2020-01-11 44 瀏覽
係朗豪坊睇完戲 ,見有啲肚餓 ,係附近搵返之前食過一次既泰國菜 .係朗豪坊隔離朗晴坊2/F叫真心泰國菜館 ,其實呢棟大廈 ,基本全部都係食飯地方 . 有時黃金時間仲要大排長隆咁上去食野 ,所以先信得過呢度d野食係吾差 . 呢間泰國食店 ,真心好味 👍🏻環境非常之有泰國特色之外 ,上一次黎都係叫呢個泰國椰菜苗 炒咸魚.呢隻菜苗炒泰式非常好食 爽口 而且味道清甜 必食之一 另外係肉碎生菜包配飯 平時叫開係肉碎生菜包🥬 今次見到呢個係菜單上比較優惠 同埋平時我都會配白飯食呢個 所以正正岩曬我口味 😂夠飽肚 又好食 呵呵~~~記得黎飲椰子水。好甜 好香既椰子味 感覺去完泰國旅行感覺返曬黎 😂最後,不能少的甜品🍮😎

呢隻菜苗炒泰式非常好食 爽口 而且味道清甜 必食之一

最後,不能少的甜品🍮😎
2020-01-10 29 瀏覽
原本約咗朋友食泰式午餐,點知佢遲到,變咗泰式下午茶,算係因禍得福,佢既下午茶餐都幾抵。這間小店有很多泰國店員,幸好其中有些是懂廣東話的,今次可以食到正宗泰式食物。另外這店的裝橫很特別,感覺很有泰國風格。踏入門口剛好三點有下午茶我哋叫咗個泰式菠蘿炒飯,跟咗一杯海底椰青檸梳打,菠蘿炒飯甜甜的,配有很多肉鬆,用料很足。海底椰味濃郁,整體很好飲。跟餐的是細杯一點的,左邊個杯就係啦,不過跟餐價很便宜。因為我喜歡飲嘢多過食嘢,所以我另外叫咗一杯菠蘿紅毛丹青檸梳打,獨立叫係大杯好多,裏面有三大粒紅毛丹,好好飲。呢頭食完我己經好期待下次再嚟食多次咁抵嘅下午茶!因為唔想食太大份正餐,所以另外散叫2碟小食。首先要叫一個菜,我們選了泰式炒介蘭,因為怕辣所以我叫咗無辣味的。和中式炒法是有一點分別,不同風味也不錯。另外叫了小食泰式炸蝦餅,每件蝦餅都大大件,熱辣辣的上枱,配着甜酸醬一起吃。

踏入門口剛好三點有下午茶

呢頭食完我己經好期待下次再嚟食多次咁抵嘅下午茶!

2020-01-10
下午茶
2019-12-26 31 瀏覽
今天在油麻地上班,🤓聽朋友說這間泰國菜挺好吃的😋就和他一起來試一試味道。🤔整間店的裝潢設計都泰國風的裝飾。老闆娘是泰國人員侍應也是泰國人👍🏻😎我們一共點了三樣食物和兩杯飲品。一份巜真心招牌炒飯》,一份《乾炒海鮮河粉》,一份《蒜蓉椰菜苗炒咸豬肉》,一杯椰汁紅豆冰和一杯椰汁😆。巜真心招牌炒飯》煱氣十足飯不會太硬。材料十足,有雞粒丶芋頭丶肉松丶雞蛋丶等,口感十足👌👍🏻《蒜蓉椰菜苗炒咸豬肉》咸豬肉非常香口,椰菜苗鮮嫩😍《乾炒海鮮河粉》河粉炒得不會太干,有魷魚🦑蝦肉丶蟹柳等海鮮。
《蒜蓉椰菜苗炒咸豬肉》咸豬肉非常香口,椰菜苗鮮嫩
2019-12-11
午餐
2019-12-19 20 瀏覽
久不久約老友聚會,談談近況,也交換市場情報和彼此公司的生意狀況,寒天飲雪水,點點在心頭。老友會面,找間可多坐一會的,一定是樓上舖,選了附近的泰國餐廳。餐廳環境很有泰國傳統色彩,然而,我們只打算聚一聚,簡單點些食品便算。套餐最實際,有飲品和甜品。友人點的泰式豬頸肉炒公仔麵,微辣的味道,非常醒胃,加了三色椒和洋蔥,很惹味,豬頸肉切成幼條,幾香口,公仔麵炒得乾身。我的泰式咖喱海鮮配白飯,有青口,魷魚,魚柳,蝦和帶子,洋蔥,蔥等,咖喱汁香而不辣、配白飯十分合適。友人喜吃蒜蓉包,遂點了一籃,烘得非常香脆,牛油香和蒜香兼備,吃不停口。友人飲品選了椰汁紅豆冰和我的青檸可樂,不過不失。甜品是椰汁糕,都讓友人獨享。感謝好友的手信,希望大家都工作愉快,也不忘多往外遊,放眼世界。

2019-12-15 22 瀏覽
同朋友嚟旺角行街,行完街肚餓,朋友話想食泰國嘢,於是我哋嚟咗呢間真心泰國菜餐廳。餐牌有唔少二人套餐,我哋揀咗其中一款價值三百幾蚊,分別有冬陰功椰汁雞湯、西蘭花炒鮮蝦、肉碎生菜包同埋炒貴叼配雞肉。冬陰椰汁雞湯份量唔少,用料都幾豐富,少少辣,程度可以接受,作為開胃嘅前菜係唔錯嘅選擇。西蘭花配鮮蝦,雖然唔係典型嘅泰國菜,但係勝在健康,賣相唔錯。至於碎肉生菜包,就係最值得推介嘅一道菜,小小辣仲有啲肉汁保留,用生菜包住識食過癮,真係有泰國風味啦。最後炒貴刁,泰國餐廳必選,食完確保飽肚,香濃嘅花生仲有啲鮮蝦,再配埋雞肉口感層次豐富夠晒滿足。嘢飲方便,點左紅豆冰仲送埋甜品椰汁糕。

嘢飲方便,點左紅豆冰仲送埋甜品椰汁糕。
2019-12-14 32 瀏覽
今日放假同朋友周圍搵嘢食, 意外地喺朗豪坊隔離見到呢間泰國菜館, 所以就走咗去試下, 竟然好有驚喜。生牛肉湯河湯底香濃, 牛肉嫩滑,最緊要係食完唔會覺得口渴, 如果想要多啲蒜頭,可以同待應講, 佢哋非常親切。手撕雞湯河之前都會擔心d雞肉會唔夠嫩滑,黎到時好有驚喜, 雞肉又嫩河粉又滑, 仲有好多炸蒜片,令我非常滿足。燒豬頸肉外脆內嫩,非常juicy,一份唔夠我地3個分,食完仲想加多1碟, 豬頸肉同魚露, 真係天作之合。炸蝦餅屬必食之選, 外脆又夠厚身啖啖蝦肉, 最緊要係新鮮熱辣, 無可抗拒。紅棗茶一般情況我好少會叫紅棗茶飲,但跟餐只係加5蚊,值得一試,不會太甜,濃度適中。下次出開旺角,一定會試埋其他食物。

紅棗茶

下次出開旺角,一定會試埋其他食物。
2019-12-02
2019-12-11 601 瀏覽
最近天氣轉冷,除了吃火鍋,火辣的泰式食物也是一個好選擇。毗鄰朗豪坊的泰國餐廳,便方便我們享用晚餐後去看電影。酸辣海鮮湯(細)($83)是首選,除了因酸辣可令身體暖和,還因這裏的酸辣用料十足。味道清新香辣,內有海鮮和菇,配飯吃十分暖胃。如覺得太辣,配甜飲品或馬拉盞飯汁可中和辣度。海鮮有魷魚、青口、蝦,還有蟹柳條,喝完整碗湯,底下可看到大量香料、辣椒和少量薑塊。馬拉盞通菜併豬頸肉配白飯($86)。很多枱的食客都單點這個套餐。炒通菜鑊氣十足,很多食客都單點一碟菜,而我則喜歡加上豬頸肉和飯,因連飲品會更划算。如點其它小菜,一碟飯已足夠兩人吃。最愛其飯汁,有濃郁的馬拉盞味道。醃酸辣扎肉($79)帶來火辣的口感,常到泰國的友人說這是正宗的泰辣。辣度十足,扎肉厚切,所以能嚐到扎肉軟中帶實的嚼感。配大量新鮮的拌菜,非常大碟。套餐的飲品選了菠蘿紅毛丹冰(小杯)(套餐+$5),紅毛丹的味道與荔枝相似,菠蘿粒放入紅毛丹中,一口吃下,兩者的酸甜交雜,同時嚐到兩款水果的果甜。套餐連甜品,是椰汁大菜糕和椰汁西米糕。十分喜歡這個椰汁大菜糕,大菜糕爽中帶實,上半層是加上椰汁的大菜糕,下半層是透明大菜糕。不只在外觀上看

馬拉盞通菜併豬頸肉配白飯

醃酸辣扎肉

甜品

套餐連甜品,是椰汁大菜糕和椰汁西米糕。十分喜歡這個椰汁大菜糕,大菜糕爽中帶實,上半層是加上椰汁的大菜糕,下半層是透明大菜糕。不只在外觀上看到兩層不同顏色,同時有兩層味道。至於另一款西米糕,頂層是軟甜的椰汁,底層是爽滑的西米粒。從這兩款小小的甜品也看到店主的心思。
題外話/補充資料: 加一服務費
2019-12-10
馬拉盞通菜併豬頸肉配白飯
醃酸辣扎肉
甜品
2019-12-09 326 瀏覽
很久沒接老婆放工,今晚給她一個驚喜! 帶她到旺角吃泰國菜,餐廳裝修很有特色,全天花都是彩色繽紛傘,老婆都讚賞我,今晚選擇餐廳她很喜歡。餐廳位於旺角朗豪坊戲院地下,旁邊入口的朗晴坊,如果不熟路未必找到。朗晴坊有幾間餐廳,看電影又可以吃到經濟晚餐必選之地。餐廳在2/F 全層。餐牌有很多飯,粉麵,湯,小食,小菜飲品,最吸引的一人晚餐套餐有10款(包飲品+甜品),午市都有套餐更超值單選食物餐牌用木製成,很有味道。老婆和我選了散叫,泰式菠蘿炒飯,泰式小食拼盤例牌,椰汁冰一杯。服務員落完點菜回來,說老板娘送我們多一杯飲品,問我們要加什麼飲品,我們選青檸汁,感覺超幸運 泰式小食例牌拼盤,有春卷2條開2,4件,蝦餅2件開2,4件,魚餅2件開24件,雞翼2件。份量很足!4人吃也可以。 蝦餅又厚又脆又彈牙!泰式魚餅比較大件,有冬陰功香味,生炸雞翼正常,春卷正常。泰式菠蘿炒飯,菠蘿3/2大小,約其6碗飯很足料有多粒腰果,肉鬆花生碎,提子乾,粟米,青口,蟹柳,大蝦,尤魚多件炒成,當然有菠蘿粒少量,非常惹味甜甜酸酸,黃薑炒飯好香,必吃! 我們2人食有點太過分了,但太好味我們吃完沒有浪費飲品正常,都很大杯,值得追
很久沒接老婆放工,今晚給她一個驚喜!

單選食物餐牌用木製成,很有味道。

份量很足!4人吃也可以。
小食拼盤

蝦餅又厚又脆又彈牙!

超厚蝦餅

泰式魚餅比較大件,有冬陰功香味,生炸雞翼正常,春卷正常。

泰式菠蘿炒飯

泰式菠蘿炒飯,菠蘿3/2大小,約其6碗飯很足料

我們2人食有點太過分了,但太好味我們吃完沒有浪費

飲品正常,都很大杯,值得追加,如果點套餐就是送的。

椰汁冰,青檸冰

椰汁糕忘了拍照

真心泰國菜餐廳由泰國人主理,廚師服務員收銀也是泰國人,老婆細心研究收銀應該係老板娘。

可能我們第1枱客所以送我們,吃完還有2件椰汁糕甜品送,真的很有誠意餐廳,真心泰國菜沒有改錯名,很善待客人

收盤清理亦很快,沒有待慢的感覺,服務很好
2019-12-09
小食拼盤
超厚蝦餅
泰式菠蘿炒飯
椰汁冰,青檸冰
  • 泰式小食拼盤
  • 炸蝦餅
2019-11-27 64 瀏覽
到旺角鬧市中吃晚飯,今天突然想吃泰菜,找到這家泰國人開的店去試,裡面裝滿很有味道,燈光暗暗的,擺放了很多傘子在天花。☂️☂️餐牌很特別,很像一本硬皮書,林林總總的食物可選。點了一個生菜肉碎包白飯餐,送甜品和飲品,份量可能夠輕食的我倆,生菜很新鮮配上炒香的肉碎很搭配,而且微微辣味很過癮。🤗🤗再點了一個細冬陰公椰汁雞湯,店員說不會辣,原來是較為酸酸咸咸的口味,蠻有特色的味道!😋再來不少得的泰式串燒,豬牛各三串,配上沙嗲汁,豬肉嫩滑,牛肉有彈性有口感!🤤最後一個椰汁糕配上椰汁冰,充滿泰意的晚上☺️

最後一個椰汁糕配上椰汁冰,充滿泰意的晚上☺️
  • 串燒
2019-11-24 74 瀏覽
今日去左旺角幫朋友攞野,上網訂左兩件蛋糕,特登約左去旺角交收。攞完蛋糕有啲餓,去左食lunch。真心泰國菜館,泰式風味餐廳,餐廳裝修幾有泰式氣氛,員工都講泰文感覺好正宗啊。假日上到黎都有lunch set,價錢好抵食。我叫左冬蔭公海鮮泡飯,另外加點一個小食,叫左香燒豬頸肉。泡飯配上冬蔭公湯,飯粒吸哂冬蔭公香味,椰香輕輕加上酸甜香味,海鮮好鮮甜唔會有雪味。份量好多,好滋味。豬頸肉燒得香口又厚切,肉嫩有炭燒香。
2019-11-24 136 瀏覽
今天與友人前往旺角朗豪坊附近逛街,見到有個叫朗晴坊的地方裡面有間泰國菜,簡直是臥虎藏龍呀! 雖然是樓上店,但是整個格局,整個環境都非常有泰國的風情。連餐廳裡面的員工和老闆都是泰國人,非常傳統有特色。餐牌也羅列了各種菜式,應有盡有! 那杯椰汁,真的很濃! 絕對沒有溝很多水,又香又濃,真的很好喝!喇沙雞絲米粉,味道香濃而且雞絲非常多! 份量真的很令人滿意!超高性價比! 不得不提的是豬頸肉! 配上特調醬汁,那種烤出來的味道特別齒頰留香,而且醬汁酸甜辣辣的,食得非常過癮之餘又開胃,讓不得不一嚐再嚐。
2019-11-21 31 瀏覽
很久沒有去過泰國旅遊,非常懷念當地的美食,今天因為要探望媽媽,路過旺角區,想吃泰國的美食,便選擇了這裏。雞絲湯河$31湯頭清甜,河粉爽滑,雞絲嫩滑,份量都很多。在旺角區以這個價錢,有這個質素的河粉,算是非常超值。干炒雞河$42是即叫即炒,所以香氣四溢,而河粉爽口彈牙,配料除了雞肉,還有雞蛋和芥蘭,是當年在泰國街頭吃到的味道,只需加點辣椒粉和魚露,味道層次更加豐富。跟餐泰式黑咖啡$5,沒有奶但有糖,味道甘甜,和平常飲的咖啡味道有點分別,不過都算是另一個選擇。泰式芒果糯米飯$68芒果🥭清甜,而糯米飯是用黑糯米,所以有嚼勁而不太硬,加上是熱騰騰的,混合椰漿和芒果之後更加美味。

雞絲湯河$31

干炒雞河$42

泰式芒果糯米飯$68

2019-11-15 40 瀏覽
朋友說朗豪坊隔離的商場朗晴坊, 有一間正宗的泰國菜是泰國人主理的,喜歡泰菜的我不能錯過。 餐廳內的裝修充滿著泰國的風味餐牌內每一道菜色也有相片, 客人可以看到食物的賣相,十分細心。 我們order了酸辣泰式鳳爪, 炸軟殼蟹沙律, 無骨海南雞飯, 泰式海鮮炒河, 龍眼冰冰 及 青檸鹹檸梳打。酸辣泰式鳳爪~ 鳳爪爽滑酸辣度適中, 生菜青瓜紅蘿蔔絲份量十分多很足料。炸軟殼蟹沙律~ 軟殼蟹是原隻奉上的, 炸得很香口很鬆脆。無骨海南雞飯~ 雞皮爽滑彈牙, 雞肉鮮嫩令人食指大動。泰式海鮮炒河~ 海鮮炒河炒得很有鑊氣及惹味, 河粉與別不同 是闊身彈牙的。龍眼冰冰 及 青檸鹹檸梳打 擁有地道的風味 解渴非常。

炸軟殼蟹沙律~ 軟殼蟹是原隻奉上的, 炸得很香口很鬆脆。

無骨海南雞飯~ 雞皮爽滑彈牙, 雞肉鮮嫩令人食指大動。

龍眼冰冰 及 青檸鹹檸梳打 擁有地道的風味 解渴非常。

2019-11-14 34 瀏覽
我嚴重懷疑佢地開咗應該都超過10年,呢間係旺角嘅泰國菜,我諗我真係由細細個開始就食佢😂話說早幾日唔知點解好想食菠蘿炒飯,但而家啲菠蘿炒飯未必係原個菠蘿上,忍唔住就要去幫襯下,坦白講其實佢啲嘢唔算平,但勝在味道正宗,質量穩定,如果唔係都唔會開咗咁多年啦。餵泰國野一定要飲椰青同冬陰公湯,一間泰國餐館好唔好食就要睇佢個冬陰公湯好唔好飲,佢個冬陰公湯夠香辣上菜好快,我真係好Like泰式酸辣汁,配咩都咁好食,配生蝦刺身一流我本來都掙扎點炸物拼盤定沙嗲串,最後點左拼盤,開心d,呢個不過不失,夠熱夠脆之後點左兩樣野無影到相,咖哩軟殼蟹,我覺得唔夠大隻,有進步空間,定係我太貪心,但朋友話個汁好正,要打包😂最最後個菠蘿炒飯無令我失望,真心好食,菠蘿汁溝埋落啲飯度,無得輸😌埋單約$300/個,但真係飽到嘔咁劑😂

埋單約$300/個,但真係飽到嘔咁劑😂

2019-11-09 24 瀏覽
今日行開旺角,去左間泰式小館開飯,佢係朗豪坊隔離,不柱我仲係朗豪坊係咁搵,原來係隔離朗睛坊!上到去,佢似正宗泰國姐姐開既,裝修勁泰國,仲要瑟縮鬧市中,別有一番風味。我地嗌左個泰式蟹肉炒飯,同碳燒豬頸肉。蟹肉炒飯不如叫飯炒蟹肉,作為食客都覺得蟹肉多得過份,飯係炒到粒粒分明,唔好睇少佢得蟹肉蛋同飯,師父真係將呢個組合發揮得淋漓盡致,仲要超大碟,2個人都食唔晒。而碳燒豬頸肉上面好似落左少少孜然粉調味,爽口香脆,一人再嗌一杯野飲,姐姐仲送埋個小甜品俾我地,真係好窩心!