2007-05-07 22 瀏覽
星期六(5/5) 和女友到此食晚飯果時因為時間尚早, 所以唔洗等位我們被安排坐在最入帶位的小姐同我地講話個半鐘交枱叫左蝦沙律, 越南春卷, 牛柳粒紅飯或者出面多人等位啦叫佢地加水, 要叫好多次先加到(最幣就係加一杯唔加另一杯)整體黎講, d 野食都係一般店員問在我地好多次d 野到齊未d 野到齊又催促我地埋單唉..... 咁樣點得架
星期六(5/5) 和女友到此食晚飯
果時因為時間尚早, 所以唔洗等位
我們被安排坐在最入
帶位的小姐同我地講話個半鐘交枱
叫左蝦沙律, 越南春卷, 牛柳粒紅飯
或者出面多人等位啦
叫佢地加水, 要叫好多次先加到
(最幣就係加一杯唔加另一杯)
整體黎講, d 野食都係一般
店員問在我地好多次d 野到齊未
d 野到齊又催促我地埋單
唉..... 咁樣點得架

2007-05-07 33 瀏覽
約了朋友傾計,目的地是雅蘭商場,對這裡幾間食肆的印象都一般,選了這裡,純粹因為外表看來這裡地方最好,坐得最舒適。有多款午市套餐價錢由四十幾至六十幾,還可以叫一百元上下的二人餐。不想等,也不想搏,就要了個蝦湯喇沙。蝦湯呈橙色,如果是蝦油的關係,真的是不得了,喝落當然不是那回事。淡淡的,椰汁味多於一切,只能就不很差,稱不上好;湯底淡,當然連幾粒豆卜都沒有吃頭,也是淡淡的;配料有幾隻蝦,雖然是基圍貨,都算是新鮮的了;碗底的雞肉,淡而無味,反而不少的芽菜及一撮金不換更討好;底不是油麵也不是米粉,而是金邊粉,都不腍及幾煙韌。朋友的焗軟殼蟹天使麵也不錯,以為製作需時,才沒有叫。侍應招呼好,有禮貌又快手。連飲品埋單一百蚊,幾便宜。雖然是日吃到的食物,水準不過爾爾,不過至少可以給我們一個幾舒適的環境坐個多小時,都算是不錯。

侍應招呼好,有禮貌又快手。

2007-04-18
好多年前朋友告訴我越式魚露叫"碌冧",一直沒法印證。最近發現了以此命名的餐廳,便邀請朋友來試試。環境不錯,服務也週到。餐牌非常精美,還有套餐、廚師推介,都很吸引。菜式賣相精緻討好,奈何味道較簡單而偏淡,吃不出甚麼特別。頭盤小吃選了青木瓜雞絲沙律,但它最後才上桌。青木瓜不失爽脆,雞絲也不太鞋口,汁應該有少少甜酸,但可能不夠多,而且多沉底,即使我不顧禮儀(在這樣的裝潢之下總要顧及的)把材料混和,感覺還是太淡了。個人很喜歡喝湯,見餐牌上的價錢不太貴,照片卻是十分吸引,便點了大蝦酸湯,上桌時我卻是愕然再愕然。首先是其份量,用四方布甸杯盛載,同上的蒜蓉包比碗面還要長;本想與友人分享,但真不好意思分每人"兩匙"。其次是與照片不符,照片上的湯是奶白色的,但我的卻是清湯模樣;隨即再取餐牌翻看,發現這另一本餐牌上的照片,名字以貼紙改正了是海龍王湯之類。既已上桌無謂浪費,而且也不想掃興,故沒有找侍應解釋更換。這大蝦酸湯,也是很清淡的,雖有蝦兩隻,但都吃不出甚麼鮮味。主菜是炒墨魚片豬頸肉。這個味道總算好一點,雖然不是很突出,而且墨魚片和豬頸肉都算爽口。另外點了軟殼蟹檬粉,軟殼蟹軟淋淋的一點不脆,檬粉即使伴了

另外點了軟殼蟹檬粉,軟殼蟹軟淋淋的一點不脆,檬粉即使伴了魚露,還是不夠惹味,或是我們用錯了魚露?

還點了三色冰和南越來了兩杯飲品,算是這晚最滿意的。

用手機拍的照片很模糊,見諒-
2007-04-07 12 瀏覽
o加o厘雞(火局)飯:買相好靚。白飯底,面頭是青o加o厘,有少許芝士。雞肉一般啦。椰汁味重,(火局)得幾香,我們叫了少辣還是幾辣的!雞絲凍蒙:雞絲不錯,好瘦但略不夠味。菜的份量好足夠,有生菜,青瓜絲,蘿蔔絲。蒙都是一般平常的越南蒙粉,沒有黏在一起已經很不錯了。魚露幾好味,如果再酸一點更好。這裡味道幾好,環境也不錯,但身在旺角價錢就略貴喇。

這裡味道幾好,環境也不錯,但身在旺角價錢就略貴喇。
2007-03-30 11 瀏覽
我食日周圍去食越南嘢,今日去到旺角,好辛苦咁搵到間越南嘢食,之前去過越興園食,嘢食麻麻地,去左一次就無去lu,今次去碌冧,又幾ok喎.又係兩女仔,食既嘢唔多~菠蘿蝦羔炒飯:好特別既上枱方式,用菠蘿載住d飯係正常既,但係呢,佢地再點著火酒膏熱住個飯,好細心.個飯味道都幾好,不過我太愛食菠蘿喇,如果可以再多少少菠蘿,咁就perfect.食越南嘢,當然唔少得我的最愛-->越式春卷:最鍾意用生菜包住春卷食,呢度既春卷好脆,好香口,生菜都新鮮,ok.魚醬炒野菜:呢個ma,有魚的鮮,但唔腥,各位怕魚腥味的朋友都可以試試.

又係兩女仔,食既嘢唔多~

2007-03-30 13 瀏覽

又係兩女仔,食既嘢唔多~

2007-03-10 5 瀏覽
我地去左食dinner叫左水晶蝦卷,水晶軟殼蟹卷(唔係咁好食)唔記得果個叫青x蟹(普普通通,無咩特別)乳鴒(好食)青口(硬的)海皇湯(都ok既)燒烏賊(勁硬)火焰芒果(幾好味勝左d芒果夠甜)加喱豬扒飯(幾好食主要係d豬扒)波羅蝦膏抄飯(都幾好食,但係就太少)大頭蝦(d肉就幾好食既,不過d汁我就覺得麻麻地)d服務都幾好既有留意我地差d咩未黎,自己去跟進d人都幾有禮貌不過,我下次應該唔會再去因為總括黎講,我覺得d野食麻麻
我地去左食dinner
叫左水晶蝦卷,水晶軟殼蟹卷(唔係咁好食)
唔記得果個叫青x蟹(普普通通,無咩特別)
乳鴒(好食)
青口(硬的)
海皇湯(都ok既)
燒烏賊(勁硬)
火焰芒果(幾好味勝左d芒果夠甜)
加喱豬扒飯(幾好食主要係d豬扒)
波羅蝦膏抄飯(都幾好食,但係就太少)
大頭蝦(d肉就幾好食既,不過d汁我就覺得麻麻地)

d服務都幾好既
有留意我地差d咩未黎,自己去跟進
d人都幾有禮貌

不過,我下次應該唔會再去
因為總括黎講,我覺得d野食麻麻

2007-02-11 4 瀏覽
喇沙好味,湯底相當好。其他東西普通。鴨胸鵝肝好腥。蒜蓉包不夠脆。沙律淡淡地。
(非會員)
2007-02-03 4 瀏覽
來了這間餐廳數次, 每次均說要到OPENRICE讚一下, 但次次都忘了...今次終於記得!我吃過我的包括越式四拼, 蝦餅, 喇沙, 拉椰糕等等, 總括來說, 我覺得這裡的食物味道不錯, 更重要的是它的誠意, 店內用的碗碟, 上菜用的盛器都比一般餐廳特別, 但價錢又好合理喎! 此外, 我覺得這裡的菜式與一般的越南餐廳不同, 很有FUSION的味道, 值得推介!

2007-01-23 3 瀏覽
1 月23日今晚同朋友2 個人唔知食咩好, 係朗豪坊好似成日食, 於是就轉去雅蘭@@ 下有咩好食!! 因為係朗豪坊門口對面有個好大既牌係越法美食, 於是就決定黎試下!上到6 樓先望下menu 有咩食, 個待應好nice 咁介紹我地試下個2 人餐hkd188 唔算貴!套餐有牛肉清湯(我覺得個湯幾清, 好我胃口)蒜蓉包4 片(好香同好夠蒜蓉, 正)春卷(夠脆)蝦(幾香口)牛油炒什菜(一般, 冇特別)扎肉金邊粉(幾好味) 甜品- 椰汁糕(唔係幾好食)
1 月23日
套餐有
牛肉清湯(我覺得個湯幾清, 好我胃口)
蒜蓉包4 片(好香同好夠蒜蓉, 正)
春卷(夠脆)
蝦(幾香口)
牛油炒什菜(一般, 冇特別)
扎肉金邊粉(幾好味)
甜品- 椰汁糕(唔係幾好食)
2006-11-04 4 瀏覽
禽晚係第一次去食, 本來想食中國菜, 但唔係咁鐘意佢o地限時交"木台", 所以轉去食呢間. 叫左幾樣野, 全部都覺得唔好食. 有蝦多士, 係將隻蝦連法式麵包炸, 我覺得佢炸得過晒火, 好燶好熱氣.波羅蝦醬炒飯係冇味, 個波羅仲有d味, 可能係用得太耐, 唔好食.扎肉金邊粉又係冇乜味, 係可以話佢清清o地o既.越式四拼有水晶蝦卷, 雞翼, 牛肉蝦片, 春卷. 牛肉蝦片有好多油, 牛肉又好咸. 雞翼個炸漿好厚, 味道唔好. 水晶蝦卷睇到已經唔想食喇. 春卷我冇食, 所以唔知好唔好. 仲有咖哩牛腩, 係冇乜牛腩, 個咖哩好杰, 配碟上o既我相信係脆片o既物體好硬, 應該係擺到好耐, 一d都唔脆, 難食.3 個人其實都可以食得晒o既, 但係到最後係碟碟都有淨, 真係覺得食唔落. 埋單差唔多300蚊, 我覺得超唔抵lor. 食完唔知食過d乜咁.

叫左幾樣野, 全部都覺得唔好食.

扎肉金邊粉又係冇乜味, 係可以話佢清清o地o既.

2006-10-22 3 瀏覽
今晚第一次食,覺得好合口味.二人套餐.188.- 有蛋花鮮魚湯, 夠清新, 香芒春卷,炸得好香口,將芒果燴入再炸, 蒜茸包, 麵包好軟而外脆,蒜茸好入味. 蒜茸炒野菜, 一些草菇比較salt D.越南地雞, 一般.扎肉湯金邊粉, 好好味.份量夠二人.最後有千層糕.
今晚第一次食,覺得好合口味.二人套餐.188.-
有蛋花鮮魚湯, 夠清新,
香芒春卷,炸得好香口,將芒果燴入再炸,
蒜茸包, 麵包好軟而外脆,蒜茸好入味.
蒜茸炒野菜, 一些草菇比較salt D.
越南地雞, 一般.
扎肉湯金邊粉, 好好味.份量夠二人.
最後有千層糕.

2006-10-22 21 瀏覽
三個人. 昨晚吃過了日本野, 又不想吃中國菜, 來到雅蘭六樓, 沒有甚麼選擇下來了這兒.越式四拼(每樣僅兩件):炸雞翼: 頗油膩, 內裡又不太熟.春卷: ok吳知咩卷(半透明粉皮包著蝦, 米粉及菜): 一定要點魚露才有味道牛肉(放在蝦片上):冇咩特別波蘿蝦糕炒飯:份量不多, 但飯炒得幾香, 配料有波蘿粒, 蝦仁, 肉鬆...咩越式湯河: 河粉好快索晒湯, 又碎晒, 配料有扎肉, 鴨胸和魚片, 魚片幾爽幾彈牙, 整體好清淡.環境服務一般, 冇咩理由再來.
越式四拼(每樣僅兩件):
炸雞翼: 頗油膩, 內裡又不太熟.
春卷: ok
牛肉(放在蝦片上):冇咩特別
環境服務一般, 冇咩理由再來.
(非會員)
2006-09-30 4 瀏覽
點左"軟殼蟹卷(冷食)",魚露炒野菜,北越蜆湯同埋大蝦酸湯,仲有菠蘿蝦羔炒飯。軟殼蟹卷用左佢地專門既魚露都係覺得淡。魚露炒野菜都ok,不過真係好雜菜咩都有d..有d似餸尾北越蜆湯同埋大蝦酸湯,兩個湯都唔好飲,入面無咩料..北越蜆湯仲有d似飲緊魚露好咸。菠蘿蝦羔炒飯就唔錯,幾特別,因為點住火上。甜品點左芒果黑糯米同埋煎香蕉芒果黑糯米都ok..唔太甜...煎香蕉有d怪怪地咁間野入面d位坐得唔係好舒服,反而舖頭出面既位ok不過我地食得唔好飽囉..真係食埋個甜品先叫飽d

軟殼蟹卷用左佢地專門既魚露都係覺得淡。
魚露炒野菜都ok,不過真係好雜菜咩都有d..有d似餸尾
北越蜆湯同埋大蝦酸湯,兩個湯都唔好飲,
入面無咩料..北越蜆湯仲有d似飲緊魚露好咸。
菠蘿蝦羔炒飯就唔錯,幾特別,因為點住火上。
甜品點左芒果黑糯米同埋煎香蕉
芒果黑糯米都ok..唔太甜...煎香蕉有d怪怪地咁

間野入面d位坐得唔係好舒服,反而舖頭出面既位ok
不過我地食得唔好飽囉..真係食埋個甜品先叫飽d

2006-09-30 8 瀏覽
行街行到都唔知食咩好,行過見到好似幾吸引,咁就入黎試我地話兩個, 個waitress就帶我地一直行,行到店既最入果張台, 開頭覺得環境都ok,冇咩特別, 不過當走既時間先知, 原來坐出面係嘈好多家兩個人叫左: 炸春卷賓海,軟殼蟹凍蒙,同海鮮海皇湯- 炸春卷賓海(HK$50左右):春卷兩條,好食,非常熱,不過所謂既賓海就麻麻地,得5塊, size似嘉頓威化餅一半咁大,有D唔抵- 軟殼蟹凍蒙(HK$50左右): OK好食, 軟殼蟹都係非常熱,D凍蒙點魚露好好味, 上碟時, Waiter有禮貌地介紹兩支魚露(藩切魚露,自己覺得好似豉油, 另外一支自家整既就好清,有少少酸,正)-海鮮海皇湯(HK$60): 好味,上菜時, 先點火o係椰青既外圍,之後由佢坐熱, 湯料有:蝦,魚,..仲有楊桃,入落有椰青味同酸酸地,都OK. (除椰青外,仲有一碗比你再添飲)
行街行到都唔知食咩好,行過見到好似幾吸引,咁就入黎試

兩個人叫左: 炸春卷賓海,軟殼蟹凍蒙,同海鮮海皇湯