2008-04-12 14 瀏覽
生日和他來了這兒裝修幾特別不過我覺得暗d會好d叫左..黑米鵝肝,好好味,黑米煙un的,鵝肝個質感同味道都十分好!菠菜芝士火鍋,我覺得唔係太夠熱,唔係太濃芝士味,不過都算幾好味,但冇我想像中的特別呢度d野少少貴,不過有他和我慶祝生日都要比個笑佢=)
生日和他來了這兒
裝修幾特別不過我覺得暗d會好d
呢度d野少少貴,不過有他和我慶祝生日都要比個笑佢=)
2008-02-24 13 瀏覽
未試過吃芝士火鍋, 所以生日的夜晚來了這間瑞士餐廳試一試。一入去,就覺得很有外國餐廳的感覺,而且有著很濃烈的芝士味道。我們叫了以下食物1)洋蔥湯:我們只叫了一個,不過侍應很醒目, 自動分開了兩碗給我們, 湯底本身不是很濃, 印象中有其他地方比這裡好,不過加上的那一大塊芝士就很好味。2)風乾肉:很大碟,有不同的肉,不過味道也好像差不多,鹹鹹地的味道,我想這是地道的瑞士菜吧,抱著一試的心態,果然不合我的口味。3)炒牛仔肉:個汁真的很好味,令人有立即吃第二口的感覺。4)菠菜芝士火鍋:濃烈的菠菜味,所以第一口覺得味道很好,不過後來就發覺太濃了,完全掩蓋了芝士的味道,下次還是要試一試傳統的芝士味。我認為這裡的環境不錯,但味道沒有想像中好,也可能只是因為不太合本人口味。
未試過吃芝士火鍋, 所以生日的夜晚來了這間瑞士餐廳試一試。
我們叫了以下食物
3)炒牛仔肉:個汁真的很好味,令人有立即吃第二口的感覺。

2008-02-06 15 瀏覽
記得大約一年前與朋友第一次到這裡嘗芝士火鍋, 原來轉眼間己經一年了! 這一年內大約到這裡3-4次吧~ 上星期日,本想吃萬屋, 但行到過來才記起星期日他們休息, 萬近期在這裡大熱, 害得我一直都吃不到(OR力量真驚人!當年我難得找到一間不太起眼的烏冬店現在都要跟大家一起爭訂位了...)就在萬的對面, 我們就在此吃飯. 也很full, 要坐bar, 不過沒關係吧, 坐bar也是另一風味一向都是芝士迷, 對所有芝士product特別有興趣, 這兒的cheese fondue的確叫人又愛又恨愛它的濃味, 是次點了什菌芝士火鍋, 只配以baguette一向認為麵包是芝士火鍋最佳伙伴, 點其他的東西都總是吸不到芝士的原味, 這個什菌鍋, 芝味起級濃郁! 菌類又新鮮, 絕對滿足了我這個芝士菌類迷!另叫了ceasar salad, 新鮮的菜配上香濃的sauce, 也有不少芝士! 原來只吃這兩道菜都叫人飽飽濟濟的了, 下次我希望可以留肚吃他們的apple tart!

2008-02-04 24 瀏覽
久聞大名數年,一直想試但從來無機會,今次趁住同Honey一周年又試下先.我地頭盤叫左焗芝士配薯仔,傳統芝士火鍋同埋燴牛尾配意大利飯,每樣都好好味.焗芝士配埋薯仔同酸瓜仔一齊食,有酸味,有芝士味,有薯味,三味混合,層次紛陳,配搭非常咁好.芝士火鍋酒香甚濃,偏咸,當中有牛仔肉丸,叉起法包沾芝士食,十分惹味.至於牛尾同意大利飯,汁底係蕃茄汁,好香濃,意大利飯有磨菇拌炒,牛尾幾腍滑,依然係:將幾撈埋一啖食係最Good.兩個人食五百蚊倒,算係咁.
兩個人食五百蚊倒,算係咁.
2008-01-20 23 瀏覽
睇咗好多關於呢間餐廳的食評,昨天終於試咗喇!星期六四個人去,訂咗杯唔使等,唔錯環境比較暗,幾有情調叫咗:頭盤- 凱撒沙律 鵝肝主菜- 農夫芝士火鍋 羊架 龍脷柳甜品- 萍果批沙律就一般,不過鵝肝真係唔錯,值得一試羊架都幾好,無乜"騷味",龍脷比想象中好來到最緊要,當然係芝士火鍋啦!好有芝士味,同係一般餐廳完全唔同,同埋我哋要咗有酒加落去,仲香咗!不過就未必人人鍾意,下次會試吓無酒味萍果批都好好食,不過小弟特別喜歡萍果,難免有啲偏心......食物其實唔錯,不過services 就慢咗啲啲,自問無乜耐性就要忍耐一吓!
睇咗好多關於呢間餐廳的食評,昨天終於試咗喇!

星期六四個人去,訂咗杯唔使等,唔錯

環境比較暗,幾有情調

叫咗:

頭盤- 凱撒沙律 鵝肝
主菜- 農夫芝士火鍋 羊架 龍脷柳
甜品- 萍果批

沙律就一般,不過鵝肝真係唔錯,值得一試

羊架都幾好,無乜"騷味",龍脷比想象中好

2008-01-12 28 瀏覽
因為娘親話懷念北京東湖別墅吃過難忘嘅cheese fondue,所以就喺香港搵到呢度一解佢對cheese fondue嘅思念。呢度還可以吧,算不上差,但又唔係好到要介紹人嚟試。頭盆點了Parma Ham,唔錯。主菜係牛肉圓番茄芝士火鍋。酒味太重,差啲連芝士味都食唔出。所以如果你要食嘅話記住要選少酒。係唯獨是水嘅收費令我有啲失望。水要收錢都算,但一小支膠樽Evian$36/支會唔會過份啲? Cafe Landmark大佢一倍嘅玻璃樽Evian都係$36吧......服務嚟講,以佢嘅收費我就覺得唔值。手腳慢,未能留意細節(我嚿餐前包都食完,仲掛住跟同事傾偈都唔嚟比多嚿)。上火鍋的waitress是一名本地人,放底火鍋後,離開咗,先用很敷衍嘅語氣回頭話"食得㗎啦"。係要講食得嘅話就放底後對住我講啦.......至於你話對本地人服務好唔好我都唔知,雖然我係用廣東話同呀媽講嘢,但就用返英文同外籍waitress點菜。所以我都唔知佢當我係咩人。環景好細,就算係weekdays都要打定電話book。總括覺得唔差,但佢唔值咁貴。喺我未帶佢去Chesa試前,就請勞煩娘親繼續懷念北京嘅Cheese Fo

呢度還可以吧,算不上差,但又唔係好到要介紹人嚟試。
頭盆點了Parma Ham,唔錯。

服務嚟講,以佢嘅收費我就覺得唔值。
火鍋waitress是一名本地人,放底火鍋後,離開咗,先用很敷衍嘅語氣回頭話"食得㗎啦"。係要講食得嘅話就放底後對住我講啦.......

環景好細,就算係weekdays都要打定電話book。

總括覺得唔差,但佢唔值咁貴。

喺我未帶佢去Chesa試前,就請勞煩娘親繼續懷念北京嘅Cheese Fondue。
2008-01-06 12 瀏覽
室內設計氣氛温暖, 似一間小木屋. 外國人都頗多, 像是身處外地一樣.叫了瑞士啤酒加無酒精apple cidar, 前者味道比較清, 後者比果汁先生淡.Caesar Salad –dressing 比較稠和濃, 幾重芝士味.Appetizer 叫了凍肉platter, 有ham, sausage and bacon等, 味道都不是太濃, 還是喜歡意大利和西班牙火腿多些.芝士火鍋揀了牛肉丸, 新薯和麵包, 芝士要了有酒那款. 芝士香濃, 牛肉丸淡淡的, 反而有些似豬肉丸. 新薯比麵包好味.吃完都幾飽和膩, 但值得一試.

吃完都幾飽和膩, 但值得一試.
2007-12-26 20 瀏覽
平安夜同男朋友黎呢度dinner之前未聽過呢間餐\廳, 亦唔知出名食d咩野店內氣氛好home feel, 光線都係靠台上的燭光, 好浪漫, 唔會太嘈, 有個外國店員, 好有聖誕老人feel....眼見差不多每圍台都order左芝士火鍋, 就清楚知道哂啦. 不過我個晚無乜胃口, 一諗起芝士都飽哂, 所以都無order.我們各要了魚和牛, 普普通通無咩驚喜, 不過男友話佢\碟牛好味, 還讚口不絕添呀, 而我碟魚, 以為幾啖食哂, 點知原來佢\都幾溜, 剛剛好收手^^前菜鵝肝沙律和帶子天使麵都幾好味, 鵝肝好香, 係油左d, 同埋d菜食一流呀.成個餐\最敗筆應該係佢\個牛展湯, 事關碗湯真係有好強烈的牛展味, 似飲汁多過湯, 用來煮牛展麵應該好正, 但用來當湯飲就....太濃...可能我們飲慣羅宋湯和cream soap呱....哈哈!不過眼見有好多人都飲左一半先放棄, 我們飲了幾啖便收手lu甜品係一絕, 未試過一個甜品有咁多種味道, 有酒味, 有mango味, 有朱古力味. 瑞士出名朱古力, 所以用6片朱古力砌成一間小屋, 好有聖誕節feel, 又好味, 我們飽哂都要盡把它食光^^餐\飲又
平安夜同男朋友黎呢度dinner
之前未聽過呢間餐\廳, 亦唔知出名食d咩野

餐\飲又有幾粒朱古力送, 好別緻呀, 但我太飽了, 唔捨得掉低d朱古力, 所以把它們帶回家^^
鵝肝沙律
牛展味的湯...
甜品
2007-12-26 12 瀏覽
今日去Swiss Chalet食晏, 唔係太多人, 我哋四個人叫咗2個頭盤, 三文魚多士及薯仔餅+香腸...幾好味..之後叫咗1個什菌芝士火鍋和紅酒火腿火鍋, 什菌嗰個幾好味但\"溜\"啲....紅酒嗰個好重紅酒味...喜歡飲紅酒的人可以一試.....甜品是蘋果tart+雪糕及什果沙律加雪糕....前者還可以....後者極唔抵...細碗仔什果加\"嚿\"雪糕就50幾蚊....overall都唔錯
Apple tart
2007-12-17 66 瀏覽
My friend and I had a dinner at Swiss Chalet on Dec 15. The foods there were quite good, however, we were disappointed by the poor services & rude attitude of the 2 Hongkongese boss/staff!!! They were just treating us without smile & spoke at rude tune, but not for the Western customers. I think I won't come there anymore, coz' I don't want to face this racial discrimination again
(非會員)
兩人點了:1.三文魚多士(一般,沒什麼特別)2.炒豬肉配薯餅(比預期的好好吃,豬肉好juicy)3.波菜雞肉芝士火鍋(好好吃,芝士不"溜", 不過兩個人share一個好夠)4.APPLE tart 配開心果icecream (tart好好吃但太薄, icecream太少開心果)5.swiss beer 6.peach & passion fruit tea (good try!)總括: 食物好味, 但Service真的一般,服務員沒笑容, 對外國客人比較親切
兩人點了:
1.三文魚多士(一般,沒什麼特別)
2.炒豬肉配薯餅(比預期的好好吃,豬肉好juicy)
5.swiss beer
2007-09-29 12 瀏覽
同男朋友都好鍾意食芝士~所以去左呢到試下~環境唔錯~ 唔算得上好好~不過有一種好外國屋企既感覺~ 都幾特別~燈光暗暗地幾舒服!係d枱與枱之間既距離唔係好遠.service 都ok啦~不過不失啦!食物本人就覺得幾正!點左:一杯cloudy apple juice同一杯apple juice mixed apple cider: 冇咩特別既感覺, ok咁啦煙三文魚多士: 比想像好食!一片煙三文魚加d洋蔥呀醬呀一齊原來真係唔錯架喎!黑米拼鵝肝: 鵝肝唔錯, 唔太熟, 口感幾好, 黑米估唔到既好, 煙煙韌韌, 同鵝肝好match, 好食!風乾肉:都係網評差唔多, 咸咸地, 都ok啦菠菜芝士火鍋配雞粒麵包(1人份):因為本人好鍾意芝士既關係~ 芝士味冇想像中咁濃郁, 不過佢用既芝士就真係唔錯, 口感亦好好, 同d麵包一齊食簡直非常滿足, 雞粒對我黎講就唔係好特別, 下次要試下其他既芝士火鍋先得!movenpick雪糕(chocolate): 當然係好食啦~至於價錢, 我又覺得用呢個價錢食呢個質素係好合理~ ^^ 一定會再去. 不過要一段時間, 唔係體型一定會大幅度咁變闊!
同男朋友都好鍾意食芝士~
所以去左呢到試下~

環境唔錯~ 唔算得上好好~
不過有一種好外國屋企既感覺~ 都幾特別~
燈光暗暗地幾舒服!係d枱與枱之間既距離唔係好遠.

service 都ok啦~不過不失啦!

食物本人就覺得幾正!
點左:
風乾肉:都係網評差唔多, 咸咸地, 都ok啦

2007-08-12 18 瀏覽
同朋友慶祝紀念品日去左食芝士火鍋食左其他網友都寫過o既- 黑米拼鵝肝- 風乾牛肉- 菠菜芝士雞肉火鍋- 凱撒沙津- Non-alcohol apple cider- Non-alcohol beerTotal ~$620主要為左食o既芝士火鍋我個人覺得只係普普通通唔係"我杯茶"試下無妨食芝士火鍋比較"漏" 所以兩個人叫一個好夠最後都係食唔晒環境氣氛都ok不過越坐越多人之後平較嘈因為有一枱兩個女人講野好大聲
同朋友慶祝紀念品日

主要為左食o既芝士火鍋
我個人覺得只係普普通通
唔係"我杯茶"
試下無妨

食芝士火鍋比較"漏"
所以兩個人叫一個好夠
最後都係食唔晒

環境氣氛都ok
不過越坐越多人
之後平較嘈
因為有一枱兩個女人講野好大聲
2007-07-05 23 瀏覽
睇左openrice先去食0既個人認為消費每人$151-$300並唔係事實呢度晚餐相信要極細食0既人先有可能埋單<$300.environment:燈光昏黃很at home至於那股芝士除嘛不如想像中濃烈冇感覺OK啦.taste:個人點左-cloudy apple juice黑米拼鵝肝鵪鶉清湯deer medallion同人share左-紅酒cheese fondue配風乾肉蘋果tart開心果雪糕仲有個甜品個名就唔記得啦but it's something like creme with rhubarb and holly water topping整體上好地道好惹味無乜邊樣話令我失望.service:中國籍男子我就見唔到外籍伯伯倒有一個係幾有趣同細心0既人知道唔少人唔食紅椰菜落單時都提左我又同我地傾下關於0的材料0既0野點樣食fondue會好味0的recommend個rhubarb甜點亦令人非常驚喜千祈咪走雞.price:唔平但論特色,service同味道唔試的確值得遺憾會再去.cleanliness:見唔到飛飛整齊.
睇左openrice先去食0既
個人認為消費每人$151-$300並唔係事實
呢度晚餐相信要極細食0既人先有可能埋單<$300.

environment:

蘋果tart開心果雪糕
仲有個甜品
個名就唔記得啦
整體上好地道好惹味
無乜邊樣話令我失望.

service:
recommend個rhubarb甜點亦令人非常驚喜
千祈咪走雞.

price:
唔平
但論特色,service同味道
唔試的確值得遺憾
會再去.

cleanliness:
見唔到飛飛
整齊.
2007-05-24 23 瀏覽
上次睇原裝入口~~jackie kagi介紹他的好朋友出鏡。reflexion 既瑞士菜就食過啦....呢間就未食過...所以就黎試下喇....我最中意係個cheese fondue served with bread~~~只配麵包食...真係好好味~~還有個Appetizer 係風乾牛肉...咸咸地..好好味...Dessert 係movenpack雪糕--- 咖啡味...好味識講小小德文....唔知老闆識唔識聽呢???
識講小小德文....唔知老闆識唔識聽呢???