2020-12-19 838 瀏覽
雖然我早已經在上手手提電話跟「開飯喇」戶口仍然健在的時候,光顧過「何文田」裡面的「愛民廣場」食店,然而「何文田」裡面另一個重要購物商場「何文田廣場」,我就從未拜訪過了。所以我今次在星期一,從港鐵「何文田站」裡面走出來之後,馬上徒步前往拜訪傳說中的「何文田廣場」,跟位於「何文田廣場」樓下位置的街市食店。可惜我去到「何文田廣場」街市,那食店卻沒有開門營業。於是我趁我千里迢迢乘坐港鐵來到「何文田廣場」,時間仍然在下午茶時段期間,看看「何文田廣場」還有什麼食店,有沒有下午茶可以給我選擇,結果我找到「百悅亭」這間屬於主打「潮州菜」的中菜廳食店。雖然「百悅亭」也有提供「柱侯蘿蔔牛腩煲」,不過「百悅亭」「柱侯蘿蔔牛腩煲」的實際售價不便宜之餘,還沒有套餐,沒有提供白飯,所以我沒有選擇享用「柱侯蘿蔔牛腩煲」。恰巧「百悅亭」本身沒有提供下午茶,所以我最後選擇類似「燒味飯」的潮州菜食品「招牌咸香雞飯」。至於飲品方面,「百悅亭」屬於潮州菜茶樓,食客基本上需要支付一人茶位價錢,就可以享用中茶,我選擇享用「壽眉」。「百悅亭」廚房店員製作出來的「招牌咸香雞飯」,以類似處理港式燒味飯方式,去處理「咸香雞」雞肉,最後附

「百悅亭」廚房店員製作出來的「招牌咸香雞飯」,以類似處理港式燒味飯方式,去處理「咸香雞」雞肉,最後附送類似調味料「薑蓉」,加入少許醋酸味的調味醬料給我。

「百悅亭」「招牌咸香雞飯」套餐跟茶樓最大的分別,是附送了一碗甜味「冬瓜湯」。至於味道意外地夾雜醋酸味的「薑蓉」醬料,則成為「招牌咸香雞飯」最值得一讚的地方,「招牌咸香雞飯」其他地方反而一無是處。

至於「招牌咸香雞飯」的實際製成品口感,「咸香雞」被「百悅亭」廚房裡面的師傅,以斬燒臘方式去處理「咸香雞」,只嫌店員斬「咸香雞」的刀藝還未最清脆利落,「咸香雞」之間的切口露出少許碎骨。

所以我全程享用「咸香雞」實際過程期間,嘴唇都幾乎被斬件「咸香雞」裡面露出來的碎骨碰到弄傷,幸好我享用期間小心翼翼,所以嘴唇最後安然無恙。

至於「咸香雞」裡面的鹹味程度尚可,但是我覺得「咸香雞」雞肉的鹹味可以再濃厚一點。我反而發現「百悅亭」提供的薑蓉實際鹹鮮味,反而比「咸香雞」更加濃厚,導致我需要動用薑蓉,才食完所有的「咸香雞」。

至於「咸香雞」雞肉的實際口感新鮮程度,我覺得只屬於一般程度而已。但是因為當時「百悅亭」食客不多,導致處理「招牌咸香雞飯」的廚房師傅斬了很多雞肉,令「招牌咸香雞飯」實際份量看似變得十分豐盛。

但是原來「百悅亭」「招牌咸香雞飯」的實際售價,原來一點也不便宜,需要港幣六十八元一碟,還需要依靠鹹酸味調味醬料「薑蓉」搭救調味,所以「百悅亭」跟「招牌咸香雞飯」給我的實際性價比感覺,都不算十分出色。

如果食客享用「百悅亭」「招牌咸香雞飯」過程小心一點的話,基本上都不會遇上問題。我反而發現「招牌咸香雞飯」裡面的鹹味,到頭來反而被調味醬料「薑蓉」反客為主,只能依靠雞肉實際份量去作出補救。

至於「百悅亭」樓面面積雖然大,餐廳裡面的食客實際數目偏偏不算很多,導致我享用「招牌咸香雞飯」下午茶期間,一直感覺有點冷清,光顧餐廳的實際食客人數,好像間接反映了餐廳食品實際狀況。

雖然「百悅亭」「招牌咸香雞飯」配備的鹹酸味「薑蓉」醬汁味道不錯,然後卻始終補救不了「招牌咸香雞飯」碎骨多,享用過程不太方便的問題。「百悅亭」選址又不算很方便,我有點懷疑將來自己還有沒有機會再光顧食店。

招牌咸香雞飯

2020-11-30
  • 招牌咸香雞飯
2019-10-31 1600 瀏覽
今日lunch與同事們來到何文田廣場呢間百悅亭,第一次來,同事之前食過介紹的,入面座位都算多,亦不用等位,速食岩曬。午餐有六款選擇,我地叫左魚香茄子炆肉絲飯丶雪菜肉絲炆米丶泰式菠蘿炒飯丶薯仔炆排骨飯呢四款來吃,全部都大大碟,好充足,夠曬飽。而呢幾款中最好味係泰式菠蘿炒飯,炒得好香同野味同入味~魚香茄子炆肉絲飯就無想像中香,如果落埋鹹魚就更吸引,但夠曬大碟,茄子亦好夠淋,不錯。配埋飲品大概五十幾元一個大大份午餐,抵食夠曬飽,下次午餐再去過。

而呢幾款中最好味係泰式菠蘿炒飯,炒得好香同野味同入味

2019-09-25 972 瀏覽
今日去咗何文田廣場搵朋友食lunch,上到二樓見到呢間百悅亭,以為係食日本嘢。其實除咗個名似日式,佢係食港式小炒和碟頭飯!店內裝修是茶餐廳格局,有卡位和大圓枱!午飯時段有頗多人幫襯。我哋一班人,坐圓枱 叫咗幾個午市套餐,包碟頭飯加自選飲品:窩蛋牛肉飯賣相精緻吸引 打了水晶芡汁 晶瑩剔透 (朋友點沒有試)沙爹牛肉炒河我們大棵兒都點了這個炒河 ,賣相一般,欠缺鑊氣,沙嗲小辣帶甜味道偏淡整體而言 不過不失 但價錢略貴,轉凍飲共$72!同區這價錢可嘗試其他午餐!

窩蛋牛肉飯

賣相精緻吸引 打了水晶芡汁 晶瑩剔透 (朋友點沒有試)

沙爹牛肉炒河

2019-09-21 676 瀏覽
今日去咗何文田探親戚,探完之後就一齊去何文田廣場食晚飯!有老人家一齊食飯,唔知食咩,就揀咗呢間食潮州嘢嘅中菜館啦!聽講佢係「百樂」嘅姊妹店!但原來唔止潮州菜,佢都有其他小菜食!我哋3個人,叫咗一個老火湯!個湯一嚟到, 嚇咗我哋一跳!個湯非常大煲,我哋每人都飲咗四五碗,一肚水!個湯係合掌瓜湯,真係幾好飲喎,而且應該冇味精,因為返到屋企之後,都唔覺得口渴!不過下次如果都係得3個人,可以叫三小碗湯,唔再叫一煲啦,太大煲飲唔晒!話梅骨,有話梅味,唔係太酸,都幾好味!不過太多骨,冇咩肉!涼瓜菜圃煎蛋,煎得好好味,蛋邊煎到香脆,好足料!海味雜菜煲,啲菜整得好琳,好適合老人家食!啲小菜整得好好食,而且價錢唔貴,好抵食,一定會再幫襯!
今日去咗何文田探親戚,探完之後就一齊去何文田廣場食晚飯!
有老人家一齊食飯,唔知食咩,就揀咗呢間食潮州嘢嘅中菜館啦!
聽講佢係「百樂」嘅姊妹店!

但原來唔止潮州菜,佢都有其他小菜食!
老火湯

話梅骨,有話梅味,唔係太酸,都幾好味!不過太多骨,冇咩肉!
話梅骨

涼瓜菜圃煎蛋,煎得好好味,蛋邊煎到香脆,好足料!
涼瓜菜圃煎蛋

海味雜菜煲,啲菜整得好琳,好適合老人家食!
海味雜菜煲

啲小菜整得好好食,而且價錢唔貴,好抵食,一定會再幫襯!
老火湯
涼瓜菜圃煎蛋
海味雜菜煲
2019-09-16 478 瀏覽
貴夾唔飽 密核咕嚕魚塊 ,蜜桃得一粒 ,入邊啲魚塊得勁少份量,出邊就係麵粉!索價$58 基本上茶餐廳來講算好貴唔係冇得選擇我都唔會揀呢間! 超貴呀就咁粟米肉粒飯都要五十幾60
超貴呀就咁粟米肉粒飯都要五十幾60
2019-07-15 428 瀏覽
同班同事一齊去食午餐同一時間落單 佢地個個食完,得我未有睇反張單已經落廿分幾鐘仲未見有野到 服務員叫左三四次沒人應機 什麼服務態度。....最後選擇走人 所謂的高級餐廳 仲要收尼d價錢
所謂的高級餐廳 仲要收尼d價錢
因為何文田的新私人屋苑大多已入伙,所以令到在何文田邨附近的何文田廣場2019年內作大型翻新. 亦使到呢一區多左更多餐廳選擇.在上星期日, 沒有約到任何人, 所以訓醒後就到左呢間餐廳試試.入到去, 並不似一般茶餐廳. 似一間用心做中菜咁既格局.睇睇個menu, 咁多選擇既?!但岩岩起身, 又不是太肚餓, 就整碗我最愛既湯麵試試.叫左個豬肉卷湯河.  豬肉卷入哂上湯的味道. 另外又不是太腍. 再加罐Coke Zero.整體黎講, 可以一試.因為貪吃, 所以叫多過雞絲粉皮, 因為跟餐只需加 $15.d 麻醬超好味, 連埋d 雞肉撈起黎簡直係 perfect match.粉皮我最怕就是軟腍腍, 但呢個不太腍仲算是硬身有咬口.
因為何文田的新私人屋苑大多已入伙,
所以令到在何文田邨附近的何文田廣場2019年內作大型翻新.
亦使到呢一區多左更多餐廳選擇.
入到去, 並不似一般茶餐廳. 似一間用心做中菜咁既格局.
睇睇個menu, 咁多選擇既?!
但岩岩起身, 又不是太肚餓, 就整碗我最愛既湯麵試試.

叫左個豬肉卷湯河.
整體黎講, 可以一試.
因為貪吃, 所以叫多過雞絲粉皮, 因為跟餐只需加 $15.
粉皮我最怕就是軟腍腍, 但呢個不太腍仲算是硬身有咬口.
店名:百悅亭 PaladinChinese Tapas (潮州菜、粵菜和滬菜)地點:何文田佛光街80號何文田廣場2樓227-228號舖Shop 227-228,2/F, Homantin Plaza, 80 Fat Kwong Street, Ho Man Tin,電話: 23674122(1)     上海酸辣湯;(2) 海鮮蟹粉燴伊麵;(3)糊麻雞絲粉皮 共2人享用本餐,合共一千零三十元。到老人院探訪後,便選擇到此吃下午茶餐,發覺是Chinese Tapas,意謂中式小吃,於是試試看。後來看看本餐廳的食評,大部分網友皆吃潮汕風味的食物,而我們卻揀選了滬式食物,哈。食物的色香味如何:全部製作精美,新派作風。(1)    上海酸辣湯:傾向酸味,辣味很少,料子有豆腐和黑木耳,不錯。(2)  海鮮蟹粉燴伊麵:有兩粒蟹肉和蟹柳,OK;伊麵軟硬適中;(3)  糊麻雞絲粉皮:粉皮夠爽滑、雞絲伴隨糊麻,味道濃,好。由於是小吃性質,明白份量少,所以只適合下午茶。環境:裝修華麗,而且整潔舒適,正因為這樣,誤會了需要知客帶位。服 務:可以。衛生:良好。抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。店名:百悅亭 Pala

店名:百悅亭 Paladin
Chinese Tapas (潮州菜、粵菜和滬菜)

地點:何文田佛光街80號何文田廣場2樓227-228號舖

Shop 227-228,

(1)
上海酸辣湯;(2) 海鮮蟹粉燴伊麵;(3)
糊麻雞絲粉皮

共2人享用本餐,合共一千零三十元。

食物的色香味如何:全部製作精美,新派作風。

(2)
海鮮蟹粉燴伊麵:有兩粒蟹肉和蟹柳,OK;伊麵軟硬適中;

(3)
糊麻雞絲粉皮:粉皮夠爽滑、雞絲伴隨糊麻,味道濃,好。

由於是小吃性質,明白份量少,所以只適合下午茶。

服 務:可以。

衛生:良好。

抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。

店名:百悅亭 Paladin
Chinese Tapas (潮州菜、粵菜和滬菜)

地點:何文田佛光街80號何文田廣場2樓227-228號舖

Shop 227-228,

(1)
上海酸辣湯;(2) 海鮮蟹粉燴伊麵;(3)
糊麻雞絲粉皮

共2人享用本餐,合共一千零三十元。

食物的色香味如何:全部製作精美,新派作風。

(2)
海鮮蟹粉燴伊麵:有兩粒蟹肉和蟹柳,OK;伊麵軟硬適中;

(3)
糊麻雞絲粉皮:粉皮夠爽滑、雞絲伴隨糊麻,味道濃,好。

由於是小吃性質,明白份量少,所以只適合下午茶。

服 務:可以。

衛生:良好。

抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。
上海酸辣湯
海鮮蟹粉燴伊麵
2019-05-01
下午茶
2019-04-19 526 瀏覽
專登來試潮菜。一行四人點了鹵水鵝并紅腸,半隻咸雞,糖醋麵及欖菜肉鬆四季豆。整體來說餸夠大碟,咸雞亦好好味,肉又夠滑。其他菜式亦有水準,確實有點意外。後來看了其他食評,原來是「百樂」的副缐。
,肉又夠滑。其他菜式亦有水準,確實有點意外。
後來看了其他食評,原來是「百樂」的副缐。
自從何文田邨附近先後有兩個簇新的大型富貴屋苑落成後,何文田廣場亦同時來個翻天覆地的改變,從前的老舊與土味沒有了,取而代之是一系列走較高檔路線的食店。從此之後,我們一家在此終於有啖好食啦....而其中中菜的代表,便是這一所聽說是屬於百樂的姊妹店的潮菜舖子....對這兒,我確是可以作一個比較全面而忠實的評論的,因為連午加埋晚餐,小弟前後光顧了三趟....東西好不好吃,小弟確是對之暸如指掌了.....第一頓是屬於一個人的午飯。這一餐吃的東西較為清一點,就只有一碟醬油脆蘿蔔片及一碗豬肉卷湯河而已....個人挺欣賞這碟醬蘿蔔片,很爽脆之餘亦醃漬得甜酸有致,吃完後胃口登時大開;豬肉卷食落有點像越式的扎肉,肉味挺濃且質感彈口,不錯;湯底蠻重口味的,近年越吃越清淡的我當然未敢多喝;粉雖然比較碎濕但頗具咬勁入口帶點煙齦,同樣有水準....第一次吃過後對這裡留下了好印象,下次來時就叫埋一大班朋友,幾個家庭一同來食lunch....點了一大桌食物,其中大部份都是些炒粉麵飯來的,貪其可以大家開心share嘛....我只吃了其中四款的炒粉麵,當中又以鹵水四寶河最佳 ---- 鹵水味濃郁帶點點甜,和河粉乾撈拌勻來

我只吃了其中四款的炒粉麵,當中又以鹵水四寶河最佳 ---- 鹵水味濃郁帶點點甜,和河粉乾撈拌勻來食竟有意想不到的好效果。幾款鹵物中以爽脆的豬頸肉以及惹辣的椒醬肉最好;另外兩味的炒河個人認為就略為重油了一些;椒絲肉絲炒麵就做得尚可,起碼塾底的麵條是處理得脆卜卜的尤如在吃炸薯片般.....

好了,來到在此的最後一頓。連吃了兩次午餐,今次輪都輪到食番餐晚飯了.....

跟太太小友加上外父母,一行五人一口氣點了幾味潮州嘢試試....

先來鵝片併鵝肝,前者肉嫩滑而後者粉嫩無渣;鹵水色足味濃,除了可令肉更入味之外,以此來撈飯食更是一流....

以上趟吃過豬肉卷來伴紹菜煑,紹菜已被炆煑得甜味盡出,入口軟淰,再加上有不少唐芹來幫助吊味,這一味,同屬送飯佳品....

再來一飯一粉,前者是小友的至愛欖菜肉碎炒飯。他好像已是第三次吃這飯了,但仍是對之樂此不疲。雖我認為飯是弄得有點過份油膩但整體上鑊氣及料頭仍是足的,食起來也覺香噴噴熱辣辣....

市面上有潮州粿汁吃的地方絕對不多,在這裡有得點我倒真是覺有些出奇。儘管做得不算特別正宗但勝在滿滿的一大碗,料足粿粉條也多,味道也中規中矩 (特別是鹵腩肉,入口不肥不膩肉蠻爽而實淨)....

最後的潮菜經典蠔餅相反竟是做得最差勁的 ---- 儘管蠔仔只只大大隻甚飽滿的但最致命的是處理得過份油膩了,光睇到墊底的那一大pat油就已讓人氣餒了.....

儘管如此煞風景,但整體上而言這兒的東西仍是吃得過的....

商場卒之有啖好食了.....
2018-12-01 801 瀏覽
工作需要到何文田,見住何文田廣場裝修後,多左唔少比較貴價的新餐廳。呢間鋪頭前身係KFC,初初裝修緊重以為係東南亞菜,見到寫住Chinese Tapas先知係中式! 午餐每日有幾款lunch set揀,價錢$60左右。用既碗碟比一般茶餐廳精緻,味道average。Lunch set包埋例湯,是日係西洋菜湯,都好足料,唔似味精湯。 散叫菜單比一般茶餐廳特別,例如呢個干炒黑松露黑豚肉河,都有少少twist。一上枱黑松露味超香,朋友本來話等埋我起筷,都忍住要食先。食落夠鑊氣,黑豚肉都炒到封住肉汁,又夠嫩。 餐廳價錢比附近茶餐廳價,但勝在坐得舒服,裝修新淨,唔使等太耐位,服務又唔錯。

滑蛋蝦仁

干炒松露黑豚肉河

干炒松露黑豚肉河
2018-11-10 662 瀏覽
今日在何文田放工,同幾個老友去左商場依間百悅亭食飯,環境闊落座得很舒適,員工服務態度好潮式滷水鵝片雙拼 - $168滷水鵝片雙拼,除了鵝片還有墨魚,都很美味可口!冰鎮豆醬雞件 - $68這道菜是冷伴來的,食落去十分嫩滑,很入味,味道不錯黑醋脆豬肋條 - $88帶少少的黑醋很入味,而且賣相都唔錯清燉羊肚菌山藥湯 - $48揀咗生藥湯,好足料,味道清清地好清新桃膠紅棗燉豬展 - $48做氣血的紅棗燉豬展,很入味,味道唔錯👍🏻
黑醋脆豬肋條 - $88帶少少的黑醋很入味,而且賣相都唔錯

2018-11-01 546 瀏覽
今日去左何文田探朋友,晚餐時候朋友帶我落去何文田廣場揾野食,果度食店有好多選擇,最後揀左去百悦亭食潮式菜。餐廳環境是半開放式的,坐位寬敞,顏色配搭挺和諧,令人有種優雅而舒適感覺。潮式滷水鵝片雙拼$168鵝片分成薄片在碟上 ,微熱滷汁加色更添香。黑醋脆豬肋條$88豬肋條配甜甜酸酸嘅黑醋分外醒胃。石板泡菜芝士年糕蝦$98泡菜、韓式年糕、芝士三者嘅融合, 簡單嘅做法,有意想不到嘅美味同埋滿足感。黃芥辣蜜味安格斯牛肉$108安格斯牛肉口感很豐富配合黃芥辣醬 ,清爽可口。桃膠紅棗燉豬展$48秋天係時候叫D湯水滋潤下, 這款湯水可以美肌健脾。

潮式滷水鵝片雙拼$168
鵝片分成薄片在碟上 ,微熱滷汁加色更添香。

黑醋脆豬肋條$88
豬肋條配甜甜酸酸嘅黑醋分外醒胃。

石板泡菜芝士年糕蝦$98

桃膠紅棗燉豬展$48
秋天係時候叫D湯水滋潤下, 這款湯水可以美肌健脾。

2018-10-29 378 瀏覽
今日放假就相約好友去左何文田朋友的屋企,到晚飯時間就落左去百悅亭食。環境都很大很舒適,服務都很好👍🏻潮式滷水鵝片雙拼 - $168滷水鵝片雙拼,除了鵝片還有墨魚,都很美味可口!👍🏻冰鎮豆醬雞件 - $68這道菜是冷伴來的,食落去十分嫩滑,很入味,味道不錯👍🏻黑醋脆豬肋條 - $88帶少少的黑醋很入味,而且賣相都唔錯😋清燉羊肚菌山藥湯 - $48揀咗生藥湯,好足料,味道清清地好清新😊桃膠紅棗燉豬展 - $48做氣血的紅棗燉豬展,很入味,味道唔錯👍🏻

潮式滷水鵝片雙拼 - $168
滷水鵝片雙拼,除了鵝片還有墨魚,都很美味可口!👍🏻

冰鎮豆醬雞件 - $68
這道菜是冷伴來的,食落去十分嫩滑,很入味,味道不錯👍🏻

黑醋脆豬肋條 - $88
帶少少的黑醋很入味,而且賣相都唔錯😋

清燉羊肚菌山藥湯 - $48
揀咗生藥湯,好足料,味道清清地好清新😊

桃膠紅棗燉豬展 - $48
做氣血的紅棗燉豬展,很入味,味道唔錯👍🏻
2018-10-24
2018-10-27 225 瀏覽
剛搬到附近,入去試下。何文田廣場唯一一間主打潮州菜嘅餐廳。入面環境幾好,裝修都唔錯,坐得幾舒服,有大圓檯同二四人細檯。餐廳老闆職員都好友善,幾有禮貌,會主動加茶。食物出品唔錯,一個人食,三两小聚,一家大細都可以揾到合適嘅菜式。潮州菜最緊要新鮮,幾樣主要菜式例如主食、鹵水都做得幾好。價錢唔算好貴,免加一免茶錢,性價比其實都高。推薦汕頭特色炒河,欖角肉碎炒飯,鹵水鵝片。營業時間都照顧到附近居民的生活需要。
營業時間都照顧到附近居民的生活需要。

2018-10-27
  • 汕頭炒河