2015-04-04 196 瀏覽
今日同朋友食完飯仲有啲口痕,就去左附近既甜姨姨食個靚甜品。時間大約係夜晚十點幾,未行到門口已經見到有一大班人喺到等緊,去到攞票,要等大約七八張枱。因為有兩層舖位,所以等左大約十分鐘就有得入。一坐底我同朋友已經俾menu吸引到:各式各樣既甜品,有熱有涷,有light啲既有grand啲既,可以符合到唔同人既需要。我就嗌左個芒果茉莉花茶果凍,朋友嗌左榴槤豆腐花。啲店員都好好禮貌,甜品都係等左五分鐘到 就上枱。兩個甜品既賣相都ok,我嗰個啲芒果好香甜,汁都係由新鮮芒果打成真係好正,每碗大約有五至六粒茶凍,大大粒,好有咬口,好清新香甜,配埋汁同芒果食真係好正! 朋友嗰個榴槤我就冇試因為我唔食,但佢就話略嫌榴槤味唔夠濃,但overall都幾好! 總括而言,甜姨姨真係冇得彈,雖然唔坐得耐,但佢啲甜品真係一流。
今日同朋友食完飯仲有啲口痕,就去左附近既甜姨姨食個靚甜品
2015-02-20 640 瀏覽
年三十晚同朋友行完維園年宵,難得經過天后,當然要食埋甜品先走!天后出名多甜品鋪,左揀右揀最後都係決定食番食開既甜姨姨,諗住年三十一定好多人有排,點知等左大經約十分鐘就有位,原來甜姨姨已經開埋上一層!真係節省左好多等位既時間!我一坐低就例牌叫左個芒果大合奏,而兩個朋友就分別嗌左個芒果水晶宮同芒果紫糯米,大約五分鐘到,d甜品都陸續上晒。話明大合奏,當然係有好多料,其中配搭埋芒果乾真係非常有新鮮感!眼見友人既芒果水晶宮同自己果個好相似,所以就試食左幾啖,睇下有咩唔同,水晶宮入面有好多水晶麵,好q好彈牙,感覺就好似食緊芒果麵咁,兩道甜品既芒果都好新鮮,唔會好酸,真係好味!另外,值得一提既係甜姨姨係有賣小食,其中介辣豬扒包同綠茶醬厚切多士最得我歡心,雖然係甜品鋪,但佢既豬扒包拍得住茶記,豬扒唔痴牙!而綠茶醬厚切多士係身為綠茶愛好者唔可以唔試既美食,雖然賣相無咩特別,勝在味道搭夠,濃濃既綠茶醬鋪係熱騰騰既多士上面,淨係聞到都覺得好味!一咬落去外脆內軟,成口都充滿綠茶味!可惜當日晚餐食太飽同佢地無緣  講完食物,當然要講下服務質素。當日都算多人,枱與枱之間都幾狹窄,但每次有人出入店員都會提醒客人小心

芒果水晶宮
芒果紫糯米
可惜當日晚餐食太飽同佢地無緣

講完食物,當然要講下服務質素。當日都算多人,枱與枱之間都幾狹窄,但每次有人出入店員都會提醒客人小心,減少左好多碰撞,點餐到上甜點手腳都好快亦都好有禮貌下次經過天后,可以黎試下依間天后「老字號」甜品鋪。
2015-02-18
10 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
芒果水晶宮
  • 綠茶醬厚切多士
2015-02-20 413 瀏覽
年三十晚行完維園花市,凌晨一點幾,自然係去食糖水,同友人係天后行下行下,就到呢間甜姨姨人多,但出奇地等兩張枱就到我地上左樓坐低,一陣之後叫左個芝麻西米雪糕豆花同埋心太軟:食落比一般豆花更棉滑,後來睇返剪報先知原來仲有沙冰係入面芝麻雪糕都香口,但係我覺得如果係豆腐雪糕仲好味心太軟其實冇咩特別,但係......個汁兩隻色嘅?! 原來佢除左朱古力槳之外,仲有金黃色嘅糖槳!大概係平時食西多果種啦撞得幾好,加上雙色夠特別配埋香蕉味雪糕亦係天作之合呢個係我暫時試過最好嘅心太軟甜姨姨仲有起碼另外兩款:「心太酸」,同埋「我也很心軟」新年依始,食糖水點可以冇湯圓?我今晚本來想食嘅,就係湯圓今次就試下佢地嘅恩愛湯圓花生醬+朱古力做餡,味道唔算好甜配豆槳底又真係第一次,食落唔會死甜,好好
年三十晚行完維園花市,凌晨一點幾,自然係去食糖水
同友人係天后行下行下,就到呢間甜姨姨

人多,但出奇地等兩張枱就到我地
上左樓坐低,一陣之後叫左個芝麻西米雪糕豆花同埋心太軟:
芝麻西米豆腐花,配芝麻雪糕
食落比一般豆花更棉滑,後來睇返剪報先知原來仲有沙冰係入面
芝麻雪糕都香口,但係我覺得如果係豆腐雪糕仲好味
睇落係普通心太軟,點知…
心太軟其實冇咩特別,但係...
入面好閃喎…原來蜜糖黎嘅
大概係平時食西多果種啦
撞得幾好,加上雙色夠特別
配埋香蕉味雪糕亦係天作之合

呢個係我暫時試過最好嘅心太軟
甜姨姨仲有起碼另外兩款:「心太酸」,同埋「我也很心軟」
新年依始,食糖水點可以冇湯圓?
我今晚本來想食嘅,就係湯圓
今次就試下佢地嘅恩愛湯圓
花生醬+朱古力做餡,味道唔算好甜
配豆槳底又真係第一次,
食落唔會死甜,好好
2015-02-19
10 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
  • 心太軟 ﹣ 流金歲月
  • 恩愛湯圓
  • 芝麻豆腐西米露
2015-01-03 1145 瀏覽
昨晚係天后食晚,行過清風街,見人頭湧湧,梗係唔執輸埋去八下,我呢個電視精一睇門口張枱就認得某電視劇裡面出現過,禁就等位啦,其間見D員工都快手快腳,應該唔洗等好耐,二十分鐘過去,終於到我,一坐低,有個紅色短頭髮姐姐埋黎問我地要D乜,我梗係要整個即撞木桶豆腐花先啦,再黎多個逢星期四,五先有既亞旺凍湯丸,熱就試得多,未試過凍。個亞旺凍湯丸,芒果底好味,加埋D椰果仲有西柚肉,最正D湯丸夠煙印唔會咬唔開,有D奶皇係裡面,限量出品果然唔同。另外個木桶豆腐花,木桶上,外型已經攞唒分,仲好細心跟埋個計時器,姐姐話個鐘响先開蓋,我梗係照足指示做啦,果然又香又滑,真係好正。總括來講,樣樣都有誠意既,係D位有D迫,不過人多無計啦,會再去。
亞旺凍湯丸
2015-01-02
亞旺凍湯丸
  • 木桶豆腐花
2014-11-30 965 瀏覽
和同事們一起在天后吃過韓國燒烤晚飯後,好想食返個甜品潤一潤,一致決完去甜姨姨嘆甜品,我order左個心太酸,因有我既至愛熱情果,心太酸上放了用菠蘿乾做既花朵又靚又好味,流出來的酸汁係熱情果汁又香又酸,正合我口味,仲有鮮芒果肉及星星型椰果伴碟添,而甜品碟面四週上用醬汁劃了些圖案美觀又特別,呢個甜品買相都幾靚架!
2014-11-20
2014-11-19 967 瀏覽
五個甜品,兩個說幾好,一個話Ok,另外兩個彈難吃..那麼該怎樣評分?其實"口味"這東西真是很主觀,不過在這類新式甜品店吃乜糊勿糊,食詐糊的機率很高.品嚐傳統糖水,還是去西營盤,深水埗或九龍城安全些.我幸運地明瞭此道,因此能把豆腐西米露吃光.把豆腐打茸然後拌入西米,再配以豆腐雪糕,近似的味道兩種不同口感,是芒果西米露的變奏,㸃子不錯.而朋友點的豆腐脆脆布甸,縦使不吃得也夠觀賞.以豆腐雪糕配以木糖布甸,再飾以蝴蝶餅和焦糖脆脆,取其軟硬質感的對比,不過對比太強,脆脆略嫌太大塊,反而有點不協調,相信尚有改進空間.至於那個鮮菓芒果西米露,必然是最安全的選擇吧..不過乜乜糊同勿勿糊便壯烈犧牲了,回歸大自然..朋友説此甜品店跟某套電視劇有某種什麼關係,因此慕名而來的顧客很多,包括她自己..隨著劇集影響力漸去,曲終人散,相信她不會再來..
豆腐西米露
木康豆腐布甸

宵夜
2014-11-18 758 瀏覽
食過番尋味!!!對上嗰次食榴槤奶凍!今次食芒果二重奏!!估唔到芒果都係又香又甜!但係最令我估唔到嘅係佢地連小食都好好味!麻辣牛丸又麻又辣!奶醬多士好脆囗!yummy yummy yummy !!!
芒果二重奏加雪糕
奶醬多
麻辣牛丸
2014-11-02 807 瀏覽
跟好友們在銅鑼灣附近食晚飯後, 於是走到附近的天后較出名的甜姨姨食糖水。朋友分別點了西瓜沙冰涼粉另配西瓜、黑芝麻雪糕沙冰, 生果算新鮮, 全部夠冰凍岩晒佢地食!而我點的是焦糖脆脆布甸, 我來全是為了它的得意賣相。可惜蝴蝶酥太硬, 脆脆太大舊太甜, 雪糕OK, 而雪糕下的木糠布甸質地較實, 真的好失望。這個又是什麼? 是朋友推介的即撞木桶豆腐花 (細 $26), 上檯後要等5分鐘。豆腐花夠嫩滑, 就算不加糖更可嚐到濃郁豆味的豆花, 如再去都值得再食。

焦糖脆脆布甸
2014-10-08
2014-11-01 696 瀏覽
好耐之前都聽過呢間野,好多人都話好好味,好多名人都黎過,今次專登落山食。一如既往地我都係叫左芒果,今次叫左芒果布甸,我D FD都係叫芒果類甜品,個個都LIKE芒果哈哈。個布甸真係好正!好重芒果味,但入口係傳統既布甸味,兩樣野好MATCH!食完之後個口好甜哈哈。我D FD就叫左咩豆腐花果D,佢地都話好正,有個第2次黎食既都叫左芒果布甸,下次一定要試下其他先XD
2014-10-26 673 瀏覽
打完邊爐後雖然已經很飽但還是要找點甜品才滿足~逛過幾間甜品店後,最終選擇了「甜姨姨」,主要也是因為被這裡大量的榴槤所吸引~餐牌設計獨特,感覺非常簡約,不知這個是不是老闆本人呢~店內環境比較清新,以綠色、白色為主調,比較擠迫,但座位尚算不少,所以不用排隊榴槤雪沙 $74榴槤愛好者必試~當中包括了6種榴槤製品,榴槤雪葩、榴槤忌廉汁、鮮榴槤肉、自製榴槤雪糕、榴槤乾及榴槤威化餅,集多款榴槤於一身,一次過滿足對榴槤的慾望頂部的榴槤乾榴槤較為淡一點,乾脆可口,配上冷凍帶淡淡榴槤香的雪糕同吃,味道不錯,而榴槤雪糕口感綿軟亦帶點奶香,不帶一點膩感,吃過較淡味後就再轉到下層的新鮮榴槤肉份量超多呢!把榴槤肉打至綿綿的質感,非常香軟,亦帶點纖維口質,濃烈的榴槤香味放口內久久不散,是眾多榴槤製品當中最濃味的部分再轉到下層的榴槤雪葩,吃過相對上較膩的榴槤肉後,再吃一點榴槤雪葩,入口冰涼,感覺清新,入口即溶,又帶有榴槤香,為比較濃稠的榴槤消消膩感最後還有加入了榴槤肉的忌廉汁,榴槤味香濃,可以混合稠度較高的榴槤肉同吃加點濕潤。整個組合充滿了濃郁的榴槤味,用料非常充足,不過一個人吃份量確實有過量,還是找個同樣愛榴槤的
餐牌設計獨特,感覺非常簡約,不知這個是不是老闆本人呢~
榴槤雪沙 $74

最後還有加入了榴槤肉的忌廉汁,榴槤味香濃,可以混合稠度較高的榴槤肉同吃加點濕潤。整個組合充滿了濃郁的榴槤味,用料非常充足,不過一個人吃份量確實有過量,還是找個同樣愛榴槤的朋友一同分享比較好~
$40 (宵夜)
2014-10-19 481 瀏覽
星期五晚同朋友食完飯,途經甜姨姨,見到禁多人等位,於是抱住一試嘅心態入去試下!我同朋友每人點左—個榴槤奶凍同杧果大合奏,嘩!!!估唔到禁好食,忙果同榴槤都又甜又香!服務員態度又好,仲主動介紹我地食咩!唯一不足嘅係地方太窄等位太耐!不過冇所謂,食好嘢係要等下架!
  • 榴槤奶凍
9月27日 ,2個人,今日食d未食過嘅我叫了1個綠椰仙蹤32蚊,天后區呢碗嘢算抵食, 選擇的時候, 看見他的介紹幾吸引 ,見佢乜都有, 就揀左呢樣~ 朋友叫了芝麻???( 忘記了名稱 ) 朋友的芝麻糖水, 朋友話好食, 芝麻味香, 我都試咗d, 芝麻味夠香濃不算太甜, 雪糕加芝麻底汁都好夾我的甜品~綠椰仙蹤, 麻麻地,好鬼死稀~ 椰汁味太淡, 得個甜字, 其他配料都幾好。ps. 呢碗嘢加多d椰汁就得了
9月27日 ,2個人,今日食d未食過嘅

, 其他配料都幾好。
ps. 呢碗嘢加多d椰汁就得了

2014-09-27
2014-10-13 655 瀏覽
話說我有兩位從台灣來的朋友來港旅遊,我和老婆帶他們去甜姨姨甜品店吃糖水,等候時間不算太久,我們坐下點餐既時候,台灣既朋友問一位做侍應的青年甜姨姨最出名的是什麼,他用很爛的普通話而我們也略懂些少的普通話說了芝麻豆腐西米露,他也補充了一句這個甜品也有世界的排名,於是我們點了芒個大合奏,即撞木桶豆腐花,芝麻豆腐西米露!芝麻豆腐西米露果然名不虛傳,很好味!芝麻豆腐西米露值得推介給其他朋友!!!
芝麻豆腐西米露果然名不虛傳,很好味!
芝麻豆腐西米露值得推介給其他朋友!!!
2014-10-11
  • 芝麻豆腐西米露
2014-09-20 488 瀏覽
“天与地”佘诗曼很喜欢的木桶豆腐花,当时就觉得用木桶装的豆腐花,吃法另有一番风味;糖很特别,是黄色的,就算不加糖,豆腐花都有点甜哦,豆味也重,要等两分钟才能揭开盖子,是因为这样才会有一层厚厚的豆腐皮吗,很特别很嫩滑,有大中小选择,挺好的。看评论还有更好吃的,但身为tvb粉的我,而且当时在天与地就对这豆花一见钟情,下次还要回去吃传说的另外几个招牌 ,其实很好找的,可以做叮叮车到永兴街站,顺着公路往后走,没一会会看到一条绿色天桥,有写着清风街的路牌,拐进去就能看到甜姨姨了
  • 木桶豆腐花
2014-09-17 562 瀏覽
專程黎試下佢嘅即撞豆腐花 好多人排隊.. 但入坐都幾快嘅..入到去即刻點個即撞豆花..另外1個係隨意揀嘅...上甜品都好快..個豆花上到黎. 要等兩分鐘先..咁就試咗個芒果甜品先... 一試發現.. 其實唔係好多饀.. 只係芒果汁多..饀淨係有: 布丁 芒果 芒果雪糕 同芒果乾 ... 唔係太岩我口味...試兩啖 就轉食豆腐花個豆腐花同平時食嘅味 係唔一樣又唔可以話好好味 又唔係難食只可以話幾特別..總結: 多人排隊 就會揀第2間食..唔係非食不可..
專程黎試下佢嘅即撞豆腐花

好多人排隊.. 但入坐都幾快嘅..

入到去即刻點個即撞豆花..另外1個係隨意揀嘅...

甜品都好快..

個豆花上到黎. 要等兩分鐘先..

咁就試咗個芒果甜品先...

一試發現.. 其實唔係好多饀.. 只係芒果汁多..

試兩啖 就轉食豆腐花

個豆腐花同平時食嘅味 係唔一樣

又唔可以話好好味 又唔係難食

只可以話幾特別..

總結: 多人排隊 就會揀第2間食..唔係非食不可..
木桶即撞豆腐花
15 分鐘 (堂食)