2015-09-16 287 瀏覽
肥妹同BB去食左個芒果二重奏芒果係好甜 但感覺係個芒果漿甜食到重芒果味 多西米 芒果肉唔酸個芒果乾有啲酸酸地 襯托返成個甜品嘅甜味西米都夠多 唔會黏糊糊 粒粒分明嘅感覺良好 又唔會太滯BB就叫左楊枝甘露蘆薈爽芒果清甜得黎有啲西柚嘅苦味令成個味道有返層次 另外個蘆薈條條真心爽口 飲品黎講唔太甜 可以推介下
肥妹同BB去食左個芒果二重奏
感覺良好 又唔會太滯
BB就叫左楊枝甘露蘆薈爽
芒果清甜得黎有啲西柚嘅苦味
2015-09-13 294 瀏覽
榴槤雪山($72)總覺得吃榴槤的人很勇敢。冇錯,司令就係一個勇敢嘅人沖著甜姨姨糖水鋪最出名嘅榴槤甜品—榴槤雪山黎到天后。以前我真係唔敢食,但食左之後就好似上左癮咁,對榴槤有無窮無盡嘅慾望呀。榴槤甜品最難嘅點係好少有榴槤味嘅食品添加劑去令到甜品嘅榴槤味更加出,更加濃,而甜姨姨嘅榴槤雪山除左有每日新鮮即開嘅榴槤肉做配料,佢醬汁同沙冰底都係用左榴槤肉打出黎,面頭嘅餅乾同威化餅都係榴槤味,俾你食到唔同口感唔同層次味道嘅榴槤,完全真材實料,啖啖榴槤肉又甜又香又回甘,我司令包保你食過一次之後會再返黎食多次,回味無窮,諗起都流口水。我知唔鐘意食榴槤嘅人會唔明我講咩,覺得我痴左線,但鐘意榴槤嘅麻煩plz plz去try try!甜姨姨私房甜品 (天后)地址 : 天后清風街13號地下評分:9/10

榴槤雪山($72)

甜姨姨私房甜品 (天后)
地址 : 天后清風街13號地下
評分:9/10
榴槤雪山
榴槤雪山
2015-09-09 445 瀏覽
作為一個綠茶控 食糖水一定黎甜姨姨食呢個😍 綠茶同豆腐味冇互相cover  一入口有好重既綠茶味 之後豆腐既味道就湧上黎 如果係配埋豆腐雪糕豆腐味就更濃 更突出 但又唔會蓋過美味既綠茶味😍😍😍😍作為綠茶控既甜品真係一流😍
作為一個綠茶控 食糖水一定黎甜姨姨食呢個😍
如果係配埋豆腐雪糕
豆腐味就更濃 更突出
但又唔會蓋過美味既綠茶味😍😍😍😍
作為綠茶控既甜品真係一流😍
2015-09-09
$50 (宵夜)
2015-09-06 269 瀏覽
今晚剛與朋友到天后食完晚飯,想起同事介紹我去甜姨姨食甜品,一去到已經見很多人等,但等了10分鐘已經有位給我們,我們分別點了芒果西米和榴連豆腐花,很好味,芒果味道剛好,榴連味道濃郁,見到隔離枱吃小食,我們也點了麻辣牛丸,不太辣但還算不錯,見到很多客人來人往,但服務員都安排得很好,見到餐牌還有很多甜品很想試😋,就下次吧😄
2015-08-30 336 瀏覽
一行四人8點到甜姨姨門外,幸好還未需要等位,很快就入座,店內充滿住榴槤味,可惜我唔識欣賞。今次我食的是什果茉莉茶啫喱,芒果汁底提升整個甜品的味道好甜好fresh 內裡有好多粒大大粒嘅啫喱,淡淡的茉莉茶味清香,但不建議連著芒果汁一起食,因為芒果汁嘅甜味會將茶味覆蓋,下次要試下綠茶啫喱先得
今次我食的是什果茉莉茶啫喱,芒果汁底提升整個甜品的味道
好甜好fresh
什果茉莉茶啫喱

茉莉菜啫喱
芒果三重秦+雪糕
芒果涼粉
豆腐花
2015-08-29
$40 (其他)
什果茉莉茶啫喱
茉莉菜啫喱
芒果三重秦+雪糕
芒果涼粉
豆腐花
  • 茉莉茶啫喱
2015-08-21 387 瀏覽
呢一個甜品真係冇改錯名,叫心太酸,果然食完心、身太酸😅勁酸囉!傻的嗎?但酸得好過癮,雖然我只食左幾啖😂我果幾啖仲要係因為同枱幾個都話好酸,而我忍唔住試了😎😎用菠蘿乾做既花朵又靚又乾又皺皮,而流出嚟既酸汁真係好很酸好很酸!😂😂酸到分唔出咩味,應該係熱情果汁😓超酸,愛好酸既人應該會好鍾意。水伴碟仲鮮芒果肉&星星型椰果,呢個甜品賣相擺明係比相機食先幾得意既,始終第一次食啲咁鬼酸既甜品☺️個人嚟講,唔岩我口味😌客觀嚟講,不失為一個特別口味既甜品

2015-08-14 418 瀏覽
今日又同同事收完工食甜品黎到天后最出名嘅甜姨姨當然要試下佢嘅招牌豆腐花!在下就叫左香濃豆腐杯呢個係超濃豆腐味配合甜姨姨豆腐的招牌喜歡豆腐的朋友可以一試不過 甜姨姨要等得耐左啲而豆腐杯又太凍整體都ok la!
今日又同同事收完工食甜品
配合甜姨姨豆腐的招牌
喜歡豆腐的朋友可以一試

不過 甜姨姨要等得耐左啲
而豆腐杯又太凍
整體都ok la!
2015-08-02 493 瀏覽
本人已經第二次到甜姨姨,一去到緊係點左個"芒果二重奏西米露",身為芒果甜品既粉絲,緊係要試試啦。甜品到左了,一眼看下去都是滿滿的食材,精神上極大滿足了我的『芒果癮』。當我食完"芒果二重奏西米露",新鮮出爐的心太軟,配了一個朱古力雪糕。兩者配合得天衣無縫,一口又熱又濃的朱古力心太軟;一口又冰又淡的朱古力雪糕,它們在我口中互相交融,那種滋味即使用文字也表達不出……這道心太軟除了滿足到我的味覺外,還滿足了我的視覺。因為他們用了醬汁繪畫出既有簡約美又可愛的圖案,而且圖案上加上了酸味味的草莓,令我食慾大開。最後隆重登場的是"楊枝甘露加海澡滑嘟嘟"。我看了餐單見了一個名字廷奇怪的特飲,之後在好奇心之下要了它。當特飲呈上後,心中的期待感化作愉悅,因為這杯特飲新奇的樣子令我得到一個暫新的玩具。底層是厚厚的『綠色物體』,而上層是大眾甜品:楊枝甘露。鑑於對新事物的好奇,我用長型小匙盛上未知物。近看這就像綠色的水銀,很是有趣。吃下去後才發現這些"水銀"就是果凍,口感也不錯。補充了童真,覺是年輕了幾年。用吸管品嘗這特飲,楊枝甘露的鮮味加上果凍的口感,美味致極了。在這三道甜品中,最推薦的是那新鮮製作的心太軟,極

最後隆重登場的是"楊枝甘露加海澡滑嘟嘟"。

在這三道甜品中,最推薦的是那新鮮製作的心太軟,極力推薦!!!!!!
芒果二重奏西米露,心太軟,楊枝甘露海澡滑嘟嘟
芒果二重奏西米露,心太軟,楊枝甘露海澡滑嘟嘟
  • 心太軟
我們入了一叫甜姨姨的甜品屋,因我是甜姨姨, 所以我選了這一間店!牆上的海報都是榴蓮甜品,看到蘇絲黃也介紹榴蓮豆腐花,我和妹妹叫了一碗,也叫了一個生薑芝麻糊!榴槤豆腐花的榴槤一點也不欺場,因為榴槤肉很多,也很甜很香,豆腐花很滑很滑! 難怪成為顉店的皇牌,生薑芝麻糊!就顯得普普通通!没想到這個週六,竟然吃到這樣出色的甜品,真開心!
没想到這個週六,竟然吃到這樣出色的甜品,真開心!
生薑芝麻糊
榴槤豆腐花
2015-08-01
3 分鐘 (堂食)
榴槤豆腐花
2015-07-27 449 瀏覽
今晚來到了天后區人氣甚高的甜姨姨私房甜品,加上也是<<天與地>>的取景地之一。大熱天時,我們一行六人九時多來到已經要等位,眼見地下鋪面已坐滿,唯有等下。等了十五分鐘,店員才叫我們上一樓。上到樓,發現樓上有8成位置沒人坐,身中的熱加上心裡的火,自然六個人都碎碎唸,大熱天時還要我們企在外面等。不過一場來到,就看看味道如何。菜單款式甚多,不過都蠻貴的。小編就點了一碗<<芝麻豆腐西米露>>,原因是因為它是得獎作品,又是最抵食的, $30蚊一碗。而雪糕球可以揀芝麻或豆腐味其中一種。先說說芝麻豆腐西米露,故名思義,就是芝麻+豆腐+西米露。吃入口,西米露一粒粒,幾有口感,芝麻都算幾香濃,但就感覺不到如何豆腐。是味道,還是加了豆腐? 吃不出,吃到尾,還會有小小口渴,可能小芝麻的影響。不過雪糕球的芝麻味就很出色,口感嫩滑有層次,不錯。 說到最後,小編不太喜歡店員安排入座的手法,甜媽媽你要改善一下。

等了十五分鐘,店員才叫我們上一樓。

企在外面等。

不過一場來到,就看看味道如何。菜單款式甚多,不過都蠻貴的。

一碗。而雪糕球可以揀芝麻或豆腐味其中一種。

到尾,還會有小小口渴,可能小芝麻的影響。

不過雪糕球的芝麻味就很出色,口感嫩滑有層次,不錯。

2015-07-26
15 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
2015-07-19 484 瀏覽
完全唔明白何以一堆人稱讚此店,其他出品尚且不評,但今次試了很多like的芝麻豆花西米露,就毫不如很多食家所評的好~很失望~~依我形容,就是芝麻沒芝麻味;豆花沒豆花味;西米則本身是無味。。。一整碗說坦白點就是難食~係咪今日師傅忘了落糖?不然怎麼前面都是一輪好評,而我今天吃出來是這樣? 本來芝麻聞下去也算香,打入沙冰及加上西米的咬口和雪糕的軟滑,着實是不錯又穩陣的配搭,但味道上確實有太大進步空間。。。。甜姨姨,請別浪費了儲下來的名氣。因為前兩個舖位又開了新甜品店,唔爭氣d,好快玩完~
很失望~~
芝麻豆腐西米露

宵夜
2015-07-16 388 瀏覽
木桶豆腐花奉上後不能打看偷看喔!我猜是因為打開可能會影響豆花凝固的。直到計時器倒數完畢後,把湯匙放上面,若豆花能承托湯匙不下墮,就可享用熱騰騰的豆腐花了!豆腐花豆味不算香濃,但非常滑溜。旁邊有黃糖,可以邊吃邊加的。另外還有朱古力口味,但太飽沒試了。出絕招啦!榴星鎚鎚鎚鎚鎚鎚⋯⋯這道甜品的名字好有趣還未步進店內,就嗅到濃濃的榴槤香。榴星鎚要晚上7時後才供應,而且不是必然有的,我們都第二次來才有,第一次太不幸運了。上枱時,看到除了榴星鎚以外,旁邊還有美美的畫碟。綠色的忌廉帶清香的斑蘭味,是即叫即唧的,所以需時。內裏一層滑溜的牛奶布甸,沒有什麼味道的,然後中心便是主角榴槤蓉!當造的榴槤果肉,味道香濃甜美,份量雖不少,但我就是要獨享!

即撞木桶豆腐花 $26

另外還有朱古力口味,但太飽沒試了。

榴星鎚 $69

出絕招啦!榴星鎚鎚鎚鎚鎚鎚⋯⋯
這道甜品的名字好有趣

還未步進店內,就嗅到濃濃的榴槤香。

上枱時,看到除了榴星鎚以外,旁邊還有美美的畫碟。

綠色的忌廉帶清香的斑蘭味,是即叫即唧的,所以需時。
當造的榴槤果肉,味道香濃甜美,份量雖不少,但我就是要獨享!

2015-07-16 374 瀏覽
很喜歡到甜姨姨吃甜品,豆腐系列,榴槤系列也很好味,個人特別喜愛的芝麻湯丸,不但甜味適中,而且薑味剛好,所以每次必選,每當遇上多客人時雖然坐位有少許迫,但服務員態度很好,很有禮貌,值得推介
2015-07-04 524 瀏覽
我是在open rice到見到有一間糖水舖幾好食就情不自禁去左食啦,我只是等了五分鐘就有位啦,仲有以我所知,一間糖水舖要滿座就已經好厲害,但甜姨姨竟然可以兩層都滿晒。咁我一上到樓上就好自然就打開menu睇下有咩食,我份人就中意食芒果,我就叫左一個"芒果大合奏"、"芒果豆腐杯",認真講句,"芒果大合奏"的芒果真係好多,由其是最底的芒果布丁,食落去好得意,而我朋友就叫左一個"榴槤雪沙",個賣相唔錯,咁我就試下個雪沙,個榴槤係好香,而個"益力多既綿花冰"雖然唔係話特別,但佢好在有一啲配料,令整理賣相相當唔錯,食物真係大致上就係咁。而服務方面,我只見到一個人在上面款待人,我心諗,咁忙既時候都係一個人,佢真係好厲害,服務好在有禮貌、整理埸面控制得好好。
2015-07-03
  • 芒果大合奏
2015-06-19 402 瀏覽
即興約友人們都天后食宵夜,見甜姨姨出名得黎又未食過,就試吓啦。由於是平日夜晚,人不會太多,但要等齊人方可入坐。雖然是平日,但店內依然熱鬧,幾乎坐滿。味道清清地,荔枝不濃,不太甜。表面玉露質感有點硬...份量可再多一點 ($40)雖然豆腐花的texture非常滑,但只有很淡的豆香。入口暖暖的,也不錯。 ($36)榴槤味很香,挺甜豆腐花滑身而且有少少豆味,果然是招牌菜。($42)

荔枝玉露
味道清清地,荔枝不濃,不太甜。表面玉露質感有點硬...
份量可再多一點 ($40)
木桶豆腐花 (大)(熱)
雖然豆腐花的texture非常滑,但只有很淡的豆香。
入口暖暖的,也不錯。 ($36)
榴槤豆腐花 (凍)
榴槤味很香,挺甜
豆腐花滑身而且有少少豆味,果然是招牌菜。($42)
2015-06-18
$40 (宵夜)
荔枝玉露
木桶豆腐花 (大)(熱)
榴槤豆腐花 (凍)