2022-02-17 52 瀏覽
2022.02.16今日經開附近做野,又見天氣凍❄️想食下辣野🌶上OP搵到呢間曾經住過中上環區既我竟然唔知道士丹利街(中上環既美食街)原來呢間樓上川菜餐館已經開左三年🧐餐廳裝修係中式設計⛩而且座位多又闊落☺️都幾岩三五知己一齊黎開餐🥢好可惜疫症無堂食晚市🥲不過好左餐廳呢期新推出沸騰二人豐盛晚餐🔥 $258有沸騰鱸魚 🐟或 沸騰牛肉🐂(二選一)白米飯x2🍚配套加熱架、加熱器🔥、圍裙、筷子匙羹🥢🥄今次我就揀左沸騰牛肉🐂店員好細心咁講解呢個沸騰鍋係用新鮮辣椒紅油作為底料加上唔同既新鮮食材:白菜、芽菜、金針菇、蓮藕土豆片、萵筍,午餐肉,仲有唔同既乾辣椒、花椒粒🌶最後用高溫滾油將辣椒爆香倒入鍋內令到有沸騰效果而且係現場我係睇到卜卜聲😆而我最欣賞係因為返屋企都要半個鐘⏳而餐廳利用密實錫紙食具盛裝,所以返到屋企都仲係好熱辣辣🔥而天氣凍所以用埋跟餐送既加熱器一路食一路沸騰食到尾都係熱嫁😚食辣油最驚辣油彈到落件衫到,著番佢地俾既圍裙就可以安心食用囉❤️而咁大份既沸騰鍋兩個人食到好滿足🥰每樣食材都好新鮮又足料👍🏻辣味好香濃🌶怕辣既朋友仔就可以學我咁加$10 要碗成都老冰粉,解辣解麻好幫手💁🏻‍♀️今次我仲買左紅燒
2022.02.16

今日經開附近做野,又見天氣凍❄️想食下辣野🌶上OP搵到呢間
曾經住過中上環區既我

不過好左餐廳呢期新推出沸騰二人豐盛晚餐🔥 $258
有沸騰鱸魚 🐟或 沸騰牛肉🐂(二選一)
白米飯x2🍚
配套
加熱架、加熱器🔥、圍裙、筷子匙羹🥢🥄

今次我仲買左紅燒素腸 $32 俾兩老加餸🙃
唔好俾佢個樣呃到以為係鵝腸呀🦢其實係加上紅燒湯汁既特色豆製品,好入味嫁😆

外賣自取
2022-02-16 42 瀏覽
已經係第n次幫襯瘋狂小面喇 以前日日lunch time 就會排哂長龍 宜家疫情 大家都work from home所以唔洗點排就可以食喇 !!! 呢個瘋狂燒白麵 每日只有15碗今日終於可以試到 ! 辣得好爽 果然係叫瘋狂小面加埋杯豆漿就岩岩好喇麵既口感唔錯 加上4塊肥瘦岩岩好既肉份量都好多 差d 食唔哂 正!!!湯底都好好味 麻麻辣辣 但唔敢飲得太多 驚會爆瘡🙈食完一碗加埋杯豆漿已經好飽 有動力返公司繼續做野喇 💪🏻下次再試其他款既麵同埋加個小食試下先!!!!
已經係第n次幫襯瘋狂小面喇

以前日日lunch time 就會排哂長龍
宜家疫情 大家都work from home
所以唔洗點排就可以食喇 !!!

呢個瘋狂燒白麵 每日只有15碗
今日終於可以試到 !
辣得好爽 果然係叫瘋狂小面

湯底都好好味 麻麻辣辣
但唔敢飲得太多 驚會爆瘡🙈

食完一碗加埋杯豆漿已經好飽
有動力返公司繼續做野喇 💪🏻

下次再試其他款既麵同埋加個小食試下先!!!!
  • 瘋狂燒白麵
2022-02-13 135 瀏覽
瘋狂小面 🌶🍜天氣凍冰冰個日出到中環就想食啲辣野暖下身我男友仔就搵左一間正宗川菜同我食地點都幾方便喺尖東附近嘅大廈一樓仲有Lift搭上去午市有Set 都幾抵食包曬前菜飲品主菜甜品都係$103🌶 前菜▪️蒜泥青瓜 青瓜勁爽口又Juicy加埋蒜香勁開胃 大推😍▪️涼拌木耳酸酸地又爽口 都好開胃呀🌶主菜▪️瘋狂擔擔麵 (小辣小麻)一放上桌就好香搞到我哋兩個都流曬口水每條麵都已經係沾曬醬再撈埋肉醬食好入味呀又香又麻一開始食又唔覺得好辣點知越食越辣 好正呀▪️瘋狂燒白麵燒白姐係五花肉五花肉睇落好靚仔食落好香好正配埋個又香又麻嘅湯底不知不覺就食曬成碗🌶甜品▪️成都老冰粉有去過四川省一定有食過呢個冰粉身為當地最地道最出名嘅甜品香港都唔係間間整得好食呀不過瘋狂小面真係整得幾好食連我男朋友第一次食都讚感覺有少少似日本既水信玄餅但係呢到成都老冰粉再加左D酒糟,類似黑糖漿,果乾再雪凍黎食重點係好食得黎又解到辣😂⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻打卡:🦚🦚🦚🦚🦚推薦:🐽🐽🐽🐽🐽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
瘋狂小面 🌶🍜

加埋蒜香勁開胃 大推😍
▪️涼拌木耳
酸酸地又爽口 都好開胃呀

🌶主菜
▪️瘋狂擔擔麵 (小辣小麻)
一放上桌就好香

不過瘋狂小面真係整得幾好食
連我男朋友第一次食都讚
感覺有少少似日本既水信玄餅
但係呢到成都老冰粉
再加左D酒糟,類似黑糖漿,果乾
再雪凍黎食
重點係好食得黎又解到辣😂

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
打卡:🦚🦚🦚🦚🦚
推薦:🐽🐽🐽🐽🐽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)
瘋狂燒白麵
  • 瘋狂擔擔面
  • 瘋狂燒白面
  • 蒜泥青瓜
2022-02-12 38 瀏覽
瘋狂小麵中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓行完大館搵地方食野, 就係中環扶手電梯見到大大個招牌, 上網SEARCH 地址同評價都好好, 就同友人來食個麵。唔食得辣真係唔好亂來, 四川口味的麵同小食, 地道正宗。因為唔會迎合港人口味, 辣勁十足。點餐每人一張點菜紙, 剔自己想食架組合。我係第一次來光顧, 一於點個瘋狂大排麵+牛肉麵。大排即排骨,甚有咬口,重五香粉味,麵條彈牙。牛肉粒紮實香口,同濃味紅湯好夾小食要青瓜同鳳爪湯辣中帶麻, 唔為意飲一口, 舌頭即成條麻了。甜品必要成都老冰粉,個黃糖好解辣,冰粉一滑入喉,當食完辣麵冰凍舒服。
瘋狂小麵

小食要青瓜同鳳爪

湯辣中帶麻, 唔為意飲一口, 舌頭即成條麻了。

2022-02-11 37 瀏覽
瘋狂小面係我office 附近,但lunch time 真係食唔到,因為太多人等🤣唯有weekend 再去食媽咪都話餐廳好有四川feel今次已經係第三次幫襯,每次帶唔同朋友都食佢地都讚不絕口坐低唔洗睇menu 我已經諗好要食乜酸菜豬肚面+飲品紅肉柚子同小食涼拌木耳($92)都唔過百,連weekend 都有套餐食,以中環物價黎講真係好抵食😚強烈推薦酸菜豬肚面,豬肚清脆爽口,加埋酸菜令人食唔停口另一個set要左撈擔擔面,麻醬濃香,惹味香辣值得一提既係小食同飲品都真係十分出色,特別係青瓜,超級爽脆

媽咪都話餐廳好有四川feel

今次已經係第三次幫襯,每次帶唔同朋友都食佢地都讚不絕口

坐低唔洗睇menu 我已經諗好要食乜

另一個set要左撈擔擔面,麻醬濃香,惹味香辣

值得一提既係小食同飲品都真係十分出色,特別係青瓜,超級爽脆
2022-01-29
  • 瘋狂擔擔面
2022-02-11 22 瀏覽
天氣咁凍,又係時候食川菜啦!中環呢間瘋狂小麵上次聽朋友介紹已經好吸引,今次佢終於帶我嚟!一入餐廳,裝潢非常中國😝原來餐廳仲係成都小麵十強😋套餐可自由配搭,因應自己需要,由小食、飲品、主食同甜品組成!主食要咗瘋狂肥腸麵小辣,食得辣嘅朋友真係可以中辣起跳,麵質彈牙,對女仔嚟講份量適中,而大腸都算大件入味,另一碗就要咗酸辣粉,唔包餸,需比錢再補,但味道唔錯,酸辣比例剛好,餸就加咗牛舌,Q彈脆鮮美,正!!小食方面,非常推薦泡椒鳳爪!!份量雖然唔多但係泡椒味濃郁用而且辣度足😝真係好正!好想食多幾份!甜品就要咗成都老冰粉,食落Q 彈滑溜,味道甜甜好解辣☺瘋狂小麵🌟中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
天氣咁凍,又係時候食川菜啦!

甜品就要咗成都老冰粉,食落Q 彈滑溜,味道甜甜好解辣☺

瘋狂小麵🌟
2022-02-05 28 瀏覽
性價比唔高的小麵 麵質同日本拉麵差唔多但湯底真係好惹味 我通常會叫BB辣同少麻 食得辣嘅朋友一定會喜歡牛肉同排骨🍖都好入味通常都會加一隻煎蛋🍳然後飲品就一定係室溫的烏梅汁 酸得恰到好處
性價比唔高的小麵 麵質同日本拉麵差唔多
牛肉同排骨🍖都好入味
通常都會加一隻煎蛋🍳
然後飲品就一定係室溫的烏梅汁 酸得恰到好處
紅燒牛肉麵
大排麵
紅燒牛肉麵
2022-01-29 1503 瀏覽
好耐冇返嚟舊屋,趁周末決定過去打掃一下。執拾完畢,又係時候去食晏。有人話有好介紹,帶咗我嚟士丹利街呢間「瘋狂小面」。餐廳主打傳統重慶小麵,店內地方頗大,裝修帶濃厚中國風,靠牆以卡座為主,置有鏤空屏風作間隔,環境寬敞闊落,令人坐得十分舒服。我哋點咗兩個套餐:番茄牛肉麵+烏梅汁 ($83)、瘋狂大排麵+牛舌+羅漢果冬瓜茶+蒜泥青瓜+成都老冰粉 ($116),另外再加咗客高湯蒸蛋。番茄牛肉麵賣相很吸引,湯底顏色鮮艷實在,入口茄鮮濃郁,絕對係真材實料。牛肉用上牛腱炮製,肉質結實有彈性,食落肉香醇厚,有咬口得嚟又唔韌。麵條水準亦唔錯,口感煙韌彈牙,掛湯力十足。烏梅汁酸酸甜甜,生津解渴,潤喉又醒胃。高湯蒸蛋 (+$18)  蒸蛋滑嫩鮮甜,面頭加左少少肉燥同蔥花,入口鹹鹹香香,好惹味。蒸蛋每日只係限量 15 份,如果想食就要碰下運氣。至於另一碗大排麵就揀咗白湯,湯底鮮甜濃郁,入口帶陣陣胡椒香。排骨大大件,滷得非常入味,肉質軟嫩,既香濃又多汁。牛舌薄切,咬下完全唔韌,入口充滿油脂芳香。麵條有嚼勁,麵質爽滑不油。          青瓜口感亦甚佳,清甜爽脆,入口充滿蒜蓉和麻油香。羅漢果冬瓜茶嘅味道調校得

青瓜口感亦甚佳,清甜爽脆,入口充滿蒜蓉和麻油香。羅漢果冬瓜茶嘅味道調校得啱啱好,甜度適中,清涼潤肺又止咳。

冰粉嘅質感有點像愛玉,面頭撒滿了花生、芝麻、提子乾、山楂和酒釀,拌勻吃口感很豐富,黏軟細膩,爽滑清涼。
2022-01-24 206 瀏覽
喺中環返工一直久仰呢間大名🤣平日午市係好多人 特登禮拜六日去試吓👅麵加小食加飲品加甜品 $103 呢區都合理嘅😙❣️瘋狂擔擔面最推薦💕 我 expect會更多辣度揀🌶 最後加左辣同麻🤣 平時食譚仔二小辣左右😙肉醬甜甜地中和不少 加上青瓜花生同巨量蔥係絕配🥒簡單味道但店家用新鮮水麵 幾煙韌似拉麵咁💕❣️瘋狂肥腸面呢個有👍🏻 要讚佢嘅腸處理得好好 係冇咩脂肪同騷味😆 見到成碗紅卜卜 係比擔擔面辣🌶 太多辣同油所以唔適合飲湯🤣麵同樣好掛汁 加左好多分👅 ❣️泡椒鳳爪呢個堅辣‼️ 因為要lur骨所以係口度越嚟越辣🤣係同麵類唔同感覺嘅辣 泡椒味好正😆❣️鐘水餃 +$32呢個好多人推薦 但唔係我想像中嘅味道🤣唔係好辣帶點酸 係有嚼勁唔係好似抄手咁~❣️成都老冰粉超降火 食到熱辣辣食返啖透心涼❄️甜度 配料 質感都好好👏👏 ❣️烏梅汁❣️凍檸茶
喺中環返工一直久仰呢間大名🤣

係同麵類唔同感覺嘅辣 泡椒味好正😆
泡椒鳳爪

❣️鐘水餃 +$32
呢個好多人推薦 但唔係我想像中嘅味道🤣
唔係好辣帶點酸 係有嚼勁唔係好似抄手咁~

❣️成都老冰粉
超降火 食到熱辣辣食返啖透心涼❄️
甜度 配料 質感都好好👏👏

❣️烏梅汁
❣️凍檸茶
瘋狂擔擔面
泡椒鳳爪
2022-01-22 36 瀏覽
我們點了一份瘋狂豌雜麵和一碗瘋狂擔擔麵,味道 材料 質量都不值這個價錢。不知為何有那麼多好評!!!感覺和淘寶上買回來的方便面沒有區別,價錢應該十分一都不要 以後不會再來,Junk Food
一入到去就見到個環境好有中國風既小店感覺,佢既午市套餐其實喺港島區黎講算係相宜,點左一個瘋狂白麵同瘋狂牛肉麵餐跟左小食同冰粉,依度既辣度小辣已經比譚仔既小辣再辣少少,所以請自行斟酌。不得不提依度個烏梅汁真係好夠味,鐘意飲烏梅汁既朋友絕對值得一試。圖中既麵係加左底所以麵量非常充足,大胃王記得要加底,個麵量令人滿意。不過小食同埋個冰粉就無咩驚喜。總結黎講,喺港島區想搵個地方醫下肚,舒舒服食下野傾下計而有價錢相宜既話,依度都係一個唔錯既選擇瘋狂牛肉麵(加底)瘋狂燒白麵(加底)雞腳冰粉

瘋狂牛肉麵(加底)

瘋狂燒白麵(加底)

雞腳

冰粉
2022-01-02
午餐
2022-01-15 42 瀏覽
早就聽說中環士丹利街有一家瘋狂小面,主打傳統的重慶小面及風味小食,餐廳位於佳德商業大廈一樓,面積寬敞,裝修風格為中式古典設計~餐牌上的菜品可根據自己的口味有多種選擇,包括各種幹撈面或湯面,特色小食、飲品、甜品等,我們點了兩個full set~瘋狂豌雜面 ,屬於幹撈面,精致彈牙的面質,被細膩軟滑的豌豆蓉和香甜可口的肉醬包裹著,加上香酥的花生、脆爽的榨菜和碧綠的菜心作配料,吃起來真的是香味濃郁,很有特色!瘋狂素小面,湯汁微辣味道足,面質軟糯香有嚼勁,蘑菇花生綠菜心,一碗下肚自覺飽!蒜泥青瓜,青瓜新鮮爽口,蒜味十足,入口香脆,溶為一體,不失為一道很好的開胃菜。涼拌木耳,泡椒味、蒜味十足,辣中帶著微微的麻,吃起來非常爽口! 成都老冰粉,晶瑩透亮,清新爽口,品嘗中散發著淡淡的桂花味,加上花生、白芝麻、提子幹等配料,更是錦上添花的一道甜品🍮!整體感覺非常棒staff都好熱情下次應會再幫襯!

整體感覺非常棒staff都好熱情下次應會再幫襯!

🏮充滿中國色彩嘅裝修🏮座位寬敞, 有卡座位及單座位選擇見到個店名已經想即刻試下有幾“瘋狂“😆✨多款菜式選擇,有辣有唔辣的🔆三款套餐組合🔆(2-4款選配食物選擇)小面,飲品,小吃,甜品2款 $833款 $934款$103湯底的辣度及麻度可選擇🌶️BB辣➡️➡️加辣🌶️🌶️🌶️還有蕃茄及酸菜湯可供選擇🧑‍🍳廚師推介🧑‍🍳瘋狂肥腸麵(小辣)湯底小辣得嚟好惹味肥腸大大嚿,肉質厚身好有嚼口感麵條彈牙爽口有質感特別加料:鹵蛋 +$9 😋🐂瘋狂牛肉麵(小辣)(小麻)牛肉烹調得宜,肉質軟淋淋的口感,唔鞋口😋麵質彈牙爽口👍瘋狂小吃⬇️🧄涼拌木耳酸酸辣辣夾有啲蒜泥味木耳爽口,好開胃🌶️泡椒鳳爪泡椒味辣得過癮鳳爪肉質彈牙唔會太硬瘋狂飲品⬇️烏梅汁(凍)酸酸甜甜,胃口大開羅漢果冬瓜茶(熱)清甜解渴,唔會太甜瘋狂甜品: 有兩款選擇紅棗銀耳湯(凍)👉 成都老冰粉(凍)👈夠冰凍清甜, 啫喱口感的晶瑩冰粉灑上芝麻及桂花糖漿內配有花生,杞子,提子乾口感豐富,賣相吸引🥰
🏮充滿中國色彩嘅裝修🏮
座位寬敞, 有卡座位及單座位選擇
見到個店名已經想即刻試下
有幾“瘋狂“😆

✨多款菜式選擇,有辣有唔辣的

🔆三款套餐組合🔆
(2-4款選配食物選擇)
小面,飲品,小吃,甜品
2款 $83
3款 $93
4款$103

湯底的辣度及麻度可選擇
🌶️BB辣➡️➡️加辣🌶️🌶️🌶️
還有蕃茄及酸菜湯可供選擇

🧑‍🍳廚師推介🧑‍🍳
瘋狂肥腸麵(小辣)
湯底小辣得嚟好惹味
肥腸大大嚿,肉質厚身
好有嚼口感
麵條彈牙爽口有質感
特別加料:鹵蛋 +$9 😋

🐂瘋狂牛肉麵(小辣)(小麻)
牛肉烹調得宜,肉質軟淋淋的口感,唔鞋口😋
麵質彈牙爽口👍

鳳爪肉質彈牙唔會太硬

瘋狂飲品⬇️
烏梅汁(凍)
酸酸甜甜,胃口大開
羅漢果冬瓜茶(熱)
清甜解渴,唔會太甜

瘋狂甜品: 有兩款選擇
紅棗銀耳湯(凍)
👉 成都老冰粉(凍)👈
夠冰凍清甜, 啫喱口感的晶瑩冰粉
灑上芝麻及桂花糖漿
內配有花生,杞子,提子乾
口感豐富,賣相吸引🥰
2022-01-14
下午茶
2022-01-14 39 瀏覽
瘋狅肥腸面套餐 $99瘋狅肥腸面紅湯(辣)少辣走蔥呢個太吸引 所以同家姐叫左個一樣既😙 肥腸好味 夠軟淋~金柑檸檬(凍)(+$6.0)呢個偏酸 重檸檬味 金柑味唔算好重 另外就係佢唔係好甜 所以飲落好似健康啲啲😆😆成都老冰粉(凍)(+$10.0)我地食左兩碗 因為食完身心涼😌 配埋黑糖好正😋 冰粉質地就似啫喱同蒟蒻中間~😚 煩似仙草凍咁 不過唔同嘅就係冇味既🤣瘋狂肥腸面套餐 $163瘋狂肥腸面紅湯(辣)湯底係偏咸香個隻~ 唔會好辣! 麵係拉麵 所以超掛湯😜紅肉柚子(凍)(+$6.0)呢個比較好飲啲 因為甜啲啲 同埋柚子味飲落幾香😌棒棒雞(+$32.0)呢個就麻麻地 因為份量比較少 而且肉既部份好碎同細舊鐘水餃 (+$32.0)幾特別 唔知點解好似食到潤腸嘅味道🤣🤣 我真係紅油炒手嘅汁 所以係甜甜的!

瘋狅肥腸面套餐 $99
瘋狅肥腸面
紅湯(辣)
少辣
走蔥
呢個太吸引 所以同家姐叫左個一樣既😙 肥腸好味 夠軟淋~

金柑檸檬(凍)(+$6.0)

成都老冰粉(凍)(+$10.0)

瘋狂肥腸面套餐 $163
紅湯(辣)
湯底係偏咸香個隻~ 唔會好辣! 麵係拉麵 所以超掛湯😜

紅肉柚子(凍)(+$6.0)
呢個比較好飲啲 因為甜啲啲 同埋柚子味飲落幾香😌

棒棒雞(+$32.0)
呢個就麻麻地 因為份量比較少 而且肉既部份好碎同細舊

鐘水餃 (+$32.0)

2022-01-13 35 瀏覽
見到咁多好評,就想上去試吓,試吓啲好評係咪真係屬實. 點知試咗之後又難食又貴唔會推薦。。。晏晝食飯附近有好多其他選擇平好多而且又可以食飽啲 裝修裝修又真係幾靚嘅去坐吓都算舒服.啲服務態度都算唔錯不過講真啲嘢食就真係麻麻

晏晝食飯附近有好多其他選擇平好多而且又可以食飽啲

裝修裝修又真係幾靚嘅去坐吓都算舒服.

啲服務態度都算唔錯不過講真啲嘢食就真係麻麻