火鍋配料我地就order左桶蠔,羊肉,雪花肥牛,鮮魚片,帶子,魚片頭,貢丸,牛百頁等,羊肉及肥牛爽口唔韌,切得好薄。桶蠔超大隻,熟左都有掌芯咁大隻,非常鮮味。其他火鍋配料好新鮮,很有水準。
今晚朋友生日,我地去左長沙灣嘅米走雞煲火鍋試下,依間店夜晚6點開始營業,之前book過幾次枱都Full晒,今次終於book到,用餐時間限時兩小時,我地order左BB辣嘅麻辣雞煲火鍋配料我地就order左桶蠔,羊肉,雪花肥牛,鮮魚片,帶子,魚片頭,貢丸,牛百頁等,羊肉及肥牛爽口唔韌,切得好薄。桶蠔超大隻,熟左都有掌芯咁大隻,非常鮮味。其他火鍋配料好新鮮,很有水準。

2021-12-10
2021-12-09 78 瀏覽
冬天最開心就係可以瘋狂打邊爐!今晚約咗人去米走雞,去食雞煲,食到個人暖粒粒~呢度係芝士雞煲出名,不過我哋已經試過幾次,所以今次就點咗火焰麻辣雞煲,味道都好惹味。我哋嗌咗細份,不過份量都好足夠兩個人食!我鍾意佢呢度啲雞菲切得好幾大件,咬落啖啖肉,好味😋之後就點火鍋配料,佢可以要一份或者半份,咁就可以試多幾款~ 今次都order咗好多款:特級雪花肥牛(小)芝心丸 (半份)貢丸 (半份)海膽丸 (半份)鮮炸響鈴 (半份)生菜 (半份)牛柏葉 (半份)雪花肥牛唔錯喎,性價比好高!鮮炸響鈴係必食推介,點落啲湯度,吸晒啲汁好好食~最後再食個公仔麵,飽晒!

之後就點火鍋配料,佢可以要一份或者半份,咁就可以試多幾款~

今次都order咗好多款:
特級雪花肥牛(小)
芝心丸 (半份)
貢丸 (半份)
海膽丸 (半份)
鮮炸響鈴 (半份)
生菜 (半份)
牛柏葉 (半份)

雪花肥牛唔錯喎,性價比好高!
鮮炸響鈴係必食推介,點落啲湯度,吸晒啲汁好好食~

最後再食個公仔麵,飽晒!
2021-12-07
天氣凍就想食雞煲,又唔想食辣,一於就去米走雞食芝士雞煲啦!自創黃金芝士雞煲(小)$198呢個份量夠二至三個人食,可以選擇芝士分量,個人建議梗係揀激量啦~滿滿嘅芝士鋪滿雞煲上邊,溶解之後每一件雞都包裹住大量芝士,真係超級邪惡!雞件大件又嫩滑,大部份都係雞脾肉。其他配料仲有洋蔥🧅中芹同埋芫荽,份量好多,食完都已經差唔多飽咗。紫薑流心皮蛋$30紫薑唔會太辣,可以減低飽滯感。皮蛋都係唔錯嘅前菜。食完雞煲之後,加湯再打邊爐,叫左幾款食物:手打五寶拼盤$54魚皮餃半份$22午餐肉半份$24蜂巢豆腐半份$26娃娃菜半份$26出前一丁$18芝士兩片$12五寶拼盤有驚喜,全手打系列蝦丸、墨丸,好彈牙又大粒!另外,我嘅隱藏食法就係最後要加個出前一丁,唔落味粉,煮好再加兩片芝士落去溶左佢,食埋芝士撈丁,終極邪惡~飽到爆了。
天氣凍就想食雞煲,又唔想食辣,一於就去米走雞食芝士雞煲啦!

自創黃金芝士雞煲(小)$198

紫薑流心皮蛋$30
紫薑唔會太辣,可以減低飽滯感。皮蛋都係唔錯嘅前菜。

食完雞煲之後,加湯再打邊爐,叫左幾款食物:

手打五寶拼盤$54
魚皮餃半份$22
午餐肉半份$24
蜂巢豆腐半份$26
娃娃菜半份$26
出前一丁$18
芝士兩片$12

五寶拼盤有驚喜,全手打系列蝦丸、墨丸,好彈牙又大粒!

2021-11-09 124 瀏覽
約左個老朋友食飯, 網上見到有人推介 @runningchicken_hk ✨🧀🐓芝士雞煲好正, 就黎長沙灣呢間試一下😋因為我地兩個🧀芝士控, 一黎就毫無疑問叫半份芝士雞煲, 落單既時候, 落單紙上有細心remark 可以加埋芝士碎, 但佢寫明芝士碎有少少酸, 我地就叫左少量芝士碎 , 一黎個雞煲, 員工好細心提醒千其唔可以攪動, 我地就乘乖咁等食啦 … ( 焗左分零鐘 ) 一開蓋係超級香芝士味, 食落芝士味都好濃, 同埋食落啲雞肉仲好嫰滑, 一啲都唔「鞋」, 唯一係佢個芝士碎原來食落都唔係真係太酸, 芝士控既我覺得下次可以要中量都ok ( 🤣可以不用相信個溫馨提示, 縱使其實有提示係超窩心服務👍🏾 ) , 雞煲所有配料都索曬芝士味, 連最難好食既芫茜都變得好食左, 真係不得了~ 🌻🌻🌻🌻🌻之後就當然要落埋湯打邊爐, 所有材料食好新鮮, 特別推介個響鈴好似係佢地自家製, 因為好香脆, 完全唔油益味, 我地兩個人都食曬成份響鈴(6條) 配埋啲芝士湯真係好好味, 我覺得都係必食推介🌻🌻🌻🌻🌻呢間高質芝士雞煲, 鍾意雞煲既大家都推介去試試👍🏾👍🏾--------
✨🧀🐓芝士雞煲好正, 就黎長沙灣呢間試一下😋

呢間高質芝士雞煲, 鍾意雞煲既大家都推介去試試👍🏾👍🏾
--------

芝士雞煲
芝士雞煲
2021-11-03 81 瀏覽
天氣終於開始轉涼,開始瘋狂打邊爐既季節了😆打頭陣就食返個雞煲先!火焰麻辣雞煲叫得火焰,真係會有火😂店員點火後就會主動幫手炒下雞件,我哋坐定定等食👏小的size對兩人黎講都幾多,食晒啲雞都飽左一半😅但係啲雞好滑,好入味,點都清得晒🤗手切新鮮牛頸脊之後當然就加湯打邊爐啦,牛頸脊紋理靚到不得了,入口夠爽滑,牛味又濃👍🏻菠菜豬肉餃 十分推介!菠菜好入味😍竹笙墨魚滑呢個好得意,一開始以為佢淨係俾左竹笙😂原來墨魚滑已經釀左喺裡面,超彈牙,啖啖墨魚鮮炸響鈴係鮮炸!唔係平時街市現成嗰啲,夠誠意👍🏻

手切新鮮牛頸脊

菠菜豬肉餃
十分推介!菠菜好入味😍

竹笙墨魚滑

鮮炸響鈴
係鮮炸!唔係平時街市現成嗰啲,夠誠意👍🏻
2021-10-28 53 瀏覽
今次嗌左芝士雞煲細份,兩個人食,一上枱就聞到好香同埋見到有好多芝士。好鍾意係米走雞食雞煲,一來雞嘅份量好足,二來就係佢地通常係用雞脾肉,比較滑身。好多洋蔥好甜好好食,另外叫左肥牛,公仔麵同響鈴。啲雞食到7788就叫佢加啲湯轉打邊爐mode啦,今次個響鈴有啲失色,之前係太子店係觀塘店食,都feel到佢響鈴係有炸/即炸過,今次係偏淋身,我同男朋友都覺得:咦好似有啲唔同另一樣野係長沙灣店竟然係醬料要另外收費,雖然豉油唔駛比錢,但當你問啲姐姐拎豉油,你會feel到佢個股唔願意

現在秋意涼,所以很自然就選擇食火鍋,今晚食的是長沙灣的米走雞。 餐廳裝修企理舒適,侍應服務態度都好殷勤。 menu有雞煲、火鍋及小菜。惹味沙嗲湯$88 沙嗲湯底真是名副其實的惹味,裏面有很多豬皮及芫茜,豬皮吸收了火鍋肉味的湯底,夠滋味的。五香鮮牛肉$98五香鮮牛肉,份量頗多,牛肉鮮嫩,食落香口又軟嫩,非常抵食!!鳳城水餃 $54 鳳城水餃有4隻,脹卜卜的很大隻,裡面有蝦及瘦肉等,味道很鮮甜!蒙古羊肉片$148蒙古羊肉片的份量也頗多, 顏色橙紅橙紅的,肥瘦適中,很香羊味,真的抵食美味!!蔬菜類要了生菜至於飲品要了可樂汽水食得滿滋味的~~

餐廳裝修企理舒適,侍應服務態度都好殷勤。

menu有雞煲火鍋及小菜。

惹味沙嗲湯$88

五香鮮牛肉$98

鳳城水餃 $54

蒙古羊肉片$148

蔬菜類要了生菜

至於飲品要了可樂汽水

食得滿滋味的~~
2021-10-24 31 瀏覽
天氣轉涼,係時候要食下雞煲,打下邊爐。😉唔想次次都食重慶麻辣雞煲,今次就特意搵左間特別小小既餐廳,試下佢地自創既芝士雞煲。🙃🌟自創黃金芝士雞煲(小)($198)原來呢個芝士雞煲係由五款芝士製作而成,難怪芝味十足,完成滿足我呢個芝士控既願望!😚芝士份量可以先行選擇,我地揀左普通已經十分足夠,想再濃味啲,甚至可以揀激量!😜雞件十分嫩滑厚肉,夾起黎既時候仲有小小拉絲效果,捲起啲芝士一齊食,真係大滿足~😋🌟手打五寶拼盤 半份($58)一個價錢可以食曬五款手工丸,正!🤩手打鮮墨丸墨魚味十足,仲食到粒粒墨魚,十口爽口彈牙。手打鮮蝦丸同樣十分足料,滿滿蝦肉,鮮味十足,質感緊實彈牙。手打鯪魚丸亦都十分鮮味,完全唔腥。而手打豬肉丸及手打鮮牛丸同樣肉味濃而彈牙!🥳🌟哈哈蝦中寶 半份($69)食完手工丸之後,就特別想encore 蝦及墨魚類既食材!🤓呢份蝦中寶真係好出色!大大粒蝦膠入面mix 左好多蟹子及鮮蝦肉,口感豐富彈牙有嚼勁之餘,味道仲極之鮮美,鐘意食蝦滑既朋友一定唔好錯過!🤤🌟竹笙墨魚滑 半份($49)將墨魚滑放進薄薄一層竹笙內,真係第一次試呢個配搭,但同樣令人驚喜,我地兩個人都讚不絕口!🥰墨魚滑

🌟自創黃金芝士雞煲(小)($198)

🌟手打五寶拼盤 半份($58)

🌟哈哈蝦中寶 半份($69)

🌟竹笙墨魚滑 半份($49)
將墨魚滑放進薄薄一層竹笙內,真係第一次試呢個配搭,但同樣令人驚喜,我地兩個人都讚不絕口!🥰墨魚滑同手工墨丸一樣,同樣出色,最驚喜係外面個層竹笙吸飽甜甜既芝士湯汁後,一啖咬落去,既感受到竹笙滑嫩既口感,湯汁溶入口中既滋味,以及爽滑既墨魚滑,好豐富!😚

🌟金菇($38)
金菇夠新鮮,份量足夠。👍