2019-05-12 183 瀏覽
去行愉景新城或睇完戲,我哋好鍾意食放題,除咗牛肉、 豬肉可以任點任食,其實仲可以食到好多款唔同嘅蔬菜, 所以好多時星期六中午時間都會過嚟。 我特別鍾意食呢度嘅厚身冬菇、 金菇菜、豆卜 ……仲有啲日式咖哩牛肉,都好好味!我哋最鍾意食麻辣湯底,香濃嘅麻辣味即刻飄出來, 呢個時候最好立即放上新鮮嘅肉片!真係好鍾意食好呢度嘅牛肉,切工不會太厚亦不會太薄,總之放落煱中烚三五秒,即可入口!仲有dreyer's雪糕, 食完咁多濃味嘢食返個甜品作為完美的終結!

2019-04-18 164 瀏覽
上個星期都食得頗清(幾乎都係蛋),天氣又顯著轉涼,星期五收咗工都差唔多九點,一支公返到荃灣,就諗住係附近搵邊爐食啦補充下脂肪同蛋白質😂叫左一個黑毛和牛90分鐘放題(柚子鹽湯底)。個人好比較清淡嘅湯底,湯底唔算鹹係 ok 既,但柚子味可以再加強少少。至於和牛...... (最遠個碟)估計應該係食過最瘦既和牛,反而豬肉都有返少少油脂,出名肥既牛脷都仲有牛味,值得 encore。結果第二輪既豬瘦番好多.......🙄反而任食吧嘅蔬菜吧就有驚喜。有港式邊爐既好朋友油麥菜到到超級食物嘅羽衣甘藍都有。小弟好貪心來來回回搬咗三到四次滿碟嘅羽衣甘藍。呢隻菜本身比較硬身,一開爐就先放定落去煮,煮到差唔多變黃既時候就夠軟最入味。一啖牛脷配一口菜實在係享受😛另外食夠$218有海鮮送,帶子同蠔都幾好食嘅。值得一讚嘅係呢間鋪嘅衛生好好,staff 手腳都好勤快。 如果下次再嚟食的話試下 $200 樓下既 plan 係可以既,不過今晚呢餐埋單要 $300 的話個人覺得有d overprice了🤪希望下次再黎食既時候會食到有靚油花既牛🤪

2019-04-12
  • 牛舌
2019-03-20 2031 瀏覽
位於荃灣的牛陣,是一間知名的日本連鎖火鍋店。基本上香港每間牛陣分店,只要在晩市時段,總會大排長龍,到底是什麼樣的食物,令香港人如此著迷呢。人氣火鍋店牛陣,以任食打響名堂,讓客人自行選擇仼食不同級數的牛肉,更有不同口味的Häagen-Dazs雪糕唷。客人可以因應自已的胃口和荷包的厚薄,選擇不同仼食餐,食材質素佳,難怪有如此多客人呢。餐廳地方頗大,自行選取的食物很多,分為蔬菜類,主食類,炸物類,醬汁類,甜品類,飲品類。牛肉和火鍋湯底,則由服務員呈上,牛肉更可追加呢。Sukiyaki $289/位Sukiyaki即日本壽喜燒。這是牛陣推出的新口味, 有教導客人如何吃正宗的壽喜燒哦。跟以往的ShubuShubu不一樣,要先豬油抹鍋,然後用大蔥和洋蔥爆香,然後加入壽喜燒醬煎牛肉,吃完牛肉後才加鯛魚湯,弄成壽喜燒湯底哦。甜甜的醬油,令人慾擺不能呀。壽喜燒搭配的牛肉,是上品牛肉 - 黑毛和牛。和牛切成薄片,脂肪豐盈,除了雪花紋理清晰,邊位帶有肥膏,輕微煎五秒,沾生蛋漿,馬上入口,肉質幼軟嫩腍,很好吃哦。變成火鍋ShabuShabu後,可以加入自已想食的食材,例如: 粟米,獅子狗,冬菇,秋葵,南瓜,脆
位於荃灣的牛陣,是一間知名的日本連鎖火鍋店。

餐廳地方頗大,自行選取的食物很多

Sukiyaki $289/位

壽喜燒搭配的牛肉,是上品牛肉 - 黑毛和牛。

變成火鍋ShabuShabu後,可以加入自已想食的食材,例如: 粟米,獅子狗,冬菇,秋葵,南瓜,脆皮腸,魚餠,魚板,響鈴,蕃茄,娃娃菜,羽衣甘藍,冰菜等等。

最後更可仼食四種口味哈根大師雪糕,每間分店的囗味勻會不同。

時日有比利時朱古力,藍莓,咖啡,和紅桑子雪糕,記得要預留時間吃哦。
2019-03-16
2019-03-19 230 瀏覽
之前約左朋友來荃灣行花市,見耐冇一齊去食打邊爐而且我地都鐘意食乳酪雪糕關係,就諗起牛陣,好彩原來荃新天地有得食就行去睇睇,價錢約百二元任食都可接受就入去,入到去因我吾想坐係倒垃圾位隔離想轉位(大半係沒有人)但待應好似吾似想,再睇睇錶先話好啦好啦,有點奇怪,因為我又不是要坐四人桌,而且五點多就會離開,根本不會阻住佢,有失望。 我地要了咖喱湯底沒想到都幾濃味而且咖喱味十足,但可能煮得太耐就偏咸,但都幾特別,牛肉和豬肉質素最平來講都味道幾好食,我地最後每款要了三碟,出面菜都新鮮而且都多選擇,飲品就要叫先有但都是任飲。雪糕都有六款和我地最愛的乳酪雪糕,但沒有配料就有點失望。

2019-03-08 1097 瀏覽
話說今日完成考車合格,緊係要食番餐賀賀佢。經過見到牛陣推出壽喜燒套餐就岩哂啦,因為日本人會係喜慶節日食壽喜燒慶祝。而且望落個做法幾似平時去日本食正宗壽喜燒既做法。平時係日本食正宗的壽喜燒真係幾貴,見到連鎖店都有日本黑毛和牛的壽喜燒套餐挺吸引加上可同時食火鍋放題就試下啦~店員詳細介紹做法,先放2舊和牛油脂,再放洋蔥京蔥和壽喜燒醬汁~將黑毛和牛放在鍋內炙燒兩面。牛肉用壽喜燒做法煮後,吸收到醬汁精華之餘,再點上另一主角生雞蛋食,因為本身牛肉肉質已經嫰滑而肉汁同生雞蛋非常夾,食落口唔會太肥膩。黑毛豬肉同樣都唔錯,肉身脂肪比例幾好,入口油花較易溶化。2者之間都各有特式。套餐同時附送冬菇、春菊、白菊、豆腐等一齊做壽喜燒配料。覺得剩食壽喜燒太悶的話,之後仲可以將壽喜燒醬汁同日式清湯變成打邊爐。同平時食一樣,可以係自助區任夾蔬菜、麵、其他配料等等~款式一向都多,而荃新天地店自助區係正中間,唔需要繞過好多枱食客就可以到達,可以睇到位置設計上都花了點心機。任點既肉有牛舌、牛肉、海鮮~等等甜品方面有乳酪軟雪糕同哈根達斯既雪糕,而且有數款可揀~對雪榚有要求GE人士當然不可以錯過啦。另外飲品選擇亦足夠。好滿足呀
話說今日完成考車合格,緊係要食番餐賀賀佢。
而且望落個做法幾似平時去日本食正宗壽喜燒既做法。

將黑毛和牛放在鍋內炙燒兩面。
牛肉用壽喜燒做法煮後,吸收到醬汁精華之餘,
黑毛豬肉同樣都唔錯,肉身脂肪比例幾好,入口油花較易溶化。
2者之間都各有特式。
套餐同時附送冬菇、春菊、白菊、豆腐等一齊做壽喜燒配料。

同平時食一樣,可以係自助區任夾蔬菜、麵、其他配料等等~

任點既肉有牛舌、牛肉、海鮮~等等

甜品方面有乳酪軟雪糕同哈根達斯既雪糕,而且有數款可揀~
對雪榚有要求GE人士當然不可以錯過啦。
另外飲品選擇亦足夠。

好滿足呀,考試合格又食到好野!
  • 壽喜燒
2019-03-06 778 瀏覽
星期日去荃灣探朋友,然後去荃新天地逛街,行到5點幾朋友話肚餓,要早啲食晚餐,帶咗我去牛陣。朋友話日本人有喜慶事,都會食壽喜燒嚟慶祝,所以帶我嚟慶祝早前攞獎枱面有塊牌教客人點樣製作壽喜燒,啱晒我呢啲未食過嘅人叫咗$289和牛套餐,先來2盤和牛、1盤牛舌、1盤豚肉、1盤蔬菜、仲有1盤海鮮,任飲任食,無限追加店員幫我哋開火後,示範埋點樣製作壽喜燒,煎鍋拿來時已有2粒牛脂在內,,先放京蔥和洋蔥爆香,再放入和牛肉片,香氣四溢,饞涎欲滴。一邊煎煮一邊加入壽喜燒汁,也可以加些木魚湯汁。店員煎煮時叫我哋將雞打勻,煮好的肉就點蛋汁來吃。和牛牛味濃郁,牛舌Q軟有嚼勁,豚肉肉嫩味鮮。食完壽喜燒可以加入木魚汁,就可以變成火鍋拾吓拾吓喇,不過我哋掛住傾,忘記加汁,煎燶咗鍋底,要勞煩店員換個新鍋食火鍋唔少得自製調味,雖然個人偏好食物原味,都想睇吓佢有咩選擇。除咗大路嘅芫茜、蔥之外,醬汁都有4款俾客人揀新鮮蔬菜種類好豐富,居然有羽衣甘藍啊仲有外表像黐滿冰碎嘅冰菜。菇類、丸類選擇都唔少,噢...新鮮嘅蟲草花?連炸薯條、炸雞都有飯都有2種喎行完一圈繼續食...追加咗和牛、豚肉、牛舌、海鮮....好滿足,好開心....食
星期日去荃灣探朋友,
然後去荃新天地逛街,
行到5點幾朋友話肚餓,
要早啲食晚餐,帶咗我去牛陣。

朋友話日本人有喜慶事,
都會食壽喜燒嚟慶祝,
所以帶我嚟慶祝早前攞獎

枱面有塊牌教客人點樣製作壽喜燒,
啱晒我呢啲未食過嘅人

叫咗$289和牛套餐,
先來2盤和牛、1盤牛舌、
1盤豚肉、1盤蔬菜、仲有1盤海鮮,
任飲任食,無限追加

店員幫我哋開火後,
示範埋點樣製作壽喜燒,
煎鍋拿來時已有2粒牛脂在內,,
先放京蔥和洋蔥爆香,
再放入和牛肉片,
香氣四溢,饞涎欲滴。

一邊煎煮一邊加入壽喜燒汁,
也可以加些木魚湯汁。

店員煎煮時叫我哋將雞打勻,
煮好的肉就點蛋汁來吃。

和牛牛味濃郁,
牛舌Q軟有嚼勁,
豚肉肉嫩味鮮。

食完壽喜燒可以加入木魚汁,
就可以變成火鍋拾吓拾吓喇,
不過我哋掛住傾,忘記加汁,
煎燶咗鍋底,要勞煩店員換個新鍋

火鍋唔少得自製調味,
雖然個人偏好食物原味,
都想睇吓佢有咩選擇。
除咗大路嘅芫茜、蔥之外,
醬汁都有4款俾客人揀

新鮮蔬菜種類好豐富,
居然有羽衣甘藍啊

仲有外表像黐滿冰碎嘅冰菜。
菇類、丸類選擇都唔少,
噢...新鮮嘅蟲草花?

連炸薯條、炸雞都有
飯都有2種喎

行完一圈繼續食...

追加咗和牛、豚肉、牛舌、海鮮....
好滿足,好開心....

食埋雪糕,為完美的一餐劃上句號

A M 鍚曬妳

2019-02-24
10 分鐘 (堂食)
情人節快到了💞,難得老公🍋今天剛好在我公司附近下班💼,一於去食個豐富晚餐🌙,預早慶祝一下吧🎊~ 在網路上看到了它最近推出了和牛壽喜燒🔥,真的是再適合不過了😏!晚餐時間🌙,店內人山人海的😳。壽喜燒源於日本🇯🇵,是一種加入了醬汁烹煮的火鍋🍲,食用前會先蘸上生雞蛋🥚,屬於冬天的食品☃,多會於有為了慶祝某件事件而出現🎉。如果不太懂的也不用擔心😅,店內已貼心地準備了正確食法📜。開始前可先到自助醬料區🧂,乾蒜、辣椒🌶等樣樣俱備😍,但人妻🐷今天就選擇以原汁原味的享受壽喜燒😌。🔹黑毛和牛🐮店員先為我倆以和牛脂肪熱了鍋🔥,再為我倆示範了一下煮法🤓,先加入特製的醬汁🖤,再加入牛肉片烹煮🥩,最後放入預先準備好的雞蛋上🥚,蘸上了入口🥢,肉質細嫩😋,配上了甜甜的醬汁及新鮮的雞蛋💞,口感層次豐富👍。🔹牛舌👅先加入了店員準備好的鰹魚湯🐟,再加上點點的特製醬汁調味🖤,湯滾了就可以熝牛舌了😍!輕輕的一熝入口🥢,口感爽嫩🤤,滋味十足💗。🔹豚肉🐽本身是不大愛吃豬的😅,但這家的豚肉入口嫩滑😳,人妻🐷絕不抗拒😊。🔹炸物🍤自助區中有不少的小食供選擇🤩,看到了炸雞🐣,老公🍋怎能放過🤭?肉質嫩滑多汁💦,很不錯喔😲~🔹蔬菜🥬難得在自助

晚餐時間🌙,店內人山人海的😳。

如果不太懂的也不用擔心😅,店內已貼心地準備了正確食法📜。

開始前可先到自助醬料區🧂,乾蒜辣椒🌶等樣樣俱備😍,但人妻🐷今天就選擇以原汁原味的享受壽喜燒😌。

🔹黑毛和牛🐮

豚肉

🔹炸物🍤
炸雞

🔹蔬菜🥬
難得在自助區中發現冰菜,當然不能錯過😁,再拿了一點菇物等🍄,食過了大量的肉後🥓,就是要補充一點鮮甜的清一清味蕾😉。
蔬菜

總結💭
鰹魚湯清甜不加味精❌,絕對是真材實料👍,加上價錢合理💸,絕對是性價比高呀💯!另外,如果用餐後沒有剩菜,店家更會送上現金券,大家一起惜飲惜食吧~
2019-02-12
蔬菜
2019-03-04 130 瀏覽
星期日的晚上與家人慶祝生日,特別到牛陣食壽喜燒喺日本,有喜慶節日例如生日,畢業才會吃壽喜燒啊!八點鐘去到門口,嘩!超多人排隊呀!我們點選了一個和牛套餐 $298所有和牛,牛舌,豬肉,廣島蠔都可以任食追加的侍應先替我們把兩舊牛肥膏放進鍋內,再加入洋蔥京蔥炒一回薄薄牛舌易入口花肥牛脂肪平均易入口豬肉也適合燒呢除了肉類向侍應order外,其他蔬菜類或者熟食可以到自助吧取美味的肉類食夠後,可以加入壽喜燒湯底, 變成濃濃火鍋,又可以繼續十下十下喇!最後, 濃濃的湯底滲入面底,超滿足啊!未完,食埋任食哈根大師雪糕
星期日的晚上與家人慶祝生日,特別到牛陣食壽喜燒

喺日本,有喜慶節日例如生日,畢業才會吃壽喜燒啊!

八點鐘去到門口,嘩!超多人排隊呀!

我們點選了一個和牛套餐 $298
所有和牛,牛舌,豬肉,廣島蠔都可以任食追加的

侍應先替我們把兩舊牛肥膏放進鍋內,再加入洋蔥京蔥炒一回

薄薄牛舌易入口

花肥牛脂肪平均易入口

豬肉也適合燒呢

最後, 濃濃的湯底滲入面底,超滿足啊!

未完,食埋任食哈根大師雪糕

慶祝紀念
生日
2019-02-24 140 瀏覽
最近朋友終於成功考到車牌所以就決定同佢食好啲同佢慶祝一下朋友竟然提議食壽喜燒真係估佢唔到啊原來係日本壽喜燒係啲慶祝喜慶嘅時候先會食咁就啱晒今日嘅目的啦由於我哋嚟到嘅時間都尚早所以都唔洗等位就可以有得食嚕餐廳嘅空間感唔錯枱同枱之間唔會太迫所以食得好自在讚我哋今日食嘅係黑毛和牛套餐日本產架 可以放心地食!套餐包括蔬菜籃 海鮮 豚肉 牛舌同埋和牛當然唔少得自助嘅配料啦種類都好多架有烏冬/金菇菜/雪糕/飲品等等雪糕仲要係啲名牌子黎架添!一定要食返夠本!店主會教我地正宗既壽喜燒食法!首先要將隻雞蛋打落個碗度之後發勻佢再用牛嘅脂肪係個鑊上面燒一燒咁就可以再來一碟京蔥洋蔥最後再加啲壽喜燒汁放舊和牛落去 幾秒就食得喇如果想將佢變成火鍋的話就可以落其餘嘅魚汁甜度可以自己調節!啲菜吸哂啲湯既精華好正呀基本上唔洗額外再夾食物都夠飽!飲品方面種類都好多估唔到呢度有檸檬茶飲當然亦都唔少得有日本茶太飽嘅時候可以用茶消濟非常好今晚食得好開心所有食物質素都好好題外話:原來呢到啲肉係即切架!咁就唔會雪到硬哂喇!
最近朋友終於成功考到車牌

所以都唔洗等位就可以有得食嚕
餐廳嘅空間感唔錯
枱同枱之間唔會太迫所以食得好自在

我哋今日食嘅係黑毛和牛套餐

日本產架 可以放心地食!

套餐包括蔬菜籃 海鮮
豚肉 牛舌
同埋和牛

當然唔少得自助嘅配料啦
種類都好多架
有烏冬/金菇菜/雪糕/飲品等等

雪糕仲要係啲名牌子黎架添!
一定要食返夠本!

店主會教我地正宗既壽喜燒食法!
首先要將隻雞蛋打落個碗度
之後發勻佢

再用牛嘅脂肪係個鑊上面燒一燒

咁就可以再來一碟京蔥洋蔥

最後再加啲壽喜燒汁
放舊和牛落去 幾秒就食得喇

如果想將佢變成火鍋的話
就可以落其餘嘅魚汁
甜度可以自己調節!

啲菜吸哂啲湯既精華好正呀

基本上唔洗額外再夾食物都夠飽!

飲品方面種類都好多
估唔到呢度有檸檬茶飲
當然亦都唔少得有日本茶

太飽嘅時候可以用茶消濟
非常好

今晚食得好開心所有食物質素都好好

題外話:原來呢到啲肉係即切架!
咁就唔會雪到硬哂喇!
2019-02-21 162 瀏覽
情人節前夕 同我好朋友慶祝生日🎂 為咗避開人潮 我地專登約咗係情人節既前一日食飯 簡咗朋友最鍾意食既壽喜燒 佢話食壽喜燒就第一時間諗起牛陣 一於聽佢話 去荃新天地既牛陣食晚飯😛其實有好多款簡 我地兩個簡咗款90分鐘$289 和牛套餐 主要有牛舌 和牛同豚肉 三款都可以隨意再refill🥰 當然要食得哂先好嗌 學政府話齋 「咪做大晒鬼阿」出面有自助醬料區 飲品都係自取 款式都算係幾多😋壽喜燒可以一鍋兩吃 做法唔複雜 店員好樂意幫手烹調 先燒熱和牛脂肪 再炒香洋蔥同京蔥 之後再倒2湯匙壽喜燒甘露同落兩片和牛去燒 美味極啦😋 另一種食法係落鰹魚湯 再加入日式火鍋配料 令其精華滲入湯底中 更加甘甜濃味✨黑毛和牛色澤粉嫩鮮紅 雪花油脂比例均勻 肉質軟綿 入口即溶 配上甜豉油既壽喜燒湯底 再蘸點蛋汁🥚 和牛幼滑美味🥩 另外仲有牛舌 有牛味 薄切 煮完之後幾爽口 好快吸入湯底既味道☺️ 跟鍋有蔬菜盤 入面有唔同既菜 豆腐同冬菇 連營養價值高既超級食物 羽衣甘藍都有🥦 我覺得娃娃菜與壽喜燒湯底好搭配 超入味~~海鮮盤有數款海鮮 如帶子 魷魚🦑 廣島蠔 廣島蠔特別出色 肥美飽滿 粒粒都蠔味十足 忍唔住en

海鮮盤有數款海鮮 如帶子 魷魚🦑 廣島蠔 廣島蠔特別出色 肥美飽滿 粒粒都蠔味十足 忍唔住encore多十隻😆

套餐可以再點肉類海鮮等 如果唔夠食外面仲有自助區可以拎炸物 蔬菜 丸類 白飯 粉麵等等 大推出面好少有得食羽衣甘藍🥬 冰菜 同蟲草花 擺落壽喜燒入面真係冇得輸😛 炸物有薯條🍟 同炸雞🍗 炸雞味道唔錯 比得上外面炸雞店既質素

食飽當然唔可以錯過甜品啦 乳酪雪糕同雪糕係任食 係我最愛既Haggen Dazs 仲有4款口味 大滿足🤤
2019-02-19 131 瀏覽
在荃灣放工,朋友即興約食飯,想打邊爐的話,牛陣真係平靚正之選。晚市放題火鍋套餐,原來$159是不包飲品的,因此選擇了$179湯底原本是得一個選擇,但每人加$5可以享用到兩款湯底,岩哂有選擇困難症的人最終選擇了經典麻辣湯底和特製雞白湯底基本的牛肉和豚肉,個人覺得豚肉好食過牛肉,因為放題關係,肉類可以無限添加,第二轉的牛肉,肉質比起第一轉有些不同,第二轉的質感較軟,好味飲品都較多選擇,選舉了罐裝的維他檸檬茶,印象中外面的放鍋放題,比較少見到會有罐裝維他檸檬茶,最後仲有哈根大師的雪糕,但由於雪得太硬,整完出黎的效果不好看,所以就沒有影相了,但味道一樣還是那麼那麼好味

最終選擇了經典麻辣湯底和特製雞白湯底

2019-02-18
2019-02-18 86 瀏覽
開心野就梗係要食餐好嘅慶祝下喇🥳因為早前考試合格 成功考到鋼琴8級呀wohoo😍🥳 適逢呢啲喜慶事情 又好鐘意打邊爐嘅我 當然要食反個壽喜燒鍋先喇!朋友知道牛陣🐮近排推出個自制壽喜燒鍋,又幾有趣,於是就衝去試喇呢個制作過程又幾好玩咼,店員仲會好有禮貌甘簡介過程比我地知 最後加埋啲蔬菜拼盤 再加壽喜燒湯就大功告成喇! 成個制作過程係自己一手一腳整稼 好好玩 完全知個湯底係點整出黎 仲要係冇味精 好鮮甜!黑毛和牛雪花都多 肥瘦分明 口感嫩滑 一流隻蛋係送 要黎點肉食稼!呢個餐主要嘅配料有和牛,牛舌,豚肉,蔬菜拼盤同海鮮。令到個湯底更鮮甜入味 正其他配料可以到出面嘅自助吧到仼拎仼食稼😍飲料種類選擇都多稼 起碼有我鍾意嘅烏龍茶🤪最後呢個一定要提嘅就係乳酪雪糕😍😍😍佢個乳酪雪糕好重乳酪味!!硬身夠凍 絕對唔係液體甘款!!吾小心encore左3次🤭
開心野就梗係要食餐好嘅慶祝下喇🥳

呢個制作過程又幾好玩咼,店員仲會好有禮貌甘簡介過程比我地知

黑毛和牛雪花都多 肥瘦分明 口感嫩滑 一流
隻蛋係送 要黎點肉食稼!

其他配料可以到出面嘅自助吧到仼拎仼食稼😍

飲料種類選擇都多稼 起碼有我鍾意嘅烏龍茶🤪

最後呢個一定要提嘅就係乳酪雪糕😍😍😍
聽聞係日本通常有慶祝既事先會食壽喜燒,男朋友專登book 左牛陣既期間限定壽喜燒鍋同我慶祝生日佢個壽喜燒唔係平時咁淨係比個甜豉油湯你,而係要自己落手去煮,所以感覺特別好食🥘佢都有列晒啲步驟比你跟住做,好正宗架唔想郁手店員會幫你搞惦首先打勻隻日本蛋先,陣間可以比牛肉蘸🥚之後可以展示自己精湛既廚藝去炒熟洋蔥同京蔥👩🏻‍🍳3. 可以落和牛啦🙆🏻‍♀️每邊炙兩秒,再加少少壽喜燒汁,蘸蛋汁,食得❗️壽喜燒汁係用醬油、糖與味醂等混合的湯汁,呢道聲稱冇味精,所以食完都唔會口渴架牛肉結合醬汁,甜甜地令人不知不覺食多左幾碟,因為冇咁膩!蘸埋蛋汁仲滑呢到既黑毛和牛真係一定要encore,我兩個人食左六盤,回晒本佢未到入口即融,稍微有咬口,但脂肪分佈好平均,睇相都見到雪花好充足,而且紅卜卜,係好新鮮食完牛肉可以加清湯煮蔬菜,其他配料同烏冬呢盤係壽喜燒鍋附送既蔬菜盤,好colourful,見到令人好開心蔬菜盤有白菜,皇帝菜,冬菇,羽衣甘藍,冰菜,燒豆腐等等,好豐富全部都好新鮮好甜另外仲食左海鮮盤,豚肉同牛舌,都冇令人失望最後食多幾球Haagen-Dazs雪糕,滿足咁捧住肚走好開心可以食到正宗既壽喜燒,唔係稀稀既豉

佢都有列晒啲步驟比你跟住做,好正宗架
唔想郁手店員會幫你搞惦

首先打勻隻日本蛋先,陣間可以比牛肉蘸🥚
之後可以展示自己精湛既廚藝去炒熟洋蔥同京蔥👩🏻‍🍳

牛肉結合醬汁,甜甜地令人不知不覺食多左幾碟,因為冇咁膩!
蘸埋蛋汁仲滑

食完牛肉可以加清湯煮蔬菜,其他配料同烏冬

全部都好新鮮好甜

另外仲食左海鮮盤,豚肉同牛舌,都冇令人失望

最後食多幾球Haagen-Dazs雪糕,滿足咁捧住肚走
好開心可以食到正宗既壽喜燒,唔係稀稀既豉油湯底,而且品質好好,無論肉到配料都係達到水準,已經準備再book 多次食嚕

新年食左咁多日中菜, 去FD屋企拜年我地D後生仔都唔想食中菜住啦所以就去左荃新天地既牛陣食壽喜燒因為食壽喜燒都係慶祝既意思, 咁又好味, 又好意頭我地就好開心咁行去食啦汽水係任拎的, 款式都幾多下食得精, 菜唔一定只止係一般既生菜之類, 仲有冰菜, 羽衣甘藍等既特別既菜仲有D丸類, 魚等既配料, 都係任食任拎的當然仲有我地最愛的哈根大師啦打邊爐又點可以冇醬呀!係等食既時間, 食下炸雞就最岩, 外脆內嫩, 估唔到佢整得咁好啤酒都係任飲的, 爽呀喂!壽喜燒SET包: (全部任點任食!)超級靚和牛, 唔洗多講, 睇D紋路, 色澤都知有幾嫩, 幾有牛味, 超級正呀牛舌就更有口感D, 爽爽地口咁, 都好好味海鮮都幾多款, 都幾新鮮, 食得多肉食下海鮮中和返就岩晒啦壽喜燒玩法:1) 首先用牛油就熱個鍋先2) 用紫洋蔥同京蔥爆香個鍋3) 當準備好之後, 就可以落牛, 再配合左D壽喜燒汁, 咁就有最正宗既壽喜燒食啦4) 食到咁上下, 就可以轉第二個玩法轉打邊爐, 有菜有肉有海鮮, 完美的一餐總結黎講, 玩法多, 食物好, 款式多, 服務都唔錯, 咁過新年真係爽足全年呀!
因為食壽喜燒都係慶祝既意思, 咁又好味, 又好意頭
我地就好開心咁行去食啦

汽水係任拎的, 款式都幾多下

仲有D丸類, 魚等既配料, 都係任食任拎的

當然仲有我地最愛的哈根大師啦

打邊爐又點可以冇醬呀!

啤酒都係任飲的, 爽呀喂!

壽喜燒SET包: (全部任點任食!)

牛舌就更有口感D, 爽爽地口咁, 都好好味

海鮮都幾多款, 都幾新鮮, 食得多肉食下海鮮中和返就岩晒啦

壽喜燒玩法:
1) 首先用牛油就熱個鍋先

2) 用紫洋蔥同京蔥爆香個鍋

2019-02-16
2019-02-17 739 瀏覽
經常都想找一天去牛陣食壽喜燒, 不過次次路過都坐滿人, 剛好今天又看到,而且望見和牛的睇就流晒口水! 決定早少許食晚餐, 大開食戒~~~~和牛餐也有2個價錢, $289 VS $329, 但看圖已經覺得$329 日本產特選黑毛和牛套餐 的雪花比較平均比較吸引!最後當然是貴少少食好D啦~~特選黑毛和牛跟圖片是一樣!! 雪花靚到呢~壽喜燒都有指定食法, 而且有職員服侍我們, 教我們食用步驟:和牛脂肪塗燒熱的鍋, 再炒香京蔥及洋蔥, 煎一煎和牛片再加少許壽喜燒汁, 最後蘸日本蛋槳食~日本餐廳用的食材也是日本貨日本產特選黑毛和牛, 壽喜燒甘露是無添加味精,  鰹魚清湯, 就連日本鮮雞蛋追加也要加8蚊!!用日本蛋用沾生雞蛋蛋槳我是比較放心, 其他地方的我就怕會有沙門氏菌。和牛片入口即融! 壽喜燒汁是比較濃味, 特別是當沾上蛋汁後, 就不會太濃剛剛好, 而且有蛋香味, 口感也更加滑~因為目標是和牛, 其他肉也只是淺嚐, 其中牛舌也不錯, 薄薄的快熟, 但保持彈牙的口感煎完和牛一定會出現不少和牛油, 食夠了就可以先撇走鍋上的牛油, 然後倒入鰹魚清湯開始shabu shabu~牛陣有2大優點要一提:
日本產特選黑毛和牛
和牛脂肪
壽喜燒甘露
日本餐廳用的食材也是日本貨
豬肉
牛陣有2大優點要一提: 有貴價蔬菜任食 及有哈根大雪糕
春菊
冰菜&羽衣甘藍

春菊, 冰菜, 羽衣甘藍都是任食!! 都是現在開始流行的蔬菜, 最喜歡是冰菜, 有特別!! 像很多小水點鋪在菜上!!
哈根大雪糕

乳酪

雪糕乳酪我會安排第3個胃去消化它們

米飯

咖哩牛腩

拿了一些咖哩牛腩配糙米飯食, 牛腩好淋好入味, 很不錯!
最後吃了N碟和牛回本光榮離開~ 食到最近3個月都不用吃牛了
蔬菜籃