2021-02-19 568 瀏覽
Downtown 最近出咗新嘅Afternoon Tea menu,同有英國皇室認證嘅明星品牌Twinings合作,將平常下午茶中嘅「茶」融入甜品。味道有「驚」有「喜」,有創新嘅突破,亦有部分味道完全唔夾。我揀咗Sweet版本,一共有九款甜品,以下揀咗三款我覺得最好食嘅。🥇Raisin Scone & Classic Scone外表越簡單嘅嘢其實越考心機,好食嘅Scone要做到入口鬆軟,奶香突出。當日嘅Scone做得恰到好處,口感濕潤,唔會成口粉。配埋strawberry cream and clotted cream (個人比較鍾意strawberry cream),絕對係全個Tea最好食嘅甜品。🥈Earl Grey Tea VisitandineVisitandine 有人譯做修女蛋糕,亦有人叫金融家蛋糕、法式杏仁蛋糕,但説到底都係平實嘅小蛋糕。焗到榛果棕色,食落除咗有牛油香味,仲有超突出嘅伯爵茶味,原來餐廳用Twinings嘅伯爵茶造成牛奶朱古力加入蛋糕。香濃嘅伯爵茶味為呢個蛋糕加唔少分。🥉Lady Grey MadelineMadeline貝殼蛋糕—又係一個法式傳統糕餅。貝殼條

🥇Raisin Scone & Classic Scone

🥈Earl Grey Tea Visitandine

🥉Lady Grey Madeline
Madeline貝殼蛋糕—又係一個法式傳統糕餅。貝殼條紋,中間頂部拱起形成一個小山丘,焗到金黃色,賣相非常誘人。入口綿而不膩,如果餐廳係面頭灑啲糖霜就更加好啦~

🫖紅棗杞子菊花茶
隨餐包兩杯飲品,我就揀咗呢壺菊花茶,上枱時配一小杯自家製黑糖薑蜜。菊花味濃,同紅棗杞子嘅甜味好夾。

侍應嘅服務態度好友善,會主動介紹menu斟水,非常親切~