2021-05-17 32 瀏覽
今日去咗長沙灣呢間屬於香港人嘅米線鋪買外賣返屋企食。餐廳有別於其他既米線店,裝修偏向新式時尚,乾淨整潔。餐廳除咗食米線,仲有涼皮,20幾蚊已經有碗麵,配料就另加,價錢合理。外賣包裝得好好,返到屋企都冇倒瀉。我叫左碗酸辣米線,微辣,外賣係分湯嘅,唔怕米線索晒啲湯汁。先講講個湯底,有好多酸菜、芽菜同腐皮,非常足料。酸味同辣味協調得幾好,唔會係好重口味死鹹嗰隻,食完都唔會話口渴。米線粗幼適中,小韌彈牙。米線加咗兩個配料,分別係蝦膠腐皮卷同酥炸墨魚膠豆卜,返到屋企都仲keep到脆卜卜,蝦膠同墨魚膠彈牙鮮味,食落唔會覺得油膩媽媽就食涼皮,涼皮口感滑溜,一啲都唔乾,醬汁方面叫咗BB辣,仲有啲花生醬,味道香濃惹味。配料就加咗芥末沙律丸同韭菜豬肉餃,沙律丸幾有驚喜,口感爽彈,丸裏面有好多醬,味道似千島醬撈埋少少芥末,好食!而餃子皮薄,餡料飽滿,韭菜鮮甜多汁,豬肉鮮味。除此之外,仲叫咗兩個小食,分別係涼拌紅油茄子同孜然炸雞翼。涼拌嘅醬汁惹味開胃,茄子切得厚薄啱啱好,同個醬汁好夾。雞翼係單骨雞翼,方便食用, 啱晒我呢啲懶人,外皮炸得好脆,雞肉幾滑,唔會乾,孜然粉均勻地灑滿雞翼嘅表面,味道啱啱好。最後仲跟餐
今日去咗長沙灣呢間屬於香港人嘅米線鋪買外賣返屋企食。

餐廳有別於其他既米線店,裝修偏向新式時尚,乾淨整潔。

最後仲跟餐叫咗凍嘅冷泡蜜桃烏龍茶同玫瑰洛神花茶,蜜桃烏龍茶茶味濃郁,啱晒食香口嘢食嘅時候幫助解膩。而洛神花茶嘅玫瑰味同洛神花味都幾出,酸酸甜甜,岩哂食辣野既解解辣。
外賣自取
餐廳:米線樂•麻辣豬骨濃湯 (長沙灣)地址:長沙灣元州街231-247號潤發大廈地下B1舖星期五晚上堂前去咗長沙灣 米線樂•麻辣豬骨濃湯 呢間米線黃店食晚飯,都好一段時間冇食米線🍜,要食梗係食返碗屬於香港人嘅米線啦🇭🇰入到餐廳見到牆上有好多打卡位,我就坐咗喺型男索女區😂,唔知你又搵唔搵到食米線嘅樂趣呢?睇餐廳名就知佢哋主打自家熬製嘅麻辣豬骨濃湯,睇嚟唔試唔得喇😎✝️豬骨濃湯米線 $27揀完米線同湯底就可以揀餸,餸就要咗芥末沙律丸(+$12)同蝦膠腐皮卷(+$12),個蝦膠腐皮卷喺自家製嘅,將彈牙蝦膠打入炸到香脆嘅腐皮卷入面,又幾好食😋;豬骨濃湯湯底濃郁而唔鹹,豬骨香好凸出,亦唔會愈食愈口乾👍✝️麻辣招牌涼拌涼皮 $29辣度叫咗BB辣🌶,餸方面揀咗墨魚頭(+$12)同酥炸墨魚膠豆卜(+$12),將炸黃豆、爽口墨魚頭、青瓜絲同芫荽撈勻去麻醬涼皮,食落微辣惹味🤩,涼皮順滑得嚟煙煙韌韌,加咗墨魚頭真喺好食好多🦑;酥炸墨魚膠豆卜同樣自家製,新奇又香口,可以一試滷水豬耳 $22呢到嘅滷水調教得唔錯,唔會鹹到有腎虧嘅感覺🙈,份量適中,加上芝麻一齊食,確實夠晒香蒜泥白肉 $32一上枱就聞到好勁嘅蒜香🧄,白
餐廳:米線樂•麻辣豬骨濃湯 (長沙灣)
地址:長沙灣元州街231-247號潤發大廈地下B1舖

入到餐廳見到牆上有好多打卡位,
我就坐咗喺型男索女區😂,唔知你又搵唔搵到食米線嘅樂趣呢?

✝️豬骨濃湯米線 $27

✝️麻辣招牌涼拌涼皮 $29
涼皮順滑得嚟煙煙韌韌,加咗墨魚頭真喺好食好多🦑;
酥炸墨魚膠豆卜同樣自家製,新奇又香口,可以一試

滷水豬耳 $22

蒜泥白肉 $32
一上枱就聞到好勁嘅蒜香🧄,白肉亦擺放得好靚,肥膏同豬肉各佔一半,
每片都大小勻均,放入口除咗有蒜香亦有醋酸嘅味道,個人就覺得酸咗少少🤏,食完個口勁大陣蒜味唔知你又頂唔頂得順,正🤣

呢間米線店仲有唔少特飲,我揀咗嘅巨峰提子乳酸梳打🍇(+$12)或者玫瑰洛神花茶🌹(+$12)又啱唔啱你呢?
2021-05-14
8 分鐘 (堂食)
2021-05-09 57 瀏覽
長沙灣元州街米線樂・麻辣豬骨湯是間不會讓人失望的米線餐廳, 米線款式選擇多,由麻辣/ 豬骨湯米線米線,到冰冰涼涼夏天最佳伴侶涼粉都有得選擇,質素卻非一般餐連鎖米線店可比。招牌涼拌涼皮 配埋芫荽炸黃豆青瓜絲及麻醬 天氣一熱,人都變得胃口差,涼拌涼皮煙煙韌韌的,拌以青瓜及炸黃豆,開胃消暑又有口感。加上粉皮吃起来帶有點點辣辣的,i like it。跟粉皮另外加了滷水雞翼和滷水豬大腸 ,滷水雞翼大隻好食,滷水豬大腸 清潔得乾淨冇豬壓味,同場仲有幾片 雞腎, 爽口又有口感。豬骨湯米線豬骨米線湯底超白的, 順喉不覺有味精,魚鮮味濃郁,芽菜腐皮份量比得多。最值得讚是外賣米線分上下層,不會浸到淋晒。加上滑溜溜的米線,連湯送入口,鮮甜無比。配料選擇也多,蝦膠腐皮卷 ,蝦膠蝦肉打得爽口彈牙, 孜然雞翼即叫即炸,外皮薄身香脆。,香口得嚟又唔會應感覺太油膩,入口juicy麻辣鴨血鴨血香氣濃郁,鮮嫩Q彈, 滑嫩可口麻辣墨魚頭帶辣勁,麻香勁,咬落有韌勁 做前菜超一流。讓人不知不覺 一隻接一隻放入口。跟餐可以加配飲品,玫瑰洛神花茶,是美女都愛,暖身滋潤凍白桃乳酸梳打冰涼暢快的感覺, 超解暑的

招牌涼拌涼皮 配埋芫荽炸黃豆青瓜絲及麻醬

豬骨湯米線

配料選擇也多,
蝦膠腐皮卷 ,蝦膠蝦肉打得爽口彈牙,

麻辣鴨血

鴨血香氣濃郁,鮮嫩Q彈, 滑嫩可口

麻辣墨魚頭

帶辣勁,麻香勁,
咬落有韌勁 做前菜超一流。

讓人不知不覺 一隻接一隻放入口。

跟餐可以加配飲品,

玫瑰洛神花茶,是美女都愛,暖身滋潤

凍白桃乳酸梳打

冰涼暢快的感覺, 超解暑的
2021-05-09 42 瀏覽
兩小口又出動食米線啦!今次去到長沙灣區一間開左唔喺好耐既米線店。除左湯米線之外,呢到仲有涼拌涼皮可以揀,唔怕夏天食到身水身汗。✨招牌涼伴涼皮單叫涼皮伴有幾種配料,青瓜絲、芫荽同埋乾黃豆,不過黃豆好硬唔喺幾咬得開。涼皮夠凍又夠滑,口感好彈牙,夏天食透心涼!醬汁唔算太辣,幾岩食開小辣既我。✨麻辣墨魚頭墨魚頭爽口唔腥,而且份量都算幾多下,對得住個價錢。個汁既味比較重醋既酸味,當做冷盤食幾開胃。✨蒜泥白肉呢個味道相對失望,因為蒜味唔夠濃又唔夠椒麻味,同埋本身個汁既醋酸味同白肉唔太夾。✨水煮麻辣湯配鴨血肥牛米線男友愛吃辣,呢款水煮湯底夠麻夠辣所以佢都話食得好過癮。鴨血有口感而且唔腥,肥牛味道普普通通,份量就少啲只得兩三片,多幾塊會更好。

✨招牌涼伴涼皮

醬汁唔算太辣,幾岩食開小辣既我。

✨麻辣墨魚頭

✨蒜泥白肉

✨水煮麻辣湯配鴨血肥牛米線
  • 麻辣墨魚頭
最近見到米線關注組有人推介米線樂,就黎食下! 呢到既米線價錢都幾抵食! $26/27 一碗再額外加送。叫左碗豬骨濃湯米線,湯頭係奶白色,飲落都好夠味但又唔係味精個種味道 ! 感覺幾健康,叫左牛栢葉同埋花枝丸,份量都幾足。另外,仲食左麻辣涼皮,叫左BB辣,都幾辣下! 涼皮係好闊身有厚度個款,所以都飽肚架! 呢個就跟日式玉子同埋肥牛。好少見到米線既料有得配玉子,佢仲有D幾特別既料,見到仲有鲜蝦腐皮卷,下次有機會都想試下。呢到都有好多款小食簡,我地叫左滷水豬耳同埋麻辣墨魚咀。墨魚咀咬落好多軟骨位,幾好食,而且個汁係蒜味較重,我自己就幾鐘意! 野飲方面,就叫左荔枝紅茶同豆漿。
2021-04-28 27 瀏覽
偶然見到有人介紹呢間米線就心郁郁想黎試下今晚點左~麻辣豬骨湯底生菜鴨血墨魚頭米線微辣有得揀BB 辣不過選擇左辣一個程度仲揀左多蔥事實証明我既朔求係有被聆聽的(暗喜)個湯底係幾濃味既唔似平時既麻辣米線咁油佢個湯係白色我幾鍾意呀生菜同米線正常墨魚頭就幾爽口同埋唔多地方有得揀呢個可以ENCORE另外要讚個鴨血入味既唔會好淡又夠滑呢個都可以再叫~麻辣豬骨湯底生菜芥末沙律丸蝦膠腐皮卷米線芥末沙律丸正常個蝦膠腐皮卷好有驚喜應該係即炸既咬落好有口感入面睇到有粟米蝦肉好彈牙真係SURPRISE
偶然見到有人介紹呢間米線

好彈牙
真係SURPRISE
2021-04-28
  • 蝦膠腐皮卷
There are so many great noodles restaurants in Cheung Sha Wan district, and Tasty Rice Noodles is definitely one of them.The signature pork bone broth was really lit! It’s quite thick and rich in flavour. Yet, I was a bit thirsty after the meal… I opted for mild spicy and the spiciness was just right to add flavour to the broth but not masking its flavour. The bean curd sheets were oh so good! They were very silky, and tasted even better after soaking up the delicious broth!I chose cuttlefish an
Noodles with Cuttlefish and Shrimp Filled Spring Roll in Mild Spicy Pork Bone Broth

I chose cuttlefish and shrimp filled spring rolls as toppings. The spring rolls were superb! They were freshly fried with crispy and thin tofu skin surface. The shrimp paste inside was very fresh and tasty too! The cuttlefish chunks were quite decent too.

As for the noodles, they were fantastic! The starchy potato noodles were thoroughly cooked, so that they weren’t too chewy and very enjoyable.

Definitely coming back for these delicious noodles and soup broth.
2021-04-26
2021-04-25 46 瀏覽
同朋友經過長沙灣見到剛剛開張的米線樂,有我一向喜愛涼拌粉皮,馬上入店試,我叫了招牌涼拌涼皮~加腐竹同墨魚頭少辣,有別於一般的涼拌內裏加了炸黃豆同青瓜,一啖香脆一啖青爽,口感層次十分豐富,墨魚頭爽脆彈牙,鮮味十足。朋友叫了一碗招牌涼拌粉皮~腐竹加蘿蔔,腐竹和蘿蔔分量很多,蘿蔔炆得夠冧而且十分清甜。粉皮軟滑,加入店家秘制的辣醬和香菜撈勻嚟食,惹味又開胃,店鋪還有其它小食供應,下次再過嚟試。

2021-03-24
2021-03-29 118 瀏覽
蒜泥白肉 🐖 $32 (8/10)蒜泥白肉係我食米線必點嘅小食 呢間小店亦都有提供 份量超級多 我同朋友完全食唔晒 白肉肥瘦適中 辣油幾入味 辣度對於唔太食得辣既我黎講係完全無問題 上面加咗青瓜同埋芫荽 令到成個配搭食落更加有層次感另外小店用咗一個托盤去裝住 賣相更加吸引 影相一流豬骨濃湯米線 🍜 $27 (9/10)配料🌟免治雞肉棒 +$12芥末沙律丸 +$12湯底選擇雖然唔多 只有豬骨同埋麻辣湯底 但係味道出色 米線本身包咗芽菜同腐皮 可以另外加配菜 有超多選擇可以自由配搭 今次點左免治雞肉棒同埋芥末沙律院 兩款配料都好好味 特別係個雞肉棒 雞肉非常之嫩滑 沙律丸做到爆汁嘅效果 涼拌紅油茄子 🍆 $28 (8/10)金字塔型嘅賣相已經幾吸引 底下浸住啲麻辣香油 非常入味 而且因為係凍上 食落更加開胃 茄子亦煮得好淋 好易入口招牌涼拌涼皮 🌶 $29 (8.5/10)配料雲耳 +$7🌟滷水豬大腸 +$12唔想食米線嘅朋友可以考慮吓呢個涼拌涼皮 本身已經包左芫荽 炸黃豆 青瓜絲同麻醬 另外辣度亦都可以自由選擇 由於我唔太食得辣就揀咗BB辣 呢個辣度好容易接受涼皮同樣可以揀配料 店員
蒜泥白肉 🐖 $32 (8/10)
另外小店用咗一個托盤去裝住 賣相更加吸引 影相一流

豬骨濃湯米線 🍜 $27 (9/10)

配料
🌟免治雞肉棒 +$12
芥末沙律丸 +$12

涼拌紅油茄子 🍆 $28 (8/10)

招牌涼拌涼皮 🌶 $29 (8.5/10)
配料
雲耳 +$7
🌟滷水豬大腸 +$12

涼皮同樣可以揀配料 店員推薦滷水豬大腸同埋雲耳 雲耳食落好爽口 豬大腸見到咁深色就知道滷得好入味 而且幾彈牙 完全唔會腥 涼皮食落好滑而且給索到啲辣油 幾入味

飲品🥤
🌟玫瑰洛奇花茶 $12 (10/10)
凍豆漿 $8 (8.5/10)

洛神花茶超有驚喜 因為係小店自家製 所以用料好足飲落好清甜 非常解渴解暑
另外食辣野最啱就係送凍豆漿 豆漿甜度適中 非常解辣

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)
午餐非常經濟實惠嘅選擇 米線嘅配料選擇非常多 可以自由配搭 而且小食都有好多選擇 食物質素高 份量又大 性價比幾高 而且員工都非常友善
另外小店嘅裝修幾時尚 周圍都有啲霓虹燈

招牌涼拌涼皮
  • 玫瑰洛神花茶
  • 豬骨濃湯米線
2021-03-28 68 瀏覽
今日經過長沙灣,一間裝修比較新穎既米線餐廳,感覺幾清新,就去試下佢😌玫瑰洛神花茶(凍): 獨立支裝上既,淡既橙紅色,飲落玫瑰味好出,帶有少少清甜🤌🏻,唔好話好酸搶哂d味,唔錯唔錯🥰麻辣墨魚咀拼軟骨:用醋汁做底,面頭有麻辣醬同蒜粒,酸咸味,好開胃好惹味🤤,份量夠哂多, 每粒墨魚嘴都一開二,方便入口👍🏻👍🏻。墨魚嘴鮮味好出,入面軟林 外皮有有墨魚既煙韌,而軟骨主要係口感爽脆既麻辣鴨血:相對唔會太辣,份量都有6-7舊,唔怕到喉唔到肺🤓,鴨血本身煮到好入味,絕對同出面既鴨血唔同,唔會得個汁有味,口感扎實唔會水🥳麻辣涼皮:今次叫左bb辣,跟左雞翼同萵荀。涼皮真心特別,相比外邊食到既偏厚身,但口感一樣咁滑一d都唔鞋口😳,入口有種入口即融既錯覺😂好過癮。萵荀好厚身好大片,食落涼浸浸好舒服😊雞翼都好入味麻辣豬骨濃湯米線:配左滷水雞腎同牛柏葉,原來d料全部壓哂起底😂仲等我影相個陣係咁搵。湯底唔會好咸好重味,反而口感會有少少奶既口感,好耐無試過食豬骨湯會飲到落底🥰蜜桃烏龍茶🍑:有淡淡蜜桃甜香,叫熱飲佢會用茶壺裝住,可以跟據個人想要嘅濃淡慢慢倒出黎,又唔驚佢好快倒哂同凍哂😛食到最後,店員有問我地夠唔夠飽,原

食到最後,店員有問我地夠唔夠飽,原來呢度做緊優惠,可以任添米線😳😳真你唔洗擔心唔夠飽
收左工想食碗米線,既然係咁就系附近搵左間外賣方便嘅店,就咁就認識左間可以再幫襯嘅食店拉。店面設計簡潔,以淺藍色為主,感覺地道。🔷酸辣豬骨濃湯米線 💰29+7+12+豆卜、麻辣鴨血米線同湯係分離,拎到反屋企都唔驚會浸到淋哂。豆卜浸落個酸辣湯到好惹味,酸味為主辣味就後勁,本人食辣唔勁但都接受到呢種強度。🔷招牌涼拌涼皮 💰29+7+9+萵筍、腩肉涼皮口感煙韌得黎又唔會咬唔斷,恰到好處。加左腩肉但份量都幾多,腩肉都幾值得加。涼拌底所以食之前撈一撈底部嘅汁,汁嘅份量同味度都好足夠。🔷麻辣豬耳 💰22呢個麻辣豬耳惹味非凡,撈埋落個涼拌食都一流,會帶出左涼皮個味添。🔷泡椒蓮藕尖 💰38呢款小食相當特別,原來蓮藕尖係咁嘅,爽口得黎又吸住哂泡椒嘅辣,相信食辣嘅朋友會鍾意。🔷玫瑰洛神花茶、蜜桃烏龍茶花茶相當出色,茶底啊澀而且花香咪非常強烈。睇到個茶世同啲茶渣係份量十足。

🔷酸辣豬骨濃湯米線 💰29+7+12
+豆卜、麻辣鴨血

🔷招牌涼拌涼皮 💰29+7+9
+萵筍、腩肉

🔷麻辣豬耳 💰22

🔷泡椒蓮藕尖 💰38

🔷玫瑰洛神花茶、蜜桃烏龍茶
外賣自取
2021-03-26 40 瀏覽
今日去左食一間長沙灣新開既米線店,一於試下一啲好食既野。我地叫左BB辣既麻辣豬骨濃湯米線加滷水雞腎,麻辣鴨血配凍既蜜桃烏龍茶,雞腎有咬口,唔會好淋身,麻辣鴨血正正常常,BB辣無乜辣度,可以比想食辣又唔食得既人選擇,湯底夠濃,米線都唔會太淋,而飲品方面茶底太濃,少左蜜桃味。另外叫左麻辣涼皮走辣,加滷水雞翼、免治雞肉棒配白桃梳打,涼皮晶瑩通透好簿身,而啲醬應該落多左,比較鹹,雞翼正常,免治雞肉棒我地都認為好食👍🏻👍🏻白桃梳打都唔錯,值得一試。仲叫左兩個小食,蒜泥白肉同麻辣墨魚頭,蒜泥白肉四四方方一舊,啲醬都係比較鹹,麻辣墨魚頭雖然唔辣,但墨魚頭好食👍🏻
今日去左食一間長沙灣新開既米線店,一於試下一啲好食既野。

𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥雖然係米線專門店 但我覺得粉皮更為出色🥰街坊平民價 喺附近嘅可以一試喔💯⁣—————————————————⁣🍲涼拌粉皮 $29 (每款餸$9-12)粉皮滑嫩爽口 沾上酸辣開胃嘅醬汁同埋有花生香味嘅麻醬 幾好食😋特別一讚佢嘅花生炸得非常酥脆 ‼️墨魚頭爽彈 花枝丸煙韌 青瓜解膩成道菜有不一樣嘅口感 又十分和諧🐷麻辣豬骨濃湯米線 $29 (每款餸$9-12)湯底幾特別 第一啖似普通麻辣米線嘅味道但食食吓真係會食到豬骨味😋揀咗雞腎同埋腩肉😌雞腎爽口鮮味 腩肉偏肥咗少少🧄蒜泥白肉 $38整體一般 懷疑係陳醋落得重手咗少少有啲過酸 甚至覆蓋左蒜味🐣孜然雞翼 $18做得幾好嘅炸雞翼 外層酥脆 入面又唔乾身孜然味亦都好出🍇巨峰提子梳打/蜜桃乳酸梳打味道雖然未至於係新鮮生果味 但亦都唔算假正常喺餐廳飲到既味🤣—————————————————⁣📍 米線樂。麻辣米線專門店⭐️食物:6.8/10⁣⭐️CP值:8/10⁣⁣

𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥
雖然係米線專門店 但我覺得粉皮更為出色🥰
街坊平民價 喺附近嘅可以一試喔💯
⁣—————————————————⁣
🍲涼拌粉皮 $29 (每款餸$9-12)
粉皮滑嫩爽口 沾上酸辣開胃嘅醬汁
同埋有花生香味嘅麻醬 幾好食😋
特別一讚佢嘅花生炸得非常酥脆 ‼️
墨魚頭爽彈 花枝丸煙韌 青瓜解膩
成道菜有不一樣嘅口感 又十分和諧

🐷麻辣豬骨濃湯米線 $29 (每款餸$9-12)
湯底幾特別 第一啖似普通麻辣米線嘅味道

🍇巨峰提子梳打/蜜桃乳酸梳打
味道雖然未至於係新鮮生果味 但亦都唔算假
正常喺餐廳飲到既味🤣
—————————————————⁣
📍 米線樂。麻辣米線專門店
⭐️食物:6.8/10⁣

麻辣豬骨米線
涼拌粉皮
孜然雞翼
2021-03-25 58 瀏覽
去開長沙灣買野,經過呢間米線,環境幾唔錯就入左去☺️原來佢仲做緊個優惠,係任添米線😆好抵✨叫左一碗酸辣豬骨濃湯米線,配蔥、芽菜、腐皮,個湯底本身係豬骨濃湯底加酸辣,好正,好濃郁👍🏻米線索晒啲湯好夠味🤤叫左兩個餸:麻辣鴨血、滷水豬腸,鴨血好滑,豬腸夠淋,兩樣都好入味👍🏻✨另外叫左個招牌涼拌涼皮,配芫荽、炸黃豆、青瓜絲同麻醬,好正好開胃🥰揀左滷水雞腎、滷水豬腸做餸,雞腎爽脆,同樣滷得入味👍🏻涼皮好滑,淋淋地口感唔錯,仲好掛汁🤤✨小食方面,揀左麻辣墨魚頭,入面有青瓜絲,係好清新既涼拌小食!墨魚非常新鮮彈牙,拌左麻辣汁真係食唔停口🤤✨仲有孜然脆炸雞翼,係單骨雞翼,啖啖肉,加左啲孜然粉更加香口😚✨飲品揀左凍玫瑰洛神花茶、白桃乳酸梳打,凍既花茶係樽裝,清清地幾唔錯☺️白桃乳酸都不錯,我地食緊辣野解辣就岩岩好👍🏻

2021-03-20 32 瀏覽
撈涼皮 好正好好食, 店員風趣友善。米線仲可以食完再加,好多手作水果茶,真材寶料。米線既餸 仲有好多選擇,個人推薦 墨水咀,豬大腸。 雞翼 都好出色。飲品推薦洛神花茶,清甜可口
撈涼皮 好正好好食, 店員風趣友善。
米線仲可以食完再加,好多手作水果茶,真材寶料。

飲品推薦洛神花茶,清甜可口