2021-03-31 366 瀏覽
才隔一個多月而已,而且今天是非多人時間過去吃,麵包烤焦都敢給客人吃!羊架味道跟上次差好多!是不是廚師今天心情差呢?不過服務生態度還是一樣的爛!沒禮貌也黑臉!真的不知道收那麼貴!服務態度還那麼差?而且是每一個服務生都一樣,真的很失敗這家餐廳的服務!反正我這輩子也不會再來登堂吃飯了!而且今天ㄧ吃完馬上在他們的餐廳廁所拉肚子,是立馬拉肚子!是不是食物不新鮮呢?想要做好一個餐廳,服務態度跟維持食物的品質都是非常重要的!若做不到這兩點!就關店吧
朋友約食飯,話想來呢度試下,佢仲mark 左個target 串燒併盤🤣🤣🤣睇個圖好似幾吸引咁,反正朋友己經諗好食咩,唔使我再諗咁我就坐定定等食啦🤣🤣👏🏻👏🏻約左晚上7:30 早左15mins 到,餐廳都成層咁大,就係一楝活化工廈入面,明明樓下走trendy 路線,但入到餐廳又有啲classy 感。🤣🤣 餐廳成層咁大,仲有個小小wine cellar ,同朋友飲嘢又得,食飯又得,幾好咁。👍🏻來到嘅時候,餐廳無乜人,可能因為Weekday 啦,waitress 姐姐帶我地坐低,因為等朋友關係,我地都坐左差唔多30mins 先落單 ,而且我地都有同waitress 姐姐詢問過個menu , 佢好有耐性解答我地,抵讚👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻 主要係因為朋友想食個串燒併盤寫明2-4人份,我地3個女仔唔知食唔食得晒,所以我地查詢一下份量,都係嗰句,食得晒先好嗌,唔好做大嘥鬼嘛🤣🤣 查詢過waitress 姐姐意見之下,我地決定叫左個併盤先,來到再睇下使唔使再叫其嘢食~~個串燒併盤同我另一位朋友差唔多時候到,併盤都好大份下,除咗串燒外,仲有我鍾意既薯條呀~Yoho~~🎊🎊🎉🎉👏🏻👏🏻 成個併盤連點薯條既ke

個串燒併盤同我另一位朋友差唔多時候到,併盤都好大份下,除咗串燒外,仲有我鍾意既薯條呀~Yoho~~🎊🎊🎉🎉👏🏻👏🏻 成個併盤連點薯條既ketchup ,一共俾左4款醬俾我地,我只係點過個沙嗲汁,因為其他好似好辣咁😝😝其實成個併盤感覺係抵食,因為真係幾大份 ,雖然我地之後有再叫其他嘢食,但其實食完真係好飽,不過質素我覺得其實普通,當然牛肉我係無食啦,帶子就燒完都好滑,入面軟淋淋,一啲都唔乾,翠玉瓜同雞髀菇都juicy 嘅,五花腩+辣肉腸就普通啲,但係隻蝦就好乾,食左一啖放棄左,雞翼朋友話燒得好燶所以我無事,最後我想講,本身麻麻地魚嘅我誤食左舊超鯹白膳以為係豬+ 只係燒左外面而入面生嘅三文魚都係好鯹,真係double 鯹, 個個味成餐飯or打飽隔時,纏繞左我成晚😔😔😔

我地仲叫左個蜆肉意粉,其實普通,蜆係多嘅,而且唔鯹,但佢入面竟然擺左我唔鍾意嘅蝦乾😏😏😏😏

最後我地叫左個Apple pie + ice cream , 呢個係我覺得好好食,佢係即焗,蘋果粒好足,外皮焗到好香脆,唯一係雪糕細份左,如果可以加多個scoop 就perfect la, other maybe 2🤣😝😝😝

3個女仔埋單around $700 ,唔算太貴,不過我下次來想試下個個afternoon tea 🤣🤣🤣🤣

2021-03-30 348 瀏覽
生日第n餐,約左好姐妹去t。係openrice睇相又幾靚,又多好評,就簡左觀塘呢間餐廳。我哋3個女仔,一早預留叫左個t set,去到再簡左個意粉同牛扒黑松露意粉🍝我第一次食新鮮既一片片黑松露,原黎苦苦地,我都係鐘意食個醬多d,個意粉幾爽幾好味,不過超級細碟,我哋3個女仔,應該每人食左2.3啖乍。。。牛扒🥩好有牛味,煎岩岩好👍跟住就到主角啦,好靚呀,即刻相機📷食先!不過味道好一般,有d我地食左一細啖都冇食,唔知係咪唔岩我哋口味,食淨左好多,呢個set又貴,$468加一,其實可以加多少少錢去酒店食,所以性價比差,單純好睇唔好食。。

牛扒🥩好有牛味,煎岩岩好👍

2021-03-28 279 瀏覽
觀塘工廠大廈有唔少好食的餐廳,登堂便是其中一間裝潢以墨綠色為主,空間感都大‼️環境同食物質素都令人滿意滿意,而且服務態度都好好,絕對值得推薦,重要係打卡一流📸📸食過文華餐廳個個beef wellington得無得輸,之後都無再食過🤔🤔…所以今次主要想試呢度既beef wellington🤤🤤。𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧酥皮微脆有牛油香,牛柳無咩筋同肥膏,大約5成熟,有感好好!!有嚼感但又夠淋身,好juicy,牛香味都算重!! 特別鍾意配菜係鮮嫩嘅新鮮菠菜🤤🤤。北海道鮮帶子扁意粉🍝煙肉 半乾車厘茄 勝瓜 雲耳 香辣蒜片汁‧略嫌無蒜香味,就連辣味都無…😳😳。西班牙黑豚火腿芝士薄餅有滿滿嘅水牛芝士鋪底, 配合黑豚火腿同火箭菜食落唔會芝士味同火腿香濃郁但又唔太膩🤪。飲品選擇好多、whiskey、啤酒、紅酒白酒、cocktail、mocktail咩都有得揀🍷🥂🍻🍺

𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧

北海道鮮帶子扁意粉🍝

西班牙黑豚火腿芝士薄餅

2021-02-28
5 分鐘 (堂食)
1K
2021-03-22 407 瀏覽
🫖The Blossoming Afternoon Tea Set $388/2位✨-早排同朋友去左登堂high tea慶祝生日~~咁啱佢地出左新menu,係同Twinings 合作推出既下午茶,所以都好期待😍😍-個下午茶有全甜點(Sweet)同鹹甜點(Salty)可以揀,我地揀左sweet版本~~個set總共有9款甜點,款款除左造型靚,味道都唔錯😋😋我就最鐘意Earl Grey Tea Visitandine,係法式蛋糕黎,食落口感鬆軟,仲好香伯爵茶味~~推介大家一啖擺落口度食,好正😆😆其他甜點都好高質👍🏻👍🏻-總括黎講,呢間high tea既cp值都幾高🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️餐廳環境好靚,座位闊落,全程坐得好舒服~~推介大家試試❤️❤️
早排同朋友去左登堂high tea慶祝生日~~
個set總共有9款甜點,款款除左造型靚,味道都唔錯😋😋
推介大家一啖擺落口度食,好正😆😆
其他甜點都好高質👍🏻👍🏻
餐廳環境好靚,座位闊落,全程坐得好舒服~~
推介大家試試❤️❤️
2021-03-15 456 瀏覽
在openrice看食評也看看歺牌,評價不錯且晚飯價錢約200至300元,可以接受。6:40到達,不多人,歺枱如茶歺廳的枱,枱之間相距近,感覺不太好; 再看歺牌,dinner set竟然是498元/set (openrice註明價錢101至200元咋喎!)而且歺牌內容與在網站上看到完全不一樣,問了waiter說恒生咭有88折,那便算了,當食豪d,点知埋單經理說單点才有折,唔係呀!好! 我也沒爭論。整体1000多元埋單,食物唔覺突出,略嫌淡,價錢貴, 歺枱細,waiter沒說清楚打折內容,網站內容不實,食完感覺被騙,沒下次也不會推薦朋友。
2021-03-14 2976 瀏覽
先從最喜歡的說起!登堂的甜品極出色!不管是蘋果批加雲呢拿雪糕 ($72),還是綠茶心太軟 ($78)都是超出預期的好吃。蘋果批外脆內軟,中間的餡料也是甜得恰到好處。綠茶心太軟,不是太多餐廳有,登堂做到甜而不膩,焗得恰到好處,配雪糕吃,超級好吃!正餐來說,北海道鮮帶子扁意粉 ($198)不錯!帶子大粒,麵條有咬勁,口感很好!但前菜法式焗田螺 ($98),味道就有點單一和單調,而西冷牛扒 ($268),雖然我們只叫三成,但到來後,吃上去是七成,這兩個菜個,對比其他菜,是有點失色了。 不得不說,愛喝酒的人應該最開心是看見這裏的酒櫃放着琳琅滿目的酒,而且還有一位非常專業的侍酒師介紹這裏的酒加試喝。因為要配牛扒,我們選了一支法國的紅酒,性價比確是不俗。在這裡,很想感謝這位侍酒師的專業。愛酒之人,選這裏來吃西餐會是一個不錯的選擇😌另外,值得一題的是,這家餐廳的洗手間不僅非常乾淨整潔,還有育嬰房,方便媽媽們。這個設計,即使是一些五星級的酒店也未必有,這個細心設計確是值得大讚。
先從最喜歡的說起!登堂的甜品極出色!
蘋果批加雲呢拿雪糕
綠茶心太軟

北海道鮮帶子扁意粉

法式焗田螺 ($98)
西冷牛扒

2021-03-13
蘋果批加雲呢拿雪糕
綠茶心太軟
2021-03-13 272 瀏覽
假日同朋友食飯相聚,在OpenRice 睇就搵左呢一間餐廳,環境其實一般,比較暗,食物質素就不過不失啦,呢啲好睇個人口味,但佢哋既服務態度還是不錯的。如果沒有試過又有興趣可以一試

蛋糕
登堂因為離公司非常近,早餐,中餐,晚餐!都吃過!不過有時候要突破心理關卡!就是他們的服務員人很傲慢,可能認為自己是比較好質素的餐廳,所以態度相對也不是太好!所以有時候很想去吃!又考慮到要看服務生跟收錢的人眼色,就覺得好難啊!羊架真的不錯吃!疫情後有改善很多味道!調味比以前好吃!很可惜早餐沒有了!要不然早餐是最好的!

羊架真的不錯吃!疫情後有改善很多味道!調味比以前好吃!

很可惜早餐沒有了!要不然早餐是最好的!
羊架
2021-02-24 571 瀏覽
依間餐廳好早前已經有留意主要係因為個名特別,哈哈今次入到黎觀塘,就決定上黎會一會佢訂左枱,十二點半上到黎只有兩三枱但以後越黎越多人,都滿了七成呢餐牌多選舉,眼花撩亂最後點了海蝦三文魚子手工闊條麵同一個巴馬火腿pizza?唔記得個名先講闊條麵,賣相一流海蝦質素只算一般汁醬味道偏淡,幸有三文魚子的鹹香味一齊食都算不錯Pizza味道不錯,配料足夠有芝士,火箭菜,巴馬火腿等,合格咖啡就普通,味道偏苦感覺上不是咖啡小店的味道總括黎講打卡不錯,CP值一般,但想飲咖啡就未必係好選擇以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
依間餐廳好早前已經有留意
主要係因為個名特別,哈哈
今次入到黎觀塘,就決定上黎會一會佢
訂左枱,十二點半上到黎只有兩三枱
但以後越黎越多人,都滿了七成呢
餐牌多選舉,眼花撩亂

最後點了海蝦三文魚子手工闊條麵
同一個巴馬火腿pizza?唔記得個名

先講闊條麵,賣相一流
海蝦質素只算一般
汁醬味道偏淡,幸有三文魚子的鹹香味
一齊食都算不錯

Pizza味道不錯,配料足夠
有芝士,火箭菜,巴馬火腿等,合格

咖啡就普通,味道偏苦
感覺上不是咖啡小店的味道

總括黎講打卡不錯,CP值一般,但想飲咖啡就未必係好選擇

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

2021-02-19 666 瀏覽
觀塘工廠大廈有唔少好食的餐廳登堂便是其中一間裝潢以墨綠色為主空間感都幾大,唔係令人坐得唔舒服星期5,6有得試酒今日係4款紅白酒產地:法國,美國,意大利呢間野出餐唔會太快,所以你心急唔好來食佢我隔離枱位女仔就係想人地快快上餐佢生日果個朋友話,呢間係慢慢出餐食物比較偏淡,所以枱面上有黑胡椒+粉紅鹽唔夠味你自便加鹽甜品:唔會太甜,感覺ok地方比較大,所以有時舉手會被忽略短暫整體感覺都ok拖肥粉個口感都算幾有嚼口會再來一次品嚐佢地菜肴。
觀塘工廠大廈有唔少好食的餐廳
登堂便是其中一間
裝潢以墨綠色為主
空間感都幾大,唔係令人坐得唔舒服
星期5,6有得試酒
今日係4款紅白酒
產地:法國,美國,意大利
呢間野出餐唔會太快,
所以你心急唔好來食佢
我隔離枱位女仔就係想人地快快上餐
佢生日果個朋友話,呢間係慢慢出餐
食物比較偏淡,
所以枱面上有黑胡椒+粉紅鹽
唔夠味你自便加鹽
甜品:唔會太甜,感覺ok
地方比較大,所以有時舉手會被忽略短暫
整體感覺都ok

拖肥粉個口感都算幾有嚼口
會再來一次品嚐佢地菜肴。
2021-02-19 575 瀏覽
Downtown 最近出咗新嘅Afternoon Tea menu,同有英國皇室認證嘅明星品牌Twinings合作,將平常下午茶中嘅「茶」融入甜品。味道有「驚」有「喜」,有創新嘅突破,亦有部分味道完全唔夾。我揀咗Sweet版本,一共有九款甜品,以下揀咗三款我覺得最好食嘅。🥇Raisin Scone & Classic Scone外表越簡單嘅嘢其實越考心機,好食嘅Scone要做到入口鬆軟,奶香突出。當日嘅Scone做得恰到好處,口感濕潤,唔會成口粉。配埋strawberry cream and clotted cream (個人比較鍾意strawberry cream),絕對係全個Tea最好食嘅甜品。🥈Earl Grey Tea VisitandineVisitandine 有人譯做修女蛋糕,亦有人叫金融家蛋糕、法式杏仁蛋糕,但説到底都係平實嘅小蛋糕。焗到榛果棕色,食落除咗有牛油香味,仲有超突出嘅伯爵茶味,原來餐廳用Twinings嘅伯爵茶造成牛奶朱古力加入蛋糕。香濃嘅伯爵茶味為呢個蛋糕加唔少分。🥉Lady Grey MadelineMadeline貝殼蛋糕—又係一個法式傳統糕餅。貝殼條

🥇Raisin Scone & Classic Scone

🥈Earl Grey Tea Visitandine

🥉Lady Grey Madeline
Madeline貝殼蛋糕—又係一個法式傳統糕餅。貝殼條紋,中間頂部拱起形成一個小山丘,焗到金黃色,賣相非常誘人。入口綿而不膩,如果餐廳係面頭灑啲糖霜就更加好啦~

🫖紅棗杞子菊花茶
隨餐包兩杯飲品,我就揀咗呢壺菊花茶,上枱時配一小杯自家製黑糖薑蜜。菊花味濃,同紅棗杞子嘅甜味好夾。

侍應嘅服務態度好友善,會主動介紹menu斟水,非常親切~
2021-02-15 443 瀏覽
初二不少餐廳也休息,見Open Rice顯示仍在營業中,不妨試吓碰碰運氣,約12:45pm到達,不用等候。直接被安排坐在角落位置,現場已座滿八成顧客,感覺相當熱鬧。先上南瓜湯及餐包,我喜歡Creamy的湯,正合我心意,熱返少少會好些。而餐包配橄欖油及意大利醋,對我來講,油比例過多, 調較醋多D會更正。至於主菜,原本朋友想試"慢煮蘇格蘭鮮三文魚柳",職員落單後10-15分鐘,稱所有魚已沽清,唯有轉食其他,最後大家也Order"招牌烤西班牙黑毛豬扒"(7成熟)配飯。雖然買相一般,但煮得不錯,不會過韌,恰度適中。Lunch Set配咖啡半價,我們各加HK$24,試試原價HK$48杯的Hazelnut Latte,經典榛子味道,飲完精醒爽利。
初二不少餐廳也休息,見Open Rice顯示[登堂]仍在營業中,不妨試吓碰碰運氣,約12:45pm到達,不用等候。直接被安排坐在角落位置,現場已座滿八成顧客,感覺相當熱鬧。

南瓜湯及餐包

招牌烤西班牙黑毛豬扒配白飯(7成熟)

Hazelnut Latte
2021-02-13
招牌烤西班牙黑毛豬扒配白飯(7成熟)
Hazelnut Latte
2021-02-13 523 瀏覽
黎過食晚餐,覺得價格偏貴又唔係特別好味,仲要坐得好逼好唔舒服,印象一般。但女友話試過午餐好吸引,咁就試下啦。可能疫情關係,今次俾左4人枱我地,地方闊落,間房又好光猛,仲要坐足3個鐘都冇人趕,加上食物都好有驚喜,對呢度印象好左好多。加勒比式烤原條鮮魚 $158非常驚喜!唔係煎,係明火烤,連鋪上面既檸檬都燒焦左,變左有魚油味既檸檬,好惹味OMG!啲泰式辣汁係烤到入左魚肉裡面,非常入味,啖啖都係魚既鮮味+酸味+煙燻味,食到停唔到口。佢另外有個泰式辣汁可以點,好勁辣椒香好惹味,女友話太辣。唔記得係邊種魚,係中式既魚仔(可以比較下檸檬既大小),雖然唔係鱈魚咁冇骨,但魚骨唔太幼,容易整走既,用刀叉食就爭啲,我地就唔客氣,用手拎住食。配菜就小左啲,得兩個日本小薯仔,下次加配飯/意粉會好啲。澳洲牛面脥肉肉醬闊條面(Tagliolini) $138普通既菜式,轉左好味既牛肉後冇咁普通了。唔係得肉醬,真係有細舊既好嫩滑既牛肉,既然係面脥肉,預左牛味唔會好濃,但係整體都幾好味。iced latte (less milk) $23特登要少奶,等咖啡味突出啲,味道冇令人失望。咖啡本身好飲既,同奶既比例都合適。個

餐包
加勒比式烤原條鮮魚 $158
佢另外有個泰式辣汁可以點,好勁辣椒香好惹味,女友話太辣。
配菜就小左啲,得兩個日本小薯仔,下次加配飯/意粉會好啲。
加勒比式烤原條鮮魚
澳洲牛面脥肉肉醬闊條面(Tagliolini) $138
澳洲牛面脥肉肉醬闊條面
iced latte (less milk) $23
個杯+杯墊同啲cafe serve既一樣靚架。
港式奶茶都好飲既,幾有茶味,不過出現係呢度好似唔係好夾。。。

iced latte (跟餐)
cake $25
好似點左tiramisu蛋糕,一般啦。
tiramisu
導盲犬Delta表示呢度好好坐,好舒服,黎過咁多次都好好招呼!
2021-02-02
加勒比式烤原條鮮魚
iced latte (跟餐)
用家個人感受,不是打手!下午茶時段大約15:30到7️⃣0️⃣位置,觀塘站B1出口,要行幾個街口先搵到座大廈,搭扶手電梯上,要花啲時間搵下。9️⃣5️⃣環境,地方好大,裝修超靚,坐得舒服,傾計一流,感覺乾淨。疫情關係有咁大空間,感覺比較安心。8️⃣5️⃣招呼,有禮,落單正常,上菜正常。7️⃣0️⃣J14澳洲牛面頰肉醬手造闊條麵$138,好味嘅。8️⃣0️⃣跟餐餐湯+面包+橄欖油,好味。7️⃣5️⃣Parma Ham Melon 跟餐另加$15,好夾好香。8️⃣0️⃣J7鮮刨黑松露菌安格斯牛肉漢堡$138,黑松露算多,包較乾。可能著重做tea set,可借好多甜點都無。8️⃣0️⃣CP值,兩人埋單$291 加一,共付$320,每人平均$160,整體食坐都不會失望,值得一試。
用家個人感受,不是打手!
下午茶時段大約15:30到
8️⃣5️⃣招呼,有禮,落單正常,上菜正常。

8️⃣0️⃣跟餐餐湯+面包+橄欖油,好味。

可能著重做tea set,可借好多甜點都無。

2021-01-26