2014-12-16 865 瀏覽
之前經過這冰室幾次都好多人排隊以為這冰室應該幾好味點知=_=...因為未食過同見剛去時不算多人等便去試試吧叫了一個美國西冷扒意粉同蛋包海鮮飯午餐包湯,蒜蓉包,餐飲首先,而家已是冬天,但這冰室卻還開很大的冷氣-_-#就算佢上菜時是熱的很快便給吹凍了更何況食物來到時都不是很熱@@入到去 橫裝是滿漂亮的但一坐下去就知道他的位置都很窄,都很小。問題來了,侍應應該知道其冰室的狀況吧?但卻一次過上了整個午餐來-,-餐湯- 羅宋湯, 不過不失餐飲- 茶走, 個人認為可以滿些吧?主茶- 美國西冷牛扒意粉, 感覺太粉了my bf's餐湯- 忌廉湯, 因為唔鐘意菇類食品, 叫餐湯前都已詢問了侍應有無磨菇,侍應話係火腿....@.@ 但其實係火腿磨菇忌廉湯my bf's主茶- 蛋包海鮮飯, 不過不失因為這個是後上,飯還會暖的

之前經過這冰室幾次都好多人排隊
以為這冰室應該幾好味
點知=_=...
因為未食過同見剛去時不算多人等便去試試吧
叫了一個美國西冷扒意粉同蛋包海鮮飯
午餐包湯,蒜蓉包,餐飲
餐湯- 羅宋湯, 不過不失
茶走
餐飲- 茶走, 個人認為可以滿些吧?
美國西冷牛扒意粉
主茶- 美國西冷牛扒意粉, 感覺太粉了
蛋包海鮮飯

2014-12-13
2014-12-08 680 瀏覽
昨日星期日大約 12 點既時間,第一次到太子店既皇后冰室, 兩個人叫了兩個午餐,分別是羅絲粉及天使麵。 附送既蒜蓉餐包簡直係硬到不能入口,味道我也不作評論,因為只食一口都唔會再食,如果無估錯,應該係隔夜麵包(這基本既野都可以咁差,其他野我開始無乜期望)。另外其中一樣既天使麵, 也很難食,一來無乜汁,啲麵又軟淋淋, 簡直唔知食緊乜?後尾要求加汁至可勉強自己食晒佢~ 最嬲一樣野係叫了一杯熱朱古力,埋單時至知原來要加 $5? 但落單時侍應係無同我講過話要另加 $5~ 講真我唔係介意加 $5, 但如果咁既情況下比這 $5, 有被呃既感覺~~ 最後,我同我朋友傾計傾得最開心既時候,你地既侍應在沒有問:“有冇野其他要叫? ”既情況下,就遞張單過黎:"多謝你地幾多錢...." 咁即係叫我地比錢埋單走人?真係好想問:你地咩服務態度?? 我地食咁多間食店,都從未試過咁差囉!包括食物品質水平,餐廳員工服務態度… 我唔會再幫襯你地旗下任何一間餐廳(包括:雲來軒,Thunder Ramen “雷” 日式拉麵,泰城,1969 Kitchen One 大壹餐廳 及 Queen's Garden 皇后板石燒冰室)~
?真係好想問:你地咩服務態度?? 我地食咁多間食店,都從未試過咁差囉!包括食物品質水平,餐廳員工服務態度… 我唔會再幫襯你地旗下任何一間餐廳(包括:雲來軒,Thunder Ramen “雷” 日式拉麵,泰城,1969 Kitchen One 大壹餐廳 及 Queen's Garden 皇后板石燒冰室)~~~
題外話/補充資料:
2014-12-07
2014-12-06 744 瀏覽
因工作關係,來到旺角工作。午餐時間,十二時入座, 人流不算太多, 點了一個安格斯牛扒午餐,大件牛扒,意粉份量多。 牛扒要了七成熟, 吃下去多汁,肉質柔軟!餐湯,點了羅宋湯, 味道有點咸,伴著餐包一起吃也可接受!價錢只是$60而已, 仲有, 餐湯, 餐包,餐飲…室內裝修怡人,整體上非常超值!
因工作關係,來到旺角工作。

餐湯,點了羅宋湯, 味道有點咸,伴著餐包一起吃也可接受!

2014-12-04 599 瀏覽
今晚食咗意大利芝士焗鮮茄豬排飯&美國精選肉眼排&薯蓉焗田螺&瑞士雞翼,除咗意大利芝士焗鮮茄豬可以之外,牛排七成變十成,田螺完全唔知係咩,薯蓉可以接受,瑞士雞翼一般,地方好迫,食完叫餐飲谷咕等咗15分鐘
2014-11-18 654 瀏覽
J先生在旺角逛逛街, 致電來說今晚一齊到旺角食晚飯!想食皇后冰室 我叫他先自行去排隊...六時半他便入座了羅宋湯J先生話: 一般!忌廉湯 蒜茸包湯麻麻, 沒有味道蒜茸包, 凍的!小食: 瑞士雞冀雞冀浸入了甜甜的瑞士汁!小食: 薯角 配上茄汁薯角微暖, 外層不脆; 上枱時已加了茄汁, 令薯角腍了紐西蘭A級牛柳伴大頭蝦 $128配 自家野菌燒汁 泡沫牛柳沒有牛味; 大頭蝦鮮味, 可惜配上無味道的自家野菌燒汁泡沫 而意粉過腍!香烤紐倫堡脆皮咸豬手 $128配 鮮士多啤梨汁 咸豬手皮不夠脆, 肉帶少少咸香配上香甜士多啤梨汁"搵食飯團"介紹完後, 我覺得水準比昔日差了 皇后冰室 總結: 可以不試!
J先生在旺角逛逛街, 致電來說今晚一齊到旺角食晚飯!
想食皇后冰室
我叫他先自行去排隊...六時半他便入座了
羅宋湯
J先生話: 一般!
忌廉湯 蒜茸包
忌廉湯 蒜茸包
湯麻麻, 沒有味道

蒜茸包, 凍的!
瑞士雞冀
小食: 瑞士雞冀
雞冀浸入了甜甜的瑞士汁!
薯角
小食: 薯角 配上茄汁
薯角微暖, 外層不脆; 上枱時已加了茄汁, 令薯角腍了
紐西蘭A級牛柳伴大頭蝦
紐西蘭A級牛柳伴大頭蝦 $128
配 自家野菌燒汁 泡沫

而意粉過腍!
香烤紐倫堡脆皮咸豬手
香烤紐倫堡脆皮咸豬手 $128
配 鮮士多啤梨汁
咸豬手皮不夠脆, 肉帶少少咸香
配上香甜士多啤梨汁
凍檸檬茶
"搵食飯團"介紹完後, 我覺得水準比昔日差了

皇后冰室 總結: 可以不試!
2014-07-25
15 分鐘 (堂食)
2014-10-31 928 瀏覽
家人每次放工都會到西洋菜街搭小巴回家,每次見到有很多人在皇后冰室門外排隊候餐,家人便與我約定星期六到皇后餐廳一試。由於我們係7時左右攞飛,餐廳唔算多人,所以等了5分鐘便有位。一入去,餐廳既裝修採用左懷舊特色,牆上掛左不同既poster,裝修得幾有心思,令整間餐廳氣氛唔錯,唯一美中不足係餐廳播外國pop music,如果播番D粵語懷舊歌會更加有特色。分別叫左幾個set dinner,先黎既當然係羅宋湯和忌廉湯,羅宋湯偏咸,如果沾蒜蓉包一齊食就ok既。忌廉湯幾香奶油味,唔錯,但不論羅宋湯或者忌廉湯,份量太小了。之後到既係雞翼同田螺,雞翼是可樂雞翼,但完全食唔出有可樂味。田螺則沒有特別之處。到主菜,先來的是蕃茄焗豬扒意料,值得推介的是豬扒,選用的豬扒十分有豬味,哈哈,總之就不是那些只有雪味的豬扒,它採用的可能是新鮮豬吧。之後是鐵板牛肉飯,它很適合那些很愛熱食的人,因鐵板的關係,其熱氣勁度十足,味道亦不過不失。之後是肉眼牛扒,牛肉質素不算好,太薄,沒有太大咬感,而宜份量不多。總括而言,環境幾好,食物份量和質素有待改善。

總括而言,環境幾好,食物份量和質素有待改善。

羅宋牛肉湯
忌廉湯
蒜蓉包
可樂雞翼
法式焗田螺
2014-10-25
5 分鐘 (堂食)
2014-10-28 503 瀏覽
是日一行6人到呢間餐廳食lunch, 開頭都好地地,在門外等位的時候,開頭講好左入去坐住先,轉頭轉個好d ge位俾我地,於是就入去坐住先啦,結果當然係冇轉俾我地啦!!一班人食飯搞到分開食咁都算啦!!!當我地同個應該係大粒ge經理(年紀大果位呀)講果時,佢同我地講我地要做生意wo,但其實原先俾我地果張4人枱都只不過坐左兩個人。咁既然你俾唔到個客ge,就唔好應承啦,就唔好叫我地坐住先啦。 入到去果時仲要催我地啦啦林坐低先, 落order 果時仲要用一個勁差ge語氣教我地點落單! 另外,食物方面, 朋友點了的牛排要5成熟,結果熟到好似9成熟咁,想切開都難,真係啃到橡膠咁 焗豬排飯份量較多,但味道方面沒有驚喜(大家X ge一哥焗豬排飯較好食)。至於那個黑松露意大利飯,味道是可以的,但份量過少,賣相與份量與MENU並不相符。

• 黑松露意大利飯
2014-10-28 803 瀏覽
之前食過都覺得唔錯,所以再去.叫左:羅宋湯,烤焗豬柳意粉配西班牙野菌汁,忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒配珍珠飯羅宋湯:酸辣好味.麵包普通.烤焗豬柳意粉配西班牙野菌汁:烤焗豬柳好淋又夠味有小小似食鹹豬手,意粉彈牙幾淋,西班牙野菌汁味道好香唔錯.忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒配珍珠飯:忌廉汁香滑好濃味,白菌味道可以,焗鮮三文魚粒好大粒又夠香口唔太乾,飯焗得剛剛好,值得encore.整體:值得再來,好食又底食.
之前食過都覺得唔錯,所以再去.
羅宋湯:酸辣好味.麵包普通.

整體:值得再來,好食又底食.
烤焗豬柳意粉配西班牙野菌汁
忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒配珍珠飯
2014-09-19
烤焗豬柳意粉配西班牙野菌汁
忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒配珍珠飯
2014-10-27 473 瀏覽
一共六個人來食午餐,等到有位後,一入到去卻無人帶位,不知坐邊度應該,跟住有個藍衫的經理就大聲地講左一句: "坐低先啦,做緊野!"我即刻心諗,咩叫做緊野??跟住原來有另一個staff準備送餐,我們好像阻住左佢。 但我想講呢d咩態度?首先係你們無人帶位,我們做顧客的先手足無措不知應該坐邊;二來我背部無生眼個staff不出聲我不會知佢係後面;三來你連唔該都無聲算咩態度???另外午餐叫左個美國費城西冷配黑松露野菌汁,零分!!d 汁無味,叫五成熟但舊排同香口膠一樣難食!!$58來說完全係不值!!也叫左個野菌黑松露三文魚粒忌廉意大利飯,呢個就幾好食,黑松露味很濃,$58來說也算值得。作為顧客,我會看服務態度比一切都重要,唔該做到經理級呢種服務態度不是要人教呀嘛?!

2014-10-24
15 分鐘 (堂食)
2014-10-26 385 瀏覽
行過太子,知道呢間都有d名氣,便入去一試坐低叫了焗豬扒飯同田螺,有湯有多士,重要左氣水,等左5分鐘到,個飯到左,田螺又到田螺無味,唔得,個焗豬扒飯太多汁,焗的時間又唔夠,豬扒係好霖,但整體唔好味,汁太酸,湯太鹹,想信唔會有下次!
行過太子,知道呢間都有d名氣,便入去一試
坐低叫了焗豬扒飯同田螺,有湯有多士,
重要左氣水,等左5分鐘到,個飯到左,田螺又到
田螺無味,唔得,個焗豬扒飯太多汁,焗的時間又唔夠,
豬扒係好霖,但整體唔好味,汁太酸,湯太鹹,
想信唔會有下次!
2014-10-24
5 分鐘 (堂食)
2014-10-17 794 瀏覽
之前聽人講話呢間好好食,今次第一次黎呢度食,感覺幾好唔錯。入面既環境好靚,入面好多掛畫,裝飾等等都好仔細好靚同vintage feel,係入面食野好relax同好舒服。價錢適中,野食又幾好味而且多選擇。刁草忌廉汁好香味濃好味,天使麵份量多又好味!

今天早上經過太子,找地方吃早餐,行過皇后餐廳被門外的廣告版吸引就進去,反正自己也到過旺角女人街的那一家也覺得不錯,可是這一家令我很失望。我點的是一客牛排煎蛋多士早餐加咖啡,咖啡先來,食物後來,但一端上真使我嘩然 -- 跟圖片差太遠了!端上來的是一片不足2英寸X 3英寸的薄牛排, 現時食材貴,薄也是我預料之中,我也預料真實版沒有圖片那麽吸引,但沒想過是小塊成這個樣子 (就是沒有帶手機拍下!),於是我就叫侍者過來說與餐牌上的圖片差太遠了,他指着餐牌上的小字說“圖片只供參考”,字是在不起眼的地方。 我當然明白,也有心理準備,但真的沒想到是以這個樣子出現, 尤其是現在有商品説明條例。 侍者提議我點過別的,但我決定走。 環境座位沒問題,服務態度也沒問題,咖啡也沒問題,蛋,多士也沒問題,就是那個主角牛排使我對皇后餐廳失去信心,這次經驗之後我不會再來這太子店, 除非他們有改善。 全條街都有很多茶餐廳競爭,太子、旺角區也有人不喜歡坐茶餐廳、想吃好一點的客路,爲什麽要把自己降Level 跟他們一樣? 在特色點競爭而不是在價格層面競爭纔是財路。 “味道”和“抵食”我給一格因爲我沒有食完,所以不能評分。

“味道”和“抵食”我給一格因爲我沒有食完,所以不能評分。
2014-10-07
$30 (早餐)
2014-10-01 589 瀏覽
啱啱出咗人工,就同呀媽去旺角皇后冰室,睇報紙經常推介這間𣲙室, 所以去試吓,嗰日係星期五,我地排咗半個鐘先有位,一入到去好有懷舊嘅氣氛, 一坐低我叫咗個大蝦牛排意粉。一開始就先嚟磨菇忌廉湯同蒜蓉包,湯有d 稀,包脆得好硬。 意粉終於到了,牛排叫七熟,牛排尚且鬆軟,但係就食到好重嘅檸檬味道,不過整體味道同氣氛不俗。
30 分鐘 (堂食)
2014-09-20 1120 瀏覽
第二次來到這裡都是滿座的。門外貼上報章雜誌的介紹。店內的裝飾物精緻有點懷舊氣氛。先來一客湯和一片麵包白汁魚塊伴薯菜,煎得金黃的外表和鮮嫩的魚肉配煮得濃度剛好的白汁和鮮豔的沙律伴碟不錯。這碟等了差不多二十幾分鐘的血腥鐵板牛肉飯一上。。。令人倒了胃口。
第二次來到這裡都是滿座的。門外貼上報章雜誌的介紹。
店內的裝飾物精緻有點懷舊氣氛。
先來一客湯和一片麵包
Fish with creamy sauce & potatoes vege
Beef rice
2014-07-26
20 分鐘 (堂食)
2014-09-18 686 瀏覽
今天老婆仔下午要上班在她上班前爭取見面的時間約了一起吃午餐然後送她上班之前經過太子時發覺這間餐廳很多人排隊今天因為時間尚早人不算多加上發覺這裡的價錢很合宜就決定試試這類西餐廳我叫了個48元的焗忌廉汁三文魚粒配飯而老婆仔就點了48元的煙三文魚蜆肉天使麵因為這兩款都是推薦的套餐有湯和飲品以這價錢來說算是很好老婆仔要了特濃谷咕我就穩陣一點要了好立克食物送來, 就是惡夢的開始這些蒜蓉包, 已經是味道最好的食物起碼很脆很香而湯就一般有點淡但裡面還是有材料的至於正餐老婆仔說她的煙三文魚蜆肉天使麵很腥簡直是難吃我試了一試發現是用蒸的方法製作三文魚這樣令魚的腥味非常突出又沒有其他去除腥味加上老婆仔平時就不喜歡吃魚這個味道令她非常討厭破壞了整個天使麵而我的焗忌廉汁三文魚粒配飯更是過分有進想到三文魚粒竟然會有骨一口吃下去幾乎被骨刺傷了而我這份因為有芝士覆蓋所以腥味問題好一點但老婆仔也不願和我交換吃因為是同樣的差至於飲品點了特濃最後竟然會淡而無味沒想到特濃谷咕喝起來就像水一樣一點朱古力味也沒有而我的好立克也是一樣竟然沖調一杯飲品也如此失敗我們整頓飯都吃得不愉快老婆仔一直皺著眉我說這間餐廳只此一次老婆仔更說一
今天老婆仔下午要上班
套餐有湯和飲品
以這價錢來說算是很好
老婆仔要了特濃谷咕
我就穩陣一點要了好立克
食物送來, 就是惡夢的開始
蒜蓉包
這些蒜蓉包, 已經是味道最好的食物
起碼很脆很香
而湯就一般