2019-09-01 74 瀏覽
某日心血來潮想食心太軟就去咗甜牙牙,仲記得以前夜晚成日都要排隊,不過而家人流好似冇咁多,直接可以入座。入面座位稍為擠迫,但甜品舖格局都大同小異。1. 宇治抹茶心太軟配綠茶雪糕 賣相吸引,心太軟要等大約15分鐘,佢唔會太細,都有咁上吓嘅高度,一啖熱辣辣嘅心太軟,一啖凍冰冰嘅雪糕,冰火交融真係滿足抹茶流心不斷湧出,食完全個心太軟會有少少膩,不過有雪糕中和返都OK😛綠茶同紅豆嘅配搭天衣無縫!成個甜品冇乜缺點,我驚太膩,所以問職員攞左杯水☺️如果食心太軟,一定要黎依家試吓,應該唔會失望!2. 抹茶窩夫配雪糕 窩夫嘅配料其實同上面心太軟一樣,不過窩夫比較鬆脆,冇心太軟咁滯,但相對上無心太軟一冷一熱嘅感覺咁滿足。如果想試吓鬆脆嘅甜品,不妨一試窩夫😉

1. 宇治抹茶心太軟配綠茶雪糕

如果食心太軟,一定要黎依家試吓,應該唔會失望!

宇治抹茶心太軟配抹茶雪糕

2. 抹茶窩夫配雪糕

抹茶窩夫配雪糕

宇治抹茶心太軟配抹茶雪糕
抹茶窩夫配雪糕
2019-08-19 98 瀏覽
今日16:37係甜牙牙order左一個鴨胸肉牛角包🥐,我等足成粒鐘🤦‍♀️anyway,開黎一睇就好似啲垃圾咁一pat屎擺係裡面,同埋個侍應姐姐一開始落錯單,後尾我見到同佢講番,佢係電腦改完單之後我唔比單我喇😤因為趕住返工,問佢大概等幾耐到?完全當無左我個人係度😫 我都hold住左走先啦,去拎野個時,我好有禮貌問佢我個餐係咪得啦,佢用眼神覆返我,同埋講左一句擺係度架😡😤😤 以後都唔會幫襯佢😤😤
外賣自取
2019-08-15 42 瀏覽
近來天氣真的很熱,忍不住要吃些清涼甜品解暑!旺角糖水店一向多,不過這間算是座位挺寬敞和舒適。我每次都會叫綿綿冰,因為冰感真的能做到入口即溶,而這款抹茶綿綿冰抹茶味夠濃,配合紅豆茸、軟糯丸子和脆脆珠口感更佳。楊枝甘露芒果茸同茸果粒都夠甜,柚子肉份量夠又清新不會酸或苦,再配合椰汁西米同脆脆珠。朋友不想食生冷凍野,幸好都有不少養生糖水可選~桂花雙雪燉桃膠,除了有雪梨,還有雪蓮子、桃膠同桂花,味道清潤不會過甜,適合女士。除了各種甜品還有水果茶和其他飲品可選擇。洋甘菊水果茶以綠茶作底,洋甘菊香氣濃郁,聽說有助抗氧化和睡眠喔!配合水果粒,帶點清甜!而且還可以免費再加熱水👍🏻

楊枝甘露

朋友不想食生冷凍野,幸好都有不少養生糖水可選~

除了各種甜品還有水果茶和其他飲品可選擇。
洋甘菊水果茶
2019-08-08
2019-08-15 44 瀏覽
呢幾日我都訓唔著,唔知係咪出街食得熱氣野多,又無煲湯飲。阿媽話食糖水潤一潤都有效,所以就去左甜牙牙食糖水。我見夏天個個都食冰食雪糕,每樣都好吸引,但因為有左BB,所以就要忍一忍口,食熱糖水其實都好滋補。我點左個桂花雙雪焞桃膠,我媽話可以清一清熱。個糖水好清甜,帶少少桂花味,我第一次食桃膠,質感似雪蛤膏和燕窩,怪不得桃膠被稱為平民版燕窩。仲有,我食左糖水後呢幾晚真係訓到,睇黎真係有d效😂😂所以我呢幾日都煲左d清熱既湯俾自己飲。阿媽就貪新鮮點左個洋甘菊水果茶,佢話幾得意,飲完d茶仲有水果食,而且可以無限加水,想坐耐d慢慢傾計都得。不得不讚個侍應姐姐好好人,見我地係門口等開門熱辣辣,佢就放我地入去坐住先,坐左個幾鐘都無趕我地走,而且佢個樣有少少似谷祖琳👍🏻

2019-08-09
2019-08-14 35 瀏覽
在旺角吃完晚餐,走到附近的這間聞名已久的甜品店,店內佈置得相當精美,座位舒適,又有打卡位。甜品選擇也很多,原來除了甜品,還有意粉及all-day breakfast 等,下次要來試試😬桂花雙雪燉桃膠$32滋潤無比的一個甜品,而且賣相高貴,一粒粒金黃色的桂花灑在面層,有黃金閃閃的感覺。無論桃膠丶雪梨丶雪蓮都燉得很腍,簡直滋味無窮又抵吃。楊枝甘露$38甜度剛好,足料好味。檸檬水果茶$38採用新鮮水果,味道清甜。

桂花雙雪燉桃膠$32

楊枝甘露$38
甜度剛好,足料好味。

檸檬水果茶$38
採用新鮮水果,味道清甜。
2019-08-13 20 瀏覽
叫左個凍既芒果西米露,好淡味,仲要食到冰....朋友叫左個15年陳皮咩咩,好奇怪既味道.... 椰汁燉桃膠,又係好淡味,係椰汁味都欠奉... 除左地理位置比較方便之外都唔知有咩好....
2019-07-27 51 瀏覽
大熱天行路返屋企,熱到只想吃甜品。不過原來這裏有意粉、全日早餐等,有咖啡送,加$12還有大大份雜菜沙拉(看見別枱有人order),好像很不錯,下次要試試。甜品款式種類很多,看到圖片已經吞口水,款款都好吸引!兩極香蕉船,$52。賣相不錯。雪糕是朱古力和雲呢嗱,底下是檸檬味啫喱,還有卜卜脆既朱古力波波、薄脆waffle餅。口感豐富,甜度剛好。香蕉船很巨型,吃完好飽肚。可能晚飯時間沒人學我一樣甜品當飯食,所以不太多人,更顯得自在寫意,心情和店裏的佈置很相襯😊。
大熱天行路返屋企,熱到只想吃甜品

甜品款式種類很多,看到圖片已經吞口水,款款都好吸引!

2019-07-25
啱啱同朋友食完飯,之後再搵甜品食,好在我哋今日都算早出嚟, 晚上7:00到左右就去食甜品,所以唔使點排隊我覺得呢個窩夫非常正好食在乜嘢地方啊?就係佢個窩夫做得好鬆脆,同埋每一啖都有好香濃嘅蛋味千祈唔好睇小依陣「蛋」味其實出邊好多鋪頭都未必做到,窩夫配合雪糕芒果忌廉一齊食,正呀佢鬆餅亦都係有好香濃嘅「蛋」味,我相信師傅係條配麵粉方面應該好有「心得」👏👏餅底亦都好鬆軟,同埋當中嘅甜味比較「真」(證明大部份甜味都係嚟自食物本身,同埋砂糖,而唔係其他化學嘅甜味劑)👏呢間甜品店寄俾我最驚喜嘅地方就係佢哋嘅餅底好有蛋味
芒果窩夫party

芒果窩夫party
芒果鬆餅層層
益力綿綿冰冰配芋圓
2019-07-19 40 瀏覽
下午黎食甜品,舖頭比較細,只係坐左幾枱人,所以舖面得一個人serve。夏日炎炎,嗌左雪花冰食,呢道叫芒果森林,真係滿滿的芒果味,雪花冰同爆珠都勁重芒果味,而芒果肉就偏酸, 如果簡啲更熟既芒果就好了。

夏日炎炎,嗌左雪花冰食,
呢道叫芒果森林,真係滿滿的芒果味,
雪花冰同爆珠都勁重芒果味,
而芒果肉就偏酸, 如果簡啲更熟既芒果就好了。
芒果森林

2019-07-10 391 瀏覽
吃完點心,沿著彌敦道往油麻地方向進發,先去家樂坊逛一圈,然後再往女人街買些小飾物。行了接近一個鐘,大家都覺得有點累,友人提議去附近找個地方吃點甜,再各自回家。記得廣華街有好幾間甜品店,讓友人逐一挑選,最後揀了這間位於百利達廣場地下 4 號舖嘅「甜牙牙」。店子環境寬敞舒適,店內設有 Private Corner,就算兩口子拍住拖來吃甜品也絕對適合。翻開餐牌,甜品選項非常豐富,有心太軟系列、鬆餅系列、窩夫系列、火焰雪山系列、綿綿冰系列、雪糕船系列、西米露系列、芒果系列、紅豆沙系列、沙冰等,另外仲有一系列供應至晚上八點嘅全日午餐。我睇中咗芒果窩夫配雪糕 ($48),而友人就對兩極香蕉船情有獨鍾,一於各取所需,然後再齊齊開心 Share。窩夫用料十足,除了有三件水滴形原味窩夫外,還伴有一大球芒果雪糕、忌廉及份量不少的芒果粒。窩夫即叫即製,外層香脆,內裡鬆軟,入口有蛋香,配上甜美的芒果肉、果香十足的芒果雪糕和朱古力醬,非常滋味。至於友人點的兩極香蕉船 ($52) 賣相亦非常吸引,成品用料極之豐富,除了有焦糖香蕉、脆卜卜的朱古力波波、兩片脆餅同船底嘅檸檬味啫喱外,還伴有一球雲呢嗱雪糕和一球朱古力雪

至於友人點的兩極香蕉船 ($52) 賣相亦非常吸引,成品用料極之豐富,除了有焦糖香蕉、脆卜卜的朱古力波波、兩片脆餅同船底嘅檸檬味啫喱外,還伴有一球雲呢嗱雪糕和一球朱古力雪糕,分量十足之餘亦落足心思,如果加番把紙遮做裝飾就更加完美!
2019-07-08
$50 (宵夜)
2019-06-17 97 瀏覽
我和朋友在7點多的時候去了這家店吃甜品,吃甜品來說時間是很早的了,所以根本沒人。 我們坐下發現,店鋪的環境其實還真不錯,店內比較光鮮亮麗,也整潔。 我們坐下之後店員拿來了餐牌,我們點了宇治金時號和火焰雪山宇治金時份量挺足的,兩打大球抹茶雪糕,還有丸子,一塊餅。 而且抹茶雪糕很滑,沒有粉粉的感覺。而火焰雪山是重頭戲,高高的,大大份的甜品,店員用火槍燒焦外層,而且淋上着火的酒,整個都很漂亮,有火,雖然酒的味道比較重。

我們坐下之後店員拿來了餐牌,我們點了宇治金時號和火焰雪山

2019-06-14 82 瀏覽
天氣開始炎熱,又心思思揾甜品嚐一嘗,到廣華街「甜牙牙」吃下午茶,雖然「甜牙牙」用Valrhona 85%純朱古力製作特色甜品,不過,都是窩夫較吸引我們,栗頭忌廉哥配雪糕窩夫$50是我心儀,我喜歡栗蓉的甘甜,與忌廉同吃又香又滑,少許的朱古力醬添美添口感,加埋朱古力脆條和榛子果仁,帶給我滿口腔香香脆脆,金黃香脆窩夫還微微帶著暖意,和冰冰凍凍雲呢拿雪糕球一起品嚐,滋味無比,好完美的下午茶!朋友的芒果加雪糕窩夫$46,粒粒芒果且份量多,非常很吸晴,相信也很美味!

芒果加雪糕窩夫&栗頭忌廉哥配雪糕窩夫

2019-06-14
芒果加雪糕窩夫&栗頭忌廉哥配雪糕窩夫
2019-06-02 112 瀏覽
四人食甜品,四款甜品當中一款漏單。宇治金時號(配枺茶丸子)48元,賣相吹引,兩球雪糕味道正常,夾住一些紅豆和透明珠珠好味道,兩旁的咖啡色脆粒得硬,沒有吃光。芒果Mountain杯50元,很大杯,芒果鮮甜,棉花冰滑。草莓族配雪糕及鮮莓醬48元,賣相美觀,格仔餅底是蝴蝶形狀,雪糕軟軟地,草莓酸酸地。芒果涼粉37元,漏單,其他三人食完,都未有得食,芒果鮮甜,涼粉爽。總括來說,味道很好,價錢略貴,服務有待改善。
四人食甜品,四款甜品當中一款漏單。
芒果Mountain杯50元,很大杯,芒果鮮甜,棉花冰滑。
總括來說,味道很好,價錢略貴,服務有待改善。
2019-05-31
$46 (宵夜)
2019-05-31 49 瀏覽
旺角一帶一向多甜品就係人都知,但要做到有特色既過就唔容易。今次試既甜牙牙我就覺得佢幾有特色既。今次試左佢個焦糖燉蛋,一個字:正!個蛋好滑而佢個面都燒得好脆!命要加埋Cream 做點輟成件事簡直係一絕!另外都試左佢個荔枝西米露。佢同一般既西米露唔同,面頭有小小桂花去加重甜品既味道,另外有沙冰做底,成件事好Refreshing 好消暑呀!

2019-05-26 53 瀏覽
甜牙牙-旺角地標甜點屋一講到黎旺角食甜品,一定會知道甜牙牙的名子,記得小時候中學年代,每逢假日出旺角行街唱k後,都會聚腳於甜牙牙,今日一於回味一番中學的味道。生磨杏仁茶生磨的原較,杏仁茶是較為糊狀的,吃起來口感滿滿又夠順滑,當中的杏仁味撲鼻而出,原汁原味的杏仁果實味道。蜂蜜肉桂香蕉熱香餅配雪糕一到來時已聞到濃濃的肉桂香,上面佈滿蜂蜜,熱香餅厚身鬆軟,內裡還有暖暖的餅香,另外搭配的配料眾多,有鮮忌廉、香蕉片、煉奶和冰凍的雲忌拿雪糕。雞蛋沙律牛角包配薯條大大個的牛角包,包身是用焗爐烘過的,脆口的酥皮,當中夾著滑滑的蛋沙律,蛋粒和火腿片也切得非常小,可以令更多醬汁沾在沙律當中,再配上即炸的厚切薯條,套餐還有熱玄米茶。
甜牙牙-旺角地標甜點屋

生磨杏仁茶