2021-02-20 688 瀏覽
性價比高嘅街坊小店 飽到食唔到甜品🤭﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷烤豬肉撈檬 $55烤豬肉、青瓜、生菜、芽菜、芫茜、花生、酸菜越南嘢之中最愛撈檬~竟然畀我食得返上次去越南好食到食咗三次嘅撈檬個陣味!有8成相似,個碗嘅撈檬汁同牛肉再出色啲。佢地相似在於都撈咗好多生菜,食落口感索索聲,一半係菜底又會不知不覺食多咗~🤪烤豬肉好香花生醬味,上面仲痴住花生粒粒,有肉汁唔會太乾身,好似食緊串燒豬肉咁!加上大量醃咗嘅酸蘿蔔絲將成碗撈檬升呢,撈埋一齊食勁正!﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▶蟹膏番茄湯檬 $55蟹膏餅、蕃茄、扎肉、豬紅、生菜、芽菜、芫茜我地兩個都麻麻地呢個,蟹膏同蕃茄陣味一開頭食怪怪的,又酸又蟹膏味,食食下好似慣咗咁接受咗現實,但都冇好喜歡。黃先生係咁diu個半嚿蕃茄唔知jm9話就咁車落嚟點食🤣 同埋蟹膏餅我一直以為凍豆腐嚟。。。定真係凍豆腐?🤣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷越式軟包 $38腩肉、扎肉、肉鬆、酸菜、青瓜、芫茜、蔥、肝醬越南嘢之中黃先生最愛法包~多料夠豐富,啲蔥茜味好出,仲有開胃酸菜同清爽青瓜,一啖咬落去勁多層次勁多口味係齊度~排隊入座個陣咁啱撞到朋友,佢係熟客仔
性價比高嘅街坊小店 飽到食唔到甜品🤭

▷烤豬肉撈檬 $55

烤豬肉、青瓜、生菜、芽菜、芫茜、花生、酸菜

加上大量醃咗嘅酸蘿蔔絲將成碗撈檬升呢,撈埋一齊食勁正!
▶蟹膏番茄湯檬 $55

蟹膏餅、蕃茄、扎肉、豬紅、生菜、芽菜、芫茜

▷越式軟包 $38

腩肉、扎肉、肉鬆、酸菜、青瓜、芫茜、蔥、肝醬

排隊入座個陣咁啱撞到朋友,佢係熟客仔嗌嘅嘢同我一樣,仲提我最尾一定要試下個班蘭綠豆糕!

但我隊完半個法包先食檬粉其實飽咗一半,食完飽到痴根,完全食唔落甜品,真係唯有下次再試🥺

第一郡
深水埗荔枝角道315號地舖
呢間深水埗嘅越式小店最出名係番茄蟹膏湯檬,入面有一塊好足料嘅蟹膏餅,每次食都會想叫呢個,但之後發現原來燉牛腩都好正!!不過就要星期六日先有~•🥢蔬菜燉牛腩(配軟包) $60牛腩好淋好入味,肉嘅分量都好多,仲有兩大舊紅蘿蔔同薯仔,一樣好入味!而且個汁仲充滿紅蘿蔔嘅甜味🤤但份包就比較少,如果大食嘅話,可以加多一份包或者改配法包~•🥢 烤豬肉撈檬 $55🥢 烤豬肉軟包/法包 $46/$53撈檬同包嘅配料都好豐富,有好多酸蘿蔔、生菜絲、青瓜絲同埋花生碎,食落好fresh😍 烤豬肉有好香嘅香茅味同有少少蒜香,豬肉肉質幾淋,唔會好乾~不過撈檬嘅檬粉有啲碎,所以有啲難夾;法包就稍為比較乾同硬。•🥢 番茄蟹膏湯檬 $55呢個係舖頭嘅招牌菜之一,配料好豐富,有蟹膏餅、番茄、豬紅、生菜、豆卜同札肉,蟹膏餅好鮮同濃味(如果唔係咁鍾意蟹會覺得太濃味同偏腥),豆卜同生菜都會吸晒湯底嘅番茄味,檬粉本身係淡味,但配埋蟹膏餅同濃湯就啱啱好~•🥢 牛油果沙冰 $30🥢 芒果沙冰 $30🥢 菠蘿沙冰 $30呢間嘅沙冰同一般買開嘅沙冰唔同,比較似奶昔,幾香滑,唔會有冰粒感,每杯嘅果味都幾濃郁,個味唔假~😋牛油果沙冰:奶味比

🥢蔬菜燉牛腩(配軟包) $60
但份包就比較少,如果大食嘅話,可以加多一份包或者改配法包~

🥢 烤豬肉撈檬 $55
🥢 烤豬肉軟包/法包 $46/$53
不過撈檬嘅檬粉有啲碎,所以有啲難夾;法包就稍為比較乾同硬。

烤豬肉軟包/法包

🥢 番茄蟹膏湯檬 $55
番茄蟹膏湯檬

🥢 牛油果沙冰 $30
🥢 芒果沙冰 $30
🥢 菠蘿沙冰 $30
牛油果沙冰:奶味比牛油果味突出,但未至於蓋過牛油果味,都幾好飲。
芒果沙冰:好甜,不過偏向似芒果本身嘅甜味~
菠蘿沙冰:甜而且幾清香👍🏼
沙冰

🥢 芋頭糕 $6
中間有芋頭粒粒,而且有芋頭香同埋椰子香,但整體有啲太甜。

🥢 紫米糕 $6
紫米味好濃,而且唔算甜👍🏻👍🏻

🥢 芒果糕 $6
整體偏甜,芒果偏酸,似芒果乾嘅味多過新鮮芒果味。
烤豬肉軟包/法包
番茄蟹膏湯檬
沙冰
2021-01-14 687 瀏覽
專程來深水埗再食呢間越南菜,長期都排住長龍,等左大概半個幾鐘,絕對值得😋店舖面積很細,只有10零張細枱,坐得很逼,但無損我一來再來的興致。蔬菜燉牛腩配越式法包超超超好味😋熱辣辣上枱,牛腩燉得軟淋入味,每一啖汁既有牛腩精華又不失蔬菜既清甜。配上外脆內軟的法包,一下不留神成碗清光🥰雞絲撈檬,酸甜醒胃👍🏻班蘭綠豆糕最令人回味,兩層煙韌班蘭糕夾著中間軟糯綠豆餡,每次食完都要買多兩件拎走💗❤️越式滴漏咖啡☕️好特別,飲落有陣椰子香氣,問過店員並沒有加上椰油之類另外叫左個椰皇,兩個人埋單$200有找,非常抵食、非常回味、非常值得推介👍🏻👍🏻💗

蔬菜燉牛腩配越式法包

雞絲撈檬,酸甜醒胃👍🏻

越式滴漏咖啡☕️
好特別,飲落有陣椰子香氣,問過店員並沒有加上椰油之類
2021-01-10
午餐
  • 班蘭綠豆糕
講起越南粉,之前最鍾意中環的明珠,但結業多年,之後就沒遇上一碗好吃的,直至遇上第一郡。越南粉好不好,湯底是重點。以前上堂學過,把牛骨烤一烤,再加上洋蔥和N種香料一起煲。煲出來的湯清澈,灑上金不換生洋蔥,帶出獨特的香氣和甜味。好多時出街食到的都好味精水,但第一郡的湯底就跟上堂學的味道一樣,感覺純正。湯底好味,配乜都好吃。吃過烤豬肉湯河都好,但自己較偏愛雞絲湯河。話雞絲,但一點都不絲,仲夠嫩滑,份量亦不少,回一口都叫人回味。我唔食蕃茄,就算好鍾意食蟹,都同蕃茄蟹膏湯濛無緣。好彩蟹膏是可以額外點一份,蟹膏的外型和口感都有點似蜂巢豆腐,蟹膏味特出,略嫌有時浸在蕃茄湯太耐,吸收過多酸味。至於飲品,牛油果沙冰是必點推介,連我唔鍾意食牛油果都覺得好好味。另外,滴漏咖啡好香,都是個不錯的選擇。

滴漏咖啡
滴漏咖啡
  • 扎肉法包
  • 烤豬肉撈檬
2021-01-11 326 瀏覽
Q1 has been on my to-try list for so long that I have already forgotten about it, until my friend told me that she tried it recently. And we got to dine here after a hike.This bowl of pho with grilled pork was absolutely fantastic! The clear soup broth was MSG-free and so delicious that we finished all the soup. The pho was legit, and the grilled pork was very tender and flavoured!Definitely coming back for other food like banh mi and desserts.
Pho with Grilled Pork in Clear Soup Broth

2020-12-15
由第一次去越南食過越南法包後,就念念不忘!一直想係香港睇下搵唔搵得返個種風味,止一止癮😋•🌯越式法包 (HKD 45)法包一上枱已經見到好足料!店舖仲好窩心將長法包一分為二,方便客人進食。由於法包係即叫即焗,所以係非常香脆👍🏼一咬落黎d法包碎就飛哂岀黎🤣配料有經典嘅豬五花肉、酸蘿蔔、芫茜、青瓜再配埋秘製肝醬,口感非常有層次,而且酸酸甜甜,非常開胃又唔膩,一定要試!•🍲雞絲湯河(HKD 58)雞絲肉質新鮮,非常有彈性!湯底濃得黎唔會好咸,不是一般味精湯底,而是採用越式香草作調味,食落真係好有越南風味🇻🇳•🍰馬豆糕 (HKD 6)食落第一啖,嘩!好多豆呀!!而且有着濃郁嘅椰汁味😋價值亦相當便宜,用來做飯後甜品確實不錯!下次會想試埋小店嘅招牌蟹膏茄湯檬同班蘭糕,聞說好多人都係為左呢兩樣野而特登去食架😀

•🌯越式法包 (HKD 45)

越式法包

配料有經典嘅豬五花肉、酸蘿蔔、芫茜、青瓜再配埋秘製肝醬,
口感非常有層次,而且酸酸甜甜,非常開胃又唔膩,一定要試!

•🍲雞絲湯河(HKD 58)
雞絲湯河

雞絲肉質新鮮,非常有彈性!

•🍰馬豆糕 (HKD 6)

馬豆糕

食落第一啖,嘩!好多豆呀!!
而且有着濃郁嘅椰汁味😋
價值亦相當便宜,
用來做飯後甜品確實不錯!

馬豆糕
2020-12-22 505 瀏覽
黎開深水埗買聖誕飾物,咁就係附近搵埋食啦~聽講呢間越南野好出名,我地上次weekend lunch time 黎見到排晒隊,今次weekday 4點幾黎,唔洗排隊都好正常😹呢到小店一間,主要菜式都寫哂係白板。我地嗌左碗蟹膏茄湯檬同香茅豬肉湯檬,小食嗌左米卷,仲嗌左杯牛油果奶昔。.講下碗蟹膏茄湯檬先,去蟹膏蛋餅好厚,大大份,味道甜甜地,浸落茄湯到酸酸甜甜。另外扎肉都厚身,大大粒蕃茄浸左係湯到。豬紅就普通,可以再入味啲。不過佢唔係主角就由佢~50幾蚊食到呢碗野,都算抵食。.再講下呢碗香茅豬肉湯檬,佢既湯就清啲,香茅豬肉質地好淋,甜甜地又好入味,同平時食既好唔同。雖然望落細細兜,但壓實哂份量都唔少。.呢個米卷最出色係個醬,有啲脆脆咁沾黎食好好味,入面有青瓜,好清新。我地仲嗌左杯牛油果奶昔,淡淡牛油果香,都唔錯。不過食完呢兩碗湯麵都有啲口渴,要買水飲😹

📍鹹香爆燈蟹膏餅 -- Q1☝🏻💛•=======================Bookmark咗Q1呢間人氣小店好耐,上星期去開深水埗就順便去朝下聖🤤店舖裝修簡單,好家庭feel,當日下午茶時間去都有唔少人食㗎💖-------------------------⭐️蕃茄蟹膏湯檬($55)睇食評見唔少人大讚呢個湯檬,所以就叫嚟試下,果然無叫錯💁🏻‍♀️首先個麵都幾大份,但檬粉有啲碎身🤣配菜有蟹膏餅、原個番茄、豬紅、扎肉、豆卜、生菜,放到成個碗面都係🤣好足料🤤蕃茄湯底頗出色,飲落酸酸甜甜,非常開胃😍豆卜索盡湯底嘅精華,咬落去爆晒汁😂扎肉食落爽口幾特別💖但全碗麵嘅mvp就非蟹膏餅莫屬‼️‼️‼️蟹膏餅好大舊,口感軟軟哋有啲似豆腐🙈食落好有鹹香🤩令人忍唔住一啖接一啖🥰食完真係好滿足💖-------------------------⭐️牛油果沙冰($30)呢個沙冰差唔多見每檯都會點🤣飲落個texture香滑,牛油果味都幾濃,值得一試👍🤤-------------------------⭐️斑蘭綠豆糕($15)食完正餐緊係要食埋甜品啦🥰食落口感微微煙韌,斑蘭味清香🤤幾特別‼️----------------
📍鹹香爆燈蟹膏餅 -- Q1☝🏻💛

=======================
-------------------------
⭐️蕃茄蟹膏湯檬($55)
-------------------------
⭐️牛油果沙冰($30)
-------------------------
⭐️斑蘭綠豆糕($15)
-------------------------
整體嚟講食物有水準,價錢唔算貴而且份量多🤤下次會再去試下佢哋嘅法包💛
賣相:6.7/10
味道:8.2/10
性價比:7.8/10
回頭度:7.9/10
2020-12-11
  • 斑蘭綠豆糕
  • 蟹膏番茄湯檬
2020-11-23 822 瀏覽
中午12:30 左右到達,好彩仲有一兩張吉枱😜事不宜遲馬上揾位坐低,叫咗碗蟹膏🦀蕃茄🍅湯檬先嘗一口湯,果然無令我失望,蕃茄既酸味配上蟹膏既鮮甜,真係非常合拍。每碗湯檬都奉上半個蕃茄同一舊蟹膏餅,蟹膏餅吸收咗湯底既精華非常入味,唯一挑剔就係佢d 檬粉唔知係咪碌得太耐,所以夾起來有啲碎。另外由於鋪頭好細,平日食飯時間嚟可能都要等10-15 分鐘,建議就到時間就平日去幫襯,食飽先發現原來仲有自家製糕點賣,賣相都幾好,唯有下次再嚟先幫襯😆
中午12:30 左右到達,好彩仲有一兩張吉枱😜
事不宜遲馬上揾位坐低,叫咗碗蟹膏🦀蕃茄🍅湯檬
2020-11-17
2020-11-21 501 瀏覽
去開深水埗既你,必試呢間高質越南小店🥳🥳 夜晚時段都比較多人,要排一陣隊,加上鋪頭唔大間,2-3人泥食比較好🤗 1️⃣ 烤豬肉越南法包🥖 $53份量十足,烤豬肉夾埋酸菜、青瓜同芫茜,唔會令你覺得有好膩既感覺🤩,法包脆卜卜👍 性價比高❗️❗️2️⃣ 蟹膏番茄湯檬🍅🍜 $55又一必試菜式❗️❗️番茄🍅湯底鮮甜,自問中意番茄湯既你一定鍾意,估唔到有咁大舊蟹膏餅,質感好似豆腐咁,扎肉唔係薄切個隻,材料十足😋

1️⃣ 烤豬肉越南法包🥖 $53

2️⃣ 蟹膏番茄湯檬🍅🍜 $55

• 越式法包
2020-11-21 377 瀏覽
A small local restaurant for Vietnam dishes. It was lunch hour at weekend, and we queued for ~15minutes only 😆😆 We ordered 3dishes for 2 people, the bread is filled with juicy pork, and the appetizers are refreshing😛😛Overall, the prices are reasonable, dishes are tasty with good looking😍😍, tho the space is quite limited,🗿🗿 I sit next to the entrance, the sliding door keep sweeping my back nearly everytime when there is customer coming in, which is quite annoying💀💀If I am itchy to Vietnamese food

If I am itchy to Vietnamese food, I would visit this place again, except sitting next to the entrance haha~
appetizers
noodles
bread
appetizers
noodles
bread
第一郡個名原來係越南入面類似一個省咁嘅意思,見到個名就知係食越南菜嘅地方。去開深水埗揀幾間必食嘅餐廳,第一郡一定係其中一間,而且晚晚都會排隊,有時仲會偷偷地唔開,可以話想食都未必食到。今日繼續食番兩樣必食菜色:第一我覺得係越式法包 入面嘅醃蘿蔔同扎肉加埋鬆軟嘅法包,真係第二度都食唔到。😎第二就係佢嘅蟹糕,今次就配返檬粉,蕃茄湯加埋濃郁嘅蟹膏,亦都係絕配。入面嘅座位偏少,吧檯都佔咗十幾個位置,我觀察到呢度都做唔少外賣,喺開附近亦都可以外賣試下。

外賣自取
2020-11-08 680 瀏覽
這間在深水埗都很出名的越南菜,是日假期下午時間來到都有6、7個人在排隊。餐廳內的位置不算多,但我等了十五至二十分鐘左右已經可以進去。.餐牌內每一樣食物都很吸引,可惜今天只是自己一個,未能嚐試太多。😢.「烤豬肉撈檬」$55🍽:這裡的撈檬有別於其他越南餐廳,因為碗內已經加了撈檬汁,而且很足夠,我吃撈檬最喜歡是加很多酸汁,很開胃。☺️烤豬肉很香,份量亦足夠。值得推介!👍🏻.「牛油果沙冰」$30🍽:很多人都選擇過杯飲品,牛油果的味道不算很出,雖然是沙冰,但感覺不太一樣。很滑,喝得出用料充足及新鮮!不錯!😉

「烤豬肉撈檬」$55

「牛油果沙冰」$30
20 分鐘 (堂食)
  • 烤豬肉撈檬
  • 牛油果沙冰
成個餐牌都係圍繞住越南野 呢間鋪頭有啲難搵 而且鋪頭細細比較簡陋 冇咩設計特色 但係食物質素幾好 值得黎搵食😋.👅烤豬肉撈檬 $50食落豬肉因為烤過所以幾香口😍亦都幾入味 雖然佢唔似得其他食越南粉嘅鋪頭有一支魚露嘅嘢 但係佢個底有足夠嘅汁比你撈 加上有好多配料 令到撈矇都可以好入味😋😋.👅蟹膏番茄湯檬 $50呢個好食 湯底唔錯 雖然唔係勁濃勁重口味嘅蕃茄湯底 但清清地唔會好酸而且又鮮蕃茄做配料 個重點係個❗️蟹膏餅❗️omg勁好食😍😍😍😍😍因為個蟹膏會吸晒成個湯嘅味 再加上有蟹膏嘅鮮味 跟住大大舊 好好食‼️完全可以因為個蟹膏餅而嚟多次😋😋😋.👅越式法包 $40因為呢個入邊有芫荽所以我就唔係幾鍾意 但純粹係個人口味問題 呢個包都幾正宗 同入面有好多料.👅芒果沙冰 $30呢個芒果沙冰🥭🥭🥭都好好飲雖然唔似沙冰因為佢將啲冰打到好碎 反而我更加鍾意😂因為做到好滑 似smoothie.不過有啲挑剔係 餐廳會用一個膠餐盤 放上食物比你 好似快餐店個啲托盤 覺得唔係幾靚 反而影響到用餐觀感 唔用托盤會好啲🤔🤔———📍第一郡

👅烤豬肉撈檬 $50

———
📍第一郡
芒果沙冰
蟹膏番茄湯檬
無懼世事變改,還是越南越愛,無得去旅行嘅日子,唯有係香港搵下啲外國地道美食以解思鄉之苦😖.以越南胡志明市嘅第一郡Q1 黎命名,呢間深水埗小店係專賣越式法包(Banh Mi),撈檬同越/泰式糕點. Banh Mi黎講,我一定會揀越式扎肉款($43),法包即焗,上檯keep住香脆,一定要係食到成檯/成條褲都係麵包碎先證明係香脆!而配料,芫茜係不可或缺,加埋酸蘿蔔,青瓜同醬味,粉量十足(可見下圖幾厚切🥖🥬🥕🥒🥩)開胃得黎一啲都唔膩🤗.野飲可以叫返杯富東南亞風味嘅($30)🥑🥑🥑成杯好creamy 好濃郁,加埋個banh mi 啱啱好夠哂飽!唔夠喉其實呢度有好多糕點,見lunch都好多人外賣拎走,今次試左($15)一件黎講都算大件,好香嘅斑蘭同綠豆味,絕對可以encore!ps聽講呢度啲都係一大招牌,但小弟我湯粉黎講,越南野只會食生牛肉粉,所以留返俾有緣人試完話我知好冇食了😉)
Banh  Mi-越式扎肉款

野飲可以叫返杯富東南亞風味嘅[牛油果沙冰]($30)🥑🥑🥑成杯好creamy 好濃郁,加埋個banh mi 啱啱好夠哂飽!
班蘭綠豆糕

唔夠喉其實呢度有好多糕點,見lunch都好多人外賣拎走,今次試左[斑蘭綠豆糕]($15)一件黎講都算大件,好香嘅斑蘭同綠豆味,絕對可以encore!
ps聽講呢度啲[蟹膏蕃茄湯檬]都係一大招牌,但小弟我湯粉黎講,越南野只會食生牛肉粉,所以留返俾有緣人試完話我知好冇食了😉)
Banh  Mi-越式扎肉款