2019-12-04 147 瀏覽
送親戚坐直通車離開香港,臨走時見佢買得咁過癮,我都買左兩盒禮物獎勵自己。餅店外表好grand好靚,主要賣曲奇,蝴蝶酥,蛋捲等。雜錦曲奇禮盒$188貪方便鍾意佢麥都有,共有9款不同口味及口感的手工曲奇,打開後細細既一塊,原來有好多層,數量都唔少。以下幾款比較深刻Matcha Chocolate Pearl Cookies勁濃郁既抹茶味,厚厚實實既感覺 Strawberry Chocolate Cookies加上士多啤梨朱古力,甜甜酸酸! Chocolate Meringue Cookies 香脆,造型特別,有驚喜 Passion Fruit Jam Cookies 熱情果醬好香濃好澎湃,曲奇很香脆。 成盒曲奇水準很高,禮盒又夠grand. 而九走曲奇帶來驚喜處處。另一款assorted chocolate stick $128就比較合適係office 食,因為開心同同事share. 有四款味道,我最愛朱古力味,夠香濃,上面加左爆炸糖,食落有聲。 仲有士多啤梨味既比較甜,芝麻味很香口。店員會有笑容咁提醒你食用既最佳日期, 好細心

餅店外表好grand好靚,主要賣曲奇,蝴蝶酥,蛋捲等。

雜錦曲奇禮盒$188

以下幾款比較深刻

Passion Fruit Jam Cookies
熱情果醬好香濃好澎湃,曲奇很香脆。

店員會有笑容咁提醒你食用既最佳日期, 好細心
  • 雜錦曲奇禮盒
2019-12-03 30 瀏覽
踏入12月,又快到我最愛的聖誕節🎄。除了聖誕大餐、燈色,交換聖誕禮物🎁也是不可缺少的😂。不過12月頭便買禮物又有點言之過早,不過可以開始物色一下🤣。經過MOKO的甜藝家,本想看看它們的聖誕禮盒🎁,沒想到又忍不住買了東西🤑。-1️⃣ 蝴蝶🦋酥 $178 水晶球🔮中放滿了迷你蝴蝶酥,非常可愛😍。心型的蝴蝶酥非常適合送予喜歡的人表達心意💝。-2️⃣ 朱古力🍫蛋白曲奇🍪 $78 外型真的很像蛋白脆,看到它時也差點被它騙到🤔。味道和質感也有驚喜🤩。朱古力🍫味很濃厚,但又不覺膩或太甜。上面的蛋白脆名乎其實很脆,最有趣的是下層的曲奇帶點煙韌。是口感非常有趣的甜點😋。它們已推出了聖誕禮盒🎁,非常可愛,很想買來送給朋友😄。

1️⃣ 蝴蝶🦋酥 $178
2️⃣ 朱古力🍫蛋白曲奇🍪 $78

它們已推出了聖誕禮盒🎁,非常可愛,很想買來送給朋友😄。
本土蛋糕師傅Tony Wong整嘅甜品享負盛名,最廣為人知嘅就係佢嘅靚靚蛋糕🍰呢日經過旺角東MOKO先見到原來佢開咗間《甜藝家 Sweet Boutique de Tony Wong》,唔賣蛋糕,賣各式甜點禮品!店舖裝修明亮簡潔,販賣嘅商品一目了然。多款曲奇、餅乾、禮盒,自己食又啱,送俾人又大方得體🤩 新年又一送禮選擇!店方採用健康食材製造各款商品,亦無添加防腐劑🥰 不過有一點要留意就係可能比較快過期😣屋企人鍾意食蝴蝶酥,就買咗盒,再試埋佢哋嘅一款曲奇。迷你蝴蝶酥 Mini Palmier ($118)包裝精美,成個水晶球咁🔮蝴蝶酥層層酥皮,食落又鬆又脆。牛油味濃郁,同焦糖味平衡得宜,食得多都冇油膩嘅感覺😍呢個送禮真係啱晒!雲呢拿脆米曲奇 Vanilla Souffletine Cookies ($78)另外嘅曲奇都唔錯,雲呢拿味令到曲奇嘅牛油味唔算好出。幾鬆化,中間仲加入脆米,增加口感😛店內商品:

屋企人鍾意食蝴蝶酥,就買咗盒,再試埋佢哋嘅一款曲奇。

迷你蝴蝶酥
迷你蝴蝶酥 Mini Palmier ($118)
包裝精美,成個水晶球咁🔮
蝴蝶酥層層酥皮,食落又鬆又脆。
牛油味濃郁,同焦糖味平衡得宜,食得多都冇油膩嘅感覺😍
呢個送禮真係啱晒!
雲呢拿脆米曲奇
另外嘅曲奇都唔錯,雲呢拿味令到曲奇嘅牛油味唔算好出。
幾鬆化,中間仲加入脆米,增加口感😛

店內商品:
2019-11-20 71 瀏覽
早排經過旺角Moko,見到Tony Wong有間新的餅店。我係好耐之前,都慕名而試佢的玫瑰花蛋糕。呢間店無提供蛋糕,而係有多款不同的曲奇及餅乾禮盒,送禮一流!不過我就係任性,禮盒都要自私食。我一共買左兩盒餅,一盒係雜錦曲奇禮盒,另一盒係柚子朱古力爆炸雪茄。雜錦曲奇禮盒係朋友黎我屋企玩先開,每塊曲奇都靚到「Dum」一聲!如果大家想知食緊咩味的曲奇,係放係面的牛油紙會標明。奇藝家的產品全以低糖及進口優質食材造,食落完全會食到個分別。我自己就最鍾意食海鹽朱古力曲奇,佢的朱古力味濃郁,但唔會好似其他店的咁甜,加上海鹽輕輕的調味,帶出朱古力的芳香。朱古力爆炸雪茄係甜藝家的一個得意之作,而最近新出的柚子朱古力爆炸雪茄,更吸引我的眼球。係蛋卷內有層白朱古力,帶有輕輕的柚子味。甜度比雜錦曲奇較重,建議邊嘆咖啡邊嘩嘆呢個蛋卷。==============================我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

雜錦曲奇禮盒

如果大家想知食緊咩味的曲奇,係放係面的牛油紙會標明。

外賣自取
  • 柚子朱古力爆炸雪
2019-11-17 27 瀏覽
同朋友食完放題要行街shopping消化下😁行到嚟新世紀廣場見到好似水晶球嘅盒即刻俾佢吸引咗入嚟😍見到呢度賣嘅曲奇同禮盒都好精緻好靚咁,見到產品係低糖同無添加防腐劑即刻想買嚟試試🤤仲要好大方咁放咗好多產品俾人客試食👍🏻試食咗幾款之後決定買紅莓乾曲奇同一開頭吸引咗我入嚟嘅水晶球迷你蝴蝶酥❤紅莓乾曲奇($78):紅莓乾果有咬口同曲奇好夾,除左脆口仲有少少煙靭!會令人想一件接一件咁食❤迷你蝴蝶酥($118):細細粒可以一啖一件,有少少砂糖粒上面,焗得金黃色好香好鬆脆仲要完全無油膩感😍

2019-11-15 22 瀏覽
甜點迷對Tony Wong 的玫瑰蛋糕都很熟識。除了蛋糕外,甜藝家的曲奇小吃也很吸引,之前試過玫瑰酥,又漂亮又好吃。最近要買手信禮物探朋友就決定來甜藝家選購,花多眼亂,這還有試食呢!迷你蝴蝶酥一來到就被一個水晶球吸引,裏面裝滿了心形似的蝴蝶酥,好漂亮,就買了這個。我見到還有盒裝的大塊蝴蝶酥,但我鍾意這迷你的少女夢幻包裝。我試食了一小塊,很香牛油味,少少甜,很酥脆。雜錦朱古力酥條這個也很吸引,顏色繽紛,最重要是我朋友是朱古力迷,定必喜歡嘅朱古力酥條。高條沒有試吃,但我想應該跟蝴蝶酥一樣酥脆,又是一吃停不了口的零食。

雜錦朱古力酥條

靚靚送禮給别人或自食能嚐盡多款品種顏色的精彩小店「甜藝家」有别於一般裝潢,光猛環境時尚店舖優雅風格陳列的擺放實會遇見一款讓你種情 !主打精緻賣相拿上手既方便/獨立包裝份量滿滿的甜食一向是我至愛之選這份美味見證也不野少~琳瑯滿目販售盒裝/袋裝/套裝禮盒等.... 大眾化價格合宜以及造型賣相別緻令人愛不釋手,食盡層出不窮的鬆化「雜錦曲奇禮盒」融匯入口即化 - 九款豐富味道的曲奇吃起來酥香口感輕身清脆而不膩口的確别樹一派,件件形狀不同入口滿載而顏色設計上配料互相呼應,呈最佳可口滋味近乎港人口味點到即止的快感「金菠蘿酥」十五件一啖一口的金黃內菠蘿餡酥,加上恰到外層微甜充斥口腔味蕾,紮實質地細膩使餅皮風味更佳,讓您細味生活不妨試試在小休時間搭配時喝杯紅茶嚐嘆最為不過

靚靚送禮給别人或自食能嚐盡多款品種顏色的精彩

「雜錦曲奇禮盒」

「金菠蘿酥」

2019-11-12
下午茶
2019-11-08 28 瀏覽
今日在旺角新世紀Moko光顧了甜藝家兩款的蛋捲甜點。 一款是原味一款是巧克力味。 水準很高,口味亦佳。 店鋪裝修精緻,格局高檔,而且位於旺角著名商場中,交通方便。 一進店,看見甜點排列整齊,色彩繽紛,令人頓時食慾大振。 甜點店更是由著名甜點大師Tony Wong所開,質量自然更有保證。 至於甜點方面,原味蛋捲蛋味濃,亦相當松脆,可以一口氣吃下多條。 至於巧克力味亦不相伯仲,而且裡面更有粒粒「爆炸糖」,充滿玩味。 只是我個人來說比較喜歡原味多一點。 下次經過旺角新世紀時候推薦光顧。 送禮或是自已享受也很適合。

店鋪裝修精緻,格局高檔,而且位於旺角著名商場中,交通方便。

2019-11-07
2019-11-07 39 瀏覽
甜藝家是Tony Wong期下一間餅店,一直知道Tony Wong人氣爆燈,知道旺角開分店,終於被吸引要試下朱古力爆炸雪茄蛋卷凍食的香脆朱古力蛋卷,朱古力味濃郁,蛋卷前後都包著爆炸糖,即時勾起童年回憶,好味又新奇脆脆米球包裝像水晶球般精美,每粒由脆脆米組成,有蜜餞果皮,朱古力口味,口感更豐富,加上食用閃粉,真係好靚,好適合送禮裝修明亮簡潔,有如置身甜品花園產品有特色店舖較火車站交通方便,職員有禮,下次要再來

朱古力爆炸雪茄蛋卷

脆脆米球

裝修明亮簡潔,有如置身甜品花園

產品有特色

店舖較火車站

交通方便,職員有禮,下次要再來
2019-11-05
這間之前朋友買過一齊食的蝴蝶酥,好喜歡佢的鬆脆香濃牛油的口感。今日放假經過見到聖誕節有優惠,就入去買嘢救下市!這間店好靚好可愛,以用心的擺設、彩色鮮艷的曲奇、裝飾、造型作吸引客人的,更喜歡的是用料健康:無添加無防腐劑、用了有機麵粉、海藻糖等;服務員態度幾好,友善親切,主動推介優惠,更可先試食一下不同的口味曲奇餅乾。喜歡每盒是獨立包裝,又衛生又方便又唔怕走氣! 1. 買了金菠蘿酥 好靚好高貴的感覺,粒粒圓圓的金色包裝菠蘿酥,外皮鬆化配上不會太甜的菠蘿蓉餡,好滿意!2. 玫瑰花造型曲奇獨特的造型、脆卜卜的口感、上面掃了一層淡淡的玫瑰糖漿,送給女孩子就最適合!雪茄柚子朱古力3. 蛋捲木盒裝的如雪茄一樣,獨立一條條的脆香蛋味濃郁蛋捲,卷著柚子朱古力餡,不會太甜又香又濃的餡;4. 朱古力紅桑子蝴蝶酥好香牛油味又鬆脆又靚靚造型,心心型小朋友及女孩子都吸引到的樣子!好適合送禮!

蝴蝶酥

喜歡每盒是獨立包裝,又衛生又方便又唔怕走氣!
1. 買了金菠蘿酥

4. 朱古力紅桑子蝴蝶酥
朱古力紅桑子蝴蝶酥

好適合送禮!
2019-11-04
$350 (其他)
蝴蝶酥
金菠蘿酥
雪茄柚子朱古力曲奇
朱古力紅桑子蝴蝶酥
  • 雪茄柚子朱古力蛋捲
2019-11-04 30 瀏覽
去探朋友又點可以兩手空空,tony wong 既蛋糕食過絕對係信心既保證,呢間新開既餅店未試過🤩又有我最愛既蝴蝶酥做主打一於試下。✨呢塊特大蝴蝶酥真係好吸睛,聖誕禮盒都勁靚,收到一定好開心。✨原來除咗蝴蝶酥,仲有個玫瑰外形既玫瑰酥,真係幾有心思。✨有個corner 仲可以試食曲奇,蝴蝶酥,玫瑰酥,蛋卷等等~✨紅莓乾曲奇($78): 曲奇雖然細細塊, 但一包都有成27塊。曲奇食落好鬆脆, 個味有D似細過食既雞蛋餅,😳幾鍾意佢果陣香甜味, 但食落唔會太甜,加埋紅莓乾甜甜酸酸咁好好食。✨原味蝴蝶酥($178): 包裝精美, 打開見到就流口水🤤蝴蝶酥食落好鬆化, 牛油味好香~鍾意佢甜度啱啱好,香而不膩👍🏻呢度既甜點~都係以低糖為主~感覺好味又健康,以後送禮又多個選擇喇🤩

✨原來除咗蝴蝶酥,仲有個玫瑰外形既玫瑰酥,真係幾有心思。

紅莓乾曲奇

原味蝴蝶酥
紅莓乾曲奇
原味蝴蝶酥
2019-11-04 31 瀏覽
甜藝家-典雅風格法式餅店餅店以法式建築設計的白雲石為主,配以金色的框架點綴,淺黑木色木地板和黑色的櫃身,和金色、白雲石很夾,營造了一種非常典雅高貴的感覺。Flower Blossoms-心花怒放由花形圖案背景的花紅色盒子盛著的,內裡有朱古力蝴蝶酥、玫瑰酥兩款酥餅,朱古力蝴蝶酥兩旁有白朱古力醬和黑朱古力醬,表面佈滿脆粒;另一款是玫瑰形狀的玫瑰酥,造型非常精美,玫瑰酥甜度不會太高,牛油味很香;而朱古力蝴蝶酥味道則豐富,而且有層次。心花怒放沒有改錯名字,一個意思是花形、心形外觀的蝴蝶酥會令你感覺心花怒放,第二個意思是美味也會令你心情心花怒放。Assorted Egg Roll Boxset-雜錦蛋卷由原味蛋卷、伯爵茶蛋卷、紅桑莓蛋卷組成的雜錦蛋卷,每條蛋卷皆以獨立包裝著,非常貼心的為客人考慮,香脆的原味蛋卷充斥着香濃的牛油味、伯爵茶蛋卷則帶着濃濃的茶香、最後紅桑莓蛋卷酸酸甜甜的味道,很適合配搭着蛋卷。
甜藝家-典雅風格法式餅店

Flower Blossoms-心花怒放

Assorted Egg Roll Boxset-雜錦蛋卷
2019-10-31 227 瀏覽
原來呢間 Sweet Boutique 係 Tony Wong 旗下既一間餅店黎,佢賣既同本身 Tong Wong 賣既有分別,佢呢個主要係賣 曲奇及蝴蝶酥 等既乾餅,而且品質控制都唔錯添架,都係做得相當精緻果日買完兩盒餅,都不禁係店前影張相,好期待入面個餅係咩味道!我分別買左兩盒餅,大盒 d 果盒係 蝴蝶酥 $178,而橙色細盒 d 果盒就係 雜錦曲奇禮盒 $188兩盒一打開都分別有一張牛油紙隔住 d 餅,整體感覺都幾 grand,而細 d 果盒雜錦曲奇禮盒更加有一張牛油紙印上果一格所屬的曲奇係咩口味,真係夠曬細心!打開埋個牛油紙就更靚,左邊嘅蝴蝶酥,每塊都係心形,有秩序咁排好,感覺都已經幾靚 ; 右邊嘅雜錦曲奇禮盒,就顏色鮮艷,有多隻款式及味道,相當吸引先講下果盒有唔同味道嘅雜錦曲奇禮盒先,唔好睇佢細細盒,入面就總共有10款唔同款式及味道嘅曲奇,我自己本人就好鍾意呢一張印有介紹嘅牛油紙,因為細心得來又夠美觀同時你會發現你盒曲奇入面有一條木棍仔,其實係用嚟俾你挑起塊曲奇用嘅,真係細心到不得了,而且仲有種幾Grand嘅感覺,呢個好值得加分係咁多款曲奇入面,我覺得呢款就做得幾出色,味道亦

係咁多款曲奇入面,我覺得呢款就做得幾出色,味道亦都係比較特別嘅,佢係 朱古力蛋白曲奇,因為可能相對呢一隻曲奇比較少見,由於佢係蛋白做嘅,所以一咬落去,非常鬆化,入面好似咬緊空氣咁,但係佢朱古力味非常強勁香濃,令你有種過目不忘嘅感覺

而蝴蝶酥方面,每塊呈心形有秩序咁放好,美觀上,其實已經好高分數,再加埋一打開個蝴蝶酥,其實嗰陣香味已經撲晒出嚟,所以係非常吸引,聞起上嚟都已經覺得好好食

雖然其實盒蝴蝶酥個底係有一個膠盆托住,佢只係得兩層嘅份量,但係其實份量都算多,而且都算係大大塊,食落嘅時候亦都非常香脆,食得出有層次嘅感覺,都幾出色

我覺得呢兩盒餅都非常出色,佢哋嘅味道都好好,而且包裝及佢嘅外觀都非常之好,用嚟送禮,其實真係一流,我認為女仔會特別喜歡添

同時,其實 Sweet Boutique 都仲有好多款唔同種類嘅餅,大家有機會經過都一定要買返盒試吓

最後都要講講嘅係,每盒餅後面都會有一個最後限期,所以大家都唔怕唔知可以存放幾耐呢個問題,大家都快啲去睇下試吓啦

2019-10-25 89 瀏覽
收到笑呵呵@甜藝家 地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A店舖 電話: 27287768 上次買了盒,返去不用一天就被家人搶住食光光了。吩咐要我再買,考順架我不會逆抗命令,上網search 地址,去了比較近架一間再去掃貨火車站中一出,門店都一樣光猛,物品擺放得有紋有路,選購過程方便,有人試食吃過喜愛才買今趟$198 心花怒放係,蝴蝶酥重牛油香、用是法國牛油及有機麵粉做原材料,層次多食入口好香脆無比。外層微甜,沾了朱古力及裝飾了食肉糖霜,很可愛共9款,朱古力蛋白曲奇、士多啤梨朱古力、海鹽朱古力,抹茶朱古力脆珠、棋盤曲奇、黑金芝麻、紅莓,熱情果占同雲尼拿脆米。而海鹽朱古力甜中有鹽味的衝突,紅莓甜酸同莓乾好咬口,食到芝麻粒的在口中沙沙,這3款是我最愛$188 assorted cookies , 組合多口味,小曲奇酥脆,賣相顏色都是搭得美美的走健康低糖,天然鮮果食材包裝精美,送禮得體。放比愛甜食的朋友(女朋友),實會收到有品味的讚美哦
收到笑呵呵@甜藝家

電話: 27287768

走健康低糖,天然鮮果食材

2019-10-14 29 瀏覽
人氣甜品大師TonyWong👨🏻‍🍳咁出名我相信都唔需要多介紹.之前我只係食過佢嘅蛋糕🍰,今次就試試佢出品嘅曲奇🍪同埋蝴蝶酥🦋.曲奇禮盒真係好靚,每件細細塊,但係就每一件嘅賣相都好精緻,要來送禮一流🎁,詳細有咩味道都可以睇返第二張相,最特別嘅係朱古力蛋白曲奇🍫,真係唔喺度度食到架😋.另外蝴蝶酥都相當高質,口感十分鬆化,而且好香牛油味,都係不能錯過嘅作品👍🏻