無論慶祝聖誕節🎄定係做冬食飯🥘最緊要就係人多熱鬧 ,開開心心!朋友話想去銅鑼灣 食得盡興,揀咗牛站(駅)麻辣火鍋放題,一個價錢,幾百種美食享受。銅鑼灣新店,位置銅鑼灣廣場二期,交通十分便利,新店裝修耳目一新,地方寬敞,尤其是喜歡佢嘅獨立卡位,私隱度高。凍冰冰嘅天氣可以任食糯米飯和蛇羹,屋企人好滿意。再食埋羊腩煲鍋底,嘆啤酒,好過去大酒家。台式火鍋CP值超高,轉個身就好似去咗日本餐廳,啤酒梅酒任飲 !最近推出的冬天孖寶,必食蛇羹同糯米飯 。食完個胃暖笠笠。SRF肩胛肉眼 成人$298湯底我們喜歡鴛鴦,可以食到兩種不同風味,枝竹羊腩鍋 + 沙嗲鍋。牛站秘製嘅枝竹羊腩鍋,湯底非常足料,羊腩肥美鮮甜,湯底好出色 。沙嗲香辣,食得過癮,香口惹味。最後我地揀左 SRF肩胛肉眼套餐,主力品嚐SRF美國極黑和牛、美國牛肩胛片、手切封門柳、美國安格斯牛板腱。全部牛肉都係超級新鮮!SRF美國極黑和牛片 ,牛味濃郁,入口溶化。手切封門柳,手工值得加分,口感柔軟煙靭。美國安格斯牛板腱比較爽滑,滿足了我們很想吃牛肉的慾望。食完牛肉,當然唔可以錯過海鮮。超鐘意佢地嘅帆立貝、新鮮海蝦、竹笙釀蝦滑、象拔蚌片,款款都新

最近推出的冬天孖寶,必食蛇羹同糯米飯 。食完個胃暖笠笠。

SRF肩胛肉眼 成人$298

食完牛肉,當然唔可以錯過海鮮。超鐘意佢地嘅帆立貝、新鮮海蝦、竹笙釀蝦滑、象拔蚌片,款款都新鮮肥美,非常鮮甜。

仲有多款熟食,我最鍾意食燒乳鴿皇,皮脆肉嫩又多汁。另一款推介係麻辣小龍蝦,麻辣好刺激好辣,辣得好過癮。

新鮮炸的小食,朋友最喜歡榴槤炸彈、油條、魚皮、響鈴,新鮮熱辣,入口酥脆,很用心的製作。

其他火鍋邊爐配料,很多都是台灣直送,有誠意之作。我一定會食台灣特色的蔬菜,水蓮菜。其他還有王子麵、新竹米粉。

出面自助吧除咗有多款火鍋丸類 、蔬菜、小食,仲有大量飲品。

飲品也非常多選擇,除咗罐裝汽水飲品,仲有花茶泡茶。我見到人哋飲人氣鴨屎檸檬茶,我就喜歡啤酒梅酒任飲啊!

最後仲有特色甜品同 Haagen-Dazs 雪糕,最緊要係咁貴嘅雪糕都任食!雪條都有台灣珍珠奶茶款式的,起動了甜品的第二個胃,超級滿足。

慶祝紀念
聖誕節
  • 蛇羹
  • 糯米飯
  • 枝竹羊腩鍋
  • 清酒梅酒任飲
銅鑼灣都有分店喇😍港島區朋友有福了呢度比其他分店有更加多卡座 更加闊落 坐得更加鬆動新開業就已經吸引好多人過嚟未開門就有人排隊沙嗲湯底都係第一次叫 好濃郁嘅花生香味難得朋友係牛魔王 今次終於可以每款牛都叫晒喇~最鍾意美國極黑和牛SRF 油脂分怖比例啱晒我口味 而且牛味又夠濃郁食晒咁多間分店 似乎銅鑼灣呢間最多雪糕同甜品選擇🩷而家冬天店家仲供應埋seasonal嘅生炒糯米飯蛇羹比大家暖暖胃添 真係好貼心當然火鍋配料種類都好多選擇無論素食定丸類諗到咩都有來自唔同國家嘅粉面類都有~韓國公仔麵、台灣嘅王子麵、新竹米粉,仲有香港嘅代表出前一丁呀!
銅鑼灣都有分店喇😍港島區朋友有福了
呢度比其他分店有更加多卡座
更加闊落 坐得更加鬆動
新開業就已經吸引好多人過嚟
未開門就有人排隊

沙嗲湯底都係第一次叫 好濃郁嘅花生香味

難得朋友係牛魔王 今次終於可以每款牛都叫晒喇~
最鍾意美國極黑和牛SRF
油脂分怖比例啱晒我口味 而且牛味又夠濃郁

食晒咁多間分店 似乎銅鑼灣呢間最多雪糕同甜品選擇🩷

當然火鍋配料種類都好多選擇

無論素食定丸類諗到咩都有

2023-12-23 2737 瀏覽
牛站「駅」銅鑼灣地鐵站C出口斜對面銅鑼灣廣場二期交通方便,環境舒適,門口採用日本式鳥居設計,彷彿好似去左日本。首先湯底方面,有多種選擇,今次揀左龍蝦湯底同羊腩煲湯底,味道濃郁,鮮甜可口,羊腩唔會太靭。重點牛肉方面,有幾款牛肉,當中美國極黑和牛SRF,牛味滿分,油脂分布比例完美,其次美國安格斯牛板腱同美國肩胛肉味道出色,口感豐富,牛脷照常發揮一貫水準。除左牛肉,牛站有相當多選擇,小食類既乳鴿,又大隻又新鮮,加上送上黎既時候仲係好熱,建議鍾意食乳鴿可以叫多幾隻。海鮮既花甲鮮味十足,魷魚同象拔蚌都相當唔錯,新鮮指數五粒星。炸物榴槤波波同紅糖糍粑,即叫即炸建議食嘅時候小心,咬落去一啖爆汁,值得加單。飲品區域又非常多選擇,自己斟既有橙汁,椰青水,甘蔗汁,豆漿,除一般罐裝飲品支裝飲品之外,仲有台式珍珠奶茶,椰汁芋圓。飲酒嘅朋友可以放心,牛站有唔同酒類,日本松竹梅清酒,白酒,韓國真露燒酒,清酒,梅酒,無限添飲,收工後飲返幾杯盡興。甜品有唔同國家唔同牌子嘅雪糕雪條,鍾意自製嘅仲有雪糕機可以自己斟,蜜瓜味牛奶味,仲可以兩溝,仲有好經典嘅爆谷,仲有相當多嘅甜品蛋糕布甸等等。出面有熟食區同埋配料區,有蛇羹,
牛站「駅」

銅鑼灣地鐵站C出口斜對面銅鑼灣廣場二期

出面有熟食區同埋配料區,有蛇羹,麻辣小龍蝦,臘味糯米飯。
蔬菜區有新鮮蔬菜,解膩一流,淨係蔬菜選擇已經有數十款。
總結
大期大愛既火鍋放題
野食質素同款式都好多
飲品款式多 有珍奶 有酒
大推和牛、菜、乳鴿、新羊腩煲湯底、蛇羹、糯米飯
2023-12-07
2023-12-23 1621 瀏覽
港島區🎊第一間牛站落户係🚇銅鑼灣廣場二期,地點📍十分方便,而且依舊係抵食🥰滋味。SRF美國🇺🇸極黑和牛肩胛肉眼🐂餐只係$298/位,依家天氣轉凍,打邊爐🍲真係啱晒!呢度有成十款湯底🥣可以揀,而且仲有枝竹🐑羊腩鍋添,不過我哋☺️今次就揀咗經典嘅胡椒🐖豬肚鍋,因為可以比較能夠👍食到靚牛嘅本味。主打嘅SRF美國🇺🇸極黑和牛肩胛肉眼片🐂牛味濃又肥美,美國安格斯🤤牛板腱又嫩又滑,兩款我都鐘意😍食!呢度亦有幾款😋台式小食,我哋叫咗🍶醉雞卷、藤椒🐟魚皮、芝麻雞翼同埋🐓鹽酥雞,都算唔錯。其他嘅火鍋🍲配料都好豐富,我就比較🥰鍾意秘製滷大腸同埋台北🦆鴨血,另外海鮮🦐亦係我比較喜愛嘅火鍋🤤配料。💪自助區亦有好多唔同嘅🦞熟食同埋火鍋配料,仲有多款🍶清酒、🥃梅酒、🥂白酒同埋真路燒酒任飲添!甜品🍮方面最令我驚喜嘅係有台式😍仙草芋圓、港式嘅楊枝🥭甘露同埋滋補嘅🥥椰汁鮮奶雪燕,再加上有 Häagen-Dazs 雪糕🍨任食,真係好正!

2023-12-21 157 瀏覽
來到12月中,天氣終於凍,心思思又想打邊爐。超級抵食的牛站,也終於來到銅鑼灣,當然第一時間要去朝聖。新店光猛闊落,食材豐富新鮮,似乎比其他分店更多選擇。午市4小時任飲任食,確是世一。湯底選了香辣沙嗲鍋和清甜椰子雞鍋,前者惹味後者滋潤。套餐肉類選了第二級,有美國極黑和牛片、手切封門柳、西班牙豬五花片,還有無骨魚片和象拔蚌等。自取的熟食也很豐富,蛇羹和台灣鹹飯更是必吃。今天是星期六,這兒簡直是小朋友樂園。雪糕、軟雪糕、甜品、爆谷⋯⋯數之不盡。這個爆谷很好吃,我也取了幾杯。
來到12月中,天氣終於凍,心思思又想打邊爐。
超級抵食的牛站,也終於來到銅鑼灣,當然第一時間要去朝聖。
新店光猛闊落,食材豐富新鮮,似乎比其他分店更多選擇。

午市4小時任飲任食,確是世一。
湯底選了香辣沙嗲鍋和清甜椰子雞鍋,前者惹味後者滋潤。

自取的熟食也很豐富,蛇羹和台灣鹹飯更是必吃。

2023-12-16
午餐
2023-12-20 280 瀏覽
呢幾日咁凍🥶就想去食麻辣火鍋暖下身。之前去過幾次牛站麻辣火鍋放題都覺得唔錯👍🏻今次再去到新開張嘅銅鑼灣分店,晚市人山人海,唔想等太耐可以預先book位。秋冬季銅鑼灣分店有滋補羊腩煲湯底🔥可以食到啖啖羊腩,仲有臘味糯米飯,暖笠笠。今次叫咗中間價位嘅SRF美國極黑和牛片放題套餐,唔駛$300已經可以食盡多款美國牛肉、海鮮、特色丸餃、炸物、主食、白酒燒酒清酒等,仲有甜品、軟雪糕、hagaaendaz等,豐富至極🤰🏻SRF美國極黑和牛片120分鐘放題🥘牛站秘製麻辣鍋、胡椒豬肚鍋麻辣火鍋一向係呢度必食之選😛😛落咗好多香料,小辣已經夠晒火辣辣🔥豬肚鍋都係落足料,有唔少彈牙豬肚,越滾胡椒味會越濃郁😋😋🥩SRF美國極黑和牛片、美國安格斯牛板腱、美國牛肩胛片、手切封門柳、澳州羊肉片、巴西牛脷托、美國豬梅肉片、手打墨魚滑、鮮甜沙白叫咗以上呢幾款肉類海鮮,每款肉都係大大片,口感好😛😛和牛片夠軟滑,我自己幾鐘意爽彈嘅牛脷托。沙白彈牙無沙,配麻辣火鍋好惹味😎🍢企鵝丸、海鴨蛋福袋、流沙海苔丸、芝心丸、麻糬丸、手包蝦肉雲吞、蛋餃、鬆脆響鈴、炸魚皮、珍寶蟹棒、風琴豆腐、凍豆腐、魚肚、菇菌、蔬菜出面嘅配料區有好多特色丸

SRF美國極黑和牛片120分鐘放題
🥘牛站秘製麻辣鍋、胡椒豬肚鍋

出面嘅配料區有好多特色丸、餃,甚至蔬菜都有好多特別款式👏🏻👏🏻企鵝丸係銅鑼灣分店第一次見🐧似墨魚丸,無餡料但夠爽彈。海鴨蛋福袋、流沙海苔丸、芝心丸都係滿滿流心餡💦好邪惡又滿足😈風琴豆腐都幾特別,一串串,豆腐好索湯。

🍦蜜瓜牛奶扭紋雪糕、咖啡朱古力慕絲杯、藍莓芝士杯、提拉米蘇慕絲大福、草莓大福
食麻辣火鍋覺得有啲辣🥵食返杯雪糕就可以解辣🤣扭紋雪糕幾好食😋蜜瓜味清香。咖啡朱古力慕絲杯都唔錯,可可味濃郁。當然唔少得雪條以及haagandaz雪糕🍨

🥂白酒、真露燒酒、清酒、熱清酒、桑葚洛神花茶、檸檬鴨屎香茶、白桃烏龍茶、珍珠奶茶
多款特色酒類都係任斟任飲😍酒鬼一定要飲返夠本😏除咗大路嘅珍珠奶茶、冷泡茶,仲有依家好hit嘅檸檬鴨屎香茶🍋

人均消費:$350
推介指數(10分為滿分):8分
2023-12-19
2023-12-20 99 瀏覽
銅鑼灣廣場2期開咗間火鍋店,佔地面積相當之大🐃120分鐘晚市放題 $328⚡️食物✨鴛鴦湯底 +$48-枝竹羊腩鍋 真心出色 湯底入邊有幾舊羊腩可以過吓口癮 呢個湯底配生菜真係冇得輸-香辣沙嗲鍋 沙嗲味幾濃郁 唔算太辣 🦬牛肉-美國安格斯牛板腱 肉味幾重 口感都幾嫩-手切封門柳 美國極黑和牛片 兩款肉質相對較結實 🦐海鮮-海鮮有象拔蚌 海蝦 帆立貝 青口 魷魚片 ⚡️其他特色-田雞 比較少見嘅食材 非常之鮮甜-雞子 補身嘅精選 🤫-蛇羹 冬天食好暖胃-糯米飯 飯粒幾煙靭 有臘味香-乳鴿 細細隻可以過下口癮-麻辣小龍蝦 都幾惹味辣得過癮-啤酒梅酒任飲 幾易入口 暢快🍧甜品-häagen-dazs 雪糕 大量雪條 乳酪 相當多款式✨環境-佔地面積非常之大 一望無際 新開張非常乾淨企理🔔服務-上餐速度唔錯 有職員收拾及主動協助👍🏻總括嚟講,味道好,環境地方乾淨又夠大,試得一試👍🏻
銅鑼灣廣場2期開咗間火鍋店,佔地面積相當之大

✨環境
-佔地面積非常之大 一望無際 新開張非常乾淨企理
🔔服務
-上餐速度唔錯 有職員收拾及主動協助👍🏻

總括嚟講,味道好,環境地方乾淨又夠大,試得一試
👍🏻
2023-12-20 72 瀏覽
銅鑼灣居然開佐分店 😍 尖沙咀就經常去牛站打邊爐,性價比非常高既打邊爐 ,住港島既終於有口福了,地址非常容易穩地鐵站出對面就係拉,___________________銅鑼灣分店地方非常闊落,而且卡位相對比較多,感覺私隱度 高,就算同朋友大聲D講野都唔驚吵到隔離臺 👍🏻👍🏻設計非常之好___________________自助區食物多選擇、每個種類多有成10幾20款不同選擇,而且非常新鮮整齊,食物高質 😍飲品都已經有幾十種🤣 都幾誇張 雪糕都有成10種,而且係係出邊食放題無食過既品種,有驚喜 😆____________________值得一讚係個麻辣湯底,越食越過癮,越辣 正 👍🏻上菜速度非常快,牛肉好新鮮,牛味濃郁必試係招牌乳鴿,平時我唔係太食乳鴿,估唔到食哩個 係叫唔停 🤣真係必試_____________________員工服務態度好好,下次會再黎 😍

___________________

___________________

飲品都已經有幾十種🤣 都幾誇張

____________________

_____________________

員工服務態度好好,下次會再黎 😍

2023-12-20 107 瀏覽
今日嚟食佢嘅晚市火煱放題 ,選左中間價位嘅 $298/位(120 分鐘),附上收據。叫左羊腩煲鍋底,湯底吾太味濃,QR code 下單的肉類、海鮮都新鮮,油條、炸魚皮有保溫柜保持溫度,熱食紅燒乳鴿真係皮脆肉嫩,糯米飯都好食但略為吾夠熱。甜品木糠布甸、mango 糯米糍、吉士泡芙、燒仙草、椰汁珍珠露、珍珠奶茶、軟雪糕(牛奶、蜜瓜)、燉旦,味道和賣相都吾錯,冰品就食左老虎芝士流心雪條。焦糖爆谷可能冇乜人攞,就淋嘅。飲品更加系應有盡有,甚至有熱櫃供應維他奶(包裝)及茶。因為樣樣都有,整體來說,用餐體驗相當不錯。
焦糖爆谷可能冇乜人攞,就淋嘅。
飲品更加系應有盡有,甚至有熱櫃供應維他奶(包裝)及茶。
因為樣樣都有,整體來說,用餐體驗相當不錯。

2023-12-14
2023-12-19 40 瀏覽
🍽 牛站(駅)麻辣火鍋放題近日氣溫下降,想食火鍋暖暖身,約咗黎到銅鑼灣呢間火鍋餐廳食放題,佢哋嘅材料質素都幾高。➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔱 SRF美國極黑和牛套餐 $228美國特級肩胛肉眼,美國極黑和牛,牛肉都有好多種,淥一淥即刻可以食唔韌,質素好好。仲有好多火鍋材料,有蝦滑、墨魚滑、魚皮餃,各種嘅丸子牛肉丸、豬肉丸、墨魚丸、鴨血、醉雞翼、炸魚皮。外面食物琳瑯滿目,麻辣魚皮、海蜇、台灣腸、多種蔬菜、有豆苗、茼蒿、水蓮菜等等。水果方面有哈蜜瓜、西瓜、人參果、桔等等。酒有梅酒、清酒、白酒、真露西柚味燒酒,果汁有橙汁、蘋果汁和豆漿。仲有蛇羹食添,蛇羹材料好足,好多蛇肉木耳雞絲冬菇,超好味👍
🍽 牛站(駅)麻辣火鍋放題
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱 SRF美國極黑和牛套餐 $228
2023-12-19 58 瀏覽
💡台式火鍋新分店之前去過牛駅其他地方既分店不下數次,一直都覺得質素唔錯,最近知道銅鑼灣都開左新分店,咁就去試試新分店質素如何啦,睇下保唔保持到水準。🍽️新湯底羊腩煲鍋底🐑羊腩煲一直都係冬季裡的話題美食,這款湯底有濃烈的羊肉香氣和飽滿的風味。飲左幾啖湯,已經飲得出湯底經過長時間慢熬,將羊腩的精華完全釋放,令人每一口都能感受到深厚的滋味和溫潤的口感。湯鍋中的羊腩肉質軟嫩,加上枝竹唔單止吸收左湯入面的精華,同埋馬蹄都增加左獨特的風味,讓人在寒冷的天氣中感到身心暖和。🍽️SRF 肩胛肉眼🐮 極黑和牛片🍖雖然羊腩煲既羊肉都好出色,但打得邊爐牛肉又點少得呢,牛駅既牛肉選擇都好多款,當中我覺得最出色有SRF 肩胛肉眼同埋極黑和牛片,肩胛肉眼肉質和油花分布平均,肉片經過湯鍋中的短暫交會後,就可以品嚐到佢既細膩口感同埋濃郁肉香。而極黑和牛片,肉質細膩,油花均勻細密,輕輕涮過火鍋的熱湯,每一啖都係對味覺的極致縱容,令人無法忘懷。🍽️蛇羹🐍糯米飯🍚啤酒梅酒任飲🍻蛇羹湯底濃厚而不膩,蛇肉煮得恰到好處,保持左肉質的彈滑,又充分吸收了湯汁的精華,令人一啖接一啖,暖身又補氣。糯米飯既口感糯而不膩,每一粒米飯都飽滿而香甜。
💡台式火鍋新分店

🍽️新湯底羊腩煲鍋底🐑

🍽️SRF 肩胛肉眼🐮 極黑和牛片🍖

🍽️蛇羹🐍糯米飯🍚啤酒梅酒任飲🍻
至於飲品的部分,牛駅提供左啤酒和梅酒任飲,真係估唔到連梅酒都係任飲!

🍽️燒乳鴿皇😋
乳鴿肉質鮮嫩多汁,外皮經過精確控火,烤至金黃酥脆,每一啖都食到皮脆肉嫩的完美口感。燒乳鴿的香氣撲鼻,不需要過多的調味,就已經令人回味無窮。真係諗唔到一間火鍋既燒乳鴿可以咁出色。

🍽️海鮮🦐蔬菜🥬甜品😋
不得不提仲有海鮮,選擇都唔少,有帆立貝、紐西蘭青口、海蝦、沙白、象拔蚌片等,味道十分之鮮甜,十分推介! 蔬菜有少見既羽衣甘藍,紅心蘿蔔、蟲草花,皇帝菜等等,食返少少蔬菜健康d!甜品都係任食的! 例如有Haagen-Dazs、韓國台灣本地等產地雪糕雪條🍦。

2023-12-19 33 瀏覽
正好天氣降溫,又是吃麻辣火鍋的最好時機☺️在銅鑼灣購買完聖誕禮物後,看到牛站原來已經進駐港島,就算是排一會兒的隊,也值得入去大吃一頓!一直覺得牛站坐的比較舒服,地方乾淨,尤其是擺放食物的區域,永遠也是井井有條👍🏻這次銅鑼灣店我發現有些新驚喜,例如有一整盤糯米飯、非常時令的蛇羹和羊腩煲湯底等,真的相比其他連鎖店更見誠意。還有一點非常得我心的,就是一個任食的價錢,竟然可以包括啤酒、清酒、和梅酒任飲!對於無酒不歡的我和各位朋友,這不是天堂嗎?😂說回主菜,今次點了麻辣鍋和藥膳牛骨鍋底,兩種口味都非常濃郁,能令各種新鮮食材帶出更豐富的口感。牛肉配搭麻辣鍋底已不用多說,雞肉雜上藥膳鍋底也非常滋味。個人還推薦各類新鮮蔬菜,外邊少見的水蓮菜和紫羽衣甘藍很清甜!配菜小如蟹柳棒、墨魚滑等也絕不馬虎,一次根本不能把所有食物都日日嘗試😂還有各式各樣的甜品和冰棒冰淇淋⋯已經要訂下一次的座位了哈哈!

食完暖粒粒☄️ 寒冬必食 🌬️❄️羊腩煲湯底火煱放題🐑今日我去了位於銅鑼灣新開張試業的牛站主打麻辣火鍋,上一次我有食過麻辣湯#辣得出色 #辣得夠滿足這間火煱店的湯底好出色今期有最令人期待的新口味「羊腩煲湯底」食材種類多,多款牛肉質素不錯新餐廳以簡約、光亮的柔和時尚設計風格我最喜歡牆身的💐繁花、蝴蝶和🦜小鳥彩繪帶來優雅又古色古香的感覺❄️每逢到冬天,我都很喜歡吃肥美的羊腩這煲足料炮製的羊腩湯🐑色香味濃湯底口感濃厚,一邊煲,更有肉汁四溢的油香效果,令食材更惹味即使不沾醬油也同樣出色我覺得最驚奇的是有多位進場的中學生講這間餐廳是最便宜!?當我以為一般放題最長3小時一個價格吃火鍋放題竟可吃4小時⏱️由午市⏳橫跨到下午茶了⌛😂 #吃得是福真的可以讓食客慢慢吃,慢慢外出挑選食物再慢慢聊天,再學一些客人不斷打卡4小時成人放題價格方面: 如果吃最普通牛肉是$168,那麼接著4小時待自己好些,可吃以下2款優質昂貴牛肉才$218,真的吃多些碟,已經好值回票價了,我知道現在凍肉店散買的牛肉,貴到令人驚訝。🐮美國極黑和牛片(✿◡‿◡)厚切份量,入口後肥而不膩,牛味較濃,即使放涼了美味度依舊不減。🐮美國特級肩胛肉眼(❁´
食完暖粒粒☄️ 寒冬必食 🌬️❄️
羊腩煲湯底火煱放題🐑

今日我去了位於銅鑼灣新開張試業的牛站
主打麻辣火鍋,上一次我有食過麻辣湯
#辣得出色 #辣得夠滿足
這間火煱店的湯底好出色
今期有最令人期待的新口味「羊腩煲湯底」

食材種類多,多款牛肉質素不錯

新餐廳以簡約、光亮的柔和時尚設計風格
我最喜歡牆身的💐繁花、蝴蝶和🦜小鳥彩繪
帶來優雅又古色古香的感覺

❄️每逢到冬天,我都很喜歡吃肥美的羊腩
這煲足料炮製的羊腩湯🐑色香味濃
湯底口感濃厚,一邊煲,更有
肉汁四溢的油香效果,令食材更惹味
即使不沾醬油也同樣出色

我覺得最驚奇的是有多位進場的中學生
講這間餐廳是最便宜!?
當我以為一般放題最長3小時
一個價格吃火鍋放題竟可吃4小時⏱️
由午市⏳橫跨到下午茶了⌛😂 #吃得是福
真的可以讓食客慢慢吃,慢慢外出挑選食物
再慢慢聊天,再學一些客人不斷打卡

4小時成人放題價格方面:

🐮美國極黑和牛片(✿◡‿◡)

🐮美國特級肩胛肉眼(❁´◡`❁)*✲
滿佈油花的美麗紋路,其肉質軟嫩,令我不用費勁地去咀嚼。

鯇魚片

🐟鯇魚片
這個我想把他的餐牌改名叫招牌 #脆肉鯇 ,完全不腥,肉質清爽又彈牙,即使長時間煮也這麼「脆口」,所以我也叫了幾碟!完全俘虜了我的歡心,令不太愛吃魚的我徹底改觀。

🍡🍢🐧其他火鍋配料(外出凍櫃自取)
我推薦吃好吸湯的蜂巢豆腐、鮮甜的特長蟹柳及爆計的和牛牛丸,立體企鵝形狀的墨魚丸,細緻到有嘴有腳,重墨魚汁,而且好彈牙。

🥬🥒蔬菜方面: 我推薦吃吃紫色的如意甘藍、紅心蘿蔔、蟲草花及新鮮皇帝菜。

🚰調味料: 必取XO醬及花椒油

🍹飲品: 可任飲罐裝啤酒或梅酒,必飲自家製鴨屎香冷泡茶,茶香氣像蘭花,口感醇香,感覺就像喝了一口清泉。
我友人更拿了自家製珍珠奶茶,口感味道就和正宗台式手搖珍珠奶茶般一樣的奶味香濃,多粒珍珠口感煙韌。

❤️外出自取美食
火鍋丸類和配菜選擇多,今期熟食有足料糯米飯及蛇羹,難怪吸引這麼多食客,連我也要各取一份。

除了4小時放題外,也有75分鐘定量火鍋

鯇魚片
[ 牛站(駅)麻辣火鍋放題 ]之前係九龍區分店食過呢間台式麻辣火鍋店🍲,抵食性價比高。最近留意到佢地係銅鑼灣開咗新分店,好方便住港島區嘅朋友仔。✿ SRF美國極黑和牛片晚市套餐 $288/位(平日)湯底🍲:免費選一個湯底,鴛鴦鍋+$48。新推出「枝竹羊腩鍋」鍋底,啱哂冬天食。鍋底內有幾舊嫩滑羊腩肉🐐,唔會話整到個湯底好羶。熟食:任食麻辣小龍蝦、燒乳鴿皇、鹽酥雞、芝麻雞翼等,冬天來臨火鍋店特意新加入臘味糯米飯及蛇羹🐍,打邊爐食完更加暖胃。火鍋配料:任食肉類🥩有SRF美國極黑和牛片、美國安格斯牛板腱🇺🇸🐮、手切封門柳、澳洲羊肉片🇦🇺🐐、西班牙豬五花片🇪🇸🐷等,種類多啱哂食肉獸。任食海鮮有帆立貝、紐西蘭青口、海蝦、沙白、象拔蚌片等,味道尚算鮮甜,而且擺盤精美。其他任食配料有手打墨魚滑、台灣鴨血、田雞腿、水餃、魚皮餃、丸類、蔬菜等,都係火鍋必點之選。飲品:任飲啤酒🍺、梅酒🥃。非酒精類有多款冷泡茶🍵、紙包🧃及罐裝飲品。甜品:任食多款例如Haagen-Dazs、韓國台灣本地等產地雪糕雪條🍦。總結🫦 銅鑼灣分店同其他分店一樣環境乾淨光猛,食物上菜速度合理,而且無漏單,120分鐘食得好飽👍。✿✿✿✿✿
[ 牛站(駅)麻辣火鍋放題 ]

✿ SRF美國極黑和牛片晚市套餐 $288/位(平日)

湯底🍲:

地址:銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期11樓
電話:3622 2162 / 3622 2163
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-12-15 50 瀏覽
120分鐘任飲任食😍晚市有3個Plan,我地簡左中間個個$288鴛鴦鍋🔸牛駅秘製麻辣鍋🔸清甜椰子雞鍋麻辣鍋好足料,夠重味 。佢新出左羊腩煲湯底,見到隔離枱食,好似好正,下次一定要試下 。SRF美國極黑和牛片肉味濃郁,我地encore左幾次 。鮮甜海蝦同個名一樣,好鮮甜,完全唔痴殼 。台北鴨血麻辣鍋一定配鴨血,切得夠厚,口感軟嫩 。燒乳鴿皇燒到外皮幾香脆 。🔸魚肚🔸水蓮🔸珍寶蟹棒次次黎牛站,我都會夾魚肚食,好少火鍋店有,索哂湯汁食,好正 ,仲有水蓮任夾😋😋自助吧有火鍋配料、前菜、熟食、凍海鮮、甜品、水果 。而家仲有蛇羹、糯米飯食 。飲品有汽水、茶,仲好貼心有個熱飲櫃 。酒類除左啤酒,仲有梅酒、凍熱清酒🍶、白酒、真露 。

120分鐘任飲任食😍
晚市有3個Plan,我地簡左中間個個$288

鴛鴦鍋
🔸牛駅秘製麻辣鍋
🔸清甜椰子雞鍋

SRF美國極黑和牛片
肉味濃郁,我地encore左幾次 。

鮮甜海蝦
同個名一樣,好鮮甜,完全唔痴殼 。

台北鴨血
麻辣鍋一定配鴨血,切得夠厚,口感軟嫩 。

燒乳鴿皇
燒到外皮幾香脆 。

🔸魚肚
🔸水蓮
🔸珍寶蟹棒

自助吧有火鍋配料、前菜、熟食、凍海鮮、甜品、水果 。

而家仲有蛇羹、糯米飯食 。

2023-12-04