2024-09-04 1036 瀏覽
呢日放假又同老婆大人去食佢最鍾意嘅日本拉麵!因為佢收到風拉麵店嘅得獎冠軍大師嚟咗香港,仲出咗兩款佢心心眼嘅新口味拉麵,正所謂happy wife happy life我當然舉腳贊成去食啦。立体派個門口喺威靈頓街元益大廈,去到大廈路口要行落地庫先見到,如果大家想去食呢個位要留意吓如果唔係好易錯失個入口㗎。好鍾意餐廳會俾埋即棄圍裙!我鍾意著白色衫但係食嘢又勁論盡,呢件圍裙簡直係不可多得之物。食拉麵配可樂真係冇得輸!老婆大人而家唔鍾意飲甜嘢,所以就叫咗支玄米茶,鹹魚白菜各有所愛。淨係食碗拉麵驚唔夠飽我哋仲叫咗啲小食!呢個係日式煎餃子個底煎得幾香脆入面有汁唔會乾柴,點埋個有少少辣嘅餃子汁幾好味㗎。老婆大人知我鍾意食香口嘢!所以叫咗明太子雞翼俾我食。雞翼夠香脆唔會油淋淋上面加咗明太子,鹹香嘅味道多咗啲特色唔會淨係炸雞咁悶蛋。呢位就係日本飛嚟香港嘅冠軍拉麵大師林隆臣!佢喺度整緊兩款新嘅拉麵俾我哋,我梗係唔蝕底幫佢影返幾張沙龍啦,全程睇住佢點整呢兩碗拉麵真係好細緻,邊睇邊流口水個肚仲開始怪叫添。搞掂食碗麵返埋位慢慢嘆。呢碗就係老婆大人最想食嘅貝鹽檸檬冷麵!拉麵有勁多新鮮檸檬片除咗睇落好靚之外應該會帶
老婆大人知我鍾意食香口嘢!所以叫咗明太子雞翼俾我食。

搞掂食碗麵返埋位慢慢嘆。
呢碗就係老婆大人最想食嘅貝鹽檸檬冷麵!拉麵有勁多新鮮檸檬片除咗睇落好靚之外應該會帶出好清新嘅味道。
未撈勻啲餸之前梗係要飲啖湯先啦!飲落去有啲蜆嘅鮮味加埋檸檬嘅酸香真係好清新,將啲炸洋蔥同埋大根蓉撈勻嚟食就多咗啲甘香甜味,拉麵入面仲有半熟北海道十勝豚肉叉燒,整得又軟又嫩食得好舒服,最驚喜係個拉麵口感好彈牙成碗麵食得好開心。
然後呢碗色彩好繽紛嘅係溫泉蛋番茄醬油拉麵!呢碗麵好多配料好似有粟米芯、蘆筍、溫泉蛋、北海道十勝豚肉叉燒同埋16個月風乾西班牙生火腿,日本拉麵配西班牙火腿又幾有特色喎!食落去鹹鹹香香咁好惹味。
拉麵除咗有黑胡椒、羅勒碎同埋意蕃茜調味之外仲會跟一碟三色醬!入面有芝士醬、辣醬同埋麻辣醬,兩個辣醬就交俾老婆大人發落,我就試咗個芝士醬加埋咁鬼濃郁嘅番茄湯個味好夾幾唔錯呀。
鍾意食蛋嘅我就覺得呢隻糖心溫泉蛋有畫龍點睛嘅效果!令到拉麵食落口特別香滑仲要多咗啲蛋香,如果鍾意食番茄湯呢碗嘅味道絕對係吸引,呢兩款拉麵而家每日下晝兩點後就有得食㗎啦。
2024-08-28
2024-09-04 942 瀏覽
冠軍級拉麵大師林隆臣又來了香港即是有新麵,這趟他推出二款新創作的拉麵,我這拉麵控當然不會錯過品嚐的機會吧!這天便捉了車爸爸一起去朝聖。位於中環威靈頓街的立体派身處大厦內街之中,大隱隱於市旺中帶靜環境非常獨特。又熱又翳的天氣下凍飲是少不了的!我就喜歡沒有甜味的玄米茶$28,而爸爸還是未能戒掉邪惡的可樂$18。等待拉麵的時候我們點了兩款小食,率先上檯的是明太子雞翼$48,雞翼炸得酥香脆口兼不油膩,點點鹹香明太子帶出濃厚的日式風情。總覺得吃拉麵配日式煎餃子$48是必須的!這餃子煎得焦香內裏仍有肉汁不錯吃啊。這位靚仔就是冠軍拉麵大師林隆臣!他正在非常用心製作兩款新推出的特色拉麵,於專注製作當中不乏趣怪模樣超可愛耶。不消一會用心製作的兩款新拉麵已經完工,我們可以回到座位上慢慢享用。貝鹽檸檬冷麵$108鋪滿了新鮮檸檬,看見已經感覺到那份清新。這碗拉麵除了有大量檸檬之外,還有焦糖色的炸洋蔥和雪白大根蓉,另外還有粉嫩的半熟北海道十勝豚肉叉燒,最後綴以一根翠綠青蔥,非常吸睛大大滿足視覺。呷一口充滿貝類鮮甜的檸檬湯汁,味道清新鮮美非常可口,而軟嫩的半熟北海道十勝豚肉叉燒則溫柔地滋潤口腔。來到我非常着重的拉

來到我非常着重的拉麵口感好煙靭,加上各式各樣的配料和鮮味湯汁,那清新美味的味道完美俘虜我的嘴巴。
溫泉蛋番茄醬油拉麵$158絕對是番茄粉絲的心水選擇,內裏包括有粟米芯、蘆筍、溫泉蛋、北海道十勝豚肉叉燒及16個月風乾西班牙生火腿,另外還有黑胡椒、羅勒碎及意蕃茜來調味,這賣相豐富得來還很香艷呢。
用上16個月風乾的西班牙火腿包裹著北海道十勝豚肉叉燒,吃下鮮味加鹹香拍著震撼味蕾。

將香滑的溫泉蛋刺穿後跟拉麵拌勻,掛上濃郁的鮮甜番茄湯吃下層次感非常豐富。
另外這拉麵還會配上三款特色的醬料,包括芝士醬、辣醬及麻辣醬,一碗拉麵可以吃出四個不同的風味太划算了吧。

兩款拉麵於每天下午兩點後發售,想吃得有特色又清爽的朋友就要去品嚐喇。
2024-08-28
2024-09-03 712 瀏覽
林隆臣拉麵大師今次特別研發二款全新拉麵包括夏季限定爽滑清新的「貝類和檸檬配清爽的冷麵」及多重滿足「 自家製番茄醬蔬菜濃湯底海鮮湯拉麵」,呢二款拉麵係8月28號就已推出!貝類和檸檬配清爽的冷麵冷麵口感爽彈,檸檬味道濃郁深層滲入貝類鮮味清湯之中,酸味不算很重,但檸檬香氣撲鼻同貝類湯很配搭,而且加上上面的蘿蔔肉同炸洋蔥另有一番風味!中和了檸檬酸度,另外顏色鮮艷視覺效果上相當吸引,上面仲加了半熟北海道十勝豚肉叉燒,而且第一次食到咁特別的口味好有驚喜,而且我都好鍾意!自家製番茄醬蔬菜濃湯底海鮮湯拉麵夏天食番酸酸甜甜口味好開胃,味道酸甜適中而且帶點甜味,蔬菜海鮮湯底除咗有鮮味仲有蔬菜清甜味,湯底味道濃郁,配搭旁邊麻辣醬,辣醬,芝士醬,可以體驗另一番味道,配料豐富粟米芯、蘆筍、意蕃茜、溏心蛋、北海道有十勝 豚肉叉燒及 16 個月風乾的西班牙生火腿、黑胡椒及羅勒碎。

林隆臣拉麵大師今次特別研發二款全新拉麵

貝類和檸檬配清爽的冷麵

自家製番茄醬蔬菜濃湯底海鮮湯拉麵
2024-09-01 596 瀏覽
地方都幾乾淨有1人自閉位坐😆🍅溫泉蛋蕃茄醬油拉麵 聽聞湯底經8 小時淆製食之前嘆啖蕃茄湯底先~茄味香濃 精華入哂D湯 超正🍅✨配料有粟米芯、蘆筍、意蕃茜、溏心蛋、北海道豚肉叉燒同埋西班牙生火腿等酸甜味道超開胃 好味又健康✨🍋貝鹽檸檬冷麵🍃SoFresh 清新降溫之選❄️湯底用貝類同檸檬汁調製配上炸洋蔥同大根蓉 由器皿至食材 用6色襯過哂🌈超Igable 📸🍋 慢慢食落 會feel到檸檬香氣溶入湯底 酸酸甜甜 感覺好light ✨🥟日式煎餃子 外脆內軟 皮薄餡靚🐔明太子雞翼 即叫即炸 香脆juicy 💦

地方都幾乾淨
有1人自閉位坐😆

🍅溫泉蛋蕃茄醬油拉麵
聽聞湯底經8 小時淆製
食之前嘆啖蕃茄湯底先~
茄味香濃 精華入哂D湯 超正🍅✨

🐔明太子雞翼
即叫即炸 香脆juicy 💦
1K
2024-09-01 700 瀏覽
中環有一間超日本地道的拉麵店「立体派」,季節限定由 8 月 28 日下午兩點後推出發售二款新穎拉麵「溫泉蛋番茄醬油拉麵」及「貝鹽檸檬冷麵」。「溫泉蛋番茄醬油拉麵」$ 158 主廚林隆臣特別為香港店舖創這款獨特的拉麵新品,湯底經過 8 小時煨煮而成,融合了鮮甜蕃茄、蔬菜、醬油及鹽醬汁,令湯底更添豐富層次。配料是北海道十勝豚肉叉燒及 16 個月風乾的西班牙生火腿、黑胡椒及羅勒碎。再配上溏心蛋,蛋黃半熟濃稠的口感,和拉麵簡直是完美搭配。先淺嚐一口蕃茄湯底,超濃郁啖啖都是蕃茄的精華,隨後將溏心蛋、黑胡椒和羅勒碎融入湯中。再可添加芝士醬、辣醬及麻辣醬等調味,令整體口感更加豐富多彩。「貝鹽檸檬冷麵」$ 108 一款清新爽口酸甜的「貝鹽檸檬冷麵」採用了 6 種鮮豔的配料顏色元素,包括紅、黃、綠、粉、白、茶, 外觀非常繽紛及吸睛。紅色:拉麵碗,黃色: 檸檬,綠色: 蔥,水蜜桃色: 半熟北海道十勝豚肉叉燒,白色:大根蓉,以及茶色:炸洋蔥。別具創意的呈碗方式也是這道拉麵的賣點所在,水平觀看拉麵的高度構造別具巧思。品嚐建議:1. 先試一口純正的湯底,感受其清新自然的味道。2. 接著將炸洋蔥和蘿蔔蓉拌入,帶來

「溫泉蛋番茄醬油拉麵」$ 158

「貝鹽檸檬冷麵」$ 108

紅色:拉麵碗,黃色: 檸檬,綠色: 蔥,

品嚐建議:
1. 先試一口純正的湯底,感受其清新自然的味道。
2. 接著將炸洋蔥和蘿蔔蓉拌入,帶來微甜,有助平衡檸檬的酸度。
在享用過程中,檸檬香氣會逐漸溶入湯底,令口感層次更加豐富。

雖然已經是立秋,但天氣依然好熱,來一碗清爽的拉麵,相當消暑!

小食方面:煎餃子正正常常,好日式拉麵店的口味,而明太子雞翼香甜味十足,微微帶點明太子的辛辣感,配拉麵吃也是不錯的選擇。

2024-08-28 839 瀏覽
我一直最愛的得獎拉麵🍜店:立体派 ,最近有新野呀林拉麵大師特別研發二款嶄新創作拉麵,包括充滿獨特風味的「溫泉蛋番茄🍅醬油拉麵」及「貝鹽檸檬🍋冷麵」【溫泉蛋番茄🍅醬油拉麵】這款獨特的拉麵新品經過 8 小時煨煮而成的湯底,融合了鮮甜番茄🍅蔬菜🥬醬油及鹽醬汁的層次,再配以粟米芯、蘆筍、意蕃茜、溏心蛋、北海道十勝豚肉叉燒及 16 個月風乾的西班牙生火腿、黑胡椒及羅勒碎!我先嚐一口蕃茄湯底,感受其濃郁精華,隨後將溏心蛋、黑胡椒和羅勒碎融入湯中, 還有添加芝士醬、辣醬及麻辣醬等調味,令整體口感更加豐富多彩呀!🫶 【貝鹽檸檬🍋冷麵】炎炎夏日,來一碗清新消暑的拉麵為大家降一降溫!拉麵大師特別為呢個夏天研發了清新爽口、創意滿分的「貝鹽檸檬冷麵」,帶來全新的味蕾體驗。 別具創意的呈碗方式也是這道拉麵的賣點所在,水平觀看拉麵的高度構造別具巧思😻 在享用過程中,檸檬香氣會逐漸溶入湯底,令口感層次更加豐富。
我一直最愛的得獎拉麵🍜店:立体派 ,最近有新野呀

【溫泉蛋番茄🍅醬油拉麵】

【貝鹽檸檬🍋冷麵】
炎炎夏日,來一碗清新消暑的拉麵為大家降一降溫!

在享用過程中,檸檬香氣會逐漸溶入湯底,令口感層次更加豐富。

2024-08-27 488 瀏覽
為咗佢我破界食碳水🤭冠軍級拉麵大師林隆臣再次親臨香港 好榮幸可以見到佢😍師傅好帥喔新推出「溫泉蛋番茄醬油拉麵」同「貝鹽檸檬冷麵」16 個月風乾既西班牙生火腿包住北海道十勝豚肉叉燒再加埋濃郁蕃茄湯底好喜歡吃喔❤️❤️❤️立体派拉麵 📍中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫

為咗佢我破界食碳水🤭
冠軍級拉麵大師林隆臣再次親臨香港
好榮幸可以見到佢😍師傅好帥喔
新推出「溫泉蛋番茄醬油拉麵」同「貝鹽檸檬冷麵」

好喜歡吃喔❤️❤️❤️

立体派拉麵
📍中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫
-立体派拉麵 🍜位於中環威靈頓街既過江龍拉麵店 係由日本著名既冠軍級拉麵大師林隆臣首度推出既國際旗艦拉麵品牌希望可以將日本當地備受熱捧既拉麵創作帶到黎香港中環旗艦店佔地過千平方呎 以木材為主調 營造舒適氛圍今期「立体派」透心涼單品 - 仲夏溫泉水冷麵 解暑☀️不過作為芫茜狂熱者 一見到「芫荽拉麵系列」就無法抗拒仲有「特級白湯拉麵」以日本有機雞肉熬製成極濃雞白湯🍜 極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒($98)呢個係以九種特級醬油秘制既湯底 配搭低溫慢煮叉燒表面鋪滿海量清香鮮嫩芫荽山 熱湯令芫荽既香氣更突出除左醬油湯底仲有味噌湯底 為食客帶來大阪地道風味喜歡芫荽既朋友可以一試🌱🌱🌱🍜 特級白湯拉麵($128)選用日本京都有機飼養既丹波地雞熬製成極濃雞白湯🤩配上肥瘦相間既大大塊薄切叉燒 整碗拉麵香濃而不膩連埋湯底食 每啖味道層次豐富 整講個碗係面盤咁大 好飽🌟 章魚小丸子($58)一份有6粒 大大粒 外脆內軟綿綿🌟 唐揚脆炸雞($52)炸得好酥脆厚肉 點美乃滋食 好味
立体派拉麵 🍜

位於中環威靈頓街既過江龍拉麵店 係由日本著名既
冠軍級拉麵大師林隆臣首度推出既國際旗艦拉麵品牌
希望可以將日本當地備受熱捧既拉麵創作帶到黎香港
中環旗艦店佔地過千平方呎 以木材為主調 營造舒適氛圍

今期「立体派」透心涼單品 - 仲夏溫泉水冷麵 解暑☀️
不過作為芫茜狂熱者 一見到「芫荽拉麵系列」就無法抗拒
仲有「特級白湯拉麵」以日本有機雞肉熬製成極濃雞白湯

🍜 極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒($98)
呢個係以九種特級醬油秘制既湯底 配搭低溫慢煮叉燒
表面鋪滿海量清香鮮嫩芫荽山 熱湯令芫荽既香氣更突出
除左醬油湯底仲有味噌湯底 為食客帶來大阪地道風味
喜歡芫荽既朋友可以一試🌱🌱🌱

🍜 特級白湯拉麵($128)
選用日本京都有機飼養既丹波地雞熬製成極濃雞白湯🤩
配上肥瘦相間既大大塊薄切叉燒 整碗拉麵香濃而不膩
連埋湯底食 每啖味道層次豐富 整講個碗係面盤咁大 好飽

🌟 章魚小丸子($58)
一份有6粒 大大粒 外脆內軟綿綿

🌟 唐揚脆炸雞($52)
炸得好酥脆厚肉 點美乃滋食 好味
2024-08-08
2024-08-13 925 瀏覽
叫左雞白湯同芫荽味噌湯,好食既可以一試,湯算靚,肉係薄左少少,麵份量足,湯熱度足,可能預左客人都會叫小食,份量少d 又可以快d 做下一檯。可能中環區中午時段,店員都好緊張,幾分鐘就會行埋黎望你一次收得碗未,未坐夠一半人都已經高壓情緒,見仲有10鐘就夠下一個整點就會大洗一次檯,請大家埋單,冷靜d 啦香港人。

2024-08-13
2024-08-08 1094 瀏覽
說起拉麵🍜,在香港我自己只鍾愛這間;餐廳室內設計以木材🪵元素為主調,營造舒適自在的氛圍🧡這家位於中環威靈頓街的隱世拉麵🍜店, 讓我一食難忘的太陽🌞猛烈又炎熱🥵的天氣, 其中最新出了「芫荽拉麵」!芫荽🌿拉麵表面鋪滿清香芫荽,熱湯配上芫荽🌿令香氣更突出,我選了「極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒」,融入大阪地道風味的拉麵,芫荽控的我表示滿意💚另外皇牌店內主打「特級白湯拉麵」以日本🇯🇵京都有機飼養的丹波地雞熬製極濃雞白湯,薄切叉燒入口香濃而不膩,湯底味道層次豐富,且風味不錯另外更有多款小食: 自家製餃子、章魚小丸子、唐揚脆炸雞🍗 等都好值得品嚐🤤
說起拉麵🍜,在香港我自己只鍾愛這間;

太陽🌞猛烈又炎熱🥵的天氣, 其中最新出了「芫荽拉麵」!

2024-08-02 1259 瀏覽
叫左最貴既拉面唔夠湯叫佢加話加錢同埋極快想收走野但我仲有湯未完隔離都是唔夠湯問佢都是冇得加我覺得湯唔係貴但你連水都計住成本有d…碗面味道可以但湯唔夠熱叉燒有味既但比起出面既拉面店薄筍得幾粒蔥就似係新鮮….但問心唔係差但唔係突出同埋服務員態度極差問多兩句都想hea你講真你在中環收咁既價錢又有其他alternatives點解我要受你氣仲要做到好似唔憂做咁咁既價錢我寧願去座銀人地上面是熱的 感受到誠意呢間真心不了 300幾蚊仲要唔熱份量少我仲要夜晚是半碗飯都唔夠都覺得唔飽….
叫左最貴既拉面
仲要做到好似唔憂做咁
咁既價錢我寧願去座銀
人地上面是熱的 感受到誠意
呢間真心不了 300幾蚊仲要唔熱份量少
我仲要夜晚是半碗飯都唔夠都覺得唔飽….
2024-08-02
2024-07-25 912 瀏覽
前幾日去咗一間隱世拉麵鋪食晚飯,啲嘢食都ok嘅,但個人覺得有好幾方面嘅體驗都唔係幾好。第一:啲冷氣好似冇開咁,坐喺度又熱又焗,一邊食拉麵一邊抹汗,出邊熱,估唔到鋪頭入邊都咁熱。第二:唔知係咪天氣熱,舖頭入邊好多蚊滋,周圍飛,枱面都有第三:可能我見識少,第一次去日本拉麵店竟然播英文搖滾音樂,好鬼大聲,好嘈!唔知嘅仲以為去咗酒bar,期間都忍唔住問佢哋可唔可以較細啲音樂,好彩佢哋都肯調低音量。第三:係最難頂嘅,就係見到一個侍應竟然用2條毛巾咁嘅物體捧住啲裝有食物嘅碗俾客,覺得好核突,好噁心,因為我見到佢用嘅毛巾好似都用嚟抹枱
第二:唔知係咪天氣熱,舖頭入邊好多蚊滋,周圍飛,枱面都有
2024-05-11 1554 瀏覽
地方有d難穩,試完最大感受係如果期待非常之高既朋友可以唔洗特登過黎食,可能會覺得一般,如果係剛剛好係附近既話可以試下,分量係真係好大,雞白湯麵個碗好似面盆甘大,四片叉燒加溏心蛋,湯底有dd膩,同埋面比較一般,醬油面配埋五花腩,肉好食,今晚呢餐最好食竟然係呢碟五花腩,拉麵總體偏咸。
2024-05-07 1263 瀏覽
第二次嚟食呢間拉麵,因為知佢一定大大碗食得飽。不過今次夜咗,九點幾佢冇晒拉麵得返烏冬,不過我哋都照食。每人都有一個溫泉蛋,仲有三塊大叉燒,湯依然好濃郁,好好味。重點係食完都真係好飽。舖頭門口係一個巷仔入面行落幾級樓梯再行上去唔係咁容易搵,不過都唔少人來照揾食。嘢飲就可以叫佢嘅波子汽水、同埋啲水果梳打。🧃上次食過佢嘅扣肉拉麵真係好大份,女仔未必食得晒。#hkfoodsuggest #foodie #hk
第二次嚟食呢間拉麵,因為知佢一定大大碗食得飽。

不過今次夜咗,九點幾佢冇晒拉麵得返烏冬,不過我哋都照食。

上次食過佢嘅扣肉拉麵真係好大份,女仔未必食得晒。

#hkfoodsuggest #foodie #hk
雞白湯烏冬
2024-03-07
$130 (宵夜)
雞白湯烏冬
  • 特級白湯拉麵
  • 波子汽水
好多年無食日式拉麵,同另一半❤️去行山順便搵左呢間位於中環小巷嘅拉麵店,望住Google map 發現過左龍?行番後少少再望小巷就會見到,非常隱蔽。極上芫茜醬油湯拉麵 配 套餐 - 芫茜愛好者可以一試,個人覺得呢個組合非常Fusion ,富有香港特色,低溫慢煮日式叉燒,所以叉燒唔好靱,湯底清甜,天氣熱的話食呢個會幾Fresh!5倍極濃雞白湯味噌沾麵 配 套餐 - 職員介紹番佢地極濃雞白湯係即日由日本空運到港,非常新鮮,的確雞白湯頗岀色,濃而不膩,越食越滋味😋,大大塊叉燒,份量十足,麵條亦非常煙韌彈口,係我喜歡嘅口感,CP值算中上水平。由於係跟套餐的關係,我地叫左一份章魚小丸子同一份雞皮餃子。章魚小丸子有點扣分,章魚肉好少,幾乎吃不到的感覺。至於雞皮餃子就幾香口,不過我就唔中意點沙律醬喇。飲品只有樽裝及罐裝汽水,本人不飲汽水,所以對我來說就是沒有太多的選擇,略為遜色。

2024-01-05
午餐