2021-07-16 73 瀏覽
中西區嘅拉麵店選擇唔夠尖沙咀多但好在呢度有高質嘅立体派坐陣😋作為係中環人都有選擇唔使一定要過海食拉麵.🌟特級白湯拉麵(大) ($118)呢個拉麵絕對係餐廳嘅招牌菜!👍🏻經典嘅白湯味道濃郁得黎又唔膩而且味道溫和 相信大部份人都會啱食當然仲有3大塊叉燒 嫩滑又有油香 仲有隻溫泉蛋拉麵唔只個碗大 份量亦都夠晒多 .🌟特式辣味濃厚白湯拉麵 ($88)呢個拉麵啱晒鐘意食辣嘅朋友🌶️見到落左勁多七味粉 撥開d蔥仲見到有一個球形嘅肉碎拉麵嘅掛湯力十足 同埋有愈食愈辣嘅感覺而且店員見到我著淺色衫仲好細心咁俾左圍裙我咁就唔怕湯汁彈左上衫😌.🌟自家制餃子 ($48)餃子皮夠薄 而且餡料份量適中又好味🥟如果煎得脆身d就更好呢個餃子汁亦都有特別調製 有好豐富嘅味道.🌟波子汽水 ($28)食拉麵(尤其係辣味拉麵)如果有飲品就更開心我地點左充滿日式風情嘅波子汽水🥤店員會幫手開埋 唔怕彈到成身都係.之前我都有食過呢度嘅拉麵 次次黎到都唔會失望 保持到一貫嘅水準🤓今次仲睇見個menu依家有新口味芫荽拉麵鐘意芫荽嘅朋友不坊一試🤪
中西區嘅拉麵店選擇唔夠尖沙咀多
但好在呢度有高質嘅立体派坐陣😋
作為係中環人都有選擇唔使一定要過海食拉麵

🌟特級白湯拉麵(大) ($118)
特級白湯拉麵(大)

呢個拉麵絕對係餐廳嘅招牌菜!👍🏻
經典嘅白湯味道濃郁得黎又唔膩
而且味道溫和 相信大部份人都會啱食
當然仲有3大塊叉燒 嫩滑又有油香 仲有隻溫泉蛋
拉麵唔只個碗大 份量亦都夠晒多
🌟特式辣味濃厚白湯拉麵 ($88)
特式辣味濃厚白湯拉麵

呢個拉麵啱晒鐘意食辣嘅朋友🌶️
見到落左勁多七味粉 撥開d蔥仲見到有一個球形嘅肉碎

拉麵嘅掛湯力十足 同埋有愈食愈辣嘅感覺

而且店員見到我著淺色衫仲好細心咁俾左圍裙我
咁就唔怕湯汁彈左上衫😌
🌟自家制餃子 ($48)
自家制餃子

餃子皮夠薄 而且餡料份量適中又好味🥟
如果煎得脆身d就更好

呢個餃子汁亦都有特別調製 有好豐富嘅味道
🌟波子汽水 ($28)
波子汽水

食拉麵(尤其係辣味拉麵)如果有飲品就更開心
我地點左充滿日式風情嘅波子汽水🥤
店員會幫手開埋 唔怕彈到成身都係

之前我都有食過呢度嘅拉麵
次次黎到都唔會失望 保持到一貫嘅水準🤓
今次仲睇見個menu依家有新口味芫荽拉麵

鐘意芫荽嘅朋友不坊一試🤪
特級白湯拉麵(大)
呢間中環拉麵熱店今日試過 果然係大滿足呢間拉麵店門口起巷度好搞笑小心miss咗去到唔洗等店內裝潢同氣氛都頗似日本🇯🇵位置唔算多服務態度就還可以有位姨姨就好無禮貌問人last order無尾音我知做飲食係辛苦既但人哋做客聽到都唔好受講返食物拉麵店黎講食物都算多但佢無得簡麵既硬度,湯底濃度等等我叫咗九州醬油湯拉麵($88)好正呀舊醬油豬腩肉佢肥瘦肉相間好入味塊皮又煙煙韌韌咁真係好好食而個醬油湯底都非常之好飲佢聲稱用9種醬油調製我覺得清得黎又唔鹹飲完又唔口渴好夾個麵底中和返舊豬腩肉既漏如果舊豬腩肉再配個豬骨湯就會好漏所以我覺得佢個配搭好有心機至於麵底好重麥味又彈牙有口感!佢真係好想再encore一定會返黎再食至於呢一個ramen cubism特級白湯拉麵都好好食個湯底非常重雞味飲得出佢唔係用雞粉因為真係飲得出嗰個雞肉嘅清甜又唔油喎塊豬肉都好甜既肉味好正呀我都想試吓白湯拉麵呀下次!我地叫咗個自家製餃子($48)呢個普通野無乜特別可以唔洗叫整體來講地方就腳,環境都尚算舒適食物好驚豔好好食有誠意既拉麵服務一般,黑面唔講服務嘅話所有配套同埋食物都好好馮係我想返轉頭再食嘅餐廳我都會俾好評呢間我一定會再
呢間中環拉麵熱店

我知做飲食係辛苦既
但人哋做客聽到都唔好受

講返食物
拉麵店黎講食物都算多
但佢無得簡麵既硬度,湯底濃度等等
九州醬油味湯拉麵

我叫咗九州醬油湯拉麵($88)
好正呀舊醬油豬腩肉

至於麵底好重麥味
又彈牙有口感!
佢真係好想再encore

一定會返黎再食
Ramen  cubism  特級白湯(大)

Ramen  cubism  特級白湯(小)

至於呢一個ramen cubism特級白湯拉麵

塊豬肉都好甜既肉味
好正呀

我都想試吓白湯拉麵呀下次

自家製餃子

我地叫咗個自家製餃子($48)
呢個普通野
無乜特別
可以唔洗叫

整體來講
地方就腳,環境都尚算舒適
食物好驚豔
馮係我想返轉頭再食嘅餐廳
我都會俾好評
呢間我一定會再黎

九州醬油味湯拉麵
Ramen  cubism  特級白湯(大)
Ramen  cubism  特級白湯(小)
  • 醬油清湯拉麵
2021-04-26 1906 瀏覽
呢間拉麵🍜店係中環一條後街,有少少🤏難搵,要留意吓佢外面嘅牌先見到。門口🚪有壁畫做裝飾,👨‍🎨畫咗佢哋賣嗰啲拉麵🍜同師傅,幾有🎨藝術氣息幾特別。入面店仔細細,裝修係簡約🇯🇵日系風格,感覺舒服,但坐位有少少🤏迫。我哋🕕六點鐘就到,仲未算好多人☺️。店名叫立体派,係店舖入面都卦滿類似風格嘅畫🖼,同店舖嘅🇯🇵日系風格產生強烈對比!當我哋心大心細🤔諗緊食邊款拉麵🍜嘅時候,店就🧐推介咗呢個九味醬油湯拉麵🍜,佢用咗九種特級醬油去調製個🥣湯底,湯底入口有種好😮複雜而濃厚嘅醬油味🤤,但又唔會太鹹,好好飲😋!麵質偏軟有麥香,幾啱我口味👍。呢個九味醬油湯拉麵🍜嘅配菜係汁煮厚切叉燒😍,佢煮得好𣺉☺️而且肥而不膩,仲要佢連個皮都煮到勁滑勁入味👍,真係好食到停唔到口!呢個特級白湯拉麵🍜就係呢度嘅主打拉麵,佢個湯底好濃🐓雞味而且唔會油膩,入口🥰好順滑又唔會太鹹😍,另外流心蛋🥚煮得好滑好𣺉十分出色👍!佢配咗三塊大大塊嘅🤤薄切慢煮叉燒🐖,佢哋慢煮到好嫰滑而且豬🐷味濃郁肥瘦適中😋好好味!總結來講係一間👍好用心做拉麵🍜嘅小店,質素十分高,好啱我口味😋,臨走前店長仲同我哋講嚟緊會有新嘅期間限定款式拉麵🍜,希望唔會再有驚喜啦!

我哋🕕六點鐘就到,仲未算好多人☺️。

• 九味醬油湯拉麵
  • 汁煮厚切叉燒
2021-04-16 3300 瀏覽
小編今日喺去玩之前,就緊係要去醫飽個肚先啦🍴。而今晚難得嚟到中環一帶,點都一定要試吓中環呢區嘅拉麵🍜,因為上網見呢度都有好多出名嘅日本拉麵食㗎。今次小編就嚟到一條巷仔位隱藏咗既一間拉麵店,行入去就會見到呢間「立体派拉麵」🏠。而餐廳入面有一款拉麵係以芫荽為主題🌿,但小編就對芫荽就冇太感興趣,唔知大家會唔會鍾意食芫荽呢種味道呢?✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈特級白湯(大) $118小編就決定叫咗另一款 - 白湯拉麵🍜,仲要特登叫大款想試吓大碗拉麵又有啲咩分別先,小編個人認為拉麵嘅一般份量1.5倍到,入面同樣都有叉燒、筍片同溏心蛋,不過大拉麵就有一隻溏心蛋🥚,配料都同樣多啲。係味道方面雖然入口有少少苦澀味,但呢種味係由原汁原味豬骨熬出嚟先至有咁白既色亦有原味✨,雖然湯底出色,但亦未有太大令小編深刻既感覺😲。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小編比較喜歡餐廳既室內環境,泛黃既燈光🌟,木質檯櫈,同餐廳保持湯底自然原味既感覺好似。另外,就係芫荽拉麵好特別,芫荽愛好者絕對要嚟一試👀,無乜日本餐廳可以食到呢款拉麵,好新穎。而且餐廳位置係窄巷到,行大街未必易見🛣,細心搵一搵先會搵到,希望大家有機會嘗試到啦🤲。
🎈特級白湯(大) $118

2021-03-26
2021-07-19 0 瀏覽
中環比人嘅感覺固然高級,隨之而來嘅就係第二直覺就係「一定好貴」。今日發現咗呢間開喺地庫嘅拉麵店,定價同主流拉麵店相若,都係一百頭嘅價位,但驚喜地躍身我心目中top 10拉麵店。第一樣不得不提嘅就係碗(大)拉麵真係好大好大碗,食完超級滿足。呢碗特級白湯(大)拉麵($118)麵底軟硬度拿捏得剛剛好,而溏心蛋同樣係加分位,show off到廚師對火喉嘅控制手到拿來,半生熟呢一點聽落基本但實質上都唔少餐廳未做到,所以值得一讚。而其實最驚喜嘅莫過於佢啲叉燒!對於我呢啲本身唔多鍾意食肉嘅人,往往就算食同樣價位嘅拉麵時,食到叉燒都會諗「啲肉乾爭爭硬掘掘,如果可以走叉燒就好」,但真心嗰句呢度嘅叉燒非常高質!肉質肥瘦參半,食落口絕對唔會難咬,咀嚼過程非常享受,未至於入口即溶咁誇張但講真都不遠矣。好評好評!自家製餃子($48)質素不賴,但奈何佢有個生得咁優秀嘅大哥唯有活喺長子嘅陰影下了sosad。明明餃子都好好食,醬料唔係普通醬油有好輕微嘅辣去吊味,餃子皮本身又夠香脆,整體比較特別而且和諧。波子汽水($28)感覺上係食日本嘢必叫嘅飲品所以都打個卡先xdoverall非常非常impressed,非常非常推介

overall非常非常impressed,非常非常推介!

———————————————

#立体派

立体派拉麵 (威靈頓街) (中環)
中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫
  • 自家製餃子
  • 特級白湯拉麵
  • 特級白湯
  • 特級白湯拉麵(大)
  • 溏心蛋
2021-07-18 0 瀏覽
#dinner #拉麵 #中環好耐冇食拉麵了ʕ •ᴥ•ʔ呢間拉麵店係一條大街嘅小巷入面,條巷仔有好多精美嘅壁畫,所以好易搵!九味醬油湯拉麵🍜通常呢啲拉麵都係得一兩片叉燒,食肉獸見到呢個拉麵有咁大舊肉,即刻眼睛發亮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)舊肉都幾好食,夠入味同淋,肥瘦適中ʕ •ᴥ•ʔ個醬油湯底都幾好味。極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒🍜就係為咗呢碗芫荽拉麵而來,第一次食芫荽拉麵,真係好多芫荽啊成座山咁高!芫荽迷要嚟朝聖٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و湯底有少少芫荽味,不過我鍾意上面個九味醬油湯多啲,如果芫荽再少啲菜梗就perfect啦!自家製餃子🥟我地坐低咗之後有位大叔入嚟問係咪有餃子食,心諗唔通呢度餃子好出名?即刻叫個試下ʕ •ᴥ•ʔ食落覺得都ok,不過點餃子汁個比較驚艷,可以一試!唔記得講,呢度仲有波子汽水飲!好懷念啊已經好耐冇飲過了~
#dinner #拉麵 #中環

九味醬油湯拉麵🍜

極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒🍜

自家製餃子🥟
自家製餃子

唔記得講,呢度仲有波子汽水飲!好懷念啊已經好耐冇飲過了~
2021-07-17 0 瀏覽
早幾日嚟到中環,突然間想食拉麵,搵下附近,就揀咗間小店,好有驚喜佢嘅裝修好有日本小店嘅感覺,充滿日本風情。同傳統日本拉麵店一樣,唔會超多款揀集中幾個主打款。由於朋友同我都唔食芫荽,所以就好快揀到。朋友揀咗大特級白湯拉麵,落咗單之後嘢食就好快到啦,估唔到拉麵會咁大碗好有wow moment真係分量十足。而我就係揀咗最鍾意嘅醬油口味,最重點係個特厚叉燒,真係超級好食!配上日本特製甜醬油,肉又夠冧,相信如果配飯都會超級出色。食拉麵當然最重要,就係要配埋日式餃子啦。佢有幾款餃子,我地就揀左最基本款自家製餃子。皮薄餡靚,好有喺日本食到嘅感覺,煎得金黃色,又唔會乾爭爭。另外朋友仲點堆波子汽水,充滿懷舊風味!呢餐非常滿意大滿足

• 自家製餃子
2021-07-09 0 瀏覽
下午lunch hour 食拉麵都係一件好平常的事不過冇諗過可以唔使點排隊就入到去食。其實湯底係幾好又唔係太咸 豚肉脂肪比例都好均勻喎但係同拉麵一齊食又唔係好夾。呢一款拉麵嘅湯底就非常清甜 唔係太油膩 但係肉就比較肥膩所以通常都食唔晒 整體來講湯底係絕對足料 麵質感同湯係好夾但係肉方面就一般

整體來講湯底係絕對足料 麵質感同湯係好夾但係肉方面就一般
  • 特級白湯拉麵
連po兩個日式甜品,決定繼續po日本嘢。某日心血來潮想食拉麵,發現原來自己上一碗拉麵係舊年十二月喺大阪食嘅一蘭🍜,於是喺app搵到呢間位於中環、由大阪著名冠軍級拉麵大師林隆臣主理嘅拉麵店,一解我對日本嘅思念,我覺得質素不俗!ramen cubism特級白湯 (小)$88呢碗湯底用雞骨、雞肉、雞腳熬製超過八個鐘而成嘅拉麵係呢度嘅招牌🐔,一上檯我心諗吓我啱係叫細㗎咩,咁大碗嘅?!anw膚淺嘅我對拉麵嘅評價只限於個湯同個麵,而呢個奶白色嘅雞湯非常得我心,雞味濃得嚟唔會好油,拉麵我會話偏硬身,亦做到掛湯嘅效果,水準之作。至於塊肉,我係。。。唔識評價嘅,都幾厚幾大塊囉(廢話)。海體醬油湯 $88呢個湯係用九種唔同嘅醬油調製而成,比白湯清淡,不過隨麵附送一大碟油脂極為豐富嘅厚切叉燒aka肥肉,我本身仲以為佢嚟錯咗,入口即溶,極為邪惡!自家製餃子 $60皮薄陷靚,外皮香脆肉汁夠多,無得輸。•用app book有折,當日半價,抵食!•門口有啲隱蔽,係日式小店嗰種簡約低調嘅風格,所以要轉落條巷仔落樓梯,唔好miss咗呀~
連po兩個日式甜品,決定繼續po日本嘢。
某日心血來潮想食拉麵,
發現原來自己上一碗拉麵係
舊年十二月喺大阪食嘅一蘭🍜,
於是喺app搵到呢間位於中環、

ramen cubism特級白湯 (小)$88
呢碗湯底用雞骨、雞肉、
雞腳熬製超過八個鐘而成嘅拉麵係呢度嘅招牌🐔,
一上檯我心諗吓我啱係叫細㗎咩,咁大碗嘅?!
anw膚淺嘅我對拉麵嘅評價只限於個湯同個麵,
而呢個奶白色嘅雞湯非常得我心,
雞味濃得嚟唔會好油,
拉麵我會話偏硬身,亦做到掛湯嘅效果,水準之作。
至於塊肉,我係。。。唔識評價嘅,
都幾厚幾大塊囉(廢話)。
特級白湯

海體醬油湯 $88
呢個湯係用九種唔同嘅醬油調製而成,
入口即溶,極為邪惡!
海體醬油湯

自家製餃子 $60
皮薄陷靚,外皮香脆肉汁夠多,無得輸。

•用app book有折,當日半價,抵食!
•門口有啲隱蔽,
係日式小店嗰種簡約低調嘅風格,
所以要轉落條巷仔落樓梯,唔好miss咗呀~
特級白湯
海體醬油湯
2021-07-07 70 瀏覽
☆ 𝙍𝙖𝙢𝙚𝙣 𝘾𝙪𝙗𝙞𝙨𝙢立体派拉麵中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫✦ 極上芫茜醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒我不吃芫茜但我試了一口湯,比想像中好,是接受到的味道,喜歡芫茜的朋友應該會很喜歡。✦ 特級白湯(大)一上枱,我不禁:嘩~咁大碗嘅😂雞白湯湯底鮮甜不油膩沒有過咸,麵質彈牙,溏心蛋味道和生熟度都剛剛好,唯獨我覺得叉燒太肥,不過是個人口味問題(´°̥̥̥̥̥̥̥̥ω°̥̥̥̥̥̥̥̥`)✦ 名古屋風雞翼脆脆的,濃濃的醬油味,不錯。✦ 自家製餃子這個沒有什麼特別(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
☆ 𝙍𝙖𝙢𝙚𝙣 𝘾𝙪𝙗𝙞𝙨𝙢
立体派拉麵
中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫

✦ 極上芫茜醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒

✦ 特級白湯(大)
一上枱,我不禁:嘩~咁大碗嘅😂
(´°̥̥̥̥̥̥̥̥ω°̥̥̥̥̥̥̥̥`)

✦ 名古屋風雞翼
脆脆的,濃濃的醬油味,不錯。

✦ 自家製餃子
這個沒有什麼特別(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
2021-07-04 74 瀏覽
去開中上環打卡,係Openrice 搵到呢間日本過江龍拉麵感覺非常吸引,一於過來試下拉麵店入口係一條唔起眼既小巷中,小巷牆上畫滿拉麵師傅的壁畫,低調得來有種神秘感入到拉麵店,係傳統日式拉麵小店的格局,以黃光為主,播著日文流行曲🍜 特級白湯拉麵(大)- 林隆臣之推介🤣($118)碗麵來到時真係嚇親🤩個碗大個我個頭,白湯用左 米鴨/有機飼養京都丹波地雞/40種味噌 熬製而成,超級鮮甜,並非濃厚掛汁,所以唔會令人覺得膩💕麵既質感彈牙,叉燒厚薄適中,肥瘦均勻,而且大片,食落唔油膩又唔痴牙,溏心蛋非常滑👍🏻👍🏻👍🏻推🍜 大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒($118)😮呢個冇大細之分,同大白湯既size一樣,芫茜份量多到簡直係視覺衝擊🤩蕃茄湯底濃厚清甜,帶微辣,杰身掛麵,令拉麵吸滿湯汁既味道👍🏻叉燒同樣高質🥟 手造韮菜餃子($48)餃子同一般日式拉麵店既煎餃一樣,但重點在於點餃子既醬汁,醬汁是甜豉油加辣油,好食惹味💫 食蕃茄湯拉麵有俾圍裙👍🏻好貼心💫 有加一

特級白湯拉麵

🍜 特級白湯拉麵(大)- 林隆臣之推介🤣($118)

大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒

🍜 大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒($118)

手造韭菜餃子

🥟 手造韮菜餃子($48)

💫 食蕃茄湯拉麵有俾圍裙👍🏻好貼心
💫 有加一
2021-07-04
特級白湯拉麵
大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒
手造韭菜餃子
2021-07-04 84 瀏覽
繼續無得飛🥲真係好掛住日本所以要專登搵日本開黎香港既拉麵店!同老公放假黎食 黎自Osaka 既著名冠軍級大師 林隆臣既 立體派拉麵最重要梗係湯底🤭 我最鐘意係白湯(係林隆臣大師推介)- 特級白湯 (大) $118又溏心蛋 我最愛既荀 京蔥D湯好好飲🤤 味道層次豐富 而又唔會好鹹同埋估唔到咁大碗囉我食唔晒🙈 要老公幫手清埋老公就揀左九味醬油湯拉麵 $88(呢個係松村貴大推介) 呢個麵無蛋 都有荀同埋京蔥用咗九種特級醬油煮架 呢個麵就配厚叉燒 好肥好正🤣 入口即溶架 肉質軟軟的 唔係實的的我哋仲叫咗一款餃子手做韭菜餃子$48好鐘意呀! 好似係日本食到既一樣都係皮好薄架🤤 入面又夠熱 咬開就好多汁配埋佢酸酸地既餃子汁又係到ff 自己去左日本🙈
繼續無得飛🥲
真係好掛住日本
所以要專登搵日本開黎香港既拉麵店!

拉麵最重要梗係湯底🤭 我最鐘意係白湯
(係林隆臣大師推介)
- 特級白湯 (大) $118

都係皮好薄架🤤 入面又夠熱 咬開就好多汁
配埋佢酸酸地既餃子汁
又係到ff 自己去左日本🙈
  • 特級白湯(大)
首先,我係一早已經book左枱,而我地book既時間係仲未好多人流。但門口女員工就黑口黑臉串共共咁講我book左3位得1位唔入得住。好,企係門口等,佢又嫌我阻路,係咁問我朋友到未,我講黎緊,佢先俾我入。 但其實唔明,張枱已經係放左預約,咁點解差個10分鐘都唔俾我坐住先? 好啦,仲要我朋友黎到之後佢填紙仔,個串共女員工,佢係箱到摷番我朋友個張紙,問係唔係佢黎,喂大佬,好難想像如果個張紙唔係我朋友,佢係會俾左其他客人d 個人資料俾人睇,係唔係有問題,咩服務態度?仲要叫人寫番清楚d 個電話。 之後用餐時間未到,仲飲緊野,員工2次催埋單,但佢地係接住咁催,上一個講完唔夠5分鐘,真心好差,野食唔係特別好味,無下次!

,野食唔係特別好味,無下次!
知道中環威靈頓街有一間好出名既拉麵店「立体派」,拉麵店有兩位來自日本既大人物,林隆臣和松村貴大,喺日本拉麵界都好犀利同出名,所以一直都好想黎食。今日難得放假,終於扚起心肝,同女朋友黎試試佢地既拉麵! 餐廳裝潢好有日本既Style,外面就畫左啲好靚既壁畫,食拉麵之餘仲可以打卡影相,真係無得彈! 我地2個人一人叫左一個拉麵,一個小食同埋2支野飲。 特級白湯(大) 佢一上枱真係嚇親我,個碗勁大個!!!擺盤非常靚,佢有3塊叉燒、1隻蛋、筍同蔥。 -湯底有濃郁既雞味,而且唔會太油膩; -麵條係幼身既,煮到軟硬適中,質地彈牙。 -叉燒周圍醃左小小黑椒,輕微燒焦過,食落燒過既黑椒香味,因為佢無落過重既調味,突顯到叉燒本身既豬肉香。 -溏心蛋醬油味醃得入味,甜甜地,蛋黃流心,做得好出色。 -筍有鹹香,較出面拉麵鋪食到既入味好爽脆。 極上芫荽醬油湯拉麵 佢係芫荽上放左辣椒乾,紅綠對比既擺盤好搶眼。 -湯底方面,清甜、有淡淡醬油鹹香加芫荽香,我呢個“芫荽控”好鍾意!!-芫荽份量勁多,每塊芫荽都大大塊,好新鮮,所以味道清新~ -麵條同樣彈牙,叉燒有肉香,筍同樣爽脆~ 自家製餃子 一碟有5隻,俾左豉油同辣椒油

我地2個人一人叫左一個拉麵,一個小食同埋2支野飲。
特級白湯(大)

-湯底有濃郁既雞味,而且唔會太油膩;
 -麵條係幼身既,煮到軟硬適中,質地彈牙。
-溏心蛋醬油味醃得入味,甜甜地,蛋黃流心,做得好出色。
-筍有鹹香,較出面拉麵鋪食到既入味好爽脆。

極上芫荽醬油湯拉麵

佢係芫荽上放左辣椒乾,紅綠對比既擺盤好搶眼。
-芫荽份量勁多,每塊芫荽都大大塊,好新鮮,所以味道清新~
-麵條同樣彈牙,叉燒有肉香,筍同樣爽脆~

自家製餃子

一碟有5隻,俾左豉油同辣椒油2種醬料選擇。
 -餃子煎得香脆,入面包左豬肉同椰菜,食落皮薄有油香。

飲品

-烏龍茶,味道正常,配搭濃味既拉麵岩岩好。
-波子汽水,都係平時見到既牌子,好飲~

呢間拉麵鋪食物質素真係好高,不愧係經驗豐富既過江龍!! 今次食得好滿意,食得出佢地湯底花左好多時間同心機熬製,食物調味都好到位,唔會搶左食材本身既原味。遲啲有機會一定要再黎食埋其他款式既拉麵!!
2021-07-01
$181.5 (晚餐)