2023-09-28 319 瀏覽
特色雲南米線在田家呢到啲米線比出面的幼身我覺得呢到的米線係米線界的天使面配料選擇幾多後尾見到佢地新出了蕃茄湯底下次可以試一試😋另一個特色係如果叫有檸檬的飲品的檸檬係蓉上如果鐘意片上的可以同店家講聲😉小窩米線 $36·豆腐$6·生菜$6·貢丸$8·炒肉碎$10聽講啲炒肉碎係新鮮豬肉自己炒出面食唔到架😋撈米線 $38·墨魚蝦春巻$15·豬類肉$15撈米線醬汁好夠 酸酸辣辣咁香辣雞翼 5 隻 $36唔算太辣 好惹味香辣手撕雞 $46一睇以為配料多過雞但其實雞肉都唔小
特色雲南米線在田家

香辣手撕雞 $46
一睇以為配料多過雞
但其實雞肉都唔小
2023-09-14 518 瀏覽
再訪大埔高質小店~質素依然高 米線配料選擇多 樣樣吸引,米線香辣惹味,份量多 好飽肚今次叫咗兩碗麵、兩份小食、兩杯飲品田家撈米線 小辣芽菜、秘製炒炸醬加配豆腐、滷水雞翼、墨魚蝦春卷我最愛的撈米線 醬料鹹香惹味,絕對值得一試! 米線特別幼,口感一流,軟腍又滑溜,好掛湯 越食越過癮田家小窩過橋米線 小辣 雲南火腿、豬肉、牛肉、雞肉、腐皮、豆卜、生菜、芽菜、菲菜、雲南酸菜、秘製炒炸醬 份量十足,超大碗米線 配料份量多,啖啖滋味,辣味好正,十分香辣惹味! 米線特別幼,口感一流,軟腍又滑溜,好掛湯 越食越過癮𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌涼拌豬肚絲 ($36)推薦!豬肚軟腍有咬口,辣度適中,香口惹味 香草雞翼 ($36/5隻)適合不吃辣的朋友𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌熱檸水 (+$6/杯) 用檸檬蓉 好特別

今次叫咗兩碗麵、兩份小食、兩杯飲品

田家撈米線 小辣
芽菜、秘製炒炸醬
加配豆腐、滷水雞翼、墨魚蝦春卷

田家小窩過橋米線 小辣

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
涼拌豬肚絲 ($36)
推薦!豬肚軟腍有咬口,辣度適中,香口惹味

香草雞翼 ($36/5隻)
適合不吃辣的朋友

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
熱檸水 (+$6/杯)
用檸檬蓉 好特別

2023-08-29 485 瀏覽
今日去大埔街市買海鮮想先食少少野所以就試下路過新米線店凍檸蜜好得意,飲品中見唔到檸檬係入面,一飲原來檸檬汁已在飲品中,老闆說佢地會將檸檬打碎再混合飲品中大受歡迎下次我杯凍檸茶都試下碎檸上先得!秘製醬汁糖心皮蛋冇改錯名,皮蛋係糖心有辣嘅香味但唔會死辣,好食!小窩米線—魚腐、豬頸肉首先一上檯,酸菜香氣撲鼻而來我忍唔住問老闆點解酸菜咁好食原來店內酸菜、米線、辣椒和雲南火腿都是直接由雲南送到鋪料理亦沒有落味精唔怪得之飲左好多湯都唔覺口渴米線係幼身的非常爽滑魚腐出色大推! 有魚肉鮮味, 質地軟滑豬頸肉爽口好食撈米線—豆卜、娃娃菜、金錢展、炒肉碎豆卜新鮮有豆香,係靚來貨娃娃菜新鮮爽口金錢展滷得入味,質地夠腍炒肉碎咸香有獲氣,好送麵食整體來說因為湯底和酸菜太出色,所以我決定下次再去試下清湯湯底呢間米線店我一定會再返去食
今日去大埔街市買海鮮
想先食少少野所以就試下路過新米線店

凍檸蜜
大受歡迎
下次我杯凍檸茶都試下碎檸上先得!

秘製醬汁糖心皮蛋
冇改錯名,皮蛋係糖心
有辣嘅香味但唔會死辣,好食!

小窩米線—魚腐、豬頸肉
首先一上檯,酸菜香氣撲鼻而來
我忍唔住問老闆點解酸菜咁好食
原來店內酸菜、米線、辣椒和雲南火腿都是直接由雲南送到鋪料理
亦沒有落味精
唔怪得之飲左好多湯都唔覺口渴
米線係幼身的非常爽滑
魚腐出色大推! 有魚肉鮮味, 質地軟滑
豬頸肉爽口好食

撈米線—豆卜、娃娃菜、金錢展、炒肉碎
豆卜新鮮有豆香,係靚來貨
娃娃菜新鮮爽口
金錢展滷得入味,質地夠腍
炒肉碎咸香有獲氣,好送麵食

整體來說因為湯底和酸菜太出色,所以我決定下次再去
試下清湯湯底
小窩米線- 魚腐、豬頸肉
撈米線- 豆卜、娃娃菜、金錢展、炒肉碎
凍檸蜜(碎檸)、凍檸茶
2023-08-24 407 瀏覽
見到咁多個評論都話好食諗住去試吓,叫咗個微辣米線,湯底唔好食,米線係幼身,見到評論講到好好食咁,食落好林香辣雞翼味道又差,點解咁多人話好食?仲有個涼拌豬肚食咗幾舊已經唔想再食真心吾值得試囉
見到咁多個評論都話好食諗住去試吓,
香辣雞翼味道又差,點解咁多人話好食?
仲有個涼拌豬肚食咗幾舊已經唔想再食
真心吾值得試囉
2023-07-27 440 瀏覽
微辣湯感覺係新鮮製造所以味道好好加埋幼身米線 (有彈力)同湯夾埋好襯、好好味另外食材好新鮮配搭有好多香港人鐘意食的選擇最特別喺檸檬茶不是用檸檬片以係用檸檬果粒加茶成杯好好味,好有口感
微辣湯感覺係新鮮製造
所以味道好好
加埋幼身米線 (有彈力)
同湯夾埋好襯、好好味
另外食材好新鮮
配搭有好多香港人鐘意食的選擇
最特別喺檸檬茶
不是用檸檬片
以係用檸檬果粒加茶
成杯好好味,好有口感
2023-07-25
3 分鐘 (堂食)
2023-07-21 345 瀏覽
公司附近新開的一間米線店,就真的是完全主打米線,還特別用上幼的米線,跟我們平常吃的有很大出入!田家小窩米線(36元)湯底本身挺清淡的,是骨頭湯的味道,但加上了這裡的酸菜和秘製炒作醬後,吃起來味道更豐富,多了一份酸辣的味道,吃起來更開胃!而米線更特別用上幼麵,令整體吃起來更爽滑!田家撈米線(38元)這個配料也挺豐富的,而且有3款醬汁,分別是胡麻醬,辣醬和秘製炒作醬,拌勻以後吃起來挺惹味,叫了少辣,也能感受到辣,中間的青瓜絲和花生真的很突出整體的香味!秘製炒作醬也很出色!豬大腸(10元)煮得挺嫩的,淡淡的滷水香。手切腩肉(10元)整體肥而不膩,肥肉的部份很香,帶點入口即溶的口感!金錢展(10元)滷得很入味,又帶點爽的口感!新鮮豬潤(15元)熟度剛剛好,吃起來裹是挺嫩的,肝香的感覺!腐皮蝦卷(15元)吸飽湯汁,吃起來爽滑彈牙,有蝦味!涼拌豬肚絲(36元)豬肚絲爽脆,吃起來不會很辣!香草雞翼(36元/5隻)味道挺香的,而表面有經過煎香再撒上香料,所以外脆內嫩的質感!糖心皮蛋(22元)愛吃皮蛋必點,皮蛋黃綿香,蛋白爽滑,味道酸辣!香辣手撕雞(46元)手撕雞非常足料,吃起來很香,味道又不會太辣,雞

田家小窩米線(36元)

田家撈米線(38元)

豬大腸(10元)
煮得挺嫩的,淡淡的滷水香。

手切腩肉(10元)
整體肥而不膩,肥肉的部份很香,帶點入口即溶的口感!

金錢展(10元)
滷得很入味,又帶點爽的口感!

新鮮豬潤(15元)
熟度剛剛好,吃起來裹是挺嫩的,肝香的感覺!

腐皮蝦卷(15元)
吸飽湯汁,吃起來爽滑彈牙,有蝦味!

涼拌豬肚絲(36元)

豬肚絲爽脆,吃起來不會很辣!

香草雞翼(36元/5隻)

糖心皮蛋(22元)

愛吃皮蛋必點,皮蛋黃綿香,蛋白爽滑,味道酸辣!

香辣手撕雞(46元)

手撕雞非常足料,吃起來很香,味道又不會太辣,雞肉很嫩,還有爽脆的雞皮!

2023-07-01 447 瀏覽
大埔又開了高質小店,好受街坊歡迎 今日中午同朋友嚟食,已經坐滿晒人,仲有好多人等 外賣,質素絕對有保證 食物樣樣惹味,份量多 又飽肚又好味 老闆十分親切招待~𝑭𝒐𝒐𝒅田家撈米線 小辣 ($38) 花生碎、芽菜、青瓜、秘製炒炸醬 田家小窩米線 小辣 ($36)自選額外配料,特別推薦炒肉碎正宗雲南米線~ 醬汁調味出色,十分香辣惹味,米線好幼身,軟腍又滑溜,好掛汁 越食越過癮滿滿的一大碗,配料份量多,啖啖滋味𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌蒜泥白肉 ($36) 必食!豬肉軟腍有咬口,配上大量蒜蓉及辣醬,好惹味香辣雞翼 ($28/3隻) 調味粉香辣惹味,雞翼炸得香脆,肉質嫩滑醬汁糖心皮蛋 ($22)皮蛋口感綿密,鹹香入味 配上辣醬,是一道美味的開胃小菜~𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌凍檸賓 (+$12)推薦~用上檸檬蓉 好特別,酸酸甜甜 清新解渴

𝑭𝒐𝒐𝒅
田家撈米線 小辣 ($38)
花生碎、芽菜、青瓜、秘製炒炸醬
田家小窩米線 小辣 ($36)

自選額外配料,特別推薦炒肉碎
滿滿的一大碗,配料份量多,啖啖滋味

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
蒜泥白肉 ($36)
必食!豬肉軟腍有咬口,配上大量蒜蓉及辣醬,好惹味

香辣雞翼 ($28/3隻)
調味粉香辣惹味,雞翼炸得香脆,肉質嫩滑

醬汁糖心皮蛋 ($22)
皮蛋口感綿密,鹹香入味 配上辣醬,是一道美味的開胃小菜~

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
凍檸賓 (+$12)
推薦~用上檸檬蓉 好特別,酸酸甜甜 清新解渴
2023-06-25 653 瀏覽
去過雲南旅行,當地的正宗過橋米線令人印象深刻。無諗到大埔都食到咁正宗的過橋米線。二人中午飯,1 點入座,人流好旺,等了5分鐘有位。一碗清湯,魚蛋,牛肉,金菇。湯麵已經腐皮,湯底清甜,米線幼滑。另一碗過橋米線$65 ,自行揀配料,魚片頭,生菜,春卷,微辣。春卷好彈牙,墨魚滑中有粒粒墨魚,湯麵中有炸醬肉碎,金華火腿片咸香,芽菜及韮菜吸收湯精華。另外點兩塊雞翼,香辣雞翼5 隻$36 ,辣調味粉均勻,好入味,雞翼炸得香脆。香草雞翼3 隻$28 , 同樣出色。 值得推介,凍利賓納檸檬,餐廳將檸檬打碎,混入利賓納當中特別清新解渴
去過雲南旅行,當地的正宗過橋米線令人印象深刻。

無諗到大埔都食到咁正宗的過橋米線。

二人中午飯,1 點入座,人流好旺,等了5分鐘有位。

一碗清湯,魚蛋,牛肉,金菇。
湯麵已經腐皮,湯底清甜,米線幼滑。

香草雞翼3 隻$28 , 同樣出色。

香辣雞翼

• 香草雞翼
  • 香辣雞翼
2023-06-20 239 瀏覽
🎈田家雲南米線餐廳所用嘅米線係老闆由雲南訂返嚟口感綿滑細膩,還原正宗雲南風味✨🎈田家撈米線以花生碎、芽菜、青瓜🥒撈米線感覺清新仲有香辣惹味嘅自家秘製炸醬辣味越食越明顯,令米線更香口惹味😍配料款式有不少蔬菜類選擇,食得更健康🫶🏽加咗豆腐、生菜同手切腩肉,份量都唔少整體性價比唔錯呢☺️🎈田家小鍋米線 湯底辣度由清湯到特辣配有芽菜韭菜酸菜腐皮同秘製炒炸醬🥢配料選擇咗生菜豬大腸墨魚丸同肥牛滿滿一碗食得相當滿足🍜湯底無加味精,食到食材嘅原味道🎈蒜泥白肉肥瘦相間嘅五花肉配上惹味蒜泥同辣油蒜味剛剛好,加上辣油嘅辛香真心正❣️🎈香辣雞翼雞翼烤得金黃香脆,絕對係誠意之作灑上香辣味粉相當惹味裡面雞肉十分嫩滑,食落有驚喜😚🎈涼拌雞腎雞腎爽口有嚼勁,巧妙加入芫茜同芝麻提香辣度適中,相當開胃🎈凍檸賓🎈凍咖啡
🎈田家雲南米線

餐廳所用嘅米線係老闆由雲南訂返嚟
口感綿滑細膩,還原正宗雲南風味✨

🎈田家撈米線
以花生碎、芽菜、青瓜🥒撈米線感覺清新
仲有香辣惹味嘅自家秘製炸醬
辣味越食越明顯,令米線更香口惹味😍

配料款式有不少蔬菜類選擇,食得更健康🫶🏽
加咗豆腐、生菜同手切腩肉,份量都唔少
整體性價比唔錯呢☺️

🎈田家小鍋米線
湯底辣度由清湯到特辣
配有芽菜韭菜酸菜腐皮同秘製炒炸醬🥢
配料選擇咗生菜豬大腸墨魚丸同肥牛
滿滿一碗食得相當滿足🍜
湯底無加味精,食到食材嘅原味道

🎈蒜泥白肉
肥瘦相間嘅五花肉配上惹味蒜泥同辣油
蒜味剛剛好,加上辣油嘅辛香真心正❣️

🎈香辣雞翼
雞翼烤得金黃香脆,絕對係誠意之作
灑上香辣味粉相當惹味
裡面雞肉十分嫩滑,食落有驚喜😚

🎈涼拌雞腎
雞腎爽口有嚼勁,巧妙加入芫茜同芝麻提香
辣度適中,相當開胃

🎈凍檸賓
🎈凍咖啡
2023-06-15 740 瀏覽
❣︎ 正宗由雲南入口的米線😙🉐🉐🉐最近新開的田家米線環境乾淨有卡位不過米線因為即叫即整所以要耐心等候🥴♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5 🍜小窩米線 $36 餸自由配搭+$6-$15·冬菇·生菜·腩肉·豆腐·豆ト·雞肉·炒肉碎老闆話啲米線係佢係雲南挑選出黎絕對係正宗雲南米線米線望落比起出面其他米線鋪較幼身入口口感超彈牙因為好少食到咁幼身的米線所以覺得好特別🫶🏼😙✨涼拌木耳 $22份量滿滿豪不孤寒味道酸辣酸辣的超級開胃🐷蒜泥白肉 $36不算太辣 油香麻俱全肉片有點厚度口感更好👍🏻🐣香辣雞翼 5 隻 $36隻隻都脹卜卜肥美雞翼香辣味更惹味🥴🥤凍檸樂 跟餐+$12 & 熱檸蜜 跟餐+$6

❣︎ 正宗由雲南入口的米線😙🉐🉐🉐

隻隻都脹卜卜
肥美雞翼香辣味更惹味🥴

🥤凍檸樂 跟餐+$12 & 熱檸蜜 跟餐+$6

2023-06-11 299 瀏覽
得知大埔新開咗一間雲南米線小店。作為米線控,當然要同家人去試一試!進入店內,可以感受到店家的用心同熱情💓老闆娘親力親為,向我地推介美食。原來呢道嘅米線同坊間雲南米線唔同。呢款雲南米線係比較幼身嘅。第一次品嚐呢款米線,都幾特別,煙韌滑溜,好掛汁。✪ 田家小窩米線 辣度可選特辣、大、中、小、微辣。我地都係揀咗微辣。湯頭鮮美,好香濃雞味!配上腩肉、雪花肥牛和炒肉碎,味道香濃。秘製炒肉碎真係好惹味,豬肉粒有嚼口,小小辣,係必試item!老闆娘後尾同我地講返,係每朝用新鮮豬肉炒出嚟👍🏻✪ 田家撈米線撈米線配料有芽菜、花生、青瓜絲、秘製炒炸醬。份量都唔少,食到好飽肚。撈米線會再濃味少少,但入面有青瓜絲會多返清新感。加咗金香火腿,味道鹹香。✪ 蒜泥白肉切得厚薄適中。肉質鮮嫩,口感爽口,蒜味濃郁而唔會太刺鼻,仲有少少醋香。✪ 糖心皮蛋皮蛋呈琥珀色,睇落好晶瑩。辣汁調配得好惹味。糖心醇厚,口感豐富香滑。✪ 涼拌木耳清爽的開胃菜,口感爽脆,充滿醋香。【 田家雲南米線 】📌 大埔南盛街16號南盛大廈地下1號舖

✪ 田家小窩米線

✪ 田家撈米線

✪ 蒜泥白肉

✪ 糖心皮蛋

✪ 涼拌木耳
清爽的開胃菜,口感爽脆,充滿醋香。

【 田家雲南米線 】
📌 大埔南盛街16號南盛大廈地下1號舖
2023-06-09 171 瀏覽
田家雲南米線是一家專門販售雲南米線,他們的米線以其獨特的口感和豐富的配料而聞名。以下是我的評論:首先,他們的米線質地非常獨特,有著Q彈的口感,吃起來很有嚼勁,而且不會過於膩口。米線的口感是我非常喜愛的,而田家雲南米線的米線完全符合我的期望。其次,他們的配料非常豐富,可以根據您的口味選擇不同的配料。我個人非常喜歡他們的牛肉片和豬肉丸,這些配料非常鮮美,且份量十足。而且他們還提供了各種不同的調味料,可以讓您調整米線的味道,讓您的食物更加符合自己的口味。除此之外,田家雲南米線的服務非常友好和迅速,員工總是微笑著向顧客問好,且點餐和等待時間都相當短。店內環境也很舒適,非常適合一個人或是和朋友一起來享用一頓美食。總體來說,我非常推薦田家雲南米線。他們的米線非常美味,配料豐富,服務也非常出色。如果您想要品嚐正宗的雲南米線,這裡絕對是一個值得考慮的選擇。

田家雲南米線是一家專門販售雲南米線,

心血來潮想食湯米線呢度位於大埔墟新開咗一間「 #田家雲南米線 」裝修新派帶點復古設計而且望落去好簡潔乾淨一於同妹妹入去撐吓枱腳老闆和職員態度非常殷勤親切隨即安排我哋坐好寬敞嘅卡位位置餐牌上食物分門別類列明能清晰可見當然要試吓呢度嘅招牌小窩米線仲可以自由配搭不同價錢嘅配料還有其他前菜小食一樣都好吸引就決定每樣都叫嚟試吓過程中老闆親身介紹米線等雲南名菜從中又長知識了❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🧡【 #田家小窩米線 】️米線套餐除咗可以米線加底之外唔想食咁多澱粉質仲可以轉菜底而辣度有五款選擇如果食唔到辣可以揀清湯這一碗米線包括有芽菜、韭菜雲南酸菜、腐皮及秘制炒炸醬另外再加配豬大腸、手切腩肉等呢度嘅招牌獨有的雲南甘香火腿來到嘅賣相相當吸引飲一啖湯底好惹味而雲南甘香火腿猶如五花腩幾層肉清晰可見食落去質感軟身鹹香味適中唔會太鹹難怪是雲南的名物了💛【 #田家小窩過橋 】️而我呢碗咁豐富嘅小窩過橋米線一次過可以滿足晒我呢位 #為食TaTa 嘅食慾因為一碗入面有成11款配料包括雲南甘香火腿、豬肉、牛肉、雞肉腐皮、豆卜、生菜、芽菜、韮菜雲南酸菜及秘制炒炸醬本身炒炸醬都有少少辣
心血來潮想食湯米線
呢度位於大埔墟新開咗一間
「 #田家雲南米線 」

裝修新派帶點復古設計

米線套餐除咗可以米線加底之外
唔想食咁多澱粉質仲可以轉菜底
而辣度有五款選擇
如果食唔到辣可以揀清湯
這一碗米線包括有芽菜、韭菜
雲南酸菜、腐皮及秘制炒炸醬
另外再加配豬大腸、手切腩肉等
呢度嘅招牌獨有的雲南甘香火腿

而我呢碗咁豐富嘅小窩過橋米線
一次過可以滿足晒
我呢位 #為食TaTa 嘅食慾
因為一碗入面有成11款配料
包括雲南甘香火腿、豬肉、牛肉、雞肉
腐皮、豆卜、生菜、芽菜、韮菜
雲南酸菜及秘制炒炸醬
米線軟硬度適中
可以索哂湯底嘅精華味道喔

🖤【 #涼拌木耳 】️
前菜份量估唔到係咁大碟
配上芫荽、香蔥、辣椒粒等調味料
加上每一塊木耳都是很爽脆入味

相信不久嘅日子
我好快又會再去幫襯
試吓其他菜式了👍🏻
2023-06-06 113 瀏覽
食物味道一流,乾淨,賣相十分好,服務態度非常細心👍,經過見新開試下。本人九龍人,得閒都要去再食。期待九龍有分店就十分理想難得食到咁正宗既雲南米線,其他小食,例如皮蛋,蒜泥白肉,都十分新鮮
2023-06-03
5 分鐘 (堂食)
午餐
2023-06-05 123 瀏覽
一向都知道大埔多好東西吃,上星期經過南盛街,見到呢間裝潢整潔,外觀漂亮嘅米線店,咁啱午餐時間,就馬上衝入去試下。一行六人,點了醃青瓜,皮蛋,蒜泥白肉,春卷,小窩米線,撈米線,同大碗過橋米線。過橋米線份量真係好大,三個女仔可以分一碗份量啱啱好,而我嘅小窩米線,其中一個餸係雲南金華火腿,師父切得薄薄的,少少咸香,而且夠哂咬口,未見過米線店有提供咁正嘅餸,好驚喜!同埋呢間店嘅米線好特別,比较幼,可能呢個關係,索湯特別好,小辣啱晒我呢啲唔係成日食辣而又想試嘅人。仲有,之前食大連鎖店之後,好鬼口渴,可能啲小食落行味精,呢間小店完全無呢個問題,食完無需要飲水!總言之,呢間小店用心製作,值得支持!
總言之,呢間小店用心製作,值得支持!