小編今日喺去玩之前,就緊係要去醫飽個肚先啦🍴。而今晚難得嚟到中環一帶,點都一定要試吓中環呢區嘅拉麵🍜,因為上網見呢度都有好多出名嘅日本拉麵食㗎。今次小編就嚟到一條巷仔位隱藏咗既一間拉麵店,行入去就會見到呢間「立体派拉麵」🏠。而餐廳入面有一款拉麵係以芫荽為主題🌿,但小編就對芫荽就冇太感興趣,唔知大家會唔會鍾意食芫荽呢種味道呢?✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈特級白湯(大) $118小編就決定叫咗另一款 - 白湯拉麵🍜,仲要特登叫大款想試吓大碗拉麵又有啲咩分別先,小編個人認為拉麵嘅一般份量1.5倍到,入面同樣都有叉燒、筍片同溏心蛋,不過大拉麵就有一隻溏心蛋🥚,配料都同樣多啲。係味道方面雖然入口有少少苦澀味,但呢種味係由原汁原味豬骨熬出嚟先至有咁白既色亦有原味✨,雖然湯底出色,但亦未有太大令小編深刻既感覺😲。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小編比較喜歡餐廳既室內環境,泛黃既燈光🌟,木質檯櫈,同餐廳保持湯底自然原味既感覺好似。另外,就係芫荽拉麵好特別,芫荽愛好者絕對要嚟一試👀,無乜日本餐廳可以食到呢款拉麵,好新穎。而且餐廳位置係窄巷到,行大街未必易見🛣,細心搵一搵先會搵到,希望大家有機會嘗試到啦🤲。
🎈特級白湯(大) $118

2021-03-26
  • 特級白湯(大)
2021-01-30 270 瀏覽
喺香港食到嘅雞湯拉麵唔多,但間間都各有特色,之前介紹個好龍嘅雞白湯鳥華亭,今次介紹嘅係嚟自日本大阪嘅冠軍級拉麵立体派。依間拉麵之所以係冠軍級係因為主理人係拉麵大師林隆臣,拍住日本廚藝界領袖人物松村貴大。林隆臣係大阪塚本駅既排長龍人氣旗艦拉麵店「創作らーめんStyle林」,松村貴大喺日本擁有八個拉麵品牌。-🍜 特級白湯(大) 💰118(👅: 9/10)呢款係唯一林隆臣推介既拉麵小,有得揀大同小,大同細分別在叉燒數量同有冇蛋,而份量唔差太多,大既個碗好大,食落個份量正常,足夠正常人食飽。食拉麵第一樣是會試佢個湯,師傅堅持用地道同天然既食材熬製湯底,湯底用肉汁豐腴既日本米鴨丶有機飼養既京都丹波地雞同由昆布職人獨家為林隆臣採摘既籠目昆布精製而成,所以雞白湯飲落非常濃同鮮甜,溫度足夠,偏重味,個人覺得係可以接受既鹹味,第一啖飲會有啲鹹,但再飲會飲到雞湯既味,飲落唔覺油膩,比起一般豚骨湯底冇咁油膩,幾滑幾香,有少少奶油嘅香味,我覺得係可以飲哂既雞湯。麵係偏粗,唔係九州個種細麵,微曲,聽講兩位拉麵大師特別選用優質既日本小麥粉、雞湯同雞蛋自家手造心目中最理想既中等粗度麵條,軟硬度無得選擇,傳統日本拉麵

🍜 特級白湯(大) 💰118(👅: 9/10)

特級白湯(大)

軟硬度無得選擇,傳統日本拉麵都係無得揀,不過硬度適中,食落爽口彈牙,我鍾意食硬D既麵不過只要佢唔係淋身既都可以接受。
叉燒有三大片但切到好薄既慢煮叉燒,係豚肉叉燒而唔係雞肉,質感唔算嫩滑但每塊叉燒都入味,吸收曬白湯既精華。
配料有豆苗、筍乾、京蔥絲同溏心蛋。溫泉蛋晶瑩通透,蛋黃非常流心,蛋白夠綿夠淋,非常出色。

🌟價錢黎講立體派定價係中價至中高價(88-118),118只有特級白湯大,以香港價錢黎講算係可以接受,因為過左100之後係另一個關口,質素只論雞白湯係香港可以再食既雞湯拉麵之一。不過呢家只有中環威靈頓街總店一間,要食就要特登黎但我覺得係可以接受,因為佢唔只一款拉麵。
除左特級白湯拉麵出色之外,人氣拉麵仲有松村貴大係日本既招牌拉麵之一「海體醬油湯」、仲有「地立濃湯」、「天方白湯」、「地立辣味濃湯」、「天方辣味白湯」。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $118 (服務費: 10%)
2019-08-12
  • 特級白湯
2020-11-17 5940 瀏覽
約左老友係中環食拉麵,星期一既晚上,都已經非常多人,可能大家不能到日本旅行,只可以在香港搵日本正宗口味。今日叫了兩款拉麵1) 特級白湯真是要逐樣講,首先是份量,係超級既大份。今次叫了(大),真係真材實料。白湯,好濃的雞味,濃而不膩,而且好滑好香,但又唔會過咸。飲落去唔會覺得油或膩。 蛋,隻溫泉蛋其實相當不錯。基本上拉麵都有蛋,但今次隻蛋真係好食。 麵,麵冇得揀軟硬的,但反而更好,相信師傅準備既原味道。麵身爽,彈牙,唔會覺得太硬。 叉燒,薄薄一片,但就吸收曬白湯的精華。每塊都好入味 2) 鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵一樣好食,一樣有驚喜 首先又講講湯底。鯖魚湯比白湯清,但一樣好香,有少少辣,但反而更開胃,而家天氣又有一點涼,好岩而家食。 香菇野菜,食得出新鮮。海蝦方面,蝦是另上的,因為係凍盤。其實湯底帶少少辣,但反而蝦就係凍盤,好特別的配搭。蝦本身帶有酒味,好入味,單食都好好食。 另加了一個小食雞軟骨餃子新鮮炸起,裡面配雞軟骨就更加脆,更加爽,香口。 整體來講,食完唔會覺得油,覺得幾好食。與一般拉麵店有所不同。
約左老友係中環食拉麵,
星期一既晚上,

今日叫了兩款拉麵

1) 特級白湯
真是要逐樣講,首先是份量,係超級既大份。
今次叫了(大),真係真材實料。
白湯,好濃的雞味,濃而不膩,而且好滑好香,但又唔會過咸。
飲落去唔會覺得油或膩。

特大白湯拉麵

蛋,隻溫泉蛋其實相當不錯。基本上拉麵都有蛋,
但今次隻蛋真係好食。
特大白湯拉麵

麵,麵冇得揀軟硬的,但反而更好,相信師傅準備既原味道。
麵身爽,彈牙,唔會覺得太硬。

叉燒,
薄薄一片,但就吸收曬白湯的精華。每塊都好入味

2) 鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵
一樣好食,一樣有驚喜

首先又講講湯底。鯖魚湯比白湯清,但一樣好香,有少少辣,
但反而更開胃,而家天氣又有一點涼,好岩而家食。
鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵

香菇野菜,食得出新鮮。
海蝦方面,蝦是另上的,因為係凍盤。
其實湯底帶少少辣,但反而蝦就係凍盤,好特別的配搭。
蝦本身帶有酒味,好入味,單食都好好食。

另加了一個小食
雞軟骨餃子
新鮮炸起,裡面配雞軟骨就更加脆,更加爽,香口。

2020-11-16 2697 瀏覽
因為要係港島區返學,有時都會搵下附近有咩好野食。見好多同學都會推介呢間拉麵,而男友又鐘意食拉麵。所以就係返學前去食啦。上網睇先發現佢係一間由冠軍級日本拉麵師傅開既拉麵店。小妹就點了鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵,一上菜真係嚇親,估唔到份量咁足。海蝦好大隻,而且食得出既新鮮好料。食落彈牙仲有好香既酒味。至於個湯底就係用日本鯖魚等各種海產熬製而成鮮甜十足。當中的配菜菇菌亦係「好野」黎,絕對唔hea 呀。而男友就點了海體醬油拉麵,估唔到件叉燒肉咁如此厚身。食落肉汁鮮嫩,夠份味之餘又唔會膩。值得再食呀!海體醬油湯底仲唔會太咸,拉麵較為軟身,岩曬小妹呢d唔鐘意食口感硬既人。至於小食方面,我地就點了唐揚脆炸雞。炸雞外脆內嫩,超多肉汁。最後仲點埋男友最鐘意食既餃子。 呢款叫林隆臣餃子。餃子皮煎得好香脆,包裹既豬肉亦很新鮮,肉汁多。唔錯!立体派拉麵果然好有質素,唔怪得咁多同學都推薦啦!值得再光顧!

上網睇先發現佢係一間由冠軍級日本拉麵師傅開既拉麵店。

海蝦好大隻,而且食得出既新鮮好料。食落彈牙仲有好香既酒味。
至於個湯底就係用日本鯖魚等各種海產熬製而成鮮甜十足。
當中的配菜菇菌亦係「好野」黎,絕對唔hea 呀。

而男友就點了海體醬油拉麵,估唔到件叉燒肉咁如此厚身。

食落肉汁鮮嫩,夠份味之餘又唔會膩。值得再食呀!

至於小食方面,我地就點了唐揚脆炸雞
炸雞外脆內嫩,超多肉汁。

最後仲點埋男友最鐘意食既餃子。 呢款叫林隆臣餃子。

餃子皮煎得好香脆,包裹既豬肉亦很新鮮,肉汁多。唔錯!

2020-10-29
2天前 0 瀏覽
香港人鐘意去日本玩,食日本嘢,但好似食來食去嗰幾樣,以拉面為例,太多香港拉面店都係豬骨湯底,雖然好味,但有時都想轉吓口味㗎。之前喺日本(真係年幾前🥲,唔知幾時先可以再去!)食過雞白湯拉面,只係路東京赤板一家唔山出名嘅小店,但一試難忘,可惜香港一直搵唔到雞白湯拉面,直至最近同朋友講開,佢介紹我試依家。店開在威靈頓街內小巷中,好唔顯眼,唔專誠搵好難搵到。我周一下午午飯時去,有大約十人在前,等咗大概十分鐘入到去。地方以拉面店仲要係中環算唔迫,坐低有水,因為想食個名古屋雞翼,所以叫咗細白湯拉面。好快上面,D湯真係好正,面係有咬口嗰啲,我鐘意,細面冇义燒,只有幾片薄豬肉,豬肉冇乜特別,反而D筍幾好味,連平日唔多食荀嘅都覺得幾好,湯就飲嗮,之後又冇口乾喎!雞翼$38 4隻,ok lah,冇乜特別。總結食得過,雞白湯拉面推👍

雞翼$38 4隻,ok lah,冇乜特別。

總結食得過,雞白湯拉面推👍
白湯拉面
6天前
白湯拉面
2021-04-26 4 瀏覽
呢間拉麵🍜店係中環一條後街,有少少🤏難搵,要留意吓佢外面嘅牌先見到。門口🚪有壁畫做裝飾,👨‍🎨畫咗佢哋賣嗰啲拉麵🍜同師傅,幾有🎨藝術氣息幾特別。入面店仔細細,裝修係簡約🇯🇵日系風格,感覺舒服,但坐位有少少🤏迫。我哋🕕六點鐘就到,仲未算好多人☺️。店名叫立体派,係店舖入面都卦滿類似風格嘅畫🖼,同店舖嘅🇯🇵日系風格產生強烈對比!當我哋心大心細🤔諗緊食邊款拉麵🍜嘅時候,店就🧐推介咗呢個九味醬油湯拉麵🍜,佢用咗九種特級醬油去調製個🥣湯底,湯底入口有種好😮複雜而濃厚嘅醬油味🤤,但又唔會太鹹,好好飲😋!麵質偏軟有麥香,幾啱我口味👍。呢個九味醬油湯拉麵🍜嘅配菜係汁煮厚切叉燒😍,佢煮得好𣺉☺️而且肥而不膩,仲要佢連個皮都煮到勁滑勁入味👍,真係好食到停唔到口!呢個特級白湯拉麵🍜就係呢度嘅主打拉麵,佢個湯底好濃🐓雞味而且唔會油膩,入口🥰好順滑又唔會太鹹😍,另外流心蛋🥚煮得好滑好𣺉十分出色👍!佢配咗三塊大大塊嘅🤤薄切慢煮叉燒🐖,佢哋慢煮到好嫰滑而且豬🐷味濃郁肥瘦適中😋好好味!總結來講係一間👍好用心做拉麵🍜嘅小店,質素十分高,好啱我口味😋,臨走前店長仲同我哋講嚟緊會有新嘅期間限定款式拉麵🍜,希望唔會再有驚喜啦!

我哋🕕六點鐘就到,仲未算好多人☺️。

• 特級白湯(大)
  • 九味醬油湯拉麵
  • 汁煮厚切叉燒
2021-04-21 91 瀏覽
值得用小小lunchtime排下隊既餐廳。成碗麵底都好香,原來係雞湯底。但我要投訴一樣野,點解要擺一大pat牛油係到比人倒落個湯底到呢?咁樣會好好食仲會好肥好肥架嘛🥺😚😚
值得用小小lunchtime排下隊既餐廳。
成碗麵底都好香,原來係雞湯底。
但我要投訴一樣野,
點解要擺一大pat牛油係到比人倒落個湯底到呢?
咁樣會好好食仲會好肥好肥架嘛🥺😚😚
中環地道拉麵店~ 店面望落幾高級,但又不失地道風味。好好彩今日唔洗排隊就食到。今次叫左九味醬油味拉麵,冇諗過醬拉麵會咁清澈。佢個湯底唔係死鹹,食到濃郁豬骨味但一啲都唔膩👌🏾冇影到三塊大大塊嘅叉燒,佢食落有啲似東玻肉。重點係佢 超 大 碗!依個價錢食到咁嘅質素同份量超值😋另外仲食左個雞白湯拉麵,依個反而冇咁突出,但都keep到水準。鐘意濃味啲同有奶油香嘅話以選擇依個環景舒適好適合放工黎嘆番杯啤酒食個麵

環景舒適好適合放工黎嘆番杯啤酒食個麵

九味醬油湯拉麵
九味醬油湯拉麵
2021-04-09 75 瀏覽
間鋪都比較隱蔽,在威靈頓街搵到座大廈後,側面有條長樓梯,行到落去先見到間拉麵店,被門口這張芫荽拉麵系列餐牌吸咗入去。坐低就叫咗碗芫荽醬油拉麵$108,麵一嚟就聞到好香新鮮的芫荽味,但個湯底就比想像中清淡,無乜醬油味;個碗好大,麵的分量正常一人前,麵質爽口彈牙,口感唔錯;义燒長形大塊,好淋好薄,但就無乜調味的味道,似食原味豬肉😜總括依然,可以一試,但就應該不會再去,因為價錢都唔平和不是好特別留下深刻印象。
極上芫荽醬油湯拉麵
2021-04-09
極上芫荽醬油湯拉麵
2021-04-08 80 瀏覽
今日放假,同朋友即興地出中環行一行,行到咁上下有啲肚餓,又好想食拉麵,跟住就隨意挑選左呢間拉麵店,位置都有啲難搵,係元益大廈隔離個樓梯落去地庫,所以記得要行咗落去先至見到個門口㗎😚😚😚。入邊環境裝修低調工業風,和風日系裝修, 枱同枱之間距離不大,但坐得都算舒服👍🏻。一坐低睇咗個Menu,大大隻字寫住「林隆臣之推介-特級白湯大」🍜諗都唔使諗,就帶呢個嚟試一試😚一嚟到大大碗,碗上面日式叉燒份量都唔少,湯底係用心牛仔出嚟嘅雞香湯,食完唔會太口渴,亦都唔會太咸,但係味道濃郁👍🏻👍🏻。中另外見到Menu上面有個大大嘅豬腩肉叉燒圖片,望到口水都漏埋🍜松村貴大之推介-九味醬油湯拉麵,呢個拉麵嘅特點就係用九種特級醬油調製,加埋一個醬油慢煮豬腩肉叉燒,叉燒咬落去油膏吸收晒醬油慢煮汁,油膏入口即溶☺️☺️☺️。慣性每次食拉麵都會叫返個小食,今次嗌左香炸雞軟骨餃子🥟上枱熱辣辣,味道尚算OK,豬軟骨口感都幾夾,但係隔離嘅沙律醬可以唔洗點🤔🤔。👣 立体派拉麵 (威靈頓街) (中環)地址:中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫價錢公道💰:7/10食物質素🥩:9/10環境舒適🌴:6/10服務態度🤵🏻‍♀️:7/10.

👣 立体派拉麵 (威靈頓街) (中環)
地址:中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫

價錢公道💰:7/10
食物質素🥩:9/10
環境舒適🌴:6/10
服務態度🤵🏻‍♀️:7/10

2021-04-08
2021-04-05 78 瀏覽
聽聞中環有間隱蔽及隱世的日本過江龍拉面,今次去開大館便一探究竟。 果然如果不是一早預算會去食,好易會一行就過左龍,位置果然有點隱蔽。沿路會見有好多拉面的壁畫,畫得栩栩如生。之前已見最出名的為白湯拉面,一於尼會一會佢。特級白湯(大)其實本想叫細的白湯拉面,但大的就多了糖心蛋,對於鐘情拉面的,當然要有埋糖心蛋先叫完滿,果然一上尼十分之大,視覺十足,湯頭飲落比一般的豬骨湯小左油膩感,但奶油味一般,食落反而有濃濃的黑椒味。 大阪芫荽蕃茄湯拉面 另一碗叫了大量芫荽拉面,一上尼全碗都是充滿芫荽,完全覆蓋所有拉面,而蕃茄湯濃度更加似是蕃茄醬,加上附上的蒜泥,撈埋一齊食就更加似蕃茄意粉。

大阪芫荽蕃茄湯拉面

2021-03-31 82 瀏覽
中午放飯時同朋友去食飯諗唔到食咩咁啱見到呢一間野就入咗去試1️⃣九味醬油湯拉麵 $88麵質控制得吾錯,不過醬油湯底略嫌普通,雖然佢比出面食嘅醬油湯底有唔同嘅層次識落有少少煙燻嘅感覺,不過鰹魚湯底嘅味道都係好重就顯得一般。跟嘅嗰個燴豬腩好軟糯不過我覺得味唔係太濃而且略嫌肥膩如果可以跟醃蘿蔔或者酸菜可能會令到成碗麵更加有層次。2️⃣極上白湯拉麵 $118因為係我朋友食所以我就冇特別影相,不過試咗佢個湯底係好濃嘅雞味,個味道就好似係雞肉既肉汁而當中仲有一啲雞蛋嘅香味更有一啲鹹香嘅味道我同朋友都估係鹹蛋。我個人覺得呢個係真係幾好食。不過配料就比較少。(以上食評都只係個人感受唔肯定係有用以上嘅材料,如果店家見到我呢篇食評希望可以解答我睇下有冇錯,始終小弟對拉面認識唔太深。)服務服務就普普通通都係帶入座,落單,之後上菜就冇咩嘅特別對客人例如好歡迎佢又或者係有啲特別對待等等。用餐環境成間餐廳嘅設計都比較日式不過整體鋪面就比較細所以坐落個位都有少少迫夾。餐廳位置餐廳嘅位置都係啲小巷仲要行樓梯落去,不過餐廳內嘅塗鴉都能夠吸引到人過去睇。eg:Total $227(連加一)中等價位================

中午放飯時同朋友去食飯諗唔到食咩咁啱見到呢一間野就入咗去試

1️⃣九味醬油湯拉麵 $88
2️⃣極上白湯拉麵 $118

用餐環境

餐廳位置

eg:Total $227(連加一)中等價位

• 特級白湯拉麵(大)
2021-03-31 92 瀏覽
好耐都無出街食拉麵,, 因為個胃唔係太舒服食唔到太油ge野,, 又好多拉麵ge湯底雖然好濃好好味, 但都相對黎講比較油...所以都真係好耐無出街食拉麵le間其實係我個friend話想食,, 我本身諗住怕油就叫小食, 不過去到見到個menu,, 有芫茜,, 睇相個湯仲好似幾清咁就咁就試下,, 點知好有驚喜!我叫ge係芫茜醬油湯拉麵,, 真係多芫茜,, 而且唔油,, 好好味味道啱啱好,, 入味之餘唔會食到你覺得食完要搵野飲朋友叫ge係海體醬油湯拉麵都好好味, 最中意佢將舊肥肉同D麵分開,, 湯好清甜,, 唔油而肥肉就算淨係食瘦ge部份都唔痴牙, 好好味其實仲另外叫左客餃子同大根, 不過掛係食已經無影相。以依家拉麵店黎講le間真係唔叫貴,, 叫4樣野4樣都好好味, 而且比起其他鋪頭佢多D小食,, 又唔係樣樣都好貴, 2個人一人一客麵+2個小食 $300以係le個地段真係幾OK
所以都真係好耐無出街食拉麵

味道啱啱好,, 入味之餘唔會食到你覺得食完要搵野飲

朋友叫ge係海體醬油湯拉麵
而肥肉就算淨係食瘦ge部份都唔痴牙, 好好味
海體醬油湯拉面

其實仲另外叫左客餃子同大根, 不過掛係食已經無影相。

以依家拉麵店黎講le間真係唔叫貴,,
叫4樣野4樣都好好味,
以係le個地段真係幾OK
題外話/補充資料: 個入口都真係有D難搵 Lol
2021-03-27
海體醬油湯拉面
  • 柚子漬大根
2021-03-29 80 瀏覽
🍜特級白湯(小) $88😋:8/10有另一個大啲既就$118真係好大碗下🤣都幾多人叫小都唔係話特別細 即係正常size湯底幾濃但唔會油膩味道啱啱好 又唔會太咸!幾欣賞佢啲竹旬係有用黑椒調過味幾特別 都幾好食叉燒好軟身 幾嫩滑下🐖味道都唔錯~🍜醬油清湯拉麵 $88😋:7/10呢個湯比雞白湯更清滲出淡淡既醬油味唔算濃味 不過飲落會覺得係舒服非重口味人士可以揀呢個🤣🥟林隆臣餃子 $48😋:6/10呢個係自家製既餃子都係正常日式餃子既質素😂可以試下其他小食 冇咩特別👅總結:想食雞白湯拉麵既時候會翻兜呢間🥴叉燒真係幾出色~似係慢煮既!濃豬味又嫩滑😛同埋麵條都幾彈牙😋不過食完過左陣會覺得有啲口渴😂飲多幾杯水先走🤫佢仲有個鯖魚湯底好吸引~有機會下次試下😋🤔呢間位置都幾隱蔽雖然佢都係地鋪黎係要行條樓梯落一層左右咁❣️有收加一服務費🍜🥟🍜🥟🍜立体派Ramen Cubism💸價錢:人均~$120📍地點:中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫
特級白湯(小) $88
🍜特級白湯(小) $88
😋:8/10
有另一個大啲既就$118
真係好大碗下🤣都幾多人叫
小都唔係話特別細 即係正常size
湯底幾濃但唔會油膩
味道啱啱好 又唔會太咸!
幾欣賞佢啲竹旬係有用黑椒調過味
幾特別 都幾好食
叉燒好軟身 幾嫩滑下🐖味道都唔錯~
醬油清湯拉麵

💸價錢:人均~$120

📍地點:中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫
特級白湯(小) $88
醬油清湯拉麵
今次又係行山前一條友去食拉麵,揀左呢間立体派。嗌左辣味濃厚白湯拉麵同雞翼。個拉麵睇落好似好辣咁,但其實無睇落咁辣,不過亦有可能係我食得辣所以先唔覺辣😂個雞翼勁失望,好淡而無味,好似無醃過淨係淋左啲汁上去咁,絕不推介呀!