2021-04-27 46 瀏覽
💁🏻‍♀️ 留民料理 (屯門) 🍴-屯門這麼大之今次去左間居酒屋食日本野🇯🇵A5和牛膏飯 ($108)望落似RISOTTO, A5和牛粒+翠玉瓜+洋蔥+青蔥作伴,再加埋忌廉/牛奶。整體口感好似意大利飯, 但飯粒唔會太硬, 帶奶香  燒鯖魚 ($48)鹽燒鯖魚唔會燒到太乾身, 加埋檸檬汁食可以中和到鹹味貴妃雞卷 ($28)咬落超JUICY, 仲食到滿滿既油脂香, 極級邪惡啊!招牌湯拉麵 ($88)有好濃烈既蝦味LOL 岩曬D中意食蝦既人📍 留民料理 (屯門)#屯門 青山公路351號彩華花園地下1號舖#小丸子搵食記 #小丸子屯門-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港西餐
💁🏻‍♀️ 留民料理 (屯門) 🍴
屯門這麼大之今次去左間居酒屋食日本野🇯🇵

A5和牛膏飯 ($108)

燒鯖魚 ($48)
鹽燒鯖魚唔會燒到太乾身, 加埋檸檬汁食可以中和到鹹味

貴妃雞卷 ($28)
咬落超JUICY, 仲食到滿滿既油脂香, 極級邪惡啊!

招牌湯拉麵 ($88)
有好濃烈既蝦味LOL 岩曬D中意食蝦既人

📍 留民料理 (屯門)
#屯門 青山公路351號彩華花園地下1號舖
#小丸子搵食記
#小丸子屯門
2021-04-26 83 瀏覽
: 留民料理地址: 屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖電話: 98101551因4月5有短公眾假期,以前會飛出國玩,今年留在香港返多左屯門老家,陪家人去食下飯龍蝦湯拉麵/飯聞名架日式局酒屋沖繩名產海葡萄,但口感像食魚子,水中生長海藻類,入口鹹鹹加上酸醋好好食。金磚豆腐粒,嫩豆腐沾七味粉,簡單好食,熱辣辣。叫左兩款串燒豬腩肉串,牛脷好香,處理得唔錯牛肋骨都幾大碟,不過熟富牛香之餘,又食到有咬口架質地。要有米氣落肚A5和肉膏飯有牛脂肪香,飯粒粒分明,加有翠玉瓜粒整體調味一流。
: 留民料理

地址: 屯門青山公路351

號彩華花園地下1號舖
電話: 98101551

龍蝦湯拉麵/飯聞名架日式局酒屋

金磚豆腐粒,嫩豆腐沾七味粉,簡單好食,熱辣辣。

叫左兩款串燒豬腩肉串,牛脷好香,處理得唔錯

牛肋骨都幾大碟,不過熟富牛香之餘,又食到有咬口架質地。

[屯門] 留民料理.串燒拼盤食剩指數 0/100呢度既串燒有好多款選擇咁我就簡單講講每一樣牛肋條:肉質唔韌,牛肉味重雞骨腸:好juicy,調味剛好,唔會太咸茄子:好多蔥花同炸蒜,超入味超香厚切五花腩:肉汁豐富,加少少碟邊既鹽同7味粉超夾七里香:十分驚喜,一串有3大舊,油脂感好重好香,同時幾多肉🤤.日式生炸BB乳鴿食剩指數 0/100生炸BB乳鴿係店內得獎菜式(餐牌有寫~)乳鴿炸得嚟唔會好乾好油皮既部分處理得好好炸之前應該有醬料醃製咬落去肉質好滑好入味底部仲有大量炸蒜提升香氣.金磚豆腐食剩指數 0/100豆腐細細舊外皮幾脆個面好多炸蒜芝麻點少少鹽食好香唔錯既小食配酒一流.鹿兒島A5和牛膏和牛片燴飯食剩指數 0/100呢個燴飯我覺得好奢華跟本就係和牛做既risotto 有和牛碎、翠玉瓜、洋蔥、芝麻用意大利飯果種處理整體口感濃郁到不得了入口香到成口都係和牛牛脂佢有一點好厲害係食到尾都唔會覺得好膩佢飯面仲比多兩大片燒和牛又係好香油脂感既牛好邪惡但係好值得一食🤤
[屯門] 留民料理
串燒拼盤
呢度既串燒有好多款選擇
咁我就簡單講講每一樣
牛肋條:肉質唔韌,牛肉味重
雞骨腸:好juicy,調味剛好,唔會太咸
茄子:好多蔥花同炸蒜,超入味超香
厚切五花腩:肉汁豐富,加少少碟邊既鹽同7味粉超夾
日式生炸BB乳鴿
食剩指數 0/100
生炸BB乳鴿係店內得獎菜式(餐牌有寫~)
乳鴿炸得嚟唔會好乾好油
唔錯既小食配酒一流
鹿兒島A5和牛膏和牛片燴飯
呢個燴飯我覺得好奢華
跟本就係和牛做既risotto
有和牛碎、翠玉瓜、洋蔥、芝麻
用意大利飯果種處理
又係好香油脂感既牛
好邪惡但係好值得一食🤤
  • 鹿兒島A5和牛膏飯
2021-04-12 120 瀏覽
係屯門原來有好多隱世小店,有好多特色食物,而且裝修又有心思。而最近有好多唔同嘅蝦湯拉麵推出,黎到屯門呢間日式料理梗係要叫番碗試下😄 ✴招牌蝦湯拉麵🦐🍜蝦湯🦐湯底香味濃郁,拉麵煙韌有彈性,食落又爽口,再配上三隻大蝦,蝦肉鮮甜,令到整個湯麵更加滋味😋 ✴和牛膏炒飯用和牛嘅精華炒飯,再加上特別嘅醬汁炒飯😋,火喉剛好👍 ✴迷你生煎包皮薄餡靚又多汁😋 ✴貴妃雞卷又有新口味😍, 釀咗肉嘅雞翼,別有一番心思

✴招牌蝦湯拉麵🦐🍜

✴和牛膏炒飯
用和牛嘅精華炒飯,再加上特別嘅醬汁炒飯😋,火喉剛好👍

✴迷你生煎包
皮薄餡靚又多汁😋

✴貴妃雞卷
又有新口味😍, 釀咗肉嘅雞翼,別有一番心思

今日下午去左屯門探朋友,介紹左食一間中日Fusion料理lunch, 店舖門面有花左好多心思,裝修都好和風!頭盤係迷你生煎包,無諗過生煎包係可以配七味粉同埋偏甜既日式醬汁,生煎包煎得好香,同埋夠脆,仲好夠熱同Juicy!冷盤試左泡椒雞腳,比想像中辣嘅,有啲似川菜館食到個種味道,酸酸地都幾開胃。招牌蝦湯拉麵,湯底好香濃,係蝦海鮮湯,賣相好令,有成3大隻海蝦,都幾爽口!拉麵質地咬落好有口感!豆卜吸曬d湯,夠曬入味!和牛膏飯,食落似意大利飯既口味,和牛碎都食到好香口,另外食到好香濃既忌廉味道,仲有少少既辣味,加上菌類,味道都有多種層次,幾特別!

2021-04-10
2021-04-06 72 瀏覽
去到屯門今日食咗一間隱世居酒屋🏮今次我哋叫咗招牌蝦湯拉麵🍜,A5和牛膏飯,另外加咗迷你生煎包和貴妃雞卷小食。👅呢間店的老闆好Nice,佢仲拎個世界鴿王美食大賽金獎架!食落覺得所有食物都好足料,拉麵的蝦湯成碗都是濃濃的蝦味🦐和牛膏飯食落都好濃味。個人最鍾意佢嘅迷你生煎包,咬落入邊仲有肉汁。而歸妃雞卷味道都唔錯㗎,大大嚿好足料。呢間舖頭的食物都比較足料濃味,如果鍾意食噥味食物的大家推薦可以過嚟試吓😙😙
2021-04-04 72 瀏覽
放假去左朋友屋企玩,打完牌覺得肚餓。唔知附近有咩好野食!朋友就帶左我哋去試呢間居酒屋雞湯嫩雞扒拉麵呢個湯底清清地,味道清甜。雞扒都好嫩滑~招牌濃蝦湯麵呢個招牌麵超足料!有海蝦、溫泉蛋、豆卜、紫菜等。個湯底比雞湯’杰’身啲,有好濃郁嘅鮮蝦味!啲蝦好新鮮,隻隻都好彈牙。個温泉蛋都好好味迷你生煎包呢個生煎包入面有肉汁,Size啱啱好一啖一個,好方便!貴妃雞卷小食裏面我哋都最鍾意呢個雞卷💖雞肉嫩滑之餘,仲每啖都有雞汁滲出嚟!真係好好食😋燒鯖魚魚皮燒到脆卜卜,魚肉仲好鮮嫩~
放假去左朋友屋企玩,打完牌覺得肚餓。
唔知附近有咩好野食!
朋友就帶左我哋去試呢間居酒屋

雞湯嫩雞扒拉麵
呢個湯底清清地,味道清甜。
雞扒都好嫩滑~

招牌濃蝦湯麵
呢個招牌麵超足料!
有海蝦、溫泉蛋、豆卜、紫菜等。
個湯底比雞湯’杰’身啲,有好濃郁嘅鮮蝦味!
啲蝦好新鮮,隻隻都好彈牙。
個温泉蛋都好好味

迷你生煎包
呢個生煎包入面有肉汁,
Size啱啱好一啖一個,好方便!

小食裏面我哋都最鍾意呢個雞卷💖
雞肉嫩滑之餘,仲每啖都有雞汁滲出嚟!
真係好好食😋

燒鯖魚
魚皮燒到脆卜卜,魚肉仲好鮮嫩~
2021-03-25 2729 瀏覽
留民料理絕對係屯門隱世高質居酒屋,主打fusion料理,連老公住左咁多年屯門都話發現得太遲🥲 介紹下食左啲咩好野先😎日式生炸BB乳鴿 $68 絕對係名副其實既得獎菜‼️平時食開好多乳鴿都係死咸,又炸到好乾、成陣油益味🥱 但依個日式生炸BB乳鴿完全無以上既問題,用左秘製醬汁去醃製,食落仲甜甜地好惹味👍 肉質鮮嫩多汁,一咬成口油香,真係好邪惡😈慢煮滷水原隻大豬手 $158慢煮既烹調方法令到即使咁大隻豬手,肉質都保持到好鮮嫩好juicy😋 一切落去已經感覺到依隻豬手既肉質有幾嫩滑,好輕易就起曬啲肉出黎😎 滷水汁唔會太甜,豬手索曬啲汁,撈飯一流呀🥲 厚厚既豬皮充滿骨膠原,好有咬口,直情好似食緊花膠咁😋鹿兒島A5和牛片燴飯 $228依個燴飯真係好食到不得了,仲有鹿兒島A5和牛片,依個組合真係完全無得輸🤩 飯既口感好煙韌,軟硬適中,每粒飯都索曬cream sauce,但又唔會令你覺得好滯😻 A5和牛片好juicy,入口即化,成口牛既油香真係好滿足🤤仲有送酒一流既泡椒雞腳($42)同貴妃雞卷 ($38),香脆既雞皮包住醃製過既雞肉,唔飲番兩杯🍻點得呀😎

日式生炸BB乳鴿 $68

泡椒雞腳
  • 鹿兒島A5和牛片燴飯
  • 日式生炸BB乳鴿
2021-03-19 135 瀏覽
約咗屯門嘅朋友係屯門覓食,而佢今日就帶咗我去食一間居酒屋料理。🏘✔️泡椒雞腳 (HK$48) 🐓泡椒雞腳是冷盤,雞腳十分入味,加上泡椒的味道酸酸辣辣,是一道開胃菜。✔️唐楊魷魚鬚 (HK$68)🦑即叫即炸,炸至金黃色,外皮香脆,魷魚魷魚彈牙有咬口,最緊要好薄麵粉,絕對冇欺騙我哋嘅感情!✔️留民串燒拼盤 (HK$98)🍢串燒拼盤泥到立即’’嘩’‘左一聲,拼盤十分豐富,包括燒牛舌,燒五花腩,燒雞,燒雞腎,燒茄子。最令人驚喜的是燒牛舌,牛舌屬厚切,火候控制得剛剛好,咬下去非常爽口,而且本身醃料不是很多,能吃到牛本身的味道。✔️鹿兒島A5 和牛片燴飯 (HK$228)🐄A5和牛片油香味重,口感柔軟。配上西班牙燴飯,蘑菇醬汁包住每粒米飯,味道濃厚,簡單有驚喜。總括來說,食物幾有特色,而且職員服務態度很好,值得一試。

✔️泡椒雞腳 (HK$48) 🐓

✔️唐楊魷魚鬚 (HK$68)🦑

✔️留民串燒拼盤 (HK$98)🍢

✔️鹿兒島A5 和牛片燴飯 (HK$228)🐄

總括來說,食物幾有特色,而且職員服務態度很好,值得一試。

2021-03-15 127 瀏覽
每個月都有一日同媽媽撐枱腳💞 今次係日式居酒屋🏮餐廳大廚拎過好多獎項,同好多名人都有合照好得意,好有日本feel~~媽媽好鍾意食日本野,以前成日同佢食放題,或者食迴轉壽司🍣 所以話去食日本🇯🇵料理佢已經好開心☺️招牌濃湯蝦麵🍜有驚喜,首先隻隻蝦都大大隻又鮮甜,然後湯底好足料海鮮味好重,配烏冬/拉麵🍜都好夾😍小食拼盤有迷你生煎包、貴妃雞卷同豬軟骨🐷,生煎包炸得好香口,貴妃雞湯都係手工野有心思,皮脆肉嫩,而最好味係豬軟骨,燉到好入味,送飯一流💋
好得意,好有日本feel~~

2021-03-13
2021-03-14 131 瀏覽
.🔺留民料理 今日嚟到一間喺屯門比較隱世嘅居酒屋🏮入到去見到有好多老闆以前參加比賽嘅相應該係一位對食有要求嘅廚師👍🏻.招牌濃蝦湯麵🦐中午只會提供一款主食濃蝦湯麵個presentation 好靚同有心思☺️三隻大蝦配上紫菜豆卜流心蛋 湯底幾濃郁 好香蝦味🥰大蝦蝦膏有鮮味 蝦肉食落爽口小編覺得拉麵配濃蝦湯比泡飯更好💁🏻‍♀️.貴妃雞卷🐓非常香口 雞肉唔會好乾 有台灣夜市嘅味道!.迷你生煎包👅細細粒幾得意 不過不失
🔺留民料理
湯底幾濃郁 好香蝦味🥰
大蝦蝦膏有鮮味 蝦肉食落爽口
小編覺得拉麵配濃蝦湯比泡飯更好💁🏻‍♀️
貴妃雞卷🐓
非常香口 雞肉唔會好乾 有台灣夜市嘅味道!
迷你生煎包👅
細細粒幾得意 不過不失
留民料理❤️好耐無黎過屯門了~今次介紹呢間又係屯門隱世fusion 特色小店,裝修超有日本居酒屋感覺,但價錢好親民,黎開屯門既朋友仔必試‼️💁‍♀️招牌龍蝦湯麵👍“今次我地一個嗌烏冬一個嗌拉麵 龍蝦湯底真係無得輸 超級濃郁香甜""配料既配搭同樣都好足 同埋蝦大大隻咬落超爽口"💡可㨂跟拉麵/湯飯/烏冬+$8💁‍♀️生炸BB乳鴿👍"估唔到會有乳鴿食 果然係fusion特色餐廳""即叫即炸 同埋真係超入味 食落唔乾仲要好juicy"
留民料理❤️

💁‍♀️招牌龍蝦湯麵👍
"配料既配搭同樣都好足 同埋蝦大大隻咬落超爽口"
💡可㨂跟拉麵/湯飯/烏冬+$8

💁‍♀️生炸BB乳鴿👍
"估唔到會有乳鴿食 果然係fusion特色餐廳"
"即叫即炸 同埋真係超入味 食落唔乾仲要好juicy"

2021-03-13 76 瀏覽
屯門竟然有一間日式居酒屋🏮位於屯門彩華花園地下,大大個招牌寫住《留民料理》😍舖頭裏便非常之多精品擺放成間餐廳😱😍店員姐姐亦非常有笑容對住我哋!而且仲好有禮貌!呢個真係值得一讚!坐低之後佢仲好細心介紹今日主打嘅晚餐有啲乜,同埋招牌菜係乜!咁我哋當然聽店員姐姐講啦!我哋分別叫咗四樣嘢,呢啲都係佢哋嘅推介🥰日式生炸乳鴿依家非常之yummy!肉質非常豐滿!而且非常滑!唔會鞋颯颯!亦都唔會揸到乾爭爭!陳年瑞士汁原隻德國滷豬手豬手非常之大隻,切落去非常軟身!豬皮非常之入味彈牙,感受到非常之多嘅骨膠原!😛呢個份量都幾大㗎真係!一上枱我哋都嚇咗一跳!而且價錢亦唔貴!真係值得一試!麻辣牛筋麻辣牛筋聽個名都非常之特別,麻辣適合香港人口味,唔會辣到食唔到,係辣到你想繼續食!麻辣同牛筋配合得天衣無縫!牛筋軟身,嗰種軟棉嘅口感,冇得輸九州豚肉燒肉汁燴飯呢個燴飯每啖都食到噏頭,佢嘅秘製醬汁!提升左燴飯嘅層次感!豚肉亦非常可口!呢個都好大份!😘真係有驚喜!
屯門竟然有一間日式居酒屋🏮
位於屯門彩華花園地下,大大個招牌寫住《留民料理》😍
舖頭裏便非常之多精品擺放成間餐廳😱😍

我哋分別叫咗四樣嘢,呢啲都係佢哋嘅推介🥰
日式生炸乳鴿
亦都唔會揸到乾爭爭!

陳年瑞士汁原隻德國滷豬手

麻辣牛筋

九州豚肉燒肉汁燴飯
呢個燴飯每啖都食到噏頭,佢嘅
聽到#居酒屋 自然會同#日本料理 連繫起來屯門青海圍附近的呢間#留民料理開業近3年 周邊食店林立 點樣維持競爭力呢佢標榜「無國界料理」即係fusion菜晚市黎到叫左串燒拼盤(廚師發辦)燒鰻魚燴飯同A5和牛葱油餅拼盤有五串 平均唔洗廿蚊一串🍢特別推介雞肉同牛肉 前者嫩滑 後者牛味濃和牛葱油餅呢個組合真係第一次聽葱油餅上舖上兩層燒和牛 相當飽肚但對我黎講有啲太油膩🙈鰻魚燴飯幾特別 兩串鰻魚幾肥美燴飯比較濕潤 帶黑椒香辣 幾特別另外試左德國手工黑啤 香濃!整體不錯 小店繼續努力💪🏻

聽到#居酒屋 自然會同#日本料理 連繫起來
屯門青海圍附近的呢間#留民料理

開業近3年 周邊食店林立 點樣維持競爭力呢
佢標榜「無國界料理」即係fusion菜
晚市黎到叫左串燒拼盤(廚師發辦)

燒鰻魚燴飯同A5和牛葱油餅
拼盤有五串 平均唔洗廿蚊一串🍢
特別推介雞肉同牛肉 前者嫩滑 後者牛味濃
和牛葱油餅呢個組合真係第一次聽

葱油餅上舖上兩層燒和牛 相當飽肚
但對我黎講有啲太油膩🙈
鰻魚燴飯幾特別 兩串鰻魚幾肥美

燴飯比較濕潤 帶黑椒香辣 幾特別
另外試左德國手工黑啤 香濃!

整體不錯 小店繼續努力💪🏻
2021-03-10
2021-03-09 90 瀏覽
招牌特濃蝦湯拉麵 • HKD$88真係好濃好濃蝦味,仲要飲完唔會好口渴😍個蝦感覺係事先比油泡過先,好香仲好甜,而且食得出都算新鮮👍🏽豆卜吸晒d湯汁好好食,眨下眼食晒四粒🙈拉麵就正正常常,感覺似油麵d,下次會想試下轉做湯飯~文昌雞湯麵 • HKD$78呢個係店員推薦嘅新品😳湯底好清,飲落好香,仲有微微辣味同蒜味,所以唔會淡茂茂~最值得讚係個雞🐔雞皮好似海南雞雞皮咁Q彈☺️個肉又有咬口,唔會霉👍🏽連我平時唔中意食雞都覺得好食😆
招牌特濃蝦湯拉麵 • HKD$88
真係好濃好濃蝦味,仲要飲完唔會好口渴😍
豆卜吸晒d湯汁好好食,眨下眼食晒四粒🙈
拉麵就正正常常,感覺似油麵d,下次會想試下轉做湯飯~

文昌雞湯麵 • HKD$78
呢個係店員推薦嘅新品😳
湯底好清,飲落好香,仲有微微辣味同蒜味,所以唔會淡茂茂~
最值得讚係個雞🐔
雞皮好似海南雞雞皮咁Q彈☺️
個肉又有咬口,唔會霉👍🏽
連我平時唔中意食雞都覺得好食😆