第三站

Station 3 Cafe
2018-02-02 180 瀏覽
同朋友出咗旺角行,天寒地凍搵地方坐下傾下計,以為樓上舖, 坐得舒服,搭lift嘅時候係勁多人,,上到去餐廳環境尚算ok,係朋友聚會好地方,個沙律最醒胃墨西哥香辣肉丸燴意粉, 落得太多辣椒仔, 辣辣! 個黑松露帶子鮮菌燴意大利飯太淋,味道都唔錯,只係飯太淋,帶子太小!個雞翼都算可以 杯花茶因為天氣太凍,蠟燭暖住茶都唔夠熱!Cappuccino咖啡味道合格法國朱古力蛋糕,好重奶粉味整體來說,食物質素一般。
個沙律最醒胃

墨西哥香辣肉丸燴意粉, 落得太多辣椒仔, 辣辣!

個雞翼都算可以

杯花茶因為天氣太凍,蠟燭暖住茶都唔夠熱!

Cappuccino咖啡味道合格

法國朱古力蛋糕,好重奶粉味

整體來說,食物質素一般。
2018-01-31
2018-02-01 150 瀏覽
前晚同師姐練完泰拳,非常開胃,於是在旺角食晚飯,先前師兄介紹過呢間樓上西餐廳,話價廉物美,我哋即管去試下,入到去環境幾優雅,員工都非常有禮貌,座位梳化全是高身的連頭頸都可托著非常舒服位置在高層景觀開揚在環境密集嘅旺角都有這樣地方,實在難得。黑松露帶子鮮菌燴意大利飯$108 一上枱已經聞到黑松露陣陣幽香,配上幼嫩鮮菌,醬汁調和得順滑清甜,飯粒顆顆圓潤飽滿爽口甜美,味道濃郁且鮮甜。煙三文魚惹菌忌廉燴意粉$112三文魚煙燻得芳香馥郁忌廉香滑潤甜,意粉爽口彈牙燴起嘅醬汁鮮甜無比,野菌夠爽脆。小食拼盤$58 雞翼.薯條.春卷.咖哩角.芝士腸.魚蛋. 份量頗多不吝嗇即叫即煮,夠曬香口,脆卜卜,雞翼醬汁都係自家配製別有一番風味,整碟拼盤實而不華。小天使(薰衣草,紅玫瑰花,茉莉花,檸檬草) $52 ,即係加$18 一整壺嘅花茶,有多款清幽花香,飲後令你心神安定滿懷舒適心境舒泰!花旗參蜜$52 ,即係加$18 另一款花旗參茶,同樣令你心靈舒暢安逸,優質花旗參片,零舍幽香添加蜜糖同飲,仲更加甜蜜蜜清甜潤喉 。升級$30有頭盤以及甜品一款 最後甜品還有多款提供選擇,我哋揀選咗藍莓芝士切餅味道不會太甜藍莓芝士

位置在高層景觀開揚
在環境密集嘅旺角都有這樣地方,實在難得。

黑松露帶子鮮菌燴意大利飯$108

煙三文魚惹菌忌廉燴意粉$112
三文魚煙燻得芳香馥郁忌廉香滑潤甜,意粉爽口彈牙
燴起嘅醬汁鮮甜無比,野菌夠爽脆。

小食拼盤$58 雞翼.薯條.春卷.咖哩角.芝士腸.魚蛋.

別有一番風味,整碟拼盤實而不華。

花旗參蜜$52 ,即係加$18

添加蜜糖同飲,仲更加甜蜜蜜清甜潤喉 。

升級$30有頭盤以及甜品一款
藍莓芝士味香濃,滑溜蜜甜。

2018-01-31
5 分鐘 (堂食)
  • 花旗參蜜
  • 黑松露帶子鮮菌燴意大利飯
2018-01-29 155 瀏覽
同位嘈喧巴閉嘅老友見面,梗係搵間又就腳又可以傾計,大聲D都唔驚嘅餐廳啦,呢間Station 3向正旺角波鞋街,中旅社對面好方便好兼就腳,上到去見有一間獨立party room,下次可以約埋成班朋友玩成晩。我哋叫左法式忌廉煙肉雜菌燴長通粉,加左$30有埋田園沙律及蛋糕、小食拼盤、朱古力奶昔及花茶叫做特首。樣樣幾十蚊,份份大碟,食到飽飽。田園沙律,蔬菜新鮮啖啖都食到芝麻醬法式忌廉煙肉雜菌燴長通粉,芝士足,味道香濃,罪惡之選小食拼盤,有薯條、春卷、咖喱角、雞翼、芝士腸、魚蛋,後三樣加左蜜糖好有BBQ feel,溫馨提示,呢盤小食要趁佢仲熱時快食喔甜品—藍莓芝士蛋糕,食到原粒藍莓,芝士蛋糕夠滑,唔錯唔錯朱古力奶昔,好多邪惡忌廉,我好鍾意,朱古力味濃,整杯好好飲,但飲完已經飽左一半特首,馬鞭草、金盞花、歐薄荷、檸檬草,好似話可降肝火,啱哂我燥底friend 🤣

田園沙律,蔬菜新鮮啖啖都食到芝麻醬

法式忌廉煙肉雜菌燴長通粉,芝士足,味道香濃,罪惡之選

甜品—藍莓芝士蛋糕,食到原粒藍莓,芝士蛋糕夠滑,唔錯唔錯

2018-01-28 222 瀏覽
估不到過百好評的餐廳都會咁差,完全係中伏,完全唔明白點解會咁多好評,我個印傭都煮得好味過佢。員工散慢及水都無杯都係小問題,上菜慢都可以忍,但通份及意大利飯份量唔夠,正常一個成年人唔會夠飽肚,唯一意粉份量正常。除左雞翼外,全部食物味道都好差,最凸出係出前一丁麵,居然煮出來個味好奇怪,唔知加左咩落去攪到咁怪味,所謂芝士薯條係白汁,唔似芝士,煙肉咸到苦,完全係中伏之選。跟餐飲品及甜品普通及正常。老婆大人極不滿, first and last。
跟餐飲品及甜品普通及正常。
老婆大人極不滿, first and last。
2018-01-28
2018-01-28 127 瀏覽
旺角食市臨立,但要搵間坐得舒適,食物質素又要有番d水準,而且重點係唔好吹迫埋單,呢間確係唔錯,可以一邊食一邊慢慢傾,而且晚餐亦非常豐富,價錢又合宜,叫左個三文魚意大利飯,飯質剛剛好,不會太硬,汁量又適中,食落唔太滯口,亦不會太黏,所以非常美味,再配特飲“節制“即西柚加菠蘿汁,好清香,開胃,而且賣相相當不錯,最後加埋甜品,朱古力芝士蛋糕,甜而不漏,朱古力夠晒濃,上面層係朱古力 ,裡面係芝士實心蛋糕正,今餐真係好滿足
2018-01-27 179 瀏覽
今日同朋友慶祝生日順便敘舊,因為太耐無見想聚耐d⋯⋯咁岩約咗係旺角,見到呢間Cafe好多好評,就決定試一試。我哋分別叫咗兩個set dinner同埋兩個小食,份量原來都幾多,爭小小食唔晒㗎!意粉入味,肉丸小小辣,令我諗起我最愛嘅ikea 肉丸意大利飯口感煙韌,食落好creamy松露薯條真係好好食,黑松露味道好香,食到停唔到口!拼盤多元化,有好多唔同嘅小食,即叫即炸熱辣辣。一邊傾一邊食好爽皮!呢度飲品都非常之多選擇,我就叫左杯七彩繽紛嘅節制。佢係西柚加埋菠蘿口味,入面有雜果,味道唔會太甜好清新。同行朋友叫咗花茶,可以fill熱水,凍天飲就岩哂~

墨西哥香辣肉丸燴意粉

意粉入味,肉丸小小辣,令我諗起我最愛嘅ikea 肉丸

黑松露帶子鮮菌燴意大利飯

意大利飯口感煙韌,食落好creamy

松露薯條

松露薯條真係好好食,黑松露味道好香,食到停唔到口!
特色拼盤

節制

花茶

同行朋友叫咗花茶,可以fill熱水,凍天飲就岩哂~

2017-12-14
慶祝紀念
生日
墨西哥香辣肉丸燴意粉
松露薯條
節制
花茶
2018-01-26 85 瀏覽
同朋友喺呢間board games 餐廳食晚飯,入到去已經比佢啲Minions公仔同埋三眼仔figures 吸引住,好cute,坐低之後我叫左個元貝意大利飯套餐,餐飲就加少少錢轉杯雪榚西班牙咖啡,另外加左少少錢要埋個沙律同埋甜品。個意大利飯味道幾好,啲元貝細細粒易入口,粉量唔多,對我嚟講啱啱好,個胃可以留番啲位食甜品,甜品我要左一件芝士蛋糕,入口都幾滑溜,唔會好似外面有啲又實又鞋口咁,係近來最好食嘅芝士蛋糕之一。
同朋友喺呢間board games 餐廳食晚飯,入到去已經比佢啲Minions公仔同埋三眼仔figures 吸引住,好cute,坐低之後我叫左個元貝意大利飯套餐,餐飲就加少少錢轉杯雪榚西班牙咖啡,另外加左少少錢要埋個沙律同埋甜品。個意大利飯味道幾好,啲元貝細細粒易入口,粉量唔多,對我嚟講啱啱好,個胃可以留番啲位食甜品甜品我要左一件芝士蛋糕,入口都幾滑溜,唔會好似外面有啲又實又鞋口咁,係近來最好食嘅芝士蛋糕之一。
2018-01-25 232 瀏覽
跟好久沒見的朋友聚會,當然要選cafe讓我們逗留好久~在金雞的Station 3好大,有兩邊房間呢。我們被安排較入的一間。座位全是白沙發,乾淨整齊,座位又大又寬闊,冷氣足夠,坐得舒服。遊戲有一整個架可選,一定不會悶。叫餐加30元有沙律和是日甜品,我們叫了兩個餐再加碟雞翼作小食。飲品方面,我們都選了這裡的特色,塔羅特飲~ 友人選的吊人是青蘋果和薄荷梳打,整杯飲品都是清澈的綠色,有著清新的薄荷味和酸甜的青蘋果味,好refreshing。底部有椰果和啫喱呢!我點的惡魔真的很邪惡,因為他是一杯超大型的藍莓鮮打沙冰,好抵飲~ 用了新鮮藍莓製造,能吃了藍莓皮,非常足料,味道香甜田園沙律即芝麻醬蔬菜沙律,菜都新鮮爽脆,加上香濃的芝麻醬是絕配~蜜糖雞翼像裹了蜜糖才炸的樣子,聞起來已覺得香甜,咬下去皮的部份好香脆,味道除了蜜糖甜味還有香草味,肉質算滑,愈食愈惹味呢西班牙煙鴨胸燴飯頗尢碟,每粒飯都包著微辣的茄汁,不會太濕剛剛好。飯中還有菇粒,蘿蔔粒,沙律菜和香草,毫不單調。重點當然是煙鴨胸,每片都切得厚厚的,皮的油脂部份香口柔軟,完全沒有邪惡的感覺。肉的部份味道濃郁又有汁,跟茄汁底的飯好合襯呢!煙三文魚野

飲品方面,我們都選了這裡的特色,塔羅特飲~

吊人

惡魔

蜜糖雞翼

西班牙煙鴨胸燴飯

煙三文魚野菌忌廉燴意粉有好多片野菌~ 意粉煮得彈牙,掛汁能力高,忌廉汁都能穩妥黏在每一條意粉上。汁的奶油味道濃郁,幼滑又creamy。煙三文魚擺成花狀,拆開後的份量比想像中多,質感嫩滑,略帶鹹香又鮮的味道讓意粉的味道更豐富呢。
煙三文魚野菌忌廉燴意粉

吃完這些又玩又談的,好晚才吃甜品。藍莓芝士蛋糕頂層的藍莓果醬味道酸甜,有藍莓果粒。芝士蛋糕的部份較結實,芝味香濃,餅底又香牛油味,跟碟上的蜜糖頗夾。
藍莓芝士蛋糕

法國朱古力蛋糕的,不頂層是一層濃厚又幼滑的黑朱古力醬,緊接著同滑幼滑的朱古力慕絲蛋糕,整個口感都好滑,味道又不太甜,比像中好吃。
法國朱古力蛋糕

就這樣跟友人在這裏逗留了三不小時,非常輕鬆、舒適和悠閒呢!
2018-01-18
惡魔
蜜糖雞翼
西班牙煙鴨胸燴飯
藍莓芝士蛋糕
法國朱古力蛋糕
首先 職員只會顧聊天 玩手機 要客人在店內等到職員聊天後才能進店第二 食物質素差勁 在意粉上加塊燒焦了芝士 令食的每一口都係有焦味 飲品味道淡第三 遲遲都唔比水顧客 飲下去 很大陣水喉水味
第三 遲遲都唔比水顧客 飲下去 很大陣水喉水味
2018-01-22 91 瀏覽
好適合一班人gathering 既地方,位置就腳,性價比高,以埋單每人百幾蚊黎講,食物質素有驚喜,份量亦都好足夠。另外,上菜速度快。總括而言,適合一大班人見下面,嘈少少都唔怕會影響到人既地方。

2018-01-22 83 瀏覽
到樓上cafe都係想坐得舒服啲同傾偈傾耐啲,不過唔少樓上cafe座位好密,比較嘈。上網搵到station 3,見相坐位都幾濶落,喺旺角又方便。第一次黎金雞廣場食飯,上到25樓右邊一路直行,見到下圖塊黑板就到喇。枱與枱之間唔會迫,有啲大張卡位可以坐到六個人,座位好濶,坐得舒服,我地黎係平日但八點後都有唔少人陸續入黎,所以唔好太晏上黎另外仲有間private room可以bookDinner set價錢由$83至到$112,配一杯$34以下飲品,加$30會有頭盤及甜品套餐唔啱可以散叫,另外仲有好多唔同種類嘅飲品我地點左:日式章魚小丸子 - 小丸子大大粒,入面章魚都唔小特級海鮮拼盤(魚柳,炸蝦,炸蟹鉗,帶子,薯條)- 拼盤份量好多,每樣三件,兩個人食飽到暈法式忌廉煙肉雜菌燴長通粉 - 焗到有少少焦,好香口,忌廉汁亦都夠多,每一條通粉都有忌廉汁燒牛肉配田園沙律 - 有沙律打底食炸物無咁膩

另外仲有間private room可以book

套餐唔啱可以散叫,另外仲有好多唔同種類嘅飲品

我地點左:
日式章魚小丸子 - 小丸子大大粒,入面章魚都唔小
燒牛肉配田園沙律 - 有沙律打底食炸物無咁膩
2018-01-16
旺角太多人打算去樓上Cafe坐下 食物選擇都算多 而且仲有下午茶蒜香雞翼雞翼聞落去有淡淡蒜頭味飄出 而且汁不會太鹹 有啲蘑菇做伴碟食到最後會有醬油嘅甜味而且雞翼大大隻特級海鮮拼盤材料都幾豐富有蝦 帶子 蟹鉗等等 蝦抵讚 咬落去鬆軟 而且配上茄汁同酸酸甜甜的醬 感覺都幾清新唯獨蟹鉗不夠彈牙 不夠彈牙 炸粉有點兒過厚黑松露帶子鮮菌燴意大利飯這個飯10分推介聞落去已經好濃松露味 食落味道均勻每一啖都大有少少松露 松露帶子粒彈牙 還算新鮮 最抵讚是做到risotto 的口感 綿綿得來又不會過份粘飲品方面略有水果味 而且有碳酸 不會太甜太假不過如果可以加啲雜果就好甜品為朱古力蛋糕🍰比較偏佢黑朱古力的味道 沒有太甜 但比較乾身

蒜香雞翼

飲品方面略有水果味 而且有碳酸 不會太甜太假
不過如果可以加啲雜果就好

黑松露帶子鮮燴意大利飯
  • 蒜香雞翼
朋友係要見架😁~今次係旺角搵到間樓上Cafe😙岩曬一班朋友聚會去嘅好地方☺我地揀左個Party Package Menu (M2)特色飲品🍹(2款任飲)*巨峰提子乳酸(飲落唔錯❤幾鍾意飲😊)*荔枝特飲(❤正常的味道,甜甜的,不錯👍)菠蘿橙汁金桔青檸青芒特飲Noodles & Spaghetti🍝意粉麵類*百加利香草芝士焗肉醬意粉(味道都唔錯❤)*黑松露野菌燴長通粉(野菌份量都算多, 而且長通粉煮得岩岩好❤唔會太淋😙)夏威夷帆立貝蟹肉燴意大利粉 法式芝士忌廉粟米腸仔焗薯蓉Salad🌿沙律*燒牛肉田園沙律🌿(d蔬菜好fresh, 又爽脆, 食落好開胃)Rice🍚飯類*紐約芝士汁鮮菌海皇燴意大利飯😙(好creamy😁十分足料❤意大利飯軟身又濕潤)Snacks🍢特色小食*滋味蜜糖雞翼(雞翼好好食, 雞肉好滑又juicy😁蜜糖嘅甜度岩岩好)*什菜春卷(味道普通,趁熱食先覺得脆😁)*紫菜日式醬汁炸餃子(味道普通,要趁熱食先好食😙)*香脆麥樂雞塊(同 m記嘅麥樂雞☺無咩分別)*墨西哥燴香草肉丸(肉丸好正, 十分juicy❤鍾意個醬汁😁)*香辣脆薯角(小小辣☺薯角炸到好脆👍要趁熱食啊~不錯)Desse
朋友係要見架😁~
今次係旺角搵到間樓上Cafe😙岩曬一班朋友聚會去嘅好地方☺
我地揀左個Party Package Menu (M2)

特色飲品🍹(2款任飲)
*巨峰提子乳酸(飲落唔錯❤幾鍾意飲😊)
*荔枝特飲(❤正常的味道,甜甜的,不錯👍)
菠蘿橙汁
金桔青檸
青芒特飲

Noodles & Spaghetti🍝意粉麵類
*百加利香草芝士焗肉醬意粉(味道都唔錯❤)
夏威夷帆立貝蟹肉燴意大利粉
法式芝士忌廉粟米腸仔焗薯蓉

Salad🌿沙律

Rice🍚飯類

Snacks🍢特色小食
*什菜春卷(味道普通,趁熱食先覺得脆😁)
*紫菜日式醬汁炸餃子(味道普通,要趁熱食先好食😙)
*香脆麥樂雞塊(同 m記嘅麥樂雞☺無咩分別)
*香辣脆薯角(小小辣☺薯角炸到好脆👍要趁熱食啊~不錯)

Dessert🍰甜品
*濃情朱古力焦糖多士🍞(因為甜品係最後先上😂多士上面嘅cream就唔想食😂不過多士好香脆😝食完真到超級超級飽肚😋)

🚨請注意: 30人以下會減少2款主菜(夏威夷帆立貝蟹肉燴意大利粉&法式芝士忌廉粟米腸仔焗薯蓉)

每人$200都有找,就食到咁多美食, 真係飽到食唔落😙十分滿足嘅一餐😊每樣食物都好食, 而且份量好多😍而且Cafe仲有board game提供俾客人玩😁真係岩曬一班人聚會, 傾下計,玩下Game😁
  • 蜜糖雞翼
2018-01-18 68 瀏覽
晚上我們去了洗衣街的「Station 3 Cafe」開餐。我們四人分別叫了兩款不同的食物。一個是「煙三文魚野菌忌廉燴意粉」味道處理不錯,煙三文魚清新鮮甜,意粉半爽半腍,配上野菌和忌廉,完全入味。另一個是「黑松露帶子鮮菌燴意大利飯」;黑松露味濃,帶子賣相吸引,鮮菌嫩軟,意大利飯煮得軟硬適中,豐富非常。兩個套餐中的「沙律」很新鮮,醒胃之餘能調和濃味的食物。而特色芝士蛋糕甜品中,我們選擇的「特濃朱古力」和「紐約」均足料,香甜滑溜而不油。無論由「紅棗蜜」、「生薑蜜」、「綠茶」等飲料都能發揮不同的味道,茶味香濃,能中和飽肚感覺!「Station 3 Cafe」位處旺角金雞廣場25字樓,居高臨下,附近夜色一覽無遺,若路過該處,可考慮一試。
晚上我們去了洗衣街的「Station 3 Cafe」開餐。

我們四人分別叫了兩款不同的食物。
一個是「煙三文魚野菌忌廉燴意粉」

兩個套餐中的「沙律」很新鮮,醒胃之餘能調和濃味的食物。

2018-01-17 87 瀏覽
我與中學舊友們一向有定期的聚會,有時會想發掘新餐廳,有時就想懷念中學時期最喜愛到cafe食野吹水的時光!今晚放工後就相約他們一起到cafe吹吹水,大家傾傾自己的近況啦!今次就選擇了位於旺角的station 3 cafe 啦!地點十分方便就在波鞋街附近!晚餐時間有dinner set ,價錢相宜呢!!黑松露帶子鮮菌燴意大利飯賣相精美,每口都有菌香,意大利飯軟硬度適中!西班牙咖啡套餐包$34飲品一杯,西班牙咖啡一般在cafe較為小見,所以決定加錢轉飲!果然沒有令我失望呢!田園沙律蔬菜新鮮,伴上芝麻醬十分配合呢!chocolate cheese cake 不會過甜,口感十分rich,大滿足呀!坐得舒適,地點方便,是適合與好友吹水聚舊的好地方!!

晚餐時間有dinner set ,價錢相宜呢!!

黑松露帶子鮮菌燴意大利飯
賣相精美,每口都有菌香,意大利飯軟硬度適中!

西班牙咖啡

田園沙律
蔬菜新鮮,伴上芝麻醬十分配合呢!

chocolate cheese cake
不會過甜,口感十分rich,大滿足呀!
坐得舒適,地點方便,是適合與好友吹水聚舊的好地方!!