2021-06-24 674 瀏覽
觀塘有好多西餐🍽,但高質既真係唔係咁多,今次要同大家推介小編好耐無幫襯既「登堂」,食物質素依然保持住高水準❤️,百幾蚊既午餐,性價比相當高,值得大家一試,難怪每次去食晏都坐無虛席😆。🍔 鮮刨黑松露菌安格斯牛肉漢堡~ (價錢: $138)評分: 4.5/5無黎一段日子,發現餐牌轉左,多左好~多選擇,單係午餐已經有2️⃣6️⃣款套餐選擇,有三文治漢堡🥪🍔、飯意粉🍚🍝、同扒類🐔🥩🐖🦐,有選擇困難症既小編都糾結左好耐😣,最後都係揀左漢堡🥰。漢堡餡料包括安格斯牛肉、太陽蛋、蕃茄、菜、柚子黑松露蛋黃醬、薯條,仲有松露菌❗️❗️❗️首先,松露菌超吸睛👀,一上菜就聞到香濃既松露味,嗅覺上非常滿足😍,而且鮮刨左3大片,嗅覺同視覺上既雙重滿足,令人垂涎欲滴🤤。平時食牛肉漢堡最忌牛肉煮得太老,「登堂」既安格斯牛肉火候剛剛好♨️,食落唔會覺得乾身,有適量既肉汁同軟熟既肉質口感,而且,切開太陽蛋流曬D蛋黃漿出黎,令漢堡更加Juicy👍🏻。薯條🍟亦都係小編覺得好好食既,每條都係有一定長度既粗身扁薯條,熱辣辣🔥,炸得好香脆,鍾意食漢堡薯條既朋友仔真係要黎試下呀🥰。🌟 套餐仲包括一碗是日餐湯🥣同飲品🍹。————————————————

🍔 鮮刨黑松露菌安格斯牛肉漢堡
~ (價錢: $138)
評分: 4.5/5

🌟 套餐仲包括一碗是日餐湯🥣同飲品🍹。

————————————————————————

🐷 整體食物: 4.5/5
🐷 環境:4.5/5
🐷 可達度: 4/5
2021-06-23
午餐
鮮刨黑松露菌安格斯牛肉漢堡
襯住今個星期六假期,我就去左位於觀塘既登堂叫左個 A Very Alice Tea Party Afternoon Tea Set,依個Tea Set係登堂最新推出架,咁就梗係去試下啦。依個Tea Set有成11款食物,甜點同咸點都設計得幾精緻,色彩繽紛,好吸引。甜點方面,“Sleepy tea” raspberry macaron做得幾出色,馬卡龍既甜俾中間既raspberry同吉士中和左,變到好易入口。Strawberry serenade crystal tart個賣相就好可愛,朱古力蘑菇幾濃味。Peanut Chestnut Tart個栗子蓉幾幼滑,唔會太過濃味,仲有少少花生,令口感更豐富。咸點方面,Salmon Roe Toro Avocado Tart有Toro同三文魚子,幾鮮味,味道都好夾。Uni Crab Meat Kimchi “Pie Tee”有海膽同蟹肉,海膽好甘香,配上蟹肉幾好味。我亦都另外點左兩杯飲品,Rich chocolate既朱古力味好濃郁,飲落唔會覺得太甜,鐘意飲朱古力既朋友可以試試。今次依個Afternoon Tea Set 我覺得食物整得幾精緻,餐

今次依個Afternoon Tea Set 我覺得食物整得幾精緻,餐廳亦都有為Alice Tea Party特別佈置,令人更有代入感。
2021-06-20
10 分鐘 (堂食)
  • tiramisu
  • 蘋果茶
2021-06-15 678 瀏覽
剛巧呢一日全日都係觀塘遊走,好姐妹一早約我食生日飯,觀塘樓上其實有好多好野食,而呢間係我睇到其他foodie ig見到。位於觀塘the wave,位置都易去環境非常有氣氛慢煮三文魚黎麥沙律三文魚入口即溶,慢煮保持到三文魚肉質同魚味,黎麥配上生果,無咁膩,清新開胃夏威夷pizza滿滿芝士,皮薄餡靚,仲有菠蘿的酸,口感對於芝士控係滿足!皮又好食!餡又好食最最最最最令我回味的菜式係呢個乳豬片!外皮脆口,伴隨脂肪入口即溶!相當吸引!配上甜酸醬料作平衡,伴菜都落足心機!蕃薯帶有薑味好姐妹為我安排左抹茶心太軟!偷偷寫上生日字句!抹茶味濃 外脆配上椰子雪芭超好食!極力推飲品做緊Honey Hazzel Nut Latte特飲推介味道唔會太甜,啡控朋友大讚忍唔到口叫左生蠔!滿足左我想食下生蠔的慾望!好味到會再回頭!用餐愉快 服務貼心絕對係我心目中Top 5的餐廳!
剛巧呢一日全日都係觀塘遊走,
好姐妹一早約我食生日飯,
觀塘樓上其實有好多好野食,
而呢間係我睇到其他foodie ig見到。

位於觀塘the wave,位置都易去
環境非常有氣氛

慢煮三文魚黎麥沙律

三文魚入口即溶,
慢煮保持到三文魚肉質同魚味,
黎麥配上生果,無咁膩,清新開胃

夏威夷pizza

滿滿芝士,皮薄餡靚,仲有菠蘿的酸,
口感對於芝士控係滿足!
皮又好食!餡又好食

最最最最最令我回味的菜式係呢個
乳豬片!外皮脆口,伴隨脂肪
入口即溶!相當吸引!
配上甜酸醬料作平衡,伴菜都落足心機!
蕃薯帶有薑味

好姐妹為我安排左抹茶心太軟!
偷偷寫上生日字句!
抹茶味濃 外脆配上椰子雪芭
超好食!極力推

味道唔會太甜,啡控朋友大讚

忍唔到口叫左生蠔!滿足左我想食下生蠔的慾望!

好味到會再回頭!
用餐愉快 服務貼心
絕對係我心目中Top 5的餐廳!

2021-06-14 484 瀏覽
觀塘不嬲高質素餐廳並不缺少,但係登堂嘅環境,食物質素,服務暫時都係屬於高的,生蠔好新鮮服務員介紹得好好,餐酒推薦得唔錯,飲品有特色 ,甜品都非常之唔錯,唔使出尖沙咀銅鑼灣,收咗工近近地,三個人食咗$2000以咁嘅水準,可以接受!總體來講水準高,值得推介,可以再encore
2021-06-14
2021-06-13 359 瀏覽
朋友介紹,因為可以喺甜品度寫字,所以女朋友生日book咗去食。本性開開心心,一去到話book咗兩位,問完電話之後佢話冇,搞咗一輪之後,佢終於話有,不過話book咗三位,聽到我頭都痛埋,開埋OpenRice比佢睇2位佢先幫手改。🤬坐低咗之後,冷氣機係咁滴水,張凳要退到勁埋先唔濕。🥵有一個要讚嘅地方就係每食一樣野都會換哂餐具同埋碟。不過有一隻碟又污糟。🤢最離譜嘅係,我係特別要求嗰度寫左想喺甜品寫字,所以就算我哋已經食飽,都嗌多個甜品,點知佢個甜品係冇寫字嘅😡唔寫得唔緊要呀,但係要通知人呀嘛,搞到我哋冇為歡喜,之後得長空😤OpenRice啲圖都見到有啲係有寫happy birthday,完全同網上嘅唔同。
坐低咗之後,冷氣機係咁滴水,張凳要退到勁埋先唔濕。🥵
2021-06-13
慶祝紀念
生日
2021-06-07 560 瀏覽
28/5/2021 Fri 6:00-7:30pm做完手術兩個月,終於唔洗再戒口,諗住同朋友食返餐好既慶祝下。個日咁岩出開觀塘,唔知呢頭有咩好食,上openrice見到呢間野幾多人like,就一於黎試下😅一入到去個環境都算乾淨企理既,地方夠闊落,d櫈都坐得幾舒服。。。我地就決定每人單點一份,一齊share,乜都試d😀經典意大利卡邦尼幼蛋麵 $148呢碟野真係超離譜😤收得成百五蚊碟,個份量小到連一個女仔食兩碟都應該唔夠飽。真心孤寒都爆囉,咁大個仔未食過碟意粉係咁細碟,唔知既以為上左個蛋奄列😪我地三個最後每人分得果雞碎😅 個意粉好重芝士味,不過太漏同偏鹹,d幼蛋麵鞋烚烚,唔好食👎炭燒美國頂級肉眼扒牛扒10安士 (5成熟) $298舊牛扒望落去都ok,鋸/咬落去都冧既,無乜筋,不過不失咁。不過佢得勁少汁墊係底,根本唔夠點成塊牛扒😂但係又俾左兜芥末醬,感覺上同塊扒格格不入,基本上無點過😅串燒拼盤 $378乜都有d咁,普普通通,無樣特別好食/難食😂3樣野加埋10% $950,貴夾唔飽,野食又普通,比佢搵笨,一定無下次😤P.S. 臨走望到佢門口棟住個牌,寫住消費滿$
28/5/2021 Fri 6:00-7:30pm

我地就決定每人單點一份,一齊share,乜都試d😀

經典意大利卡邦尼幼蛋麵 $148

炭燒美國頂級肉眼扒牛扒10安士 (5成熟) $298

串燒拼盤 $378

乜都有d咁,普普通通,無樣特別好食/難食😂

P.S. 臨走望到佢門口棟住個牌,寫住消費滿$800既顧客,即可獲贈bathbomb一個。點知個收銀話bathbomb已經送曬無得送😏無就唔好棟個牌出黎啦😠

2021-05-28
2021-06-07 376 瀏覽
一個星期六嘅晏晝 我竟然咁睇唔開走去觀塘食嘢😂人多 車多 廢氣多💨🌬呢間餐廳係同一期見到好多Foodie介紹 我諗係有請試食啦 但係啲相又吸引到我去自費食😅於是就咁睇唔開去咗老母區環境去到嚇一嚇 佢有少少似酒樓又有少少似自助餐格局 完全唔似一間cafe or 西餐廳😓星期六嘅晏晝我以為係坐滿哂 點知好多空位 咁你就知佢咩料啦🌝仲有明明唔係好多人 我啲嘢食等咗成個世紀💬💬💬除咗個限定甜品Menu 其他嘢其實冇乜特別😅main其實唔係好嗌得落手🥲🥲都係得Pizza同all day🍳登堂全日早餐 $118只能說係一個稍為遜色嘅all day 你見佢啲擺盤都唔係好靚😓😓塊竹炭多士真係唔係好襯🌚唯一值得讚嘅係有薯餅🥔因為食all day好似唔係成日有 不過我去m記都食到🙃🍦Summer Baileys Latte 夏日醉啡 $58☕️係呢啲咁sell賣相嘅嘢 佢又唔算貴喎🤔平時出去飲咖啡可能都要50幾蚊 $60/$70都見過 你會打卡嘢竟然$58就有上面個雪糕係完整一個Balieys雪糕🍦😋所以酒味好出🍷上面粉紅色係啲士多啤梨cream🍓仲加咗一啲棉花糖做點綴😍所以淨係面頭嗰浸嘢已經覺得幾正🥳☕️底

🍳登堂全日早餐 $118

☕️底下latte好有驚喜 係香濃咖啡味 應該用咗一隻唔錯嘅咖啡豆
成杯野上層嘅口感就有啲似綿滑smoothie 底層就係真正嘅嘆啡時間🕒🤎

🍋檸檬撻 +$25 (原價$48)
嗌咗main course嘅話 可以用優惠價$25嗌甜品櫃入面一款甜品🍮於是揀咗賣相最吸引嘅檸檬撻🍋不過 檸檬撻都應該要有少少甜味掛?真係酸得太緊要 食檸檬咁😑

🍰宇治抹茶意大利芝士蛋糕 $68
呢個要俾正價 仲要咁鬼貴!勁細件!圖文不符🤬完全冇抹茶味 芝士味都冇 我唔係好知自己食咗啲咩落肚!好 難 食!
2021-06-07 443 瀏覽
今日2週年,所以訂了位食晚餐在觀塘一間環境寬敞有氣紛的餐廳,Menu 種類都好多選擇,我們叫了威靈頓美國特級牛柳 , 海膽三文魚子自家製手造寬條麵,甜品叫了火焰雪山.威靈頓美國特級牛柳⭐️⭐️⭐️$348賣相吸引.酥皮酥脆有牛油香味,牛柳有少少筋,5成熟味道美味.伴菜是波菜及薯仔就失色了少許.海膽三文魚子自家製手造寬條麵⭐️⭐️⭐️$248寬條麵口感帶煙韌,海膽鮮甜無苦味,三文魚子無腥味.火焰雪山⭐️⭐️⭐️$98會熄燈上甜品之後倒上冧酒點火,蛋白霜外層帶微微焦香內裏微軟的口感,味道還可以,但如果唔飲酒的朋友未必喜歡.因為食時感到好重酒味.回味指數⭐️⭐️⭐️
威靈頓美國特級牛柳⭐️⭐️⭐️$348
海膽三文魚子自家製手造寬條麵⭐️⭐️⭐️$248
寬條麵口感帶煙韌,海膽鮮甜無苦味,三文魚子無腥味.
火焰雪山⭐️⭐️⭐️$98
回味指數⭐️⭐️⭐️
威靈頓美國特級牛柳
火焰雪山
2021-06-06 279 瀏覽
朋友慶祝生日飯 所以先叫左咁多道菜 都尚算好味既 只係餐廳太多人實在太忙所以等勁耐先上到菜 可能格至少10幾分鐘 但有機會如果做promotion 都會考慮再食掛 🤪🤪🤪🤪🤪🤪
2021-06-05 236 瀏覽
工作壓力大,放工和朋友去啤一啤,原本想去stadiums,實在太多人,要轉場。去到登堂,地方比較大,不用等位,即有sofa 位置,自成一角,坐得十分舒服。我們點了西班牙黑毛豬pizza, 海魚意粉和兩大杯啤酒。啤酒很大杯,分量十足,飲都飲唔哂,飲到臉到紅哂☺️ 食物方面,黑毛豬pizza味道很濃郁,黑毛豬肉分量也很多,每塊pizza 都有2塊黑毛豬。意粉方面分量適中,味道香濃。餐廳地方舒服有格調,很適合吹水聊天!
2021-05-28
  • 西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza
食晏時間要喺觀塘殺出「血路」實在難,不過呢日好彩,畀我同啲Friend搵到呢間登堂,佢個場好大好靚,就算座無虛席,你都唔會覺得逼同冇晒私人空間,防疫同舒暢指數滿分。嗰度嘅裝修,亦仿如為愛打卡嘅港女而設,夠光又夠亮,點影碟嘢都零舍好食咁。特別想讚佢個Toilet,靚到!又香喎,我Friend話同啲靚美容院廁所有得Fight!🍓瑞士熱溶芝士蟹肉酸種麵包 HK$148我最鍾意試複雜嘢, 呢碟嘢完全達標,材料包括酸種麵包、芝士、蟹肉、水波蛋、西芹(但我食唔出)、紅燈籠椒、麵包糠、水耕菜沙律同炸薯絲。最驚喜同令我食出高級味道嘅,係刨到好幼嘅紅燈籠椒絲,佢唔單止口感好,仲有煙薰香同椒香。另一驚喜位嚟自個薯絲,好好食,又似薯片、又似薯條咁,我未食過咁好食嘅炸薯。個水波蛋亦都恰到好處,蛋漿超好味,開心!至於主角蟹肉,份量係足嘅,味道係可以嘅,但稱唔上美味;而個芝士,只能話唔係我想像中咁美好同傾瀉,亦唔係好溶,好彩配菜補到好多分。🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓我朋友就兩個都叫咗炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛扒配意粉(HK$168),佢哋大讚個牛好有牛肉味,叫五成熟嗰位朋友話唔單止中間嗰陣粉紅色好靚,

🍓瑞士熱溶芝士蟹肉酸種麵包 HK$148

🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓

我朋友就兩個都叫咗炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛扒配意粉(HK$168),佢哋大讚個牛好有牛肉味,叫五成熟嗰位朋友話唔單止中間嗰陣粉紅色好靚,仲要冇血水,佢話好難得。至於個意粉,佢都係大讚,一嚟做到Al Dente,二嚟好重蒜香味,佢好飽都成碟掃晒。

我另一朋友就再嗌咗Tiramisu,但佢就覺得唔夠酒味。餐湯同嘢飲就standard ,雖然係咁,佢整體食物質素都令我哋係滿意嘅,即使佢價錢一啲都唔平。
瑞士熱溶芝士蟹肉酸種麵包
炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛扒
午餐
瑞士熱溶芝士蟹肉酸種麵包
炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛扒
2021-06-03 258 瀏覽
成層都係佢地嘅 所以地方好大 星期六下午意外路過去食都有位 亦都唔會坐到好逼去食當日嘅餐湯係南瓜湯 唔會話好大陣南瓜味 整體係少少甜少少鹹咁 食到啲蓉嘅質地lunch set 有跟餐湯 飲品同包 但要留意叫包類嘅餐唔會跟餐包 就好似我係叫芝士牛漢堡係無餐包 但就唔知叫三文治會唔會跟餐包漢堡好食 但講唔出有乜特別 配嘅薯條就係新鮮炸起 夠熱夠脆跟餐叫左 iced fruit tea味道都係無乜特別服務方面 佢地做得好仔細😂拆開完飲筒嘅膠紙佢地都會注意 即刻收走 應該唔會特別去食 但路過可以一試 都唔會中伏

漢堡好食 但講唔出有乜特別 配嘅薯條就係新鮮炸起 夠熱夠脆

跟餐叫左 iced fruit tea味道都係無乜特別

應該唔會特別去食 但路過可以一試 都唔會中伏
2021-05-27 302 瀏覽
之前喺網上d post見到介紹觀塘美食,一早bookmark咗呢間餐廳,之後見有機會去觀塘做野,所以就book定佢嘅tea set喇。tea set 有分全甜品或者半鹹半甜,因為同老公去,所以點此半鹹甜。舖頭人唔多,不過個tea set都等左大概四個字先嚟,飲品好快到。先食鹹點,三款鹹點都幾好味,過關😁。甜品我就比較掩尖少少,嗰個粉紅色cream 嘅tart喺玫瑰味,我就覺得唔好食,而且個粉紅色好核突…超有色素感覺。鬆餅有兩款(原味同提子)各一個,平時個d set都係各兩個,所以我冇食到提子鬆餅,食鬆餅最鍾意就係揸clotted cream,但係呢度嗰個cream好奇怪,完全冇香味,稀稀哋,最後寧願揸果jam算,哩個超級失望,令我想寫佢呢篇食評。最後最頂個兩款甜品,杯裝果個超級甜,冇食哂。隔離果個好似係有d白朱古力嘅甜品,因為我麻麻哋白朱古力太甜,所以都係覺得唔好食。我結論係,下次都係散叫啦,聽講佢其他甜品幾好食😂。

先食鹹點,三款鹹點都幾好味,過關😁。

我結論係,下次都係散叫啦,聽講佢其他甜品幾好食😂。

2021-05-25 303 瀏覽
見呢度好多人話好食就簡呢間餐廳食,點知就係中伏既開始,完全唔夠飽一開始睇個menu都好似偏細份,見個dinner set都幾多嘢食咁就嗌嗌,落單之前問左waiter份量夠唔夠2個人食,佢仲話夠食,係2人餐黎點知啲嘢食黎到全部都係一人份量,餐前小食又得一碟,湯又得一碗,邊度似2人餐份量,2個人完全唔夠飽,比個waiter欺騙左個dinner set以人數同份量黎計完全唔值呢個價位,可以有其他更好既選擇,唔需要黎呢間餐廳,食完之後永遠都唔會再幫襯呢間餐廳

2021-05-25
2021-05-20 316 瀏覽
最近天氣開始熱, 係室外行一陣都已經想去cafe坐低抖抖, 今次去咗觀塘呢間 #cafe- 登堂downtown, 好耐前去食過Dinner, 今次去食下Tea先, 「登堂」聯乘Baileys合作推出4款Baileys Summer限定甜品我地叫咗其中2款甜品, 外型都好吸睛, 岩晒打卡, ➡️"Summer Baileys Latte"用優質嘅咖啡豆製成香濃Latte, 再配合Baileys ice-cream, 面層有d棉花糖作點綴, 飲落口感好似特濃smoothie~而另一款➡️"Downtown Baileys Banana Split", 係好經典嘅香蕉船甜品, 香蕉面層有焦糖效果, 有朱古力塊加幾款雪糕配搭, 一樣有Bailey ice-cream, 食落甜酒味後勁幾出~仲叫杯凍飲➡️"Iced Fruit Tea"解下渴, 有機會每次水果都唔同, 我地當日就係以桃為主, 味道幾清新又唔甜👍🏻

Summer  Baileys  Latte

D.T  Baileys  Banana  Split