2016-09-10 5170 瀏覽
去完越南 番到香港都想搵番係越南食過既味道不過平時係香港食既越南餐廳都係港式越南但係今次第一郡無令我失望首先講下個越式法包,真係整得好好食同我係越南食既差唔多個包$38 有呢個份量真係好扺勁足料 而且麵包係烘到脆卜卜熱辣辣甘上 正呢個係朱肉撈檬都係好足料 酸汁就已經放左係碗底甘個人味道方面就覺得就無乜特別酸汁味道偏淡 同埋可以再落多d酸汁就好蕃茄蟹膏湯檬正正正佢上面個pat蟹膏真係鮮味到暈原本以為蟹味要靠d蟹膏覺得其他d配料應該都無咩味點知岀乎以料之外,一落舊朱紅都好重蟹味,最正係個豆卜,吸晒湯d精華無記錯好似叫米紙蝦卷佢個醬係類似沙爹醬甘,好重花生味甘個米紙就包住d檬粉香草同半隻大蝦味道要靠個醬 唔係剩食個卷會無味整體就一般最後見到成櫃甜品 忍唔住叫d黎試下有4隻味 椰汁紅豆 椰汁馬豆 椰汁紫米 芒果甘最後叫左比較少見既椰汁紫米同芒果糕2款都好好食 芒果好多芒果粒 而且每粒都好甜糕既芒果味食得岀係新鮮芒果整 唔係落芒果香油紫米糕都好重椰汁味 不過芒果糕太好食所以紫米糕好似有d比下去整體來說,小店只得10幾個坐位 有d迫但係食物價值同質素係成反比甘平既價值 可以食到甘足料又好食既越南菜
去完越南 番到香港都想搵番係越南食過既味道
不過平時係香港食既越南餐廳都係港式越南
但係今次第一郡無令我失望
首先講下個越式法包,真係整得好好食
同我係越南食既差唔多

佢上面個pat蟹膏真係鮮味到暈
原本以為蟹味要靠d蟹膏
覺得其他d配料應該都無咩味
無記錯好似叫米紙蝦卷

佢個醬係類似沙爹醬甘,好重花生味
甘個米紙就包住d檬粉香草同半隻大蝦

甘平既價值 可以食到甘足料又好食既越南菜
真係好難唔推介
2016-09-09
  • 芒果糕
好評都頗多既餐廳,出左地鐵站大概都要行五分鐘左右先到,鋪頭係家庭式經營,老老實實就真係無咩靚裝修同服務可言。入到去亦到無menu,所以有選擇都寫左係牆身。今次一共得兩個人去,所以只係叫左四樣野,全部都係比較出名既款式。牛油果沙冰既感覺係奶昔咁既,食得出係真材實料,但其實係完全唔涷,多少有名不符實,我就麻麻既有米粉,好多菜同少少蝦,如果唔點汁真係完全無味。法包加上同下耐個麵啲配料大同小異既配答,因為中間有酸蘿蔔所以都係比較清新既口味多啲。個蟹黃既份量係唔少既,但個湯唔係好熱,我都係鐘意出煙既湯麵比較多啲。跟住三樣主食既味道相對都比較輕,可能係我重口味既關係瓜,而且其實所有既配料都幾乎一樣,只不過係將粉轉成包。對於我黎講真係試一次就够了,食物係中規中矩,呢個價錢係深水埗黎講可以有更多選擇,而且亦無話好好既service同環境咁。
有米粉,好多菜同少少蝦,如果唔點汁真係完全無味。

2016-09-01
2016-08-20 1224 瀏覽
作為深水埗街坊,幫襯Q1已經好多次了,餐牌上大部份菜式試過哂,但依然未覺厭!經常心血來潮掛念Q1兩寶 — 牛油果沙冰&班蘭葉綠豆糕!米紙蝦卷($28/2) 通常未到下午已賣哂,遲黎食唔食到睇彩數。不蘸醬汁的話味道比較清淡,勝在配搭香料葉的陣陣清香~牛油果沙冰($25) 推介過比不少朋友,無一不愛它的香滑濃厚,與其說是沙冰,口感卻更像奶昔,經常路過都要整返杯班蘭葉綠豆糕($13) 清香煙韌,下午茶黎講兩卷米紙卷食完已經好夠,拎走兩件綠豆糕回家吃所以冇影相。

夜晚通常冇嘅米紙蝦卷
夜晚通常冇嘅米紙蝦卷
2016-08-09 6860 瀏覽
近來因為夏天到, 宅女又要開始積極修身. 不過有時還是免不了要跟朋友出外聚餐, 所以選擇餐廳時都會比較小心. 感覺越南菜算是一門比較清新的菜式. 當然越南菜要吃得重口味的話, 還是有的, 但如果吃下檬粉或米紙卷的話, 罪惡感應該會比較少吧~早陣子就來到深水埗深個朋友, 而她就剛好提議說去試試這家做越南菜的第一郡. 反正離她家不遠, 就決定一起先來這裡吃個越式午餐吧!這家第一郡由2014年開業至今巳有2年多, 屬家庭式經營, 店主及負責煮食的都是來自越南. 店子位於深水埗的荔枝角道, 跟食肆密集的鴨寮街及北河街有點距離, 這邊街道上人流較少, 唯獨就是這裡都總會有一條長長的人龍在門口. 如果坐地鐵來的話, 在深水埗站A2出口一直向西九龍走廊的方向走4個街口, 大約5-6分鐘左右便到.宅女這天周末中午時份來到, 巳看到門口有大約7-8個人在等位. 幸好店子小, 食客流量較快, 大多都是. 所以等了大約15分鐘左右就可以入坐. 走進店內, 發現店子真的非常小!! 長型的店只有左右兩邊放了5-6張2人枱, 然後盡頭一點的還有3-4個伴著不少雜物的吧台, 整個店真的只有十多個座位. 而店的盡頭
[自費] 近來因為夏天到, 宅女又要開始積極修身. 不過有時還是免不了要跟朋友出外聚餐, 所以選擇餐廳時都會比較小心. 感覺越南菜算是一門比較清新的菜式. 當然越南菜要吃得重口味的話, 還是有的, 但如果吃下檬粉或米紙卷的話, 罪惡感應該會比較少吧~早陣子就來到深水埗深個朋友, 而她就剛好提議說去試試這家做越南菜的第一郡. 反正離她家不遠, 就決定一起先來這裡吃個越式午餐吧!
宅女這天周末中午時份來到, 巳看到門口有大約7-8個人在等位. 幸好店子小, 食客流量較快, 大多都是[食完就走, 不宜久留]. 所以等了大約15分鐘左右就可以入坐. 走進店內, 發現店子真的非常小!! 長型的店只有左右兩邊放了5-6張2人枱, 然後盡頭一點的還有3-4個伴著不少雜物的吧台, 整個店真的只有十多個座位. 而店的盡頭就是半開放式廚房. 內裡沒什麼裝潢, 就連擺設都沒有一個. 坦白說座位真的幾擠迫, 而且舒適度也十分低, 因為通道相當狹窄, 宅女剛好就坐在轉角位的2人枱, 背後就不斷被來來往往的人撞到. 不過店子細小在所難免, 唯有吃完快快離場就好了.

一坐下, 馬上看看有什麼好吃, 趕緊落單吧. 這時才發現原來店內是沒有餐牌, 所有菜式全都寫了在牆上. 據朋友說她來吃過了幾次, 得知原來這裡大部份的菜式都是店主自家製的, 主打的就有各式各樣的檬粉及越式麵包, 當中還有些糕點都很值得試. 而價錢方面粉麵一碗平均港幣四十多元, 而麵包平均三十多元一份, 也算是合理的價錢吧.

牛油果沙冰 (HK$25)
最初來到宅女其實沒打算點飲品喝, 但友人極力推薦這個牛油果沙冰. 點了一人一杯, 店員很快就拿了過來. 一杯份量不算很多, 看看整杯都呈現著淡綠色的色澤, 顏色看起來不錯. 喝了一口, 驚訝地發現他們的沙冰打得超級滑身啊!! 整杯都沒有什麼碎冰或冰粒, 每一口都幼滑得像在吃著忌廉一樣, 口感非常豐厚!! 而且牛油果味很香, 真的非常好喝!! 檬粉都未到, 這杯牛油果沙冰巳經被我喝了大半.

這個可以說是近期喝過質素最好的牛油果沙冰, 如果不是怕肥, 宅女真的想再多點一杯呢!!

蟹膏蕃茄湯檬 (HK$42)
聽友人說幾乎九成食客來都會點這個蟹膏蕃茄湯檬的, 可算是店家的招牌菜. 那宅女當然也不作他選, 點來試試好了. 上來有點意外份量都幾多, 只見上方有半個蕃茄, 幾個豆卜, 扎肉等等, 不過最吸睛的當然是中央一大堆的蟹膏了!! 單是看著這個湯檬色彩巳夠豐富了!!

據知湯底是用蕃茄跟蟹來熬成的, 喝一口, 沒想像中那麼濃, 反而感覺有點清, 可能是要跟蟹膏攪拌一下才有味吧. 蟹膏本身有加入雞蛋來炒, 把部份蟹膏跟湯輕輕攪一下, 再夾起檬粉同吃, 入口果然有著陣陣蟹膏的甜香, 濃度不算是非常強, 但吃起來不會太膩, 剛剛好. 檬粉本身份量頗多, 伴著蟹膏來吃味道更香; 蕃茄有半個, 體型都幾大, 而且吃起來十分多汁. 內裡還有兩片扎肉, 每片厚度適中, 吃起來質地彈牙, 不過當中比較驚訝的是居然有豬紅~

整個檬粉味道都十分不錯, 以這個價錢來說, 能有如此大堆頭的蟹膏炒蛋, 加上檬粉的份量不少, 實在抵吃.
越式麵包 (HK$38)
其實宅女也曾在北角吃過一間越式法包做得不錯, 不過價錢相比之下, 這裡就更加便宜. 麵包上來早巳切成兩半, 內裡塞滿了非常多的材料, 包括有五花腩, 扎肉, 肉鬆, 蔥絲, 紅蘿蔔絲等等, 看真一點, 還居然有一片鵝肝醬在內! 咬一口, 麵包外層烘得夠香脆, 內裡則甚為鬆軟, 而且面包頗厚身, 吃起來滿有份量的. 中間的配料亦不吝嗇的下得十分多, 當中夾著的幾片較薄身的五花腩肉, 質地柔軟得來有肉香, 扎肉口感亦彈牙, 肉鬆下得夠多十分香口, 加上鵝肝醬味道雖然不算濃, 不過令整個口感變得更豐厚, 而當中的蔥絲蘿蔔絲等剛好能平衡到那麼多的肉感, 以致吃起來不算滯膩.

個人覺得以這個價錢的話, 這個越式麵包實在沒法輸.
米紙蝦卷 (HK$28 / 2卷)
聽說這個蝦卷也是店的招牌菜之一. 來的時候也沒想到有多受歡迎, 但坐下來剛下了單後不久, 便聽到店員說蝦卷巳售罄!! 望望手錶才下午1時多啊! 再看看坐著及等外賣的食客, 真的幾乎是人人都叫一碟, 聽到有些更會外賣2-3份帶走. 幸運地宅女跟朋友要了最後一份, 上來看到兩卷超粗身的蝦卷用葉卷著, 驟眼看來還以為是糯米飯來的. 體型實在比想像中大得多啊!

可能店方也怕人們吃不了, 所以這裡也有一卷賣的, 盛惠HK$16. 宅女真的不知道會如此大條, 早知道就叫一條2個人分巳經很夠了.
打開葉子, 只見內裡就是一大卷的米紙蝦卷, 米紙非常薄身透出兩片開半了的蝦, 而內裡的菜更是塞滿得要爆出來的樣子. 咬一口, 內裡原來有大蝦還有不少檬粉, 聽說內裡有芫茜, 還好味道不算太強, 宅女不吃芫茜的也能接受. 不過不沾醬汁吃的話味道會有點淡. 其實這個蝦卷最大的亮點, 還是在於他們的自製花生醬汁. 這個汁非常的濃稠而且很香, 沾一沾來吃, 味道微酸中帶著甜香, 頓時令整個口感都豐厚起來, 這個醬實在非常惹味呢! 難怪店方也特別寫出如要另加醬汁需加HK$5了.

斑蘭綠豆糕 (HK$13)
其實吃完麵包又吃完檬粉巳經很飽. 不過看到他們有個斑蘭綠豆糕很特別, 便決定也點一個來試試. 這個同樣也是自家製的, 小小一件體型不算大, 打開斑蘭葉後就看到圓圓的一件糕有著三個層次. 原來上下兩層都是斑蘭糕, 中間淺綠色的一層則是綠豆蓉. 咬下去糕點十分軟糯, 口感煙韌, 但中間的綠豆蓉夠軟滑香甜, 整個糕點甜度不太高, 但就有著斑蘭的清香. 可以說水準比得上不少高級餐廳的糕點.

埋單不用加一, 兩個人吃到8成飽才需要HK$171左右. 只收現金.

食物真的很有驚喜, 當中宅女最喜歡的要算是牛油果沙冰跟越式麵包, 吃得出非常足料, 而且水準亦比不少大型越式餐館高. 加上有著如此街坊價, 實在非常抵吃!!

不過有優點亦當然有缺點, 這裡的缺點就是環境不太好, 這裡屬於快吃快走, 如果想坐耐一點傾談的話宅女就不建議你來. 加上這裡都是家庭式經營, 店員看似應該都是家庭成員, 有老有嫩, 有時錯單或漏單亦在所不免, 而且亦沒有慇懃的服務態度.

所以如果有興趣來光顧的朋友, 請必須有心理準備.

但如能接受到以上這些缺點的話, 個人覺得這家店是絕對值得特地前來試試的.

看到他們周末有限定的自製牛腩燉菜, 這次吃不到, 就有藉口下次再來了!!

**此乃自費食評, 但由於該店沒發單據所以未能顯示出來. 如需查証, 可向餐廳/店鋪查詢. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.

20 分鐘 (堂食)
  • 牛油果沙冰
2016-08-08 1357 瀏覽
夜晚大約八點半黎到,都算幾多人,但我地都唔駛等咁就入左去。坐左一陣聽到佢地話差唔多收檔,但收到我地走佢都仲出緊外賣我地叫左蟹膏蕃茄湯朦粉,42蚊,朱紅幾好味,但我覺得啲湯唔夠熱。之後諗住叫米紙蝦卷,但可能太夜,賣晒。仲叫多杯牛油果沙冰,25蚊,可能本身係咁,同埋我好熱,我期待佢係凍嘅,但原來唔凍,不過幾好飲不過佢唔記得我地杯野。要追先有整返比我地總括黎講,性價比ok,因為唔算貴。
夜晚大約八點半黎到,都算幾多人,但我地都唔駛等咁就入左去。
坐左一陣聽到佢地話差唔多收檔,但收到我地走佢都仲出緊外賣
餐牌
蟹茄朦
之後諗住叫米紙蝦卷,但可能太夜,賣晒。

不過佢唔記得我地杯野。要追先有整返比我地
牛冰
總括黎講,性價比ok,因為唔算貴。

2016-08-06
2 分鐘 (堂食)
2016-07-20 2152 瀏覽
本身好喜歡食越南/泰國嘢,成日行過第一郡都心郁郁,今日一個人,終於可以試下。叫咗個豬肉撈檬,感覺比以前食過嘅撈檬清新,因為青瓜蘿蔔等嘅配料相對上多,魚露醬汁味道恰到好處(雖然自己本身比較喜歡偏酸嘅醋汁)。店鋪所用嘅檬粉唔係香港一般嘅檬粉,口感有啲似米粉。豬肉醃得夠味。另外,米紙蝦卷餡料檬粉佔太大陪份,如果食撈檬就應該唔落米紙。但醬汁好味,用嚟食撈檬都ok。下次可以試下芒果沙冰同啲糕點。
下次可以試下芒果沙冰同啲糕點。
香茅豬撈檬,米紙蝦卷
米紙蝦卷
2016-07-20
3 分鐘 (外賣自取)
越包和牛楠燉蔬菜(注意:這菜的蔬菜是指紅蘿蔔和薯仔)都很好吃,兩者都有熱的面包可惜蟹膏番茄檬就很一般。牛油果沙冰都不錯。環境裝修普通,可能因此價錢較便宜(一道菜平均$40-50),現在其他一般越南餐廳的晚餐中每道菜都要$70以上, 人均$100以上相對來說, 這間我們點了 三道主食+飲品, 人均才$75, 價比值算高... 另外要注意的是周六晚上去要排隊(15-30分鐘)

可惜蟹膏番茄檬就很一般。牛油果沙冰都不錯。

另外要注意的是周六晚上去要排隊(15-30分鐘)
2016-07-16
15 分鐘 (堂食)
2016-07-12 1287 瀏覽
今日收工要去深水埗, 去前我都好習慣search下openrice睇下有咩好食先o既! 食o野前做足準備~ 食得開心至醒得你去相~ Go~ 打頭陣係~~~牛油果沙冰(用埋青色飲管好match) 入口非常滑溜,Creamy的, 牛油果fans must try item!! 我覺得如果再凍d就更加好 跟住出場係~蟹膏蕃茄湯檬嗯…材料有蕃茄扎肉豬紅(?! ) 牛腩肉絲,菜同埋豆卜! 嗯~~~ 我都係睇食評先知道蟹膏同雞蛋一齊, 如果唔係我以為係有d 似咸魚蝦膏味ge炒蛋! 蕃茄係原隻, 所以味道都好茄~ 酸酸哋開胃, 食食下又覺得似車仔麵但越南版XD 好喇, Next~越式麵包餡料有扎肉,腩肉,酸瓜絲青瓜絲紅蘿蔔絲同埋莞茜仲有就係為法包點睛o既魚鬆! 咬一啖脆脆地o既法包(唔係硬掘掘), 再飲一啖牛油果沙冰…嘩…換個角度再睇睇d餡~係咪好豐富先?芒果糯米卷嗯…芒果夠甜但係皮就太實淨了…我諗…應該係被長洲糯米滋嚴重洗左腦…另外仲有班蘭綠豆糕同埋蝦米紙卷好搶手已經售罄啊…我睇到隔離檯聽到又無綠豆糕個下個表情幾失落呀! 我諗應該真係好好味一定要擇日再試!

去相~ Go~ 打頭陣係~~~
牛油果沙冰(用埋青色飲管好match)

跟住出場係~
越式麵包
換個角度再睇睇d餡~係咪好豐富先?
芒果糯米卷

2016-07-12 695 瀏覽
五點幾到,蝦卷同班蘭豆糕已經沽清。咁就試蟹檬,飲番柸牛油果沙冰。牛油果沙冰之前一試鍾情。首先,牛油果係愛嘅~ 其次,呢柸沙冰飲落去滑到似奶惜多過似冰沙。而且唔太甜又能保留牛油果嘅味道。其實,一柸牛油果沙冰加份法包已經很滿足。不過,呢日又想試吓蟹檬。湯檬份量唔細,不過蔬菜也不少。食落fresh啲。除咗蟹肉(相信有蛋混埋整嘅)同檬粉,還有扎肉,菜,半個蕃茄,豬紅同香草。蟹肉和想像中做法有分別,但味道不錯。最意外的是豬紅很入味,扎肉味道(冇雪味)和質地也好(有彈性)。不完美的地方是香草唔夠新鮮,粉唔夠滑。總括,幾十蚊有呢水準也不錯。
五點幾到,蝦卷同班蘭豆糕已經沽清。
咁就試蟹檬,飲番柸牛油果沙冰。
蟹湯檬 + 牛油果沙冰
蟹湯檬 + 牛油果沙冰
  • 牛油果沙冰
2016-07-12 1087 瀏覽
越式麵包,外層脆卜卜嘅麵包裏面搽滿肝醬,包住扎肉,醃蘿蔔同埋大量莞茜,勁好味。豬肉撈檬,豬肉醃得勁入味,煎得亦都夠曬香,撈檬個魚露酸甜味都夾得幾好,特別鍾意佢面頭又有大量醃蘿蔔同埋生菜,令到成個撈檬都好味左。牛油果沙冰,牛油果就食得多嘞,牛油果沙冰都係第一次試,口感好綿滑,味道就有啲青青地咁啦,平時食牛油果都未試過淨食,原來淨係牛油果陣味係咁樣㗎喎。
豬肉撈檬
牛油果沙冰
豬肉撈檬
2016-07-10 816 瀏覽
係深水埗既 第一郡今次已經係第二次幫襯必食 蟹膏蕃茄湯檬湯底有濃烈蕃茄味酸酸甜甜的 夏天食都會覺得好開胃蟹膏份糧都尚算多配上檬粉感覺不錯餸方面仲有豬紅 豆卜 一大舊蕃茄本人對豬紅不太喜歡食落有點sen味豆卜就因為長時間浸在湯中好入味另外叫了杯牛油果沙冰飲落幾fresh但有少少覺得不夠凍
係深水埗既 第一郡

另外叫了杯牛油果沙冰
飲落幾fresh
但有少少覺得不夠凍
2016-07-08 632 瀏覽
人氣熱店便要试一下,蟹膏番茄湯檬。。有點失望 材料豐富,這店檬粉好似米粉,蟹糕頗多質感像蛋,扎肉頗厚應該自製,番茄味不太突出,感覺像食車仔麵,店內多人座位有點迫牛油果沙冰,很香滑像奶昔但吾夠凍
人氣熱店便要试一下,蟹膏番茄湯檬。。有點失望

牛油果沙冰,很香滑像奶昔但吾夠凍
10 分鐘 (堂食)
2016-07-03 1354 瀏覽
之前同男友嚟食越南菜, 到步後發覺係家庭式運作小店, 座位唔多~我地點咗個蟹膏蕃茄湯檬, 越式三文治同香茅牛肉撈檬~~~賣相一般, 但一試啖湯發覺鮮甜到不得了!!! 海鮮嘅鹹香味加上蕃茄吊味, 好得!!!!撥開芫茜發覺有一大pat 蟹膏!!!!結果個湯我幾乎飲哂, 食得出係誠意十足, 而且只售$42, 呢個價錢同質素真係贏哂!!! SSP 果然係美食界嘅臥虎藏龍之地... 結果男友碗撈檬我係不屑一顧haha! 其實男友都話幾好食, 我試咗一啖都Ok 嘅, 但我果碗實在太高分!!! 最後開心share 埋個越式三文治個越式三文治焗到個皮脆卜卜! D 配料有酸蘿蔔絲好醒胃!!!! 不過食哂成碗湯檬(仲要連湯都飲埋) 之後實在太飽啦, 連半份三文治都差D 食唔哂

我地點咗個蟹膏蕃茄湯檬, 越式三文治同香茅牛肉撈檬~~~
蟹膏蕃茄湯檬
撥開芫茜發覺有一大pat 蟹膏!!!!

香茅牛肉撈檬

最後開心share 埋個越式三文治
越式三文治
香茅牛肉撈檬
越式三文治
2016-06-27 1191 瀏覽
好友推介的街坊越南小店。我唔知點樣係正宗 淨係覺得好好食。香茅豬肉撈檬*檬粉比平時食既粗身少少 好彈牙。豬肉用香茅炒過 唔會太硬 好香口 惹味。配上醃製蘿白 酸酸味 好開胃。青瓜 生菜絲 全部爽脆新鮮。撈檬既汁一早已經落左在碗 好香蒜味 酸和甜度調較得好好 perfect match真是好好食。小店食物種類唔多 但勝在夠誠意 高質素。大讚。
好友推介的街坊越南小店。我唔知點樣係正宗 淨係覺得好好食。

香茅豬肉撈檬*

真是好好食。小店食物種類唔多 但勝在夠誠意 高質素。大讚。
是日去完上環就返左過黎深水埗鴨寮街尋寶搵到寶之後更系去醫醫個肚先❗ 天氣熱辣辣須然SSP好多美食但系,都系決定去食凍食既撈檬就行左過黎荔枝角道黎到望左望無位電話響 講完電話後又禁岩有人埋單走 正❗ 就入左去坐底 叫左碗香茅豬肉撈檬同一個椰皇,幾分鐘就上菜:椰皇=夠凍味道清甜,香茅豬肉撈檬=豬肉腌到夠曬入味又吾會鹹配埋甜酸既配菜絲(腌酸蘿蔔絲/青絲/生菜碎)再加上個撈檬汁系炎炎夏日令味蕾興奮起來, Q1果然保持到快靚正既水準。是次下午100分滿分不過米紙蝦卷賣曬無得食
香茅豬肉撈檬
香茅豬肉撈檬同一個椰皇