2020-06-11 37 瀏覽
想當年年青時代經常去旺角行街睇戲,這間泰國餐廳亦伴著我成長多個年頭,相隔多年再來這餐廳,帶給我很多回憶裝修依舊不變,保持泰國舊有風格,最喜歡天花用上色彩鮮艷油紙傘裝飾,牆上滿佈泰國畫象,很有置身泰國的感覺年少時最愛龍眼冰,味道依舊,滿滿龍眼,正泰式炒通菜夠鑊氣,有點辣,令人開胃燒盧魚每次去泰國都會吃,鋪滿很多鹽去燒烤,不用其他調味料,燒出來原汁原味燒得剛剛好,肉質很嫩滑,不夠10分鐘,已經KO 成條魚,太好味紅咖喱豬肉足料香濃紅咖哩, 豬肉夠爽口新鮮,惹味十足每次來到,都帶來好多年少嘅回憶,滿足我味蕾和心靈既感覺

年少時最愛龍眼冰,味道依舊,滿滿龍眼,正

泰式炒通菜
夠鑊氣,有點辣,令人開胃

燒盧魚

紅咖喱豬肉
足料香濃紅咖哩, 豬肉夠爽口新鮮,惹味十足

每次來到,都帶來好多年少嘅回憶,滿足我味蕾和心靈既感覺

2020-06-09
  • 龍眼冰
  • 蝦醬炒通菜
2020-05-28 42 瀏覽
疫情前同朋友一齊去食嘅,琴日經過諗番起呢間泰國菜餐廳。餐廳內裝潢都幾有風格,天花版有好多好靚嘅遮,五顏六色,墙上面嘅畫作都好靚,好有泰FEEL,係泰廟同佛像等等。雖然位置唔係好大,不過都影相不錯!
雖然位置唔係好大,不過都影相不錯!
2019-10-01
10 分鐘 (堂食)
2K
2020-05-25 53 瀏覽
今日下午放假~去左旺角搵野食!最後揀左呢間泰國餐廳👍🏻因為過到去都差唔多2點,冇咩人,我哋可以自由揀位,但揀左都凍嘅位,店員好好,佢知我地覺得凍,幫我地調左去一個冇咁凍嘅位👍🏻 值得讚呀!我地2個女仔 叫左以下食物Share:泰式魚蛋湯河($36)個湯底好濃郁,魚蛋又彈牙!Yummy!泰式炒貴刁($56)炒得好惹味呀!份量亦較多~3個人食都得呀~菠蘿紅毛丹青檸梳打(跟餐+$10)、椰汁紅豆冰(跟餐+$10)泰式椰汁西米糕($56)又係我favour! 椰汁好香!食多幾舊都唔厭呀!泰式芒果糯米飯($68)啲飯係紫米,所以有啲硬,但都ok嘅🤗哈哈,今個lunch超滿足!📌店名:真心泰國菜館📍地址:旺角砵蘭街215號朗晴坊2樓
今日下午放假~去左旺角搵野食!最後揀左呢間泰國餐廳👍🏻

我地2個女仔 叫左以下食物Share:

泰式魚蛋湯河($36)
個湯底好濃郁,魚蛋又彈牙!Yummy!

泰式炒貴刁($56)
炒得好惹味呀!份量亦較多~3個人食都得呀~

泰式椰汁西米糕($56)
又係我favour! 椰汁好香!食多幾舊都唔厭呀!

泰式芒果糯米飯($68)
啲飯係紫米,所以有啲硬,但都ok嘅🤗

哈哈,今個lunch超滿足!

📌店名:真心泰國菜館
📍地址:旺角砵蘭街215號朗晴坊2樓
2020-05-15 43 瀏覽
下午係朗豪坊行完街,隔離朗晴坊有咁多餐廳,一於睇下有咩好食,見呢間泰國菜幾抵食咁就去咗。入面嘅裝修好有泰國feel,聽講係泰國人開!我叫咗個乾炒鮮魷河炒 $56佢嘅河粉係大片個種,好好食😍味道方面就比較重胡椒粉味,濃味啲。魷魚爽口,仲有啲菜,幾抵食~朋友叫咗香辣肉碎蛋飯$59辣椒好足料,超惹味,個辣味好過癮。份量真係超多,如果細食嘅朋友記得叫少飯!椰菜炒咸豬肉 $95夠鑊氣,啲椰菜好爽口,咸豬肉就比較硬身。抵食之選👍🏻

入面嘅裝修好有泰國feel,聽講係泰國人開!

我叫咗個乾炒鮮魷河炒 $56
佢嘅河粉係大片個種,好好食😍
味道方面就比較重胡椒粉味,濃味啲。
魷魚爽口,仲有啲菜,幾抵食~

朋友叫咗香辣肉碎蛋飯$59
辣椒好足料,超惹味,個辣味好過癮。
份量真係超多,如果細食嘅朋友記得叫少飯!

椰菜炒咸豬肉 $95
夠鑊氣,啲椰菜好爽口,咸豬肉就比較硬身。

抵食之選👍🏻
2020-05-04 60 瀏覽
去咁多次旺角,其實真係未黎過朗晴坊呢到食野,朋友話呢到有間穩世泰國菜好正宗又好味,所以就黎試下。入到黎真係好泰國風味,店員都係泰國人黎架~黎到泰國餐廳真係一定要飲泰式奶茶,泰式奶茶同港式奶茶真係完全唔一樣,我個人就比較鐘意泰式奶茶多d甜甜地😋小食叫左呢碟燒豬頸肉,肉質爽脆,配埋佢地自家制既泰式醬汁,一流👍🏻呢到晚餐會有set餐好抵食仲配埋飲品。呢個冬陰公炒公仔麵好泰國風味😋味道好濃好入味。而呢個本身係咖喱炒河,不過當晚無河粉就配左炒金邊粉好彩都好夾👍🏻最後仲會送埋甜品,好滿足☺️

入到黎真係好泰國風味,店員都係泰國人黎架~

呢到晚餐會有set餐好抵食仲配埋飲品。
呢個冬陰公炒公仔麵好泰國風味😋味道好濃好入味。

最後仲會送埋甜品,好滿足☺️
2020-05-03 49 瀏覽
泰國餐廳,一般都係傳統泰國裝修,這間最特色是掛滿彩色傘,好靚好有色彩。餐廳亦有入門口就探熱,而且叫我地用搓手。座位是隔行座,最多四人一枱。不知道是地點或最近疫情問題,有1人晚餐,真是好經濟就有得食泰國菜。要了一個一人餐,是泰式海鮮炒意大利粉,好新穎的泰菜。味道夠哂辣,炒得香口,海洋有蝦、青口和鮮魷,意粉爽口煙靱。食食吓都幾辣,餐是有甜品和餐飲的,杯冰凍三色冰好夠甜,爽哂。半隻燒雞,好香1咖喱的味道,燒雞汁是酸酸地,可能香料的味道,點了好像食到有冬陰功的味道,好好味。

2020-04-30 41 瀏覽
很久沒有吃泰國菜了,這次經過朗豪坊想起這家就決定上去吃個午餐😆。店舖冷氣充足,在熱熱的天氣上到去透心涼的感覺💕。💥泰國燒魷魚 HKD$68,一上菜就聞到陣陣香味🤤,燒過之後味道很香又惹味。份量還要是原條上碟很棒,配合酸辣醬汁來吃味道更香。💥紅咖哩雞飯 HKD$52,可以選擇雞/豬/牛,靜靜比較喜歡吃雞😆,雞肉肉質不會太韌。咖哩味道香濃,但味道又不會很辣,是BB辣的味道😋。💥鴨絲牛肉撈麵 HKD$49,可以同時間食到兩款肉類,不用心大心細選擇😆。味道雖然簡單,但挻惹味很飽肚的感覺。吃飯怎麼可以不飲東西呢?所以點了泰國西施椰青和青檸樂,既解渴又好飲😍,我們也吃到很飽呢。

2020-04-29
15 分鐘 (堂食)
2020-04-29 34 瀏覽
今日與朋友行朗豪坊,行完見附近有間泰菜餐廳,見到好像很吸引,於是今晚決定食泰菜。餐廳雖然不大,但裝修充滿泰式特式。泰式濕炒牛河我喜愛食炒河,因為這段時間食了多熱氣食物,所以揀了濕炒牛河,牛河除牛肉外,其它菜配料也有很多,有秀珍菇 、紅蘿蔔、粟米芯、介蘭、娃娃菜...等,完全將河粉蓋住了。濕炒牛河的與干炒河不同,干炒河最重要是炒得夠鑊氣及調味,而濕炒河則是調味的湯汁要夠味,而這個濕炒牛河就做到了這一點,所以令整個濕炒牛河非常美味。泰式黑椒燒牛柳飯牛柳份量比較多,廚師切開一件件,面上淋上黑椒汁,令牛柳帶著黑椒味,又入味又香口。酸辣脫骨鳳爪酸辣脫骨鳳爪是我食泰菜的至愛,配料也豐富,有娃娃菜、生菜、芫茜、蔥、紅蘿蔔、蕃茄、青瓜及洋蔥...等,鳳爪入口非常爽,酸酸辣辣辣的,醃得很入味又惹味。椰汁西米糕飯后還有甜品送,餐廳最後送了兩件泰式椰汁西米糕,椰汁糕裏面有一片片椰肉,令椰汁西米糕非常有咬口,很香椰汁及奶味,與煙煙軔軔的西米非常夾。

餐廳雖然不大,但裝修充滿泰式特式。

泰式濕炒牛河

泰式黑椒燒牛柳飯

酸辣脫骨鳳爪

椰汁西米糕
2020-04-25 36 瀏覽
自從疫情開始,大家就好小外出吃飯。好多時都叫外賣回來吃,又或者索性帶飯回公司吃。今日我並沒有帶飯,因為我想吃泰國菜。所以一到下午,我就跟同事一起去了最近我們的泰國餐廳,就是朗豪坊隔離的朗晴坊,真心泰國菜館就是在這兒。餐廳的擺設和裝飾都有濃濃泰國氣氛。最特別的事,是我們的位置對正餐廳的大貓,我指是裝飾擺設的大貓,哈哈。頭頂有很多傳統雨傘,很獨特的風格。我們分別叫了餐廳的濕炒肉片河,56元。泰式炒貴刁,一樣是56元。以及一個小食,泰式炸蝦餅,68元。先講濕炒肉片河,果然好夠濕,醬汁夠多。西蘭花紅蘿蔔等配菜都炒得剛剛好,爽脆清甜可口。河粉份量適中。河粉佈滿醬汁,非常易入口。泰式炒貴刁,就我比較喜歡。炒得比較亁身,又配搭上芽菜 ,令整碟增加口感,爽口的牙菜,的確為這碟菜增添色彩。旁邊有一小塊青檸檬,我猜想應該是可以自由讓我們渣取其中的青檸檬汁到麵中。微微酸酸的 ,增加了風味和胃口。啊,想一提的是,裡面有蝦,蝦仁爽彈可口。至於泰式炸蝦餅,更是我們至愛。外邊的炸槳不會厚,裏面的蝦肉好彈口,有彈性。再加上泰醬甜酸醬,整個味道好開胃。飲品當中的大樹菠蘿青檸檬梳打,這個好特別 。因為平時都好少會飲到大樹

飲品當中的大樹菠蘿青檸檬梳打,這個好特別 。因為平時都好少會飲到大樹菠蘿的梳打飲品。大樹菠蘿味道都好濃烈,感覺不像糖漿,很好飲。

另外亦都有加錢叫了一個椰青。

埋單兩位238元,吃飽飽又要準備繼續工作了。平均119元一個人。
2020-04-24
3 分鐘 (堂食)
  • 泰式炒貴刁
近期吹泰國風,梗係要幫襯下泰國餐廳!😆疫情之下 位置少左 但7:30黎到都唔使點等♦️必食!!串燒 $93/6串 (雞/牛/豬)其中兩款今次試左雞同牛!兩款都好唔錯!😋 有肉汁仲有個串燒醬一流!值得一試!♦️辣醬炒硯 $138 黎到份量都幾多,唔會話好辣但係香口!個汁配硯 送白飯一流,岩曬鐘意食海鮮嘅!👍🏻 抵讚😋♦️生蝦刺身 $166呢道菜就真係有啲失望🤢🤢食落去啲蝦唔太新鮮 淋嘅質地 同想像中爽口鮮甜嘅感覺有出入.... 可能季節性來貨麻麻 ♦️咖喱大蝦農夫包 $206 💡💡勁鐘意食泰國咖喱嘅我 梗係有嗌農夫包!農夫包特色就係脆嘅外層,入面就比咖喱汁浸死☺️ 諗起都覺得好治癒😋一切開個包漏曬啲汁出黎~ 汁係香濃有水準嘅 炸大蝦就不過不失~如果佢可以出咖喱軟殼蟹農夫包就更perfect池喇😝🤣 温提:如果食呢個可以嗌少個飯♦️炒通菜 $88一個字 好食!🤩🤪♦️珍多冰 $39只能說 佢真係好泰國重甜味😂 以我一個愛甜嘅人都覺得佢啲花奶太多甜得有啲誇張😂 如果你愛Thai milk tea 咁你應該都會鐘意!💡總結:食物水準高汁 服務都唔錯!值得一試😝✌🏻食完仲有椰汁糕甜品送😝 開心#nnevvy
近期吹泰國風,梗係要幫襯下泰國餐廳!😆
疫情之下 位置少左 但7:30黎到都唔使點等

馬拉盞通菜加辣
  • 泰式咖哩炒蝦
  • 蝦醬炒通菜
2020-04-10 42 瀏覽
今日到朗豪坊買東西,朋友告知旁邊原來有個朗晴坊的美食大廈,說上面有間泰菜不錯,今日大家都想食泰菜,一於上去試試。餐廳裝潢有特色。現在餐廳因疫情的關係,餐廳實施坐枱分隔,入餐廳前也要量體溫,桌與桌有充份的空間,讓客人食得放心。泰式鹽燒魚 $158最喜歡泰式的鹽燒魚,怎能不叫,泰式鹽燒魚需時25分鐘,烤魚一點不馬夫,份量足,打開後香氣撲鼻,魚肉質嫩滑,再蘸上泰式醬汁,風味十足。菠蘿紅毛丹冰 +$5生菜肉碎包白飯 $86肉碎辣度夠,香料豐富味道香濃,食得我們好爽好惹味,配上白飯再用生菜包,好滿足。泰式咖啡 +$5喜歡泰式咖啡的味道,別有一番風味。送甜品椰汁膏椰汁味極濃,甜度剛好不會膩。

餐廳裝潢有特色。

菠蘿紅毛丹冰 +$5

泰式咖啡 +$5
喜歡泰式咖啡的味道,別有一番風味。

甜品
椰汁膏椰汁味極濃,甜度剛好不會膩。

2020-04-01
甜品
環境好有當地泰國菜既感覺,有唔少座位,上菜速度快👍🏻.牛肉魚蛋湯河 $46有唔少肥牛,口感幾嫩、有牛香~魚蛋有一粒,好彈牙😋個湯底幾好味👍🏻河粉既質感幾好,幾滑,唔會痴住晒,而且份量好多!飽肚,40幾蚊好抵食👏🏻濕炒鮮魷河 $56都好大碟呀!!鮮魷新鮮爽口,同埋有好多唔同既配料,好足料呀😍味道好好!我同朋友都覺得讚👍🏻蝦醬炒通菜 $78幾好味,不過唔夠濃味,同埋份量正常,如果大碟啲會更開心🤣泰式芒果糯米飯 $68呢份都好大碟!好多芒果,而且好鮮甜💛好正呀🤤紫糯米飯好有咬口👍🏻高質呀!

環境好有當地泰國菜既感覺,有唔少座位,上菜速度快👍🏻

牛肉魚蛋湯河 $46

濕炒鮮魷河 $56

蝦醬炒通菜 $78

幾好味,不過唔夠濃味,同埋份量正常,如果大碟啲會更開心🤣

泰式芒果糯米飯 $68

2020-03-30 40 瀏覽
我很喜歡吃泰國菜,今次來到真心泰國菜館,餐廳設計循傳統泰式風格,門口設有酒精搓手液,環境乾淨衛生。我們叫了兩個午市套餐,冬陰功和泰式炸蝦餅。泰式生牛肉湯金邊粉色香味俱全,牛肉份量很豪爽,肉軟身又沒有筋。我們也點了泰式雜寶丸湯河,每碗$39送飲品,午市套餐真抵吃!套餐免費飲品之一是凍青檸茶,它用的茶不像平時的凍檸檬茶,茶味特別甘香。我們又加$5要一杯菠蘿紅毛丹冰,我喜歡兩杯飲品甜度適中,符合口味。兩個重頭戲來了,冬陰功湯裡有兩隻大蝦和很多秀珍菇~湯不太辣,酸味比較突出,十分開胃。泰式炸蝦餅熱呼呼,炸得鬆脆,配上泰式酸辣醬一流。總括來說,餐廳地點方便,同時午餐性價比高,真心不錯!

總括來說,餐廳地點方便,同時午餐性價比高,真心不錯!

2020-03-28 1018 瀏覽
有次旺角行下街想食泰國嘢,就上咗去朗晴坊上邊嘅一間泰國餐館度食,因為有朋友講過話呢間餐館裏面嘅都有部份泰國人,所以食嘅泰國菜都有返咁上下,入到去之後見到個裝修環境好靚,好吸引,坐低左之後Menu上有過百款餸菜俾你選擇,樣樣都好想食,最終我哋就揀咗一個辣椒膏炒飯,一個泰式炸軟殼蟹,泰式鹽燒魚,就呢三個餸我哋兩個人食,先講下佢辣椒膏炒飯,因為佢係第一個送到枱上的,一嚟到已經聞到好香,入口非常之咁好味,二想不到辣椒膏炒飯都唔會話係辣,反而係比較香口惹味,另外仲有少少配菜半碟,擺盤都好靚,呢個炒飯值得推介,因為真係好開胃會令到你胃口好好,然後就係泰式炸軟殼蟹,你都就有少少似避風塘軟殼蟹咁,但係佢唔係避風塘味,係啲泰式香料味,不過略嫌軟殼蟹唔夠多肉,可能唔係季節吧,不過整體都OK,最後一樣就係泰式鹽燒魚,呢款餸需要提前叫定,因為佢哋製作需要25分鐘,所以我哋一坐低已經睇中左呢個鹽燒魚走已經叫咗先,然後再慢慢選擇其他食物,條魚燒得好香,大大條,魚皮燒到脆卜卜不過正常呢啲鹽燒魚通常都係唔會食魚皮,只會食裏面嘅魚肉,所以魚肉滑溜溜,魚肉亦都好香泰國奄料味,因為佢哋係條魚個肚裏面塞滿左好多泰國香料去燒,所以魚肉都吸咗呢啲味,再配埋泰式酸辣醬,簡直一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後準備想買單嘅時候,店員就為我哋送上椰汁糕,入口唔算太甜,味道適中,真心值得推介呢間泰國菜館🙃🙃🙃

2020-03-24
10 分鐘 (堂食)
2020-03-27 29 瀏覽
今日約左個朋友下午茶咁岩大家想食泰國野就黎左位置好方便既朗豪坊隔離朗晴坊黎左真心泰國菜館都幾鐘意佢環境木檯木椅 好舒服空間感亦足因為大家都唔算好肚餓所以只係叫左兩樣食物炸蝦餅 椰菜苗炒鹹豬肉炸蝦餅有四件即叫即炸 熱辣辣廚師處理得非常好蝦餅好彈牙點埋泰式酸辣醬好滋味朋友都讚好好食椰菜苗炒鹹豬肉椰菜苗好新鮮好爽脆冇overcook鹹豬肉同椰菜苗好夾好惹味 食到唔停得口飲品方面我叫左龍眼冰味道唔太甜 處理得岩岩好龍眼好鮮甜 好大粒整體黎講食物選擇多 價錢合理值得一試

今日約左個朋友下午茶
咁岩大家想食泰國野