今日開始限聚令已放寬至可以8人聚餐,加上母親節臨近,好多港人都紛紛出動與家人聚餐慶祝;今晚同家姐到銅鑼灣*築地*食日本野,未到8:00已經全場爆滿。雖然近期疫情稍為緩和,但餐廳仍非常嚴緊,一啲都冇鬆懈,替顧客先量體溫才可進入,跟住每位客人會獲派一個信封用黎存放口罩,桌上仲放置供餐具消毒噴濟,另食客安心進餐😃。睇睇餐牌好多選擇,我地想樣樣都試下,所以就order左二人套餐。前菜:三品盛盒 - 魷魚軟骨、中華沙律、蜆肉,最好食就係魷魚軟骨,面層包住薄薄沙律醬,口感最好。松葉蟹肉香芒蟹子沙律🥗 - 大大碟,青瓜絲份量好多,蟹子同沙律醬一齊拌勻,酸酸味味,清新爽口;而蟹子同時係口喉爆開,非常過引。刺身拼盤 - :皇帝蟹腳好鮮甜,啖啖肉;北寄貝同馬刀貝又鮮又爽口;三文魚油脂豐富,魚味極重;帶子肉厚,鮮甜;甜蝦都算大隻,非常鮮甜黏口。日式焗羊架 - 呢個做得非常好味😋,羊架外邊焗得金黃,內埋肉質保持鮮嫩,好鬼juicy,只帶些小羊羶味,蘸點埋薄荷醬食就真係一流👍🏻。蕃薯🍠蝦🍤天婦羅 - 蕃薯肉好甜好粉糯,蝦好彈牙,最重要係個炸醬,只係薄薄一層,原全唔會有溜滯感。中華冷麵 - 食到呢度其實已經好飽,

前菜:
三品盛盒

松葉蟹肉香芒蟹子沙律🥗

刺身拼盤 - :
皇帝蟹腳好鮮甜,啖啖肉;
北寄貝同馬刀貝又鮮又爽口;
三文魚油脂豐富,魚味極重;
帶子肉厚,鮮甜;
甜蝦都算大隻,非常鮮甜黏口。
刺身拼盤

日式焗羊架

蕃薯🍠蝦🍤天婦羅

中華冷麵 - 食到呢度其實已經好飽,但係個冷麵冰冰涼涼咁,拌埋個芝麻醬,酸酸味味,又幾好味開胃喎🤣,最後又成碟清埋😬。
中華冷麵

甜品 :柚子蛋糕、Tiramisu ,柚子蛋糕較為特別,柚子味好出,酸酸地唔太甜好好味。
甜品 :Tiramisu、柚子蛋糕
飲品 - 檸檬藍柑梳打、草莓石榴熱情果,今晚食左咁多野,飲番啲酸酸甜甜嘅飲品,可以清除下啲飽滯感😌

三品盛盒
松葉蟹肉香芒蟹子沙律🥗
刺身拼盤
日式焗羊架
蕃薯🍠蝦🍤天婦羅
中華冷麵
甜品 :Tiramisu、柚子蛋糕
2020-05-08 72 瀏覽
好耐冇約阿妹食飯,見現時疫情稍稍平穩,就約阿妹喺銅鑼灣搵吓日本嘢食,行到金百利廣場,呢個廣場的餐廳選擇好多,我同阿妹揀咗「築地日本料理」入座前量體溫,會提供每人一個口罩信封,每張枱有一支消毒用的强酸性水,防疫措施做足我哋點咗特選二人前,有小食、沙律、天婦羅、刺身、主食、食事、加甜品,仲可叫兩杯飲品/清酒小食~三品盛合,魷魚軟骨彈牙脆口,中華沙律清爽,海瓜子松葉蟹肉香芒蟹籽沙律~底層青瓜絲,加上蟹肉芒果,清清甜甜又爽口番薯、蝦天婦羅~粉漿薄,剛剛炸起,入口香脆,唔油膩,尤其番薯,軟綿香甜特上2人皇帝蟹腳~刺身新甜,皇帝蟹腳鮮甜日式焗羊架~嚟到已聞到羊味,入口肉質軟腍,美味薄荷醬係食羊架最佳配搭,可清除羊羶味中華冷麵~冷麵拌有蝦肉、蛋𢇃、青瓜絲、豬肉等,配上芝麻醬,味道香濃清爽甜品~柚子蛋糕、Tiramisu飲品~檸檬藍柑梳打、草莓石榴熱情果梳打總括來說,這間餐廳食材新鮮,價錢合宜

小食~三品盛合,魷魚軟骨彈牙脆口,中華沙律清爽,海瓜子

特上2人皇帝蟹腳~刺身新甜,皇帝蟹腳鮮甜

甜品~柚子蛋糕、Tiramisu

飲品~檸檬藍柑梳打、草莓石榴熱情果梳打

總括來說,這間餐廳食材新鮮,價錢合宜
2020-05-07 59 瀏覽
係疫情逐漸放緩嘅時候,可以放心周圍食嘢,今日嚟到銅鑼灣金百利中心,午餐時候同以前一樣都要排幾轉電梯先至上到樓。呢間餐廳叫得築地,感覺食物比較新鮮,午餐價錢要大眾化選擇多,所以嚟呢度食。鰻魚柳川飯,做法似滑蛋豬扒飯,只係轉左鰻魚肉及同飯分開上,啲蛋炒得好滑,鰻魚肉結實又鮮甜,啲汁送飯一流。三色魚生飯,三款魚生每款兩片,三款都好新鮮,亦肥美,日本米有水準。見到佢追加小食都係由$8/起,所以叫咗番薯餅、墨魚餅、日本甜薯仔及Tiramisu,墨魚餅結實彈牙,仲食到一粒粒嘅墨魚肉。$10有3小片,真係抵食。

2020-05-06
10 分鐘 (堂食)
2020-05-07 70 瀏覽
-雜錦魚生飯(💰68)-築地刺身定食(💰98)-蟹籽沙律(追加)(💰12)-魚生新鮮厚身😚仲要估佢唔到咁平爭鮮既價錢、元氣既質素🤤🚫大家唔好再食元氣啦🚫-外賣自取仲有八折學生午市又有優惠💕-
2020-05-05 41 瀏覽
This Japanese restaurant is well known for their affordable cuisine with a wide range of traditional Japanese dishes to offer. Since we’ve been here a couple of times, this is actually my 4th time...I decided to give another praise for its quality of the food for this affordable price tag. we ordered a dinner set for two this time which included different types of goodies! first two appetizer kicked off well, from salad to Japanese cold plates of seaweed, tuna and scallops. sashimi then arrived
sashimi then arrived freshly and in such a large and generous portion.
it’s a must order if you ever visit this place!
our beef then arrived in a plate and grill. Again, we can enjoy the juicy beef and make it by ourself.
nice concept and idea to also enjoy your meal.
tempura was delicious, fresh and hot. Layers weren’t too thick.
of course the set also came with rice which will definitely make you full. It was in hot stone so very hot and delicious.
lastly, the set also provided dessert 🍮 a perfect milk pudding for this satisfying meal. It was a bargain in general, not too sweet and portion was great for a sweet ending. Recommend!
2020-05-01 79 瀏覽
年輕時經常等到深夜才開餐,為的就是那特價壽司,估不到現在還有這種優惠讓我可懷緬一下一出電梯門便看到很多人在等候,立刻走到取籌機取票九點後入坐壽司及精選料理半價起,難怪疫情下仍門庭若市餐廳貼心地提供信封讓食客暫存口罩壽司是手握的,飯不會太實!用料新鮮!半價後最便宜的只須$4一件以手提電話下單,方便不斷追加訂單的我們,環保只餘又可慢慢選擇當中最好吃的甜蝦壽司蝦頭有豐富的蝦膏,質軟味甜蟹膏花之戀十級吸睛,三文魚油膏分佈平均鹽燒帆立貝體積巨型,而且鮮味鹽燒雞中翼鹽味充足,皮香燒到香噴噴
一出電梯門便看到很多人在等候,立刻走到取籌機取票
九點後入坐壽司及精選料理半價起,難怪疫情下仍門庭若市
餐廳貼心地提供信封讓食客暫存口罩
當中最好吃的甜蝦壽司蝦頭有豐富的蝦膏,質軟味甜
蟹膏花之戀十級吸睛,三文魚油膏分佈平均
鹽燒帆立貝
鹽燒帆立貝體積巨型,而且鮮味
鹽燒雞中翼
鹽燒雞中翼鹽味充足,皮香燒到香噴噴
2020-04-29
10 分鐘 (堂食)
鹽燒帆立貝
鹽燒雞中翼
1K
2020-05-01 101 瀏覽
一向都很喜歡到銅鑼灣築地吃日本餐,因為方便、抵食而且食物高質,性價比非常高。而且,呢到有好多同朋友的回憶。這天,和媽媽在cwb行街後再次到築地吃飯。可能是因為9pm後壽司半價的關係,外面已排滿人。等了一會後就可入座了由於很久沒吃海膽的關係,點了一個三文魚海膽丼,三文魚非常厚切而且有鮮味,跟飯一流。海膽份量亦算多,而且頗香海水味很少餐廳會有這道菜- 魚肝,很懷念這種味道,所以一看到有就點了,用來送飯很好吃。牛油果和軟殼蟹都是我百吃不厭的食物,所以這個是必點的牛油果creamy,夾雜著軟殼蟹,很match,而且只是$48下次再來吃,吃半價壽司!每次到這間充滿回憶的餐廳,都會帶走更多快樂回憶。
等了一會後就可入座了
海膽三文魚丼

而且有鮮味,跟飯一流。海膽份量亦算多,而且頗香海水味

魚肝

牛油果軟殼蟹卷

牛油果和軟殼蟹都是我百吃不厭的食物,所以這個是必點的
豬軟骨拉麵

下次再來吃,吃半價壽司

每次到這間充滿回憶的餐廳,都會帶走更多快樂回憶。
豬軟骨拉麵
之前喺銅鑼灣返工嘅我 搵到一間平價性價比高嘅日本餐廳🤩今日夜晚9點半後特登去食 因為壽司有半價 好抵食啊.叫咗好多款壽司啊 有鰻魚、香蔥呑拿魚腩、甜蝦、海膽、希靈魚、三文魚、蟹膏三文魚、火炙三文魚、帶子有幾款壽司特別好味 蟹膏三文魚、三文魚🍣、火炙三文魚蟹膏同火炙三文魚幾有驚喜蟹膏甜甜地 幾好味 整體三文魚味道鮮甜 👍🏻質素比連鎖店高.鰻魚壽司 鰻魚食材高質 唔會有細骨 有香濃蒲燒汁 正啊!香蔥呑拿魚腩壽司香蔥配呑拿魚腩唔錯 食完一件想再叫啊海膽壽司海膽好鮮甜 唔會有腥味 幾高質另外叫咗 炎辛地獄拉麵🍜辛辣味好濃 辣味剛剛好 食落好開胃啊麵質口感爽口 而且拉麵掛湯 比專門拉麵店更出色 有驚喜.#築地日本料理銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
之前喺銅鑼灣返工嘅我 搵到一間平價性價比高嘅日本餐廳🤩
今日夜晚9點半後特登去食 因為壽司有半價 好抵食啊
有幾款壽司特別好味
蟹膏三文魚、三文魚🍣、火炙三文魚
蟹膏同火炙三文魚幾有驚喜
蟹膏甜甜地 幾好味
整體三文魚味道鮮甜 👍🏻質素比連鎖店高
鰻魚壽司
鰻魚食材高質 唔會有細骨 有香濃蒲燒汁 正啊!

香蔥呑拿魚腩壽司

辛辣味好濃 辣味剛剛好 食落好開胃啊
麵質口感爽口 而且拉麵掛湯 比專門拉麵店更出色 有驚喜
#築地日本料理
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
食日本野去築地往往都有保證。食過唔止一次,好野點可以唔開心share1.魚生丼魚生用料新鮮,飯是暖暖的溫度,是日本壽司飯嘅質感。雖然睇落唔係好大碗,但食落份量都唔少野。有帶子,蝦,北寄背,三文魚(厚切),蟹柳,蟹子等等,豐富。2.軟殼蟹牛油果沙律蟹炸得鬆脆,蟹好食,份量亦都唔少。沙律醬同牛油果加埋都唔太覺得漏。3.菠蘿串燒最驚喜估唔到係菠蘿!完全爆汁,酸酸甜甜超好食。燒得幾靚,賣相味道贏晒。4.芝士雞卷外層炸得好鬆化,唔會覺得成口油,一點都唔肥膩。雞肉尚算滑。芝士係雞卷入面,唔會太漏,食晒成個都神奇地唔會好飽溯!但我偏偏鍾意多d芝士,真矛盾!5.茶碗蒸睇黎去平平無奇,但食落口熱騰騰,真正即蒸即食。蛋超級滑。蛋入面仲有d菇粒,雞粒,雞粒竟然非常香且肉滑,同樣驚喜。

1.魚生丼

菠蘿串燒
芝士雞卷
茶碗蒸
2020-04-27 55 瀏覽
竟然喺銅鑼灣發現到呢間日式餐廳,好味又多選擇 lunch set超抵!!雞扒日式便當超大份啊😆😆😆入面有哂前菜,刺身同主菜,一之過滿足你三個願望。厚切三文魚好新鮮肥美燒汁雞扒勁惹味,食到一粒飯都冇淨😋鰻魚煮蛋飯雞蛋煮得滑捋捋,鰻魚份量亦多,啖啖肉! 估唔到$62蚊有咁高質(學生只係$58!!) 入味又冇骨😋正呢度嘅小食亦都係要一讚, 款式多細細碟每款都係$1x 🤩 我哋叫咗三文魚壽司,炸墨魚餅,甘粟紫薯餅,牛油雞翼,炸餃子,溏心蛋😂😂當中最愛係牛油雞翼&紫薯餅😍 牛油雞翼炸到金黃色 濃濃牛油香味外脆內juicy 🐔紫薯餅亦好香紫薯味,入面仲有粒粒栗子!!!味道好夾🤤直情可以當甜品食👍

雞扒日式便當

超大份啊😆😆😆
入面有哂前菜,刺身同主菜,一之過滿足你三個願望。

厚切三文魚好新鮮肥美
燒汁雞扒勁惹味,食到一粒飯都冇淨😋

鰻魚煮蛋飯

2020-04-25 39 瀏覽
今日去左銅鑼灣買d野,都差唔多到夜晚9點,咁就睇下有冇宵夜優惠啦,見到呢間食日本野既築地日本料理有半價,好似好抵咁,就決定試下原來都真係幾多人食,仲等左一陣位,佢係指定壽司or料理有半價or85折,真係好抵食,三文魚壽司只係4蚊一件,見咁平我地試左好多唔同款既壽司,赤海蝦,玉子,鰻魚,油甘魚,海膽,活立魚,天婦羅蝦,龍蝦沙律,香蔥碎吞拿魚腩,火炙芝士熟蝦,鱆紅魚,馬刀貝,腐皮,蟹棒全部都好新鮮,特別推介好爽甜既馬刀貝,鮮味既海膽,新鮮炸起既天婦羅蝦,三文魚同鰻魚都好正,佢d壽司飯整得幾好,下次可以再黎食,好鬼抵
宵夜
2020-04-24 46 瀏覽
好耐無見友人,收工約咗佢去銅鑼灣呢間日本餐廳聚下舊。散嗌咗幾款壽司同友人share食。活赤貝壽司 - 選用嘅赤貝大到可以分做兩件壽司,肉質爽口清甜。赤海蝦壽司 - 味道鮮甜肉質彈牙。油甘魚壽司 - 魚肉肥美厚身,油脂感較重。鰻魚壽司 - 甜甜地味道唔錯。跟住點咗個牛肉野菜壽喜燒,留意返鐵鍋溫度好高,唔小心掂到會即刻燙傷。壽喜燒除咗牛肉仲有幾款配料,有半熟玉子、娃娃菜、大蔥、金菇、豆腐同粉絲。份量幾多,味道都唔錯。三文魚海膽丼有爽脆嘅青瓜伴碟,三文魚油脂分佈均勻,海膽味道好甜好好味。汁燒魷魚筒燒得入味但唔乾身,咬落韌韌地幾有口感。喺銅鑼灣嚟講價錢唔算好貴,食物質素都唔錯好抵食。
好耐無見友人,收工約咗佢去銅鑼灣呢間日本餐廳聚下舊。

散嗌咗幾款壽司同友人share食。
赤海蝦壽司 - 味道鮮甜肉質彈牙。
油甘魚壽司 - 魚肉肥美厚身,油脂感較重。
鰻魚壽司 - 甜甜地味道唔錯。

汁燒魷魚筒燒得入味但唔乾身,咬落韌韌地幾有口感。

喺銅鑼灣嚟講價錢唔算好貴,食物質素都唔錯好抵食。
2020-04-23 35 瀏覽
放工食埋飯先走,想食日本野,近近地去咗金百利搵食。餐廳好貼心俾咗個信封放口罩,每枱又放咗枝消毒噴霧清潔餐具或雙手,食客食得安心又放心。赤貝壽司 - 好爽口,鍾意個口感海蝦壽司 - 彈牙油甘魚壽司 - 肥美鰻魚壽司 - 鰻魚汁夠惹味三文魚海膽丼 - 海膽新鮮,冇腥味;三文魚大大塊,夠肥美。跟飯有麵豉湯燒魷魚筒 - 少辣嘅泡菜汁淋上魷魚筒,好特別,似韓式多過日式,同燒汁一樣咁好食。牛肉壽喜燒 - 好鍾意個湯,甜甜地,唔覺唔覺就會食哂。肉同蔬菜比例平均,唔驚會好膩。
放工食埋飯先走,想食日本野,近近地去咗金百利搵食。

赤貝壽司 - 好爽口,鍾意個口感
海蝦壽司 - 彈牙
油甘魚壽司 - 肥美
鰻魚壽司 - 鰻魚汁夠惹味

三文魚海膽丼 - 海膽新鮮,冇腥味;三文魚大大塊,夠肥美。

跟飯有麵豉湯

2020-04-22 53 瀏覽
放工之後約左朋友去銅鑼灣築地食日本野,坐低之後望見餐牌咁多野食同揀,就有選擇困難症咁,索性揀個「精選二人前」再配d壽司食就算😂。套餐有A-D樣野選擇,我地揀左呢d:A(沙律)蟹籽沙律B(小食)海鮮野菜天婦羅C(主食)🍜黑蒜油豬軟骨拉麵 & 野菜牛肉壽喜燒🍲D(甜品)北海道牛奶🥛布丁 & Tiramisu特飲 凍朱古力 & 凍綠茶拿鐵沙律同天婦羅不過不失,都係預期味道,但不得不提黑蒜油豬軟骨拉麵🍜份量好大碗,豬軟骨又夠淋同入味,配上黑蒜味豬骨湯就更加惹味👍🏻😋野菜牛肉壽喜燒舖頭係以半熟牛肉上檯,等食個時熱湯唔會令牛肉過熟,呢樣好貼心。我地仲另外點左三文魚壽司🍣、劍魚腩壽司、油甘魚壽司同燒三文魚腩壽司。綜觀d魚都足夠魚脂,唔會食到好「鞋」或有筋,同價錢都好經濟,抵食👍🏻最後食埋甜品同飲埋特飲做結尾,呢餐真係好滿足☺️

套餐有A-D樣野選擇,我地揀左呢d:
A(沙律)蟹籽沙律

2020-04-17
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵
  • 牛肉野菜壽喜燒
2020-04-21 40 瀏覽
每次想食日本野都會第一時間諗起位於銅鑼灣金百利廣場內嘅築地日本料理,只因價錢合理而且食物水準唔錯!香港百物騰貴,有時想食好野但又唔想洗咁多錢,所以經常四出尋找高性價比嘅餐廳,而呢度絕對係我個list上嘅頭幾位!燒雞翼我中意食,黎日本餐廳點可以唔食燒雞翼呢雞皮金黃香脆,咬落係啖啖充滿咸香嘅雞肉。金龍卷,其實係吉列炸蝦海膽反卷。正常發揮冇咩特別。日式豚肉拉麵,好中意佢個豬骨湯惹味得黎又唔會太重口味,飲埋湯都唔會覺得好口渴。拉麵煮得軟硬適中,配埋自家秘製嘅叉燒同埋溏心蛋食,好滿足!咖哩吉列豬排煎蛋飯,吉列豬排炸得外脆內軟,惟肉質較乾身。一切開煎蛋,滿溢嘅蛋黃漿就流出黎,好治癒
雞皮金黃香脆,咬落係啖啖充滿咸香嘅雞肉。

金龍卷,其實係吉列炸蝦海膽反卷。正常發揮冇咩特別。

2020-04-21