2016-09-19 596 瀏覽
Mongkok is an area that i will always try to avoid coming especially during weekend as it was imfamous for the crowd. On this particular Sat noon, i decided to make my rare visit to this area as i need to buy some sports apparel. After some hectic walking for couple of hours, my stomach began toroar. In order to give my stomach a pamper, i decided to roam around nearby for some quick bites. After awhile, i decided to settle on this rather small dessert shop as i was tempted by its photos and boa
After awhile, i decided to settle on this rather small dessert shop as i was tempted by its photos and boards outside.
Even though it was just a small shop, their menu was rather comprehensive. Besides their signature waffles & chocolate, they do sell all day breakfast as noodles as well.
When i was given a seat near the entrance at 4pm plus, i never expected the shop to be that crowded at this timing. Whenever there were people leaving, there will always be someone standing outside waiting to take up the seat.
English all day breakfast
English all day breakfast - As i was rather hungry, i ordered their recommended English all day breakfast. The waiter gave me the assurance that the serving will not be too big till i can't have my dinner later on. It consists of sausage, bacon, egg, baked beans, tomatoes, mini croissant & salad.

The croissant was baked till nicely, crispy and soft. There is nothing much to comment on the sausages as it was supposed to taste the way it was meant to be. Eggs was not overly cooked, thus it suited me. Bacon was abit oily though.
Brandy flavour warm valrhona chocolate cake with movenpick vanilla ice cream - As a fan of chocolate lava cake, i could not resist the chance of not ordering one, especially this one. I have not tried brandy flavour lava cake before. As it was made using Valrhona 85% cocoa, it was bitter tasting. Even though i prefer dark chocolate to white chocolate, it was still too bitter for me. And it was baked till well done, thus the lava cake was not really flowing out as i cut open it. It was okay for me though, but if a person like dark chocolate a lot, he might appreciate more.
2016-09-12 286 瀏覽
食完午餐, 行左一陣街已經想食甜品, 尤其是大熱天時, 最好就係食一些透心涼的食物。下午茶時段都有常餐, 方便一些未食午餐或遲食午餐的朋友, 不用到甜品店只可食甜品, 而是有不少熱食選擇。始終是甜品店, 最旺的時間非晚上莫屬, 現在不用等位都可以食到, 時間上有優勢。內裡的設計偏向歐陸式, 型格之餘亦不失感覺置身於歐洲地方, 享受高級的下午茶。店內選擇何其多, 介紹一下全日早餐 &可麗餅窩夫 抹茶系列傳統甜品窩夫層層疊心太軟坐下就會安排一杯水, 不只一杯水, 水杯的骰又靚, 不可與其他店相比。餐牌上面雪糕好多都會配上movenpick 雪糕,就算非movenpick, 每球升級都只需加28蚊,要怪只怪自己口味特別,movenpick無出抹茶及菠蘿口味,我偏偏就想食這兩樣,唯有下次再揀有movenpick雪糕的甜品!******************************宇治金時冰冰($38)吸睛的方法有好多種,用高身杯將食物一層層放好,視為一種視覺的享受!底下有紅豆粒配少量牛奶,中間就用抹茶整成沙冰,上面就放上涼粉及一大球雪糕。抹茶味好突出!!味道不太甜,沙冰奶味亦不重,輕輕與已溶
店內選擇何其多, 介紹一下
全日早餐 &可麗餅
窩夫
抹茶系列
傳統甜品
窩夫層層疊
心太軟
welcome water

宇治金時冰冰
宇治金時冰冰($38)

抹茶味好突出!!味道不太甜,沙冰奶味亦不重,輕輕與已溶的雪糕球攪拌,就成了奶味濃的抹茶沙冰!涼粉作用非常大,令整杯飲品增加口感,就似抹茶甜品會放上小丸子一樣。
底有紅豆
紅豆粒粒分明,不太甜但又足以令整杯甜度適中,因為飲了不少抹茶,剩下的冰就與紅豆混合再飲(原本太滿,不便整杯攪拌), 以這杯做頭盤非常滿意!
宇治抹茶梳乎厘伴抹茶雪糕
宇治抹茶梳乎厘伴抹茶雪糕($64)
核乎厘源於十八世紀,到現在已可製作不同口味,包括店內提供的薑汁、伯爵紅茶、抹茶及朱古力味, 平時朱古力味試得多,今次就一試抹茶味道如何。
宇治抹茶梳乎厘伴抹茶雪糕
長圓角方碟配上一邊梳乎厘,一邊抹茶雪糕,分開少少,令冰火兩極食物分開避免影響。
梳乎厘講軟綿外,更講求蛋香,兩者都做得好,不過略嫌控制焗爐火力不太好,頂部剛好,但內裡牛奶水旺旺,成不了軟又鬆香的內涵。抹茶味不太重但勝在完全不苦澀,不會因茶味濃而出現澀味。
雪糕奶香重,中庸味道,未及有品牌的雪糕,與熱辣辣的梳乎厘成大對比!

菠蘿芒果脆脆層層疊
菠蘿芒果脆脆層層疊($98)
三層窩夫,配上三球雪糕,上面放上乾脆的菠蘿片。
中間夾心有菠蘿
要做出鬆軟的waffle漿,此店就教我們用上日本的低筋麵粉,才可做到層次豐富的效果。雞蛋要分開處理好,再拌入粉漿,鬆軟的窩夫就完成!
心型菠蘿乾
頂層有3球雪糕,分別雲呢拿,朱古力及抹茶味。雪糕作用相信是令食家食窩夫不太熱氣之餘,又有陣陣冰涼口感。中間夾了一塊菠蘿乾,中間的芯變成一個心形, 靚靚之餘, 我認為可給予客人用作示愛的一款甜品, 如碟邊寫上愛的字句就完美~~
三層之間有cream相連,下一層夾心更有一塊菠蘿,令超愛菠蘿的我好驚喜, 刻意留起最後一層慢慢食!

其實食甜品都可以食得好飽, 二人食完這個層層疊, 晚餐已沒有再食, 証明這個層層疊用料十足。滿足的一餐都是需要用甜品來結尾。
2016-08-13
宇治金時冰冰
菠蘿芒果脆脆層層疊
2016-09-08 83 瀏覽
芒果雪山我已經好耐未食過甜牙牙,今次黎到覺得價錢貴左而且份量亦都少左好多😥之前食雪花冰大碟得黎份量又堆積如山,而且係明顯甘見到一片片嘅雪花片冰痕,但係今次細碟左之餘仲有D溶溶地😔朱古力窩夫層層疊雪糕堡除左右朱古力窩夫之外仲有3球雪糕, 分別有雲呢拿,朱古力同綠茶雪糕🍨綠茶雪糕味道怪怪地一D綠茶味都無,而且仲要空心嘅😅朱古力窩夫吾夠熱亦吾夠脆,朱古力味亦吾算突出,整體味道好一般😔
芒果雪山
朱古力窩夫層層疊雪糕堡
2016-09-02
2016-08-30 136 瀏覽
抵食下午茶@甜牙牙 以前在尖沙咀番工的時候,最喜歡就是到甜牙牙食下午茶,有一杯餐飲加上一客窩夫,附近工作的女孩子也喜歡點上這個當lunch,因為非常抵食 早幾日到廣華看醫生之後搵食,才知道附近有甜牙牙,於是就和老公去嘆下午茶 很喜歡這裡令人花多撩亂的餐牌,點單也成為一件苦差 ,岩岩是下午茶時段,於是就點上下午茶的食物比較抵食 店內精緻裝修,走歐陸風格,入面的梳化非常舒適~ 跟餐的檸檬茶,非常之淡,不好飲~ 原本英式全日早餐是$70,而在下午茶時段則是$55,相同食物,價錢卻便宜得多~ 英式全日早餐有入面有煎蛋,牛角包,沙律,番茄,腸仔和茄汁豆,非常豐富,看起來也很好看這個價位可謂非常抵食。一個女仔絕對食不完~ 芥末腸窩夫早餐$56,看起來很飽肚的樣子,幸好那窩夫做得非常薄,有蛋香之餘又不會好膩,上面加了點沙律菜,食起來比較清爽,而上面那四件芥末腸,外面包了煙肉,非常惹味,幸好不萛好肥的那種煙肉,但下次還是等有男孩子在才好點這個足料的煙肉好了
抵食下午茶@甜牙牙

很喜歡這裡令人花多撩亂的餐牌,點單也成為一件苦差

,岩岩是下午茶時段,於是就點上下午茶的食物比較抵食

店內精緻裝修,走歐陸風格,入面的梳化非常舒適~

跟餐的檸檬茶,非常之淡,不好飲~

2016-08-28 94 瀏覽
28/8 So I always come here for dessert. This time I didn't need to wait for a table got one right away for a change. This time I tried their Tiramisu and green tea waffle.
Tiramisu
Green tea waffle
2016-08-28
Tiramisu
火焰雪山蛋白打得好企身(外表燒到金黃色),像焦左的白雪山,等待係……………………店員加烈酒一刻燒紅了烈酒,倒在雪山頂📷📷📷📷📷嘩著火的白雪山(不足5秒)視覺100分熄火後……內裡有格仔窩夫(好重蛋味)有一球呍尼嗱雪糕在甜品中央(中和了烈酒的苦),整體外觀100分,味道被烈酒的苦,佈滿,全個甜品(有烈酒的苦澀)這點又扣了一半分數另一款可愛甜品汽車盤上(有4塊窩夫,焦糖香蕉,3球雪糕)外表好可愛,每塊有不同口感,有士多啤梨+cream(好鲜甜)窩夫好重蛋味(不算焗得脆身)另一層(芝麻脆+cream)好香口好美味woo整體甜品外觀吸引,味道有小小失準
火焰雪山
燒紅了烈酒,倒在雪山頂
📷📷📷📷📷
嘩著火的白雪山(不足5秒
)視覺100分
熄火後……內裡有格仔窩夫(好重蛋味)
另一款可愛甜品
汽車盤上(有4塊窩夫,焦糖香蕉,3球雪糕)
外表好可愛,
另一層(芝麻脆+cream)好香口好美味woo

整體甜品外觀吸引,味道有小小失準

2016-08-22
5 分鐘 (堂食)
  • 公司窩夫三文治配香蕉脆脆sundae車
2016-08-18 118 瀏覽
甜牙牙話說剛剛在附近晚餐完想食甜品,朋友便提議到尖沙咀的甜牙牙食甜品。芒果伴Mövenpick熱情果芒果雪芭可麗餅 我自己最鍾情於法式可麗餅,所以便選擇了甜甜酸酸的芒果伴 Mövenpick 熱情果芒果雪芭來試試。一塊正正方方的薄薄可麗餅上放上一球熱情果芒果雪芭,旁邊伴著忌廉和新鮮的芒果果肉,在碟上灑滿香脆的杏仁粒,最後加上朱古力醬作裝飾。簡單,實而不華。可麗餅有淡淡的牛油香甜味,如果不怕酸的,配上這球 Mövenpick 熱情果芒果雪芭,一冷一熱,帶來味覺上的刺激。而怕太酸的我,幸好新鮮芒果肉夠香甜,能抵銷雪芭的酸。將可麗餅,芒果肉和雪芭一起放入口,感覺十分清新及消暑!朱古力果仁可麗餅個雪糕好滑好嫩,口感係先脆內軟,好濃郁既古力味,臻子非常香脆,蛋捲好脆,同埋D cream加埋雪糕一齊食好正。
甜牙牙

芒果伴Mövenpick熱情果芒果雪芭可麗餅

朱古力果仁可麗餅
2016-07-28
宵夜
2016-08-08 94 瀏覽
食焦糖燉蛋布甸,最喜歡食上面個層脆脆的焦糖,但此店只燒一燒,面層仍然是糖粒,並不是焦糖,完全做錯,燉蛋的味道一般!!朋友點了All day breakfast, 味道也一般。最差的是,點兩樣食物,足足要等30分鐘,不合理的耐!!
,燉蛋的味道一般!!
朋友點了All day breakfast, 味道也一般。

最差的是,點兩樣食物,足足要等30分鐘,不合理的耐!!
2016-07-22 122 瀏覽
星期日見周圍full又以前食過tst甜牙牙ok又肚餓,八點幾無客,一枱都無所以入左去入面樓面得兩個阿婆,後尾有個後生仔返工貴左份量少得過份,又唔係特別好食同特色size 比相同以前比都細好多, 塊蛋糕細到我覺得似送咖啡甜食雪糕內有冰, 我唔覺得雪糕係movenpick, 唔同味就成五十蚊我朋友食pancake份量多少少, 味道一般不會再來
星期日見周圍full又以前食過tst甜牙牙ok又肚餓,
八點幾無客,一枱都無

所以入左去
入面樓面得兩個阿婆,後尾有個後生仔返工

貴左份量少得過份,又唔係特別好食同特色
雪糕內有冰, 我唔覺得雪糕係movenpick, 唔同味
就成五十蚊
我朋友食pancake份量多少少, 味道一般
不會再來
2016-07-17
2016-07-20 110 瀏覽
幾次經過甜牙牙,都抽不到時間嘆嚇,今日是吉日,可以嘆嚇啦!餐廳的趣味畫睇完畫睇嚇琳瑯滿目甜品的餐牌,都是視覺享受!噢!原來,常餐都有,常餐一個曾經很熟悉的名稱。栗子瑞士朱古力可麗餅才是我的主餐...香濃栗子茸,包裹滑滑瑞士朱古力雪糕,軟綿綿可麗餅配合香脆榛子杏仁片,碟子盛滿豐富口感和味道,這頓下午茶不單只豐富口感味覺,而且飽肚,本來都想吃埋15年陳皮紅豆沙,現在已經很飽和滿足,15年陳皮紅豆沙,留待下次了!享受我的主餐承惠$78!
幾次經過甜牙牙,
都抽不到時間嘆嚇,
今日是吉日,可以嘆嚇啦!
餐廳的趣味畫
睇完畫睇嚇琳瑯滿目甜品的餐牌,
都是視覺享受!
噢!原來,常餐都有,
常餐一個曾經很熟悉的名稱。
栗子瑞士朱古力可麗餅才是我的主餐...
香濃栗子茸,包裹滑滑瑞士朱古力雪糕,
軟綿綿可麗餅配合香脆榛子杏仁片,
碟子盛滿豐富口感和味道,
這頓下午茶不單只豐富口感味覺,
而且飽肚,本來都想吃埋15年陳皮紅豆沙,
現在已經很飽和滿足,
15年陳皮紅豆沙,留待下次了!
享受我的主餐承惠$78!
2016-07-14
2016-07-16 96 瀏覽
甜品糖水舖開到成巷成街, 朋友話呢間唔錯就飯後來試試。去到見到等位人數唔算多但舖頭面積蠻細,等左2x分鐘可以入座, 但舖面積細座位迫坐得不太舒服。 食物味道不太出眾,以呢個價錢同等位時間, 應有更多選擇。
木槺布丁
雪糕+綠茶窩夫
木瓜雪耳糖水
香蕉班戟
2016-02-12
20 分鐘 (堂食)
其他
雪糕+綠茶窩夫
香蕉班戟
2016-07-09 183 瀏覽
今日同5個fd食完飯想食個甜品 見到呢間未食過就入去試下,見到啲雪糕船有8折,同個menu 啲圖都幾好睇, 點知就中左伏。個oreo 朱古力 同 龍眼荔枝船 上到來個兜係熱既, 搞到啲雪糕融得勁快, 本身上到來就水旺旺咁, 個龍眼荔枝變到成西米露咁 但係係無味室溫既西米露。之後個香蕉船同芒果船都正正常常(本身冇水)。大家食既話就唔好叫船啦 唔係一陣搭沉船就無謂啦。
荔枝龍眼雪糕船
2016-07-05 418 瀏覽
同成班朋友聚會,天氣熱食甜品就一流由於我地人多,都叫左幾多野食下英式全日早餐$70有茄汁豆,煎蛋,牛角包,沙律,番茄,腸仔覺得甜品唔夠飽,可以叫呢個味道ok, 算係多野食心太軟$60甜度不算高,食落黑朱古力味重一切開都幾流心,蛋糕層焗得ok草莓窩夫$58窩夫即叫即整,一上碟咬落仲好脆粉,牛油,雞蛋比例唔錯草莓蛋糕同面頭的果肉好夾奶凍baileys 配榛子雪糕$58食落奶味幾重,好特別果凍好彈牙,少少baileys 味法式焦糖燉蛋$36焦糖層好脆,燉蛋唔算甜,但蛋味同奶味都ok, 有生果粒係面朱古力雪山$55呢個味道ok雪冰磨得好細,唔會有冰粒面頭有香濃既朱古力醬,幾好食西瓜特飲$30夏天天氣熱,飲呢杯都幾清暑有果肉,甜度亦岩岩好,好清涼朱古力草莓流心布丁$58外層係硬朱古力,唔算甜一切開係草莓流心布丁,仲有汁流出黎味道就幾特別,好重雜莓味荔枝流心布丁$45我鐘意荔枝果肉夠多,好爽甜布丁都整得ok, 奶味幾重,好滑口
同成班朋友聚會,天氣熱食甜品就一流
由於我地人多,都叫左幾多野食下
英式全日早餐$70
有茄汁豆,煎蛋,牛角包,沙律,番茄,腸仔
覺得甜品唔夠飽,可以叫呢個
味道ok, 算係多野食
心太軟$60
甜度不算高,食落黑朱古力味重
一切開都幾流心,蛋糕層焗得ok
草莓窩夫$58
窩夫即叫即整,一上碟咬落仲好脆
粉,牛油,雞蛋比例唔錯
草莓蛋糕同面頭的果肉好夾
奶凍baileys 配榛子雪糕$58
食落奶味幾重,好特別
果凍好彈牙,少少baileys 味

法式焦糖燉蛋$36
焦糖層好脆,燉蛋唔算甜,但蛋味同奶味都ok, 有生果粒係面
朱古力雪山$55
呢個味道ok
雪冰磨得好細,唔會有冰粒
面頭有香濃既朱古力醬,幾好食
西瓜特飲$30
夏天天氣熱,飲呢杯都幾清暑
有果肉,甜度亦岩岩好,好清涼
朱古力草莓流心布丁$58
外層係硬朱古力,唔算甜
一切開係草莓流心布丁,仲有汁流出黎
味道就幾特別,好重雜莓味
荔枝流心布丁$45
我鐘意荔枝果肉夠多,好爽甜
布丁都整得ok, 奶味幾重,好滑口
2016-07-03
10 分鐘 (堂食)
2016-07-04 295 瀏覽
呢排心情真係好差,覺得生活幾苦,我個fd就提議食甜品減下壓聽到甜牙牙呢個名,覺得幾得意呢度甜品既選擇比一般甜品舖多,重有all day breakfast添荔枝流心布甸 $45朱古力+士多啤梨流心布甸 $58英式全日早餐 $70賣相靚,而且幾豐富有煙肉、沙律菜、太陽蛋, 牛角包同茄汁豆等等沙律菜新鮮又脆口,最愛牛角包,有淡淡牛油味之餘都好香,點茄汁食重正有兩種唔同腸:香草腸同法蘭克福腸可以試哂唔同口感既,唔錯classic心太軟 $60佢係用Valrhona朱古力整雖然有d苦,但朱古力味非常濃郁流心唔算太多,但質感有驚喜,配外層脆身既蛋糕一d都唔膩雪糕既甜味又可以中和蛋糕既苦味,唔錯雜莓窩夫 $58窩夫有d乾身,但係食落有鬆軟既感覺,而且蛋香味濃不過雜莓有d酸法式焦糖燉蛋 $35焦糖分佈厚薄一致,少少脆,頗有口感燉蛋非常嫩滑,淡淡蛋香莫卡奶凍伴Baileys+榛子雪糕 $58Movenpick雪糕冇得輸莫卡奶凍香滑,同Baileys甜酒好match食完之後好滿足好幸福,心情都靚返哂
呢排心情真係好差,覺得生活幾苦,我個fd就提議食甜品減下壓
聽到甜牙牙呢個名,覺得幾得意
荔枝流心布甸 $45
朱古力+士多啤梨流心布甸 $58
英式全日早餐 $70
賣相靚,而且幾豐富
有煙肉、沙律菜、太陽蛋, 牛角包同茄汁豆等等
沙律菜新鮮又脆口,
最愛牛角包,有淡淡牛油味之餘都好香,點茄汁食重正
有兩種唔同腸:香草腸同法蘭克福腸
可以試哂唔同口感既,唔錯
classic心太軟 $60
佢係用Valrhona朱古力整
雖然有d苦,但朱古力味非常濃郁
流心唔算太多,但質感有驚喜,
配外層脆身既蛋糕一d都唔膩
雪糕既甜味又可以中和蛋糕既苦味,唔錯
雜莓窩夫 $58
窩夫有d乾身,但係食落有鬆軟既感覺,而且蛋香味濃
不過雜莓有d酸
法式焦糖燉蛋 $35
焦糖分佈厚薄一致,少少脆,頗有口感
燉蛋非常嫩滑,淡淡蛋香

莫卡奶凍伴Baileys+榛子雪糕 $58
Movenpick雪糕冇得輸
莫卡奶凍香滑,同Baileys甜酒好match
食完之後好滿足好幸福,心情都靚返哂

2016-07-02 149 瀏覽
糖水點少得楊枝甘露呢個熱門 佢嘅材料好重要包括有 沙田柚 芒果西米露等等 食得楊之金露當然要睇啱時間 夏天係芒果當造嘅時候所以夏天食楊枝甘露就係最精明嘅選擇 呢個楊枝甘露 芒果肉好多好甜 而且面頭鋪上有好多沙田柚肉 加上底層有粒粒分明嘅西米 再配合有芒果汁食落口 好咬得嚟又夠水分
楊枝甘露
楊枝甘露