2020-02-01 169 瀏覽
新年前夕的4人團年飯,大家都想食牛吉列御膳,於是揀了琥酌,book左幾次先有位,thank友人。準時去到,唔算太多人。餐牌,揀了牛吉列御膳及小食。京都柚子酒,$38,食得燒肉,一於把酒,有清新的柚子味,酒味不太濃。山梨縣白桃酒,$38,友人的。Asahi,$48,友人的。蜜桃乳酸梳打,$28,友人的。前菜,劍魚腩 $10,口感嫩滑。霜降吉列御膳,$568,有和風芥末、柚子檸醋及辣椒岩鹽等調味醬料。和牛肩胛肉眼,牛肉厚身,自己燒,隨自己的喜好要幾成熟,燒好的牛肉,外層炸皮唔尚太脆,口感軟腍嫰滑,帶有肉筋,甘香富肉汁,幾美味呢。美國安格斯牛肉片,油脂分佈平均,牛肉味濃,口感豐厚。日本鹿兒島A5和牛肩,食落肥美又香口。嚴選牛舌芯,口感爽滑。和風野菜盛合。明太子雞翼,$48/2隻,雞翼釀入明太子,鮮鹹味幾香口。芝麻雞翼,$38/2隻,友人的。堅推薦琥酌牛魔卷,$128,本身是美國黑牛肩胛,但因缺貨用上和牛,賺了,thank~和牛口感軟嫩,牛肉味濃,忌廉芝士及牛油果配搭清新,口感豐富,幾美味。甜品,雪米糍。食物味道有水準,服務態度有禮。

準時去到,唔算太多人。

餐牌,揀了牛吉列御膳及小食。

山梨縣白桃酒,$38,友人的。

Asahi,$48,友人的。
蜜桃乳酸梳打,$28,友人的。

前菜,劍魚腩 $10,口感嫩滑。

美國安格斯牛肉片,油脂分佈平均,牛肉味濃,口感豐厚。

日本鹿兒島A5和牛肩,食落肥美又香口。

嚴選牛舌芯,口感爽滑。

和風野菜盛合。

明太子雞翼,$48/2隻,雞翼釀入明太子,鮮鹹味幾香口。
芝麻雞翼,$38/2隻,友人的。

甜品,雪米糍。

食物味道有水準,服務態度有禮。
2020-01-12 256 瀏覽
之前經過呢間人氣值好高嘅日本餐廳 ,一直好想試。終於抽到時間同朋友慢慢地享受啦。餐廳雖然吾算大,但坐得舒適。墻壁上嘅文字、日本櫻花、天花嘅日本雨傘形燈飾及酒吧嘅各種清酒等好有日本feel🎏。定食、炸物、燒物、 創意卷物、刺身等多款美食都好想試😋。最後點左✍️明太子雞翼✍️原條錦鰻御膳✍️安格斯御膳明太子雞翼脹卜卜嘅明太子雞翼外面金黃香脆,內裡釀滿實淨有咬口嘅餡料,令到本來已經香口去骨嘅煎雞翼,再添一份鹹鮮加微辛味,咬落啖啖肉,值得一試。餐湯都好足料吾馬虎原條錦鰻御膳大大條香燒鰻魚,肉身夠厚,肉質軟嫩,油脂嘅甘香、醬汁嘅鮮甜、加上香脆海苔同芝麻,好有口感。配合香軟珍珠米飯非常好滋味!安格斯御膳呢個係人氣最旺嘅晚餐,第一次試食吉列和牛。一排厚切均勻油脂分佈平均嘅和牛色澤粉紅,外面炸至金黃色,再配鮮豔蔬菜,賣相相當吸引。最難得有個細細嘅爐慢慢燒,要幾成熟由“我”話事。服務員細心地講解及建議每邊燒十多秒,熟中帶點血水嘅和牛入口相當Juicy又軟腍,原味不沾調味料已好好味,完全吾腥味。就算七八成熟,口感仍保留軟嫩可口,點上三小碟調味料,又有另一種風味。最後嘅蔬菜令口感平衡。豐富嘅晚餐,除了滿足視覺、臭

定食、炸物、燒物、 創意卷物、刺身等多款美食都好想試😋。
最後點左
✍️明太子雞翼
✍️原條錦鰻御膳
✍️安格斯御膳

明太子雞翼

餐湯都好足料吾馬虎

安格斯御膳

豐富嘅晚餐,除了滿足視覺、臭覺同味覺外,服務員窩心嘅服務值得一讚,會再次光顧

• 明太子雞翼
  • 安格斯牛吉列御膳
高質吉列牛居酒屋😍難得今日個fd放假,我地大家都好鍾意日本野食,於是我帶佢離左依間好出名吉列牛既餐廳聚一聚,點知發現依間日式居酒屋原來咁高質!一離到見到裝修好靚,完全同日本既居酒屋間局一樣,仲有好多櫻花既decorations,我依d港女打卡一流🤣 離到緊係要食吉列牛啦,叫左個安格斯盛盒$368,燒烤爐同吉列牛分開上,未煮既大約3成熟,我地再擺上爐到燒一燒,燒到9成熟左右,擺入口勁好食!牛既外層有脆脆既吉列炸粉,但又唔會太厚,包住勁香勁林既安格斯牛,就算燒完都好juicy,口感外脆內軟,真心必食!五星級質素🤩🤟🏻另外叫左明太子手羽燒$48平時好驚d雞翼好油,食依間可以放心,完全唔會油,勁滑仲去埋骨,一啖咬落去全部都係明太子嘅餡料,超足料😛另一樣要推介嘅係琥酌井$118睇去相貌平平但真係爆好味!!!裡面有好多黑松露、肉碎、蔬菜絲、菇,黑松露味勁香,有勁多,一啲都唔吝嗇,好味又健康🥰依家真係我食過最好味嘅吉列牛,人生必食,下次一定會再帶埋成班friend嚟🤟🏻
高質吉列牛居酒屋😍

另外叫左明太子手羽燒$48
另一樣要推介嘅係琥酌井$118
  • 明太子手羽燒
  • 安格斯盛合
  • 琥酌丼
朋友就黎去英國exchange就揀間好啲嘅餐廳食食佢我地兩個都未試過吉列牛咁啱上網見到呢間環境幾好FEEL又吹到水就試試佢有兩款牛揀分別係特選A5黑毛和牛同埋 頂級安格斯牛我地決定唔咁敗家,食下面嗰款等食物嘅同時,我地望到有幅掛畫喺牆係超靚超有FEEL嘅吉列牛盛我地本身仲講緊應該係照騙轉個頭個職員就擺低個爐原來真係一式一樣 個爐仔靚到我用咗一張菲林喺佢到吉列牛 最厲害之處係佢層炸粉一啲都唔厚上枱時肉質仍然呈粉嫩紅,讓食客可按個人喜好決定生熟程度煎啲時啪啪作響由生變熟個過程真係好治癒放入口時,你仍然會辨識到嗰層薄薄炸皮 少少都無變淋到旁邊伴有蛋黃醬,海鹽同埋麻油  個人最愛蛋黃醬  濃滑的酸甜味道配吉列牛係絕配除咗牛,當然都叫咗啲蔬菜類呢到有啲燒物揀,我地叫咗燒芝士脆玉瓜同埋冬菇雖然上枱時已係熱辣辣但我嫌個芝士未夠溶,當時係擺番佢上去再燒多次十級好味!!!!原條錦鰻御膳呢碟嘢,就係我地揀平啲吉列牛餐嘅原因,真 係 好 大 條 !!!你會覺得可以用條鰻魚包住嗰舊飯當夾餅咁食鰻魚肉入口即溶,濃郁嘅魚鮮香偏佈味蕾,鰻魚汁亦是極為上盛只用汁送飯的話感覺都可以吃掉一碗唔誇張,係香港食過最好食嘅

朋友就黎去英國exchange
就揀間好啲嘅餐廳食食佢

我地兩個都未試過吉列牛
咁啱上網見到呢間環境幾好FEEL又吹到水
就試試佢

有兩款牛揀
分別係特選A5黑毛和牛
同埋 頂級安格斯牛
我地決定唔咁敗家,食下面嗰款
等食物嘅同時,我地望到有幅掛畫喺牆
係超靚超有FEEL嘅吉列牛盛
我地本身仲講緊應該係照騙

轉個頭個職員就擺低個爐
原來真係一式一樣
個爐仔靚到我用咗一張菲林喺佢到

吉列牛 最厲害之處係佢層炸粉一啲都唔厚
上枱時肉質仍然呈粉嫩紅,讓食客可按個人喜好決定生熟程度
煎啲時啪啪作響由生變熟個過程真係好治癒
放入口時,你仍然會辨識到嗰層薄薄炸皮 少少都無變淋到
旁邊伴有蛋黃醬,海鹽同埋麻油
 個人最愛蛋黃醬  濃滑的酸甜味道配吉列牛係絕配

燒芝士脆玉瓜和冬菇

除咗牛,當然都叫咗啲蔬菜類
呢到有啲燒物揀,我地叫咗燒芝士脆玉瓜同埋冬菇

雖然上枱時已係熱辣辣
但我嫌個芝士未夠溶,當時係擺番佢上去再燒多次
十級好味!!!!
原條錦鰻御膳
呢碟嘢,就係我地揀平啲吉列牛餐嘅原因,
真 係 好 大 條 !!!
你會覺得可以用條鰻魚包住嗰舊飯當夾餅咁食
鰻魚肉入口即溶,濃郁嘅魚鮮香偏佈味蕾,鰻魚汁亦是極為上盛
只用汁送飯的話感覺都可以吃掉一碗
唔誇張,係香港食過最好食嘅鰻魚飯
一家店,兩個招牌菜!

除了牛,定食,仲有刺身
酒種類亦多

唔係吹水
條鰻魚真係高質過日本!!
一定會再番黎食!
2020-01-09
燒芝士脆玉瓜和冬菇
2020-01-17 33 瀏覽
今日金魚街買野後去左呢間吉列牛餐廳晚飯。環境好似居酒屋咁,有卡位,又見到個水吧,我地差唔多七點去,平日未係好多人。畀左個卡位我地揀左一份安格斯牛肩胛肉($368),係單點,冇餐,有九塊,都唔平。不過望落塊牛又係幾靚嘅。每邊燒大樣15至20秒就啱啱好。個面包糠外皮唔錯,夠脆,而個牛有牛香,唔會韌,好味!!另外要左個鰻魚飯($108做主食),價格合理因為都幾大份。鰻魚唔夠熱,但夠厚肉同埋個蒲燒汁唔會太咸,又幾入味。本人對米飯比較著重,覺得啲米以日本餐廳嚟講就做得唔夠好,唔夠粒粒分明。另外叫左個小食,明太子手羽燒($48)有兩隻。去左骨,釀左啲明太子入去,好方便,咬落去啖啖肉,如果冇咁咸就更好!食物質素有改善空間,不過吉列牛係好味嘅,希望下次嚟嘅時候,試其他野會有驚喜!

畀左個卡位我地

不過望落塊牛又係幾靚嘅。每邊燒大樣15至20秒就啱啱好。

個面包糠外皮唔錯,夠脆,而個牛有牛香,唔會韌,好味!!

2019-11-26
2020-01-16 17 瀏覽
虎酌虎酌食過唔小次已經,每次都係令人非常滿足咁離開。今日放lunch行開太子咁岩口痕就拉左我同事一齊食個豪小小既午餐,食完真係又飽又滿足,無一次令我失望!!!!我自己諗都唔諗就叫左個吉列牛定食。而我朋友就叫左照燒雞排定食。先講下個吉列牛定食,一如既往都係份量足,味道好。牛燒到5成食入口嫩,牛味夠,加埋外邊個吉列皮真係無得輸,令我完全唔想同朋友share。之後朋友個雞排定食都非常唔錯,雞排嫩滑,加埋照燒汁非常好味。另外仲有配好多前菜,小食之類。全部一律都係水準之內!!!
虎酌

2020-01-07 42 瀏覽
初開業既時候來吃過,久未光顧,味道依然!坐位舒適,環境不錯。嘿嘿安格斯吉列牛,兩邊用熱鍋煎下,鎖住肉汁,牛肉偏瘦,但口感都軟腍!肉味濃!嘿嘿吉列嘅外層口感,很香口!如果有配飯就更好!另外有三款醬料,芥末醬,有鹽醬,有岩鹽!配以芥末醬不錯呢!嘿嘿另外叫左一個和牛涮涮鍋 日式醬油湯底 $128,超重牛味,配搭既雜菜很入味,可是份量較小,嘿嘿還有最後的明太子雞翼,熱辣辣,味道正常!去骨雞翼配有明太子嘅鹹香!嘿嘿
初開業既時候來吃過,久未光顧,味道依然!
坐位舒適,環境不錯。嘿嘿
安格斯吉列牛,兩邊用熱鍋煎下,鎖住肉汁,

牛肉偏瘦,但口感都軟腍!肉味濃!嘿嘿

吉列嘅外層口感,很香口!如果有配飯就更好!

另外有三款醬料,芥末醬,有鹽醬,有岩鹽!

配以芥末醬不錯呢!嘿嘿

另外叫左一個和牛涮涮鍋 日式醬油湯底 $128,

超重牛味,配搭既雜菜很入味,可是份量較小,嘿嘿
還有最後的明太子雞翼,熱辣辣,味道正常!

去骨雞翼配有明太子嘅鹹香!嘿嘿
2020-01-03
2020-01-05 21 瀏覽
一直聽聞呢間日本吉列牛受到不少年青人的好評,今次終於有時間一試頂級安格斯牛吉列御膳 $368採用美國安格斯肩胛肉,每份大約十塊醬汁分別有蛋黃醬,鹽,蒜汁🧄逐塊放在爐上,燒大約20秒即可,牛不用熟透,才能保證肉質鮮嫩,油不是太多,牛肉條紋十分靚外脆內軟的口感,牛肉十分冧,放進口裏細味咀嚼,令人急不及待燒下一塊加了額外小菜,配上紫薯、南瓜、翠玉瓜等一起燒併炸芝麻雞翼🐤表皮十分脆,十分惹味和風照燒雞扒定食 $148 晚市一人分量黑松露肉碎沙律🥗令人十分開胃高麗菜西冷豚肉湯,湯的材料十分豐富,有不同的蔬菜配搭日本米飯🍚🇯🇵十分香,米飯份量飽滿照燒雞扒十分滑嫩,雞皮亦十分薄,配上醬汁十分夾

頂級安格斯牛吉列御膳 $368
採用美國安格斯肩胛肉,每份大約十塊
醬汁分別有蛋黃醬,鹽,蒜汁🧄

加了額外小菜,配上紫薯、南瓜、翠玉瓜等一起燒併

炸芝麻雞翼🐤表皮十分脆,十分惹味

和風照燒雞扒定食 $148 晚市一人分量
黑松露肉碎沙律🥗令人十分開胃
高麗菜西冷豚肉湯,湯的材料十分豐富,有不同的蔬菜配搭

日本米飯🍚🇯🇵十分香,米飯份量飽滿

照燒雞扒十分滑嫩,雞皮亦十分薄,配上醬汁十分夾
好耐之前食過香港一間幾有名氣嘅吉列牛有啲不太愉快嘅經歷,今次食呢間希望可以令我對吉列牛重拾信心!當然呢度價位就相對高啲,有和牛提供,我地就要左美國安格斯牛!份量都幾多,超過10塊以上,好整齊咁排左喺長型碟度。中意佢個炸皮唔會同個牛分離,而且仲好脆。擺上爐燒幾燒就食得!牛肉好林好多肉汁,油脂亦適中!好味燒得肉多,要燒下菜!細細地嘅蕃薯 🍠係甜過一般size嘅!南瓜同翠肉瓜薄切,燒一陣就林喇,點返燒肉汁(mustard, sea salt, sesame sauce) 都好夠味!另外仲要加碼食多啲菜!串燒菇同翠肉瓜,厚厚嘅芝士鋪面🧀如果可以咸多少少更啱我口味!由於兩個人食嘅關係,怕唔夠飽,share埋個照燒雞扒定食!跟黑松露醬沙律同麵豉湯!雞扒嘅皮煎得好香脆,肉質亦幾鮮嫩!

今日下午去咗呢間餐廳點左個價錢唔平大概130蚊,但係質素欠佳嘅魚生飯, 成碗飯只有兩片 薄切三文魚,兩隻細蝦,及兩細片北寄貝同埋兩小玉子。 性價比極低!!! 另外魚生味道唔新鮮, 三文魚啲味道叔叔地 ,啲飯仲有啲怪味。 唯一好處係個麵豉湯煮得唔錯。最後 ,間舖頭明明貼住所有信用卡嘅logo, 但最後話午市唔收信用卡, 完全冇在任何地方講清楚。見到呢間餐廳有好多好評,我懷疑可能大部分都係自己友, 星期六午市去到成間餐廳得三枱客,烏蠅飛過都聽到。一定唔會再光顧

一定唔會再光顧

2019-12-27 28 瀏覽
呢排放假接朋友收工,順手係太子食飯係朋友地頭,當然由佢決定食咩喇朋友推介食呢間吉列牛平日六點幾來到,唔洗等位人流唔算多餐廳行日本居酒屋風, 彷似置身小日本吉列牛叫左安格斯安格斯油花豐富帶少少筋廚房已經先炸好外皮, 侍應送上小爐自行放上小爐燒熟,既可以控制幾成又富趣味燒好後配上三種醬汁,唔同味蕾感覺原條錦鰻御膳一黎到有驚喜,超大條鰻魚連條碟都就黎裝唔曬鰻魚肉厚身配上日本米,2個人食都足夠芝麻雞翼即叫即炸,香脆可口但唔油
呢排放假接朋友收工,順手係太子食飯
係朋友地頭,當然由佢決定食咩喇
朋友推介食呢間吉列牛

平日六點幾來到,唔洗等位
人流唔算多
餐廳行日本居酒屋風, 彷似置身小日本

吉列牛叫左安格斯
安格斯油花豐富帶少少筋
廚房已經先炸好外皮, 侍應送上小爐
自行放上小爐燒熟,既可以控制幾成又富趣味
燒好後配上三種醬汁,唔同味蕾感覺

原條錦鰻御膳
一黎到有驚喜,超大條鰻魚連條碟都就黎裝唔曬
鰻魚肉厚身配上日本米,2個人食都足夠

芝麻雞翼
即叫即炸,香脆可口但唔油

• 原條錦鰻御膳
  • 安格斯牛吉列御膳
2019-12-20 38 瀏覽
本身是牛魔王的我,每逢去到食肆的餐廳都會一定食牛,今晚去到太子西洋菜街(琥酌)居酒屋出名是食吉列牛,就讓我試吓這餐廳出名的高質吉列牛。燒芝士冬菇,燒芝士脆肉瓜,兩種蔬菜芝士味都好濃香,新鮮健康。配菜可以放喺爐上自己燒。店員送上安格斯牛吉列及一個高溫的炸爐,並提議將牛肉放在上面只可煎15-20秒就可進食,不宜太久。頂級安格斯牛吉列御膳$368,厚切的安格斯沾上吉列炸醬,食起時牛肉外面吉列邊脆口,而牛肉裏面的肉質還保留住肉汁香濃。芝麻雞翼~賣相精緻,外脆內軟加上芝麻,非常脆口惹味。蕎麥麵的麵質煙韌,蕎麥味清香,十分健康。

配菜可以放喺爐上自己燒。

芝麻雞翼~賣相精緻,外脆內軟加上芝麻,非常脆口惹味。

蕎麥麵的麵質煙韌,蕎麥味清香,十分健康。
2019-12-20 87 瀏覽
最近身邊都不斷有人到日本旅行,北海道,九州,東京等等地方的相片每天也在Facebook看到。但唯獨是可憐的我沒有假期,要留在香港拼搏上班。特別趁著上星期五工作沒有那麼忙,來一個Happy Friday,和好朋友吃一頓日本晚餐,望梅止渴,一解我旅行的渴望。這間餐廳位於太子西洋菜街,地鐵站一出大約六至七分鐘便到。這裏裝修簡單,牆上掛了不同的日式海報,十足十小居酒屋。而且枱與枱之間距離足夠,不算太逼坐得不錯。我們一行二人共點了幾道日本菜,一起互相分享。安格斯盛合 (⭐⭐⭐⭐⭐)一場來到當然要試試這裏最出名的吉列系列。單單是牛肉便有幾個不同部位可以選擇,價錢有平有貴,適合不同食客。我們選了$368的那一款,一份大約有十件,兩個人分享剛剛好。每一面煎五至十秒,大約Medium的熟度。吃起來味道豐富,最先是感受到吉列的香口,之後便吃得出牛肉的軟嫩,油脂甘香自口中滲出,肉味十分香濃,令人停不了口。隨餐附上三種醬汁,分別是蜜糖芥末,海鹽或柚子鹽。個人較喜歡吃原味,之後是海鹽。味道較為清淡,能吃得出牛肉的優質鮮美。另外還有一小碟蔬菜,南瓜,蕃薯和翠玉瓜,都挺不錯。明太子手羽燒 (⭐⭐⭐⭐💢)接著便是明太

這間餐廳位於太子西洋菜街,地鐵站一出大約六至七分鐘便到。

我們一行二人共點了幾道日本菜,一起互相分享。

安格斯盛合 (⭐⭐⭐⭐⭐)

安格斯盛合

另外還有一小碟蔬菜,南瓜,蕃薯和翠玉瓜,都挺不錯。