2021-06-10
築地日本料理 (金百利廣場) (銅鑼灣)接近地鐵站出口嘅金百利廣場,有好多唔同嘅餐廳,見到呢間餐廳嘅菜式好豐富,有最基本嘅刺身、壽司、炸物,仲有特色卷物同鍋物。價錢來講好似唔算貴。。本身想叫三文魚腩刺身,但因為丼飯入面已經有三文魚,最後就叫咗鮮帶子刺身$68。應該係一開二,所以變得薄身同口感冇咁好,但都幾新鮮既。。壽司方面嘅選擇好多,最後就揀咗幾款壽司 。三文魚三味幾鍾意火炙三文魚壽司,因為加咗芝士調味。凱撒三文魚同三文魚壽司未到正常冇咩特別。香蔥碎吞拿魚腩壽司都有幾濃嘅吞拿魚香味。。炸物方面就叫咗吉列炸生蠔,嚟到發覺佢比想像中大粒,炸粉唔會太厚而且炸得好香脆,生蠔都幾甜,呢個都幾好食。。鹽燒帆立貝正常size,唔會話太細粒,醬汁有少少甜甜地,唔會太差。但價錢就比較上貴。。三文魚海膽丼上面嘅刺身新鮮鮮甜,而且份量都幾多。食完成個飯會覺得好飽。