店面位于旺角MOKO,如同店名,装饰风格营造出一丝香甜,精致的氛围。甜品样式设计,包括礼品盒都十分精巧。甜艺家以低卡著称,哈哈,可是食物又真的好好看,让人忍不住吃好多!之前朋友开趴体给朋友送过巧克力卷,圣诞节也有送过朋友曲奇套装,被朋友一而再的感慨好吃,哈哈。于是忍不住自己也来买啦。巧克力雪茄卷:酥脆的巧克力外衣轻柔地裹着米波,一口下去,清脆可口,还有浓浓的巧克力香。更加令人惊艳的是曲奇礼盒,打开包装一股浓香的牛油扑鼻而来,也有些许花瓣点缀其上,每块曲奇造型各异又独具一格,让人不忍心吃掉!

2020-03-31 1395 瀏覽
上星期同老友食飯,佢無啦啦問我旺角有咩送禮佳品,我就即刻諗起MOKO 嗰間甜藝家!甜藝家係Tony Wong 旗下既店,啲cookies 好唔錯 賣相又精美~我同佢各自都買咗盒曲奇同咖啡杏仁片 小小的一盒曲奇禮盒,蘊含著一位甜品大師TONY WONG嘅創意同心機~曲奇有九款揀,抹茶/紅莓/士多啤梨/朱古等等口味~ 呢啲最安全 唔會出事 另外海鹽朱古力曲奇我都幾鐘意,咸咸甜甜中和返好想係咁食!至於咖啡杏仁片咖啡味極其濃郁,而口感香脆,再加上表面鋪滿了杏仁,令其原本香脆嘅口感,添上另一番嘅層次~

我同佢各自都買咗盒曲奇同咖啡杏仁片

另外海鹽朱古力曲奇我都幾鐘意,咸咸甜甜中和返好想係咁食!

至於咖啡杏仁片

2020-03-13 1789 瀏覽
今日經過旺角見到香港名氣甜品大師Tony Wong嘅簽名即刻停低睇下呢間係咩甜品店,之前食過佢嘅蛋糕,真係不得了,勁好食!店舖裝潢少女風,有我最愛嘅雲石風格,成間舖都比人一種舒服乾淨嘅感覺入面嘅所有甜點都好似藝術品咁,無論包裝定擺放的位置都十分精美,非常吸引!最後緊係忍唔住買左幾樣返屋企當下午茶食~朱古力爆炸雪茄蛋卷 $168包裝成個潘朵拉的盒子咁,一開就見到精美燙金英文字,真係好有心思,好似開緊禮物咁!一盒有12條獨立包裝嘅雪茄,賣相果然同雪茄好似,朱古力蛋捲質感挺身唔會好易碎開,獨立包裝唔會食到周圍都係,分享比人都易啲!我本身都好奇朱古力爆炸雪茄蛋卷入面點樣爆炸發?原來係蛋卷嘅頭同尾都加左一粒粒嘅爆炸糖!第一啖咬落去唔會有太大感覺,過左幾秒竟然真係係口腔入面霹靂啪喇,好有驚喜!蛋卷嘅中間位置係原條朱古力條,唔會太甜,朱古力味非常香濃,再配上脆身嘅朱古力蛋捲,十分滿意!100分!正!黑金芝麻曲奇 $78兩色嘅曲奇賣相100分,一開個包裝袋就勁重芝麻香飄出,真係口水都流出來!曲奇脆身,口感偏硬帶酥脆,食落牛油味同芝麻味同時湧出來,芝麻粒粒仲非常有口感,最重要係唔會太甜!牛油香同黑白芝麻

朱古力爆炸雪茄蛋卷 $168

黑金芝麻曲奇 $78
黑金芝麻曲奇  &  朱古力爆炸雪茄蛋卷

曲奇脆身,口感偏硬帶酥脆,食落牛油味同芝麻味同時湧出來,芝麻粒粒仲非常有口感,最重要係唔會太甜!牛油香同黑白芝麻真係好夾,中意芝麻嘅人會食上癮~正!
黑金芝麻曲奇

望住擺得咁少女嘅點心,食完又唔會有罪惡感,再配多杯伯爵紅茶,呢個少女下午茶就完成啦!慢慢享受吓下午茶時光,為自己充下電,心情都會愉快啲!
黑金芝麻曲奇  &  朱古力爆炸雪茄蛋卷
  • 朱古力爆炸雪茄
2020-03-03 1243 瀏覽
逛完園藝街上返新世紀搭車,突然看到甜藝家出現在眼前,上次買過,大家都鐘意食,過兩日有聚會,於是就買啲返去款客。店內各式餅食種類繁多,部分產品提供試食,可以試啱口味先至買,上次食過曲奇,唔會太甜,今次試吓芝麻味,仲有玩味十足嘅爆炸雪茄。朱古力爆炸雪茄  $168.00個盒表面係木紋紙,又幾似一盒雪茄喎。內有12支朱古力爆炸雪茄,每支雪茄都係獨立包裝,拆開嚟即時聞到好香,有朱古力味又有蛋香,香脆蛋捲包住朱古力條,快速地食咗一條,好味,但唔多覺有爆炸嘅...... 原來係不要太快吞下去,要讓爆炸糖有時間沾濕,口腔內就會噼噼啪啪炸開,感覺好過癮,好玩又滋味!黑金芝麻曲奇 $78.00咩叫黑金芝麻?黑就係黑芝麻,金就係金芝麻,據說金芝麻稀有,夠曬矜貴,原來裡面仲有白芝麻,芝麻有益,香味馥郁,同酥脆曲奇好夾,忍唔住一塊接一塊,食後更齒脥留香。
逛完園藝街上返新世紀搭車,
突然看到甜藝家出現在眼前,

上次買過,大家都鐘意食,
過兩日有聚會,
於是就買啲返去款客。

店內各式餅食種類繁多,

部分產品提供試食,
可以試啱口味先至買,

上次食過曲奇,唔會太甜,
今次試吓芝麻味,
仲有玩味十足嘅爆炸雪茄。

朱古力爆炸雪茄  $168.00

個盒表面係木紋紙,
又幾似一盒雪茄喎。

內有12支朱古力爆炸雪茄,

每支雪茄都係獨立包裝,
拆開嚟即時聞到好香,
有朱古力味又有蛋香,

香脆蛋捲包住朱古力條,
快速地食咗一條,好味,
但唔多覺有爆炸嘅......

原來係不要太快吞下去,
要讓爆炸糖有時間沾濕,
口腔內就會噼噼啪啪炸開,
感覺好過癮,好玩又滋味!

黑金芝麻曲奇 $78.00
咩叫黑金芝麻?
黑就係黑芝麻,
金就係金芝麻,
據說金芝麻稀有,夠曬矜貴,
原來裡面仲有白芝麻,
芝麻有益,香味馥郁,
同酥脆曲奇好夾,
忍唔住一塊接一塊,

食後更齒脥留香。

2020-02-12
2020-03-02 766 瀏覽
係Tony Wong 餅呀😋好耐之前已經食過佢哋嘅蛋糕好出名😋👅咁岩搭車之前經過MOKO商場原來佢哋喺度都開咗間分店仲比我見到好靚嘅禮盒裝(情人節版)🥰心大心細又想錫佢哋曲奇餅🍪,同時又好想試吓佢哋最出名嘅蝴蝶酥😍🎈迷你蝴蝶酥( $118 )外型成個水晶球咁,入邊係裝滿晒閃閃外表嘅蝴蝶酥,食蝴蝶酥最緊要就係夠晒脆🤤千層鬆化嘅口感!甜而不膩細細舊做下午茶就一流啦🥳唔覺唔覺就食咗半盒🤪🎈雜錦曲奇禮盒( $198 )其中一個吸引我嘅地方就係佢係!上邊有英文字🥰LOVE😏!如果唔識整曲奇嘅就唯有買啦!而且仲有啲花瓣片係曲奇面,和風感覺出晒黎🥳有時好怕啲曲奇餅好睇唔好食🤔,但係佢哋都幾多類型😋而且口感變化都幾大!包括有海鹽朱古力曲奇🍪、抹茶朱古力🍫脆曲奇、棋盤曲奇🍪、熱情jam曲奇等等🍪我就最鍾意海鹽朱古力🍫!濃濃嘅朱古力帶少少鹹味!甜得來又有啲鹹雙重味覺享受🤣可以話作為一個低糖健康食材嘅選擇🤪
係Tony Wong 餅呀😋
好耐之前已經食過佢哋嘅蛋糕好出名😋👅

咁岩搭車之前經過MOKO商場
原來佢哋喺度都開咗間分店

仲比我見到好靚嘅禮盒裝(情人節版)🥰

🎈迷你蝴蝶酥( $118 )
細細舊做下午茶就一流啦🥳唔覺唔覺就食咗半盒🤪

🎈雜錦曲奇禮盒( $198 )
而且仲有啲花瓣片係曲奇面,和風感覺出晒黎🥳

可以話作為一個低糖健康食材嘅選擇🤪

2020-02-29 390 瀏覽
2020年2月25日 星期二之前過年嘅時候都冇上去女朋友屋企拜年,所以今日專登上去拜訪世伯伯母,但係冇可能咩禮物都唔帶上去,所以就喺旺角睇下有乜嘢禮物適合行到去呢一間鋪頭發現主打係賣曲奇同蝴蝶酥,突然醒起世伯伯母都好鍾意食曲奇餅,所以就走入去睇吓裏面見到好多包裝都好精美,而且價錢都唔算太貴,最特別係有好多款式出面都未見過,其中一款就係珍寶蝴蝶酥,size仲大過我塊面,真係呆左,完全想像唔到係點焗出嚟嘅。最後我就要咗一塊珍寶蝴蝶酥同一盒曲奇餅上門拜年去到女朋友屋企,我哋已經急不及待咁拆開曲奇餅嚟食,見到每一塊真係好精緻,中間嗰幾塊仲要有LOVE既圖樣,應該係用嚟慶祝情人節嘅盒入邊仲有呢一張紙,上面好貼心咁詳細寫住每一款曲奇其實係乜嘢味道,當然我就試咗朱古力蛋白曲奇先,食落去真係覺得好輕盈,好似蛋白霜咁,完全唔會覺得太過甜,仲有少少朱古力味。而女朋友就試咗紅苺乾曲奇,佢話真係食得到一粒粒紅苺,酸酸甜甜幾好食。另外黑金芝麻曲奇我都好推介,因為好重芝麻嘅味道,同埋食完之後唔會覺得口乾最後我哋仲拆埋呢個珍寶蝴蝶酥嚟食,由於實在係太大塊,我哋分開咗四個人嚟食,食落去覺得好鬆化,牛油味好重,但係又唔
2020年2月25日 星期二

最後我哋仲拆埋呢個珍寶蝴蝶酥嚟食,由於實在係太大塊,我哋分開咗四個人嚟食,食落去覺得好鬆化,牛油味好重,但係又唔會覺得好肥膩

整體上感覺唔錯,世伯伯母都好滿意
2020-02-25
外賣自取
$100 (其他)
之前食過呢間既蝴蝶酥,真係好好食,到而家我都仲記得好鬆脆,甜度又剛剛好原來旺角都有分店,點都要入去睇睇,又有機會可以買黎食這裡有珍寶蝴蝶酥和迷你蝴蝶酥,珍寶的只有一塊,也太大塊啦迷你蝴蝶酥迷你蝴蝶酥可以一口就吃下,數量也比較多,會有滿足感,所以我最後還是選擇迷你的原來甜藝家用既麵粉係有機的店裡可以試吃,試了啲曲奇,味道也很不錯牛油的香味好突出,而且仲一點都不膩所以都忍唔住要買返一盒曲奇都有幾款,我就買左情人節禮盒裝

原來旺角都有分店,點都要入去睇睇,又有機會可以買黎食

這裡有珍寶蝴蝶酥和迷你蝴蝶酥,珍寶的只有一塊,也太大塊啦

迷你蝴蝶酥

原來甜藝家用既麵粉係有機的

店裡可以試吃,試了啲曲奇,味道也很不錯
牛油的香味好突出,而且仲一點都不膩
所以都忍唔住要買返一盒

曲奇都有幾款,我就買左情人節禮盒裝

2020-02-25
其他
雖然今年無乜新年氣氛,但呀媽話都要買啲禮盒送俾親朋戚友嘅...。之前食過朋友請我食Tony Wong嘅曲奇🍪,發現真係唔錯,所以呢日去開MOKO就去甜藝家揀返幾盒返屋企。除咗幫呀媽買之餘,我買多咗兩盒餅請啲同事食,分別係我至愛嘅蝴蝶酥同蛋卷。其實款式有好多,但今次就試未食過嘅😊。蝴蝶酥($178),本身想買蝶之花嗰款🦋,因為好鬼靚,但售罄,唯有買返原味啦,反正都好咁好味。一盒蝴蝶酥有3層,大約有36塊,適合一班人Share食。蝴蝶酥超鬆脆,好香牛油味😌,食到唔停口,一拎出去,唔使幾分鐘就成盒清哂,哈哈。朱古力爆炸雪茄($168),呢個啱哂鍾意扮大人嘅小朋友(小新)食,因為個造型真係好似雪茄🤣。每一條蛋卷獨立包裝,乾淨衞生。一盒有12條,計落都要成$1x條!蛋卷好好食😋,加入爆炸糖,別具創意。除咗蛋卷本身係朱古力味外,內裡都夾住一條朱古力🍫,濃濃的可可味,但又唔會太甜,正。雖然唔平,但真係值得一試。總括嚟講,甜藝家by Tony Wong嘅出品真係能夠保持一貫嘅高水準👍。佢禮盒套裝🎁嘅造型真係十足十蠟筆小新最愛瞞住媽媽偷食嘅高級心點🤣,好得體,望見都想食,送禮自用皆宜!佢個朱古力爆炸雪茄
朱古力爆炸雪茄
總括嚟講,甜藝家by Tony Wong嘅出品真係能夠保持一貫嘅高水準👍。佢禮盒套裝🎁嘅造型真係十足十蠟筆小新最愛瞞住媽媽偷食嘅高級心點🤣,好得體,望見都想食,送禮自用皆宜!佢個朱古力爆炸雪茄真係好有驚喜。雖然甜藝家定價比較進取,但佢絕對對得住個價錢。由於啲產品咁靚,拎到返去忍唔住擺到靚靚咁影輯Product Shot先,哈哈。
2020-02-04
1K
2020-02-26 146 瀏覽
Tony Wong係香港應該人人都聽過佢既蛋糕,分line sweet boutique de Tony Wong 專賣精緻既甜餅.遠望店內簡單高雅,睇得出所有包裝都有經過精心設計,甜餅都做得十分精緻令人心花怒放.最出名一定係佢地既蝴蝶酥.先係蝴碟酥既盒簡單而高雅.外盒呈淡粉紫色,細看之下盒外印上sweet boutique de Tony Wong既簡寫.盒上外層既紙套營造蝴蝶翅翼既感覺.打開盒,陣陣香甜味撲鼻.內裏蝴蝶酥排得齊齊整整,色澤烤得金黃色十分均匀.由外塗上既糖漿帶光澤到內裏睇得到一層層分明既酥皮層.入口十分鬆化而且脆得黎咬開唔會好鬆散搞到成地都係餅碎.層皮層食得到一層層口感.外層既焦糖唔會好甜,焦糖層外薄薄一層糖粒令甜味同口感更有層次.酥皮既牛油十分香濃,同外層焦糖融和得十分夾.紅莓乾曲奇內裏粒粒莓乾咬落帶點煙韌,帶微微酸甜莓果味.牛油曲奇十分香脆,牛油味唔會過濃膩,淡淡牛油香,真係唔經唔覺就會食晒成包.
Tony Wong係香港應該人人都聽過佢既蛋糕,分line sweet boutique de Tony Wong [甜藝家]專賣精緻既甜餅.

• 蝴蝶酥
2020-02-25 152 瀏覽
去探朋友,唔想兩手空空去就到Moko買一點小禮物。Moko曲奇店選擇不太多,我就去了比較方便在MTR Floor 的甜藝家。.原來是來由Tony Wong的出品!.我朋友都有抽雪茄的嗜好,剛好見到有一個神似的蛋卷:⭐️朱古力爆炸雪茄蛋卷包裝好grand,木紋又似煙盒,玩味十足。而且每條獨立包裝,十分衛生。為什麼叫爆炸?因為入面有爆珠,所以食落有爆爆脆脆的感覺。.⭐️抹茶朱古力爆珠曲奇我個人很喜歡抹茶,這款曲奇深綠色一看就知放了不抺茶粉。香濃抺茶,而且口感比一般曲奇smooth,又不會太甜太多糖,真的有心思。.見到店內有巨大蝴蝶酥,下次經過Moko買黎食下先。
去探朋友,唔想兩手空空去就到Moko買一點小禮物。

原來是來由Tony Wong的出品!
我朋友都有抽雪茄的嗜好,剛好見到有一個神似的蛋卷:
⭐️朱古力爆炸雪茄蛋卷
包裝好grand,木紋又似煙盒,玩味十足。

⭐️抹茶朱古力爆珠曲奇

見到店內有巨大蝴蝶酥,下次經過Moko買黎食下先。
  • 朱古力爆炸雪茄蛋卷
2020-02-25 115 瀏覽
🔎 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR樓M40A號舖*📍 甜藝家.朱古力爆炸雪茄😻😻😻好多香港女仔芍甜品都唔會抗拒.今次呢個都幾我意,外型好似雪茄.但出奇地又唔會太甜,而且內裡配上咗D跳跳糖,食落好得意.紅莓乾曲奇🍪紅莓乾本身係有益身體,要嚟整曲奇又唔會太甜.加上包裝精美,送比朋友都係一個唔錯嘅好莓選擇.如果唔係作為office小零食都幾吸引啊.
📍 甜藝家

朱古力爆炸雪茄😻😻😻
好多香港女仔芍甜品都唔會抗拒.

紅莓乾曲奇🍪

2020-02-24 206 瀏覽
相信大家對Tony Wong都不會陌生,除了蛋糕精美別緻而聞名外,各式甜點也同樣精緻,送禮自奉皆宜。店內各式各樣的甜點賣相精緻,包裝高雅,令人目不暇給。店內還提供試食,客人可以試過覺得美味才買。雜錦曲奇禮盒 ($188)曲奇盒內有一張簡介紙,清楚地列印了每款曲奇的樣子和名字,令人一目了然。一打開牛油香氣四溢,色彩繽紛,賣相精緻。曲奇鬆化,味道濃郁,甜度不高。朱古力爆炸雪茄 ($168)雪茄朱古力蛋卷造型模仿得精細巧妙,逼真傳神,加上包裝設計到雪茄盒一樣,真的維肖維妙。香濃朱古力蛋卷內藏了爆炸糖和朱古力,甜度得宜,口感獨特豐富。蛋卷入口鬆化,爆炸糖在口內噼噼啪啪,有雙重口感,十分好過癮,令人愛不釋口!
店內各式各樣的甜點賣相精緻,包裝高雅,令人目不暇給。
珍寶蝴蝶酥
心花怒放
店內還提供試食,客人可以試過覺得美味才買。
雜錦曲奇禮盒 ($188)
雜錦曲奇禮盒
朱古力爆炸雪茄 ($168)
2020-02-24 108 瀏覽
到老闆家拜年找手信, 在新世紀廣場走了一圈, 在酒店旁邊見到有Tony Wong品牌的曲奇店Tony Wong 的出品不像其他牌花款繁多, 會專注在幾款最出色的, 對我來說比較有信心; 而且老闆不嗜甜, TonyWong 的曲奇正合心水揀了最classic 又出色的蝴蝶酥廿多件的蝴蝶酥, 甜度剛好, 非常鬆脆, 就算一次吃多幾件也不會過膩雖然帶甜味, 但上手不會有黏手感覺, 也不帶半點油膩感, 吃起來卻香脆,  高手出品實在勝一籌
揀了最classic 又出色的蝴蝶酥

• 蝴蝶酥
2020-02-23 158 瀏覽
新年經常收到重複又重複的禮物一直想找一些又靚送禮得體,又好食,價錢又合理的店。今日行過Moko,就見到這間甜藝家。哦原來是名廚Tony Wong 出品!裝修都好高檔咁,而價錢唔貴,within $200 大把選擇!.我貴了一盒雜錦曲奇,色彩繽紛,有好多種口味。最欣賞的是,曲奇不會太甜,有牛油味之餘但又不會太油膩。而且不同口味的味道突出,不只是顏色不一樣。而且曲奇都很靚,有些甚至有花瓣及金箔,貴氣盡現。我買了一盒給媽媽,媽媽說他很喜歡芝麻曲奇,始終芝麻是比較傳統的味道。於是我另外買了一小包給她慢慢品嚐。我媽媽也是不好甜品的人,怕太甜會很肥,但他說這罐曲奇真的很有水準。.其實店內除了曲奇還有其他甜品,等我下次再買來試試。
新年經常收到重複又重複的禮物
一直想找一些又靚送禮得體,又好食,價錢又合理的店。

其實店內除了曲奇還有其他甜品,等我下次再買來試試。

2020-02-20 151 瀏覽
近來少了外出吃飯,但多了買東西回家與家人開心share。前兩天經過甜藝家,買了朱古力爆炸雪茄蛋卷和雜錦曲奇禮盒。雪茄蛋卷外層是朱古力味,意想不到的是中間夾有黑朱古力條,使朱古力味更為濃郁,也更有層次。蛋卷兩邊都有爆炸珠珠,一口咬下去已有如煙花綻放的感覺,吃到最後仍在跳躍,有驚喜!至於曲奇禮盒,一撕開膠紙就聞到陣陣曲奇香氣。打開盒蓋就看到各款曲奇是甚麼味道,很貼心。曲奇很精緻,自己最喜歡抹茶朱古力脆珠曲奇,咬下去很鬆化,還散發濃濃的抹茶味,讓人齒頰留香。
近來少了外出吃飯,但多了買東西回家與家人開心share。

前兩天經過甜藝家,買了朱古力爆炸雪茄蛋卷和雜錦曲奇禮盒。

其他
  • 雜錦曲奇禮盒