2013-02-23 21 瀏覽
是晚於尖沙咀吃晚飯, 之後輪到甜品時間, 沒有任何心理準備之下, 來到厚福街, 從三家甜品店中選了這家最老字號的。從餐牌中選擇了炸芒果雪糕班戟, 索價 45 大元, 賣相不算吸引, 但總算是有點心思。可是, 主體只是放在兩片炸雲吞皮上, 而炸雲吞是全冷的; 底部則以大量忌廉作穩定用途, 整體來看有點格格不入。把主體拿開, 情況更為嚴重, 裡面不知為甚麼被放上一些蜜瓜粒和哈蜜瓜粒。吃開坊間不少炸雪糕, 都是即叫即炸, 外層都是熱騰騰的, 來到這裡, 卻首次遇到外層全冷的炸雪糕, 吉列外層包著數層班戟皮; 內層的雪糕形狀甚為完整, 絲毫沒有被溫度影響的效果, 用刀切開時需要用上頗大的力度; 餐牌上註明含有「新鮮芒果粒」, 以這個狀態來說, 也很難有說服力吧? 既然如此, 唯有以吃雪糕的心態來品嚐吧, 誰不知連芒果雪糕的味道也強差人意, 芒果味極淡, 換來的只是奶味和雪味, 最後吃了數口便告放棄。$45 一客甜品, 以這個檔次的甜品店已經算貴了, 還換來這樣的質素, 性價比是近期遇過最低的一次。

$45 (其他)
2013-02-15 30 瀏覽
情人節的晚上當然不能少了甜點環節啦來到了食肆林立的厚福街在幾間甜品店之間周旋還是選了這間門口小小 但素有內涵的甜蜜蜜內涵指的是什麼呢雖然甜蜜蜜沒有光猛招牌和亮麗裝潢不過她供應的甜點卻比較有特色 惹人垂涎取了籌號等一會就可以進內了雖然地方不太大 出入的時侯要格外小心但是總算整潔企理讓人坐得安心不想吃太飽兩人分吃了一客香橙朱古力流心梳乎里配青檸雪葩因為即製 等侯時間大約十五分鐘點單時店員都有細心提醒值得一提的是店員的服務因為第一次焗的梳乎里不太成功所以店員為我們重做一次也禮貌的向我們解釋等侯的原因這點很加分啊第二次的梳乎里很成功升得高高的 帶微溫 不太燙口有很香的蛋白味 而且入口即溶呢所謂的香燈就是旁邊的那個香橙醬醬汁不太濃 不會過甜 酸溜溜讓人吃得開胃吃到底層 就找得到流心的朱古力份量不太多 加上香橙醬甜甜酸酸的口味 就有如愛情一樣啊在梳乎里的旁邊 還有一球青檸雪葩很喜歡雪葩這種輕盈冰凍的口感 跟雪糕截然不同而且青檸味很清新 就算吃得多也不會讓人有飽滯的感覺冷熱兩種口感交替在一起這樣的感覺真讓人非常難忘也為我們的情人節畫上一個完美的作結呢
情人節的晚上

這樣的感覺真讓人非常難忘
也為我們的情人節畫上一個完美的作結呢
題外話/補充資料: 這裡設有加一服務費
2013-02-14
10 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
慶祝紀念
情人節
  • 香橙朱古力流心梳乎里配青檸雪葩
2013-02-04 142 瀏覽
Fusion food is either a great success or everything gone wrong. This time's fusion experience could be categorized slightly in between. The Baked Tofu Pudding Puff looked great. Presentation was excellent! The puff alone had a thin crust and a moist "body"; quite nice. Everything was looking good until the tasting. Chocolate and tofu create a strange combination, which to tell the truth I did not enjoy. The water from the hot tofu mixed with chocolate sauce was just... not a match. Floury soy a
Baked Tofu Pudding Puff
Chocolate and tofu create a strange combination, which to tell the truth I did not enjoy. The water from the hot tofu mixed with chocolate sauce was just... not a match. Floury soy and diluted chocolate flavours did not convince my tastebuds. I think they would have preferred a standard Puff Pastry Soup instead. The dessert, personally, would have been much better with only chocolate sauce on top of the puff and no chocolate at all with the tofu. Soy + cocoa in this case: I would say, without hesitation, a big "NO".
Other than this incompatible mix, big thumbs up for the creative invention!
The baked tofu puff was original, but still remains strange. Next time, I will stick to regular stuff: either Chinese only or Western only.
2013-01-05
2013-01-26 22 瀏覽
喺TST 食飽飯,當然要食番個甜品即時諗起厚福街 去左 甜蜜蜜星期五既晚上,特別多人等位一行4人,等左超過半小時叫左四個甜品勁爆珠芒果戀曲 焗黑白朱古力梳乎里 戀愛世紀 勁爆紅粉佳人 那位男侍應 如果態度可以好少少會比較好Order 完五分鐘左右第一個甜品到啦勁爆紅粉佳人 $38個牛奶布丁係幾好食既,好滑到第二個甜品,估唔到係 焗黑白朱古力梳乎里 $45通常梳乎里 等最耐既個侍應 仲提我地要襯熱食 GOOD雲尼拿雪糕好濃,,正仲可以加埋朱古力漿好快又到第三個甜品勁爆珠芒果戀曲 $38芒果好甜 小丸子好食,,比許XX的好!!!但太小,數過,十粒唔夠同埋,個芒果底夾雜好多冰粒可改善最後啦......戀愛世紀! 睇個名真係唔知乜黎$48 原來係3個雪糕 加個脆餅脆餅好食,, 雪糕可以自選味道 NICE但份量真係好多, 多人一齊食就OKAY ^^整體好既 除左那個男侍應
喺TST 食飽飯,當然要食番個甜品
即時諗起厚福街
去左 甜蜜蜜
星期五既晚上,特別多人等位
一行4人,等左超過半小時
叫左四個甜品
勁爆珠芒果戀曲 焗黑白朱古力梳乎里 戀愛世紀 勁爆紅粉佳人
那位男侍應 如果態度可以好少少會比較好

Order 完五分鐘左右
第一個甜品到啦

勁爆紅粉佳人 $38
個牛奶布丁係幾好食既,好滑

到第二個甜品,
估唔到係 焗黑白朱古力梳乎里
通常梳乎里 等最耐既
侍應 仲提我地要襯熱食
GOOD
雲尼拿雪糕好濃,,正

仲可以加埋朱古力漿

好快又到第三個甜品

勁爆珠芒果戀曲 $38
芒果好甜 小丸子好食,,比許XX的好!!!
但太小,數過,十粒唔夠

同埋,個芒果底夾雜好多冰粒

可改善

最後啦......戀愛世紀! 睇個名真係唔知乜黎

原來係3個雪糕 加個脆餅

脆餅好食
,, 雪糕可以自選味道 NICE
但份量真係好多, 多人一齊食就OKAY ^^

整體好既
除左那個男侍應

2013-01-25
30 分鐘 (堂食)
$43 (宵夜)
  • 焗黑白朱古力梳乎里
2013-01-23 25 瀏覽
印象中尖沙咀最出名的甜品店應該是甜蜜蜜吧。我通常於尖沙咀吃晚飯後一定會來甜蜜蜜為一天畫上完美的句號。環境說實在,甜蜜蜜的店舖面積還真是蠻細的,坐下來會有點迫。不過有好吃的甜品大家應該也不介意。食物由於我是以圖來點食物,所以實際名稱不太清楚,抱歉!1) 雜果西米露這是最普通的甜品la, 不算太好但絕對不壞。芒果汁不過甜,雜果還算新鮮。2) 紅粉佳人奶凍上有很大一顆的曲奇雪糕。曲奇雪糕應該是巢X的,內裡有些曲奇碎,奶凍的味道淡淡的,但和雪糕一起吃便好吃起來。面頭其實還有些爆炸糖,在口中爆的感覺很得意。士多啤梨汁加上曲奇雪糕的味原來也挺好吃。3) 芝麻湯圓應該也不是自家包的,不過沒所謂,我只是一時癮起想吃,湯圓的皮不厚,內裡的芝麻餡有小許流沙,不過糖水有點太甜,如果少下糖再加多一點薑會更好。4) 焗冰火芝士木糠布甸火山是焗蛋白,中間一點的是芝士,最低是餅碎,其實就是將一個木糠布甸拆開來吃喇,沒有太甜和膩的感覺,逐層逐層吃下去,很快便吃完。5) 炸栗子蓉酥炸栗子蓉酥是我最愛吃的! 即點即炸,真的是新鮮,放入口的時候還是燙口的。酥皮有它應有的脆,餡料栗子蓉下得不手軟,綿綿的與酥皮一起吃真的是天作

食物
由於我是以圖來點食物,所以實際名稱不太清楚,抱歉!

1) 雜果西米露
2) 紅粉佳人
有血淋淋的感覺, haha
3) 芝麻湯圓
4) 焗冰火芝士木糠布甸
5) 炸栗子蓉酥
炸栗子蓉酥是我最愛吃的! 即點即炸,真的是新鮮,放入口的時候還是燙口的。酥皮有它應有的脆,餡料栗子蓉下得不手軟,綿綿的與酥皮一起吃真的是天作之合!
最好吃的!
題外話/補充資料: 雖然每次來也要等位,吃得也趕 (因為太多人等位,店員會希望食客儘快離開讓給其他人),但這裡的價錢還不算太貴,而且質素在同區是很好的了,再加上有好吃的炸栗子蓉酥,來到尖沙咀總想到這裡吃上一頓的。
20 分鐘 (堂食)
有血淋淋的感覺, haha
最好吃的!
2012-12-03 63 瀏覽
甜蜜蜜,一直都係尖沙咀區龍頭糖水舖,"心太軟" 和 "疏乎里"都係招牌甜品。但係近期响附近開左一個新的糖水舖,分散左不少客源。但係成班人難得行開去到尖少咀區,當然要去番老品牌的糖水食下。可能真係客源分散左,唔係以前有咁多人响門口等位。但係都要花少少時間去等下枱先有得入。坐低左,緊係叫番個心太軟,疏孚里,士多啤利窩夫,迷你大堆頭。全部食物都係製作需時,所以都要等左一陣先有得食。首先食下個心太軟,一樣咁好食。切開個甜品,中間溶左的朱古力流晒出來,仲要係好夠熱,食落口感好甜。跟住要快水快腳食個疏孚里呀,如果唔係個疏孚里會 "冧"左。點埋個朱古力醬,味道都係一流。士多啤利窩夫,個士多啤利醬都好甜,個窩夫都好鬆軟,感覺好好食最尾食番個迷你大堆頭,即係什果涼粉西米露。什果和涼粉都係一般,所以相比其他甜品,呢個就好似比較遜色。但係整體來講,各種招牌甜品都仲係有一貫水準,而且味道一流。難怪店內都仲有好多客人光顧。

疏孚里
士多啤利窩夫

2012-12-02
15 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
疏孚里
士多啤利窩夫
2012-11-12 19 瀏覽
原來呢間店都有接近20年的歷史,是一對姐妹當年覺得坊間欠決貴價的甜品.就聯同在五星級酒店做廚的姐夫開甜品店.近來更在九龍城開設分店.店的環境不算大,有2張六人枱,和一排2人枱,店環境是長方形的.衛生不錯.我去的時侯是下午3點.客人不多,當然沒有壓迫感,店員服務不算熱情.但仍有效率的.雪榚涼粉30元雲呢拿雪榚中間有冰粒,防止溶化.味道不似雲呢拿反而像牛奶雪榚,甜度什低.連涼粉亦帶點苦味.奶亦放得較少,沒有加糖水.純落花奶已不俗.現在的甜品.大多數甜度亦不高.也值得讚許......

雪榚涼粉30元
2012-11-09 23 瀏覽
相信大部分八九十後的食家對這段歌詞也不會陌生吧?儘管不是生於鄧麗君小姐的年代,但是小時候在上一代的長期薰陶之下,部分歌詞已經深深刻劃在我的腦海中。甜,就是令人快樂,快樂便應歡笑,歡笑不應是假的。一頓美妙的晚餐後怎能少得甜品呢?尖沙嘴裡有不少甜品店可供選擇,雖然對厚福街裡另一家甜品店滿懷興趣,但是時間不早,店前充斥着人頭,不得不敬而遠之,轉移來到曾嚐數次的甜蜜蜜甜品。雪榚窩夫,是曲奇口味雪榚。雪榚理應是Dreyer's,夠冰冷。窩夫是鮮製,但是不見特別香脆,蛋味倒是十分的濃,甜味亦足,內裡夠鬆軟,伴糖粉和朱古力醬是基本的,不見特別出色。炸香芒春卷伴芒果沙巴翁,春卷皮外脆內軟,十足十酒樓春卷,內皮純粹被芒果汁軟化,屬正常,芒果肉確是鮮甜多汁,整體不覺搭調。燒過的蛋奶糊略帶微焦,底下的蛋奶糊我認為甜度算是適中的,也相當幼滑,稍嫌過稀,亦太薄。燒焦程度到位不過火,帶焦香,不致焦燶。整體來說,有特色,亦是少見的甜點,但組合不見互相補足,印象未夠深刻。定價是稍高的,稍有特色,但質素未達標,有進步空間。
甜,就是令人快樂,快樂便應歡笑,歡笑不應是假的。

定價是稍高的,稍有特色,但質素未達標,有進步空間。
2012-11-08
慶祝紀念
紀念日
2012-10-27 20 瀏覽
這晚跟大爺又來尖沙咀晚膳, 吃完正餐後大爺說不太飽想吃點甜品. 人正好在美麗華商場那邊, 想起厚福街有幾家OK的甜品店, 不過常常都爆滿. 看看手錶才7時左右, 時間尚早, 應該未到甜品潮那段時間吧.... 便急步的走去望望.本來打算帶他試試新開的甜品工房, 不過大爺突然說要食班戟.....人家甜品工房主打乳酪/棉冰, 哪來個班戟給你!? 失望之下唯有帶他走去對面街的甜蜜蜜.這家甜蜜蜜總店就是在尖沙咀的這家, 最近在九龍城也開了分店, 一直都是好評如潮, 連飲食節目都有介紹過. 不過每次一到8,9點後來到總是爆滿的, 被迫去吃其他家.我們這晚早一點來到, 果然人潮不見了, 還有大把位讓我們揀.店內不算很大, 呈長方形, 望進去好像很深似的. 大約能容納廿多人左右吧, 環境算是企理, 還有梳化卡座, 都幾舒適.本來打算點2個甜品和大爺分, 誰知道他猛嚷著不夠, 最後2個人點了3份甜品....芒果班戟 (HKD$32)一碟2件, 賣相擺放明顯地花過心思, 起碼比起某家甜品店只用個膠盒壓著給你來得討好. 班戟一件不會好大, 其實胃口大一點自己一個也可以KO的.班戟皮非常薄且軟, 上面淋了些芒

芒果班戟 (HKD$32)
班戟皮非常薄且軟, 上面淋了些芒果汁. 內裡塞滿厚厚的芒果肉跟忌廉, 比例各佔一半, 入口軟棉棉又充滿著芒果香, 味道不會很甜, 忌廉份量剛剛好自己吃完一個都不覺膩.

心太軟伴雪糕 (HKD$48)
賣相亦是頗花心思的. 心太軟份量比想像中大一點, 外層看起來好像有點硬, 不過用匙一切, 內裡非常多的朱古力漿一湧而出, 熱呼呼情況就像火山爆發熔岩流出那樣澎湃!
外皮原來不如想像那樣硬, 蛋糕頗軟熟, 加上內裡用上比利時的朱古力, 味道非常濃郁, 以朱古力迷來說甜度是適中不會太膩.
雪糕有4-5款口味可以選擇, 我們要了曲奇. 一球份量不少, 入口奶味幾重, 但不容易溶掉. 把一口雪糕跟一口朱古力蛋糕+漿送入口中, 在口腔內一冷一熱的馬上產生冰火交融的化學作用, 好吃得我兩不用5分鐘巳清碟. 實在是個有外在美, 又有內涵的水準之作.

鮮什果窩夫 (HKD$32)
什果不是罐頭貨色, 而是粒粒新鮮生果鋪面, 雖然不太甜不過總好過吃罐頭裝的糖水. 窩夫也有三大塊. 不過上桌時巳不太熱, 吃下去是有點蛋香, 不過餅都淋了. 而且雖然表面有朱古力漿, 但份量不夠, 忌廉也不足, 以致三塊中只有其中一塊有些忌廉濕口, 其他2塊只能乾吞...這款算是3款之中比較遜色的. 但當然飽肚度非常足.

埋單HKD$112, 三款甜品單價算是合理.
除了窩夫之外其他2款都可以一吃再吃.
店內服務一般, 進去時雖然人少不過店的2個阿姐都較散慢, 甜品做好了放在櫃枱上好一陣子都沒人去拿, 反而蹲在收銀旁閒聊, 最後要整甜品的師傅自己出來拿給我們. 還好師傅的態度是幾殷勤的.
我們吃完離開時人都開始多, 巳坐滿了6,7成. 所以如果想輕鬆一點不用等位吃甜品, 還是早一點吃完晚飯過來吧.
$55 (其他)
  • 心太軟
2012-10-23 15 瀏覽
食完dinner覺得重未夠就行過附近厚福街食甜品好期待因天氣轉涼關係同朋友都被一個"焗"字吸引了哈哈哈要了一個焗冰火芝士木糠布甸和焦糖焗蛋布丁配脆皮雪糕冰火冰火食時發現好像欠缺温度上的對比芝士較淡除了外型整體像普通的木糠布甸焦糖焗蛋布丁沒有特別但水準中上建議脆皮雪糕的朱古力脆皮內加榛子粒可令平平無奇的雲尼拿雪糕的口感和味道上增加層次感雪糕亦可設其他味道

食完dinner覺得重未夠

可令平平無奇的雲尼拿雪糕的口感和味道上
增加層次感
雪糕亦可設其他味道
2012-10-22 16 瀏覽
某日行過厚福利, 見同朋友咁耐冇見, 仲有時間梗係去食埋糖水先啦!去到見到好多人排隊, 心諗唔係好食又點會有咁多人等呢~~等左20分鐘到終於坐低左....MENU有好多招牌甜品.....但係我最後都係點左香蕉船....畢竟未試過都係穩陣D好~~~雪糕口味可以自己選擇...個人覺得香草味雪糕配香蕉係最好食! 再淋上巧克力醬汁加小許糖霜...雖然好普通...但係起碼冇失望....雪糕口感都好香滑 :朋友嗌左呢個紅粉佳人~最大gimmick 就係成個甜品都加左爆炸糖!雪糕下面係意大利奶凍, Panna Cotta, 奶味唔係好濃但係加埋香草味雪糕岩岩好!仲有草苺醬汁同生果, 配搭都好好當然仲有主角"爆炸糖"啦!!!成個甜品如果冇左爆炸糖就冇咁完美.....不過唔係食到咁甜嘅朋友可能就比較抗拒...甜品雖然不錯, 但係出面成日都好多人排隊...好大壓力....感覺上D人好想逼你走....平日都咁多人排, 果然利害....= =所以我地食完即該就走左.....
去到見到好多人排隊, 心諗唔係好食又點會有咁多人等呢~~
等左20分鐘到終於坐低左....
香蕉船

雖然好普通...但係起碼冇失望....雪糕口感都好香滑 :
紅粉佳人
朋友嗌左呢個紅粉佳人~
最大gimmick 就係成個甜品都加左爆炸糖!
仲有草苺醬汁同生果, 配搭都好好

當然仲有主角"爆炸糖"啦!!!

甜品雖然不錯, 但係出面成日都好多人排隊...
所以我地食完即該就走左.....

20 分鐘 (堂食)
香蕉船
紅粉佳人
2012-10-19 74 瀏覽
係尖咀食完飯想食甜品,我第一時間唸起甜蜜蜜既榴槤忘返。去到好多人排隊,和九龍城既情況好唔同。入到去坐得好逼好唔自在,而且價錢亦比九龍城貴。唔知係咪有比較,這裡的榴槤忘返太甜,麻麻地。心太軟就香濃,保持水準。我們食剩少少就不斷俾人問 “重要唔要” ,分明係趕客走,真係食得唔自在。
係尖咀食完飯想食甜品,我第一時間唸起甜蜜蜜既榴槤忘返。
去到好多人排隊,和九龍城既情況好唔同。
入到去坐得好逼好唔自在,而且價錢亦比九龍城貴。
唔知係咪有比較,這裡的榴槤忘返太甜,麻麻地。
心太軟就香濃,保持水準。
榴槤忘返
$42 (宵夜)
2012-09-26 27 瀏覽
晚在H8 building 食完dinner 後到厚福街食甜品,厚福街有2間食甜品. 有一間新開叫"甜品工房", 店內裝修幾靚, 想試下, 但門口有好多人排隊,所以放棄. 另一間叫"甜蜜蜜", 呢間都幾出名,無線都有訪問, 以前試過, 經常人山人海唔知是否甜品工房新開, 搶走客源. 今晚不用排隊, 就可入座但裡面坐無虛席,裝修簡單, 枱是摺枱, 橙是普遍圓橙環境擠迫, 要背貼背坐, 不要期望可坐長炸芒果雪糕見旁邊的客人食, 好吸引. 我們都跟住叫賣相好似一個炸麵包....金黃色的....個皮炸得幾香, 不過火切落去有唔知係芒果汁定芒果雪糕流出來.....食落個皮唔太厚. Good ! 咬入去先有芒果汁, 再有芒果雪糕, 不只雪糕而且有芒果肉做的沙冰, 再咬入去有芒果肉, 好有層次!!十分足料, 好有口感, 另外, 下面有脆卜卜及cream做底, 另外一番食法旁邊再有3種水果 (芒果, 奇異果, 士多啤梨),嘩! 實在太豐富.炸香芒春卷伴芒果沙巴翁個賣相都幾靚, 好似春卷, 但食落唔脆, 淋淋地似pancake 有好多層皮, 包住甜甜的芒果餡, 又有芒果汁流出...再有芒果肉粒有芒果做的
所以放棄.
但裡面坐無虛席,裝修簡單, 枱是摺枱, 橙是普遍圓橙
環境擠迫, 要背貼背坐, 不要期望可坐長

炸芒果雪糕
見旁邊的客人食, 好吸引. 我們都跟住叫
切落去有唔知係芒果汁定芒果雪糕流出來.....
十分足料, 好有口感,
另外, 下面有脆卜卜及cream做底, 另外一番食法
旁邊再有3種水果 (芒果, 奇異果, 士多啤梨),
嘩! 實在太豐富.

有芒果做的醬汁
碟塗上芒果做的芒果汁及有輕輕燒過, 好似燒過的焦糖
朋友話呢個底好好味, 甜甜的, 朋友把它食光
**All mango....isn't it too much?

果然是招牌菜 --做得十分出色的心太軟
個Presentation好美, 急不及待切落去....朱古力醬立即湧出來,好吸引
朱古力醬食落熱熱地, 好香濃,好滿足,
外皮既厚度適中, 不太薄, 不太厚.
因怕甜, 我連旁邊的雲尼拿雪糕一起食, 又凍又熱好好味
果然是招牌菜 --做得十分出色的心太軟

食物質素幾好, 價錢ok , 因share食. (4人點3個甜品)...埋單$138. 平均1人$35
但人多, 都幾趕客, 食完後好快幫你收枱, 想傾計及慢慢享受甜品, 甜蜜蜜不是首選
2012-09-25
$35 (宵夜)
  • 心太軟
  • 炸芒果雪糕
2012-09-21 10 瀏覽
每次來到厚福街經過甜蜜蜜,例必被甜姐兒三位主持-糖妹,丁丁及徐淑敏的合照所吸引,再加上這裡獲得好評,總想到這裡會它一會。今日又有幸地到尖沙咀,加上剛剛下班,於是試吓。原本在下想試酥皮香蕉併雪糕,但是餐牌內看不到,於是唯有改食其他。揀呀揀呀,終於選擇了芒果班㦸,為什麼揀這個?原因是在葵涌廣場有家專賣班㦸的小店,在下一直想試吓,無奈未有機會嚐試,直到今日可以坐定定試食。今次吃的芒果班㦸,比想像中好吃。一碟中有兩個班㦸,全部都呈現四方形。當在下用刀切開時,芒果沒有流出來,反而很結實地在皮中間,而且皮很薄,芒果有其生果味,不像是罐頭生果或再造食物,是新鮮芒果造,而且吃下也有口感,皮也軟靱適中。店舖中只有兩枱共三位客人,所以不用等位。而店員亦知道在下點菜,也主動走過來落單。店舖環境也算衛生,而且店舖不算大。

原本在下想試酥皮香蕉併雪糕,但是餐牌內看不到

,而且吃下也有口感,皮也軟靱適中。
正-芒果班戟
班戟裡面
由於在下坐得較入,所以這張相片從入面影的
2012-09-21
正-芒果班戟
班戟裡面
由於在下坐得較入,所以這張相片從入面影的
2012-09-13 46 瀏覽
去「Our Wonderland」食飯之前, 逛咗一陣街, 路過厚福街時, 見到呢間「甜蜜蜜甜品專門店」門口貼滿晒「甜姐兒」嘅海報, 所以就提議大家o黎呢度食飯後甜品...9點鬆D去到, 要等4張枱, 都唔算多喎... 等咗一陣間就入得, 居然仲有靠牆位置坐, 正!!!如果坐門口位置會比較迫D囉...4個人Share 3個甜品...迷你大堆頭--居然用IKEA膠飯碗上, 望到都有少少反胃... 食落味道還可以, 龍媽話好食過B仔...炸香芒春卷伴芒果沙巴翁--上枱時, WOW WOW聲... 造型100分!!! 雖然話係春卷, 不過唔脆, 淋淋地... 芒果餡勁甜, 我地估加咗好多糖, 因為芒果味唔出... 個芒果沙巴翁唔蘸會好D, 蘸埋會好膩...焗酥皮豆腐花伴朱古力汁--全餐最敗筆之作!!! 仲要等咗30分鐘先有得食!!! 酥皮一般酥, D豆腐花整到碎濕濕咁, 個朱古力汁又稀NEL NEL同個豆腐花好唔夾, 個酥皮就更加同豆腐花冇計傾...鬆人時, 門口已經迫滿晒人...都唔係咁好食啫, 又貴, 都唔知點解會咁多人...之前睇電視晚晚睇到流晒口水, 仲以為樣樣都好好味, 原來只係咁

如果坐門口位置會比較迫D囉...

4個人Share 3個甜品...
焗酥皮豆腐花伴朱古力汁
焗酥皮豆腐花伴朱古力汁
鬆人時, 門口已經迫滿晒人...

都唔係咁好食啫, 又貴, 都唔知點解會咁多人...

之前睇電視晚晚睇到流晒口水, 仲以為樣樣都好好味, 原來只係咁... 唉...

影相時終於記得教番去PRESET MODE, 不過竟然係教咗去美肌模式, 到尾聲先發現SET錯MODE, 唔係呀嘛?!!
15 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)