今日朋友帶我去吃好野♥她說這間食燒肉好正。要一早訂位先得。這間小店位於大角咀,唔難搵!這間平民店不算大間,已經坐滿哂人。難怪要一早訂抬。*所以記住一定要訂位,見到好多人摸門釘。太FULL了💁叫左三樣野:霜降一口牛🐂4oz $98:一睇 雪花紋,就知佢有多嫩!😍放係岩石上燒一燒,肉汁即流出。再燒一燒,將肉汁鎖住!變色就食得 😋好正!放係岩石上面燒,好好玩!😸西班牙黑毛豬🐷豬頰肉 8oz $238:大大舊,放落去燒。油脂流出。燒到佢表面有少少脆身。沾上餐廳自家製的 柚子醬汁,將黑毛豬更能調出!肉質煙韌,口感豐富!😋呢個好味! 美國頂级牛小排 🐂 8oz $248:雪花紋 分佈平均。不用燒太久,肉質非常嫩滑!肉味重😍不要忘記加$30升級定食:湯,飲品,紫菜飯,甜品,菇類(必食)燒完肉,放菇落去燒,菇🍄🍄完全吸收哂肉汁精華!😋大愛!最後甜品DIY:綠茶雪糕自己將茉茶粉與水稀釋。按照自己喜歡既程度加水。然後加落雪糕球上。好簡單!😺綠茶味好重! 劃上一個完美句號!♡
今日朋友帶我去吃好野
♥她說這間食燒肉好正。要一早訂位先得。

這間小店位於大角咀,唔難搵!

這間平民店不算大間,已經坐滿哂人。
難怪要一早訂抬。
*所以記住一定要訂位,見到好多人摸門釘。
太FULL了💁

叫左三樣野:

霜降一口牛🐂4oz $98:

一睇 雪花紋,就知佢有多嫩!😍
放係岩石上燒一燒,肉汁即流出。

再燒一燒,將肉汁鎖住!變色就食得 😋好正!

放係岩石上面燒,好好玩!😸

西班牙黑毛豬🐷豬頰肉 8oz $238:

大大舊,放落去燒。油脂流出。

燒到佢表面有少少脆身。
沾上餐廳自家製的 柚子醬汁,將黑毛豬更能調出!
肉質煙韌,口感豐富!😋
呢個好味!

美國頂级牛小排 🐂 8oz $248:

雪花紋 分佈平均。不用燒太久,肉質非常嫩滑!肉味重😍

燒完肉,放菇落去燒,菇🍄🍄完全吸收哂肉汁精華!😋大愛!

最後甜品DIY:綠茶雪糕
好簡單!😺綠茶味好重!

劃上一個完美句號!♡

2018-04-07 167 瀏覽
It is a small restaurant in Tai Kok Tsui.  Just ten minutes walk from Mong Kok MTR station but easy to miss it if you don't pay attention.This is how it looks, so watch out!The menu they strongly recommended.If you come during lunch hour, the price is at discount.Ordered two kinds of Wagyu (premier beef).On the left is 'one-bite of beef' and the right is 'US prime short ribs'I liked the one-bite beef more,as it's grease melts just right and still juicy and chewy. The short ribs are not as savour

I liked the one-bite beef more,as it's grease melts just right and still juicy and chewy. The short ribs are not as savouring, and the fat was just too much to me.
2018-04-04 144 瀏覽
今日同屋企人去咗石一燒食飯,叫咗豬梅肉同埋霜降一口牛,肉質好好食,用好特別嘅鐵板黎燒,唔會燒焦又好香,成個set配飯、飲品、湯同埋甜品。超級大滿足。😋😋😋😋
介紹一間都幾隱世既高汁燒肉店😋😍😍首先入到間舖頭已經覺得個裝修好靚好日本feel😳😳我地嗌咗幾樣野食再加燒肉 每樣野食都好高汁好啱我口味🤪🤪🤪 個芝士薯條夠多芝士同汁 唔會唔夠味😖 然後有得單點 軟!殼!蟹!🦀🦀唔特別鍾意食海鮮既我淨係對軟殼蟹同蠔情有獨鍾🤣🤣🤣 佢個蟹點埋佢d醬食真係好正🤭🤭 啲蟹應該即叫即整 個殼好脆🤧🤧 有時有d地方整定個殻會林咗啲無咁好食 所以佢真係整得好好😆😆到個燒肉🌝🌝 佢地有教我地點燒同燒幾耐為之最好 燒到岀面冇乜血點佢汁食😳😳👍🏻 唔會太乾仲有肉汁而且夠味goodgood🤭 可以話係香港食過咁多燒肉之中佢係數一數二🤧😖 到最後我地都唔知 原來會送反個雪糕做甜品🍮 最搞笑係係佢比個抹茶粉你自己溝淋上個雪糕到 淡啲定濃啲 自行選擇🤤🤤 啱曬我呢d又想玩又想食既人🤪🤪🤪 呢間真心推薦大家trytry🌝🌝🌝👍🏻👍🏻👍🏻高質高質😆😆😆
介紹一間都幾隱世既高汁燒肉店😋😍😍
首先入到間舖頭已經覺得個裝修好靚好日本feel😳😳
我同朋友胃口唔大,加上又食左少少野,所以反而享受慢慢燒下,傾下計,點左一口牛及牛小排,都好好食,係兩種口感,真係好食熱石上會加左洋葱,牛肉亦附帶少少菇,兩樣都好食,個人好欣賞呢間店,其實可以就咁比一塊熱石加d鹽比你就算,但小店好好,其實d小小菇同洋葱燒起黎都好食,特別係d菇。佢有個特調鹽比你,牛肉好食就唔洗要汁,少少鹽都夠,我地甚至連鹽都好少用到期間可能我地真係燒得太慢或者技術唔好,石頭上結左唔少焦,員工又好好人幫我地換,換完之後又無火,又要換多次,其間每次換,員工都會再加少少洋葱同菇,我地都好唔好意思,舊石又重不斷拎來拎去,但同時又見到佢地嘅態度。*餐有跟個綠茶及雪糕,係綠茶同雪糕分開,一個set咁serve, present得幾有心,唔係跟餐比個杯裝雪糕你就算,比綠茶粉你自己調再加上雪糕,唔係話要幾好味嘅綠茶或者雪糕,反而係個種堅持,好好**牛肉可以單點,或加多少少錢變餐,會包括湯,沙律,飯及餐飲甜品**店舖位置不大,但員工服務超級有善,就算好忙都堅持為你介紹一兩句,**雖然我地無法跟到員工建議燒嘅分鐘,因為入面會唔熟,但自己燒下玩下傾下等佢熟都幾有樂趣*

2018-02-25 2306 瀏覽
烤肉的方式可說是各色其色,有炭火烤、鐵板、網燒等等,以石板來烤肉亦是選擇之一,但在香港並不常見。石板燒肉的特點是石板受熱均勻,在燒烤過程食物能形成誘人的金黃色,而且食物內的水份卻不會過份流失,能保有食物的柔軟度。參考了餐牌後,我們點了一份豬梅肉和一口牛,另外還升級了極級岩石燒定食,包含了沙律、味噌湯、飯、雜菇拼盤、日式甜品和飲品,相當豐富啊!點餐不久後,滋滋作響的石板上場了。店員在上菜時會預先介紹烤肉的時間,好讓我們更好掌握肉的熟成程度。一口牛的四面燒熟之後,再輕輕多燒一下,熱騰美味的一口牛不需到點的醬汁已足夠美味,一口牛肉汁香甜,口感不錯,而且油香四溢,伴飯吃簡直是一流。來自日本的豬梅肉,放在石板上滋滋作響,口水也一應而出,豬梅肉的香味不錯,只是肉味略淡,我發現,稍稍點一下海鹽,豬梅肉的鮮味立即提升,味道極佳。隨著烤肉附上了四款醬汁,當中的黑松露和柚子胡椒醬最特別。沙律菜亦足夠爽脆,面上的蟹籽令沙律更香口感更好呢。再來就開始烤菇了,香菇本來水份不多,所以我會沾一下水再放上石板燒。香菇表面燒得金黃,內裡水份亦得以保存,香口之餘水份飽滿,相當美味。當然不小得叫來一杯甜美的飲料,用啤酒杯盛

隨著烤肉附上了四款醬汁,當中的黑松露和柚子胡椒醬最特別。
沙律菜亦足夠爽脆,面上的蟹籽令沙律更香口感更好呢。

當然不小得叫來一杯甜美的飲料,用啤酒杯盛裝檸檬茶既有風味又大杯。
大角咀舊區因租金較一般區份便宜,吸引了不少大小食肆進駐其中,近年成為了一處覓食的好地方,但大都只集中於某幾條較暢旺的街道上。今次來到鐵樹街富多來新邨一帶,平時比較少到這一邊,雖然地處較偏僻,但原來小區內亦有不少日式食店和餐廳,而其中一間石烤燒肉專門店,門外搶眼的黑白色燈箱,很有日式小店味道,吸引了筆者的注目。望望店外的餐牌,小店主打岩石燒肉,日本和牛、澳洲和牛,日木活性水飼育豬、西班牙橡果級黑毛豬,澳洲羊扒和各款海鮮皆有供應,正是麻雀雖小,五臟俱全,而且價錢一點也不貴,按重量一份份的點大都只是百多元有交易,以日式燒肉店來說,價錢算很貼地,遂決定入內一試。店內面積不大,雖只有五至六張枱左右,但又不會覺得太逼窄, 裝修簡樸中帶點日式西餐的風格,環境亦算舒服,小店就是有著這種特別的風味。我們點來了一份澳洲和牛牛板腱,一客日木活性水飼育豬梅肉,還加了錢轉為套餐定食,另外加一份一口甜薯作為餐前小食。一口甜薯,一般的日式食店大都以蒸煮處理這種日本小紫薯,而這裏的大廚卻以天婦羅做法,將小甜薯裹上薄薄脆漿炸脆,入口先酥脆後粉甜,番薯香十分濃郁蜜甜,比一般的天婦羅番薯片還要好吃,頗有驚喜。套餐定食包括沙

一口甜薯

迷你沙律

套餐定食包括沙律、味噌湯、菇盛會、飯素和日式甜品。先登場的迷你沙律細細碟,以羅馬生菜加上青瓜、車厘茄和蟹籽,拌上日式芝麻沙律醬,入口鮮爽滿有芝麻香,清新開胃。
味噌湯

味噌湯熱辣辣濃度剛好,先暖暖胃也很不錯。
澳洲和牛牛板腱 / 菇盛會 / 日木活性水飼育豬梅肉

岩石板烤爐 / 澳洲和牛牛板腱 / 菇盛會 / 日木活性水飼育豬梅肉

澳洲和牛牛板腱

澳洲和牛牛板腱,澳洲和牛裁成小小正方塊,厚度剛好,賣相Cutie,網狀的脂肪分佈均勻,以岩石板燒熟,石板的高溫可立即封住肉汁,油煙味減少了,動聽的吱吱聲伴隨著濃濃肉香散發開來,生熟程度更可由客人自己控制,燒得外焦內嫩,肉汁豐盈,牛味濃郁,簡單的以岩鹽和黑胡椒調味已很美味,配上微甜的牛肉燒汁又是另一番風味。
日木活性水飼育豬梅肉

澳洲和牛牛板腱 / 日木活性水飼育豬梅肉

日木活性水飼育豬梅肉,店員介紹這款豬是以特別方法飼養,肉質柔嫩,燒至八成熟已可食用,入口果然一點豬羶味也沒有,油香鬆軟,如不知道還以為在吃牛肉,配上黑松露和自家調配的柚子胡椒醬汁,清香中帶刺激,惹味醒胃;用來佐上放滿紫菜芝麻的飯素同吃,更覺味美。
菇盛會

澳洲和牛牛板腱 / 菇盛會 / 日木活性水飼育豬梅肉

菇盛會裡有著幾款不同的菇菌,用來佐著肉類一起燒熟,同時吸收了肉汁和油份,食落又香又多汁。
Organic Chocolate Stout

從食物質量到店員招呼,這小店都是合格以上的高質,而且有著多款不同的清酒、紅白酒和手工啤酒供應,適合三五知己一起聚會;加上定價貼地,性價比頗高,雖然交通不算太方便,但仍很吸引,我們都已在籌備下次跟小店的約會了。
2018-01-23
3 分鐘 (堂食)
一口甜薯
迷你沙律
澳洲和牛牛板腱
日木活性水飼育豬梅肉
菇盛會
2018-02-21 125 瀏覽
連續幾天的寒冷天氣,已經吃了好幾天火鍋。剛巧經過石一燒,看到食客正在享用石頭燒,看著也感到美味溫暖,二話不說就要吃! 美國頂級牛小排 $148+極上岩石燒定食 20日本活性水飼育豬梅肉 $98+極上岩石燒定食 20店名石一燒,真的名乎其實是在石頭上燒。服務員先端上一個用炭燒熱中的石頭,喝著味增湯,吃過醍胃鮮嫩沙律,服務員端出食物上枱之時,石板就剛好熱透,可以燒肉了。牛小排及豬梅肉都點了八安士的份量,肉件切得均勻,大細及厚度都好適合放上石頭上燒。脂紋分布平均,肉質軟腍,燒時已散發出肉香,油脂燒香帶出油潤感,肉味更羶香。加上茹菌,沾上一點點岩鹽或柚子鹽,更香更濃郁。白飯舖上了紫菜絲,軟綿煙韌中帶點脆口,再夾著肉塊一起咀嚼,口感豐富,味道滿足!

$148+極上岩石燒定食 20
日本活性水飼育豬梅肉 $98+極上岩石燒定食 20

日本活性水飼育豬梅肉

2018-02-01
日本活性水飼育豬梅肉
2018-02-12 88 瀏覽
今晚有朋友帶我去小區食好嘢!一開始冇咩特別expectation,食落真係正喎! 石一燒,緊點石燒啦… 一嚟就畀4款醬料,有黑松露😚,牛肉汁,柚汁,海鹽😘,見到都開胃,尤其係大大坺嘅黑松露,唔駛錢咁!小鮮肉們嚟啦,我哋點咗豬脥肉,豬腩肉,牛小排,一口牛;嘩!賣相一流👍,好心急塊燒熱嘅石頭上枱呀!一到就急不及待,放落去燒。原來石燒比鐵板燒好,因為石燒唔駛好多油都唔黐底,唔駛驚鑊撈,真燒得暢快。味道呢?又鮮又嫩口😍,肉汁豐盈,外焦內軟,無得頂!唔介紹人去咁得呢!最後點個憤怒鳥, 顧名不一定思義,唔係炸鴨,係唔同炸發嘅炸雞,炸到一粒粒爆炸頭咁樣。因為係啱啱炸起,唔好味都唔得啦!本身味道好夠,當然可以點下枱上嗰4醬啦!我作嘅,憤怒鳥四醬,哈!小區有小區風味,大家不妨去試啦!想唔到嘅驚喜!
小區有小區風味,大家不妨去試啦!想唔到嘅驚喜!

2018-01-19
1K
2018-02-05 90 瀏覽
朋友今晚帶我去了這裡食飯,位置可能唔係太就腳,亦因為咁佢先至可以用呢個價錢食到呢個質素嘅美食,餐廳雖然一見就可以望見所有座位,但亦差不多座滿,咁當然都係識食嘅朋友啦!這裡主打係燒,不過係用石板燒,燒熱後嘅可板再放上肉,用石板嘅熱力將肉燒熟,感覺就好似旅行時到個嘅燒肉店差不多,但這裡更細心係石板下重有火燒住塊石板,另佢保持住石板一定嘅熱度,讓食客可以慢慢欣賞美食之餘唔會太急就將所有嘅肉一次過上板燒!今晚當然要一次食佢個二人分量嘅16oz 和牛盛會(三品)$698,已經係二人份量,當然已經包了個個沙律,味噌湯,前菜,茹盛會,飯素同日式甜品,先上沙律清新一下口腔,上面淋滿了醬汁入口時夠晒味道,而味噌亦好有在日時嘅味道感覺!前菜嘅小吃有三款款式選擇,芝士雞,海葡萄,一口炸雞粒,個人較喜歡芝士雞,入口肉質嫩滑加埋有香濃嘅芝士味道,真係唔錯!另外個海葡萄夠晒清新絕對係可以降低一下今餐嘅熱氣!主角上枱,木板上放了三種不同嘅牛,一望就知好味,係牛肉上嘅雪花紋就知道,有澳洲和牛牛肩胛、澳洲和牛牛板腱、同日本和牛,放在石板時間不要太長大約20秒,入口肉質嫩滑軟熟,完成感受到當中和牛嘅肉質比較其他兩種肉質肥

主角上枱,木板上放了三種不同嘅牛,
一望就知好味,係牛肉上嘅雪花紋就知道,有澳洲和牛牛肩胛、澳洲和牛牛板腱、同日本和牛,放在石板時間不要太長大約20秒,入口肉質嫩滑軟熟,完成感受到當中和牛嘅肉質比較其他兩種肉質肥美,夠晒肉汁,口感十足!
而其餘嘅澳洲和牛,本身較厚身,加上充滿脂肪,所以燒大約30秒左右就啱啱好,入口味道充滿好香嘅牛肉味,加埋個飯素真係一啖肉一啖飯,咁就可以由啲飯吸一吸和牛嘅肥膩,兩者中和入口,正!加埋啲菇盛會同和牛一起燒,爽口彈牙嘅菇將石板上和牛剩下嘅油脂吸收,入口時份外入味!

最後加埋一個日式甜品
又係一個完美嘅晚餐選擇!
2018-02-05 1527 瀏覽
經常過大角咀食宵夜,今次身痕想食晚飯試下,早早地過左去行下睇下有咩好食平時好少行過富多來新邨,今日專登過睇睇下!原來都有唔少日式同西餐廳天氣涷,食下燒肉最有feel,同朋友入左黎呢間石一燒裝飾同風格唔算太日式,但有日式擺設餐廳都提供唔同種類既酒,紅白酒少不了最鍾意個支武士頭既WHISKY,超靚!!FAMILY ISNT ALWAYS BLOOD!!!!有一塊好meaningful既牌,睇落幾靚,雖然內容唔係match,但放埋一齊幾靚餐廳地方唔算大,但係都整齊,而且坐落唔會太逼太窄,小店既感覺特別好餐廳好多燒肉,每樣都好想食,同朋友揀左一陣要左一款牛同一款豬食燒肉唔飲酒唔夠有feel,所以都點左兩支酒!見到餐廳有款幾得意既手工啤,同朋友一人揀左一支,一濃一淡,仲有一款最淡,但怕冇乜味呢款京都啤酒偏重麥味,最濃個支有D似黑啤,味道上唔錯的燒肉未黎,先食住前菜飲住湯先! 麵豉湯夠熱,好好飲!沙律份量唔多,純粹有野攝下口,夠新鮮夠爽甜說時遲那時快燒肉都到了,左邊係豬梅肉,右邊係牛小排,睇見佢既正花紋就流哂口水!!每款肉都有兩種sauce俾你調味,豬肉有黑松露,同一個帶辣柚子醬油而牛就係鹽,同埋

天氣涷,食下燒肉最有feel,同朋友入左黎呢間石一燒

裝飾同風格唔算太日式,但有日式擺設

餐廳都提供唔同種類既酒,紅白酒少不了

最鍾意個支武士頭既WHISKY,超靚!!
FAMILY ISNT ALWAYS BLOOD!!!!

食燒肉唔飲酒唔夠有feel,所以都點左兩支酒!

呢款京都啤酒偏重麥味,最濃個支有D似黑啤,味道上唔錯的

燒肉未黎,先食住前菜飲住湯先! 麵豉湯夠熱,好好飲!
沙律份量唔多,純粹有野攝下口,夠新鮮夠爽甜

每款肉都有兩種sauce俾你調味,
豬肉有黑松露,同一個帶辣柚子醬油
而牛就係鹽,同埋蔥醬汁

烤爐小巧,上邊預先加熱左石板,下邊有個小小既爉燭火
將肉放上去,微微既糍糍聲,漂出黎既油香味真係令我流哂口水

本身餐廳既飯夠香夠熱,加上紫菜同芝麻食落特別香口好食
而燒肉配白飯,超正!,油香十足,非常滿足!

都講下兩款肉,豬梅肉,比平時食開既豚肉味道有點淡但好鬆軟,兩種醬汁我鍾意柚子醬油!
因為佢有柚子既清新之餘仲有辣,感覺好有趣,尤其辣柚子一樣,係一個唔錯既新體驗

牛肉方邊冇得彈!!! 牛肉本身脂肪網紋夠靚,燒出黎肉質又腍又香又多油脂,冇得頂!
牛肉我都係唔太鍾意用特別既醬料,用鹽已經夠哂好味

燒到咁上下等D肉既油出左就可以燒菇了~
菇都比較新鮮,唔會有怪味,食落又香又多汁

食完之後原來跟餐會有甜品送! 係一舊日式既福餅雪糕

食落其實同雪米糍差唔多,但佢既皮更厚,但我超鍾意呢隻質感!
煙煙韌韌幾好咬口,入邊係朱古力雪糕,食落唔太甜,好好味

今晚餐飯唔算貴,比起黎,兩支手工啤仲貴

舊區小店黎講,餐廳質素唔錯,味道好,出菜快
2018-02-02 1103 瀏覽
近排天氣咁凍梗係想食啲熱辣辣嘅食物, 加上約咗朋友去行奧海城, 醒起之前有朋友推介過喺富多來邨附近嘅石一燒, 今晚一於去試下。由商場行過來只係需要五分鐘, 嚟遠見到門口有個燈箱就好易揾到。 店舖面積不大,只可容納五至六張枱左右, 裝修簡樸帶日式居酒屋風格,環境舒服,適合三四個朋友歡聚。由於座位不多,建議來的朋友都係預先約就最穩陣。我們先來一道簡單沙律和味噌湯,新鮮蔬菜配上沙律醬料美味可口, 味噌湯清清地味道不過不失,同朋友邊食邊講都唔錯呀。傾下傾下, 看到店員捧著兩盤主角出場就已經未食先興奮, 我們分別點了每份4安士的美國頂級牛小排,霜降一口牛, 西班牙黑毛豬去油豬頰肉同日本活性水飼育豬腩肉。賣相精緻吸引, 份量亦相當足夠,醬汁分別有松露醬,柚子汁,海鹽同牛肉汁。最鍾意食霜降一口牛的肉質豐富, 油脂分佈均勻,入口即溶 ,配上松露醬口感特別美味。岩石燒發出的滋滋聲亦令現場環境氣氛熾熱,吸引埋前面張枱都點埋同一份,呵呵。最後我們加多一客"憤怒鳥", 原來係色彩豐富嘅炸雞肉, 都係第一次見,好玩好食美味。綜合而言, 店家食材新鮮,食物用心主理,價錢公道唔貴, 侍應服務殷勤有禮, 下次一定會再

味噌湯

綜合而言, 店家食材新鮮,食物用心主理,價錢公道唔貴, 侍應服務殷勤有禮, 下次一定會再返嚟幫襯。

2018-02-01
味噌湯
因為朋友介紹而決定過來試這家店,地方是稍為遠一點點,但在星期日夜晚能得到一點寧靜悠閒,也很值得。餐廳主打是石頭燒,有別於以前的西式餐廳stone grill, 這裡的石小一點而且有gas爐一直加熱,不怕石頭變冷。一行3個女生點了牛板腱4oz,牛小排4oz,橡果級豬頰肉4oz,帶子+虎蝦等來燒,另外再加了釀雞翼(芝士蘑菇味)和配了2份升級套餐(有飯,沙拉,菇片等),十分飽。 肉類質素很好,配上sea salt, 其他汁十分好吃,而且價錢真的不貴。雞翼的款式也很少見,絕對值得一試。當晚人客不多,不會有被趕住走的感覺,而且女店員十分貼心,她要在廚房忙,但她仍會不斷來加茶,關心石板會否不夠熱,要否加洋蔥等,比起之前我去吃旺角的炑X韓燒,明明沒限時又把帳單丟過來,點不夠2個烤肉套餐(但有點其他熟食)又不想給我們開2個爐等服務態度,我絕對更願意再來這家遠的小店。
  • 釀雞翼
  • 牛板腱
  • 豬頰肉
2018-01-29 90 瀏覽
好耐之前有聽朋友係日本食過用石燒嘅用,又係剛剛係呢頭做完嘢,見到openrice有呢間,就決定食呢間。經過上次不快回憶,都係好好認真搵嘢食。都唔算難搵到,係奧海城行過去好快,好彩有google咋(/ω\)唔知點入手揀嘢食,店員好細心介紹每款食物,都有推介,我地兩個人叫咗牛同豬。加20元原有一個set,有飯湯沙律,幾抵喎牛板腱正,放上去每邊煎30秒就ok,一口咬落去感覺入口即溶。雖然有啲肥,但真係好味。我自己覺得唔駛再加鹽或點豉油,佢係石上面已有小小鹽同胡椒,其實都幾夠味。豬頰肉我第一次食,覺得好特別,佢唔會肥,而且小小QQ,唔會係鞋個種。我自己幾喜歡呢份豬,出邊好少見有得食豬頰肉。兩份都係4安士,我地已經好飽,每人唔駛200,又有得燒下燒下咁,不錯。

加20元原有一個set,有飯湯沙律,幾抵喎

2018-01-28 362 瀏覽
之前看到網上介紹已經想吃多時,這晚終於一償所願,吃過這頓美味岩石燒,完全可以用驚為天人、無可挑剔來形容,更覺得自己來得太遲了,有相逢恨晚的感覺,現在想起那些美食仍然念念不忘,要透過相片再三回味。第一次吃岩石燒,心情好興奮!看看餐牌,圖文並茂,目不暇給,有多款肉類選擇,牛肉、和牛、豚肉和羊肉的不同部位都有,也有輕量和標準份量選擇,重點是價錢非常親民。此外,亦有海鮮類、湯鍋、沙律和小食等。飲品選擇也極多,除汽水果汁外,更有手工啤酒、日本酒、紅白酒、香檳等多種酒類,想必岩石燒配酒一流吧!餐廳環境設計簡約,柔和的燈光加上動聽的日本音樂,令人感覺舒適。店員親切有禮又殷勤,服務態度極佳,奉上食物時會誠懇地作介紹,也會細心地講解燒肉的步驟,值得一讚。我們加錢升級至極級岩石燒定食,包飲品、沙律、味噌湯、飯、菇盛會、日式甜品。飲品好大杯,飲到吃光所有東西仍未喝完,不用怕燒肉會口乾了。在等岩石燒好送上枱時先吃個沙律和喝碗湯,時間預得剛剛好,一吃完和喝完岩石爐便準備好,不用呆等。最意想不到是沙律及湯都好有水準,絕不因為只是前菜而馬馬虎虎,沙律菜有不少,塊塊都好翠綠新鮮又爽脆,還有新鮮多汁青瓜和小蕃茄,更有很

飲品好大杯,飲到吃光所有東西仍未喝完,不用怕燒肉會口乾了。
最意想不到是沙律及湯都好有水準,絕不因為只是前菜而馬馬虎虎,沙律菜有不少,塊塊都好翠綠新鮮又爽脆,還有新鮮多汁青瓜和小蕃茄,更有很多很多蟹籽,淋上大量芝麻醬,十分惹味而開胃。
味噌湯味道濃郁,不會過咸,湯質很好,不會像出面用湯粉沖只有味精味。

主角霜降一口牛、西班牙黑毛豬豬頰肉(橡果級)出場,賣相無得頂!血色好紅好鮮,油花分布非常均匀,件件都是雪花狀,簡直是一碟藝術品。而且雖是輕量,但份量都蠻多的!

長形的黑色岩石上預先放有洋蔥,將肉放上石,不消一會已聞到陣陣香味。我發現用石燒肉較不易燒燶、黏底和彈油,石上溫度較平均穩定,而且更能鎖住肉汁。
一口牛肉質超鮮嫩,極度juicy多肉汁,牛味十足,吃完真的齒頰留香,非常正!
豬頰肉肉質超爽嫩,每一啖都充滿油香,口感一流,十分滿足!

牛肉配以自家醬汁和自家鹽,豚肉則配柚子胡椒汁和黑松露醬。好佩服這店連醬油調味都是一絲不苟,絕不欺場。自家醬汁好出色,沾在牛肉上令層次再昇華。柚子汁好清新,與豚肉十分搭。黑松露醬味道濃,令豚肉充滿陣陣黑松露味,超正。
醬汁好味到我不停拌飯和菇吃,最後差不多被我沾清光了。

菇盛會挺大碗,有很多種菇類,包括大啡菇、磨菇、白菇、鮑魚菇。燒過一陣肉後,待岩石上沾滿油就是燒菇的好時機,菇吸了肉的油香,非常美味,菇味亦好出而且多汁。

白飯也相當美味,灑滿脆脆的紫菜令味道更有層次也增添口感,烤肉送白飯一流。

日式甜品是tiramisu 大福,出面好少食到,tiramisu 味夠濃,而且皮好煙韌,甜度適中,相信不嗜甜的人都會喜歡。

最後我們二人吃得飽飽的竟然合共只需三百二十幾元,如此優質而用心的製作,比出面有名的烤肉店更高質素,真是物超所值!這間充滿誠意的小店,絕對是滄海遺珠,真心地覺得如果沒曾吃過這店簡直是一大損失,好想快點再去吃一頓,一定要多多支持。