2019-11-26 53 瀏覽
日本食吉列牛就食得多,今次第一次喺香港試吉列牛,呢間餐廳位於太子主打吉列牛,所以一定要試試佢既重點推介!佢主要分兩個吉列牛set,一個係特選A5和牛, 另一個係頂級安格斯牛,朋友話第一次先試下佢嘅頂級安格斯牛御膳。來到重點,侍應好快就已經幫我地set好爐,仲放上三種唔同味道嘅醬汁。醬汁有岩鹽,仲有柚子汁同沙律醬,三種口味各有特色。本身吉列牛已經炸好左個面,侍應仲教我地只要將個吉列牛放上爐到每面燒15至20秒就可以食得!最開心係想食幾成熟自己話事,自己燒玩下幾開心👍入口肉質幼嫩,牛味都幾濃,相當多肉汁。我哋先試左原味,然後再點左唔同嘅醬汁,個人覺得就算唔點醬汁都好夠牛肉味。蒲燒鰻魚丼(大)剛燒好既鰻魚香噴噴,無骨肉厚,醬汁撈埋飯食就岩岩好,甚有日式風味。珍珠米份量好多,兩個人share食都夠晒。明太子手羽燒最後食埋兩隻手羽燒,裡面塞滿明太子,口感相當好,加上皮香肉滑,高質。

蒲燒鰻魚丼(大)

明太子手羽燒
2019-11-24 45 瀏覽
今日陪朋友嚟太子呢度買車飛就喺轉角呢間日本餐廳度食晚飯 叫咗以下三樣食物吉列和牛薯餅($68)吉列和牛薯餅非常之脆身 裏面薯蓉軟綿綿 好滑口 食到一粒粒和牛粒喺裏面 一流安格斯盛盒($368)安格斯盛盒就係燒牛肉片 原來呢到主打吉列牛肉 當然要試下啦 牛肉唔會燒熟曬 只係外皮炸咗變成吉列外皮 佢呢度畀一個細細嘅熱石俾你即刻自己燒 控制時間同速度 可以慢慢享受牛肉 肉質夠嫩 每片一口大小 輕煎出牛肉油香肉香 蒲燒鰻魚丼飯($108)基本上我食親日本餐都會點鰻魚菜式 真係好鍾意食 呢度鰻魚都好大條而且冇骨 d肉得唔係你喺出面嗰啲平價餐廳食到嗰種 佢嘅肉相對厚實啲亦唔會畀啲醬汁味道掩蓋咗鰻魚 我覺得非常唔錯呢到位置便利 裝修都幾靚 會再試

吉列和牛薯餅($68)

安格斯盛盒($368)

蒲燒鰻魚丼飯($108)

呢到位置便利 裝修都幾靚 會再試

2019-11-20 51 瀏覽
之前響馬家開飯節目睇到呢間餐廳,已經覺得好特別,一直想來試點,知道佢開埋分店先有機會黎到,一入到門口已經有驚喜🤩眼前一亮嘅設計好有日式風格,細緻到連牆壁,天花板都有裝飾,令人好似去咗日本食嘢咁樣琥酌出名既係吉列和牛,黎到一定要試😍呢到既和牛係鹿兒島或者宮崎A5和牛,同埋美國嘅頂級安格斯牛肉,一睇餐牌先發現原來除左吉列,仲有刺身同埋涮涮鍋可以選擇,仲有好多唔同既酒選擇添😋😋日本餐廳食和牛就多,今次試吓美國安格斯牛肩胛肉,上菜時,店員親切地提醒大概每面燒25秒至30秒,我發現燒耐一啲,吉列邊比較脆口,口感更好食,另外備有三種醬料可選擇,包括海鹽,芥末醬及燒汁,更提升牛味呢食完牛之後,梗係要叫番啲主食啦,最後決定揀蒲燒鰻魚丼,有分大盛並盛,岩哂唔同胃口既人,鰻魚汁很惹味,配上厚切的鰻魚很夾主餐牌以外有一個小餐牌,所以揀多個小食--明太子手羽燒 😁入面一咬開爆哂明太子呢

又想食日本野,朋友帶我去上次佢同其他fd食生日飯果度食飯,佢話好好味,要再食多次~餐廳環境幾好我地叫左三樣野,都啱啱夠飽明太子燒雞翼,燒得好靚,調味做得好好,雞肉嫩滑,好高質!相信係呆心度最受歡既一個dish之一網上好多人講😛安格斯盛合份量比我想像中多!!好吸引急不及待想食了~~~燒起黎香到吉列邊好脆口,牛肉肉質軟同滑,好好味,絕對唔un好有驚喜份量仲好多 真係抵食!大既鰻魚飯 處理得好好 無骨蒲燒汁好出色汁既份量控制得啱啱好今晚每人260左右推薦

餐廳環境幾好

我地叫左三樣野,都啱啱夠飽
明太子燒雞翼,燒得好靚,調味做得好好,雞肉嫩滑,好高質!

相信係呆心度最受歡既一個dish之一
網上好多人講😛
安格斯盛合

份量比我想像中多!!好吸引

急不及待想食了~~~

燒起黎香到

吉列邊好脆口,牛肉肉質軟同滑,好好味,絕對唔un
好有驚喜
份量仲好多 真係抵食!

大既鰻魚飯 處理得好好 無骨

蒲燒汁好出色
汁既份量控制得啱啱好
今晚每人260左右
推薦

2019-11-19 37 瀏覽
之前同朋友到太子晚餐~ 見到吉列牛十分吸引~ 所以就試試佢啦!安格斯盛合高質安格斯牛👍牛肉質素唔錯,油花均勻,肉質嫩滑,食落好香牛味。 牛肉燒至半熟時,咬落有肉汁,美味!但相對價錢而言,份量較少。明太子手羽燒漲卜卜的明太子雞翅😍 燒得外皮微脆的雞翅,一口咬開就見到超多明太子🤤 超香超juicy~讚歧烏冬最後食番碗熱騰騰的湯烏冬。湯底好飲👍 食完烏冬仲成碗湯飲晒😂食物質素高! 環境都十分舒服~可以三五知己一齊傾下計 食下野~ 👍
之前同朋友到太子晚餐~
見到吉列牛十分吸引~ 所以就試試佢啦!

安格斯盛合

但相對價錢而言,份量較少。

明太子手羽燒

讚歧烏冬

2019-11-18 42 瀏覽
成日都見到朋友係facebook食吉列牛,一直都好想知道係咩味道,今晚終於去咗太子感受下。一入到去,見到坐無虛席,我地等咗一陣位就可以入去了。我地揀咗頂級牛格斯牛吉列御膳,一上枱大約有8-9塊牛,每一塊牛都炸到外皮係金黃色,我地只需要放上爐上面煮大約20-30秒就可以拎落黎食,有三隻醬可以點,鹽燒 岩鹽 黃芥末;食落去覺得韌度岩岩好,牛味都幾好,雖然外皮係吉列皮,不過可以因為再煎熟的關係,入口唔會話好脆口,所以吉列的味道唔會搶咗牛本身的味道。明太子手羽,係雞翼入面包滿晒明太子,食落好香。另外叫咗個鰻魚飯(大盛),可以比兩個人食剛剛好,鰻魚燒得好出色,味道好濃郁,而且唔會話好肥。呢個鰻魚飯都整得幾出色。
2019-11-17 42 瀏覽
太子呢條街有好多不同種類嘅餐廳同埋bars,經過見到呢間日式餐廳門面大大隻字寫住"和牛"吸引住,所以入去食番餐🐂。餐廳裝修都幾有日本feel,燈光效果令人覺得舒服之餘又唔會話太過黑漆漆咁樣,感覺幾好。入嚟想食🐂,所以叫咗兩樣牛,一個係頂級安格斯牛古列御饍($368),另外一個係琥酌丼,呢款飯有大、小兩款,咁鍾意食🐂嘅我就叫左個"大"丼($118),一於食飽飽。另外係餐枱上面有推介小食,見到幾吸引,所以再叫左個名古屋鷄翼($68),今晚實行食到大滿足。想講個頂級安格斯吉列牛嘅presentation都幾好,有獨立鐵板燒比你自己慢慢玩,幾多成熟完全自己決定,正。琥酌丼其實係和牛肉粒配上白飯食,好香好味道。
琥酌丼其實係和牛肉粒配上白飯食,好香好味道。
2019-11-16 44 瀏覽
最近工作關係識左位新朋友,接觸左半年都真係幾好傾,好多嘢都好夾,前日相約食晚飯,地點佢定左太子旺角,食店我定,咁啱前排有人介紹我食琥酌,響太子西洋菜北街,超近太子地鐵站A出口,呢間賣點食吉列牛,好多人讚,所以想試吓,點知一坐低朋友話佢唔食牛😱。。。失望左幾秒,唯有叫其他啦😅明太子玉子燒($48),呢款係今餐亮點,玉子燒到如豆腐,外邊實實地,裏邊軟棉棉,中間包住滿爆明太子,連同鰹魚鬆一口食,夾到呢⋯⋯😋琥酌吉列盛合($108),有兩件吉列大蝦,兩件吉列廣島蠔,一件吉列和牛薯餅(開半),即炸即起好鬼熱辣辣、脆卜卜,最好味係個蠔,食到蠔嘅鮮味,唔會過老,大蝦就一般,而個和牛薯餅雖然食唔到牛味,不過就最野味,因為朋友唔食牛,當然我就食哂成件,已飽左七成😅豚肉泡菜相撲鍋($108),泡菜湯底加上香濃豚肉、小棠菜、娃娃菜、金菇、豆腐、紅蘿蔔,豐富暖胃。起菜都算快,食完仲可以過對面馬路嘅酒吧happy hour🥳

2019-11-06 41 瀏覽
朋友約食飯,佢隻腳又整親,所以就喺佢公司附近食😂見到呢間有得食吉列牛,好似評分都唔錯,所以就試下因為吉列牛都比較少食XD因為佢唔係好食得多,所以我哋都係叫咗一個吉列牛,一個琥酌丼同埋一個明太子雞翼~琥酌丼上枱已經好香黑松露味,仲好多牛肉碎,大盛都幾大份,夠2個人食~而吉列牛質素相當唔錯,就算燒到全熟都1D都唔UN,好香牛味好淋好好食呀真係!餐廳提供左3款醬汁,1個係HONEY MUSTARD,1個係岩鹽,同埋油醋汁,我覺得最普通加鹽已經好夠味,唔會太遮蓋牛味~明太子雞翼新鮮炸起,入面好多明太子,唔太咸,正!
明太子雞翼新鮮炸起,入面好多明太子,唔太咸,正!
2019-11-06 83 瀏覽
吉列豬扒相信大家都食得多,不過吉列牛就相對少D,因為始終喺香港都唔算太多餐廳有得食。朋友話之前去日本食過覺得好正,於是就跟朋友過黎試下環境簡約裝修設計由於頭先行街時掃左D街頭小食,見唔係太肚餓,於是就點左 明太子手羽燒(2隻)($48)、頂級安格斯牛吉列御膳($368)、蒲燒鰻魚丼(大盛)($108)大合照頂級安格斯牛吉列御膳:呢個御膳係以美國安格斯肩胛肉製成牛吉列,連埋和風野菜盛合,即係有南瓜片、蕃薯仔、翠肉瓜。你會見到佢外層吉列嘅部分唔會太厚身,而內裡肉質仍然粉紅,淨係望落已經流口水朋友中意食熟D,而我中意生D,咁就可以根據個人喜好,將吉列牛放上小型鐵爐煎一煎,自己黎決定吉列牛嘅生熟程度。外層鬆脆,內裡肉質鮮嫩,真係好睇又好食同埋佢有提供調味料:鹽燒汁、岩鹽、他他芥末,咁就可以自選食到喜好嘅吉列牛明太子手羽燒(2隻):燒嘅時間掌握得好好,燒至金黃色亦唔會太乾身,食落幾好味蒲燒鰻魚丼(大盛):鰻魚份量OK,冇咩碎骨,食落肉質肥美,鰻魚醬比例適中,唔會整到太多汁搞到個飯好鹹2個人食,加一服務費後埋單$576.4,食物質素唔錯,不過如果價錢可以再經濟少少就更加好
環境簡約裝修設計
由於頭先行街時掃左D街頭小食,見唔係太肚餓,於是就點左 明太子手羽燒(2隻)($48)頂級安格斯牛吉列御膳($368)蒲燒鰻魚丼(大盛)($108)
大合照

頂級安格斯牛吉列御膳
明太子手羽燒(2隻)

蒲燒鰻魚丼(大盛)

2019-10-17
$288.2 (晚餐)
頂級安格斯牛吉列御膳
明太子手羽燒(2隻)
蒲燒鰻魚丼(大盛)
高質吉列牛居酒屋😍難得今日個fd放假,我地大家都好鍾意日本野食,於是我帶佢離左依間好出名吉列牛既餐廳聚一聚,點知發現依間日式居酒屋原來咁高質!一離到見到裝修好靚,完全同日本既居酒屋間局一樣,仲有好多櫻花既decorations,我依d港女打卡一流🤣 離到緊係要食吉列牛啦,叫左個安格斯盛盒$368,燒烤爐同吉列牛分開上,未煮既大約3成熟,我地再擺上爐到燒一燒,燒到9成熟左右,擺入口勁好食!牛既外層有脆脆既吉列炸粉,但又唔會太厚,包住勁香勁林既安格斯牛,就算燒完都好juicy,口感外脆內軟,真心必食!五星級質素🤩🤟🏻另外叫左明太子手羽燒$48平時好驚d雞翼好油,食依間可以放心,完全唔會油,勁滑仲去埋骨,一啖咬落去全部都係明太子嘅餡料,超足料😛另一樣要推介嘅係琥酌井$118睇去相貌平平但真係爆好味!!!裡面有好多黑松露、肉碎、蔬菜絲、菇,黑松露味勁香,有勁多,一啲都唔吝嗇,好味又健康🥰依家真係我食過最好味嘅吉列牛,人生必食,下次一定會再帶埋成班friend嚟🤟🏻
高質吉列牛居酒屋😍

另外叫左明太子手羽燒$48
另一樣要推介嘅係琥酌井$118
  • 明太子手羽燒
  • 安格斯盛合
  • 琥酌丼
2019-11-03 18 瀏覽
平日放工出到太子,諗住會無乜人,點知依度都坐滿人,好彩仲有bar檯可以坐炸蝦同炸蠔都好有水準,外脆內軟,而且唔油膩,同埋個炸薯餅都好好食,入面一絲絲,而且唔點醬雞翼入面釀滿滿明太子,一啖咬落去成口都係明太子,不過食依個要小心,因為外面無咁熱,入面依然會好熱,外皮脆卜卜,安吉斯牛外層有吉列炸過,唔點汁就會食到外層淡淡蛋香,肉質鮮嫩,而一片就有好多油滲出,牛油肉香配埋白飯,齒頰留香,幾片就能配一整碗白飯另外有三款調味,蜜糖芥末、海鹽 同 燒烤汁,蜜糖芥末一向都係牛肉嘅好朋友,燒烤汁味道好濃麻油味,比較似餃子汁,而我比較喜歡海鹽,放少少去提升牛肉香配菜仲有南瓜、青瓜 同 番薯仔,將番薯仔燒到外脆,內軟而且咬入口散發出甜香

2019-11-03 22 瀏覽
雖然我都不吃牛肉,但是都很喜歡同三五知己來到居酒屋食飯傾計的,尤其係安格斯盛合在自己餐枱上,自己燒自己控制幾多成熟的方法真的適合我朋友感受居酒屋氣氛晚飯。但我自己比較喜歡是鰻魚飯,肉與汁的甜味是剛好。而且份量都足夠與朋友分享。如有機會再與更多朋友來,我必定會點魚生飯,因為看起來好吸引。總結,等待食品既時間效率不錯,因為點的食品都很快到餐枱。如果職員對新來的客人多一點誠意推薦食品會更好。
  • 蒲燒鰻魚丼
2019-11-03 24 瀏覽
🐷🐷🐷🐷▪️ 安格斯盛合$368~這就是琥酌好出名的吉列牛。牛肉是來自美國的頂級安格斯牛,牛肉鮮嫩多汁,油花分佈均勻。上碟時,牛肉的外面薄薄的一層已經煎熟了,裡面的肉就保持了原有的牛肉質的。這個吉列牛最好的就是可以自己煎,餐廳有一個小小的火爐給你,你可以根據自己的喜好去煎牛肉。煎牛肉時,你可以見到哋汁出哂來,香味也撲鼻而來。我自己就比較喜歡熟少少的,雖然我煎的比較熟,但牛肉入口一樣都係好鮮嫩,不會因為煎的熟而變老,牛肉外皮就好鬆脆,好濃有的牛肉味,食完一碟都仲想食。▪️ 琥酌丼$118(大)~第一眼見到你會覺得跟台灣的滷肉飯好似,但是這個琥酌丼用的卻是和牛和安格斯牛肉粒,再配上自家釀制的醬汁,還有椰菜和紅椒絲。哋紅椒絲幼到好似線咁,我要問餐廳職員才知道是紅椒絲。哋醬汁也好好味,牛肉粒也夠多,食落啖啖都是肉,牛肉味好濃郁。因為我們食的是大的,夠足兩個人食。▪️ 明太子手羽燒(2隻)$48~一上菜見到個樣漲波波已經覺得好吸引,外面炸到黃金色,咬落去皮脆肉嫩又多汁,味道有些少辣,我好鍾意明太子在口中啪啦啪啦地爆開的那種感覺,好正。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔸Overall ($534)📍
🐷🐷🐷🐷
▪️ 安格斯盛合$368~
▪️ 琥酌丼$118(大)
▪️ 明太子手羽燒(2隻)$48~

🔸Overall ($534)
📍 琥酌 (太子)
太子西洋菜北街159A號地舖
2019-11-02 48 瀏覽
經過太子吃午餐,在開飯網找一找,這間日本餐廳的評分幾高,所以去試一試。在橫街偏僻的一旁,裝修很有日本風味。安格斯牛丼,$88, 牛肉很好味,這個價錢沒想到可以食到,牛肉汁有點太多,飯量可以多一點更好。
在橫街偏僻的一旁,裝修很有日本風味。
安格斯牛丼
安格斯牛丼