2014-07-20 3491 瀏覽
朋友生日,我們選擇了食日本菜左選右選,最後選擇了很多人讚的番本星級日式放題我們都選擇了升級版無他,因為星級版多了幾款食物可選識食嘅梗係咁食啦 很少放題會提供梅酒的飲料雖然不好喝酒,但持著唔執輸的心態還是選了梅酒梅酒清香,酒味不高,容易入口,女士們最適合不過款式都蠻多選擇分別有刺身、壽司、炸物、串燒等等等等星級版的刺身非常新鮮,大蝦肉質爽口三文魚肥美鮮甜壽司點的不多,因為都希望留肚食其他食物串燒都不錯吃,曼麗最愛燒菠蘿和牛柳粒星級版還包括羊架,但曼麗不太喜歡這裡的羊架因完全沒有羊羶味道,只吃得出它是肉,怕吃羊的朋友應該是很適合的窩物我們點了蟹粥,粥本身OK,但吃不出有蟹味,有點失望白汁青口不錯,忌廉汁香濃芝士焗蠔都好惹味,但蠔身不大清酒煮蜆,吃了幾隻都有沙,之後完全沒動過牛油炒帶子,很好味,我們都有encore哦天婦羅我們只點了大蝦、南瓜和溏心蕃薯天婦羅炸得不夠香脆,有點腍身溏心蕃薯值得一試,好甜甜品點了雪糕糯米滋、雀巢雪糕、芒果布丁
朋友生日,我們選擇了食日本菜
左選右選,最後選擇了很多人讚的番本星級日式放題
我們都選擇了升級版
無他,因為星級版多了幾款食物可選
識食嘅梗係咁食啦 很少放題會提供梅酒的飲料
雖然不好喝酒,但持著唔執輸的心態還是選了梅酒
梅酒清香,酒味不高,容易入口,女士們最適合不過
款式都蠻多選擇
分別有刺身壽司、炸物、串燒等等等等星級版的刺身非常新鮮,大蝦肉質爽口
三文魚肥美鮮甜
壽司點的不多,因為都希望留肚食其他食物
串燒都不錯吃,曼麗最愛燒菠蘿和牛柳粒
星級版還包括羊架,但曼麗不太喜歡這裡的羊架
窩物我們點了蟹粥,粥本身OK,但吃不出有蟹味,有點失望
白汁青口不錯,忌廉汁香濃
芝士焗蠔都好惹味,但蠔身不大
清酒煮蜆,吃了幾隻都有沙,之後完全沒動過
牛油炒帶子,很好味,我們都有encore哦
天婦羅我們只點了大蝦、南瓜和溏心蕃薯
天婦羅炸得不夠香脆,有點腍身
溏心蕃薯值得一試,好甜
甜品點了雪糕糯米滋、雀巢雪糕、芒果布丁

2014-07-07
2014-07-05 8702 瀏覽
小妹每次聚餐時都會十分苦惱,因為大家的喜好口味都不一樣,所以大家都認為日式放題比較適合我們,可以品嚐不同食物,從前菜、小食、刺身、壽司、炸物、一品料理、甜品到飲品,無限供應,完全是大滿足!在網上搜集意見後,發現旺角「番本」的選擇比較多,而且還有清酒及梅酒任飲,絕對是愛好「杯中物」之友的首選,飲多幾杯已經值回票價。由於用餐人士很多,個人建議可以提早預約,這樣便可以確保有位置。一坐下已經急不及待檢查食物紙,發現種類豐富,保證可以滿足心多多你。而我認為加$50提升到星級放題絕對是超值之選,因為你可以任點特大赤蝦、帶子、油甘魚、北寄貝、羊架、日式蟹粥及青口。餐廳整體服務不錯,上菜速度快捷而且較少漏單情況,大約5分鐘已經送上食物。天婦羅亦絕不馬虎,炸粉厚度剛好,不會有油膩粉感,而當中最好味是紫著,軟綿口感充滿甜味。至炸物方面,小妹認為不可錯過「日式芝士年糕」,因為金黃色澤讓賣相更好看,炸得剛剛好,外脆內軟,十分滋味。一咬下去已經品嚐到軟綿綿的年糕,十分煙有口感,再配合香濃幼滑的芝士,熱騰騰的流心感讓我一試愛上!不過始終芝士比較膩,所以建議一件起兩件止。由於十分掛念上次的日式蟹粥,所以今次決定再度
小妹每次聚餐時都會十分苦惱,因為大家的喜好口味都不一樣,
所以大家都認為日式放題比較適合我們,可以品嚐不同食物,
從前菜、小食、刺身壽司、炸物、一品料理、甜品到飲品,無限供應,
完全是大滿足!
絕對是愛好「杯中物」之友的首選,飲多幾杯已經值回票價。
而我認為加$50提升到星級放題絕對是超值之選,
天婦羅亦絕不馬虎,炸粉厚度剛好,不會有油膩粉感,
天婦羅
而當中最好味是紫著,軟綿口感充滿甜味。
至炸物方面,小妹認為不可錯過「日式芝士年糕」,
日式芝士年糕
因為金黃色澤讓賣相更好看,炸得剛剛好,外脆內軟,十分滋味。
一咬下去已經品嚐到軟綿綿的年糕,十分煙有口感,
再配合香濃幼滑的芝士,熱騰騰的流心感讓我一試愛上!
不過始終芝士比較膩,所以建議一件起兩件止。
日式蟹粥
由於十分掛念上次的日式蟹粥,所以今次決定再度encore!
加入金菇後味道更突出,讓蟹粥變得更鮮甜。
而且今次的蟹粥更稠,充滿軟綿綿口感,味道出色,讓人驚喜。
羊架的賣相大大提升,今次烤得剛剛好,減少炭黑感。
羊架
配上香料,味道鮮甜濃郁,沒有半點羊羶味,而且十分juicy呢!
可惜的是青口煮得有點兒過火,味道雖然香口不過肉質都變得有點兒老…
青口
小妹認為主打當然是刺身,而番本的選擇明顯比其他餐廳為多,感覺物有所值。
刺身
每盤刺身都設有冰塊,可以確保新鮮度,而且冰塊不會過於細小,產生水分。
必點刺身一定是「特大赤蝦」,因為每一隻赤蝦都是長如手掌般,
味道十分鮮甜,同時肉質嫩滑彈牙,充滿膠質,值得再三回味!
而個人推薦赤貝刺身,味道清甜爽口,十分新鮮美味,讓人吃過不停。
同樣八爪魚刺身也是爽口彈牙,沒有任何雪味,吃得出的清新鮮甜!
刺身
三文魚刺身鮮嫩肥美,色澤光亮,而且份量十足,厚厚一片令口感更佳;
帶子味道鮮甜,厚度亦已經有改善,不過如果當然再厚一點會更好;
希靈魚刺身味道相當不錯,吃下去感覺甜滑新鮮,沒有可怕的腥味。
至於北寄貝有點兒可惜的是切得有點兒碎小,失去了口感,唯有多叫幾件填數。
整體最大驚喜是再沒有生菜伴碟,改用假花裝飾,賣相更美觀!
值得一提餐廳所製作的壽司及手卷都是讓人滿意,
手卷
因為它絕不馬虎,質素媲美許多壽司店,米醋份量剛好,
不會太酸同時亦不會淡而無味,味道相當不錯。
而且食材新鮮,紫菜都是十分脆口不會變得軟腍。
最後,甜品選擇非常多,從雪米糍、炸香蕉、香芒布甸,

完全可以滿足女生「嗜甜」的習慣,為是次放題畫上完美句號。
個人最喜歡便是雪米糍,香濃的綠茶雪糕在口中溶化,
絕對是夏天最佳的消暑甜品
地點:旺角西洋菜南街168號3樓全層
2014-05-27
5 分鐘 (堂食)
日式芝士年糕
羊架
手卷
2014-06-30 7496 瀏覽
早前趁著母親節再到番本請媽媽放題,先叫刺身,三文魚、吞拿魚、甜蝦及白玉拖羅。刺身水準不錯,當中最喜歡三文魚,非常新鮮,亦夠肥美、爽口。這裡的放題可以+$50追加一些比較貴價的剌食,我敢說如果沒有升級就走寶了。升級後有特大日本赤蝦,帶子,北寄貝,忌廉煮藍青口,羊架,蟹粥。特大日本赤蝦,體質大,肉身非常爽口而且鮮甜,蝦頭膏味濃,我們吃到停不了口,超級推介。帶子,鮮甜嫩滑,可惜體積非常小,要多吃幾件。忌廉煮藍青口,忌廉汁鮮甜美味,藍青口肉質嫩滑,推介。羊架沒有太大羶味,如果胃口大一點會再叫多碟。今次的蟹粥有進步了,味道鮮甜,口感軟綿綿的。熟食方面人氣黃金焗蠔,芝士汁醬香濃,只是蠔肉比較細天婦羅方面:虎蝦天婦羅,日本南瓜天婦羅,剛炸起的,熱辣辣,而且粉不算太多,糖心番薯很甜,推介。壽司方面有黑松露三文魚及黑松露吞拿魚香芒黃金大蝦卷,香芒確算甜美,大蝦也新鮮。花之戀,由兩片新鮮魚生包著,上面舖上大量蟹子,媽媽超喜歡味付三文魚皮,比賽好少地方可以吃到的新鮮魚皮,口感爽口,配上醬汁來吃非常開胃香炸捧捧餃子,餃子皮薄,煎得很脆,超喜歡來吃放題原來不點拉麵的,不過媽媽想吃就點了豬軟骨拉麵,味道是不錯的,
帶子,鮮甜嫩滑,可惜體積非常小,要多吃幾件。
忌廉煮藍青口,忌廉汁鮮甜美味,藍青口肉質嫩滑,推介。
羊架沒有太大羶味,如果胃口大一點會再叫多碟。
今次的蟹粥有進步了,味道鮮甜,口感軟綿綿的。
熟食方面
人氣黃金焗蠔,芝士汁醬香濃,只是蠔肉比較細
天婦羅方面:
壽司方面有黑松露三文魚及黑松露吞拿魚
香芒黃金大蝦卷,香芒確算甜美,大蝦也新鮮。
花之戀,由兩片新鮮魚生包著,上面舖上大量蟹子,媽媽超喜歡
香炸捧捧餃子,餃子皮薄,煎得很脆,超喜歡
來吃放題原來不點拉麵的,不過媽媽想吃就點了豬軟骨拉麵,味道是不錯的,入口有慢慢融化的感覺,不過吃完之後真的有點飽。
來到甜品有芝麻雪糕、綠茶雪米糍、香芋雪米糍、鮮芒果布甸、炸朱古力香蕉
整體來說食物又款式多,不過甜品方面可以選擇再多一點會更好,服務不俗,店員的收碟速度非常快。整體滿意,真心推介。
母親節
九點半時段、即日訂位、窗口位!吃放題都不用特別解紹食物味道啦! 反正大家都是任叫任食, 我告訴大家有什麼特別食物, 吸引一下大家來吃就算有好幾款應該有既野要加錢、例如:羊架、蟹粥、北寄貝等、有點失望!但見佢有甘多其他新款式就算啦!呢度有很多在其他地方吃不到的野,例如: 1. 刺身方面: 白玉拖羅刺身,很少機會可以吃到2. 火鍋配料: 有些吃放題地方也有火鍋可以吃, 不過就沒有那麼多配料可以選吧! 還有湯底可以選呢, 例如血池地獄湯, 聽到個名已覺得很辣3. 前菜方面: 秘製三文魚卷沙律一定要試4. 天婦羅方面: 有自家製的紫蘇雞天婦羅, 我沒有試過, 只保守吃了虎蝦天婦羅, 很脆像剛炸出來5. 拉麵方面: 連四川麻辣粉也有, 厲害!!6. 甜品方面: 有炸香蕉朱古力, 但我們最後叫果陣, 已經賣曬 7. 飲品方面: 除了氣水, 仲有清酒, 梅酒, 成壺甘拿給你8. 湯: 有人嵾雞湯給你補一補, 正!服務"好得制", 我覺得那個侍應殷勤得制, 我們的甜品無晒, 就拎做n個 羅米磁給我們,當然, 過於殷勤的服務總比服務差好, 旺角放題來說, 這裡overall 算不錯 一定會再來

呢度有很多在其他地方吃不到的野,例如:
1. 刺身方面: 白玉拖羅刺身,很少機會可以吃到
3. 前菜方面: 秘製三文魚卷沙律一定要試
5. 拉麵方面: 連四川麻辣粉也有, 厲害!!

8. 湯: 有人嵾雞湯給你補一補, 正!

2014-05-15
2014-06-28 10349 瀏覽
The service was very very good with fast response and follow up services. All the staff were helpful and efficient. The environment was also spacious with 3/F whole floor and so the tables in between were acceptably spacious. The basic price was $198, plus $10 more during Fridays, Saturdays, Sundays and Public Holidays. We also added $50 per head to have more better quality of food including shrimps, iced abalones, scallops, mussels etc. It would be better if discount price can be offered to el

The basic price was $198, plus $10 more during Fridays, Saturdays, Sundays and Public Holidays. We also added $50 per head to have more better quality of food including shrimps, iced abalones, scallops, mussels etc. It would be better if discount price can be offered to elderly people, they offered discount price for children only.

Nowadays, more and more Japanese buffet restaurants have been set up, the quality in fact varies a lot, the most important is really put on the sashimi. From a consumer's point of view, sashimi shall be provided in fresh quality, and the variety shall be more to attract people in the long term.
Prawn, scallop, fish
Sashimi platter (e.g. salmon, octopus, shrimp, tuna)
Skewed Prawn
Sushi
Baked oyster
Scallops with butter
pork
Mango Pudding
iced abalone
題外話/補充資料: The hot dishes were not recommended, the $50 extra was good only for Prawns, Scallops, iced abalones, the mussels (with cream) were not recommended
2014-06-01
Prawn, scallop, fish
Skewed Prawn
  • Prawn scallop fish
  • Sashimi platter (e.g. salmon octopus shrimp tuna)
2014-06-27 6416 瀏覽
母親節前夕老公生日,想食日本放題或buffer,但又怕趕唔切book時間,因為好多都冇位,或者要先過定數book枱,在這時,記起之前見到這間食評有咁多個讚,估應該都唔錯,打去又book到位,不過最快要8:30先有位,照殺!!book咗8:30,但時間早了,8時左右見窗外望進去有幾張枱都是沒有人,那就上去看看!點知上到去是有枱的,那我為什麼只能book 8:30???坐下後看食物款式很少,也算吧!重要的是要好吃,但食物真是很麻麻!!所以也沒有興趣影食物相!!人蔘雞湯同平時放題飲的都差不多,ok的!刺身較為好些少,三文魚,榮螺片都唔錯!!但我想食象拔丰、鮑片、帶子的,佢冇!!手卷 ,壽司都很一般,北寄貝剪開一半,飯好大!!香芒黃金大蝦卷淋晒!!熟食豬軟骨好咸,但是個味ok,已經算是比較好!牛油炒帶子有魚腥味!豚肉生姜燒原來係洋蔥炒豬肉,豬肉咬唔開,而且好“鞋”!三文魚芝士薯波個樣好樣衰,而且仲好難食,完全唔知食梗咩,冇芝士味的!!天婦羅還好!!起碼唔太多粉,好吃!!甜品選擇多,食雪米糍,穩陣!!總括食物質素麻麻,但未至於很差,不過沒有什麼食物特別好吃令我會再來而且很多都不是我想食的!只是他

人蔘雞湯
同平時放題飲的都差不多,ok的!

手卷 ,壽司
都很一般,北寄貝剪開一半,飯好大!!香芒黃金大蝦卷淋晒!!

熟食

天婦羅
還好!!起碼唔太多粉,好吃!!

甜品
選擇多,食雪米糍,穩陣!!

總括食物質素麻麻,但未至於很差,不過沒有什麼食物特別好吃令我會再來而且很多都不是我想食的!只是他們的經理服務很好,最值得讚!!環境方面地方比較大!唔會咁迫!!至於食評方面有少少被騙了!!
2014-05-09
生日
  • 刺身
2014-06-25 6637 瀏覽
Rossana一向都鐘意食,尤其係日本野不過日本野大部份要食得飽既都幾貴下所以通常跟朋友gathering都會揀放題就貪其可以任食任飲,刺身,sushi,燒物咩都有自己鐘意食咩就叫咩!不過食放題有個risk...就係上菜慢!!!Rossana試過有D放題,點完菜,半個鐘先有野黎,一唔係就叫咩無咩,真係一肚氣!!想食返夠本? Rossana是次就跟友人encore旺角西洋菜南街168號3樓全層的番本日式放題睇下一檯都係,可見其上菜速度都幾快,點既野都黎齊黎番本日式放題緊係要加$50 upgrade啦~Upgrade左侍應會俾粒星星同upgrade既order紙你先來一盤皇牌特大日本蝦刺身,新鮮北海道帶子刺身,北寄貝刺身打開胃口淨係呢盤既新鮮又爽甜既特大日本蝦刺身都已經值回票價啦你話加$50upgrade係咪係好抵先XD刺身就叫左三文魚,白肉拖羅,甜蝦,希靈魚,赤貝,榮螺,白鳥貝和大八爪魚~基本上刺身都幾新鮮,脂香滿溢既三文魚必叫赤貝顏色紅潤肉質鮮甜美味~yummy!!!粥底綿綿的日本蟹粥伴著粗壯既蟹拑通常食放題叫蟹粥真係唔知點解會落粟米..番本既蟹粥就啱Rossana胃口多D喇虎蝦天婦羅
Rossana一向都鐘意食,尤其係日本野
不過日本野大部份要食得飽既都幾貴下
所以通常跟朋友gathering都會揀放題
就貪其可以任食任飲,刺身,sushi,燒物咩都有
自己鐘意食咩就叫咩!
不過食放題有個risk...就係上菜慢!!!
Rossana試過有D放題,點完菜,半個鐘先有野黎,
一唔係就叫咩無咩,真係一肚氣!!
想食返夠本? Rossana是次就跟友人encore
旺角西洋菜南街168號3樓全層的番本日式放題

睇下一檯都係,可見其上菜速度都幾快,點既野都黎齊
黎番本日式放題緊係要加$50 upgrade啦~
先來一盤皇牌特大日本蝦刺身,
新鮮北海道帶子刺身,北寄貝刺身打開胃口
淨係呢盤既新鮮又爽甜既特大日本蝦刺身都已經值回票價啦
你話加$50upgrade係咪係好抵先XD
刺身就叫左三文魚,白肉拖羅,甜蝦,希靈魚,
赤貝,榮螺,白鳥貝和大八爪魚~
基本上刺身都幾新鮮,脂香滿溢既三文魚必叫
赤貝顏色紅潤肉質鮮甜美味~yummy!!!
粥底綿綿的日本蟹粥伴著粗壯既蟹拑
通常食放題叫蟹粥真係唔知點解會落粟米..
番本既蟹粥就啱Rossana胃口多D喇
虎蝦天婦羅炸粉薄而鬆脆
炭燒紐西蘭羊架真係必叫!!!
外皮火喉剛剛好,啖落嫩滑肉汁滿溢,令人齒頰留香
日式炸芝士年糕軟糯香口
食飽飽叫返兩粒綠茶糯米糍結尾~
食下傾下又笑下兩個鐘頭話咁快就過
如果你鐘意飲酒既就更加抵!
因為清酒和梅酒係任飲架~

2014-05-27
2014-06-25 5331 瀏覽
朋友生日, 一行人到旺角番本食日式放題, 之前都有來過, 食物款式都好多, 而且最arm大班人坐定定吹下水~番本位於旺角的西洋菜南街, 港鐵旺角站步出便到, 預訂了晚上八時入座, 店內仍是人山人海, 因此要惠顧也最好事前先訂枱~除了基本菜單外, 每位也可加上HK$50, 就可任點升級菜單上的各種食物,如虎蝦刺身, 羊架, 蟹粥等~同行各位也嗜酒, 點了熱清酒乾杯, 我就跟醉物無緣, 唯有不斷添加各類汽水~清酒及冰梅酒此物於任飲任食的日式放題很少見, 番本倒是很重本~而且前菜也有多款, 我們點了胡麻豆腐及辣味螺肉來佐酒~刺身壽司當然逃不過, 款式都應有盡有, 刺身新鮮, 還擺放得體送上枱, 壽司跟卷物就各具特式~當晚侍應叫我地LIKE番本的FB專頁, 即LIKE就即享每人一隻皇牌鮑魚, ~ 而升級菜單上的各種刺身, 虎蝦, 我們追加又追加, 至於油甘魚, 北海道帶子及北寄貝都好鮮甜~升級菜單內也有燒羊架, 日式蟹粥及忌廉煮藍青口, 各點上一客!蟹粥我還是第一次在番本吃, 粥底都有蟹味, 感覺並非即時混合的馬虎菜,燒羊架也體貼的配上醬汁, 藍青口則嫌略咸~炸物方面, 天婦羅大蝦及吉列炸蠔是
炸物方面, 天婦羅大蝦及吉列炸蠔是必食推介, 同場加映一口芝士豆腐, 雞軟骨,棒棒餃子及炸芝士年糕~ 都好好味, 但之後卻要承受將會很熱氣的宿命~
爐端燒倒是我們最愛的~ 多春魚, 三文魚頭, 牛肉串及雞翼全部都是即叫即燒,. 所以上枱時又夠熱又脆口, 唯等待時間頗耐, 而且有漏單情況出現, 要點上2-3次才到, 這點有待改進~
菜單上也有拉面烏冬, 不過我們都沒有點上, 只怕會吃得太飽, 因為我們點上多款一品料理及火鍋呢~ 和風牛柳粒, 軟燸不韌, 炒什菌及牛油炒帶子也有夠鑊氣, 所以牛油香很入味, 金菇肥牛卷及清酒煮蜆也可一試, 整體覺得番本的一品料理做得很不錯~至於火鍋則是迷你的, 這倒很照顧到我們想試但又不想吃太多的憂慮~ 上次的血池地獄湯底太辣, 今次要了日式牛肉湯底, 味道鮮甜溫和~
甜品方面, 必點朱古力炸香蕉, 是道很誠意的製作, 其次有多款杯裝雪糕及迷你雪米磁供選擇, 不過芒果布甸比較水汪汪就不太合格~
整體方面我們都滿意, 侍應收碟添茶都很快, 刺身也給得很豪爽, 料理等一下單不用等多久就上枱,  只有燒物有漏單情況, 有待改進~價格方面也合理~
2014-05-04
5 分鐘 (堂食)
我同朋友加左$50升級不過LIKE PAGE諗住有鮑魚送,問左幾次都話黎緊到最尾原來話無晒,轉左送四隻大蝦 (但我升級已經可以任食...仲洗乜你送)呢點令我有D唔滿意點解無唔一早講?講番刺身先,通常放題既刺身,三文魚都係最HEA,因為好多人放題都係食帶子/甜蝦多所以唔知點解放題D三文魚都係好難食,成日切個邊俾你,咬都咬唔開個D但番本既三文魚係我食過咁多間最好味既同埋食得出好新鮮其他刺身都不過不失,其實咁大隻蝦同普通甜蝦味道分別唔大我覺得熟食既選擇比其他放題少我記憶中芝士年糕同牛舌串燒都係無截單後,我問侍應仲可唔可以俾個D迷你糯米糍雪糕我,點知佢真係話得,仲問我要幾多呢點一定要讚!!好多放題都淨係肯送一粒/截單後唔俾加甜品但呢間截單後我至少仲食左4粒咁多好開心要知道女仔都係鍾意食甜品呢點加番分(不過鮑魚無左...嗚)
我同朋友加左$50升級
不過LIKE PAGE諗住有鮑魚送,問左幾次都話黎緊
呢點令我有D唔滿意點解無唔一早講?

講番刺身先,通常放題刺身,三文魚都係最HEA,因為好多人放題都係食帶子/甜蝦多
但番本既三文魚係我食過咁多間最好味既
同埋食得出好新鮮
三文魚
其他刺身都不過不失,其實咁大隻蝦同普通甜蝦味道分別唔大
我覺得熟食既選擇比其他放題
我記憶中芝士年糕同牛舌串燒都係無

呢點一定要讚!!
好多放題都淨係肯送一粒/截單後唔俾加甜品
但呢間截單後我至少仲食左4粒咁多
好開心

要知道女仔都係鍾意食甜品
呢點加番分
(不過鮑魚無左...嗚)
2014-06-03
三文魚
2014-06-22 4461 瀏覽
晚市未食過,之前想去食但沒訂位太多人所以食唔到。過幾日之後得閒就去試下午市,點知一試就中哂招....叫乜野食沒乜野,果D所謂既燒物羅上碟竟然係凍既,個金姑肥牛既肉係臭既! 三文魚刺身沒味真係第一次食! 最恐怖最嘔心係裝魚生個碟竟然係勁臭,叫左一個女侍應黎換果碟,一開始佢竟然話沒味,我叫佢聞清楚先肯換。之後我點既左口魚又遲遲未黎,又係問果個女侍應點解會咁來未黎,之後佢既答覆竟然係話...未黎者係沒,佢態度唔惡劣既,但係比人感覺超HEA,我都算數,點知原來佢講大話,我叫個經理幫我追追個左口魚又竟然追到,個女既咁既服務態度好心就唔好做吧。最令我不滿既係,食完個午市,當日我同女朋友個肚就開始唔舒服,我就好D,一日就沒事,我女朋友就胃肚加肚痛左一個星期,當然,我唔會話一定關佢地事,但我覺得D魚生係唔新鮮既... 晚市聽人講好食,但食左呢個午市我真係唔想食個晚市,大佬,午市少人食者,都唔駛做得咁差呀。  成餐最好食就係甜品果粒包裝既雪米滋同埋個朱古力香蕉,我真係未食過咁難食既放題...午市又唔係便,印象中$168一位,加埋一兩個埋單都要400....
晚市未食過,之前想去食但沒訂位太多人所以食唔到。

2014-06-01
紀念日
  • 朱古力香蕉
2014-06-15 6294 瀏覽
早前跟媽媽去吃了番本星級日式放題~久聞可以任飲梅酒的大名呢!!!厚厚一堆的點菜紙~款式真的很多呢!!!每位加$50就可以有升級菜單了~除了點一堆的食物~當然也要點個梅酒來試試囉~梅子甜甜香香很不錯呢~點了一堆前菜~豆腐那個胡麻汁很香~而三文魚皮看來有點醜...但味道也不錯~魚生感覺一般...因為魚類的都有點雪味...反而甜蝦,赤貝及榮螺都很不錯升級菜單中的帆立貝最吸引海倫~但沒想到北寄貝竟然也在升級菜單內!! @@而赤蝦超大隻的!!!吃兩隻已經很膩了......壽司方面當然首推炙燒的~可惜右邊的左口魚裙邊太小一片呢...雖然真的很香滑,但感覺很不夠喉...清酒煮蜆夠清酒味~蜆內亦無沙,可以一試啦~燒物算是不過不失~雞翼很香脆~而茄子則有點太生了...其實還有個燒有機菠蘿想推介~但它忘了入鏡呢!!!忘了入鏡的還有燒羊鞍...那個...好像燒有點太老了...肉有點霉霉的...天婦羅系列最推介紫蘇包雞!!沒有想到紫蘇葉包雞會那麼香呢!!!而小蕃薯也很好吃~媽媽說甜得很像假的~而海倫另一愛吃的就是芝士年糕~每次去放題,見到都會點的~香香甜甜的加上濃郁芝士~唯一就是這家做得比較油啦~不那麼油就會
早前跟媽媽去吃了番本星級日式放題~
久聞可以任飲梅酒的大名呢!!!
厚厚一堆的點菜紙~
款式真的很多呢!!!
每位加$50就可以有升級菜單了~
除了點一堆的食物~
當然也要點個梅酒來試試囉~
梅子甜甜香香很不錯呢~
點了一堆前菜~
豆腐那個胡麻汁很香~
而三文魚皮看來有點醜...
但味道也不錯~
前菜
魚生感覺一般...
因為魚類的都有點雪味...
反而甜蝦,赤貝及榮螺都很不錯
刺身
升級菜單中的帆立貝最吸引海倫~
但沒想到北寄貝竟然也在升級菜單內!! @@
而赤蝦超大隻的!!!
吃兩隻已經很膩了......
刺身
壽司方面當然首推炙燒的~
可惜右邊的左口魚裙邊太小一片呢...
雖然真的很香滑,但感覺很不夠喉...
壽司
清酒煮蜆夠清酒味~
蜆內亦無沙,可以一試啦~
清酒煮蜆
燒物算是不過不失~
雞翼很香脆~
而茄子則有點太生了...
其實還有個燒有機菠蘿想推介~
但它忘了入鏡呢!!!
忘了入鏡的還有燒羊鞍...
那個...好像燒有點太老了...
肉有點霉霉的...
燒物
天婦羅系列最推介紫蘇包雞!!
沒有想到紫蘇葉包雞會那麼香呢!!!
而小蕃薯也很好吃~
媽媽說甜得很像假的~
天婦羅
而海倫另一愛吃的就是芝士年糕~
每次去放題,見到都會點的~
香香甜甜的加上濃郁芝士~
唯一就是這家做得比較油啦~
不那麼油就會完美囉!!!
芝士年糕
2014-05-25
前菜
壽司
芝士年糕
2014-06-13 5948 瀏覽
小妹總是覺得每一間放題餐廳的食物款式都是差不多,自問不是大食積,而且食夠兩三款小食就嚷著飽,所以一早預左蝕本。而且即使去到放題,也只是專攻數款心水食物,所以餐廳的食物款式多寡對我回來說並不重要,反而取決於食物質素。如果遇到岩心水的放題餐廳,就摘起心肝不想冒險花錢試其他別的。所以小妹永遠只集中去銅鑼灣某間放題。難得收到此店的優惠卷,覺得幾抵又心郁郁想一試。基本上,每間的放題餐廳做法一樣,就是從一大曡紙張中抽取自己想點的食物。種類大同小異,分有前菜、刺身、壽司、卷物、湯物、炸物、拉麵/烏冬、天婦羅、爐端燒、一品料理、甜品以及飲品。當中,再加$50可以升級幾款特別的美食,包括:特大赤蝦刺身、帶子、油甘魚及北寄貝、羊架、蟹粥及青口。升級的款式不多,彷彿只是額外加錢吃多幾款刺身。先來普通一點的刺身,三文魚色澤偏淡,口感較冰,缺點油潤感;甜蝦刺身,比起筷子還要幼身細小,怎樣食也不夠滿足,但質感尚算Creamy;赤貝刺身,爽脆表面帶點彈性,入口微甜。至於升級$50為的都是吃比手指還要粗身的赤蝦,肉質非常鮮嫩爽甜,帶有膠膠的質感,蝦頭還隱藏著橙紅色的蝦膏,非常甜美。不過小妹自小對貝殼類海產有過敏,只是
基本上,每間的放題餐廳做法一樣,就是從一大曡紙張中抽取自己想點的食物。種類大同小異,分有前菜、刺身壽司、卷物、湯物、炸物、拉麵/烏冬、天婦羅、爐端燒、一品料理、甜品以及飲品。

至於升級$50為的都是吃比手指還要粗身的赤蝦,肉質非常鮮嫩爽甜,帶有膠膠的質感,蝦頭還隱藏著橙紅色的蝦膏,非常甜美。不過小妹自小對貝殼類海產有過敏,只是吃完兩隻赤蝦之後,口腔已經有痕癢的跡象了。雖然太美味,但也被迫中埸休息了。至於帶子真的可以用"的骰"來形容,不過色澤如珍珠般雪白晶瑩,同樣鮮味細滑。
升級了的羊架,反而是全場最好的升級之選,並非燒至全熟,中心保留了紅嫩肉質,羊羶味不濃,薄薄黏附一層肥脂,更油香四溢,加上肉汁豐富,根本不用再醮點芥茉醬或薄荷醬,足以令人齒腴留香。
壽司方面,分別點了鰻魚、蟹棒及燒三文魚壽司,卷物的花之戀及芝士蠔卷。飯糰做到比一般細小,起碼不用撐大胃子,還可以多吃幾款味道。而且飯糰握得不死實,有黏黏的質感,壽司醋一點也不酸,來得夠自然。至於放在飯糰表面的主角則中規中矩。
三文魚芝士薯波,每一顆薯波大小不一,外層微熱輕帶脆口,但內裡保持綿腍狀態,三文魚味道較淡,反而表面一小粒的芝士醬更為薯蓉帶出味道來。
天婦羅之中,最吸引的是賣相平平無奇,烏卒卒的甜心蕃薯,甜甜蜜蜜煙韌的口感,略炸過後帶來脆口感覺,一口接一口的真夠過癮。高澱粉質加上炸過的油份,顯得十分邪惡,但小妹亦不得不向它甘拜下風。
還點了虎蝦天婦羅及茄子天婦羅,金黃色的薄漿脆香而不膩,仍然保持虎蝦爽口及茄子清淡軟韌的口感,表現不錯。
芝士年糕,皮脆內軟,暖暖的狀態,油份不高,起碼一放入口沒有很重的油膩感。芝士質感輕柔如絲,年糕就像日本和菓子的柔軟,芝士味較輕身,吃完也沒有太多內疚感,反而可一吃再吃。炸蠔細小的外型,炸得炸卜卜,但肉質保持輕柔creamy,再繼續吃炸物真的怕會喉嚨痛。
孜然牛肉粒串,肉粒細軟,肉汁豐富,加上孜然粒令肉味更濃,口感更獨特。
水果之中,小妹平常最愛吃菠蘿,尤其是放題之中的燒菠蘿。這款有機燒菠蘿,懶理它真是有機定無機,切條太幼身,表面雖然有略燒過的痕跡,但放入口還是凍的,而且還不夠成熟,生而偏酸。
飲品方面,除了一般的可樂、七喜、忌廉之外,還有較特色的清酒及梅酒供應,無論是否升級+$50的客人,也可以無限享用,是少有日式放題所能提供的,值得一讚。小妹點了一客清酒,眼見店員從雪櫃中拿出清酒壼來,入口雪得夠冰凍,不用怕加冰會沖淡效果,酒味亦沒想像中甘苦,不好酒之人亦可一試。
甜品方面,有芒果布甸、雪米滋、雀巢雪糕杯及稍為有特色的炸朱古力香蕉。原本叫了一客炸朱古力香蕉,不過等了太耐還未到便向店長催單,翻查之下才知道原來是自己忘記了寫枱號,以致廚房不知道是誰落單。結果只是吃了雪米滋。雪米滋雖是之外來貨,有綠茶及香芋味,但同樣好吃。

整體而言,食物質素中規中矩,但員工的服務尤其積極主動。即使小妹當初有漏單之疑,員工亦迅速跟進。另外桌子位置不大,基本上放兩、三碟小吃就已填滿空間,但員工的上碟速度快,收碟亦快,清光了的碟很快被員工清理好,非常有效率。至於,究竟能不能番本,對小妹這眼闊肚窄的人而言,答案當然有目共睹。

2014-05-14
外賣送餐
用餐優惠
優惠券
2014-06-11 4652 瀏覽
考試考到悶悶地,我同阿意就想去大食一下補充能量。我地係openrice千揀萬揀,見旺角番本放題都有唔少好評,於是就揀左d一間番本放題啦。一去到人山人海,叫得旺角有人氣geh放題果然係有番咁上下!好彩阿意有先見之明,一早book好枱,唔係真係有排你等。準時去到準時入得!食過放題geh朋友都知道,一入到去就緊係猛點刺生啦!但係大家掛住點野之餘,都要記得like下佢地個fb,只要show比d staff睇下,就會有鮑魚送嫁啦。首先就講下刺生先啦,d刺生來得都算幾厚geh,來得都算快,足見誠意。壽司都算幾有新意,貌相都唔差,但係裡面d炸蝦有d淋,食落就麻麻啦。野飲我地點左梅酒,酸酸地咁,幾特別,另外有另杯冰以供飲用,足見誠意。服務唔錯,d staff都好有禮貌。但係可能我地得2個人啦,我地張枱就比較細,成日都無位放新野。另外,甜品種類就唔太多,就令人略為失望。總結,成間放題環境唔錯,員工都有禮貌,服務好,係一個食放題geh好選擇!完!

首先就講下刺生先啦

2014-06-02
  • 刺身
  • 牛油蒜香炒帶子
2014-06-11 3694 瀏覽
今次帶來印度朋友來,他說這次番本之行是美食冒險之旅,因為印度很多人都是素食/半素食主義者,他們肉類和海鮮都比較少踫。這天,他一次過吃了人生第一次蠔,帶子,八爪魚和刺身,吃完後他覺得這生活得值了,真的很好吃,哈哈。我們享用了升級放題,每人多50元就可以任食赤蝦刺身,香草羊排等約10種美食。任喝梅酒/清酒是不需要upgrade的。推介: 赤蝦刺身,白玉刺身,帶子刺身芝士年糕,雞軟骨,牛油炒帶子,任喝清酒/梅酒相比起上次,今次的刺身比較新鮮。上次的刺身整體來說不很新鮮,切出來的部位也很一般,很亁,唯獨是白玉刺身很不錯。今次的刺身可是樣樣都不錯,白玉刺身雖然有點渣,但新鮮度跟味道搭救了這缺憾。帶子刺身挺大份鮮美。其他的一般。讚:赤蝦刺身今次很豐盈,充滿水分,鮮味夠,條條大大份。可以任吃到超市要用60多元才買到不過3條此的刺身,我覺得有點不可思議,很滿足!讚:牛油帶子每一顆都充滿了牛油香,炒的得生熟度剛好,很有彈性,我們點了兩次。我的印度朋友很喜歡這裡的雞翼串,還有雞軟骨。鷄軟骨是酥炸出來,端上桌時還是熱辣辣,很香脆!芝士年糕無論如何都是我的最愛,這裡外表香脆而不油,內裡軟粘,加上少少甜的芝士

芝士年糕無論如何都是我的最愛,這裡外表香脆而不油,內裡軟粘,加上少少甜的芝士,沒法擋!

正:凍梅酒甜得來少少酸,個人覺得好過清酒很多,還是任喝,一流。

其他食物例如鰻魚炒飯(印度朋友第一次吃鰻魚,因為牠的外表而嚇壞了,可是我逼他吃了此炒飯後,他覺得十分美味,哈),人參雞湯,炸蠔,天婦羅等都合乎水準,可是左口魚壽司的左口魚裙邊實在很細小,牛肉類的東西就一般般,不是很突出。

整體來說比上次好很多,加上我的印度朋友很喜歡,整個自助餐都洋溢著我倆的歡笑聲,他的美食冒險也宣告完畢了。

2個月內再一次光顧,很驚喜今次進步了。
2014-06-08 4452 瀏覽
我地一行15人..所以食店安排左間VIP房比我地房係夠大..但張檯都好大~大到夾野食超唔方便刺身比較好都係三文魚,甜蝦,懵仔魚like"番本fb專頁"就送"鮑魚"~服務員要驗證手機架味道一般..無乜味"焗蠔"..除左芝士味仲有沙律醬酸味~mix埋一齊個味好怪天婦羅類都ok..炸粉唔算好厚~甜薯好好味"鹽燒蝦"~個味唔夠焦香..蝦肉質ma ma原來都唔係食左好多野~一來..張檯太大好難夾食物同埋..主打傾計多~飲品方面有啤酒/汽水/清酒/梅酒任飲整體食物一般~而漏單/cut份量好嚴重~上菜速度又超慢食店送左個朱古力火鍋慶祝生日人士本身我唔嗜甜~所以覺得個朱古力真係好甜
我地一行15人..所以食店安排左間VIP房比我地
房係夠大..但張檯都好大~大到夾野食超唔方便

刺身比較好都係三文魚,甜蝦,懵仔魚
like"番本fb專頁"就送"鮑魚"~服務員要驗證手機架
味道一般..無乜味