2014-05-06 3896 瀏覽
真係唔寫唔得, 破左我第一次紀錄一上到去, 門口同事係咁話得返一張, 係咁叫我地入, 點知一入去都係得幾張枱有人好啦,咁就安排左我坐住廁所附近既位置臭到即刻叫同事幫我轉一轉,好啦,到食啦尼間野味精多到暈,食完最少飲我幾杯水LIKE左FB有既鮑魚同圖真係差得遠仲要係"業"過有陣味剌身都可以叫做見得下人同味道OK但就有雪口水味, 完全唔會有想影相既衝動~重點係我一行3人去食,食完返到去個肚都唔多舒服有興趣朋友可以去見識下!!賣單位位$22X又貴又唔好食,正一貼錢買難受
真係唔寫唔得, 破左我第一次紀錄
好啦,咁就安排左我坐住廁所附近既位置
臭到即刻叫同事幫我轉一轉,
好啦,到食啦
尼間野味精多到暈,
食完最少飲我幾杯水
LIKE左FB有既鮑魚
同圖真係差得遠
仲要係"業"過有陣味
剌身都可以叫做見得下人同味道OK
但就有雪口水味, 完全唔會有想影相既衝動~

重點係我一行3人去食,
食完返到去個肚都唔多舒服
有興趣朋友可以去見識下!!
賣單位位$22X
又貴又唔好食,正一貼錢買難受
題外話/補充資料: 冇野可補充
2014-04-30
  • 芝士年糕
2014-05-03 4383 瀏覽
好耐都無寫食評, 但今次捱眼訓都要寫好佢.首先一家大細12人(有2個BB), 見到放題少有地方咁大, BB椅充足. 自從有BB以來, 這是第一餐可以安安樂樂帶住BB食1放題, 飽到上心口, 真係"番本"6:15入座, 但好快已經爆場食物種類都算OK, 而食物新鮮, 味道中上, 有2成食物係超水準.三文魚生極肥美, 希靈魚完全唔腥, 連平日唔鍾意食呢2款魚生的我都食左幾件. 燒物係我至愛, 起初燒得好好, 但後來因為人多就有D求其, 但都夠熱同好好味. 尤其愛燒牛, 燒蝦, 燒冬菇, 全部都外脆內JUICY. 可惜沒有我至愛的燒牛脷.最驚喜係朱古力炸香蕉, 炸得啱啱好, 唔甜唔膩, 不愛甜品的我都食指大動. 愛甜品的企人一下子掃哂.屋企人叫左火鍋, 十下十下, 都唔錯, 啱哂唔多食生野的家人. $178加一, 每人食到"番本", 2百蚊有找. 母親節再去食過
好耐都無寫食評, 但今次捱眼訓都要寫好佢.

6:15入座, 但好快已經爆場

題外話/補充資料: 希望D魚生唔好再插花, D花左住哂夾野,同埋都幾DIRTY. 熱飲得清茶, 如果有柚子茶, 就PERFECT.
2014-05-03
  • 朱古力炸香蕉
  • 三文魚生
  • 希靈魚
  • 燒蝦
  • 燒冬菇
  • 燒牛粒
2014-04-27 6255 瀏覽
同友人食飯,走到旺角呢間番本,個款好似唔錯就入去幫襯,好快就有位。呢到食物嘅種類同款式相比一般放題都幾多,得兩鐘食就把握時間啦!食日式放題,識食嘅一定叫刺身! 我都唔例外。 話說呢到嘅刺身都唔差,三文魚件件都靚,整體賣相都幾好。呢個黃金焗蠔冇想像中咁好食,但都接受到,鍾意食蠔嘅你都可以一試。牛油炒雜菌,幾香幾好食呢個皇牌特大日本赤蝦刺身真係不得了,雖然要升級,但物超所值! 又鮮又有口感,鍾意食甜蝦嘅我真係讚不絕口!忌廉煮藍青口,開頭食都幾好味,但食得多就會好膩。炭燒紐西蘭羊架個賣相完全唔得,但點知食落又幾好味,又唔羶,仲幾香添。最後,有啲手卷、一品料理同炸物都幾好,但比較普通,講唔出特別,味道叫做可以接受啦。所以今餐我地兩個都食得幾開心,價錢合理嘅,有機會都會再幫襯。
牛油炒雜菌,幾香幾好食
忌廉煮藍青口,開頭食都幾好味,但食得多就會好膩。

題外話/補充資料: 環境幾好
2014-04-25 5213 瀏覽
不得不承認我絕對係眼闊肚窄的人..望見很多食物就會很開心..但又沒可能天天都一大班人吃飯嘛..所以吃自助餐..放題我就最開心^o^係旺角中心附近收到阿姐派'番本'的傳單..一於去試試..閒日夜晚七點半hkd 198/人..再加一..另加hkd 50就可以任吃升級部份..坐低睇見點菜紙有點誇..A-L..再加升級體驗那張..合共13張..勁..(我應該還漏了飲品那張沒影呢?)這裡大部份同事都係朝氣勃勃的年青人..超難得完全不漏單..又唔使追..而且上菜很快..(對不起..之前有過太多次在其他食肆被年青人hea服務的經驗了..所以有點陰影..)最討厭那些等了又等..結果還要漏的放題..放題很多時都會瘋狂的叫..哈..這裡多數都會少份量的上..所以即使叫多了都不怕吃不晒..(怕檯不夠位放好了^^)如想要大份量就記得在點菜紙上註明..吃放題我多數都不會叫壽司..因我食量有限..唔想舊飯阻住d位^^刺身部份不可少..三文魚..希靈魚..八爪魚..赤貝..甜蝦..榮螺片..全都不錯..當然要encore啦..赤貝更加叫了三轉呢.升級部份的皇牌特大日本赤蝦刺身都算大隻..雖然肚子位置有限..但我都吃
係旺角中心附近收到阿姐派'番本'的傳單..一於去試試..
最討厭那些等了又等..結果還要漏的放題..
如想要大份量就記得在點菜紙上註明..
升級部份的皇牌特大日本赤蝦刺身都算大隻..雖然肚子位置有限..但我都吃了3隻呀..
北海道帶子都ok鮮甜..但未免切得太薄..感覺不滿足..
公司老闆說過..放題如有油甘魚就一定要吃..因為算係較貴的部份..不過..我又唔覺得特別好食..我寧願多吃赤蝦了..
北寄貝不過不失..正常表現..婆仔性格..總覺得吃日本放題一定要吃多些刺身才抵呀..
升級部份的羊架是必吃item..燒得剛剛好..肉嫩又香又惹味..一定要叫呀..
蟹粥就..沒必要可不叫..
前菜部份的三文魚皮和胡麻凍豆腐都不錯..三文魚皮惹味而爽..吃完想再吃..
辣味螺肉和在外吃的一樣啦..
浸白蜆就有點求其感覺..淡..沒什麼味道..
很想吃鰻魚和玉子..但真的不想吃飯..所以放棄啦..如果有得單叫鰻魚和玉子就好啦..
老公叫了三件卷物..hee^^都話過我唔會係放題食呢類白飯啦..點知老公話預左我..激氣..um..不覺得有何特別..
料理方面我們叫得比較多..
xo醬炒魷魚鬚..老公叫的..我吃了一條..um..魷魚鬚都是酥炸最好味..
豚肉生姜燒..估唔到個汁幾好味..豚肉半肥瘦..唔錯..
和風牛肉粒..牛肉粒肉質夠嫩不錯..但醬汁有點咸..
鹿兒島豬軟骨好味..我很喜歡吃軟骨的..加上醬汁香甜..正..
金菇肥牛卷..除非肥牛燒太乾..否則一般都會煮得好吃..這裡的醬汁不錯..老公大愛..所以當然encore啦..
料理部份值得一讚..所有好味醬汁都是不同味的..不會是..好味..但原來是整間公司..所有食物都一樣醬呀..^^
爐端燒方面..我很喜歡吃粟米..不過這裡的燒粟米完全不熱的..一件就夠了..
香燒味林劍魚乾..eee..好乾又硬..不好吃..
孜然七味牛肉粒串..又香又惹味..一串三粒..細細粒很可愛..不過多吃就覺咸>~<
鹽燒海老串..um..是我的問題..我一直都很怕燒蝦後蝦殼的燶味..然後好像令蝦肉都有燶味一樣..
黃金焗蠔唔錯..不過其實不太覺有蠔..哈哈..我相信是較細吧..
烤有機菠蘿..我是菠蘿精來的..但一定要吃甜啦..um..這個很酸呀..而且又是凍的??烤什麼??
估唔到係日本放題飲的人蔘雞湯..竟然都不錯喎..甘甜有雞味..試得過..
虎蝦及南瓜天婦羅..一定要上菜即趁熱吃..否則冷了就不好吃了..
糖心蕃薯天婦羅很好吃..吃完一次又一次..煙煙韌韌甜蜜蜜..好好味..
炸雞軟骨粒..份量多..香口但有點咸..
炸廣島蠔..um..好像有點雪藏味..
雪花肥牛烏冬..正常表現的味道..不過不失吧..
我肚子位置有限..明顯這是老公點的..我輕呷一口就夠了..
反而有點後悔..忘記試川風雞絲麻辣粉..我不是吃得很辣..但近年愛上了麻辣的香..
明明已飽到上頂了..但女人有個甜品胃嘛^^
綠茶雪米糍..味道不錯..但好似溶了點..
雀巢芝麻雪糕當然沒特別..和平時在街上吃一樣啦..
鮮芒果布甸..現正芒果當造時..芒果甜當然好吃啦^^
汽水任飲算是正常吧..不得不提..這裡竟然連梅酒清酒都可任飲..之前在外面的放題都要另收費呢..
或者這都是吸引食客惠顧的賣點之一啊..
經過一輪'狂風掃落葉'不停的吃..真的飽到傻了..肚子超滿足~
2014-03-31
5 分鐘 (堂食)
2014-04-24 4120 瀏覽
尋晚訂左今日7pm 9位...去到先至話冇record 我有訂位.我成日都話: 連呢d 咁少ge野都做唔好.我唔會有下一次!!even 幾好食都好!!!畢竟我有一行九人, 有老有嫩,如果冇位都唔知去邊度食了!! >.<等左15mins終於比到張枱我地...$208/位...基本食物都有齊,款式都算多.但樣樣味道只係"不過不失".全無驚喜!!唯一驚喜係有"花之戀"食lor....因為冇驚喜的關係,所以加$50食"星級放題食物" - 有炭燒羊架/赤蝦/帶子/北寄貝剌身/忌廉煮藍青口/蟹粥其實都係幾搵笨的一個terms....看似好抵...但其實我覺得唔太抵...因為好似公公咁.佢淨係鍾意食羊架.唔食其他...但就咁叫2件都$18...又或者我...我淨係鍾意食赤蝦剌身...但叫2件又係$18..結果就位位加$50了.....加完$50, 其實即係$258/位即係比起之前食過的"Bubbles Fine Dining Buffet" $238,個人覺得Bubbles Fine Dining Buffet抵D.因為Bubbles Fine Dining Buffet就有齊呢度g
尋晚訂左今日7pm 9位...
去到先至話冇record 我有訂位.
我成日都話: 連呢d 咁少ge野都做唔好.
我唔會有下一次!!
even 幾好食都好!!!
畢竟我有一行九人, 有老有嫩,
如果冇位都唔知去邊度食了!! >.<
等左15mins終於比到張枱我地...

$208/位...
基本食物都有齊,
款式都算多.
但樣樣味道只係"不過不失".
全無驚喜!!
唯一驚喜係有"花之戀"食lor....
因為冇驚喜的關係,
其實都係幾搵笨的一個terms....
看似好抵...但其實我覺得唔太抵...
因為好似公公咁.
佢淨係鍾意食羊架.唔食其他...但就咁叫2件都$18...
結果就位位加$50了.....
加完$50, 其實即係$258/位
因為Bubbles Fine Dining Buffet就有齊呢度ge "星級放題食物".
感覺就好似"老實d" (除非你唔食d"星級放題食物"就另作別論啦!!)
唔好以為$50的"星級放題食物"就巧巧味呀.
朋友係"羊架王",
佢對於呢間羊架極度失望,
因為超咸呢!!
唯獨得赤蝦剌身最好味...
又夠大隻又鮮甜
我想我地每個大人都幾乎encore左10隻啊....!!
唔似得帶子剌身.. 得薄過紙的一塊剌身呢!!
埋單...收埋位2.5歲ge 小朋友錢.
我忍唔住問佢...
乜2.5歲ge 小朋友都要收錢ma?!
我話佢得2.5歲咋wor.
跟住佢就幫我waive;
但另外位只有128cm的小朋友要收成人價錢了....
佢話100cm - 120cm都收小童 (2.5歲嗰位小朋友都100cm了)
其他就成人了!!
真係好唔抵!!
128cm 嗰位只係1年班已經要收成人價錢...
我唔明點解用高度去衡量價錢lor.
即生得高的小朋友咪好唔著數lor????!!!

總括而言...
食物款式都算多但味道一般....
但幾乎冇漏單的情況出現 (抵讚!!)
位置坐得舒服(Bubbles Fine Dining Buffet都一樣咁舒服)
夠光猛及乾淨.
service又好好!!
不過相信我都冇下一次的了~~~
2014-03-01
15 分鐘 (堂食)
  • 花之戀
2014-04-23 3558 瀏覽
今日有2位朋友生日,一行8人選了番本放題試下.一早已訂位8點半.所以去到都唔駛等就有得食.去到都幾滿座,8人要坐長枱,其實傾計食野都唔係咁方面...刺生都算多款,白肉刺生好香油份,好味!梅酒好味,平時放題已經少有,佢有不特只,仲好味.我地3人飲左6,7枝!其他SUSHI都算一段,放題的SUSHI通常都唔好食.焗蠔,太多沙律醬,麻麻地.揚物,天婦羅算OK串燒,算幾好,唔會燒到乾唒.LIKE FANPAGE會有鮑魚送,免費的,所以不要太大期望.最後,因為我地有訂枱,其中有人生日,一位會有半價,另外送了朱古力火煱.得個GIMMICK,冇心做的當然不好食.我地映完相,都冇乜食過.總括服務幾好,上菜算快,漏單不太算多,原本限時2小時的,都俾我地坐左3個小時.食物雖不是太特別,但梅酒十分推介.

去到都幾滿座,8人要坐長枱,其實傾計食野都唔係咁方面...

刺生都算多款,白肉刺生好香油份,好味!
推介白肉刺生,好香油份.
梅酒好好味,我地3個人飲左6,7枝!
其他SUSHI都算一段,放題的SUSHI通常都唔好食.
焗蠔,太多沙律醬,麻麻地.
焗蠔,好多沙律醬味,一般
揚物,天婦羅算OK
串燒,算幾好,唔會燒到乾唒.
LIKE FANPAGE有鮑魚送.
生日優惠,6人以上訂枱送的古古力火煱
2014-04-16
生日
推介白肉刺生,好香油份.
梅酒好好味,我地3個人飲左6,7枝!
  • 梅酒好好味我地3個人飲左67枝!
  • 推介白肉刺生好香油份.
2014-04-12 5583 瀏覽
與朋友聚餐時比較喜歡日式放題,因為可以一邊聊天一邊大快朵頤,而且款式選擇眾多,絕對可以滿足大家不同的需求,從魚生、壽司、前菜、炸物、一品料理到甜品,應有盡有,一定會讓你吃不停,感覺相當幸福!為了慶祝友人的生日,今次決定到番本盡情大吃一番。番本位置旺角,交通一流,朋友聚會也是十分方便。餐廳整體環境都相當不錯,坐位不會侷促及擠迫,感覺良好。至於食物選擇也是十分多,可以一次過品嚐多種美食。而且你也可以選擇升級服務,只需加50元就可以任叫星級美食,包括特大赤蝦、帶子刺身、油甘魚、北寄貝、羊架、日式蟹粥及青口。餐廳上菜速度還不錯,下單後不用多久就送上食物,有時會出現漏單,不過侍應生都禮貌地代為跟進。刺身方面,種類也挺多,赤貝及八爪魚都相當新鮮;三文魚亦十分肥美;吞拿魚略嫌得切太細小,失去口感;帶子味道鮮甜,不過有點兒薄,建議多叫幾件會更好;個人最喜歡便是特大赤蝦,味道鮮甜而且肉質嫩滑彈牙,十分好味!如果伴碟不用生菜會更好,因為有部分生菜已經變得暗黃,賣相不太好…前菜的話,個人偏愛螺肉及枝豆,味道及口感也是一流。壽司也是很好,絕對不會因為放題而下降質素。小妹認為日式蟹粥不可不試,否則你便會後悔!因
而且款式選擇眾多,絕對可以滿足大家不同的需求,
從魚生、壽司、前菜、炸物、一品料理到甜品,應有盡有,
一定會讓你吃不停,感覺相當幸福!
為了慶祝友人的生日,今次決定到番本盡情大吃一番。
番本位置旺角,交通一流,朋友聚會也是十分方便。
餐廳整體環境都相當不錯,坐位不會侷促及擠迫,感覺良好。
至於食物選擇也是十分多,可以一次過品嚐多種美食。
而且你也可以選擇升級服務,只需加50元就可以任叫星級美食,
餐廳上菜速度還不錯,下單後不用多久就送上食物,
有時會出現漏單,不過侍應生都禮貌地代為跟進。
刺身方面,種類也挺多,赤貝及八爪魚都相當新鮮;
三文魚亦十分肥美;吞拿魚略嫌得切太細小,失去口感;
帶子味道鮮甜,不過有點兒薄,建議多叫幾件會更好;
前菜的話,個人偏愛螺肉及枝豆,味道及口感也是一流。
壽司也是很好,絕對不會因為放題而下降質素。
小妹認為日式蟹粥不可不試,否則你便會後悔!
因為它味道十分鮮甜,口感軟綿綿,十分美味,
而且蟹肉十分結實,讓人再三回味。
至於炸物,大家可以一試雞軟骨,味道微辣可以刺激食慾,
而且炸至金黃色,十分脆口,讓小妹吃過不停。
一口芝士豆腐味道一流,一咬下去已經十分juicy,
芝士香濃幼滑,外脆內軟,十分滋味!
個人認為牛油帶子味道香濃,不過有少許偏鹹,
可惜的是溫度未夠熱騰騰,上菜時已經屬於微暖。
最驚喜是放題都可以有梅酒及清酒任飲,絕對超值!
個人鐘情梅酒,因為酸酸甜甜,十分醒胃,百喝不厭。
而羊架的質素也是很不錯,味道濃郁沒有羊羶,肉汁香甜。
最後的甜點選擇也是十分多,個人認為綠茶雪米糍最好吃。
2014-03-21
3 分鐘 (堂食)
  • 特大赤蝦
  • 赤貝
  • 日式蟹粥
朱迪跟男友是放題怪,一個月必食一次放題。亦有一班放題鐵腳齊齊揾食,每次都可盡叫!這次到了位於旺角的番本,地點易揾,就在mtr附近,在舊pccw 果棟大廈內。環境不錯,枱與枱之間不會太窄,不像某些放題店一樣要將每一寸空間都坐滿人。甫坐下就喪點了,點餐紙分字母排好,非常易揾。愛吃刺身的我們更選擇了升級之選,每位加$50就可以無限享用以下食品。我們有6個人,4男2女,男的都是擦得之人,所以叫大堆頭也不擔心呀!而且,就算升不升級也好,也有以任飲梅酒及sake, 當然不能錯過~升級的刺身一上枱已令人食指大動呀,赤蝦刺身非常大隻,成隻手指咁長。而且鮮甜彈牙,推薦推薦!!帶子也不錯,亦不會太孤寒~喜歡吃刺身的,這$50絕對升得超值!!番本上菜極快,在嘆緊第一盤刺身的時候,我們叫的另一盤普通刺身也到了~一看色澤便知道是非常新鮮的喲!款式亦多,最開心是有在外面吃會比較貴的赤貝、榮螺片、白玉拖羅~每一件都非常鮮甜,值得我們一再encore !衝完一輪刺身後,便向壽司及各式熱盤進發了。壽司不錯,不過這道創新的黑松露三文魚及黑松露吞拿魚就比想像中普通,始終黑松露太濃味了,三文魚的鮮甜都被搶走了。但試上另一件沒
朱迪跟男友是放題怪,一個月必食一次放題
亦有一班放題鐵腳齊齊揾食,每次都可盡叫!

甫坐下就喪點了,點餐紙分字母排好,非常易揾。
1976 瀏覽

帶子也不錯,亦不會太孤寒~
升級體驗 - 赤蝦
喜歡吃刺身的,這$50絕對升得超值!!

刺身
每一件都非常鮮甜,值得我們一再encore !

衝完一輪刺身後,便向壽司及各式熱盤進發了。

始終黑松露太濃味了,三文魚的鮮甜都被搶走了。但試上另一件沒有黑松露的,三文魚是很美味呀~而且是三文魚腩呢!

另外也試了它家的熟食、清酒煮蜆、牛油蒜香炒帶子、金菇肥牛卷、炸物、天婦羅,三文魚芝士薯波,鹽燒三文魚頭、烤菠蘿、芝士年糕通通也不錯。
熟食
升級熟食
反而升級體驗的熟食就有點失望了,蟹粥超咸、食一啖已經吃不下。
忌廉煮藍青口一般,不過忌廉味太濃了...
羊架因太飽,所以沒叫~

甜品 - 炸朱古力香蕉
推介推介!!! 即叫即炸, 非常好吃喲~~
甜品 - 炸朱古力香蕉
總括而言,番本的刺身非常好食,熟食就是正常之作。
但食放題刺身才是皇道嘛!

所以,我們會再回來的!!!

2014-03-30
刺身
2014-04-11 24 瀏覽
4月初係我最不捨得的日子''*我的男朋友要到澳門工作一年多啊, 以後唔可以經常見面了!!!!所以係臨分別前我地去左食好野, 就係我地都好喜歡既日式放題啦~~~\今次揀左係旺角區的【番本日式放題】睇到個名就會覺得應該可以食到番本啦吧!!!我亦很期待~~這間放題有別於其他, 因為他們分別有兩種放題''*一種就是普通的, 另一種就是每位多加 HK$50 就可以無限任食以上 7款美食啦!!!如果唔想加 HK$50 而又想食既, 都可以依照以上價錢黎 ORDER 架~~不過我覺得大家都寧願加 HK$50啦~~因為我見到有特大赤蝦刺身同埋大大粒帶子刺身, 叫多幾次真係可以番本啦喂''*場內都很寬敞乾淨, 位與位之間都算闊落, 唔會枱貼枱咁迫!!!!另外枱底有個勾可以掛起個人物品的啊~~而服務員亦有很寬敞的位置可以傳菜及收拾桌上的東西''*不錯不錯~一貫放題一樣,會有一疊食物紙可以自行點菜''*另外 JOIN左升級體驗後, 服務員就將升級體驗既食物紙放低;連同一粒黃色星星放於枱上証明哩張枱係已【星級】!!!!食物種類都算多款式選擇, 以英文字母為代號, 包括:前菜, 刺身, 壽司, 卷物, 一品料理
4月初係我最不捨得的日子''*
今次揀左係旺角區的【番本日式放題
睇到個名就會覺得應該可以食到番本啦吧!!!
我亦很期待~~
這間放題有別於其他, 因為他們分別有兩種放題''*
不過我覺得大家都寧願加 HK$50啦~~
另外枱底有個勾可以掛起個人物品的啊~~
服務員亦有很寬敞的位置可以傳菜及收拾桌上的東西''*
不錯不錯~
一貫放題一樣,會有一疊食物紙可以自行點菜''*
連同一粒黃色星星放於枱上証明哩張枱係已【星級】!!!!
食物種類都算多款式選擇, 以英文字母為代號, 包括:
前菜, 刺身, 壽司, 卷物, 一品料理, 爐端燒, 湯物, 天婦羅, 炸物, 拉麵/烏冬, 甜品及飲品''*
冰梅酒
最驚喜既係這裡竟然有冰梅酒飲啊~~
好少日本放題店有得飲架, 仲要係任飲添!!!
真係要飲多幾杯啦''*
前菜
前菜我鐘意就係食枝豆啦~~
而男朋友每次必飲麵豉湯, 哩度既麵豉湯都OK, 唔會太鹹!!!
仲有和風珍味浸白蜆及辣味螺肉''*
刺身, 壽司, 手卷
識食日式放題既梗係要 ORDER 激多刺身啦''*
當中包括有三文魚, 甜蝦, 八爪魚, 榮螺, 赤貝, 白玉拖羅!!!
(唔該我要勁多甜蝦啊~)
D 刺身非常新鮮, 黎到既數目同寫紙時一樣, 冇少到~
男朋友鐘意有飯落肚所以叫左幾件壽司及卷物''*
另外一人一個手卷, 紙菜仲係脆脆地, 軟殼蟹都係暖暖脆口的喔!!
炸物, 爐端燒, 天婦羅
熟食方面就有爐端燒同埋天婦羅及炸物~~
喜歡蠔既我就叫左炸蠔及芝士焗蠔;
炸蠔夠哂脆卜卜熱辣辣, 而焗蠔就好香芝士味, 都算大隻WOR''*
升級體驗美食
而以上幾款就係升級體驗既美食啦~~~
必食既一定係大大隻既赤蝦刺身及帶子刺身, 真係超大又好新鮮, 超超超正啊!!!!
忌廉煮藍青口係令我地驚喜的, 估唔到食落唔覺漏, 只係隻藍青口細隻左D''*
羊架方面雖然唔羶, 但係有點"鞋"口, 可能係熟過頭;
另外更附上綠色的醬汁, 係薄荷味道的, 可是我地覺得完全配合唔到羊架既味道, 仲有點怪添~~
蟹粥就真是令人失望啦, 整碗粥冇蟹既鮮甜味外;
而且係非常淡口的, 冇味道, 這個真係需要改進一下啦!!!
甜品
食到最尾梗係要食甜品啦~~~
一般既雪糕杯及雪糕糯米滋都備有的''*
而我更點了很特別既炸朱古力香蕉, 薄脆皮包著暖暖的香蕉, 味道甜甜的好好味!!!
這個真係必試既甜品啊~
整體黎講店內環境比其他同價既放題店來說係非常好~~
刺身好新鮮, 上菜速度受埋收碟速度都好快手;
熟食大部份都 OK啦, 全部食物既種類都好多選擇''*

而升級美食最推介既一定係刺身類, 叫多幾次就番哂本啦!!!
對大食既男生來說絕對係抵食~

2014-03-19
用餐優惠
試食活動
冰梅酒
刺身, 壽司, 手卷
升級體驗美食
  • 刺身 壽司 手卷
親民價(約兩百左右) 的日式放題已經在香港流行了一段日子,最近mag就與朋友一行二人到了一家不錯吃的日式放題,想向大家介紹一下。位於旺角的番本星級日式放題,在旺角中心附近,離旺角地鐵站不過幾分鐘路程,地點非常方便。 它是整層三樓,分開兩邊,桌子也不算很擠,而且多人的更加有卡位。限時120分鐘,所以一坐下我就開始點野食。 一整迭點菜紙裝坎一起,不會左一張右一張,點起來很方便。 但二人桌的位置比較少,點菜後沒位放要放地下。菜單有13張:(我po少了一張是湯類) 種類都算多。首先係刺身 我們點了三文魚,甜蝦,赤貝,榮螺 三文魚是朋友吃的,覺得一般(爭鮮的還比較好吃的說)。所以只點了一次 而甜蝦,赤貝,榮螺 我覺得都不錯,所以都有番點。下面的皇牌特大赤蝦刺身,是送的!只要LIKE 番本的facebook page就會送!正!壽司:OK,但不會說很好吃。 北寄貝的壽司(北寄貝沒有刺身點,要升級才有)居然只有半片?! 這麽大個人我還是第一次看到!!上:和風珍味浸白蜆 下:日式清酒煮蜆 mag最愛吃蜆,去居酒屋清酒煮蜆基本上是定番。 可惜番本的「日式清酒煮蜆」令我失望。酒味太重,蜆完全無味又細隻。
菜單有13張:(我po少了一張是湯類) 種類都算多。
首先係刺身 我們點了三文魚,甜蝦,赤貝,榮螺
而甜蝦,赤貝,榮螺 我覺得都不錯,所以都有番點。
壽司
上:和風珍味浸白蜆 下:日式清酒煮蜆
和風珍味浸白蜆/日式清酒煮蜆
反而前菜類的「和風珍味浸白蜆」挺特別,是酸味味的甜醋味,作爲開胃菜挺好的。

前:日式炒野菜:不錯,但有點油。
後:金菇肥牛卷:不錯
前:豚肉生薑燒:賣相已經不吸引,而且煮得過老
後:牛油炒雜菌:味道OK
日式炒野菜,金菇肥牛卷,豚肉生薑燒,牛油炒雜菌
前:牛油蒜香炒帶子:挺好吃,牛油味很濃,分量比想象中多。
後:和風牛肉粒:煮老了,而且有點太肥
牛油蒜香炒帶子,和風牛肉粒
鐵板炒銀芽
可以說是我覺得最好吃的一品!!Surprisingly! 熱炒剛剛上碟,味道足又好吃,分量夠!
爐端燒:鹽燒雞中翼&鹽燒多春魚
一般,雞中翼太細隻,肉變得有點乾。
右:中華冷麵:是二人分,芝麻醬加上煮得軟硬度適中的冷麵,好吃
左:軟殼蟹手卷:軟殼蟹不夠熱,而且紫菜太軟。
鐵板炒銀芽,鹽燒雞中翼
天婦羅:
虎蝦天婦羅
日本南瓜天婦羅
糖心番薯天婦羅
整體全部天婦羅都挺好吃!全部是剛炸起熱辣辣,而且粉不算太多(除了虎蝦) 一粒粒的糖心番薯很甜很好吃。
虎蝦天婦羅,日本南瓜天婦羅,糖心番薯天婦羅
炸物:
炸雞軟骨粒
炸廣島吉列蠔
一口芝士豆腐:味道有點似魚蛋,幾得意
日式炸芝士年糕:又一番點之作!我覺得可以在炸久一點,等外皮再脆點。裏面年糕QQ的加上芝士真的太好吃了!
炸物
甜品
芒果布甸
(一口)雪米磁有綠菜、香芋選擇
另外有一杯杯的牛奶公司雪糕(Vanilla,Sesame,Chocolate)
炸朱古力香蕉
雪米磁,牛奶公司雪糕,炸朱古力香蕉
因爲太飽的關係只點了雪米磁與芝麻雪糕。牛奶公司的出品有一定的水準。 另外點了「炸朱古力香蕉」,是香蕉天婦羅+朱古力醬。好奇怪的味道。因爲是熱的,香蕉亦變得淋滋滋,吃不到朱古力醬的味道....
環境:★★★☆☆
地點:★★★★★
味道:★★★☆☆
服務:★★★☆☆
價格:★★★☆☆ (約HK$198/位 加一,可加$50升級任點燒羊架、大蝦等刺身
encore: 有機會
總評:
食物質素average。熱食除了炸物外都不夠熱,這點需要改善。
以這個價錢有啤酒、梅酒、清酒任點,很划算。
服務方便,很極端。 穿制服(一般比較年輕)的侍應,全部好像很專心走去他們的目的地般目不斜視,亦看不到側邊舉手的客人。 二人桌已經小了,他們一窩峰上很多食品根本沒有位置擺,而且是突然伸手“鼠”出來上桌,服務真的有待再培訓。反而穿裇衫應該為經理的幾位服務態度都很好,果然是經驗比較豐富。
以普通一餐晚餐的價錢可以吃到這麽多種類的食物,質素當然不會是最佳, 但如果人數不是很多,在外面餐廳根本不能點很多種類。 所以除了一大班人聚餐外,我覺得挺適合人數少但又爲食想吃很多不同種類的人。
以上。
  • 鐵板炒銀芽鹽燒雞中翼
  • 虎蝦天婦羅日本南瓜天婦羅糖心番薯天婦羅
  • 雪米磁牛奶公司雪糕炸朱古力香蕉
2014-04-08 29 瀏覽
放題方面有兩種級別~普通 同 升級體驗 …分別在升級體驗要加多$50 ,多7款食物選擇~以升級體驗宣傳單張價錢看 ,食幾碟都應該已回本..XD而且有我最愛既帶子刺身…升級就升級啦!!!升左級..就會有一粒黃色星星係枱頭~係米變左〝星級〞..XD食物紙由A-M ,分開前菜、刺身 、卷物、一品料理、爐端燒、天婦羅、炸物、拉麵、甜品、飲品…等 ,種類都幾多~而飲品方面竟然有清酒同梅酒! 通常一般放題只提供汽水..今次有驚喜~來啦..來啦~~升級體驗的刺身盤皇牌特大日本赤蝦刺身赤蝦挺大隻啊…有我手指般咁大隻~真係要Encore 幾轉~如果唔想加$50 升級 又想食到皇牌特大日本赤蝦刺身..就記住讚好其專頁 ,就可以每人得一客~以日式放題來說 ,帶子刺身都算有份量~普通刺身盤共有九款刺身提供 (三文魚、吞拿魚、鯛魚、希靈魚、八爪魚、榮螺、赤貝、甜蝦、白玉拖羅)刺身整體品質新鮮~~填寫點單紙數目同到枱食物數目一樣…食物足數 ,所以填寫時唔駛報大數..XD黑松露三文魚壽司、黑松露吞拿魚壽司一咬落去已感到黑松露的香口 ,令三文魚 、吞拿魚增添多一份回香~手卷/軍艦方面,看見點單紙寫住必食碎帶子軍艦及人
放題方面有兩種級別~
普通 同 升級體驗 …
分別在升級體驗要加多$50 ,多7款食物選擇~
以升級體驗宣傳單張價錢看 ,食幾碟都應該已回本..XD
而且有我最愛既帶子刺身
升級就升級啦!!!
升左級..就會有一粒黃色星星係枱頭~
係米變左〝星級〞..XD
來啦..來啦~~
升級體驗的刺身
皇牌特大日本赤蝦刺身
赤蝦挺大隻啊…有我手指般咁大隻~
真係要Encore 幾轉~
如果唔想加$50 升級 又想食到皇牌特大日本赤蝦刺身..
就記住讚好其專頁 ,就可以每人得一客~
以日式放題來說 ,帶子刺身都算有份量~
普通刺身
刺身整體品質新鮮~~
填寫點單紙數目同到枱食物數目一樣…
食物足數 ,所以填寫時唔駛報大數..XD
黑松露三文魚壽司、黑松露吞拿魚壽司
手卷/軍艦方面,看見點單紙寫住必食碎帶子軍艦及人氣辣味吞拿魚軍艦~
就點黎試下…
碎帶子軍艦,碎帶子配上脆脆蟹子增加口感, I LIKE IT~
加上我係帶子粉絲..不自其然加分..XD
軟殼蟹手卷
和風珍味浸白蜆
白蜆配上酸酸甜甜的醬汁 ,做前菜夠開胃~
黃金焗蠔
香濃牛油味,如果再大隻D就正啦~
日式蟹粥
有一整個蟹蓋..不過味道有點偏咸~
虎蝦天婦羅、蟹柳天婦羅、糖心蕃薯天婦羅~
糖心蕃薯天婦羅夠晒甜~
虎蝦天婦羅都大隻…不過略嫌炸得不夠鬆脆~
日式炸芝士年糕
烤有機菠蘿!.. 燒菠蘿…我最愛~
略嫌火侯不足..未發揮到燒菠蘿暖得黎既酸甜感~
炭燒冬菇串~
還以木魚配味,兩者配搭又幾得意喎!
三文魚芝士薯波~
外表就像皮蛋鬆…d 朋皮~
食到很香的芝士薯仔味 ,當中加入栗米粒增加爽口感 ,而三文魚味道就不太明顯 ~
等我都飲返杯梅酒先~
甜甜地帶著輕淡酒味…適合淺嘗者~
甜品方面除了雪糕 、芒果布甸、雪米磁...
炸朱古力香蕉是推介品 ,就試一下!
薄薄脆皮包著暖暖的香蕉..不錯!
如果再多點朱古力醬就更好了~
總結 :
刺身壽司..品質新鮮,赤蝦刺身夠大隻..必食!
熱食味道就一般,勝在多種類選擇~
食左咁多野…以加一及升級後價錢 ($198+50+10%) 共約 $273 來說 ,都算番本 (^ ^)
2014-04-27
用餐優惠
試食活動
  • 皇牌特大日本赤蝦刺身
  • 黑松露三文魚壽司
  • 糖心蕃薯天婦羅
話說上次去完番本之後大家都覺得想encore~~~因為旺角嘛, 位置就是超級便利~大部份朋友都可以直接在吃完後各自乘搭巴士、的士、地鐵、火車回家再加上任點任吃晚巿放題亦只是二百元左右於是這次飯局就又來到旺角的番本一起來番番本耶!!!菜單與之前的一樣由於是任點任食的闗係大家可以開心盡情的劃劃劃吃吃吃~~~另外要讚的還有這裡的款式很多包括: 前菜、刺身、壽司、手卷軍艦、卷卷物、一品料理、爐端燒、湯類、天婦羅、炸物、甜品、飲品只要入座前準備好肚子來這裡足能夠令你飽足一餐~~~其實刺身是每二件上的我主力是點了三文魚, 油金魚, 墨魚等等上次來到番本我的評語是刺身有點雪味但今次沒有了魚生今天做得很新鮮每一口咬下去都能吃出魚的鮮味沒有雪味霉味肉質亦非常爽口而且每片亦是厚切夠份量不會將貨就假地薄切我們吃得很開心呢~這個烤冬菇亦是我要再來的原因!!!坊間不少地方都有烤冬菇但賣相麻麻, 因為冬菇表面烤到皺紋爆烈就算內裡仍juicy~但番本這裡的烤冬菇除了能夠保持冬菇肉質鬆軟juicy的效果外它的賣相還相當好要知道食物除了可口外靚靚的賣相就能刺激食慾!這裡烤冬菇每顆都能夠烤到外脆內軟鮮嫩可口, 是我一再重
話說上次去完番本之後
大家都覺得想encore~~~
因為旺角嘛, 位置就是超級便利~
大部份朋友都可以直接在吃完後
各自乘搭巴士、的士、地鐵、火車回家
再加上任點任吃晚巿放題亦只是二百元左右
於是這次飯局就又來到旺角的番本
一起來番番本耶!!!
菜單與之前的一樣
由於是任點任食的闗係
大家可以開心盡情的劃劃劃吃吃吃~~~
另外要讚的還有這裡的款式很多
包括: 前菜、刺身壽司、手卷軍艦、卷卷物、一品料理、爐端燒、湯類、天婦羅、炸物、甜品、飲品
只要入座前準備好肚子來
這裡足能夠令你飽足一餐~~~
其實刺身是每二件上的
我主力是點了三文魚, 油金魚, 墨魚等等
上次來到番本我的評語是刺身有點雪味
但今次沒有了
魚生今天做得很新鮮
每一口咬下去都能吃出魚的鮮味
沒有雪味霉味
肉質亦非常爽口
而且每片亦是厚切夠份量
不會將貨就假地薄切
我們吃得很開心呢~
這個烤冬菇亦是我要再來的原因!!!
坊間不少地方都有烤冬菇
但賣相麻麻, 因為冬菇表面烤到皺紋爆烈
就算內裡仍juicy~
它的賣相還相當好
要知道食物除了可口外
靚靚的賣相就能刺激食慾!
這裡烤冬菇每顆都能夠烤到外脆內軟
鮮嫩可口, 是我一再重叫又重叫的項目!
來到炸物!!!
今次的炸物嫌粉身有點厚
一口咬下去皮真的有點厚度
相對地內裡的餡料便比下去了~~~
希望下次炸粉不會太厚吧~~~~
不過總括來說, 炸物香脆好味
而且上菜很快
差不多是即炸即上
所以入口亦能呼着熱呼呼的氣~~
香口好味極了~
朋友即叫了一枝啤酒佐炸物呢~~
焗蠔做得相當好!!
特別喜愛它用上白汁和芝士
把切好了的 蠔肉鋪滿整個蠔瞉
之后再放上芝士和白汁去焗
上桌時就己是香氣四溢了~~~~
每一口都是蠔肉和芝士的鮮味
而且蠔粒大大粒, 充滿口感呢~
鄰桌被我們的香氣吸引
也快快點了數隻來試呢~~~
可見它魅力沒法擋!
大家如想有更高層次的味覺享受
可以加多HKD 50來 upgrade
變成升級體驗~
這裡7款星級upgrade 菜,
星級皇牌特大赤蝦刺身 (2隻)
如果是想有大口大口淡淡肉的質感
一定要加錢來升級喔!!!
赤蝦刺身肉質鮮甜味美
每一口咬下去, 肉質都是紮實
不會是雪藏貨!!!
而且我除了把它當刺身來吃掉外
還拿了它們放在蟹粥內
令 粥身鮮甜無比呢!
味噌湯是濃味了些
但咬下去出奇地彈牙鮮甜
而且一點都不刱
不錯的一道菜~
其實吃到這裡己很飽了
單是吃多幾碟刺身和赤蝦亦己回本~~~~
但最後我仍想試試蟹粥
看看它有沒有之前試的那股腥味~~
蟹粥今次完全沒有腥味
粥身弄得很綿滑
不會是粥水分離的米水粥XD
而每碗份量亦夠多
二個人分享一碗剛剛好
唯一要挑剔的是 蟹粥內的蟹是沒什麼肉的><
可能只以蟹來煲煮讓其入味
所以想品嚐蟹肉的你可能會失望喔~~~
飲品亦可以任叫~~
不過我的肚子都只是可以裝到一罐美蓮達~~~
多喝就不能吃太多喔~~
甜品我點了雀巢的芝蔴雪糕
大家真的要試試
超級美味!!
芝蔴味相當濃
我一連吃了數杯才夠呢~~~
在這裡渡過了輕鬆飽足的任點任食2小時
為明天的工作加油打氣!~
2014-04-01
1 分鐘 (堂食)
  • 三文魚
  • 焗蠔
  • 星級皇牌特大赤蝦刺身
  • 牛油蒜香炒帶子
2014-04-08 366 瀏覽
不得不承認我絕對係眼闊肚窄的人..望見很多食物就會很開心..但又沒可能天天都一大班人吃飯嘛..所以吃自助餐..放題我就最開心^o^係旺角中心附近收到阿姐派'番本'的傳單..一於去試試..閒日夜晚七點半hkd 198/人..再加一..另加hkd 50就可以任吃升級部份..坐低睇見點菜紙有點誇..A-L..再加升級體驗那張..合共13張..勁..(我應該還漏了飲品那張沒影呢?)這裡大部份同事都係朝氣勃勃的年青人..超難得完全不漏單..又唔使追..而且上菜很快..(對不起..之前有過太多次在其他食肆被年青人hea服務的經驗了..所以有點陰影..)最討厭那些等了又等..結果還要漏的放題..放題很多時都會瘋狂的叫..哈..這裡多數都會少份量的上..所以即使叫多了都不怕吃不晒..(怕檯不夠位放好了^^)如想要大份量就記得在點菜紙上註明..吃放題我多數都不會叫壽司..因我食量有限..唔想舊飯阻住d位^^刺身部份不可少..三文魚..希靈魚..八爪魚..赤貝..甜蝦..榮螺片..全都不錯..當然要encore啦..赤貝更加叫了三轉呢..升級部份的皇牌特大日本赤蝦刺身都算大隻..雖然肚子位置有限..但我都
係旺角中心附近收到阿姐派'番本'的傳單..一於去試試..

最討厭那些等了又等..結果還要漏的放題..

如想要大份量就記得在點菜紙上註明..
刺身部份
升級體驗部份
北海道帶子都ok鮮甜..但未免切得太薄..感覺不滿足..
升級體驗部份
蟹粥就..沒必要可不叫..
前菜及卷物
辣味螺肉和在外吃的一樣啦..
浸白蜆就有點求其感覺..淡..沒什麼味道..
一品料理部份
料理方面我們叫得比較多..
豚肉生姜燒..估唔到個汁幾好味..豚肉半肥瘦..唔錯..
和風牛肉粒..牛肉粒肉質夠嫩不錯..但醬汁有點咸..
爐端燒部份
香燒味林劍魚乾..eee..好乾又硬..不好吃..
天婦羅部份
炸物及烏冬部份
炸雞軟骨粒..份量多..香口但有點咸..
炸廣島蠔..um..好像有點雪藏味..
雪花肥牛烏冬..正常表現的味道..不過不失吧..
我肚子位置有限..明顯這是老公點的..我輕呷一口就夠了..
甜品部份
明明已飽到上頂了..但女人有個甜品胃嘛^^
綠茶雪米糍..味道不錯..但好似溶了點..
雀巢芝麻雪糕當然沒特別..和平時在街上吃一樣啦..
鮮芒果布甸..現正芒果當造時..芒果甜當然好吃啦^^
飲品部份..梅酒
或者這都是吸引食客惠顧的賣點之一啊..
2014-03-31
5 分鐘 (堂食)
刺身部份
一品料理部份
2014-04-06 4033 瀏覽
只有2小時的放題,要吃盡美食唯有把握時間,我們2個人一坐下就馬上拿起點菜紙,毫不留情地畫個不停,先狂叫刺身,三文魚、吞拿魚、鯛魚、希靈魚、大八爪魚、榮螺片、白鳥貝、甜蝦及白玉拖羅。刺身水準不錯,當中最喜歡三文魚、大八爪魚及希靈魚,非常新鮮,亦夠肥美、爽口。這裡的放題可以+$50追加一些比較貴價的剌食,我敢說如果沒有升級就走寶了。升級後有特大日本赤蝦,帶子,北寄貝,忌廉煮藍青口,羊架,蟹粥。特大日本赤蝦,體質大,肉身非常爽口而且鮮甜,蝦頭膏味濃,我們吃到停不了口,超級推介。帶子,鮮甜嫩滑,可惜體積非常小,要多吃幾件。忌廉煮藍青口,忌廉汁鮮甜美味,藍青口肉質嫩滑,推介。羊架沒有太大羶味,如果胃口大一點會再叫多碟。蟹粥是全晚最失望的,雖然真的有一隻蟹,但一點也不新鮮,而且味道怪怪的,有點腥。熟食方面,我非常推介牛油蒜香炒帶子,牛油味道非常濃郁,帶子甜美。和風牛肉粒,脂肪的分佈平均而且多汁。孜然牛肉粒串,同樣是牛肉粒,不過這個明顯比較失色,烤得太乾身了,孜然味也過濃。金菇肥牛卷,金菇口感夠爽,吸了肥牛的味道,不錯。虎蝦天婦羅,一般,虎蝦味道不夠。人氣黃金焗蠔,芝士汁醬香濃,只是蠔肉比較細日式清
三文魚、大八爪魚及希靈魚
帶子,鮮甜嫩滑,可惜體積非常小,要多吃幾件。
特大日本赤蝦
忌廉煮藍青口,忌廉汁鮮甜美味,藍青口肉質嫩滑,推介。
忌廉煮藍青口
羊架沒有太大羶味,如果胃口大一點會再叫多碟。
和風牛肉粒,脂肪的分佈平均而且多汁。
金菇肥牛卷,金菇口感夠爽,吸了肥牛的味道,不錯。
虎蝦天婦羅,一般,虎蝦味道不夠。
人氣黃金焗蠔,芝士汁醬香濃,只是蠔肉比較細
日式清酒煮蜆酒香甚濃,蜆肉雖細但甜美。
和風珍味浸白蜆,不得不讚這兒的蜆肉的確不錯,甜美而且無沙,兩種煮法我都非常喜歡。
日式清酒煮蜆
炸物方面有炸廣島吉列蠔、,一口芝士豆腐,炸日式芝士年糕。
炸日式芝士年糕內餡軟軟綿綿的,加上濃濃的芝士,不覺油膩之外反而很喜歡軟糯的口感。
炸廣島吉列蠔太乾身了,還是人氣黃金焗蠔比較好吃。
壽司方面有黑松露三文魚,海鹽火炙左口群邊,柚子胡椒針魚
柚子胡椒針魚壽司名字蠻特別的,可惜柚子味不夠特出。
海鹽火炙左口群邊,左口群邊太少了,而且味道很淡。
香芒黃金大蝦卷,香芒確算甜美,大蝦也新鮮。
湯方面有人蔘雞湯,蔘香雞味算合格,湯料略嫌少了點
來到甜品有芝麻雪糕、綠茶雪米糍、香芋雪米糍、鮮芒果布甸、炸朱古力香蕉、烤有機菠蘿
炸朱古力香蕉本身是我非常期待的,可惜香蕉和朱古力醬份量都太少。
牛奶公司杯仔雪糕雖然是預計之內,不過如果是D字頭我會更高興。
整體來說服務不俗,店員的收碟速度非常快。而且上菜速度是我吃了多間放題來說最高的,曾經一度令桌面淪陷,哈哈,我還未吃完第一輪就已經上第二輪了,超高效率,而且沒有出現漏單情況,食物又款式多,雖然某些質素未如理想,但整體滿意,真心推介。
三文魚、大八爪魚及希靈魚
特大日本赤蝦
忌廉煮藍青口
日式清酒煮蜆
2014-04-05 5536 瀏覽
((The photos are being uploaded in a separate file you can check them out)))I enjoy the view of those HK-style crusty and compact old buildings when enjoying Japanese buffet with my mother right after I am back from Thailand for my 27-day escape from Hong Kong. Finally home! And also finally some decent meat after the half-vegetarian lifestyle in Chiang Mai!The price (upgraded version: 250HKD/~24 euros) per head for a popular Japanese All You Can Eat Buffet is average in pricing, and the foods s

The price (upgraded version: 250HKD/~24 euros) per head for a popular Japanese All You Can Eat Buffet is average in pricing, and the foods served are also acceptable. I am very delighted to see they serve my favorite sword fish sashimi, which in their menu they rename it as “white jade toro”. This particular sashimi is quite fresh. They serve sashimi very quickly and they don’t downsize the amount I ordered for the ordinary. They also serve drinks and wine efficiently.

I am impressed with the courtesy of the staff. Japanese buffet in Hong Kong is always like a time race---- too many customers to serve within limited time. Their service is not perfect, but I appreciate their manner and willingness to apologize when they missed our order and when I need their help. Always up on guard when I need them so I never have to wait!

Recommended/Like:

Sword fish sashimi--- quite fresh, my favorite!

Chicken soup with ginseng--- one of their specialties which are up-to-standard.

Plum wine--- they serve unlimited iced cold plum wine and sake (hot or cold). Japanese beer Asahi and other soft drinks available. They serve drinks very efficiently and I really like the plum wine there--- girls would like it more as it is not as strong and choking as normal plum wine which usually masks its sweetness.

Sticky rice cakes with sweetened cheese stuffing --- they are not oily at all. Foreigners should immediately fall in love with this food, like me. Soft like a cushion, crispy surface, sweet and enticing melting cheese inside----unbeatable.

Lamb chops with thyme--- they taste well with thyme.

Shrimp Tempura--- here the size is smaller than average but they put a lot of pepper and salt in the flour paste. For me I enjoy a lot.

Environment: unique Hong Kong style view of crusty old buildings of colors of pink, purple and yellow. Neat interior.

Fried rice with eel--- it’s very very lovely! The bouncy Japanese rice is already sweet itself, together with the sweetened soy sauce and eel, they fried it just right.

Service--- courteous, always up on guard, they really care about customers feeling. It’s nice they can keep this spirit in this always busy working culture.

Others/Improvement:

This buffet is not bad, and also not very positively impressive. They are up to standard. The freshness of the sashimi is so-so yet acceptable. The octopus and Hamachi sashimi are too dry, way below average. Salmon sashimi is alright, for which they do not serve the best part of the fish--- not fat and sweet enough. For nice sashimi I strongly recommend Daikiya for Japanese buffet.

The sushi, stir-fried angus beef and beef skewers are alright. Other dishes are not impressive at all at its price, but the disappointment can be compensated by the few options on the menu that I appreciate.

When they are getting busier they miss the orders of the customers and make mistakes quite often, but the staff are courteous.

Same as other Japanese buffet restaurants, the tables and seats are very small, arrangement very compactly in a limited area, but I do enjoy it because it feels to vibrant in hustle and bustle, resembling Hong Kong itself.
2014-04-04
  • sword fish sashimi
  • deep fried sticky rice sweetened cheese cakes
  • chicken ginseng soup