2005-11-05
去旺角入KT貨,漫無目的去了雅蘭搵食,見新開有7折,就入去試下。我o地叫了個二人套餐,先o黎個鮮魚酸湯,湯料有楊桃、菠蘿等生果粒,幾得意幾清新,不過我覺得酸味不足。碌林蝦原來係用魚露煮,食唔到魚露鮮味,只覺味道好鹹。蝦肉普通唔爽又唔諗,不過可以連蝦殼都可以食埋。香茅豬扒-將豬扒切成一塊塊,買相唔錯。豬扒較諗唔夠鬆化,香茅味亦唔夠濃。本來餐有香草蜆肉天使麵,但係我o地轉o左軟殼蟹撈檬,軟殼蟹炸得幾脆。另外用佢主打的魚露來撈檬,所謂主打的特制魚露,有兩款一款帶鹹味另一款就帶酸味,其實與其他越南菜館的魚露差不多。還有一碟蒜蓉炒野菜不過不失啦。甜品係椰汁羔有咖啡味同班蘭味,因為有椰汁我冇食,而老公就話煙煙韌韌幾好食,尤其是咖啡味好香濃。另外老公仲叫了杯芒果芝麻smoothies,好有鮮芒果味,不會只飲到過甜的糖水味。原來只是menu上的食物先7折,我o地個二人套餐就冇得折。
還有一碟蒜蓉炒野菜不過不失啦。
原來只是menu上的食物先7折,我o地個二人套餐就冇得折。