2018-12-12
晚飯時間嚟到神戶屋日韓放題,當然要先來一客日式刺身,呢度非常有派頭,平時去迴轉壽司店或日式餐廳,都是一小碟上枱的,這裏夠氣派是一大盤地上枱,級數即刻升呢,師傅將刺身擺設得似盆景,刺身和沙律菜堆砌得美輪美奐,旁邊放支花襯託在冰山之上,成功吸引眼球又增加食慾! 厚切三文魚色澤通透又肥美,松葉蟹鉗大隻咬落啖啖肉,象拔蚌又白又滑夠鮮美, 激巨赤蝦晶瑩通透夠誘人。為左留番個肚試多D款式,所以減少飯量,只叫了一款牛油果軟殼蟹壽司, 牛油果咬落果香味濃,營養價值又高,上面有卜卜脆嘅蟹子倍增口感,裡面炸軟殼蟹香口美味!若果預先訂座,入座時店員便會給一張三選一的點菜單, 三選一有產地直送海膽刺身、空運直送生蠔、韓國雪條可選,我這次選了產地直送海膽刺身,海膽非常肥美,一陣淡淡的海膽鮮味讓人齒頰留香。 期間限定二選一乃入座即送的贈品, 1-4人選一個, 8人以上可選二個。有日本和牛壽喜燒、韓式芝士部隊鍋可選,我喜歡芝士便叫了芝士鍋,鍋底除芝士外, 仲有午餐肉, 火腿, 腸仔和蔬菜, 另外再叫左牛柏葉、響鈴、海蝦、海硯、窩筍。牛柏葉吸左有些許微辣既湯汁更能刺激味覺, 爽脆好味,食完一口又一口, 海蝦、海硯夠鮮
期間限定二選一乃入座即送的贈品, 1-4人選一個, 8人以上可選二個。有日本和牛壽喜燒、韓式芝士部隊鍋可選,我喜歡芝士便叫了芝士鍋,鍋底除芝士外, 仲有午餐肉, 火腿, 腸仔和蔬菜, 另外再叫左牛柏葉、響鈴、海蝦、海硯、窩筍。牛柏葉吸左有些許微辣既湯汁更能刺激味覺, 爽脆好味,食完一口又一口, 海蝦、海硯夠鮮味,沾上豉油伴著吃更可口, 窩筍大大片都好有口感, 響鈴將鍋底的精華盡數吸去,食起來特別滋味。
飲品和甜品可以到雪櫃自取, 荔枝烏龍茶有濃濃既茘枝味。士多啤利雪條有微酸既乳酪味, 啱哂食飽左既胃,香芋雪糕吃起來也很香。