2016-09-28 5505 瀏覽
中秋翌日,想去淺水湾hei呀,在中環交易廣場乘巴士最方便,此間在中環其中一間不用預先訂枱都有位(還有歷山大廈北京樓)。裝修雅緻,舒適,寬敞,簡直葱油餅,上次在九龍塘又一棧食過,記憶猶新,跟今次一樣,花團形狀,脆皮比一般春卷厚身,有質感,層層香脆包着軟軟香葱、慢慢咬一口,聽聽loklok脆聲,感受麵粉質香,與葱油配合,別有一翻滋味,陶醉其中yumiyumi正宗京式葱油餅。另一介紹,上海鹵肉麵,在普通上海店,我係不會點,因多數太膩太油,麵又硬,今次見價錢唔太貴,果然有驚喜,濃湯唔油,又唔太咸,細細粒肥豬肉,又軟又香,怕肥都要食幾粒,雲耳又爽,更加上彈口的海參,都幾多,加多個like,麵質又滑,亮點煙薰素鵝,薰煙味道唔太濃,外皮香甜而軟靱,而沙田川淮陽居煙薰味重,靱些,這裏味道適合我。食餐美味,心滿意足!

裝修雅緻,舒適,寬敞,簡直

正宗京式葱油餅

食餐美味,心滿意足!
葱油餅
上海鹵肉麵
2016-09-16
葱油餅
上海鹵肉麵
2016-07-09 9379 瀏覽
白玉蘭係每次去睇戲前食飯其中一選擇,貪佢夠近戲院,坐得舒適,上菜亦快,可能是時間比較早. 每次跟這朋友食飯都要按住他不要點太多食物,每次到吃不完, 或是飽著肚到明早.今次冷盤點了手撕雞, 齋素方.燻雞d肉幾滑,我食的都是dark meat,配菜有青瓜, 我反而喜歡食青瓜,因為好爽甜多汁,雞肉的燻味好吸引,配漿汁食更好. 齋素方好像沒有stuffing 的素鵝,內裡全是腐皮,味道帶點甜.手撕燻雞齋素方一餐內又怎能沒有菜呢? 來這裡當然點萵苣,因為不是每間餐廳都有,萵苣炒得不會太淋,淡淡鹹味,剛好! 其實吃完這3樣餸都夠飽,但一早已點了鹹肉青菜炒飯, 哈哈幸好今次不是太大碟,而且跟以往的好食, 飯夠乾又炒得香,d鹹肉味吃起來有些像鹹魚, 最後朋友都可以把他吃完,沒半點浪費.楊柳青青萵苣 鹹肉青菜炒飯

手撕燻雞
齋素方

楊柳青青萵苣
鹹肉青菜炒飯

2016-07-08
1K
2015-12-06 12962 瀏覽
位於交易廣場的白玉蘭經常爆滿,是一間需要提早訂位的餐廳。我們通常都幫襯隔壁的翠玉軒The Square,今次預早訂位,親身試一試,便知龍與鳳。鎮江餚肉,煙薰黄魚,手撕雞全部都好普通,真係無乜野可以講。梅菜扣肉好食。五花腩每一塊切得好薄,炆到好淋同埋入味,配埋金華火腿卷,不錯。松子魚煎到好香,甜酸汁和松子仁味道不錯。外皮香脆,肉質幼滑而不散,不過我覺得雪園好味啲。蜜汁火方亦不錯,金華火腿保持濕潤但有點過鹹,醬汁蜜味香濃,蓮子鬆化,是美味可口的一道菜。砂窩雲吞雞無驚喜,最好味係隻雞,肉質保持嫩滑。上甜品前,侍應會替我們換有手繪圖案的碟,我認為是整晚的亮點。我們點了拔絲蘋果及香蕉,單靠看外表完全分唔到邊啲係蘋果同香蕉。問一問侍應如何分辨,她冷冷地拋下一句"長的是香蕉',然後便匆匆的走了。拔絲的外殼好厚好硬,要用力咬開才能吃到裡面的生果,其實做得幾差吓,好多平價的連鎖酒樓如"利寶閣"都做得好好多。我們的位置偏辟,事實上整晚都可以說沒有service的。價錢如無AE card 的 promotion就非常over-priced,75折後就立即變成可接受,不過我都係 prefer 隔壁的翠玉軒。

鎮江餚肉,煙薰黄魚,手撕雞全部都好普通,真係無乜野可以講。
砂窩雲吞雞無驚喜,最好味係隻雞,肉質保持嫩滑。
甜品前,侍應會替我們換有手繪圖案的碟,我認為是整晚的亮點。
2015-11-05
2015-10-13 9835 瀏覽
平日多數在IFC或Landmark附近用餐今天第一次來這午餐Lunch Time也真是多人得很還好一早有訂位剛好今天坐窗邊位天氣不錯..食物也不錯燻手撕雞味道清不會太濃口水雞味道也惹味而且不太多肥肉蟹粉小籠包皮就做得厚了一點點湯汁再多一些就比較好蟹蓋肉比較淡身但再加上面頭的芝士味道不錯喔翅湯身比平日的清而且份量也不少片皮鴨可以吧整體食物味道 3.5/5服務 4/5
平日多數在IFC或Landmark附近用餐

服務 4/5
2015-10-13
橙汁
2015-08-10 7521 瀏覽
是夜放工後睇戲想食少少野先,但又想食好d, 近近地選址交易廣場的白玉蘭食上海菜6:10 walk-in,因為早的關係,待應得有禮表示可以安排,唯需8時交枱,我們立即say ok! 8點時間足夠有多! 不過下次都係先訂座,因6:30左右已見大半枱有客到!靚碟都影下先由於時間有限,我們只點了兩個菜式,先來一客醬爆里脊絲(連薄餅)感覺好像食片皮鴨,因為薄餅及配料都跟片皮鴨一樣,而肉絲味道濃郁順口,推薦!另外,我們也點了豆酥魚(2客起)豆酥魚也是出色的,豆酥香酥濃厚,鱈魚嫩滑,是我很喜歡的一道魚!最值得驚喜的,是伴碟的西蘭花,很是香甜爽脆清新可口,正好解膩!吃了兩道菜後,打算點甜品拔絲香蕉蘋果,但唔記得由於是即叫即做,需時下次一定要早點下單!一定再來!

靚碟都影下先

另外,我們也點了豆酥魚(2客起)
豆酥魚

下次一定要早點下單!一定再來!
2015-08-05
豆酥魚
2015-04-01 8485 瀏覽
我男朋友黎左香港探我,佢好鐘意食北京片皮鴨,朋友就帶咗我去食一間係中環交易廣場既白玉蘭。地方唔太難搵,去到交易廣場搭果個扶手電梯上面,再上多一層就到。但係唔好行錯喎因為另外一邊都有另一間中餐廳。環境比較陰暗,好有情調既中餐廳。裝修得好好,佢用既碗碗碟碟都好得意。有個女仔係到SHOPPING,同我一樣咁鐘意SHOPPING。白玉蘭有好多花茶,心心相印,茉莉花茶,花好靚,水中開,但我地見到隔壁台同既茶壺一SET既玻璃杯,問佢地,佢話3人以下先有, 我地有5個人,但我地有2個飲啤酒,所以係3個人飲茶。其實比多2隻玻璃杯,好困難嗎?不過最後俾左。叫餸嘅時候呢睇緊MENU。佢就走埋黎問食咩呀,我地話俾多幾分鐘先因為未睇完MENU,跟住真係幾分鐘,未睇完個MENU,又走埋黎問…. 想點啫…講講呢晚食左咩,緊係叫返個北京填鴨先。除左隻鴨我地仲叫左,蔥油餅,醉雞,炒鍋荀,梅菜扣肉配金華火腿卷,上海湯仲燉得鮮,仲有小籠包。先講醉雞醃到好入味,唔會太強酒味,花雕酒只係淡淡的清香,係好清既前菜,雞肉嫩滑,完全去骨,個皮好爽脆,一流。蔥油餅一開四件,入面蔥粒好香好綠,皮脆,蔥軟,但比較油膩。梅菜扣肉,呢個真係

肉嫩滑,完全去骨,個皮好爽脆,一流。
蔥油餅一開四件,入面蔥粒好香好綠,皮脆,蔥軟,但比較油膩。
梅菜扣肉,呢個真係重點重點重點,三個重點推介。真係好好食。個五花腩,好淋,每一塊切得好薄。入味,汁較甜,色較濃,汁較杰,配埋金華火腿卷,超好食。(我下次會order一個白飯配)

小籠包就皮薄多肉汁。

紅油抄手,辣度適中,冇咩太特別,但都唔錯

炒鍋荀,普通,係切條唔係平時既一粒粒,方便食D。

燉得鮮,係一個乜都有既湯,但粒魚蛋完全唔彈牙,仲要淋BAT BAT,因為侍應係出面幫我地分,所以冇影相。

重頭菜,北京填鴨,我地選擇咗二食。
北京填鴨片出黎擺得好靚,有兩碟,連皮帶肉,不肥不油膩,我就鐘意連皮帶肉而唔係皮肉分開,但係肉有少少鞋。

包著鴨吃的皮有點厚薄適中但係是用碟上唔係蒸龍,所以皮很快會好快凍咗。

另一食就係炒鴨鬆,包生菜包,有馬蹄,但有D鴨SO味,但一讚就係D菜真係好新鮮,剪左成個碗,方便D女士食。

我本身完全唔識呢間野,但我覺得好有驚喜,一定會再去食。

2015-03-28
  • 片皮鴨
  • 蔥油餅
  • 梅菜扣肉伴金華火腿卷
  • 梅菜扣肉
2015-03-31 6939 瀏覽
有幸得到香港國際七人欖球賽官方球迷 -- 摩天輪派對晚間通行証,當晚先去附近食晚餐。老公的AE咭又大派漢用場!選了美心集團旗下的高級中菜廳-白玉蘭。以上海市花命名的白玉蘭裝潢雅緻,以白色為主調,配以木調裝飾。由杯碟椅桌,以至整體格局,都十分雅緻。 餐牌都用上白玉蘭,置身這環境,突然覺得自己變得Elegant 左dd。這裏的菜式,以正宗上海淮揚風味佳餚及美點作賣點。價錢方面,絕對是中環價錢~美心集團中中菜廳的最貴的一間。這裹有不少貴菜式,但對我這些平民都是多點一些小食及點心為上策!青瓜豆腐干花生 $28(非選擇性)一坐下,這餐前小食便自動送上~味道麻油味香,食落原來係麻辣,舌尖頓失味覺~醉雞$88跟平時食的比較,這裏的酒味清香,沒有苦澀味。好味!雞已去骨,食落啖啖肉!雞肉嫩滑,連雞皮都好滑,可以媲美我家公主的滑滑的臉豬。雞皮下沒有令女生討厭的脂肪,感覺十分良好!小籠包(6只)$65上海料理當然要點小籠包!即叫即蒸的小籠包熱辣辣的送上~一夾起,有些失望。皮比較厚,而且湯包不太多,沒有盪下盪下的效果。入口,湯不夠多都唔夠鮮甜,肉不太濃味。一般的小籠包~茶樹菇爆炒牛肉$98我家公主雖然只得8隻
由杯碟椅桌,以至整體格局,都十分雅緻。

青瓜豆腐干花生 $28(非選擇性)
一坐下,這餐前小食便自動送上~
味道麻油味香,食落原來係麻辣,舌尖頓失味覺~
前菜
醉雞$88
跟平時食的比較,這裏的酒味清香,沒有苦澀味。好味!
醉雞
小籠包(6只)$65
上海料理當然要點小籠包!即叫即蒸的小籠包熱辣辣的送上~
茶樹菇爆炒牛肉$98
我家公主雖然只得8隻牙仔,但勁愛食肉,要有咬感。為她點了這個惹味的茶樹菇爆炒牛肉!食落原來是辣的~ 老公話餐牌沒有註明有辣~ 最後唯有老公我倆清左呢碟菜!味道惹味,但牛肉不太嫩滑,有些un
茶樹菇爆炒牛肉
火腿草王卷(5只)$50
因為主菜太辣,為了我家公主加了這個最安全的火腿草王卷。賣相Funny,有些似米田共。口感鬆軟。味道有些似饅頭,但多了些火腿及香草。可惜,火腿及香草太小太碎,味道不太突出。
火腿草王卷
茶介$18/位
總結:高級中菜廳格局,環境及服務都不錯,食物中級中菜廳質素。

食完趕住去摩天輪派對,點知原來沒有摩天輪坐。。。。最後失望而回~
2015-03-27
醉雞
2015-03-01 7069 瀏覽
叫它京滬菜是因為除了上海野食外,還有各款北京名菜例如片皮鴨等~是日爸爸生日,他又吃不慣西餐,而且見餐廳是某飲食集團旗下,AE card有discount,就book了位和家人去試試~白玉蘭,本就是個很優雅的名字,帶點東方美的感覺,餐廳環境也保持一貫優雅作風,還有人在一角拉小提琴和彈鋼琴,多添一分高雅氣質,用餐感覺更舒適~餐具雅緻,有古代美人在碟上飛舞~不用說,小籠包,醉雞,四喜烤夫都是上海菜的必點之選,北京名菜片皮鴨當然也不能錯過,爸爸愛吃魚,試了小蔥煎焗深海鱸魚,不錯~再來個津白金華火腿湯,很入味呢~👍白玉蘭,比同集團的紫玉蘭更高一班,無論是服務,環境,還是菜式味道,而價錢只是略高,加上信用卡優惠,五位埋單只是千五,很抵食😆

環境很優雅
餐具雅緻,有古代美人在碟上飛舞~
餐具精美
片皮鴨
再來個津白金華火腿湯,很入味呢~👍
津白金華火腿湯
2015-01-23
慶祝紀念
生日
津白金華火腿湯
2015-02-06 6412 瀏覽
白玉蘭,很雅致的名字,彷彿提昇至高檔的層次.首次光顧,印象蠻不錯.近年某大飲食集團鋭意拓展極緻中菜巿場,誠意和成績皆有目共賭.這食肆便是一個很好的例子,至少環境舒適,食物水準不賴,價錢雖略貴,不過信用卡折扣過後則很划算,可是唯一要挑剔是服務水平仍有改進空間..是夜我們冷盤點了素鵝,四喜烤夫和口水雞.包點蔥油餅與小籠包.熱食有雜菌鍋巴,蒜子時蔬,松子魚及片皮鴨.先說素鵝,眼見每枱貴客均點吃素鵝,想必是名物,自以為醒目的我們當然會跟風..呈上桌的素鵝醬油調品得宜,咸甜適中,表面腐皮淺煎至酥脆..可是整體口感味道沒想像中郁香,感覺不外如是,也許是期望過高累事.四喜烤夫作料豐富,除了麵根,雲耳冬菇的份量也不小氣,荀片跟百果的清新,正好中和調味的濃甜,油份不多,很好.口水雞,雞身肉味寡淡,借以麻辣醬汁添味,適合喜愛厚重味道的朋友.蔥油餅可以說是大件夾抵吃!外皮鬆脆,內𥚃葱粒翠綠,香氣撲鼻,餅身軟稔,口感對比強烈,個人覺得十分出色,是必吃首選!小籠包,皮做得很薄,也能將豐富的肉汁完全包鎖住,豬肉饀料嫰滑多汁,不錯.雜菌鍋巴,用料是鮮菇,雞肶菇和少量蘑菇,菌香不濃,鍋巴只有數小片,跟一大碗茨汁不成比
是夜我們冷盤點了素鵝,四喜烤夫和口水雞.
包點蔥油餅與小籠包.
熱食有雜菌鍋巴,蒜子時蔬,松子魚及片皮鴨.
四喜烤夫
小籠包
蒜子時蔬
雜菌鍋巴
雜菌鍋巴,用料是鮮菇,雞肶菇和少量蘑菇,菌香不濃,鍋巴只有數小片,跟一大碗茨汁不成比例,個人而言,不甚喜歡濃稠茨汁,略嫌精緻度不足.
從前香港還可買到新鮮咸水黃花魚,現在食肆全是供應養魚,本土養殖場還是有良心,內地你噏得出噏不出他都可以拿去餵魚..誰也説不清吃了什麼下肚..大型飲食集團,你唯有期望其採購部門認真如酒店,有依據有承擔有社會責任,不只顧賺錢賺到盡..若干年前某超市把油魚當比目魚出售,已給我們上了一課.
松子魚
傳統松鼠黃魚(松子魚)是以大條黃花魚用調味料腌過後煎香,將魚腹切開翻轉去骨,魚皮作𥚃,魚肉作面再略煎,然後盛於茨汁上;現代版本是澆以甜酸汁和撤上松子仁.難得這尾黃花養魚居然炸得挻有水準,外皮香脆,肉質幼滑而不散,配以甜酸適中的汁料,說是色香味俱全也沒有誇大其詞.
片皮鴨
原來"滿漢席"均以燒豬烤鴨為大菜,我們是晚盛宴說不上"全席",倒有點到烤鴨,並因製作需時而成為尾菜,也成了臨尾少少瑕疵..鴨皮,雖然烤得亮麗,少肥膏,可是鴨肉乾而實,索言無味,也許潮流如此,"瘦"色可餐?偏偏叫得烤鴨,就不會是on diet,也不會是清心寡"肉"的修士..當然對崇尚原味和care卡路里的朋友,我會熱切推薦這𥚃的片皮鴨.
整體而言,這頓晚飯頗對我胃口,因為身體是不會騙人,這集團標榜不加味精,居然是真的!很難得在外吃完中菜,皮膚仍是好端端!!
2014-12-06
慶祝紀念
生日
四喜烤夫
松子魚
2014-08-18 9815 瀏覽
男友 AE Card 有優惠, 放工就腳就去試下都好似幾出名既白玉蘭喇~一進入門口, 環境 OK, 有人彈琴同拉小提琴, 感覺舒服!兩個人唔叫得太多款野, 又唔知有幾大碟, 隨便叫左幾樣野試下先..1. 金盞花茶 (可叫一壺 share 一齊飲, 但另外的都要付 $16 茶位一個)味道清淡, 清香, 係幾種花夾埋一齊沖...2.梅菜扣肉伴金華火腿卷一食入口即刻溶化既扣肉, 但好有罪惡感, 所以我食左一小口而已, 其他男友全包底! 但梅菜+熱辣辣既金華火腿卷就好食到停唔到口, 幸好感覺唔多油膩!3.小籠包 失敗之作, 啲皮太厚, 肉汁又唔多, 可以講係唔好食! 4.上海炒年糕 普通既炒年糕, 並無特別可取之處~埋單半價之後共 $240, 其實以喺中環來說, 今個晚餐真係好抵, 可惜 .. ..  味道好普通, 好一般, 就算 AE Card 有半價優惠, 都應該唔會再食了..

味道清淡, 清香, 係幾種花夾埋一齊沖...
金盞花茶
2.梅菜扣肉伴金華火腿卷
梅菜扣肉伴金華火腿卷
梅菜扣肉
金華火腿卷
3.小籠包
失敗之作, 啲皮太厚, 肉汁又唔多, 可以講係唔好食!
小籠包
4.上海炒年糕
普通既炒年糕, 並無特別可取之處~
上海炒年糕
2014-08-13
金盞花茶
梅菜扣肉伴金華火腿卷
梅菜扣肉
金華火腿卷
2014-07-19 9475 瀏覽
從openrice得知AE白金咭持咭人到白玉蘭享用晚膳有75折,所以訂了枱一行9人準時6:30到達,環境真的好優雅。先點冷盤~雞絲粉皮及脆膳,雞用偏乾,脆鱔還不錯夠入味而且唔會有腥味。小籠包,皮偏厚,肉質尚算細嫩內裏湯濃郁。鍋貼煎不夠香,而且內裏冇湯。清炒蝦仁做得很好,唔太咸,食得到蝦嘅鮮味,蝦身雖然稍細,但肉質好爽口。片皮鴨也不錯,即叫即烤,等45分鐘,另加$90有兩食,做生菜包鴨鬆,鴨肉尚算嫩滑。
小籠包,皮偏厚,肉質尚算細嫩內裏湯濃郁。
鍋貼煎不夠香,而且內裏冇湯。
鴨鬆配生菜
清炒蝦仁
  • 片皮鴨
  • 清炒蝦仁
2014-06-25 7759 瀏覽
醉雞:一流!我未食過咁好食嘅醉雞!雞肉好滑,完全去骨,雞皮爽架!正小籠包:唔錯!皮薄亦好多湯,但可能佢地等咗一陣冇即時上菜,所以唔夠熱!京爆蝦球:一上枱所有人即時哇哇聲!因為真係好大個!我諗應該係大虎蝦,一碟有5 粒,$208好似好貴,但真係值,食一粒都飽喇!蝦肉爽口,汁醬亦好味!但個人認為唔夠辣!薑米炒飯:成碟飯好多魚肉呀!佢其實有點油,但係因為佢地有用咸蛋炒架,係咸蛋油!亦好乾身,美味~ 紅棗糕:熱辣辣,唔甜,紅棗味濃!唔錯!

紅棗糕:熱辣辣,唔甜,紅棗味濃!唔錯!
  • 醉雞
2014-03-22 9409 瀏覽
友人申請了AE咭, 是日一行四人到美心集團旗下的白玉蘭開餐. 數日前訂了枱, 週五晚上七時半到達, 大約八成full house. 店內環境雅致, 場內更有現埸小提琴和鋼琴伴樂, 不論是見客吃飯或是三五知己也是非常適合.Menu 選擇頗多, 筆者點選了京蒽蒽油餅(HK$40), 河鮮桂魚薑汁炒飯(HK$168), 茶樹菇上湯小豆昔苗(HK$85), 家膳無錫骨(HK$108), 梅乾菜扣肉(HK$108), 無錫灌湯小籠包(HK$65), 拔絲蘋果(HK$50).京蒽蒽油餅, 原以為一客分量會很少, 但其實可分為四份. 試一口, 蒽油餅外層酥脆, 內裏夾著大量的蒽, 可用澎湃來形容, 蒽非常油膩, 但味道很香.河鮮桂魚薑汁炒飯, 說實在, 由於筆者不太好薑汁, 確實不太欣賞這道菜. 但奇怪這個炒飯竟用上蛋黃來炒, 感覺加倍heavy和偏油.茶樹菇上湯小豆昔苗, bb苗感覺清新, 但那個上湯完全沒有味, 至少bb苗吸收不到, 有點失望.家膳無錫骨, 是筆者最滿意的一道. 排骨煮得非常淋, 嫩滑程度近乎入口即溶. 沒有想過只要輕輕一咬, 肉和骨便可輕鬆分離, 很巧妙. 那個醬汁甜甜的也不會

家膳無錫骨, 是筆者最滿意的一道. 排骨煮得非常淋, 嫩滑程度近乎入口即溶. 沒有想過只要輕輕一咬, 肉和骨便可輕鬆分離, 很巧妙. 那個醬汁甜甜的也不會過分水汪汪, 令排骨非常入味, 好吃!

梅乾菜扣肉, 扣肉切得薄薄的, 感覺不會過分肥膩. 味道甘香, 也okay, 可是梅乾菜對筆者來說是過甜了. 附上的包點外形討好,可愛得很. 口感也很軟熟.

無錫灌湯小籠包, 一客六粒. 皮不算厚, 肉的鮮味一般, 感覺水準一般.

拔絲蘋果, 完全沒有拔絲效果. 試一口, 外層很香脆, 感覺好像吃著冰糖似的, 但明顯過甜, 內裏包著蘋果, 暖暖的, 吃一口經已足夠.

What a happy Friday!在此謝過友人的AE咭折扣.
2014-03-21
  • 家膳無錫骨
  • 京蒽蒽油餅
2013-10-10 8227 瀏覽
不是你有否平日下班Happy Hour 的習慣?B.M.就沒有,只不過有時候星期五也會偶爾跟朋友一聚。要揀一個坐得舒服,不嘈吵,又有非雜果賓治的非酒精品、及不同酒類供應的地方挺難。B.M.最愛到中環交易廣場的白玉蘭。白玉蘭屬於美心集團的,亦是集團裡少數有質素又有環境兼服務到位的餐廳。B.M.滴酒不沾,Happy hour最愛點一些果味濃郁的茶,這裡款式多,又時令。早前跟兄弟飯聚兼收交月餅,邊等baby 邊在白玉蘭的side loung聊天,選了口味清新的荔枝檸檬綠茶。為了配合上海菜為主打菜式,這裡裝潢以大上海為主調,每晚更有live band奏樂,也是懷舊金曲為主。一個個半圓的卡位,感覺就像置身於歌廳裡的包廂。不過,B.M.比較喜歡坐普通的四人圓枱,因為去洗手間比較方便。這裡最出名的是樟茶鴨,伴以蝴蝶形的饅頭,吃的時候沾點三蒸三煮的甜醬,巧妙地去掉鴨的膩。冷盆是baby最愛的素鵝,跟北京菜的素鵝最大分別是,它只有腐皮,香口且清淡。三人行吃不到太多,只多點了一個蔥油餅做主食,以及雪菜毛豆百頁。是日蔥油餅非常鬆脆,可能太久沒吃,特別滋味。
荔枝檸檬綠茶
樟茶鴨

荔枝檸檬綠茶
樟茶鴨
2013-08-25 11227 瀏覽
Having dinner with my boyfriend on friday night~one good choice in central is maxim's restaurants because you get 50% off for 2 people if you pay with AE platium credit card...we therefore choose shanghai jade~Since my boyfriend love shanghai food, we ordered a lot of food~雞絲粉皮 - average小籠包 - very good...the meat is juicy and the soup inside is good~六必居核桃雞丁 - the sauce is very interesting and a bit sweet...the walnuts are bigger than I expected...this dish is very good if go with rice~乾煸四季豆 - av

雞絲粉皮 - average

乾煸四季豆 - average

四川擔擔麵 - quite spicy but not the kind that your tongue and lips will be feel painful...people who love spicy will like this kind of soup

桂花拉糕 - like the flower smell but it was a bit too sweet and you can feel that some sugar hasn't melted yet...luckily it's just on the top and you can get rid of it easily

紅棗糕 - unlike the ones you usually have, the taste here is not artificial and they have some nuts on top
2013-08-23
  • 紅棗糕