2020-10-21 266 瀏覽
在蘭桂坊開業近一個月的獅城,主打精品星馬菜,醬料自家製作。吃了芽菜雞、麥皮蝦、巴生肉骨茶、咖啡骨及甜品桃膠四果湯。空運來港用山泉水培育的怡保豆芽菜,粗大爽脆可口,去骨三黃雞雞肉嫩滑;麥皮沾滿了虎蝦,入口酥香彈牙;肉骨茶用上發源地巴山名字以示正宗,湯水鮮濃順喉,藥香回甘,排骨肉質腴嫩,配即炸油條,佐飯妙品;咖啡骨燜得軟稔,吃時滲出淡淡的咖啡香;常食用桃膠能令皮膚變得水潤有彈性,氣色紅潤有光澤,有桂圓紅棗蓮子百合的桃膠四果湯,是天然的食補之選。
2020-10-19
午餐
2020-10-07 441 瀏覽
這餐廳滿有情調,坐位不算多走私房菜style,播住純爵士音樂,環境幾舒服🥗娘惹沙律 $98有豆角、紅蘿蔔、馬來西亞泡菜、酸瓜、花生碎、菠蘿,味道好特別第一次食呢,醬料是廚師自己調配,是一道好夏天嘅菜式,酸酸甜甜味道,主廚特別介紹馬來西亞泡菜,食落似酸菜幾得意,作為前菜滿不錯幾開胃好食指數:😋😋😋😋🐔獅城海南雞 $148🍚海南油香飯$20海南雞肉好嫩滑,醬汁味道偏甜幾特別,再配上薑蓉和油香飯好match,美中不足係少了一款辣醬好食指數:😋😋😋😋🦴巴生肉骨茶 $60因我們二人就只叫了一小碗淺嘗,湯入面有一舊大嘅豬骨、豬腩肉、冬菇和大腸,湯底好濃厚,有好香中藥材味道,主廚話用了十幾種中藥藥材和香料煲,十分足料,配上油炸鬼好好食,老公大愛❤️好食指數:😋😋😋😋☕️獅城咖啡骨 $158見過菜名給幾特別所以叫來試下,主廚話是有名的星馬菜,每件都大大舊,甜甜地夾住咖啡香味道幾特別,入口好多肉汁,十分鮮嫩,啖啖肉好正,我們都最喜歡這碟,大推👍🏻好食指數:😋😋😋😋😋🍆三巴醬燒茄子 $118茄子上塗滿娘惹醬,口味非常特別,有種獨特嘅鹹香加少少辣,好對jo口味,茄子好厚肉,燒得好好,勁正好食指數:😋😋😋😋😋🌟

🥗娘惹沙律 $98

好食指數:😋😋😋😋😋

🍆三巴醬燒茄子 $118
好食指數:😋😋😋😋😋

🌟 龜糕
馬拉生日特色糕點,代表長壽,入面係綠豆蓉,出面皮煙煙韌韌甜甜地幾好味,外表真係好似一隻龜🐢
好味指數:😋😋😋😋
🌟 娘惹千層糕
其中一款用椰糖做,味道好似拖肥糖,好好味好特別jo很喜歡!
好味指數:😋😋😋😋😋
另一款用椰汁做也不錯,味道似平時的椰汁糕🤣
好味指數:😋😋😋😋
兩款也唔太甜,口感同泰式糕點有d唔同,無咁黏,似中式的紅棗糕口感
整體來講食物質素不錯,調味方便幾特別,每碟都有驚喜,其他地方好少食到,係咪正宗就唔知啦我未去過馬來西亞🤣但幾對jo口味
值得一提服務態度非常好,侍應樓下已經帶上位,上生日糕點又好好氣氛又幫我拍片留念,侍應和主廚仲會出來講解菜式,同我地交流,一定會encore,好開心的晚上,最緊要老公滿意,下次一定要試到喇沙!
整體評價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 三巴醬燒茄子
  • 獅城咖啡骨
2020-10-07 290 瀏覽
新加坡同馬來西亞肉骨茶中,我最愛嘅係藥材味較濃既馬來西亞🥰蘭桂坊「獅城」既《肉骨茶》,正正就係我杯茶✌🏻😋!滿滿一大煲,湯頭濃香之餘仲有格外甜美嘅豬腩排肉味👍🏻😍,冬菇大大隻又腍又厚身,味道超正😋確係真材實料💯佢哋嘅《咖啡骨》,濃香味道一食難忘,完全係啱晒我呢個重口味人仕🤣排骨入味肉質仍然好嫩口👍🏻。《怡保芽菜雞》粗短脆口嘅怡保芽菜特別肥美多汁,配埋秘制又滑又香嘅嫩雞🥰係香港唔多地方可以食到。《沙爹串》最讚係個特製沙嗲醬,味道香濃帶點甜,好鬼好食,一個人閑閑哋食幾串🤩。《娘惹沙律》蔬菜配料好爽口,再加爆香蒜粒,脆脆爽爽又開胃。去到甜點《娘惹糕》口感軟糯顔色又靚,最重要係甜度適中香料味好清新,絕對唔會有出面食到嘅香精味👏🏻👏🏻👏🏻掂!
新加坡同馬來西亞肉骨茶中,我最愛嘅係藥材味較濃既馬來西亞🥰
蘭桂坊「獅城」既《肉骨茶》,正正就係我杯茶✌🏻😋!
排骨入味肉質仍然好嫩口👍🏻。
《娘惹沙律》蔬菜配料好爽口,再加爆香蒜粒,脆脆爽爽又開胃。
  • 巴生肉骨茶
  • 怡保芽菜雞
2020-10-07 186 瀏覽
中環蘭桂坊新地方聚點,獅城星加坡餐廳,新蒲點,當然要來嘗試獅城的特色食品。蘭桂坊地點集中非常方便,放工不用10分鐘就到達。當晚一行八人剛好分兩張枱.順便帶些靚酒美酒佳餚,大家分享,不收開瓶費,超級有人情味👍🏻點菜有前菜...娘惹沙律,脆炸軟殼蟹,👍🏻沙爹串燒拼盤👍🏻星洲麥皮蝦😋奶油金絲蝦😋獅城咖啡骨😋參岩將燒魔鬼魚👍🏻大號花生肉骨茶(含脆皮油炸鬼)😋亞參炒八角豆😋星洲帶子炒飯桃膠四果湯醬汁和所有配料,非一般星加坡餐廳從未嘗過,非常好味特別和新鮮,每一個菜出品都是打卡點👍🏻色,香,味俱全🥰三五知己,新蒲點沒有時間限制,一邊飲酒一邊叫餸,必定會再來,要早啲訂位,因為常常爆滿。
蘭桂坊地點集中非常方便,放工不用10分鐘就到達。
點菜有前菜...
娘惹沙律,脆炸軟殼蟹,👍🏻
沙爹串燒拼盤👍🏻
大號花生肉骨茶(含脆皮油炸鬼)😋
亞參炒八角豆😋
星洲帶子炒飯
桃膠四果湯
醬汁和所有配料,非一般星加坡餐廳
從未嘗過,非常好味特別和新鮮,
每一個菜出品都是打卡點👍🏻色,香,味俱全🥰
2020-10-01 351 瀏覽
《徐行新店推介🤗》萬衆期待嘅中環蘭桂坊《獅城🦁星馬餐廳》終於開張,等我同大家介紹吓點解要親身唻試吓先。除左Signature Dishes好食之外,最重要係有個落地玻璃,可以欣賞吓蘭桂坊人山人海嘅日景同夜景,配合埋美酒佳餚,開開心心同朋友歡聚一餐😊。徐行推介:● 巴生肉骨茶 $168 (採用秘制湯頭,肉骨茶帶有鮮濃的肉香,真係食唔停口)● 沙爹串燒拼盤 $108 (自家製作馬來沙爹醬,配合雞🐔豬🐷牛🐮串,確實食到舐舐脷😋)● 星洲麥皮蝦 $188 (麥皮配新鮮大蝦嘅蝦肉,出奇地夾,配埋白酒就更加好吃)● 獅城海南雞🐔 $148 (多種香料浸製,香嫩幼滑)● 亞參燒大頭蝦🦐 $198 (自家亞參篱把大頭蝦,手掌咁大嘅蝦身,一出場就大家爭住打卡)● 白胡椒炒蟹🦀 $338 (選用一級白胡椒泡製柔嫩粉白嘅新鮮蟹肉,令人垂涎三尺,香港可以有依個水準真係好少見)● 娘惹糕 $60 (本地娘惹媽媽全人手製作,全部用料健康天然,濃厚馬來風味)

徐行推介:

巴生肉骨茶

沙爹串燒拼盤

● 獅城海南雞🐔 $148 (多種香料浸製,香嫩幼滑)

娘惹沙律
娘惹沙律
酥炸軟殼蟹
娘惹咖哩蝦
2020-09-29 207 瀏覽
「獅城」SINGAPORE LION改良星馬美饌,味道更濃更香、層次感更豐富!前菜Snacks&Starters✨娘惹沙律Acar Salad 🥗蔬菜爽口,蒜香獨特,風味清新!沙爹Satay✨馬拉沙爹牛肉串、雞肉串 、豬肉串 Malaysian Satay Beef、Chicken、Pork每串肉都軟熟腍滑,配以自家製香濃馬來沙爹醬醬汁超香惹味!肉類Meat & Poultry✨獅城海南雞Hainanese chicken &海南油香飯Hainanese Steam Rice🐔 鮮嫩爽滑有滷香,相比起雞肉,雞油飯更讓人著迷🥰飯粒分明、油光閃亮、香味誘人😍😋海鮮Seafood✨奶油金絲蝦Baked Prawn w Cream Sauce蝦肉爽口彈牙,鮮味嘅蝦香配以滑滑的奶油香,確實係完美組合!素菜Vegetarian✨亞參炒八角豆Sambal Lady's Finger惹味嘅濃郁醬香配以口感鮮嫩清脆嘅秋葵,鹹香好送飯😁
「獅城」SINGAPORE LION

改良星馬美饌,味道更濃更香、層次感更豐富!

前菜Snacks&Starters
✨娘惹沙律Acar Salad
🥗蔬菜爽口,蒜香獨特,風味清新!

沙爹Satay
每串肉都軟熟腍滑,配以自家製香濃馬來沙爹醬醬汁超香惹味!

肉類Meat & Poultry
✨獅城海南雞Hainanese chicken &
海南油香飯Hainanese Steam Rice
🐔 鮮嫩爽滑有滷香,
相比起雞肉,雞油飯更讓人著迷🥰
飯粒分明、油光閃亮、香味誘人😍😋

海鮮Seafood
蝦肉爽口彈牙,鮮味嘅蝦香配以滑滑的奶油香,確實係完美組合!

素菜Vegetarian
✨亞參炒八角豆Sambal Lady's Finger
惹味嘅濃郁醬香配以口感鮮嫩清脆嘅秋葵,鹹香好送飯😁
2020-09-25