之前食過一次個提拉米蘇pancake,果次好好食。但今日特登山長水遠去食,真係認真失望。三個字,”超難食”。 個pancake 熟哂,又無味,硬的,一點鬆軟的口感都無。最好笑係,當我心平氣和咁同個staff講我的食後感,佢係無反應,跟住話要同唔知邊個講。最後當然係無任何回應。我唔係諗住唔俾錢,只係想聽到一句話,就係佢地會諗方法改善之後的制作,回復之前的質素。可惜係"無任何回覆"。收了錢後,只係靜靜地看著我離開。真係唔會再去這間食甜品了。太失望啦。亦唔會再好似之前咁推介俾朋友食啦。仲要叫佢地唔好再去食
真係唔會再去這間食甜品了。太失望啦。
亦唔會再好似之前咁推介俾朋友食啦。
仲要叫佢地唔好再去食
2019-02-08
2019-02-07 137 瀏覽
食完正餐去甜牙牙食甜品,之前有朋友介紹話呢間甜品舖個鬆餅好吃,就去試下。有張大枱,店員話係八人大枱。生磨杏仁露配芋圓地瓜圓 $32,叫了個熱的中式糖水比媽媽,杏仁露一般,不夠濃太稀,芋圓地瓜圓數量不算太多,但太淋沒有𡁻口。經典鬆餅系列 芭娜娜伴雪糕 $59,很期待的鬆餅,可惜失望了,香蕉燒到一點點焦糖,但沒有燒得脆脆。鬆餅似蛋糕,不像梳乎厘pancake 的質感。雪山系列 抹茶雪山 $49,抹茶太苦,綿綿冰有點厚身,不像平時的。有紅豆加小丸子,中和一下苦味。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

生磨杏仁露配芋圓地瓜圓

經典鬆餅系列 芭娜娜伴雪糕

雪山系列 抹茶雪山

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-02-04
宵夜
2019-02-07 77 瀏覽
晚上和家人踏上了一間超伏的甜品店, 薑汁 芋圓甜到不知所謂, 我們跟店員說要退 ,然後店員說不是品質壞,所以不能取消,我們只好換, 然後聽到店員一直在背後說我們麻煩,還有粗口成份, 因為我們有小朋友在場沒有當面和她們爭吵, 我們的桌面上沒有匙羹也沒有主動要供給, 需要一個碗時候他們竟遲遲不肯遞上, 最後竟然給我一個布甸的容器,而且是十分污糟的, 食物質素差劣, 員工的態度簡直是不知所謂, 大家千萬不要去
2019-01-26
10 分鐘 (堂食)
2019-01-18 135 瀏覽
嗰日食完飯同朋友搵地方食糖水,見到後面街呢間甜牙牙諗住貢入去試下。總括依然未去到中伏嘅,但係一定會有更多選擇, 喺旺角生存到佢要更加努力啦,等我逐一同大家介紹一下。我哋分別叫咗三款唔同嘅甜品!第一種係椰汁紫米露!就咁睇賣相麻麻地,食落都真係麻麻哋。椰汁唔夠令到個甜品冇乜香味,而紫米買來煲得太淋冇晒口感。而且加錢嘅湯圓都只係得一隻芝麻味,選擇方面的確好小,你最起碼都加個花生味俾人揀下。第二款甜品我哋叫咗紅棗桂圓燉桃膠。呢個甜品就比較好啦,見到佢了都足夠既。但朋友識落話個糖水太甜,甜得來冇咗其他材料嘅味道。而且飲落都唔係好熱。 雖然呢度嘅甜品唔係一流,但係佢個位置係方便,但係需要人哋會返嚟再食,的確要係甜品嘅質素方面攞多啲心思啦!

我哋分別叫咗三款唔同嘅甜品
第一種係椰汁紫米露!

第二款甜品我哋叫咗紅棗桂圓燉桃膠。

2019-01-05 160 瀏覽
難得同好友一聚食甜品,其實甜品真係一樣好難整得唔好食嘅嘢,點知又係一個伏,哩度真係完全無晒以往嘅水準,好失望而且真係好唔乾淨,嗰一日食完番到屋企個肚都即刻唔舒服我嗌嘅腐竹薏米糖水,一黎到已經唔想食,面頭舖滿一條條黑色嘅毛,真係見到都唔開胃,而且都似係裝左出黎好耐,面頭都結左一塊”皮”出黎,一定唔係腐竹黎嘅薏米極少,腐竹味又無,得個甜字,真係唔值哩個價。紅豆沙一黎到嘅時候都覺得個顏色勁怪,食落個味道怪之餘,食完成條脷都好”鞋”,一啲都唔滑哩碗椰汁燉桃膠個椰汁真係一啲甜味,有相為証,睇相都可見係好稀,同飲水無分別。仲要哩碗特別係 $38,一啲味都無,真係唔知食甜品嘅重點去左邊。無下次咖啦
而且真係好唔乾淨,嗰一日食完番到屋企個肚都即刻唔舒服

腐竹薏米糖水

薏米極少,腐竹味又無,得個甜字,真係唔值哩個價。
紅豆沙

椰汁燉桃膠
椰汁燉桃膠
無下次咖啦
2019-01-01
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
食完晚飯當然要食個甜品填滿第二個胃🤫今次就隨機喺廣華街揀咗甜牙牙😁咁啱得咁橋鋪位「正中央」有一張二人枱,我同女友就揀咗呢坐。說實話其實鋪頭面積唔係好大,擺滿曬台,要行入去其實都需要左閃避🥶如果身形較大嘅朋友可能會坐得辛苦。所以舒適度我唔會打咁高分!今晚我就點了朱古力雪山🏔️,而女朋友就點了tiramisu配雲呢拿雪糕。大家可以對比一下餐牌同埋實物有咩分別😂😂😂冇錯!你冇睇錯,好似唔覺山腳有士多啤梨🤨 一問店員原來所有嘅士多啤梨都被活埋😱賣相黎講已經扣晒分😇 不過嘢食係用嚟放入口嘅,right!?🥺 雪山嘅口感其實冇乜特別,係朱古力味咸咗啲,但係我都接受嘅🥺士多啤梨冇乜特別comment。至於tiramisu,見到餐牌有tiramisu加窩夫諗住一次有齊兩個享受,真係希望越大失望越大🙈個Tiramisu嘅手指餅好乾好硬,好明顯完全無蘸咖啡酒,冇咖啡味,而且d忌廉完全冇芝士味,口感好水!🥵完全就好似喺超級市場買枝總統牌忌廉然後唧落去咁⋯⋯以Tiramisu評分,我會比零分👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽窩夫就不過不失啦😂,有蛋味!熱騰騰上碟都聞到香味👍🏽唯一嘅敗筆係內裡唔夠鬆軟,麵筋口感有點韌!————

食完晚飯當然要食個甜品填滿第二個胃🤫
今次就隨機喺廣華街揀咗甜牙牙😁

朱古力雪山

提拉米蘇配雪糕
至於tiramisu,見到餐牌有tiramisu加窩夫
諗住一次有齊兩個享受,真係希望越大失望越大🙈

——————————
食物質素:6/10
環境衛生:5.5/10
舒適度:4/10
服務:5/10
性價比:6.5/10

總評分:5.4/10

p.s. 今次嘅評分比較低,絕對唔係因為佢嘅質素真係過低😊而係旺角太多同類型嘅甜品店,如果要突圍而出或者吸納一眾恒常捧場客,我希望店家可以多多改善🤓 未來日子可能會再嚟試,希望店家會顧客耳目一新嘅感覺!😉
——————————
2018-12-30
$50 (宵夜)
2018-12-21 107 瀏覽
食飽飯梗係要食飯後甜品架啦,難得今晚早食飽飯,黎到呢度先即刻有位咋!草莓族配雪糕及鮮莓醬窩夫開頭都擔心鮮莓醬會偏酸,但夾埋雪糕同窩夫食就岩岩好窩夫都整得唔錯,冇太燶,保持到脆身。蜂蜜肉桂雪糕鬆餅好好味呢個,蜂蜜同肉桂香都好吸引,鬆餅唔易整得好,但呢個整得鬆軟。整個甜品都好飽肚

草莓族配雪糕及鮮莓醬窩夫
開頭都擔心鮮莓醬會偏酸,但夾埋雪糕同窩夫食就岩岩好

窩夫都整得唔錯,冇太燶,保持到脆身。
蜂蜜肉桂雪糕鬆餅
整個甜品都好飽肚
其他
2018-12-09 100 瀏覽
#LuBie旺角#LuBie甜品🍧楊枝甘露涼粉 ($38)碗野啲芒果偏酸 好在楊枝甘露既柚子肉就正常無咩澀味,個楊枝甘露都係酸酸地既,碗野仲有啲西米露咁既丸子 qq地咁。涼粉就正正常常。整體黎講碗野都幾多料 無偷工減料,味道再調教一下就更好啦。📍甜牙牙📍旺角廣華街3號百利達廣場地下4號鋪#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#旺角美食#食好西#甜牙牙#楊枝甘露涼粉
#LuBie旺角#LuBie甜品

🍧楊枝甘露涼粉 ($38)

📍甜牙牙
📍旺角廣華街3號百利達廣場地下4號鋪

2018-12-07 69 瀏覽
每次食完晚飯想食甜品,都會見到甜牙牙排晒長龍。今日好早食完飯, 見無人等位就入去食個甜品啦。終於可以試下平時咁多人排隊嘅鋪頭啦叫咗兩款燉蛋,一個有火山,一個無。我最初以為個火山係會點住火拎過嚟嘅款式,點知唔係😂。燉蛋好滑,食落口黏黏下好香濃蛋味,好好食。不過真係太甜同溜,都係中式糖水啱我多啲。

2018-11-11 141 瀏覽
星期五晚看完戲後我和老公誤打誤撞去到旺角這間甜品店,看到外面很多人在排隊,本來想立即離開,但看到裡面食客甜品的樣子很是吸引,於是便決定排就排吧!雖然等了大約20多分鐘⌛⏳但甜品一點也沒有令我們失望,我要了一份"心太軟紫薯bb"~朱古力味很夠,外脆內暖,甜味恰到好處,很怕肥的我也把一整碟吃完🙈再試老公那碗其貌不樣的芒果涼粉冰~不錯,有一定水準。環境都是一般甜品店咁細細間,但勝在乾淨企理,外面排大隊也沒有被趕客的感覺,是一間值得再光顧的甜品店。
2018-11-11 111 瀏覽
香港甜品店好多,不過要搵間好味又有heart嘅真係好難。我上個月第一次試到呢間甜牙牙,極好味,又有heart,雖然繁忙時間要排下隊,不過都值得。 已經食過好多次,試過好多唔同款,雖然樣樣都各有特色,但都係好好味。 上星期六帶埋班friend喺旺角行街食飯,食完飯當然唔少得去食返個甜品。 我極力推介甜牙牙,今次等咗成半粒鐘以上,班friend係道等嗰陣個個都阿支阿左,不過食完之後,個個都讚不絕口,話唎個係一個perfect嘅ending。重異口同聲話,一星期起碼要食返一兩次至有滿足感,有動力。

2018-11-10
35 分鐘 (堂食)
$45 (宵夜)
2018-11-09 102 瀏覽
呢度附近有好多各色各樣既甜品舖,但呢日特別想食個pancake,所以就盲終終入左黎甜牙牙(附近唯一有pancake 賣既店)。店員都好有禮貌咁邀請入座。本身都冇特別期望,但pancake 係出乎意料地好食既質感。食呢種pancake 我好怕pancake 為左整鬆軟既外表而搞到內涵唔夠熟(會有種蛋白未熟既味道)但呢個pancake 就完全冇我講有生蛋味既問題!而口感係鬆軟既pancake 得黎有香梳乎厘味既。配搭住cream,雪糕,焦糖香蕉同朱古力醬係冇得輸但如果香蕉可以多返啲就更好喇 另外我地仲嗌左個士多啤梨花花杯。問左店員佢地話係類似雪花冰但係用牛奶做既,聽落都好吸引就叫左黎試試但試過一次就夠了。食落個表面就似係啲士多啤梨奶粉味 haha啲士多啤梨係勁酸,食左一粒就冇食了煉奶就俾得太小,多啲會好啲。食到落底就似係西米棷果同雜果既大雜燴,有啲古怪要食呢類冰品都係去韓式店既較好
店員都好有禮貌咁邀請入座。

但呢個pancake 就完全冇我講有生蛋味既問題!
而口感係鬆軟既pancake 得黎有香梳乎厘味既。

配搭住cream,雪糕,焦糖香蕉同朱古力醬係冇得輸
但如果香蕉可以多返啲就更好喇

焦糖香蕉pancake

另外我地仲嗌左個士多啤梨花花杯。

但試過一次就夠了。

食落個表面就似係啲士多啤梨奶粉味 haha
啲士多啤梨係勁酸,食左一粒就冇食了
煉奶就俾得太小,多啲會好啲。
士多啤梨花花杯

食到落底就似係西米棷果同雜果既大雜燴,有啲古怪
要食呢類冰品都係去韓式店既較好
2018-10-29
焦糖香蕉pancake
2018-10-28 116 瀏覽
呢間野經過好多次都無入過去食今晚食完飯就試下吧九點去到,已經好多人叫左焦糖燉蛋賣相就幾好不過一食.....唔滑既又唔夠香!唔好食既心太軟外層蛋糕幾厚身,一切開,流心程度超流心的好可惜,入面既朱古力係甜到嘔果隻,已經唔想食甜到甘都有!!同埋用番隻好D既碟得唔得呢,雪糕下面個位,果堆啡色野,花左甘見到都核特我唔會再黎,因為真係唔好食。
呢間野經過好多次都無入過去食

今晚食完飯就試下吧
九點去到,已經好多人
叫左焦糖燉蛋
賣相就幾好
不過一食.....唔滑既
又唔夠香!唔好食既
心太軟外層蛋糕幾厚身,一切開,流心程度超流心的
好可惜,入面既朱古力係甜到嘔果隻,已經唔想食
甜到甘都有!!
見到都核特
我唔會再黎,因為真係唔好食。
2018-10-16 137 瀏覽
近晚餐時突然好想食waffles於是乎周圍行睇下邊到有~經過街市就見到條食街!其中呢間叫甜牙牙!未聽過呢間嘢要睇睇餐menu 先!! 雖然見到有大熱既souffle但係最吸引都係waffles... 今日晚餐就食佢有個Oreo瘋狂朱古力伴雪糕個晚幾似我(今晚)$62! 身為waffles 迷嘅我第一時間朱古力醬另上,如果唔係未食已林哂唔好食 終於上枱啦見到個waffles 直頭哇一聲!!咁大份實食唔哂啦我啦啦聲影完相就係perfect times 雪糕melting 。 我最鍾意切得細加雪糕banana add Oreo perfect 份量大堆頭又多bananas .....yummy
今日晚餐就食佢

終於上枱啦
見到個waffles 直頭哇一聲!!咁大份實食唔哂啦我

2018-10-14 118 瀏覽
其實weekend等位食糖水真好正常,一去到我地total5 位,但到左2個先,包括我在內,個陣得門口位張5人枱(正確啲黎講係4人枱+1個主席位),咁我就話我等下一張,因我屋企人唔太鐘意坐門口位,而我未人齊(因佢地過黎都要行3min左右)咁靚仔哥哥就話一係我幫你hold左門口而張先,再有位就幫你調,咁我話ok,中途靚仔哥哥去左出餐,而個段期間有3個人自己入左去門口位到坐底左,我同靚仔哥示意,但佢好似無左件事咁,唔緊要!等既個段時間有一行6人既過黎攞籌,number係我下一張,再過一陣靚仔哥哥過黎同我講等多陣,埋緊單啦咁,好,又過左陣,有個紮辮既女仔話叫6人枱個個入先?!我即刻話我唔明點解成件事係咁?個女職員話因個張係6人枱,而家再埋緊單既係5人枱,所以要等多陣!都唔緊要!重點係!我等左一大輪佢都係俾返張門口位既枱我!!!!!我個陣真係爆出黎,仲要個女職員講到好理所當然!我話我唔明點解安排會咁!算啦!我話我唔食!跟手走左!我明多一枱客唔多少一枱客唔少!但我今次係第一次去而間野!而我完全無諗過差到咁!而都好多謝佢俾而個服務我地!而決定唔會再去而間***甜牙牙***到食野!
其實weekend等位食糖水真好正常,
中途靚仔哥哥去左出餐,
而個段期間有3個人自己入左去門口位到坐底左,
我同靚仔哥示意,但佢好似無左件事咁,唔緊要!
我即刻話我唔明點解成件事係咁?
個女職員話因個張係6人枱,
而家再埋緊單既係5人枱,所以要等多陣!
都唔緊要!重點係!
我等左一大輪佢都係俾返張門口位既枱我!!!!!
我個陣真係爆出黎,仲要個女職員講到好理所當然!
我話我唔明點解安排會咁!算啦!我話我唔食!跟手走左!
我明多一枱客唔多少一枱客唔少!
而決定唔會再去而間***甜牙牙***到食野!