精選2人前 (A+B+Cx2+D)+串燒拼盤價錢: $298食後感: A揀左蟹子沙律 男朋友好鐘意食呢個沙律 每次食日本野都必點 份量都多B 海鮮野菜天婦羅king size 有好多野菜 (胡蘿蔔,南瓜,芋頭,蕃薯等)仲有蝦 好清甜 細舊啲會較好C1 牛肉野菜壽喜燒 牛肉好嫩滑 完全唔韌 有菜 有豆腐 有肉 有蛋 份量好多 C2 泡菜雞腿肉石鍋飯 雞腿肉 調味岩岩好 唔落醬都好食 好好好多 飯 😂 大食者 必點!燒烤拼盤雞柳 雞中翼 菠蘿燒菠蘿 有驚喜 超甜 帶小酸 一啖菠蘿 一啖肉 夾住食好正D 北海道牛乳奶凍 呢個係店員推薦 真係好好食 又滑 又重奶味 另一個叫左豆腐雪糕 預計中的味道 好味一入座 店員就問要唔要信封 裝口罩 , 仲有 每枱都有枝消毒水 可以噴手 同噴 餐具呢到嘅店員位位都好nice好細心 上熱野 會好親切咁提醒 唔好整親呢到9點後壽司有半價優惠 好平 見到枱枱都有點 但我食2人餐好飽 下次有機會再試

精選2人前 (A+B+Cx2+D)+串燒拼盤
價錢: $298
食後感:

B 海鮮野菜天婦羅

燒烤拼盤
雞柳 雞中翼 菠蘿
燒菠蘿 有驚喜 超甜 帶小酸 一啖菠蘿 一啖肉 夾住食好正

另一個叫左豆腐雪糕 預計中的味道 好味

一入座 店員就問要唔要信封 裝口罩 , 仲有
每枱都有枝消毒水 可以噴手 同噴 餐具

巨峰梳打
巨峰梳打
2020-06-17 44 瀏覽
天氣熱就梗係最好去食日本嘢啦今日就去咗銅鑼灣嘅金百利商場而築地依間真係好鬼抵性價比值真係超高首先我嗌左一個魚生飯跟住就係鰻魚炒飯午餐有野飲同湯而最值得推介嘅係後面有無窮追加超抵食嘅嘢$10已經有兩件三文魚$15有呢個嗰茶碗蒸$16有韓國泡菜$15蚊仲有甜品牛奶奶凍仲有好多⋯⋯⋯先講下魚生飯魚生飯用料多入面有切角嘅三文魚.吞拿魚同帶子仲有靚靚嘅而鰻魚炒飯配下粟米同蔥花不油不膩又想鰻魚香味追加的食物都不馬虎三文魚大大件又新鮮一點都不失禮茶碗蒸又滑又有鮮味韓國泡菜大大碗加埋炒飯中食仲升一個層次而牛奶果凍濃濃既奶味加上滑身效果下次去銅鑼灣又多個搵食地方
天氣熱就梗係最好去食日本嘢啦

而牛奶果凍

濃濃既奶味加上滑身效果

下次去銅鑼灣又多個搵食地方

2020-06-16 32 瀏覽
同一大班同事嚟食飯,諗住人多一齊搭電梯上去,點知原來要行好耐最後搵唔到升降機,仲行咗3層樓梯添因為我想食海膽,所以叫咗個刺身丼,本身套餐包咗味噌湯 刺身都好豐富,首先最搶眼嘅係印咗店名嘅玉子仲有海膽,三文魚子,牡丹蝦,帶子同埋蟹子下面舖咗好多青瓜,仲有一啲海苔飯素,食落好夠味色彩,味道同埋口感,層次都好豐富 三文魚好肥美,基本上唔使點醬汁牡丹蝦好巨型,好似大頭蝦咁,蝦頭入面仲好多膏三文魚籽味道天然,爆開嘅汁液鹹鮮,撈埋飯食帶子冰凍又新鮮,同埋同樣脆卜卜嘅蟹子一齊食,食落整個丼飯都好美 最後幾欣賞佢呢度嘅海膽冇騷味,雖然份量唔多但係夠甜 因為疫情嘅關係,店家都提供咗啲信封,用作口罩套,枱面亦有日本製消毒液

最後搵唔到升降機,仲行咗3層樓梯添

因為我想食海膽,所以叫咗個刺身丼,本身套餐包咗味噌湯

刺身都好豐富,首先最搶眼嘅係印咗店名嘅玉子
仲有海膽,三文魚子,牡丹蝦,帶子同埋蟹子
下面舖咗好多青瓜,仲有一啲海苔飯素,食落好夠味
色彩,味道同埋口感,層次都好豐富

三文魚好肥美,基本上唔使點醬汁
牡丹蝦好巨型,好似大頭蝦咁,蝦頭入面仲好多膏
三文魚籽味道天然,爆開嘅汁液鹹鮮,撈埋飯食

最後幾欣賞佢呢度嘅海膽冇騷味,雖然份量唔多但係夠甜

2020-06-16 39 瀏覽
行sogo行到攰到一個點,行多條街都唔想,醒起金百利咁多野食,過去試下啦三文魚三味,沒有腥味亦沒有鮮味鰻魚炒飯 $90都有幾多厚切鰻魚,而且鰻魚無噏味,個飯d汁好好味,好好餸飯,有獲氣,上菜時非常夠熱!大家有無食過唔夠熱既炒飯,會差好遠,呢個飯既外鍋係熱到辣手!鹽燒三文魚鮫,肉肥,但得外邊有味炸蠔有肉汁,算大隻,粉槳略厚炸物較油總括中規中距,晚餐 $250/2人,銅鑼灣食到日本野都要呢個價,不過個感覺上有d似日式放題食物,我地都係主打熟食穩陣!

三文魚三味,沒有腥味亦沒有鮮味

鰻魚炒飯 $90

鹽燒三文魚鮫,肉肥,但得外邊有味

炸蠔

有肉汁,算大隻,粉槳略厚

炸物較油

2020-06-16 21 瀏覽
工作過後找朋友聚聚是其中一個快樂的源頭今晚近近的來到銅鑼灣來到金百利等那討厭長人龍的電梯 來到這餐廳依然要等不過還好不用等太久📓 餐廳坐滿人餐牌厚厚的一疊 熱食串燒壽司魚生任君選擇 芥辣八瓜魚壽司 $12 一坐下就點了其中一個我的favourite 芥辣八爪魚🐙 八爪魚份量多稍嫌芥辣味不夠重 一啖食完🤤 芝士雞卷 $65 來到比我們想像中多外皮脆口雞肉鮮嫩啖啖肉 芝士餡還有蘿蔔青瓜 還有粒粒彈牙爆汁的魚子粒層次豐富 不錯👍🏻 燒雞軟骨 $28紫蘇梅醬雞柳串 $32 食完剛剛的雞卷已頗飽肚 我們只點了些串燒小食 雞軟骨十分有咬口有嚼勁另一串雞柳也十分出色醬汁特別 雞肉入味燒廣島蠔 $55 燒蠔$55有兩隻!抵食 點來試試 上枱香噴噴味道濃郁 吃得到蠔的鮮味上枱快 價錢合理 份量足 抵食👍🏻餐牌太多不能逐頁影😂
工作過後找朋友聚聚

雞軟骨十分有咬口有嚼勁
另一串雞柳也十分出色
醬汁特別 雞肉入味

燒廣島蠔 $55
燒蠔$55有兩隻!
抵食 點來試試
上枱香噴噴
味道濃郁
吃得到蠔的鮮味

上枱快 價錢合理 份量足
抵食👍🏻
餐牌太多不能逐頁影😂

2020-06-15 42 瀏覽
築地日本料理,夜晚9pm後就有半價,其他料理都有85折優惠我地瘋狂地食咗個大餐壽司種類多,食材新鮮,普通UP得出嘅都有而炙燒呀,甚至海膽都有得平整體嚟講都算唔錯熟食類就反而有D普通,再講下燒物類同炸物類,燒羊架果D唔算特別好味,天婦羅唔夠香脆不過個一口炸豆腐幾滿意,熱辣辣送上,皮薄餡靚,炸得夠香脆個人覺我平時嚟食可以會嫌偏貴同份量比較少但以家有特價就抵食好多,壽司刺身類都新鮮同值得一試嘅一到夜晚就非常之多人嚟食
築地日本料理,夜晚9pm後就有半價,其他料理都有85折優惠
我地瘋狂地食咗個大餐

壽司種類多,食材新鮮,
普通UP得出嘅都有
而炙燒呀,甚至海膽都有得平

整體嚟講都算唔錯

熟食類就反而有D普通,再講下燒物類同炸物類,
燒羊架果D唔算特別好味,天婦羅唔夠香脆

不過個一口炸豆腐幾滿意,熱辣辣送上,皮薄餡靚,炸得夠香脆

個人覺我平時嚟食可以會嫌偏貴同份量比較少
但以家有特價就抵食好多,壽司刺身類都新鮮同值得一試嘅
一到夜晚就非常之多人嚟食
2020-06-12 32 瀏覽
近三兩年好似無再聽過有半價壽司呢回事。一路做gym一路上openrice睇,竟然比我搵到仲有一間,仲要附近嘅。仲完gym中上黎睇睇咩情況。入到黎都幾full,差不多滿座,好彩keep住非半價時段嗰d人開始走,半價嘅人都唔駛點等位。佢地用QR code落單,都幾方便,可以睇到邊d半價,邊d係八五折。無折就要另外搵店員落單。野食黎講,以半價嘅質素真係算幾好,比元氣還要好!魚生類算係新鮮、串燒調味適中又燒得乾身,可以encore!

2020-06-11
$200 (宵夜)
2020-06-10 36 瀏覽
好耐無食日本野,過咗Lunch Hour, 發現呢間餐廳依然坐滿食客,店員工作效率好快👍🏻餐廳好貼心提供口罩套+搓手液。防疫功夫做足,食都食得放心好多👍🏻咁啱下午茶時段,叫咗個大激安壽司拼冷烏東,烏東好煙靭,係我最愛嘅口感😋加埋六件壽司份量一d都唔少,仲好新鮮。套餐配埋飲品,好抵食。炸魷魚酥,咁平嘅價錢,份量出奇地多。即炸熱辣辣,好香好夠味👍🏻加埋個甜品,熱辣辣嘅「鐵板綠茶布朗尼」,加上香滑綠茶雪糕,淋上綠茶汁口感好夾。為今餐劃上完美嘅句號。食完終於明白點解咁多人幫襯,勝在款式多,味道質數比連鎖集團更好味,價錢抵食🥰

2020-06-10
下午茶
2020-06-10 34 瀏覽
疫情期間要唸去邊度食飯,餐廳夠唔夠乾淨,著唔著重衛生都好重要,同事聊我來呢度食lunch原因得一個字:抵!但我去到餐廳門口見到咁多防疫措施,我反而食得特別安心。Lunch time 真係好抵食,幾十蚊就有一個餐,刺身飯,豬扒飯,拉麵都有好多選擇,全部都係幾十蚊,好抵啊!食物質素就唔好有太高要求,幾十蚊無可能同幾百蚊日本餐比較,但份量十足的刺身定食,實在太多,我一個女仔都食唔曬,lunch仲可以加錢叫菜菜同甜品,加一碟中華沙律$10咋,超抵呢!記住呢度係銅鑼灣區,幾十蚊一個日本餐lunch,好難搵到呢。

2020-06-09 53 瀏覽
同朋友兩個人嚟食飯,一人叫咗一杯梅酒飲 冰凍嘅梅酒入面,仲有一粒完整嘅梅酸味味,甜甜地,好開胃 手握嘅壽司叫咗三貫,分別有兩件赤貝壽司,同埋一件海膽三文魚籽花之戀 赤貝壽司好新鮮,一隻赤貝做到兩貫壽司一拎起已經滿瀉咗,差啲跌咗出嚟食落好爽口,每一啖都係鮮味花之戀都好新鮮,三文魚子脆卜卜,入面鮮甜帶鹹香,鍾意海膽嘅我十分滿意 卷物方面我叫咗個海膽炸蝦卷(青龍)入面嘅炸蝦新鮮炸起,熱辣辣,雖然比較細條,但係勝在外脆內軟側邊有少少沙律醬同埋青瓜絲,包住個飯嘅有海苔,最後上面仲有少少北海道海膽點綴,令甜味好突出 大約七點幾八點想去餐廳(7/F)嘅時候要排好耐隊 食完大概九點條龍已經清咗
同朋友兩個人嚟食飯,一人叫咗一杯梅酒飲

冰凍嘅梅酒入面,仲有一粒完整嘅梅
酸味味,甜甜地,好開胃

赤貝壽司好新鮮,一隻赤貝做到兩貫壽司
一拎起已經滿瀉咗,差啲跌咗出嚟
食落好爽口,每一啖都係鮮味

青龍

卷物方面我叫咗個海膽炸蝦卷(青龍)
入面嘅炸蝦新鮮炸起,熱辣辣,雖然比較細條,但係勝在外脆內軟

大約七點幾八點想去餐廳(7/F)嘅時候要排好耐隊
食完大概九點條龍已經清咗
  • 赤貝壽司
2020-06-08 117 瀏覽
同友人到cwb相聚放鬆一下。搵到呢間同區價錢相對相宜嘅日式餐廳。一入門餐廳有信封提供。方便客人處理口罩。每枱都有一支餐具消毒噴霧。可見餐廳細心之處。menu好多選擇。同時有2人餐方便唔駛諗。不過友人要戒口。都係散叫方便啲。menu入面冇2人餐個泡菜黑豚肉石鍋飯。侍應好樂意咁幫忙。最後成功叫到。黑豚肉爽滑。調味得宜。加上少少飯焦香。配上份量足嘅泡菜。同友人都覺得味道十分出色。蒲燒鰻魚飯。雖然相對石鍋飯比較普通。但鰻魚厚身份量足。蒲燒汁十分惹味。芝士玉子燒。上枱時熱辣辣。一切開芝士即時流出。同時見到一層層蛋皮。甜而不膩。絕不馬虎。番薯南瓜天婦羅。天婦羅皮薄不油膩。南瓜甜度高。番薯口感相對厚實。侍應服務周到。盡量協助食客。更不時主動加茶及清理枱面。值得一讚
同友人到cwb相聚放鬆一下。
搵到呢間同區價錢相對相宜嘅日式餐廳。
一入門餐廳有信封提供。方便客人處理口罩。
每枱都有一支餐具消毒噴霧。可見餐廳細心之處。

menu好多選擇。同時有2人餐方便唔駛諗。

不過友人要戒口。都係散叫方便啲。

menu入面冇2人餐個泡菜黑豚肉石鍋飯。
侍應好樂意咁幫忙。最後成功叫到。
黑豚肉爽滑。調味得宜。加上少少飯焦香。

配上份量足嘅泡菜。同友人都覺得味道十分出色。

蒲燒鰻魚飯。雖然相對石鍋飯比較普通。
但鰻魚厚身份量足。蒲燒汁十分惹味。

芝士玉子燒。上枱時熱辣辣。一切開芝士即時流出。
同時見到一層層蛋皮。甜而不膩。絕不馬虎。

番薯南瓜天婦羅。天婦羅皮薄不油膩。
南瓜甜度高。番薯口感相對厚實。

侍應服務周到。盡量協助食客。
更不時主動加茶及清理枱面。值得一讚

芝士玉子燒
泡菜黑豚肉石鍋飯
蒲燒鰻魚飯
南瓜番薯天婦羅
2020-06-07 41 瀏覽
黎到銅鑼灣食咗一間叫築地日本料理嘅餐廳。真係聽到名都好掛住日本築地😭。叫咗火炙芝士玉子同埋火炙三文魚壽司。仲叫多咗個shabu shabu。火炙壽司好香,火炙三文魚腩 $14 。入口即溶,再加埋芝士,好岩香港人口味。不過壽司有少少握得太實。火炙玉子就正正常常啦。仲有個帶子海膽壽司,好鮮甜,唔錯😋之後個shabushabu $88 其實真係好抵,好難會整到唔好食,夠甜夠咸,雖然係用美國牛,不過一樣好好食。再加少少蔬菜,解下膩。銅鑼灣地區呢個價錢都好合理。

2020-06-05 57 瀏覽
疫情至今己有三,四個月,一向喜歡旅遊的我,唯有去食日本菜,泰國菜,韓國菜....食咗當去咗,轉換一下心情。今日午餐食日本菜,呢間餐廳是同事介紹的,午市套餐一百元有找,學生們還有特價,真係好抵食。日式牛肉鍋烏冬 $68天氣暑熱食鍋物有特別一番風味。烏冬粗身有彈性。牛肉片起碼有五,六片,浸過湯底剛好熟透,軟腍。三文魚餃 $80記得前年去日本築地時,隨了食魚生外,還食了油甘魚餃,諗起就想食。可惜今日缺貨,唯有食三文魚餃,其實一様,肉質嫰滑無比。尤其那酸汁,蘸著,減少了油膩感,惹味十足。啊!希望疫情快過,可走遍各地食好嘢!

日式牛肉鍋烏冬 $68
天氣暑熱食鍋物有特別一番風味。
烏冬粗身有彈性。
牛肉片起碼有五,六片,浸過湯底剛好熟透,軟腍。

三文魚餃 $80

啊!希望疫情快過,可走遍各地食好嘢!
2020-06-05
看了菜單上有素食壽司心郁郁想要,但最後都是叫了最心愛的海鮮刺身丼📍三文魚海膽丼🍱($118)三文魚片勁厚🐟,油脂分布不錯,以這個價格,海膽份量算是豪邁👍🏻👍🏻!珍珠米醋飯口感不錯😋,罕見配合飯素,配搭不錯!這個飯還有配送一個麵豉湯,味道清甜,內裡有蔥花豆腐海帶!不錯!📍芝士雞卷🍖($65)雞肉嫩滑多汁😋😋,🍗🍗包裹着蔬菜及忌廉芝士🧀,上面淋上芝士汁和三文魚籽,一份6大件,外皮酥脆,👍🏻❤️超級高質炸物!

📍三文魚海膽丼🍱($118)

📍芝士雞卷🍖($65)

• 芝士雞卷
2020-06-03 55 瀏覽
銅鑼灣金百利有一間叫築地日本料理嘅日式餐廳,對正sogo,都幾方便。揀咗油甘魚刺身,劍魚腩刺身,同埋叫咗個海膽帶子牛油果卷物。首先講下兩款刺身:油甘魚好厚切,好新鮮,咬落淡淡肉,好有油甘魚香,$68有4片,價錢都尚算可接受。 劍魚腩都係$68有4片,一樣係厚切,食落都好香好肥美。😋牛油果卷物🥑 $68 上面有少少鮮甜嘅海膽,再配帶子,食落有啖啖牛油果肉,牛油果夠香,都唔錯。整體服務都幾好,夠衛生,上菜又快👍🏻
揀咗油甘魚刺身,劍魚腩刺身,同埋叫咗個海膽帶子牛油果卷物。

牛油果卷物🥑 $68

整體服務都幾好,夠衛生,上菜又快👍🏻